ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 28 Φλεβάρη 1999
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
Ποιος φοβάται την... υπόθεση Οτσαλάν

Του Παύλου ΑΛΕΠΗ

Η υπόθεση Οτσαλάν, έτσι όπως συνεχίζει να ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια μας, είναι γέννημα της πολιτικής λογικής της υποταγής, που εκφραστής της, όλα τα τελευταία χρόνια είναι η κυβέρνηση. Αυτή η πολιτική, που στριμώχνει το σύνολο των επιλογών της χώρας στις ιμπεριαλιστικές εντολές και στα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, δεν μπορεί παρά να δημιουργεί πάντα τέτοια αδιέξοδα. Είναι τέτοια η φύση της και άρασχεδόν δεδομένοι οι χειρισμοί, που της επιτρέπονται.

Για παράδειγμα, η ελληνική κυβέρνηση, πέρα από κάθε λογική και νομιμότητα, έχει συμφωνήσει να στείλει εκστρατευτικό σώμα στην επιχείρηση Αμερικανο-ΝΑΤΟικής απόβασης στο Κοσσυφοπέδιο. Αν "φύγουν" τίποτα σφαίρες από εκείνους, που θα υπερασπίζονται την πατρίδα τους, τότε τι θα λέμε; Οτι φταίνε οι σφαίρες; Οτι φταίει ο βράχος που ίσως δεν κάλυπτε καλά τους Ελληνες; Οτι φταίνε οι ίδιοι που θα έχουν φάει τις σφαίρες; Οτι φταίει πιθανόν κάποιος, ακόμα και αδέξιος, αξιωματικός τους; Οσο αστεία ίσως σε πρώτη ανάγνωση φαίνονται τα πιο πάνω υποθετικά ερωτήματα τόσο αστεία είναι και επί της ουσίας η προσπάθεια που καταβάλλεται από την κυβέρνηση, αλλά και άλλους κύκλους, να κουκουλωθεί, ότι οι όποιοι χειρισμοί και αδεξιότητες - δεξιότητες στην υπόθεση Οτσαλάν οφείλονταν στο πλαίσιο της πολιτικής που έχει χαράξει και ακολουθεί η κυβέρνηση.

****

Μια τέτοια αντιλαϊκή πολιτική της υποταγής για να εφαρμοστεί, χρειάζεται κάποιες προϋποθέσεις. Από αυτές, η σημαντικότερη είναι ο λαός ουσιαστικά να μη συμμετέχει. Με κάθε τρόπο πρέπει να παρακολουθεί από μακριά τις εξελίξεις και τους χειρισμούς, που άλλοι έχουν αναλάβει για λογαριασμό του. Αν συμμετέχει ελεύθερα και πραγματικά, τότε αυτόματα επιλέγει με βάση τα συμφέροντά του και την κοινωνική του συνείδηση, που δεν μπορεί, παρά να διαμορφώνεται αντανακλώντας αυτά τα συμφέροντα. Ελα, όμως, που άλλα είναι τα συμφέροντα και οι επιδιώξεις του ιμπεριαλισμού και του μεγάλου κεφαλαίου. Να γιατί εξαντλούν πολλά μέσα και τρόπους, ώστε ο λαός να παρακολουθεί τις εξελίξεις σαν φυλακισμένος πίσω από το σύρμα, που βλέπει να ετοιμάζουν τις καινούριες φυλακές του...

Για να στριμώχνεται ο λαός "πίσω από το σύρμα" υπάρχουν πολλές μέθοδοι. Αλλες είναι παλιές, άλλες τελειοποιούνται κάθε φορά στην πράξη. Πάντως, όλες συνοψίζονται στο σχεδόν στερεότυπο "καρότο και μαστίγιο". Οταν, για παράδειγμα, εξαντλούνται τα όρια της διασποράς τρόμου, των εκβιασμών και της διάσπασης, έρχεται η εξαγορά κάποιων τμημάτων του πληθυσμού. Πρόκειται για εκείνους, που θα πρέπει να νιώθουν, έστω σαν αυταπάτη και πάντα προσωρινά, ταυτισμένοι με τη λεγόμενη "σταθερότητα". Φυσικά, αυτές οι μέθοδοι χρησιμοποιούνται συνήθως ταυτόχρονα σε συνδυασμό και κατά περίπτωση.

Οταν ούτε και με αυτούς τους τρόπους μπορεί να συγκρατηθεί η ανάγκη του κόσμου να συμμετέχει ενεργά για πράγματα που τον αφορούν και τον συγκινούν, τότε έρχονται τα πιο "βαριά άρματα". Επιχειρείται πάντα να διοχετευτεί η δυσαρέσκεια που παίρνει τη μορφή μαζικής δράσης είτε σε αλλότρια και άσχετα, ή σε ζητήματα που μπορούν να ελέγξουν, ή στην ιδανικότερη γι' αυτούς περίπτωση, σε ζητήματα που τελικά τους βολεύουν. Για παράδειγμα, η υπόθεση Οτσαλάν έχει όλα αυτά τα στοιχεία. Μπροστά στον "κίνδυνο" η λαϊκή δυσαρέσκεια να πάρει χαρακτήρα αντιιμπεριαλιστικό, γίνεται προσπάθεια να "πέσουν" στον κόσμο άσχετοι στόχοι, όπως η "δίκαιη δίκη" ή να πάρει η δυσαρέσκεια χαρακτήρα εθνικιστικό με μπόλικη ελληνοτουρκική κινδυνολογία.

****

Αυτές οι δυνατότητες ελιγμών των εκφραστών της πολιτικής που επιθυμεί ο ιμπεριαλισμός και το μεγάλο κεφάλαιο καθορίζονται από τη λεγόμενη σχετική αυτοτέλεια της πολιτικής. Μοιάζουν, δηλαδή, σκυλιά δεμένα, που στο χώρο της αλυσίδας τους μπορούν σχεδόν να κάνουν ό,τι θέλουν... Οταν τα πράγματα, λόγω συσχετισμών, ήταν σε διαρκή αγωνία για τον ιμπεριαλισμό και το μεγάλο κεφάλαιο, τότε και η "αλυσίδα" των εκφραστών ήταν μεγαλύτερη και τα περιθώρια κινήσεων πολύ περισσότερα. Υπήρχαν ακόμα και περιπτώσεις που για σύντομο χρονικό διάστημα και για συγκεκριμένες αποστολές αφήνονταν σχεδόν "ελεύθεροι", όπως ακριβώς λύνει το αφεντικό τα σκυλιά του το βράδυ στον κήπο... Να γιατί κάποιοι δεν μπορούν να λύσουν το "γρίφο", ότι παλιότερα υπήρχαν "σημαντικοί πολιτικοί άντρες", ενώ τώρα αναδείχνονται όλο και περισσότερο οι λεγόμενοι διαχειριστές...

Τα σημερινά στενά περιθώρια δε φτωχαίνουν μόνο τον πολιτικό λόγο. Του προσθέτουν, σε μεγαλύτερη από προηγούμενα ένταση, χαρακτηριστικά της απ' ευθείας υπαγόρευσης από τα μεγαλύτερα και μάλλον πραγματικά αφεντικά. Να γιατί με τον καιρό ο πολιτικός λόγος έγινε όλο και πιο κυνικός, πιο αδίστακτος και σε περιπτώσεις, πιο διλημματικός. Πράγματα που παλιότερα δεν τολμούσαν, έστω στο όνομα της ψηφοθηρίας, να εκστομίσουν, τώρα πιέζονται να τα"πετούν", για να μετακινούν συντηρητικότερα και την κοινωνική συνείδηση.

****

Τα στενά περιθώρια καθορίζουν και την "επετηρίδα" άσκησης της εξουσίας. Τρέμουν τόσο εκείνοι που την ασκούν, όσο και εκείνοι που περιμένουν στην "ουρά", για να έρθει η σειρά τους, μην τυχόν πουν - κάνουν κάτι πέρα από τα όρια και νιώσουν τα αφεντικά πως απειλούνται. Τέτοια απειλή παραμένει πάντα η, με όποια μορφή, πραγματική λαϊκή συμμετοχή στις εξελίξεις. Για παράδειγμα στην υπόθεση Οτσαλάν όταν φάνηκε πως η λαϊκή κατακραυγή ήταν τόση και τέτοια που δεν μπουκώνονταν εύκολα, δεν ήταν μόνο ο πρωθυπουργός και οι κυβερνητικοί υπουργοί που ανέλαβαν να μιλήσουν τη γλώσσα της "υπευθυνότητας". Ο αρχηγός της ΝΔ βγαίνοντας από το Προεδρικό Μέγαρο την περασμένη Τρίτη είπε σχετικά: "Εμείς ως ΝΔ, έχουμε ως πρώτη προτεραιότητα τη χαλύβδωση της εθνικής ομοψυχίας. Αυτό προέχει σήμερα, για να αποφύγουμε τα χειρότερα". Οπου τα "χειρότερα" θα ήταν τα καλύτερα για τον ελληνικό λαό και τους εργαζόμενους. Δικαιωματικά μάλιστα, την άλλη μέρα, στελέχη της ΝΔ διεκδικούσαν και αυτοί μαζί με τους κυβερνητικούς το μερίδιό τους, στην προσπάθεια συντήρησης της "σταθερότητας".

Περιπτώσεις όπως η υπόθεση Οτσαλάν ανοίγουν κάποιες ρωγμές που σου επιτρέπουν να δεις πίσω από τα φαινόμενα, την ουσία της πολιτικής πρακτικής των κυβερνώντων. Πριν προλάβουν να "στοκάρουν" τα ρήγματα, ή πριν προλάβουν να ρίξουν "εικόνες παραπλάνησης", πρέπει άμεσα ο κόσμος να κινητοποιηθεί και να προσπαθήσει, να διατηρήσει με τον αγώνα του όσο γίνεται μεγαλύτερα τα ανοίγματα και πιο καθαρές τις εικόνες από την πολιτική, που οδήγησε σε αυτό το σημείο τα πράγματα. Τώρα βρισκόμαστε σ' αυτό το σημείο, όπου όλο και περισσότερο, η πίεση του λαϊκού παράγοντα ρίχνει το δικό της φως στις εξελίξεις και ταυτόχρονα οι "άλλοι" επιχειρούν, με κάθε μέσον, να το σβήσουν.

Οι σειρήνες δε θα πάψουν να αλλάζουν τα τραγούδια τους, μέχρι να κατορθώσουν, αν μπορούν, να απομακρύνουν το λαό από τις κινητοποιήσεις και τη συμμετοχή ή να τον προσανατολίσουν στα λημέρια τους. Ο λαός, όσο ανακαλύπτει καινούριες πλευρές της πολιτικής που γεννάει "υποθέσεις Οτσαλάν", όλο και πιο πολύ θα είναι κοντά στο να ανατρέψει αυτή την πολιτική και τους εκφραστές της και να δώσει λύση στα δικά του μέτρα...

Τα στενά περιθώρια καθορίζουν και την "επετηρίδα" άσκησης της εξουσίας. Τρέμουν τόσο εκείνοι που την ασκούν, όσο και εκείνοι που περιμένουν στην "ουρά" για να έρθει η σειρά τους, μη τυχόν πουν - κάνουν κάτι πέρα από τα όρια και νιώσουν τα αφεντικά πως απειλούνται. Τέτοια απειλή παραμένει πάντα η, με όποια μορφή, πραγματική λαϊκή συμμετοχή στις εξελίξεις


ΔΥΟ ΓΕΓΟΝΟΤΑ,σχετικά με την υπόθεση Οτσαλάν και το κουρδικό ζήτημα, αναμενόμενα και όχι τυχαία, ήρθαν να επιβεβαιώσουν για μια ακόμη φορά τον αντιδραστικό χαρακτήρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την ιμπεριαλιστική της φύση, την προσήλωση στην εκμετάλλευση λαών μέσα και έξω από τα σύνορα των κρατών - μελών της και στην επιβολή με κάθε μέσο της θέλησης των πολυεθνικών για τα δικά τους "όπου Γης" συμφέροντα. Ηρθαν, επίσης, να επιβεβαιώσουν ότι τα όσα περί δημοκρατίας, δικαιοσύνης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων διατυμπανίζονται από τους θιασώτες της, δεν είναι τίποτα άλλο από μια οικτρή απάτη, προκειμένου να επιβάλουν στους λαούς, "διά πυρός και σιδήρου" και υπό το καθεστώς τρόμου, την ανοχή και αποδοχή της εξουσίας των μονοπωλίων, να αποτρέψουν όσο μπορούν την αμφισβήτηση της δικτατορίας των πολυεθνικών(σελίδες 8 - 9)

ΜΕΓΑΛΗ ανταπόκριση βρήκε από τους εργαζόμενους και τη νεολαία της Αθήνας η εκδήλωση - συναυλία συμπαράστασης στον αγώνα του κουρδικού λαού και στον φυλακισμένο ηγέτη του Α. Οτσαλάν, που οργάνωσαν την περασμένη Πέμπτη, στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου, όλα τα καλλιτεχνικά, πνευματικά και εργατικά σωματεία, η ΕΕΔΥΕ, η ΕΕΔΔΑ, η ΠΕΑΕΑ και άλλοι φορείς. Εξίσου μεγάλη αναμένεται η συμμετοχή του λαού της πρωτεύουσας και στην αυριανή, "μαραθώνια" συναυλία συμπαράστασης στον αγωνιζόμενο κουρδικό λαό, που διοργανώνει η Επιτροπή Διανοουμένων - Καλλιτεχνών αύριο, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Συντάγματος (σελίδες 7 - 10)

ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΥΜΕ σήμερα τη δημοσίευση αποσπασμάτων από τις εισηγήσεις που έγιναν στο διήμερο της Ευρωομάδας του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη. Στο σημερινό μας φύλλο, παρουσιάζουμε εκτενώς τις ομιλίες του Γιάννη Θεωνά, ευρωβουλευτή του ΚΚΕ και του καθηγητή Ηλία Θερμού (σελίδες 12 - 13)

ΣΥΜΠΛΗΡΩΘΗΚΑΝ 50 χρόνια από τη δολοφονία του κομμουνιστή ηγέτη, συνδικαλιστή και πρωτοπόρου αγωνιστή του ελληνικού εργατικού κινήματος Μήτσου Παπαρήγα. Ηταν 22 Φλεβάρη του 1949, όταν ανακοινώθηκε από τις αρχές ο θάνατός του. ""Αυτοκτόνησε", είπαν, στο κελί του, χρησιμοποιώντας τη ζώνη της πιτζάμας του". Φυσικά, κανένας δεν πίστεψε τη συγκεκριμένη εκδοχή. Ούτε αυτοί που γνώριζαν τον Παπαρήγα και ήξεραν το ακατάβλητο αγωνιστικό του φρόνημα, αλλά ούτε κι εκείνοι, που δεν είχαν την τύχη να τον συναντήσουν ποτέ στη ζωή τους. Οι σκηνοθετημένες αυτοκτονίες ήταν κλασική μέθοδος της Ασφάλειας για την εξόντωση των λαϊκών αγωνιστών, ιδιαίτερα σε κείνες τις συνθήκες του εμφυλίου πολέμου (σελίδα 38)

ΤΕΡΑΣΤΙΟ είναι το ιστορικό έργο της διεθνούς επαναστατικής οργάνωσης των κομμουνιστών, της Γ Κομμουνιστικής Διεθνούς, της ιστορικής Κομιντέρν. Δύσκολο δε, να αποτυπώσουμε σε λίγες γραμμές την επίδραση που ασκεί στις σύγχρονες συνθήκες αυτό το ιστορικό έργο της κοινής επαναστατικής δράσης των κομμουνιστικών κομμάτων, που σφράγισε μια ολόκληρη περίοδο της νέας ιστορικής εποχής. Σήμερα, 80 χρόνια από την ίδρυση της Κομμουνιστικής Διεθνούς, μέσα σε συνθήκες που ο ιμπεριαλισμός εμφανίζεται απόλυτα κυρίαρχος, χωρίς το"αντίπαλο δέος" και με ευνοϊκό γι' αυτόν συσχετισμό, το κομμουνιστικό κίνημα δεν μπορεί να αναπτύσσεται χωρίς τη μελέτη της πείρας της ιστορίας του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος και των αποτελεσμάτων της δράσης του, αλλά και την απόλυτη θεμελιακή στήριξη στην επιστημονική θεωρία του μαρξισμού - λενινισμού και τις αρχές της, με πρώτη απ' όλες τον προλεταριακό διεθνισμό.

Η ΔΥΣΚΟΛΗ οικονομική κατάσταση που επικρατεί στη Ρωσία, η στάση της κυβέρνησης και η διαδικασία παγκοσμιοποίησης ήταν τα κύρια θέματα που συζητήσαμε με τον Σαβέλιεφ Νικολάι Νικολάγιεβιτς, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), βουλευτή της Κρατικής Δούμας και οικονομολόγο, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα, όπου πήρε μέρος στην προπαρασκευαστική συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων που διοργάνωσε το ΚΚΕ για το θέμα της παγκοσμιοποίησης (σελίδες 44 - 45)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ