ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Μάρτη 1999
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
"Πάγωμα τιμών" χωρίς τον ξενοδόχο...

Οι εκπρόσωποι των μεγαλοεπιχειρηματιών αποκαλύπτουν την κυβερνητική παραπληροφόρηση περί δήθεν συμφωνιών για μη αυξήσεις στις τιμές

Την τακτική της απροκάλυπτης εξαπάτησης και αποπροσανατολισμού των καταναλωτών ακολουθεί και η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης. Αυτό προκύπτει από τα όσα είπε χτες, μετά τη συνάντησή του με εκπροσώπους των βιομηχάνων και των ιδιοκτητών σούπερ - μάρκετ, ο Ευ. Βενιζέλος, κάνοντας λόγο για "συμφωνίες κυρίων" και πάγωμα των τιμών μέσα στο 1999. Ωστόσο, λίγα λεπτά πριν, οι επιχειρηματίες κατέστησαν, με δηλώσεις τους, σαφές, ότι στην καλύτερη περίπτωση λόγος γίνεται για αυξήσεις στα επίπεδα του πληθωρισμού και επαναλάμβαναν την πάγια θέση τους ότι η διαμόρφωση των τιμών δεν είναι θέμα "συμφωνιών κυρίων", αλλά ανταγωνισμού, υπενθυμίζοντας στην κυβέρνηση ότι σε καθεστώς "ελεύθερης αγοράς" δεν έχει περιθώρια παρέμβασης. Εξάλλου, είναι πολύ πρόσφατες οι δηλώσεις του προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, με τις οποίες είχε διαμηνύσει στη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου ότι οι τιμές δεν καθορίζονται με διατάγματα μορφής Ζαγοριαννάκου!

Ο Ευ. Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι "ισχύει η γενική συμφωνία κυρίων ανάμεσα στους κλάδους της αγοράς που προβλέπει καμία αύξηση μέσα στο 1999". Συμπλήρωσε, επιπλέον, ότι η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει στις επιχειρήσεις "περιορισμό του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος και σημαντικές και εντυπωσιακές κερδοφορίες", γι' αυτό από δω και πέρα "η μάχη" πρέπει να είναι στραμμένη στη συγκράτηση των τιμών. Κλιμακώνοντας, δε, τον εμπαιγμό σε βάρος των εργαζομένων συμπλήρωσε ότι "η λέξη ακρίβεια έχει εξοβελιστεί τα τελευταία χρόνια από το καθημερινό λεξιλόγιο", πράγμα το οποίο κατά τον ίδιο αποδεικνύει "την επιτυχία και τον κοινωνικό χαρακτήρα της οικονομικής πολιτικής". Στην ουσία, επιβεβαίωσε το αυταπόδεικτο για τους καταναλωτές ότι μόνο η κυβέρνηση είναι αυτή που έχει εξοβελίσει από την προπαγάνδα της τη λέξη "ακρίβεια".

Πάντως, και από τα λεγόμενα του υπουργού, έγινε σαφές ότι η συνάντηση με τους εκπροσώπους του ΣΕΒ και του ΣΕΣΜΕ, στην πραγματικότητα κινήθηκε στα πλαίσια του γνωστού παζαριού που επιβάλλουν οι επιχειρηματίες. Δηλαδή, οι τελευταίοι όπως το συνηθίζουν, δε φέρονται να διαφωνούν με τη μείωση του πληθωρισμού, αλλά στη διαδικασία της "αντιπληθωριστικής πολιτικής" θεωρούν τα κέρδη τους αδιαπραγμάτευτα. Ούτε λίγο ούτε πολύ επανέλαβαν τα ανταλλάγματα που αφορούν το κόστος παραγωγής και ό,τι άλλο βαφτίζουν "κίνητρα" ή "προβλήματα που χρειάζονται αντιμετώπιση". Η συζήτηση, δηλαδή, για τις τιμές συνοδεύτηκε από τις αξιώσεις των επιχειρηματιών, που αφορούν την ενεργειακή πολιτική και την απελευθέρωση της παραγωγής ενέργειας, τα τιμολόγια της ΔΕΗ, το κόστος των υγρών καυσίμων, η προετοιμασία της κατανομής του Γ ΚΠΣ.

Εξάλλου, αυτό που αποκόμισαν και οι βιομήχανοι, για το ποιο ήταν το μείζον θέμα της συνάντησης με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης απέδωσε χαρακτηριστικά ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒ Γ. Αργυρόπουλος δηλώνοντας πως: "ήταν μια συνάντηση γενικότερου ενδιαφέροντος. Ο Σύνδεσμος εξέθεσε τα θέματα που θεωρεί ότι είναι προτεραιότητας", ενώ κατά τον ίδιο, "σε ό,τι αφορά τις τιμές των βιομηχανικών προϊόντων, αυτές ήταν έλασσον θέμα της συνάντησης". Διευκρίνισε ότι "εκφράσαμε στον υπουργό Ανάπτυξης πως οι τιμές των βιομηχανικών προϊόντων αυξάνονται με ρυθμούς μικρότερους του πληθωρισμού". Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρόεδρος του ΣΕΒ Ι. Στράτος ξεκαθάρισε πως: "το επίπεδο των τιμών καθορίζεται από τον ανταγωνισμό και επισημάναμε στον υπουργό ότι οι τιμές των βιομηχανικών προϊόντων συμβαδίζουν με το ρυθμό αύξησης του πληθωρισμού". Ο ίδιος εκτίμησε ότι "δε θα υπάρχουν εξάρσεις των τιμών". "Από τα μέλη μας", είπε, "δε βλέπουμε την πρόθεση αύξησης των τιμών στα βιομηχανικά προϊόντα και όποιες γίνονται θα συμβαδίζουν με τον πληθωρισμό". Αναλόγως και ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), γνωστός για τη σύμπλευσή του με τις θέσεις των εμποροβιομηχάνων, ξεκαθάρισε εμμέσως πλην σαφώς ότι όταν οι επιχειρήσεις το κρίνουν απαραίτητο αυξήσεις επιβάλλονται, έστω κι αν αυτό γίνεται "με καθυστέρηση", γιατί "μπροστά μας έχουμε τον εθνικό στόχο της ΟΝΕ".

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΣΕΣΜΕ) Κ. Βερόπουλος δεν παρεξέκκλινε από την πάγια θέση του Συνδέσμου, σύμφωνα με την οποία οι ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ "θα συνεχίσουν την προσπάθεια να συμβάλουν στην αντιπληθωριστική πολιτική", όμως, "ο ανταγωνισμός και όχι οι συμφωνίες κυρίων" είναι ο παράγοντας που διαμορφώνει τις τιμές. Πρόσθεσε, επίσης, ότι δεν απευθύνθηκε στους επιχειρηματίες του κλάδου καμία σύσταση για την τιμολογιακή πολιτική του επόμενου εξαμήνου, και πέταξε στους βιομήχανους το μπαλάκι για τη διαμόρφωση των τιμών.

Σαφής, επίσης, ήταν και ο Δ. Δασκαλόπουλος εκ μέρους του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), ο οποίος εκφράζοντας την "καλή διάθεση" του Συνδέσμου παρέπεμψε σε κατά κλάδους συνεννοήσεις και δεν παρέλειψε να διανθίσει την απάντησή του σχετικά με τη διαμόρφωση των τιμών με την "ανάγκη να λυθούν θεσμικά ζητήματα που απασχολούν την αγορά". Ερωτηθείς σχετικά με τις αυξήσεις που έχουν σημειωθεί σε γαλακτοκομικά είδη το τελευταίο διάστημα αντιπαρήλθε την ερώτηση, επικαλούμενος τη μικρότερη επίδραση των γαλακτοκομικών στον πληθωρισμό σε σχέση με τις εφημερίδες και τα δημοτικά τέλη.

Μ. Ζ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
"Δαγκάνες" οι Εφορίες για τα ακίνητα

Στη "δαγκάνα" της εφορίας πιάστηκαν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι στις δηλώσεις που υπέβαλαν πέρυσι απέκρυψαν εισοδήματα που είχαν αποκτήσει από την εκμετάλλευση των ακινήτων τους και θα κληθούν να πληρώσουν υψηλά πρόστιμα. Τα παραπάνω αποτελέσματα προέκυψαν από τις διασταυρώσεις δηλώσεων ενοικιαστών και ιδιοκτητών που πραγματοποίησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Κέντρου Πληροφορικής του υπουργείου Οικονομικών (ΚΕΠΥΟ) μέσω του πληροφοριακού συστήματος TAXIS.

Οπως προέκυψε από τα αποτελέσματα των διασταυρώσεων, σε σύνολο 840.757 ιδιοκτητών ακινήτων που ελέγχθηκαν βρέθηκαν 83.513 ιδιοκτήτες που δε δήλωσαν καθόλου εισοδήματα από οικοδομές και 85.444 ιδιοκτήτες που δήλωσαν λιγότερα εισοδήματα από αυτά που εισέπραξαν. Από το παραπάνω σύνολο των "παραβατών" ιδιοκτητών διαπιστώθηκε ακόμη ότι οι 91.791 απέκρυψαν εισοδήματα που ξεπερνούν το ποσό των 200.000 δρχ. και θα κληθούν από τις Εφορίες για λεπτομερέστερο έλεγχο των δηλώσεών τους. Επίσης, από τις διασταυρώσεις βρέθηκαν 268.701 ενοικιαστές οι οποίοι δεν είχαν συμπληρώσει καθόλου ή είχαν συμπληρώσει λάθος τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου του ιδιοκτήτη τους.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) με χτεσινή της ανακοίνωση καταγγέλλει ότι παρόμοιες αόριστες πληροφορίες δημοσιεύονται κάθε χρόνο, χωρίς να δημοσιεύεται ποτέ ωστόσο ο τελικός απολογισμός των σχετικών ελέγχων από τις Εφορίες.

Διασταυρώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης από το ΚΕΠΥΟ στις δηλώσεις των ιδιοκτητών σκαφών αναψυχής. Σε σύνολο 14.308 ιδιοκτητών σκαφών αναψυχής που ελέγχθηκαν διαπιστώθηκε ότι οι 528 είχαν αναγράψει λάθος ΑΦΜ, οι 2.715 δεν είχαν δηλώσει τη δαπάνη αγοράς του σκάφους και οι 3.733 δε δήλωσαν καθόλου την κατοχή του σκάφους.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Αυξήθηκε 3,2% το 1998

Κατά 3,2% αυξήθηκε ο όγκος της βιομηχανικής παραγωγής το 1998 σε σχέση με το 1997. Ομως μία προσεκτικότερη παρατήρηση των στοιχείων της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για την εξέλιξη των επιμέρους βιομηχανικών κλάδων, αναδεικνύει το μέγεθος των σοβαρών προβλημάτων της μεταποιητικής παραγωγής. Ο γενικός δείκτης που μετράει τον όγκο της παραγωγής των 20 συνολικά μεταποιητικών κλάδων, είναι μόλις 5,1 μονάδες υψηλότερος από τα επίπεδα βάσης του 1980... Από το 100 που ήταν το 1980, στο τέλος του 1998 ανήλθε στο 105,1. Σε 19, δηλαδή, χρόνια υπήρξε μία ετήσια μεσοσταθμική αύξηση ίση με 0,26 εκατοστά της μονάδας. Η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 3,2% το 1998, οφείλεται κατά κύριο λόγο:

  • Στην κατασκευή των μεγάλων δημοσίων έργων (αυτοκινητόδρομοι, λιμάνια, αεροδρόμια κλπ.), που έχει συνέπεια την αύξηση της παραγωγής και των επενδύσεων του ιδιωτικού βιομηχανικού τομέα που έχει συνδεθεί με την τροφοδοσία των έργων αυτών.
  • Στην ανεμική ανάπτυξη που είχε παρουσιάσει τα προηγούμενα χρόνια (η βιομηχανική παραγωγή το 1997 σε σχέση με το 1996, είχε αυξηθεί μόλις κατά 1% ενώ το 1996 σε σχέση με το 1995 υπήρξε μεταβολή της τάξης του 0,6%).

Τα πενιχρότατα αυτά αποτελέσματα είναι ευθέως αντίστροφα από τη γενναία πριμοδότηση των βιομηχανικών επενδύσεων από τα κρατικά ταμεία, αλλά και την εντυπωσιακή κερδοφορία που παρουσιάζει η βιομηχανία σαν σύνολο καθ' όλη τη διάρκεια του 1990. Μονό την τριετία 1995 - 1997, μέσω των αναπτυξιακών νόμων για βιομηχανικές ιδιωτικές επενδύσεις, το κράτος προσέφερε "ζεστό" χρήμα 580 δισ. δραχμών, το οποίο καρπώθηκαν οι επιχειρηματίες - οι μεγάλες βιομηχανικές επιχειρήσεις εισπράττουν την πολύ μεγάλη μερίδα των κρατικών επιχορηγήσεων - των οποίων εγκρίθηκαν τα επενδυτικά σχέδια. Και μέχρι σήμερα τα εκατοντάδες αυτά δισ. δε συμβαδίζουν με τη μεγέθυνση της βιομηχανικής παραγωγής, η οποία συνεχίζει να κινείται σε οριακά επίπεδα.

Και το 1998, η βιομηχανία συνέχισε να παρουσιάζει δύο αντίθετες πλευρές. Οι 10 από τους 20 συνολικά κλάδους (διατροφής, των ποτών, του καπνού, του χάρτου, των προϊόντων από ελαστική και πλαστική ύλη, των χημικών προϊόντων, των παραγωγών πετρελαίου και άνθρακα, των ηλεκτρικών μηχανών κλπ.), παρουσιάζουν μία δυναμική πορεία, ενώ αντίθετα, οι υπόλοιποι 10 κλάδοι, στους οποίους περιλαμβάνονται οι παραδοσιακές βιομηχανίες της χώρας (υφαντικών ειδών, ειδών υπόδησης ενδυμασίας, ξύλου - φελλού, επίπλων, εκτυπώσεων & εκδόσεων, δέρματος, κατασκευής τελικών προϊόντων μετάλλου, μεταφορικών μέσων και τέλος του κλάδου των διαφόρων βιομηχανιών), παρουσιάζουν μία συνεχή τάση παραγωγικής συρρίκνωσης, καθώς οι επιδόσεις τους βρίσκονται αρκετά χαμηλότερα από τα επίπεδα του 1980.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ