ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Μάρτη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
2Ο ΔΙΜΗΝΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΚΚΕ - ΚΝΕ
Σαββατοκύριακα του πολιτισμού

Αλλο ένα Σαββατοκύριακο γεμάτο πολιτισμό πέρασαν όσοι βρέθηκαν στην Αίθουσα Συνεδρίων της ΚΕ του ΚΚΕ, όπου πραγματοποιούνται οι εκδηλώσεις του 2ου Διμήνου Πολιτιστικής Παρέμβασης, που διοργανώνουν το Πολιτιστικό Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ και το Πολιτιστικό Τμήμα του ΚΣ της ΚΝΕ.

Η εκδήλωση του Σαββάτου ξεκίνησε με την προβολή της μικρού μήκους ταινίας του Δημήτρη Δήμου "Ο ταυρομάχος",ενώ στη συνέχεια προβλήθηκε η ταινία"ποιητή" του ελληνικού και παγκόσμιου κινηματογράφου, Θόδωρου Αγγελόπουλου"Μια αιωνιότητα και μια μέρα... ".Μια σπουδαία - θεματολογικά και μορφολογικά - ταινία που ενθουσίασε το κοινό.

Η Κυριακή υποδέχτηκε τους μικρούς φίλους που ψυχαγωγήθηκαν με ποικίλες εκδηλώσεις. Ο Σπύρος Μπιμπίλας και η Νικολέτα Βλαβιανού κάλεσαν τα παιδιά να κάνουν ησυχία και τους διάβασαν το σπουδαίο πνευματικό δημιούργημα της ποιήτριας Ρίτας Μπούμη - Παπά,το υπέροχο λυρικό και βέβαια διδακτικό "Παραμύθι της μαγικής φλογέρας" (έχει εκδοθεί από τη "Σύγχρονη Εποχή"). Στη συνέχεια τα παιδιά διασκέδασαν με τις ταχυδακτυλουργικές εκπλήξεις του κλόουν. Και το πρόγραμμα έκλεισε με την τέχνη του Θεάτρου Σκιών,εμψυχωμένη από τον εξαίρετο "μάστορά" της Γιώργο Μαμάη.Ο Καραγκιόζης, τα κολλητήρια, ο μπάρμπα Γιώργης, ο Νιόνιος, συντρόφευσαν τους μικρούς φίλους, οι οποίοι δεν ήταν απλά θεατές των πεπραγμένων, αλλά συμμετείχαν δημιουργικά στην εξέλιξη του μύθου και των περιπετειών των αγαπημένων τους ηρώων.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ
"ΟΧΙ" στον αποκλεισμό της ΕΛΣ

Στο θέμα του αποκλεισμού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής από το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών αναφέρεται η Ερώτηση προς τους υπουργούς Πολιτισμού και Ανάπτυξης, που κατέθεσαν χτες οι βουλευτές του ΚΚΕ, Στρατής Κόρακας και Μπάμπης Αγγουράκης.

"Εκτός προγράμματος του Φεστιβάλ Αθηνών", τονίζεται στην Ερώτηση, "θα βρεθεί το φετινό καλοκαίρι η Εθνική Λυρική Σκηνή, σύμφωνα με τις δηλώσεις του νεοδιορισμένου προέδρου του νεοσύστατου Οργανισμού του Φεστιβάλ Αθηνών ΑΕ. Και αυτό, στο όνομα της "νέας φιλοσοφίας" και του "οράματος" που διέπει το "συμπαγές πρόγραμμα" του Θ. Μικρούτσικου, που θα πραγματοποιηθεί στο Ηρώδειο από 26/6 - 8/8. Ο νέος πρόεδρος, με αλαζονικό ύφος, μιλά για το "πληκτικό πρόβλημα" με τη Λυρική, οι παραστάσεις της οποίας δεν έχουν θέση στο φιλόδοξο πρόγραμμά του. Ιδιαίτερα, ο εξοστρακισμός της παραγωγής του Μπαλέτου το Σεπτέμβρη αντί του Ιούλη σημαίνει ουσιαστικά ακύρωση της παραγωγής για μια σειρά καλλιτεχνικούς και διοικητικούς λόγους και ανυπέρβλητα προβλήματα της ΕΛΣ, τα οποία προκύπτουν από το νόμο 2273, που ο ίδιος ο Θ. Μικρούτσικος κατέθεσε σαν υπουργός Πολιτισμού. Πάντως, μέχρι στιγμής, οι αυθαιρεσίες και οι μεθοδεύσεις αυτές αντιμετωπίζονται με την ανοχή των αρμόδιων υπουργών.

Οι σχεδιασμοί αυτοί έχουν προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στο καλλιτεχνικό προσωπικό της Λυρικής, το οποίο σύσσωμο δηλώνει αποφασισμένο να προασπίσει, μέχρι τέλος, τα κεκτημένα καλλιτεχνικά επιτεύγματά του και ζητά την τοποθέτηση και υποστήριξη των αρμοδίων υπουργών".

Οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τους υπουργούς "τι θέση παίρνουν στον αποκλεισμό της ΕΛΣ από τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αθηνών, θέμα μεγάλης σημασίας λόγω της ιστορίας, της προσφοράς της, αλλά και για την ίδια την υπόστασή της και το μέλλον της".

Εκκληση των "Φίλων"

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρίας των Φίλων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής,με ανακοίνωση που απευθύνεται στον υπουργό Ανάπτυξης, Ευάγγελο Βενιζέλο τονίζει: "Δεν είναι δυνατόν να υπονομεύεται η Εθνική Λυρική Σκηνή, με το να της στερείται η μοναδική δυνατότητα που της δίνεται σε ολόκληρο το χρόνο, να παρουσιάσει το πλήρες δυναμικό της, το οποίο ασφυκτιά στο μικρό θέατρο της οδού Ακαδημίας, αφού η πολιτεία δεν έστερξε, ως όφειλε, να παράσχει στο λαό μας ένα πραγματικό θέατρο όπερας αντάξιο της ιστορίας του τόπου, όπου αφέθηκαν να επικρατήσουν άλλα "πολιτιστικά κέντρα"".

"Η ΕΦΕΛΣ συμπαρίσταται σύσσωμη στους εργαζόμενους και τη διοίκηση της ΕΛΣ στην προσπάθειά τους να αναδείξουν το αξιόλογο έργο τους, μέσα σε ένα θέατρο, όπου η Λυρική Σκηνή έζησε τις καλύτερες στιγμές της, στηρίζοντας το Φεστιβάλ και στα δύσκολα χρόνια του".

"Κάνουμε έκκληση προς τον πρόεδρο του Ελληνικού Φεστιβάλ, Θάνο Μικρούτσικο να δείξει, έστω και τώρα, την ευαισθησία του ως μουσικός και ως τέως λειτουργός της Πολιτείας, καθώς και στους αρμόδιους υπουργούς να ρίξουν το βάρος τους, ώστε να αποφευχθεί η ιδιαίτερα αρνητική για την πρόοδο της ΕΛΣ και της λυρικής τέχνης στη χώρα μας, δυσάρεστη κατάσταση".

ΕΘΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ευπρεπίζεται ή πληγώνεται;

Τον τελευταίο καιρό όσοι έτυχε να περάσουν μπροστά από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας,το φτωχό, ίσως το φτωχότερο, συγγενή του υπουργείου Εθνικής Παιδείας, θα είδαν σκαλωσιές και ανθρώπους να δουλεύουν στα προπύλαια του κτιρίου. Το συνεργείο που στήθηκε εκεί ασχολείται με τον καθαρισμό των μαρμάρων,τα οποία, όπως είναι φυσικό, έχουν τα σημάδια του χρόνου και της ρύπανσης στην επιφάνειά τους.

Ο καθαρισμός ανατέθηκε από την Εθνική Βιβλιοθήκη σε ιδιωτικό γραφείο και συγκεκριμένα μια θυγατρική αγγλικής εταιρείας, με την επωνυμία "Clean active Hellas",η οποία έχει εκπονήσει και σχετική μελέτη για τις επεμβάσεις. Η μελέτη κατ' αρχήν αφορούσε στον καθαρισμό στις λείες και ανάγλυφες επιφάνειες και στα αγάλματα και η μέθοδος που ακολουθείται είναι η υδροβολή με ρίψη στρογγυλών κόκκων κιμωλίας.

Οι εργασίες γίνονται με επίβλεψη της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ,η οποία, δυστυχώς, ενεπλάκη, αφού η εταιρία είχε ήδη αρχίσει το έργο.Ετσι, ύστερα από αυτοψίες αναγκάστηκε να ζητήσει από την "Clean active Hellas" να μειώσει την πίεση ρίψης της υδροβολής, αφού είναι δυνατόν να "πληγώσει" τα μάρμαρα και να αφαιρέσει την επιδερμίδα τους, η οποία αποτελεί μέρος της ιστορίας τους. Εξάλλου, επειδή στην επιδερμίδα των ανάγλυφων επιφανειών και αγαλμάτων "γράφονται" όλες οι γλυπτές λεπτομέρειες ζητήθηκε από την εταιρία, να περιορίσει τις επεμβάσεις μόνο σε λείες επιφάνειες. Παράλληλα, στα αγάλματα πραγματοποιούνται δοκιμές, προκειμένου να διαπιστωθούν τα αποτελέσματα της μεθόδου. Παρ' όλα αυτά στις λείες επιφάνειες συμπεριλήφθηκαν και οι κολόνες αν και έχουν ραβδώσεις και γλυφές.Μετά τον καθαρισμό, η μελέτη προέβλεπε να περαστούν τα μάρμαρα με ένα υλικό "αντιγκράφιτι", ώστε οι νεότερες τέτοιου τύπου "επεμβάσεις" να αφαιρούνται ευκολότερα. Ωστόσο, μέσα στον προγραμματισμό υπάρχει και ο καθαρισμός ολόκληρου του κτιρίου.

Το έργο είχε προθεσμίες, έπρεπε να ολοκληρωθεί σε συγκεκριμένες ημερομηνίες και έχει ήδη τελειώσει ενόψει της επίσκεψης, του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κ. Στεφανόπουλου, ο οποίος θα εγκαινιάσει την έκθεση "Θησαυροί της Εθνικής Βιβλιοθήκης". Μήπως ο γρύπας της πρόσοψης που έσπασε στη διάρκεια των εργασιών είναι το αποτέλεσμα των γρήγορων ρυθμών μαζί και το αποτέλεσμα της βιτρίνας;

Δ. Μ.

Εκδηλώσεις και διαγωνισμοί

Η προγραμματισμένη για χτες εκδήλωση του θιάσου "Πράξη",στο πλαίσιο του αφιερώματος στο ελληνικό διήγημα, αναβλήθηκε λόγω της μεγάλης συναυλίας συμπαράστασης στον κουρδικό λαό. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα, στο "Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας",όπου φιλοξενούνται οι πεζογράφοι Δημήτρης Νόλλας και Σωτήρης Δημητρίου.Εισαγωγή στο έργο του Δ. Νόλλα κάνει ο Πέτρος Τατσόπουλος και στο έργο του Σ. Δημητρίου ο Βαγγέλης Χατζηβασιλείου.Διηγήματα των παρουσιαζόμενων πεζογράφων διαβάζουν οι Μπέττυ Αρβανίτη και Μάνος Βακούσης.Η εκδήλωση αρχίζει στις 8μμ. Είσοδος ελεύθερη.

  • Στο πλαίσιο των λογοτεχνικών και μουσικών εκδηλώσεων, που διοργανώνει το "Θέατρο Ερευνας" του Δημήτρη Ποταμίτη,σήμερα (8.15 μμ), η Αιμιλία Ράπτη τραγουδά ερωτικά τραγούδια από την Αναγέννηση μέχρι τον Χατζιδάκι.Κιθάρα παίζει ο Θόδωρος Τσικρικάς.
  • Αφιερωμένη στους Βασίλη Κ. Καλαμαρά, Θανάση Ντόκο, Γιάννης Τζανετάκη είναι η αποψινή βραδιά που πραγματοποιείται (9μμ) στο Θέατρο της οδού Αντιοχείας (Αντιοχείας και Πιπίνου 1), σε συνεργασία με τις εκδόσεις Καστανιώτη.
  • Σήμερα (7.30μμ) στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών (Βασ. Κωνσταντίνου 48), η Νάσια Γιακωβάκη θα μιλήσει με θέμα: "Η Ευρώπη ανακαλύπτει την Αθήνα: ένα πρόβλημα" και η Αφροδίτη Κούρια με θέμα: "Πραγματικότητα και φαντασία στις χαρακτικές απεικονίσεις του ελληνικού τοπίου".Είσοδος ελεύθερη.
  • Η "Ελληνική Λέσχη του βιβλίου" αύριο (6.30μμ) στο Ιδρυμα Γουλανδρή Χορν (Μάρκου Αυρηλίου 5, πλατεία Αέρηδων), διοργανώνει συγκέντρωση βιβλιοφίλων, όπου η Αννα Συνοδινού θα μιλήσει για το βιβλίο της "Πρόσωπα και Προσωπεία" (εκδόσεις Βλάσση).
  • Για τις "Δυνατότητες χρησιμοποιήσεως της πολιτιστικής κληρονομιάς για την αναδιάρθρωση της οικονομίας" θα μιλήσει ο ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Δρακάτος,σήμερα (7μμ) στην έκτακτη συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών. Στις 4 του Μάρτη (6μμ) ο ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος θα μιλήσει, στη μεγάλη αίθουσα της Ακαδημίας (Πανεπιστημίου 28), με θέμα: "Ο κατά Πλάτωνα φιλόσοφος".
  • Για όλους τους νέους χορευτές, ηλικίας 7-20 ετών, η νεοσύστατη εταιρία ΕΟΠΕΧ (Εταιρεία Οργάνωσης Προώθησης και Ενίσχυσης Χορού) οργανώνει τον πρώτο εθνικό διαγωνισμό κλασικού και σύγχρονου χορού. Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί στις 3 και 4 του Απρίλη στο θέατρο του Κολεγίου Αθηνών. Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 6855.877.
  • Αύριο (7μμ) η Ιωάννα Λαλαούνη - Τσουκοπούλου θα μιλήσει στην αίθουσα διαλέξεων (Καλλισπέρη 12, Ακρόπολη), με θέμα: "Γνωριμία με το Κρατικό Μουσείο Καλών Τεχνών Πούσκιν της Μόσχας".Είσοδος ελεύθερη.
  • Το Θέατρο "Δόρα Στράτου" έχει ορισμένες θέσεις για ερασιτέχνες χορευτές ελληνικών χορών. Οι χορευτές, μετά από επιλογή και εκπαίδευση, θα ενταχθούν στο συγκρότημα που δίνει καθημερινές παραστάσεις στο Θέατρο από Μάη έως Σεπτέμβρη. Παράλληλα θα μπορούν να παρακολουθούν και τις άλλες δραστηριότητες για θέματα του παραδοσιακού χορού. Οι συναντήσεις της ομάδας επιλογής ξεκινούν στις 7 του Μάρτη. Θα γίνονται κάθε Κυριακή 7.30μμ στην κλειστή αίθουσα του Θεάτρου "Δόρα Στράτου" στο λόφο Φιλοπάππου. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 3244.395, 3246.921.
Κεράκια 90 χρόνων

Τα χρόνια δεν ορίζουν τα γηρατειά και η νεότητα δεν αποχωρεί, όταν μπορείς να αγαπάς, να πιστεύεις, να ελπίζεις, να νιώθεις, να γελάς. Κι όταν τα παραπάνω λόγια προσωποποιούνται, τότε παύουν να είναι στείρα αποφθέγματα, αλλά στάση ζωής. Το πρόσωπο που πάνω του γράφεται η ελπίδα και το γέλιο είναι η Διδώ Σωτηρίου.Σήμερα 90 χρόνων.

Τα ενενηκοστά γενέθλιά της τα γιόρτασε την περασμένη Παρασκευή στο σπίτι της εκδότριας του "Κέδρου",Κάτιας Λεμπέση. Τη συνόδευαν οι δικοί της άνθρωποι, πολλοί ομότεχνοί της, αλλά και άλλοι καλλιτέχνες, όπως ο σκηνοθέτης Κώστας Κουτσομύτης, ο οποίος ετοιμάζει τη μεταφορά στη μικρή οθόνη του μυθιστορήματος "Ματωμένα Χώματα".

Σε αυτή τη γιορτή, έγινε γνωστό ότι στις 29 Απριλίου η Διδώ Σωτηρίου θα τιμηθεί με το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής,που απονέμει η γαλλική κυβέρνηση σε εξέχουσες προσωπικότητες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ