ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 28 Φλεβάρη 1999
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"ΤΑ ΕΘΝΙΚΟΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΔΕ ΔΙΚΑΖΟΝΤΑΙ"
Συναυλίες συμπαράστασης και αντίστασης

Αύριο, στις 6μ.μ., στην πλατεία Συντάγματος, η "μαραθώνια" μουσική εκδήλωση αλληλεγγύης στον αγώνα του κουρδικού λαού

Μεγάλη ανταπόκριση βρήκε από τους εργαζόμενους και τη νεολαία της Αθήνας η εκδήλωση - συναυλία συμπαράστασης στον αγώνα του κουρδικού λαού και στον φυλακισμένο ηγέτη του Α. Οτσαλάν, που οργάνωσαν την περασμένη Πέμπτη στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου, όλα τα καλλιτεχνικά, πνευματικά και εργατικά σωματεία, η ΕΕΔΥΕ, η ΕΕΔΔΑ, η ΠΕΑΕΑ και άλλοι φορείς. Εξίσου, μεγάλη αναμένεται η συμμετοχή του λαού της πρωτεύουσας και στην αυριανή, "μαραθώνια" συναυλία συμπαράστασης στον αγωνιζόμενο κουρδικό λαό, που διοργανώνει η Επιτροπή Διανοουμένων - Καλλιτεχνών αύριο, στις 6μ.μ., στην πλατεία Συντάγματος. Περισσότεροι από 80 καλλιτέχνες έχουν δηλώσει συμμετοχή στο αυριανό, μουσικό συλλαλητήριο, όπως οι: "Active Member", Χάρις Αλεξίου, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Γιώργος Ανδρέου, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Νένα Βενετσάνου, Καλλιόπη Βέτα, Παντελής Βούλγαρης, Δήμητρα Γαλάνη, Βαγγέλης Γερμανός, Γλυκερία, Φοίβος Δεληβοριάς, Γ. Δημητριάδης και "Μικροί Ηρωες", "Διάφανα Κρίνα", "Ενδελέχεια", "Ενοχο Λα", Δημήτρης Ζερβουδάκης, Νίκος Ζιώγαλας, Πέμη Ζούνη, Μίκης Θεοδωράκης, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Ειρήνη Ιγγλέση, Αλίκη Καγιαλόγλου, Αντώνης Καλογιάννης, Βασίλης Καζούλης, Μελίνα Κανά, Πάνος Κατσιμίχας, Λουκιανός Κηλαηδόνης, Γιώργος Κιμούλης, Μίμης Κουγιουμτζής, Νίκος Κούνδουρος, Γιάννης Κότσιρας, Μαρίζα Κωχ, Κρητικό Μουσικοχορευτικό Συγκρότημα "Τσόντος", Κωνσταντίνα, Λάκης Λαζόπουλος, Λαϊκή Ορχήστρα "Μίκης Θεοδωράκης" (Αλέξια, Σωτηρία Λεονάρδου, Κώστας Θωμαϊδης), Μανώλης Λιδάκης, Λουδοβίκος των Ανωγείων, Ντέιβιντ Λιντς, Νίκος Λαρυγγάκης, Κώστας Μακεδόνας, Σωκράτης Μάλαμας, Κώστας Μάντζιος, Βίκυ Μοσχολιού, Μπέμπα Μπλανς, Νότης Μαυρουδής, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Δημήτρης Μητροπάνος, Μανώλης Μητσιάς, Θάνος Μικρούτσικος, Αναστασία Μουτσάτσου, Θέμις Μπαζάκα, Γιάννης Νικολάου, Γιώργος Νταλάρας, Νίκος Ξυδάκης, "Ξύλινα Σπαθιά", "Οπισθοδρομικοί", Αννα Παναγιωτοπούλου, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Σταύρος Παράβας, Ελλη Πασπαλά, Μίλτος Πασχαλίδης, Ορφέας Περίδης, Νίκος Πιπινέλης, Ρένη Πιττακή, Αλκηστις Πρωτοψάλτη, "Πυξ Λαξ", "Συνήθεις Υποπτοι", Μάριος Τόκας, "Τρύπες", Διονύσης Τσακνής, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Τάνια Τσανακλίδου, "Υπόγεια Ρεύματα", Μαρία Φαραντούρη.

"Ξαναβγαίνουμε στο δρόμο για όλα εκείνα που μας ενώνουν, για όλα εκείνα που μας πληγώνουν", δηλώνουν οι καλλιτέχνες, στο ψήφισμα - κάλεσμα της Επιτροπής Διανοουμένων - Καλλιτεχνών. "Για μας είναι πρωταρχικό δικαίωμα ενός λαού να γνωρίζει την αλήθεια. Ολη την αλήθεια. Απαιτούμε από τους Ευρωπαίους εταίρους μας να δείξουν το ανθρώπινο πρόσωπό τους, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη λειτουργία των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να πάρουν θέση ουσίας και όχι υποκρισίας πάνω στη σύλληψη και τα βασανιστήρια που υφίσταται ο Οτσαλάν, πάνω στην ωμή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πάνω στα βίντεο της ντροπής που προβάλλονται στο τέλος του 20ού αιώνα... Πιστεύουμε στην ειρηνική συνύπαρξη των λαών και αγωνιζόμαστε για τη διευθέτηση όλων των προβλημάτων στα πλαίσια του Διεθνούς Δικαίου".


Κάνουμε το λιγότερο που μπορούμε

Ανθρωποι των Γραμμάτων και της Τέχνης, που είτε πήραν μέρος στη μεγάλη εκδήλωση της Πέμπτης, είτε οργανώνουν την αυριανή συναυλία συμπαράστασης, δήλωσαν στο "Ρ", για τον δίκαιο αγώνα του κουρδικού λαού:

Ευάγγελος Μαχαίρας

Παρίσταμαι εδώ για να μεταφέρω στους συγκεντρωμένους ένα χαιρετισμό του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, που αγωνίζεται με όλους τους λαούς για ελευθερία, ειρήνη, δημοκρατία και δικαιοσύνη. Αυτά τα αγαθά κινδυνεύουν από τους διεθνείς τρομοκράτες. Και διεθνείς τρομοκράτες είναι οι ΗΠΑ - η κυβέρνηση, το πολιτικό και το στρατιωτικό κατεστημένο τους - το ΝΑΤΟ, η νέα διεθνής ιμπεριαλιστική τάξη, η ΕΕ με τη σημερινή δομή της και όλες, ανεξαιρέτως, οι κυβερνήσεις των χωρών - μελών της. Και βέβαια κι άλλοι εκτός από τις ΗΠΑ, όπως είναι οι κυβερνήσεις της Τουρκίας, του Ισραήλ και οι όμοιές τους. Τρομοκράτες δεν είναι οι λαοί που αγωνίζονται για την ελευθερία τους και οι αρχηγοί τους, όπως είναι ο Οτσαλάν. Οπως ήταν άλλοι στο παρελθόν και θα είναι άλλοι στο μέλλον, μεγάλοι και δοξασμένοι αρχηγοί των λαών. Οι αγώνες θα συνεχιστούν, μέχρι τότε που θα πέσουν οι πραγματικοί τρομοκράτες, που θα σπάσει η ιμπεριαλιστική νέα τάξη και οι λαοί θα χαράξουν τη νέα τους πορεία.

Γεώργιος - Αλέξανδρος Μαγκάκης

Νομίζω ότι όλους τους Ελληνες μας ενώνει αυτή τη στιγμή ένα αίσθημα βαρύτατης οδύνης για την εθνική ταπείνωση και υποβάθμιση που έχει υποστεί η χώρα μας. Μια χώρα της οποίας ο λαός στήριζε την αυτοεκτίμησή του και την αξιοπρέπειά του στο γεγονός ότι ήταν πάντοτε καθαρός στους αγώνες του και πάντοτε στο πλευρό όλων εκείνων που αγωνίζονται για τη λευτεριά τους.

Επέπρωτο όμως να υποστεί αυτό το ταπεινωτικό πλήγμα. Αυτό το αίσθημα οδύνης και ταπείνωσης μας ενώνει. Αλλά, νομίζω ότι ακριβώς σ' αυτή την ένωση και σ' αυτή την εξέγερση των συνειδήσεων κρίνεται, ίσως, και μια προοπτική. Μια ελπίδα. Η ελπίδα ότι, για άλλη μια φορά στην ιστορία, θα μπει στην πρωτοπορία των εξελίξεων ο ίδιος ο λαός, όπως έχει συμβεί και σε άλλες δύσκολες ώρες.

Βασίλης Κολοβός (Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος - Ακροάματος)

Οι Ελληνες καλλιτέχνες, οι διανοούμενοι, οι εργάτες του πολιτισμού έχουν σταθεί δίπλα στο λαϊκό κίνημα, σ' όλη του την ιστορία και τις μεγάλες στιγμές του. Οι καλλιτέχνες δεν είναι ούτε "κουραμπιέδες", ούτε "λαπάδες". Είναι άνθρωποι που ποιούν ήθος και σε κρίσιμες στιγμές μπορούν να ανεβάζουν σε ανώτερα ποιοτικά επίπεδα την ανθρώπινη έκφραση. Οχι σαν "μοναδικότητες", αλλά μαζί με το λαό, με τους φορείς και τα εργατικά συνδικάτα του, διαδηλώνουμε και καλούμε σ' ένα λαϊκό μέτωπο συμπαράταξης για να απαιτήσουμε ο κουρδικός λαός να αποκτήσει την πατρίδα του. Να έχει τη γη του. Να ζει με τα ήθη και έθιμά του, τον πολιτισμό του. Να είναι ελεύθερος, ανεξάρτητος. Απαιτούμε, εδώ και τώρα, να δοθεί στους Κούρδους η πάτρια γη τους και την άμεση και χωρίς όρους απελευθέρωση του Οτσαλάν. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα αυτό περισσότερο οργανωμένοι και καλύτερα προετοιμασμένοι.

Εύα Μελά (Πρόεδρος Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας)

Είναι τραγικό: Αν ζούσαν και δρούσαν με τις σημερινές συνθήκες ο Κανάρης και όλοι οι αγωνιστές του '21, "τρομοκράτες" θα τους έλεγαν. Ομως με αυτό που συνέβη, ο ελληνικός λαός έχει καταλάβει τι σημαίνει ΝΑΤΟ, ΕΕ, τι σημαίνει να είσαι εγκλωβισμένος σ' αυτούς τους μηχανισμούς. Στη μάζωξη που είχαμε σαν φορείς στο ερώτημα αν μπορούμε ή όχι να κάνουμε τίποτα, κάποιος φώναξε "Ναι να αλλάξουμε τις συνειδήσεις των ανθρώπων για να αλλάξει η κατάσταση". Θέλει αγώνα. Τώρα που το πράγμα είναι πασιφανές, πρέπει να συγκροτηθεί ένα μεγάλο αντιιμπεριαλιστικό, αντιμονοπωλιακό μέτωπο. Χρειάζεται να βγουν οι Ελληνες στους δρόμους. Ολοι οι εργαζόμενοι της Ελλάδας, της Τουρκίας, ο κουρδικός λαός, όλοι οι λαοί που αγωνίζονται για τα εθνικοαπελευθερωτικά τους προβλήματα. Γιατί είναι θέμα αξιοπρέπειας ο αγώνας όλων για το δικαίωμα του ανθρώπου να υπολογίζεται και να ζει σαν άνθρωπος.

Μπέτυ Βαλάση

Ολοι οι καλλιτέχνες είναι πολύ ευαισθητοποιημένοι, πολύ πληγωμένοι με αυτό που συνέβη, αλλά και αποφασισμένοι να μη δέχονται ντροπή και προσβολή από κανέναν. Από κανέναν...

Ελένη Γερασιμίδου

Στο διάβα της ιστορίας "τρομοκράτες" αποκαλούσαν οι κρατούντες όλους τους επαναστάτες και εξακολουθούν να το λένε, γιατί κάποιοι δε θέλουν να αλλάξει τίποτα. Γυρνάνε στο Μεσαίωνα. Μόνοι τους, βέβαια, γιατί δε θα τους ακολουθήσουν οι λαοί. Αυτό είναι σίγουρο. Οπότε ο τίτλος "τρομοκράτης" για όποιον αγωνίζεται είναι τιμητικός.

Λάκης Χαλκιάς

Ολοι οι λαοί που αγωνίζονται για την ελευθερία και την εθνική τους ανεξαρτησία χαρακτηρίζονται από ορισμένους... "τρομοκράτες". Δίνουν αυτόν τον καινούριο χαρακτηρισμό για να μπορούν να βάζουν στη γωνία όσους αγωνίζονται για την πατρίδα τους. Ενάντια σ' αυτή την κατάσταση οργάνωσαν οι φορείς αυτή την εκδήλωση. Γιατί και εμείς σαν καλλιτέχνες βοηθιόμαστε, αλλά και μπορούμε να βοηθήσουμε και το λαό να ανεβάσει την αγωνιστικότητά του. Και αυτή τη στιγμή, όλοι καταλαβαίνουμε πόσο χρειάζεται να ανέβει η αγωνιστικότητα όλων. Γι' αυτό βρίσκομαι εδώ. Γιατί είναι χρέος κάθε ανθρώπου να συμπαρασταθεί και να συμπορευτεί με τον αγωνιζόμενο κουρδικό λαό.

Μαρία Δημητριάδη

Ο αγώνας του κουρδικού λαού δεν είναι κάτι καινούριο, για μας που έχουμε συμμετάσχει και σε άλλες εκδηλώσεις και συναυλίες για το εθνικό πρόβλημά τους. Ομως η κατασκευασμένη σύλληψη του Οτσαλάν έφερε πάλι στην πρώτη γραμμή όλους τους καλλιτέχνες. Πιστεύω ότι η εκδήλωση που οργάνωσαν οι φορείς είναι πολύ σημαντική, γιατί είναι και σωστό, είναι και καιρός να ευαισθητοποιηθούν όλοι οι καλλιτέχνες και τα σωματεία τους, ώστε να μπορέσουμε κι εμείς να υψώσουμε τη φωνή μας ενάντια στη δολοφονική συμπεριφορά και αυτών που έχουν στα χέρια τους τον Οτσαλάν και αυτών που είναι η αιτία που ο Οτσαλάν βρέθηκε στα χέρια των Τούρκων.

Μανώλης Μητσιάς

Η εκδήλωση αυτή έχει μεγάλη σημασία, γιατί οργανώθηκε μέσα από πολλά σωματεία. Και συμμετέχουμε σ' αυτή, άσχετα από όποια απόφαση της κυβέρνησης, γιατί θέλουμε να ξέρει ο κουρδικός λαός ότι τον αγαπούμε και θα τον βοηθήσουμε όσο μπορούμε. Πιστεύω ότι όλος ο ελληνικός λαός είναι με το μέρος τους.

Γιώργος Διαλεγμένος (Θεατρικός συγγραφέας, ηθοποιός)

Αυτή τη στιγμή με ό,τι έγινε αισθάνομαι σαν να πήραν οι Τούρκοι και την υπόλοιπη Κύπρο κι έχουν πάλι στα χέρια τους έναν "Αθανάσιο Διάκο". Δεν ξέρω τι να πω γι' αυτό που συνέβη. Δεν ξέρω πού αρχίζει η προδοσία και πού η ηλιθιότητα. Ενα μόνο θα πω. Δίνω το σπίτι μου να μείνουν όσο θέλουν οι τρεις Κούρδισσες.

Γιάννης Ιωάννου (Συνθέτης

Είναι θλιβερό που στις μέρες μας, στο κατώφλι του 21ου αιώνα, επιτρέπει ακόμα η Διεθνής Κοινότητα να υπάρχουν λαοί χωρίς τη δική τους γη, χωρίς το δικό τους κράτος. Γι' αυτό σαν απλός πολίτης αυτής της χώρας είμαι κι εγώ, μ' όλες μου τις δυνάμεις, στο πλευρό του κουρδικού λαού.

Πέτρος Ζουμπουλάκης (Εικαστικός)

Σ' αυτούς που αποκαλούν "τρομοκράτη" τον κουρδικό λαό και τον ηγέτη του, έχω να πω ότι "τρομοκράτης" ήταν και ο Αθανάσιος Διάκος και όλοι οι μεγάλοι αγωνιστές στους οποίους στήσαμε αγάλματα. Ετσι, νομίζω, θα γίνει και με τον Οτσαλάν, σε μερικά χρόνια. Είναι νομοτέλεια, ο ρους της ιστορίας θα φέρει τα πάνω κάτω και κάποια στιγμή ο κουρδικός λαός θα δικαιωθεί.

Μηνάς Χατζησάββας

Θέλησα να συμμετάσχω στην εκδήλωση των σωματείων γιατί θέλω να είμαστε όλοι μαζί και να υποστηρίξουμε το κίνημα του κουρδικού λαού για να βρει την πατρίδα του και να γίνει κράτος δυνατό και ανεξάρτητο. Για να βοηθήσουμε να ησυχάσει, επιτέλους, αυτός ο μαρτυρικός λαός.

Νίκος Κούνδουρος

Κάνουμε το λιγότερο που μπορούμε για τον κουρδικό λαό. Παρά τον μεγάλο αριθμό των ανθρώπων που θα πλημμυρίσουν αύριο το Σύνταγμα δεν είμαστε παρά ένας κόκκος άμμου μπροστά στον πολύ μεγάλο λαό, που αυτή τη στιγμή έχει ξεσηκωθεί στο δυτικό κόσμο, ανατριχιασμένος από τις εικόνες του Κούρδου ηγέτη, που με προκλητική περιφρόνηση του επέταξε ο βάρβαρος ανατολίτης Τούρκος κατά πρόσωπο. Στο πρόσωπο ενός κόσμου και μιας Ευρώπης που έχει, ήδη, αμαρτήσει σε βάρος, όχι μόνο του ανθρωπισμού, αλλά και της στοιχειώδους δημοκρατικής αλληλεγγύης, αρνούμενη να φιλοξενήσει έναν ηγέτη, που κάτω από άλλες συνθήκες θα εδικαιούτο να μιλάει επί ίσοις όροις μαζί του.

Νομίζω πως οι εξουσίες των Ευρωπαίων "εταίρων" μας, αυτή τη φορά δεν έχουν την ψήφο των λαών. Από παντού έρχονται τα σινιάλα μιας υπόκωφης αντίστασης στην αλλοτρίωση και την εξάρτηση των λαών της Ευρώπης από το αμερικάνικο "σκιάχτρο". Οι ελεύθεροι λαοί βλέπουν σήμερα στο πρόσωπο του Οτσαλάν ένα σύμβολο, έναν οικουμενικό μάρτυρα της επικυριαρχίας των δυνατών και της μυστικής και φανερής "ιερής συμμαχίας" των ηγετών τους.

Διονύσης Τσακνής

Βλέπουμε ότι η ευαισθητοποίηση των ανθρώπων της Τέχνης και του Πολιτισμού σε σχέση με τα τελευταία γεγονότα είναι πολύ μεγάλη και η συμμετοχή στις εκδηλώσεις γενική και μαζική. Δε θεωρώ ότι με το μουσικό συλλαλητήριο της Δευτέρας θα έχουμε κάνει το καθήκον μας. Ο στόχος μας είναι να συνεχίσουμε και να ταξιδέψουμε αυτό το μουσικο-καλλιτεχνικό καραβάνι σε όλη την Ελλάδα και να δηλώσουμε πως δε θα είμαστε σιωπηλοί, ούτε αμέτοχοι σε ό,τι συμβαίνει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ