ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 28 Φλεβάρη 1999
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Μόνιμο ΝΑΤΟικό προγεφύρωμα

Με την απόβαση των αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων στη Θεσσαλονίκη τίθενται σε εφαρμογή τα ΝΑΤΟικά σχέδια της εποχής του "ψυχρού πολέμου" για διείσδυση στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη

Το στρατηγικής σημασίας ΝΑΤΟικό προγεφύρωμα,που ακούει στο όνομα Βόρεια Ελλάδα, ενεργοποιείται για πρώτη φορά από την ίδρυση του ΝΑΤΟ,για την εξυπηρέτηση των αναγκών των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, για την εξόρμηση προς τα Βαλκάνια και την Ανατ. Ευρώπη. Τίθενται σε εφαρμογή τα σχέδια των ιμπεριαλιστικών επιτελείων, που είχαν καταστρωθεί κατά την περίοδο του "ψυχρού πολέμου", αναπροσαρμοσμένα, βέβαια, στις σημερινές συνθήκες, ώστε αυτά να καλύπτουν τις ανάγκες του νέου επιθετικού δόγματος του ΝΑΤΟ. Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις τίθενται στην υπηρεσία των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων σε ρόλο τουαλετοφύλακα, καθαρίστριας και τροχονόμου για τη διέλευσή τους από το ελληνικό έδαφος.

Τις μέρες αυτές, βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγαλύτερη στρατιωτική απόβαση που έχει λάβει χώρα στα Βαλκάνια, μια επιχείρηση που αναμένεται να ξεπεράσει σε μέγεθος και αυτές της περιόδου του Α Παγκοσμίου Πολέμου στην ίδια περιοχή. Εκατοντάδες τεθωρακισμένα οχήματα και άρματα μάχης, χιλιάδες στρατιώτες και κάθε είδους βαρύς οπλισμός αποβιβάζονται καθημερινά στο λιμάνι και το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης,ενώ αναμένεται να χρησιμοποιηθούν και τα λιμάνια του Λιτόχωρου και του Βόλου.

Η πύλη της PAX AMERIKANA

Η "πύλη των Βαλκανίων",όπως αποκαλείται από ορισμένους με υπερηφάνεια η Θεσσαλονίκη, μετατρέπεται σε πύλη διέλευσης της PAX AMERIKANA, αλλά και σε "κερκόπορτα" για την ίδια την εθνική ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας. Οι δυνάμεις αυτές προωθούνται στην ΠΓΔΜ, όπου θα βρίσκονται σε ετοιμότητα για να επέμβουν στο Κοσσυφοπέδιο. Πρόκειται όμως μόνο για το πρόσχημα της μεγάλης αυτής στρατιωτικής επιχείρησης, που, ακόμα και αν δεν υπήρχε, οι ιμπεριαλιστές θα το κατασκεύαζαν. Ο αντικειμενικός τους σκοπός είναι η μονιμοποίηση της στρατιωτικής παρουσίας του ΝΑΤΟ στην περιοχή με τη δημιουργία κρατών - προτεκτοράτων και την αποδυνάμωση έως την πλήρη εξάλειψη κάθε αντίστασης στα σχέδια της "νέας τάξης".

Δεν πρόκειται, λοιπόν, για μια απλή διέλευση στρατευμάτων. Οι αμερικανο-ΝΑΤΟικές δυνάμεις έρχονται στα Βαλκάνια για να μείνουν και να εξαπλωθούν παραπέρα. Η νέα στρατηγική του ΝΑΤΟ έχει δύο άξονες: Ο ένας είναι η "κατάκτηση" των χωρών που ανήκαν στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας και ο άλλος η εδραίωση του ρόλου του ως παγκόσμιου χωροφύλακα του ιμπεριαλισμού. Ετσι αυτή η διέλευση από το ελληνικό έδαφος και η προώθησή τους μέσω της στρατηγικής σημασίας κοιλάδας του Αξιού ποταμού, αποτελεί έμπρακτη κατάλυση της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας, γιατί αυτό που δημιουργείται στην Κεντρική Μακεδονία είναι ένα μόνιμο στρατιωτικό προγεφύρωμα των ιμπεριαλιστών, που παράγει γι' αυτούς δικαιώματα επί του ελληνικού εδάφους.Θα αποτελεί το ορμητήριο, τη μόνιμη βάση ανασύνταξης, προώθησης και ανεφοδιασμού των δυνάμεων ταχείας επέμβασης του ΝΑΤΟ. Το αμερικανοΝΑΤΟικό προτεκτοράτο, που πάνε να δημιουργήσουν στο Κοσσυφοπέδιο, θα έχει ως πύλη εξόδου του τη Θεσσαλονίκη και κατά συνέπεια το ελληνικό έδαφος θα αποτελεί το "ζωτικό χώρο" του, θα είναι η πύλη εισόδου των στρατιωτικών δυνάμεων που θα εγκατασταθούν εκεί.

Συνειδητή εμπλοκή

Η δημιουργία του αμερικανοΝΑΤΟικού προγεφυρώματος στη Β. Ελλάδα με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη προετοιμαζόταν εδώ και καιρό με τις ευλογίες της ελληνικής κυβέρνησης. Στρατιωτικές ασκήσεις, ελληνικές και συμμαχικές, αλλά και επιχειρήσεις προπαγανδιστικού χαρακτήρα έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό. Η ελληνική "εκσυγχρονιστική" κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο δε μένει αμέτοχη σε όλα αυτά, αλλά, αντίθετα, εμπλέκει όλο και πιο βαθιά τη χώρα και δε διστάζει να προβάλει την παγίδευση της Ελλάδας στα ΝΑΤΟικά πλοκάμια σαν "μονόδρομο", με πρόσχημα τον ανταγωνισμό που υπάρχει με την Τουρκία.

Χαρακτηριστικό της συνειδητής εμπλοκής της ελληνικής πλευράς είναι ότι με τις επιλογές της κυβέρνησης προωθούνται ενεργά τα σχέδια του ΝΑΤΟ. Εδώ εντάσσεται η διεκδίκηση για τη Θεσσαλονίκη της έδρας του ΝΑΤΟικού στρατηγείου της ταχυκίνητης Μεραρχίας Νότο.Στα ίδια πλαίσια, εντάσσεται και η συγκρότηση της Βαλκανικής Ταξιαρχίας Ταχείας Επέμβασης, στη δημιουργία της οποίας πρωτοστάτησε η Ελλάδα, όπου για την εξυπηρέτηση των αναγκών της το ελληνικό ΓΕΣ δημιούργησε βορειότερα της Θεσσαλονίκης, στο Κιλκίς, σχολείο για την εκπαίδευση των πολυεθνικών δυνάμεων.

Η χώρα εγκλωβίζεται στο φαύλο κύκλο των τυχοδιωκτικών παιχνιδιών του ιμπεριαλισμού. Η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να διεκδικήσει την ανάθεση εκ μέρους των Αμερικανών ρόλου τοποτηρητή στην περιοχή των Βαλκανίων και κατ' επέκταση οικονομικού ρόλου για την άρχουσα τάξη της χώρας στη λεηλασία των χωρών της περιοχής, δε διστάζει σε τίποτα. Προσφέρει "γην και ύδωρ" στις δυνάμεις που θα επεμβαίνουν στα Βαλκάνια. Εισιτήριο για την εμπλοκή της Ελλάδας στους πολεμοκάπηλους τυχοδιωκτισμούς της "νέας τάξης" του ιμπεριαλισμού στα Βαλκάνια αποτελεί και η μετατροπή του Β Σώματος Στρατού σε σύγχρονη μονάδα ταχείας αντίδρασης.Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του υπουργού Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλου, ο οποίος μίλησε καθαρά για το νέο ρόλο του Β Σώματος Στρατού και "την αναγκαιότητα, οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις να έχουν έναν ευρύτερο ρόλο συμβολής στους όρους συλλογικής ασφάλειας και άμυνας της Ευρώπης, αλλά και ειδικότερα, της γεωπολιτικής περιοχής μας".

Ο λαός δύναμη αποτροπής

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως έχει η προσέγγιση της νέας φιλοσοφίας του ΝΑΤΟ. Οι λαοί, σύμφωνα με τις αναλύσεις των επιτελείων του, θα αποτελούν τον κύριο αντίπαλο του ΝΑΤΟ για τον επόμενο αιώνα και στη βάση αυτή πρέπει να αναπροσαρμόζει την οργάνωση και τη διάταξη των δυνάμεών του. Αποκαλυπτικά είναι τα συμπεράσματα του Διεθνούς Συνεδρίου περί δόγματος των χερσαίων δυνάμεων,που έγινε στη Λισαβόνα πέρσι το Μάη. "Κοινή διαπίστωση, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του ελληνικού ΓΕΣ, είναι ότι στις μελλοντικές επιχειρήσεις δε θα υπάρχουν σταθερά μέτωπα, οι αντίπαλοι δε θα είναι κράτη, στις περισσότερες των περιπτώσεων οι αντίπαλοι θα είναι ομάδες ανθρώπων, με κοινά χαρακτηριστικά και επιδιώξεις,ενώ θα υπάρξουν περιπτώσεις εμπλοκής του στρατού".

Ομως, υπάρχει και η άλλη πλευρά. Την ίδια ώρα που οι δυνάμεις του πολέμου, του ιμπεριαλισμού και τα όργανά τους, απεργάζονται τα σκοτεινά τους σχέδια για τους λαούς, οι δυνάμεις της ειρήνης, που είναι ο ίδιος ο λαός, κινητοποιούνται. Στη Θεσσαλονίκη έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν μια πρώτη απάντηση. Οι "Ράμπο" του ΝΑΤΟ με το που πατάνε το πόδι τους αντιλαμβάνονται ότι είναι ανεπιθύμητοι. Συναντάνε το στρατό, τη στρατιά της ειρήνης και της εθνικής ανεξαρτησίας, τους χιλιάδες διαδηλωτές. Συναντάνε τα συνθήματα που έχουν γραφτεί στους δρόμους από όπου περνάνε οι φάλαγγες των μακελάρηδων των λαών. Με όλα αυτά, είναι φανερό πως η μόνη αποτρεπτική δύναμη, απέναντι στις δυνάμεις που οδηγούν ολοταχώς την ανθρωπότητα προς τη βαρβαρότητα, είναι η δύναμη του λαού που αφυπνίζεται.

Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ

ΝΟ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Στενεύουν τα περιθώρια μετά το Ραμπουγέ!

Οι αντιπροσωπείες Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών είχαν κάθε λόγο να "πανηγυρίζουν" μετά τη λήξη των συνομιλιών στο Ραμπουγέ της Γαλλίας. Οι πρώτοι, επειδή θεώρησαν πως διασφάλισαν το πολιτικό πλαίσιο μίας συμφωνίας, που θα προβλέπει καθεστώς ευρείας αυτονομίας στο Κοσσυφοπέδιο εντός του πλαισίου της εδαφικής κυριαρχίας της Σερβίας και εν συνεπεία της ΝΟ Γιουγκοσλαβίας. Οι δεύτεροι, γιατί με την επιμονή τους να μην υπογράψουν ένα προσχέδιο συμφωνίας, που θα περιέχει όρο για αφοπλισμό των ανταρτών και δε θα προβλέπει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με στόχο την ανεξαρτητοποίηση της επαρχίας, έδειξαν ότι δεν ενέδωσαν στις πιέσεις, ούτε "ξεπούλησαν" το βασικότερο από τους στόχους του ανταρτικού "Απελευθερωτικού Στρατού Κοσσυφοπεδίου", αλλά και του "Δημοκρατικού Συνδέσμου" του Ιμπραήμ Ρουγκόβα: Το ελεύθερο Κοσσυφοπέδιο...

Και οι ξένοι μεσολαβητές; Τι πέτυχαν; Ουσιαστικά τίποτε άλλο πέραν της απλής διαβεβαίωσης των δύο πλευρών πως μετά από διαβουλεύσεις με στελέχη τους σε Βελιγράδι και Πρίστινα θα επανέλθουν στη Γαλλία στις 15 Μάρτη για να συζητήσουν και, εάν τύχει... να υπογράψουν κάποια συμφωνία!

Ομως, αυτή η απλή διαβεβαίωση μόνον επιτυχία των 17ήμερων συνομιλιών στο Ραμπουγέ δε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Σε γενικές γραμμές αυτά που έγιναν στο Ραμπουγέ συνοψίζονται στα ακόλουθα:

- Η διαβεβαίωση των μεγάλων δυνάμεων για την (έστω και "προσωρινή", τουλάχιστον μέχρι το 2001) παραμονή του Κοσσυφοπεδίου στο πλαίσιο της σερβικής εδαφικής κυριότητας. Επιβεβαιώθηκε πως βασικός άξονας του σχεδίου "ειρήνης" (;) που προωθούν οι Αμερικανοί στην περιοχή αποτελεί η παροχή ενός καθεστώτος ευρείας αυτονομίας στο Κοσσυφοπέδιο (πράγμα στο οποίο συναινεί και το Βελιγράδι) τρίχρονης διάρκειας, όπου θα μπουν τα θεμέλια για τη δημιουργία μηχανισμών που θα επιτρέπουν εκλογές, θεσμούς για τη διακυβέρνηση της επαρχίας από τοπική κυβέρνηση, εγκαθίδρυση νέου, και αποδεσμευμένου από το Βελιγράδι, δικαστικού συστήματος.

- Η δυσκολία των Ευρωπαίων και των Αμερικανών να συνεννοηθούν βρίσκοντας κοινή "γλώσσα" αντιμετώπισης του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου.

- Η συνειδητοποίηση του ρήγματος στους κόλπους της οργάνωσης των λεγόμενων ανταρτών του "Απελευθερωτικού Στρατού", τουλάχιστον από την πλευρά της Ουάσιγκτον.

- Επιπλέον, φάνηκε πως το ΝΑΤΟ, παρά τις διαρκείς απειλές - τουλάχιστον γι' αυτή την περίοδο... - δεν μπορεί να κάνει χρήση στρατιωτικής βίας κατά των Σέρβων, δίχως την "ασπίδα" της "πολιτικής" φόρμουλας μίας συμφωνίας "ειρήνης" και την προηγούμενη αποδοχή της από ένα "ενιαίο" μέτωπο Κοσσοβάρων Αλβανών.

Δαιδαλώδεις χειρισμοί

Μετά την οριστική λήξη των συνομιλιών στο Ραμπουγέ (απόγευμα της περασμένης Τρίτης), ο Σέρβος Πρόεδρος, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, έφθασε στο Βελιγράδι έκδηλα ικανοποιημένος. Τουλάχιστον προς το παρόν είχε τη συγκατάθεση των ξένων δυνάμεων πάνω στη χορήγηση καθεστώτος ευρείας αυτονομίας υπό τον όρο παραμονής του Κοσσυφοπεδίου στη Σερβία. Απ' την άλλη, δεν πραγματοποιήθηκαν οι απειλές του ΝΑΤΟ για την εξαπόλυση αεροπορικών βομβαρδισμών κατά σερβικών στόχων, ενώ, βοηθούμενος και από στάση των Κοσσοβάρων Αλβανών, δεν ενέδωσε στις πιέσεις για αποστολή ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στην επαρχία. Ωστόσο, η ικανοποίηση του Μιλουτίνοβιτς πήγαζε από την πρόσκαιρη νίκη μίας πολύ δύσκολης μάχης και όχι του πολέμου. Μετά από τους - μάλλον θαυμαστούς - δαιδαλώδεις χειρισμούς της κυβέρνησης Μιλόσεβιτς.

Ποια θα είναι η "επόμενη" κίνηση του Βελιγραδίου; Η κατάσταση είναι ρευστή και γι' αυτό τα σχέδια του Προέδρου Μιλόσεβιτς θα μεταβάλλονται και με βάση τις τρέχουσες και πολύ ρευστές εξελίξεις, δεδομένων μάλιστα και των γνωστών αντιδράσεων που προβάλλει η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου. Φαίνεται, όμως, πως είναι διατεθειμένος να μην ενδώσει στο αίτημα των ΗΠΑ και της ΕΕ για αποστολή ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στο Κοσσυφοπέδιο, τουλάχιστον μέχρι την τελευταία στιγμή. Κάποιοι σχολιαστές ισχυρίζονται πως είναι περισσότερο διατεθειμένος να υποστεί αεροπορικούς βομβαρδισμούς και ακολούθως να αποδεχτεί την άφιξη πολυεθνικών, ακόμη και ΝΑΤΟικών, στρατευμάτων στο έδαφός του, ίσως, με τον όρο να απουσιάζουν απ' αυτά Αμερικανοί στρατιώτες. (Κάτι τέτοιο θα βόλευε τρόπον τινά και την Ουάσιγκτον...).

Μέσα σ' όλα αυτά, το Βελιγράδι φροντίζει να έχει καλυμμένα τα "νώτα" του, πυκνώνοντας στρατιωτικές δυνάμεις γύρω και μέσα στο Κοσσυφοπέδιο.

Σύμφωνα, μάλιστα, με πηγές της CIA που επικαλείται η εφημερίδα "Ουάσιγκτον Ποστ", αυτές τις μέρες στο Κοσσυφοπέδιο υπάρχουν 12.000 Σέρβοι στρατιώτες, 14.000 άνδρες ειδικών δυνάμεων της Αστυνομίας, εκ των οποίων 6.500 είναι συγκεντρωμένοι βόρεια της Πρίστινα.

Και το ΝΑΤΟ; Γιατί δεν πραγματοποίησε τις απειλές για αεροπορικούς βομβαρδισμούς σερβικών στόχων; Σύμφωνα πάλι με δημοσίευμα της παραπάνω αμερικανικής εφημερίδας, για την ώρα, το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας και το Πεντάγωνο των ΗΠΑ αρνούνται να χρησιμοποιήσουν βία κατά Σέρβων και να τους εμποδίσουν να πυκνώσουν τα στρατεύματά τους μέσα και έξω από το Κόσσοβο. Πηγές της CIA (που επικαλείται η "Ουάσιγκτον Ποστ") υποστηρίζουν πως οι ΗΠΑ (και εν συνεπεία το ΝΑΤΟ) θα χρησιμοποιήσουν τη γλώσσα των όπλων μόνον εάν "το επίπεδο βίας γίνει απαράδεκτο". Τι εννοούν, όμως, μ' αυτό οι Αμερικανοί; Ανώτατο στέλεχος της κυβέρνησης Κλίντον είπε ότι η χρήση βίας μπορεί να γίνει "μόνον για την αναχαίτιση μίας μεγάλης σερβικής στρατιωτικής επιχείρησης ή για να υπογράψει ο Μιλόσεβιτς τη συμφωνία". Την τακτική αυτή επιβεβαίωσε και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ρόμπιν Κουκ, που είπε πως τα μέλη του ΝΑΤΟ υποστηρίζουν "τη λήψη ΝΑΤΟικής δράσης στην περίπτωση που το Βελιγράδι εκφράσει μία δυσανάλογη απαίτηση ή λάβει αιματηρά αντίποινα κατά του άοπλου πληθυσμού των Κοσσοβάρων Αλβανών"...

Σοβαρό ρήγμα στο "Δούρειο Ιππο"

Ενας από τους τρόπους με τους οποίους σκόπευαν οι ΗΠΑ και ΕΕ να "στριμώξουν" τους Σέρβους και να εφαρμόσουν τα αποσχιστικά σχέδιά τους στην πιο ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων ήταν η συγκρότηση ενιαίου μετώπου από την πλευρά των Κοσσοβάρων Αλβανών. Αυτόν θεωρούσαν ως τον πιο αποτελεσματικό "Δούρειο Ιππο", προκειμένου να μεθοδευτεί και να υπογραφεί μία "αντιπροσωπευτική συμφωνία", που θα κατέληγε μετά από μερικά χρόνια στην ανεξαρτητοποίηση του Κόσσοβου και κατ' επέκταση στη γενικότερη σύρραξη στη Βαλκανική Χερσόνησο. Ομως, φαίνεται ότι πρέπει να διανυθεί αρκετός δρόμος μέχρι την επίτευξη αυτού του στόχου... Και αυτό επειδή στους κόλπους των Κοσσοβάρων Αλβανών δεν υπάρχει απλά... "διάσταση απόψεων", αλλά ουσιαστικό ρήγμα ανάμεσα σε στελέχη (νεαρότερα όπως ο Χασίμ Χάτσι), που έχουν δεθεί στο άρμα της παρελκυστικής πολιτικής της Ουάσιγκτον, και σε πιο "σκληροπυρηνικά" στελέχη (όπως ο πολιτικός εκπρόσωπος της ανταρτικής οργάνωσης "KLA", Αντέμ Ντεμάτσι), που δε δέχονται υπονόμευση του βασικότερου στόχου τους, αυτού της ανεξαρτητοποίησης του Κοσσυφοπεδίου.

Υπό το βάρος αυτού του ρήγματος, ελάχιστοι θα μπορούσαν να δουν ως αξιόπιστο "συνομιλητή" την άτυπη κυβέρνηση που επιχείρησαν να συγκροτήσουν την περασμένη Τετάρτη παρατάξεις όπως ο "Δημοκρατικός Σύνδεσμος" του Ιμπραήμ Ρουγκόβα, τα προβαλλόμενα ως ανερχόμενα στελέχη του "KLA" (Χασίμ Χάτσι) και η "Ενωση Δημοκρατικού Κινήματος" του Ρέξχεπ Κιόστζα. Πώς θα μπορούσε άλλωστε με διχασμένη την αυτονομιστική ανταρτική οργάνωση;

Και όμως! Δε θα πρέπει κανείς να αποκλείει τίποτε, ίσως, γιατί ακόμη και αυτή η εξέλιξη δεν αποκλείεται να δρομολογήθηκε από τους Αμερικανούς, με στόχο την πολιτική απομόνωση αντιδραστικών στελεχών όπως ο Αντέμ Ντεμάτσι. Ισως, μάλιστα, αυτό το σκοπό εξυπηρετούσαν και οι δηλώσεις του προβαλλόμενου ως "ανεξάρτητου" Βετόν Σουρόι, ο οποίος είναι εκδότης με σημαντική επιρροή στην Πρίστινα και ένα από τα μέλη της κοσσοβάρικης αλβανικής αντιπροσωπείας στο Ραμπουγέ. "Ο Αντέμ Ντεμάτσι είναι μόνον ένας από τα 2.000.000 Κοσσοβάρων Αλβανών", δήλωσε ο Σουρόι προσπαθώντας να υποτιμήσει τη βαρύτητα και την επιρροή της προσωπικότητας του Ντεμάτσι στον "Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσυφοπεδίου".

Αν και όλα θα διευκρινιστούν και θα καθοριστούν από την έκβαση της τελικής αναμέτρησης ισχύος εντός του "KLA", ο Αντέμ Ντεμάτσι δε θα πρέπει από κανέναν να υποτιμηθεί. Οταν δήλωνε την περασμένη Πέμπτη στην εφημερίδα "ΚΟΧΑ ΝΤΙΤΟΡΕ" πως "οι προσπάθειες για σχηματισμό κοινής αλβανικής ηγεσίας δεν είναι τίποτε άλλο από μάταιες και ιδιωτικές προσπάθειες ανθρώπων που απέτυχαν στη διάρκεια των συνομιλιών στο Ραμπουγέ", κάτι παραπάνω υπονοούσε. Ιδίως σε μία φάση που εντός των κόλπων του "KLA" οι "ψίθυροι" μεταβάλλονται σε διαμαρτυρίες περί "πραξικοπηματικής ανάληψης της ηγεσίας της οργάνωσης από στελέχη που πήγαν στο Ραμπουγέ σε βάρος άλλων που παρέμειναν στην Πρίστινα..." ("ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΠΟΣΤ", 24/2/99).

Πάντως, φαίνεται ότι, έστω και μακριά από το Ραμπουγέ, ο Ντεμάτσι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επίδραση αρκετών στελεχών της κοσσοβάρικης αλβανικής αντιπροσωπείας. Δημοσιεύματα του ξένου Τύπου τον κατονομάζουν ως εκείνον που επηρέασε εμφανώς τον Χασίμ Χάτσι - αγαπημένο συνομιλητή της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ - κάνοντάς τον να αρνηθεί την τελευταία στιγμή να υπογράψει μία συμφωνία που δε θα προβλέπει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ή θα προχωρεί στον αφοπλισμό των ανταρτών. Λέγεται, δηλαδή, πως ο Χάτσι, ενώ είχε πείσει ως επί το πλείστον την κοσσοβάρικη αντιπροσωπεία - και κείνη με τη σειρά της τους ξένους μεσολαβητές - αρνήθηκε να βάλει την υπογραφή του μετά από τηλεφωνική συνομιλία με τον Ντεμάτσι. (Αυτό κατά κάποιο τρόπο εξηγεί το "μυστήριο" γιατί οι ξένοι μεσολαβητές ήταν αισιόδοξοι μέχρι την ύστατη στιγμή...).

Πού θα καταλήξουν όλα αυτά; Ο Κρίστοφερ Χιλ ("μεσολαβητής" απεσταλμένος της κυβέρνησης Κλίντον) δήλωσε πριν λίγες μέρες με νόημα: "Δεν υπάρχει αμφιβολία για το ρήγμα εντός του "KLA". Αλλά ο καθένας καταλαβαίνει, ότι εάν (οι αντάρτες) δεν ταχθούν με την πλευρά των Αμερικανών, τότε θα αντιμετωπίσουν πολλούς και πραγματικούς μπελάδες"!

Δέσποινα ΟΡΦΑΝΑΚΗ

Ειρήνη και εργαζόμενοι

Είναι γνωστά τα προβλήματα εθνικής ασφάλειας της Ελλάδας, ιδιαίτερα μετά την επιβολή της Νέας Τάξης. Συνήθως τα αντιμετωπίζουμε από την άποψη της συναίνεσης έως υπόταξης της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας στα κελεύσματα των ισχυρών ιμπεριαλιστικών μιλιταριστικών δυνάμεων. Είναι γνωστή η διαπίστωση ότι η Ελλάδα έγινε ξέφραγο αμπέλι παράνομων δραστηριοτήτων, με κορύφωση το εμπόριο όπλων, την πορνεία και τα ναρκωτικά. Εναντι όλων αυτών των δραστηριοτήτων που συμπυκνώνονται στις επιδιώξεις των ισχυρών της Νέας Τάξης και των θεσμοθετημένων οργάνων της (ΝΑΤΟ, ΕΕ, ΔΕΕ) υπάρχει ή καλύτερα πρέπει να υπάρχει και ένα μέτωπο κοινωνικών δυνάμεων με κύρια δύναμη την εργατική τάξη. Η σύμπραξη αυτή είναι ό,τι το καλύτερο για ένα ευρύ κοινωνικό μέτωπο που συναντιέται με τις ρίζες του κινήματος ειρήνης και συγχωνεύεται με αυτό. Σ' αυτή την ευρεία κοινωνική αντίσταση, έχει κύριο ξεχωριστό ρόλο η εργατική τάξη ως η "νέα εθνικά ιθύνουσα τάξη της κοινωνίας".

* * *

Αυτός ο ξεχωριστός της ρόλος συνδέεται και με το μεγάλο ζήτημα της εθνικής ασφάλειας. Εξηγούμαι: Το όλο ζήτημα της εθνικής ασφάλειας περιλαμβάνει το σύνολο των υλικών υπάρξεων και οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας καθώς και το σύνολο των επιστημονικών της γνώσεων, του καλλιτεχνικού της επιπέδου και των πολιτιστικών της παραδόσεων. Δηλαδή περιλαμβάνει το σύνολο της υλικής, ηθικής και πνευματικής της υπόστασης. Εάν αυτά εξαλειφθούν τότε εξαλείφεται η εθνική υπόσταση της χώρας και δεν υπάρχει πλέον ζήτημα εθνικής ασφάλειας. Στη βάση όλου αυτού του εθνικού πλούτου υπάρχει μια διαδικασία παραγωγής και ανάπτυξης που τον αυξάνει ποσοτικά και ποιοτικά. Ο νους αυτής της διαδικασίας σε όλα τα επίπεδα είναι ο άνθρωπος, ο μη ιδιωτικά προσποριζόμενος άνθρωπος. Είναι ο άνθρωπος που ο προσπορισμός του καθορίζεται από το συνολικό αποτέλεσμα της εργασιακής διαδικασίας. Το σύνολο αυτών των συλλογικά εργαζομένων ανθρώπων αποτελεί την εργατική τάξη. Είναι η κοινωνική τάξη που οι άνθρωποί της αναλαμβάνουν να λειτουργήσουν, να αναπτύξουν και να διαφυλάξουν το συνολικό πλούτο για λογαριασμό της κοινωνίας (εργοστάσια, κτίρια, επιχειρήσεις, πλοία, λιμάνια, γη, συγκοινωνίες, δρόμοι, επικοινωνίες κλπ., κλπ. ).

* * *

Τι γίνεται όταν αυτά τα νευραλγικά στοιχεία του εθνικού πλούτου, δίνονται στον ιδιωτικό προσπορισμό, δηλαδή στην ιδιωτική εκμετάλλευση; Πόσο π. χ. ασφαλές μπορεί να είναι ένα έθνος όταν λιμάνια, τηλεπικοινωνίες, αγροτική γη και στρατηγική βιομηχανία δίνονται για να λειτουργήσουν στους κάθε λογής μπιζναδόρους; Περισσότερο, τι είδους ασφάλεια υπάρχει όταν οι μετοχές αυτού του ιδιωτικοποιημένου εθνικού πλούτου βρίσκονται σε ανεξέλεγκτα χέρια διεθνών οικονομικών πρακτόρων; Η λογική απάντηση είναι ότι ουδεμία ασφάλεια υπάρχει. Ακόμη κι αν η χώρα γινόταν ταυτόσημη αχτίδα του ήλιου με συνεχή παραγωγική λάμψη, ακόμη και τότε οι κάθε λογής μετοχικοί τζογαδόροι και μπιζναδόροι θα την έκλεβαν να την πάνε σε ένα μέρος που θα τους απέφερε περισσότερα κέρδη. Εδώ ακριβώς βρίσκεται το πρόβλημα της εθνικής ασφάλειας ως ένα κατ' εξοχήν κοινωνικό πρόβλημα. Η ποιότητά του είναι ευθέως ανάλογη με την παραμονή του στα χέρια των εργαζομένων που ο προσπορισμός τους καθορίζεται από τη συλλογική λειτουργία και το αποτέλεσμά της. Να γιατί ο ρόλος της εργατικής τάξης, των εχόντων δηλαδή σχέση μισθωτής εργασίας, είναι καθοριστικός στην εθνική ασφάλεια και στη διαφύλαξη της ειρήνης. Οταν η λεγόμενη ιδιωτική πρωτοβουλία πιέζει τους εργαζόμενους να εργαστούν με όρους μαύρης εργασίας λαθρομεταναστών και ναυτεργατικούς όρους Φιλιππινέζων, τότε διαμορφώνουν μια μάζα νεοραγιάδων που αδιαφορεί για την εθνική της υπόσταση. Οταν το αίσθημα εθνικής ασφάλειας σταματά, τότε σταματά και η ίδια η εθνική ασφάλεια. Τότε η "νέα εθνικά ιθύνουσα τάξη της κοινωνίας", η εργατική τάξη, ανυψώνεται σε κυρίαρχη κοινωνική δύναμη. Ο εργατικός έλεγχος στην παραγωγή επιβάλλεται ως αναγκαία ιστορική πράξη στο όνομα της κοινωνίας.

Είναι η ώρα της ιστορικής συνάντησης του εργατικού κινήματος με το κίνημα ειρήνης, στη μετατροπή της πολεμικής βιομηχανίας σε παραγωγή αγαθών στο όνομα της κοινωνίας της ειρήνης.

Η ανεξέλεγκτη υπερεθνική βαρβαρότητα του κεφαλαίου και του μιλιταρισμού αντικαθίσταται από την πηγαία διεθνική αλληλεγγύη εθνών και λαών. Τα έθνη και οι λαοί βάζουν το καθένα την υλική και πνευματική του πραμάτεια στο κοινό διεθνές κοινωνικό τραπέζι για να προκύψει η νέα σύνθεση του διά των εθνών(διεθνισμός) ανθρώπινου πολιτισμού. Είναι η ώρα της μετάβασης από το βασίλειο της ανάγκης, στο βασίλειο της ελευθερίας. Στην αγωνιστική αυτή πορεία συναντιώνται ο διεθνιστικός ντετερμινισμός της εργασίας και η οικουμενική φιλοσοφία της ειρήνης. Ο εργάτης με τον ειρηνιστή, σε ενιαία ψυχική οντότητα.

Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ