ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 28 Φλεβάρη 1999
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δεν είναι φρουροί της ειρήνης

Εκτακτη συνέντευξη Τύπου της Αλέκας Παπαρήγα, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Εκτακτη συνέντευξη Τύπου μέσα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, σε μικρή απόσταση από το σημείο που το ΝΑΤΟικό πλοίο "Sea Runner" ξεφόρτωνε στρατιωτικά οχήματα για το Κόσσοβο, έδωσε χτες στις 10 το πρωί η Αλέκα Παπαρήγα.

"Ηρθαμε εδώ, είπε, γι' αυτό που ζει αυτές τις μέρες όλος ο λαός. Η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε αεροπλανοφόρο, μεταγωγικό, καταδρομικό, αεροδρόμιο διέλευσης στρατιωτικών δυνάμεων. Να καλέσουμε τον ελληνικό λαό όπως έδειξε την ευαισθησία του για τους Κούρδους, να τη δείξει και για την επέμβαση στους γειτονικούς λαούς.

Η ελληνική κυβέρνηση - συνέχισε - και σήμερα και βεβαίως και όλες οι κυβερνήσεις που χειρίστηκαν τα ζητήματα των Βαλκανίων από το 1991 και μετά, λειτουργούν τηρουμένων βεβαίως των αναλογιών, με τον ίδιο τρόπο που λειτουργούσαν οι περίφημες ελληνικές κυβερνήσεις την περίοδο της κατοχής. Κυριολεκτώ με αυτή τη θέση. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, ο κ. Τσοχατζόπουλος, αρνήθηκε χθες στη Βουλή ότι η Ελλάδα συμμετέχει στον πόλεμο κατά των Σέρβων στα Βαλκάνια, με αφορμή το Κόσσοβο. Οχι μόνο λέει ψέματα αλλά επιστράτευσε επιχειρήματα τα οποία εν πάση περιπτώσει θίγουν κυριολεκτικά τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού. Αναγόρευσε την ελληνική συμμετοχή, σε συμμετοχή σε ειρηνική προσπάθεια. Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή συμμετείχε στον διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας και έπαιξε το ρόλο βοηθού, μεσίτη και υπαλλήλου στη μεθοδευμένη προσπάθεια κατ' αρχήν της Γερμανίας, στη συνέχεια και των ΗΠΑ να αλλάξουν τα σύνορα στα Βαλκάνια και να μοιραστούν οι πλουτοφόρες περιοχές ανάμεσα στους Αμερικανούς και στη συνέχεια στον γαλλογερμανικό άξονα. Πόλεμος στα Βαλκάνια έγινε. Αυτός πυροδοτήθηκε από μισθοφόρους, από δυνάμεις που στάλθηκαν έξω από τα Βαλκάνια και αξιοποίησαν τοπικά προβλήματα. Η ελληνική συμμετοχή είναι πλήρης σήμερα. Πρώτα - πρώτα έχει θέσει όλες τις εγκαταστάσεις της Ελλάδας εδώ και χρόνια και τώρα, στην τρομοκρατική δραστηριότητα του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Δεύτερον, υπάρχουν Ελληνες στρατιώτες στη Βοσνία και έχει ήδη αποφασιστεί η συμμετοχή της Ελλάδας στις στρατιωτικές πολυεθνικές δυνάμεις. Δεν είναι φρουροί της ειρήνης. Είναι δυνάμεις οι οποίες απειλούν με πόλεμο την περιοχή, τον διεξάγουν αν χρειάζεται. Η στρατιωτική επέμβαση στα Βαλκάνια έχει γίνει και το τελευταίο διάστημα, διότι με την απειλή του πολέμου επιχειρείται να επιβληθεί μια πολιτική συμφωνία κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των ΗΠΑ και της Γερμανίας. Και αν δεν έγινε ανοιχτός και πιο ολοκληρωμένος πόλεμος, είναι γιατί ακόμη δεν τα έχουν μοιράσει καλά μεταξύ τους η Γερμανία με τις ΗΠΑ και φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό τον Γιάννη. Αυτή είναι η ουσία.

Το ερώτημα είναι, γιατί ο κ. Τσοχατζόπουλος μπορεί να απαντάει έτσι στη Βουλή. Η γνώμη μας είναι, όχι μόνο γιατί η κυβέρνηση είναι επικίνδυνη, αλλά και γιατί ποντάρουν στην ενοχή και στη σιωπή των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης τα οποία περιορίζονται να κάνουν κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της όταν μια ενέργειά της αποκαλύπτει το ρόλο της μπροστά στον ελληνικό λαό, ενώ δεν έχουν καμία αντίρρηση για τη γενική πολιτική της.

Το ερώτημα λοιπόν που μπαίνει σήμερα, για όλα τα κόμματα είναι: μπορεί η Ελλάδα να συμμετέχει σε στρατιωτικές πολυεθνικές δυνάμεις ή να θέτει τις εγκαταστάσεις της στην υπηρεσία μιας πολιτικής που αλλάζει τα σύνορα; Αυτή η πολιτική δε θα θίξει - και ήδη έχει θίξει - και τα συμφέροντα της Ελλάδας όσον αφορά τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τα σύνορα; Εμείς θεωρούμε το ότι τα άλλα κόμματα δεν παίρνουν θέση σ' αυτό το ζήτημα, απλώς περιορίζονται να κριτικάρουν την κυβέρνηση σ' αυτό που είπα προηγούμενα για χειρισμούς, ότι σημαίνει πως υπάρχει μια γενικότερη συναίνεση στην Ελλάδα στο επίπεδο των κομμάτων και κατά τη δική μας γνώμη τα επόμενα χρόνια, η Ελλάδα θα βρεθεί στη δίνη και της αμφισβήτησης των δικών της συνόρων και στη δίνη σοβαρών περιπλοκών και δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ένα γενικευμένο τοπικό πρόβλημα στα Βαλκάνια που στην πραγματικότητα δε θα είναι τοπικό, θα είναι γενικότερος πόλεμος που απλώς έχει την έκφρασή του στην περιοχή των Βαλκανίων.

Εμείς δεν παλεύουμε για μια Ελλάδα ισχυρή που προωθεί την πολιτική του ΝΑΤΟ στην περιοχή, αλλά για μια Ελλάδα ισχυρή που προωθεί την πολιτική εναντίον του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Διαφορετικά - ας μην παραπονιέται ο ελληνικός λαός - θα έχουμε και κυβερνήσεις και πολιτικούς που θα παίζουν το ρόλο και του καταδότη".

Λαϊκή παρέμβαση για θετικές εξελίξεις

Μεγάλη συγκέντρωση λαϊκής παρέμβασης διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ, με ομιλήτρια την ΓΓ της, Αλέκα Παπαρήγα, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, την Κυριακή, 7 Μάρτη, ώρα 6.30 μ.μ.

Με τη βεβαιότητα ότι η λαϊκή παρέμβαση μπορεί να αλλάξει την πορεία των πραγμάτων, να ανοίξει το δρόμο σε εξελίξεις προς όφελος του λαού, της εθνικής ανεξαρτησίας και της ειρήνης στην περιοχή μας, η ΚΕ του ΚΚΕ διοργανώνει μεγάλη συγκέντρωση αντεπίθεσης την Κυριακή, 7 Μάρτη, στις 6.30 το απόγευμα, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, όπου θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Το ΚΚΕ, από την πρώτη στιγμή, κατάγγειλε τη σύλληψη και παράδοση του Κούρδου ηγέτη, υπογραμμίζοντας τις εγκληματικές ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης, που παρέδωσε τον Οτσαλάν στην Τουρκία, λειτουργώντας στα πλαίσια των σχέσεων υποτέλειας απέναντι στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, εκφράζοντας τα αισθήματα οργής και αγανάκτησης του ελληνικού λαού, απαίτησε την παραίτηση Σημίτη για να δώσει ο ελληνικός λαός τη διέξοδο, με την προσφυγή, άμεσα, σε εκλογές. Η ίδια η παρέμβαση του λαού με την απαίτηση για παραίτηση της κυβέρνησης είναι η μοναδική, που μπορεί να δώσει ένα πραγματικό νόημα στο σύνθημα "ΦΥΓΕΤΕ", που δυναμώνει καθημερινά στη λαϊκή συνείδηση.

Και, βέβαια, όσο κι αν είναι θετική η λαϊκή αυτή απαίτηση, όπως επισήμανε η Αλέκα Παπαρήγα, δε φθάνει από μόνη της. Μόνο αν παρέμβει σωστά ο λαός, αν η λαϊκή πίεση και παρέμβαση οδηγήσουν σε αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών, υπάρχει ελπίδα και προοπτική για θετικές εξελίξεις υπέρ της χώρας και των εργαζομένων της. Γιατί το ζήτημα δεν είναι εκλογές για να "ανακατευτούν τα χαρτιά", αλλά για να αρχίσει μια πορεία του λαού, που βάζει εμπόδιο, που βάζει τρικλοποδιές στην αντιλαϊκή πολιτική της ΟΝΕ και του λεγόμενου "νέου δόγματος του ΝΑΤΟ". Να αρχίσει μια πορεία, που ο λαός παρεμποδίζει τα αντιλαϊκά μέτρα και τους ψευτοεθνικούς στόχους, με έναν και μόνο σκοπό: Να συγκεντρώσει τη δύναμη εκείνη, που, τελικά, θα γείρει την πλάστιγγα στην άλλη μεριά των συμφερόντων του λαού και μόνο του λαού.

Στη μεγάλη συγκέντρωση στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα θα αναφερθεί στις πολιτικές εξελίξεις και τη διέξοδο που προτείνει το ΚΚΕ. Σε προκήρυξη - πρόσκληση για συμμετοχή των εργαζομένων, όλου του λαού, αναφέρεται χαρακτηριστικά:

"Εργαζόμενε, νέα, νέε της Αθήνας και του Πειραιά:

Ελα να απαιτήσουμε μαζί: Να παραιτηθεί τώρα η κυβέρνηση του ΝΑΤΟ, της ΟΝΕ - Ευρωπαϊκής Ενωσης. Να γίνουν εκλογές. Να στείλουμε δυνατά το μήνυμα: Πως υπάρχει λύση. Πως ο λαός μας τώρα πρέπει να παρέμβει με την αγωνιστική του δράση και την ψήφο του.

Ηρθε η ώρα, η λαϊκή αγανάκτηση και η οργή να γίνει δύναμη αγώνα και αντεπίθεσης. Να αμφισβητήσει το μονόδρομο που μας έχουν επιβάλει η πλουτοκρατία και τα κόμματα που την υπηρετούν. Να ηττηθεί ο συμβιβασμός και η υποταγή. Η λαϊκή παρέμβαση μπορεί: Να αλλάξει την πορεία των πραγμάτων. Να ανοίξει το δρόμο σε εξελίξεις προς όφελος του λαού, της εθνικής ανεξαρτησίας και της ειρήνης στην περιοχή μας".

"Οι θέσεις και η διέξοδος που προτείνει το ΚΚΕ", τονίζεται στο κάλεσμα της ΚΕ του ΚΚΕ, "αποτελούν τη βάση για ένα γόνιμο διάλογο και την εγγύηση για θετικές εξελίξεις". Αυτές τις θέσεις του Κόμματος θα αναλύσει στην ομιλία της, στη μεγάλη συγκέντρωση στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Να μη λείψει κανείς!

Δε συμμετέχουμε στο καμουφλάζ

Σε ερώτηση για το αν θα συμμετάσχει το ΚΚΕ στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, που ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών, η Αλέκα Παπαρήγα απάντησε:

Εμείς σ' αυτό το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, που είπαν ότι θα κάνουν, τους είπαμε ΟΧΙ. Γιατί είναι ένα όργανο καμουφλάζ, που το πολύ - πολύ να συζητά τους χειρισμούς, δηλαδή πώς θα καμουφλάρεται η πολιτική της κυβέρνησης στα Βαλκάνια, στο Αιγαίο κλπ. Και εμείς θεωρούμε ότι στη φάση που είμαστε σήμερα, όπου τα πάντα είναι γυμνά, δεν μπορούμε να συμμετέχουμε στο καμουφλάζ. Επιπλέον αυτό το όργανο είναι περίεργο και ύποπτο. Το δημιουργούν έξω από τη Βουλή. Υπάρχει Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων στη Βουλή, που συμμετέχουμε, το ίδιο πράγμα είναι. Είναι μια διαδικασία μέσα στη Βουλή. Διαφωνούμε, αλλά, εν πάση περιπτώσει, γιατί το κάνουν έξω από τη Βουλή; Να μαζεύονται, λένε, οι αρχηγοί και να συζητάνε. Μήπως ο κ. Σημίτης θα μας ενημερώνει τι λέγεται στο ΝΑΤΟ ή τι γίνεται στα άδυτα των αδύτων της ΣΙΑ και των άλλων μυστικών υπηρεσιών και των κοινών υπηρεσιών που έχουν μεταξύ τους; Θα μας λένε αυτά που διαβάζουμε στις εφημερίδες και πολύ λιγότερα. Και έξω από τη Βουλή. Γιατί το κάνουν έξω από τη Βουλή; Στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων μετέχουμε, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα, εφόσον είμαστε μέσα στη Βουλή θα μετέχουμε και στις επιτροπές της Βουλής. Εγώ σας λέω είναι καμουφλάζ, είναι ύποπτο και εκεί είναι που θα υπάρξει το παρασκήνιο και η μυστική πολιτική. Μόνο θα βγαίνουν απ' έξω οι διάφοροι, θα διαφωνούν μεταξύ τους για λόγους εκλογικούς, αλλά μέσα, στο κύριο, δε θα υψώνουν ανάστημα. Επομένως, ο ελληνικός λαός να μην περιμένει τίποτα. Το προτείνουν κόμματα της αντιπολίτευσης, που δε θέλουν να πουν στον ελληνικό λαό τι πραγματικά σκέφτονται. Και σου λέει, κάτσε να πω ότι το κύριο είναι το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής. Ειλικρινά, η ηγεσία του ΣΥΝ πιστεύει ότι ένα Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής θα αλλάξει τα πράγματα, όσον αφορά τις αλλαγές συνόρων κλπ.; Γιατί δε βγαίνει να μας πει τι γνώμη έχει για το ΝΑΤΟ; Πρέπει να μετέχει η Ελλάδα σ' αυτούς τους σχεδιασμούς ή όχι, αντί να καλύπτεται πίσω από το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής; Λένε άλλα λόγια να αγαπιόμαστε, να κοροϊδεύουμε τον κόσμο.

Εγινε το αναμενόμενο

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις περικοπές ποσών για τον αγροτικό τομέα, η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε:

"Εγινε το αναμενόμενο. Περικόπτονται ποσά που πήγαιναν στον αγροτικό τομέα. Προσέξτε όμως. Είναι λάθος αυτό που λέγεται ότι κάποιες ισχυρές χώρες έδιναν λεφτά στις αδύναμες. Δεν έδιναν πολλά λεφτά στις αδύναμες χώρες, επιδοτούσαν τους βιομηχάνους τους. Αντί να τους δίνουν άμεσα λεφτά, έδιναν τα λεφτά στις πιο αδύναμες χώρες για να μπορούν να αγοράζουν τα γερμανικά και άλλα προϊόντα. Μας έδιναν δηλαδή εδώ λεφτά, προσαρμοζόταν η ελληνική οικονομία στο πώς τη θέλουν οι Γερμανοί και οι άλλοι και στη συνέχεια αγοράζονταν γερμανικά προϊόντα στην Ελλάδα. Επομένως ήταν μια μορφή επιδότησης της δικής τους βιομηχανίας και όχι της Ελλάδας. Κόβουν τώρα και αυτά διότι επιδοτούν το δικό τους κεφάλαιο με άλλους τρόπους. Το επιδοτούν εντός Γερμανίας, δε χρειάζεται να στείλουν το χρήμα μέσω Ελλάδας. Λοιπόν ήταν αναμενόμενο και ο λόγος πια ξαναλέω, είναι στον ελληνικό λαό. Το δούνε και λαβείν με την ΕΕ είναι αρνητικό, ήταν αρνητικό και γίνεται ακόμη πιο αρνητικό. Αν κάποτε παίρναμε μια δραχμή και δίναμε δύο, τώρα παίρνουμε μια δραχμή και δίνουμε τρεις. Αυτά ας τα δουν και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης που αυτοαναγορεύονται και λένε ότι είναι κόμματα του ευρωπαϊκού προσανατολισμού. Εμείς είμαστε το κατ' εξοχήν κόμμα του ευρωπαϊκού προσανατολισμού ακριβώς γιατί παλεύουμε για βαθιές αλλαγές στην Ελλάδα, ακριβώς γιατί καλούμε τους λαούς της Ευρώπης να δουλέψουν για αλλαγές στις χώρες τους, για να χτιστεί ένα εντελώς διαφορετικό οικοδόμημα που περνάει μέσα από την ανατροπή της ΕΕ και όχι με τη συγκατοίκηση μ' αυτές τις κυβερνήσεις".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ