ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Φλεβάρη 1999
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Προβοκατόρικα σενάρια σε εξέλιξη

Νέα προβοκατόρικα σενάρια εξυφαίνονται στην Αγκυρα με τη συμβολή των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. "Η αμερικανική διοίκηση ξεκίνησε μυστική ανάκριση για τον Ελληνα υπουργό Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλο για να διαπιστώσει αν άφησε να διαρρεύσουν στη Ρωσία στρατιωτικά μυστικά του ΝΑΤΟ", έγραφε χτες η τουρκική εφημερίδα "Χουριέτ", σε ανταπόκρισή της από την Ουάσιγκτον. Αντικείμενο της "έρευνας" είναι η "επικίνδυνη συνεργασία με τη Ρωσία σε θέματα αεροπορικής άμυνας του ΝΑΤΟ" ισχυρίζεται η εφημερίδα. Η εφημερίδα δεν αναφέρει τις πηγές των πληροφοριών της. Πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας χαρακτηρίζουν αστείους και ανυπόστατους τους ισχυρισμούς της τουρκικής εφημερίδας, που εντάσσονται στην τακτική ψυχολογικού πολέμου της Αγκυρας και στην προσπάθεια να αυξήσει την ένταση με την Ελλάδα.

Το παραπάνω θέμα σχολίασε και ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου γενικός γραμματέας του υπουργείου Τύπου Ν. Αθανασάκης ο οποίος έκανε λόγο για "επιθετική δραστηριότητα στον τομέα της προπαγάνδας εναντίον της χώρας μας". Ο ίδιος ρωτήθηκε για τα δημοσιεύματα της "ΜΙΛΛΙΕΤ" που αναφέρονται σε δήθεν αποκαλύψεις του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, σύμφωνα με τις οποίες η Εκκλησία και Ελληνες επιχειρηματίες χρηματοδοτούν το ΡΚΚ και για το άλλο, την ανταπόκριση της "ΧΟΥΡΙΕΤ", από την Ουάσιγκτον για τον Α. Τσοχατζόπουλο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε "αστειότητες, όσα εμπλέκουν τον υπουργό Εθνικής Αμυνας". Οσο για τα υποτιθέμενα "στρατόπεδα εκπαίδευσης" στην Ελλάδα παρέπεμψε στην πρόσφατη δήλωση από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, της Μάριον Χόφμαν, η οποία ανέφερε ότι υπάρχει διαρκής και μόνιμη επιθεώρηση, από τον Ερυθρό Σταυρό και τη Διεθνή Υπηρεσία Κοινωνικής Αρωγής του ΟΗΕ, στο συγκεκριμένο στρατόπεδο του Λαυρίου.

Στο χορό της τουρκικής κυβέρνησης έχουν μπει και οι Τούρκοι επιχειρηματίες. Επιστολή διαμαρτυρίας για την υποτιθέμενη υποστήριξη που παρείχε η Ελλάδα στους Κούρδους, έστειλε η Ενωση Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών της Τουρκίας (TUSIAD), στην Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Βιομηχάνων και Εργοδοτών (UNICE) που εκπροσωπεί 25 χώρες. Στην επιστολή τους οι Τούρκοι επιχειρηματίες εκφράζουν την έκπληξή τους για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στο ΡΚΚ.

Χιλιάδες συλλήψεις και νεκροί

Πάνω από 3.300 άτομα έχουν συλληφθεί και κρατούνται τις τελευταίες δέκα μέρες σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που δημοσίευσε η εφημερίδα "Τζουμχουριέτ".

Με βάση τα στοιχεία αυτά, στο διάστημα 14-24 Φλεβάρη, οι αρχές στην Τουρκία συνέλαβαν 1.169 άτομα στο Ντιγιαρμπακίρ, 101 άτομα στο Βαν, 4 άτομα στη Μαλάτια, 188 άτομα στην Ούρφα, 36 άτομα στο Μάρντιν, 18 άτομα στο Ελαζίγ, 313 άτομα στο Μπατμάν, 6 άτομα στην Καισάρεια, 138 άτομα στη Σμύρνη, 190 άτομα στα Αδανα, 62 άτομα στη Μερσίνα, 80 άτομα στο Γκαζίαντεπ, 68 άτομα το Αϊδίνι και 959 άτομα στην Κωνσταντινούπολη.

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν κι άλλοι πέντε τραυματίστηκαν στην Τουρκία σε επίθεση που αποδόθηκε στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) στην επαρχία Μπινγκόλ, στην ανατολική Τουρκία, ανακοίνωσαν χτες οι τουρκικές πηγές ασφαλείας του Ντιγιαρμπακίρ. Τέσσερις άνθρωποι, ύποπτοι ότι ανήκουν στο PKK, άνοιξαν χτες το βράδυ πυρ κατά κτιρίων και οχημάτων σε δρόμο του Γκεντς πριν αρχίσουν να πυροβολούν εναντίον μιας καφετερίας, σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους πέντε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Οι δυνάμεις ασφαλείας εξαπέλυσαν επιχείρηση για να συλλάβουν τους δράστες.

Στο μεταξύ ένας αντάρτης του ΡΚΚ σκοτώθηκε στη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών στο Κιζιλτεπέ, στην επαρχία Μαρντίν, στη Νοτιοανατολική Τουρκία, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές. Ο αντάρτης, ένας 26χρονος, αρνήθηκε να παραδοθεί όταν οι δυνάμεις ασφαλείας περικύκλωσαν το σπίτι στο οποίο είχε βρει καταφύγιο.

Στην ετήσια έκθεση για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανά τον κόσμο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παρ' όλες τις επισημάνσεις που κάνει προσπαθεί εξ απαλών ονύχων να αντιμετωπίσει την Τουρκία. Αναφέρει ότι "υπάρχει μια γενική αναγνώριση, περιλαμβανομένης και της κυβέρνησης, ότι η επίδοση της χώρας αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ανεπαρκής και πρέπει να γίνουν διορθωτικές κινήσεις". Η έκθεση εκτιμά ότι 560.000 χωρικοί αναγκάστηκαν διά της βίας να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, αφότου άρχισε η διένεξη, ενώ κάνει αναφορά στις διώξεις σε βάρος ισλαμικών κινημάτων που θεωρούνται από τις ένοπλες δυνάμεις ως απειλή για την εθνική ασφάλεια.

Συλλαμβάνονται και φυλακίζονται οι δικηγόροι του Οτσαλάν

Διώξεις και σε βάρος των δικηγόρων του Α. Οτσαλάν άρχισαν στην Τουρκία. Ο ένας φυλακίζεται, άλλος συλλαμβάνεται, ενώ ένας τρίτος παραιτείται μετά τις απειλές για τη ζωή του που δέχτηκε.

Τουρκικό δευτεροβάθμιο δικαστήριο επικύρωσε χτες ποινή φυλάκισης ενός έτους που είχε επιβληθεί πρωτοδίκως στο δικηγόρο του Κούρδου ηγέτη, Μεντενί Αϊχάν,με την κατηγορία της "αυτονομιστικής προπαγάνδας". Είναι μέλος του δικηγορικού συλλόγου της Αγκυρας και είχε καταδικαστεί από το δικαστήριο Κρατικής Ασφαλείας της Αγκυρας για ένα βιβλίο του με τίτλο "Ο Κούρδος φιλόσοφος Εχμεντέ Τζανί".

Αλλος δικηγόρος του Οτσαλάν, ο Οσμάν Μπαϊντεμίρ,αντιπρόεδρος της τουρκικής Ενωσης Υπεράσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (IHD) συνελήφθη χτες από την αστυνομία της Κωνσταντινούπολης και κρατείται βάσει εντάλματος σύλληψής του, που είχε εκδοθεί από το Δικαστήριο Ασφαλείας του Ντιγιαρμπακίρ. Η σύλληψη έγινε ενώ κατευθυνόταν στο χώρο όπου επρόκειτο να δώσει συνέντευξη Τύπου.

Ο τρίτος Τούρκος δικηγόρος του Κούρδου ηγέτη, Αχμέτ Ζεκί Οκτσούογλου,ο οποίος δήλωσε χτες σε συνέντευξη Τύπου ότι διακόπτει την υπεράσπιση του πελάτη του για "λόγους ασφαλείας", πρόσθεσε πως μαζί με τη συνεργάτριά του Χατιτσέ Κορκούτ είχαν δει τον Οτσαλάν μόνο για είκοσι λεπτά "παρουσία ενός δικαστή και δυο κουκουλοφόρων στρατιωτών".

"Οταν παρακαλέσαμε τους κουκουλοφόρους στρατιώτες να εγκαταλείψουν την αίθουσα εκείνοι αρνήθηκαν, λέγοντας ότι δεν παίρνουν εντολές παρά μόνον από το επιτελείο τους", συνέχισε ο Οκτσούογλου. Ο ίδιος τόνισε ότι ελλείψει συμβολαιογράφου στη διάρκεια της συνάντησής τους, ο Οτσαλάν δεν μπόρεσε να τους εξουσιοδοτήσει για να τον υπερασπίσουν όπως ορίζει ο νόμος. Ο Οκτσούογλου είπε ακόμα ότι "ο Οτσαλάν ήθελε να μάθει για τις διεθνείς αντιδράσεις απέναντι στη σύλληψή του".

"Η υπεράσπιση διακόπηκε, το τουρκικό κράτος δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλειά μου, είναι πιθανό να με δολοφονήσουν", δήλωσε ο Οκτσούογλου. "Μας εμποδίζουν να κάνουμε σωστά τη δουλιά μας και η ζωή μας κινδυνεύει (...). Θα συνεχίσουμε την υπεράσπιση εάν οι ΗΠΑ εγγυηθούν την ασφάλεια της δίκης του Οτσαλάν", διευκρίνισε. Ο ίδιος δήλωσε ότι ο Οτσαλάν φαινόταν καλά στην υγεία του, όταν τον επισκέφθηκαν στη φυλακή, και παραπονιόταν για προβλήματα στα μάτια και τα αυτιά του. Ο Τούρκος δικηγόρος εξέφρασε ωστόσο ανησυχίες για τις ψυχολογικές επιπτώσεις από την κράτησή του στην απομόνωση και τις συνεχείς ανακρίσεις.

Ο Οκτσούογλου ζήτησε από τις τουρκικές αρχές να επιτρέψουν στους δικηγόρους του Οτσαλάν να έχουν πρόσβαση στον πελάτη τους, να μεταφέρουν τον Κούρδο ηγέτη σε μία συνηθισμένη φυλακή και να απαγορεύσουν στα τουρκικά ΜΜΕ τη δημοσίευση δηλώσεων που προδικάζουν το αποτέλεσμα της δίκης. Ζήτησε επίσης προστασία για τους δικηγόρους του Οτσαλάν και τις οικογένειές τους που έχουν δεχτεί απειλές κατά της ζωής τους.

Ομως οι δικηγόροι του Οτσαλάν δέχτηκαν επίθεση και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ,που τους κατηγόρησε ότι επιχειρούν να ρίξουν σκιές στην "ανεξάρτητη τουρκική δικαιοσύνη". Τόνισε δε ότι η προσωπική τους ασφάλειά θα είναι εγγυημένη. Η δήλωση του Ετζεβίτ έγινε ύστερα από την ανακοίνωση των συνηγόρων ότι θα διακόψουν την άσκηση των υπερασπιστικών τους καθηκόντων, επειδή υπάρχουν κίνδυνοι για την προσωπική τους ασφάλεια.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο "Ανατολή" η δίκη του Α. Οτσαλάν καθορίστηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο Ασφάλειας της Τουρκίας για τις 24 Μάρτη, με την κατηγορία ότι"προσπάθησε να διχάσει την Τουρκία". Πρόκειται για κατηγορία η οποία επισύρει τη θανατική ποινή.

Νέες "ομολογίες"

Ο τουρκικός Τύπος συνέχισε και χτες τις "αποκαλύψεις" περί "ομολογιών" του φυλακισμένου Κούρδου ηγέτη κατά την ανάκριση, χωρίς ωστόσο να κατονομάζονται οι πηγές των σχετικών δημοσιευμάτων. Ανάμεσα στις "ομολογίες" του Οτσαλάν που έκαναν χτες την εμφάνισή τους στις τουρκικές εφημερίδες, είναι ότι δέχτηκε οικονομική βοήθεια από την Ελλάδα και ότι είχε στενές επαφές με τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες.

"Συγκεντρώσαμε χρήματα στην Ελλάδα, με τη βοήθεια επιχειρηματιών, της εκκλησίας και του κόσμου", φέρεται να δήλωσε ο Κούρδος ηγέτης στους ανακριτές του. Εκτός αυτού τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο Οτσαλάν κατονόμασε το Ιράν, τη Ρουμανία και τη Γιουγκοσλαβία μεταξύ των χωρών που βοήθησαν το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ). "Εχουμε ένα στρατόπεδο στη Ρουμανία, όπου παρέχεται πολιτική εκπαίδευση", φέρεται να είπε ακόμα ο Οτσαλάν.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΠΟΣΤ
Προκλητικός συνήγορος της Τουρκίας

Ανοιχτά ρόλο υπεράσπισης της Τουρκίας έχει αναλάβει η αμερικανική εφημερίδα "Ουάσιγκτον Ποστ",που σε χτεσινό κύριο άρθρο υιοθετεί πλήρως την τουρκική προπαγάνδα γύρω από την υπόθεση Οτσαλάν και ζητάει από την ελληνική κυβέρνηση ν' αναλάβει τις ευθύνες της για την προστασία που παρέσχε στον Κούρδο ηγέτη, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, αλλά και ν' αποκαλύψει την ακριβή έκταση των σχέσεών της με το ΡΚΚ.

Το κύριο άρθρο έχει τίτλο "Η σειρά της Ελλάδας" και αναφέρει, επί λέξει, τα εξής: "Η Τουρκία έχει τα χέρια της γεμάτα στην αντιμετώπιση του συλληφθέντος Κούρδου ηγέτη, Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Μετά υπάρχει και η Ελλάδα. Εχει τη δική της βαριά ευθύνη να εξηγήσει το ρόλο της, όχι μόνο για την προστασία που του έδωσε τις τελευταίες βδομάδες ελευθερίας του αλλά, επίσης, όπως καταγγέλλεται, για τη στήριξη που έδινε στις τρομοκρατικές του ενέργειες τα περασμένα χρόνια, στη γειτονική και νατοϊκή σύμμαχο Τουρκία". Η αμερικανική εφημερίδα αναφέρει: "Αυτό που πρέπει ν' αποκαλύψει η Ελλάδα, είναι σε ποιο βαθμό, υπεύθυνοι πολιτικοί αξιωματούχοι και στελέχη της αστυνομίας, με ή χωρίς πρόθεση, προστάτεψαν τον κυνηγημένο κ. Οτσαλάν. Από δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου προκύπτει ότι οι πολιτικές επιπτώσεις στην Αθήνα - η αποπομπή τεσσάρων αξιωματούχων - ήταν αποτέλεσμα, όχι του γεγονότος ότι του προσφέρθηκε προστασία, αλλά του ότι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος τρομοκράτης έφθασε από τα ελληνικά σε τουρκικά χέρια στην Κένυα. Οι Ελληνες έχουν σοκαριστεί από τις αθλιότητες (depredations) της Τουρκίας, αληθινές ή φανταστικές. Πρέπει ν' αναγνωρίσουν και τις δικές τους".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ