ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Μάρτη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πλάτες στην "εθνική ομοψυχία"
  • Στην εκστρατεία για τη διαμόρφωση κλίματος "εθνικής ομοψυχίας" συμμετέχουν δραστήρια η ηγεσία του κόμματος και κυρίως ηγετικά στελέχη της παράταξης, όπως οι Κ. Μητσοτάκης, Δ. Αβραμόπουλος, Στ. Μάνος και Γ. Σουφλιάς
  • Ολοι επικαλούνται την "τουρκική απειλή" και την "εθνική ανάγκη" ένταξης στην ΟΝΕ

Βουτηγμένες μέχρι το λαιμό στη λογική της "εθνικής ομοψυχίας και ενότητας" είναι όλες οι πτέρυγες και παράγοντες της ΝΔ, πειθαρχώντας στη γενικότερη γραμμή να συμβάλουν όλοι ώστε να ξεπεραστούν "οι δύσκολες ώρες" που περνά η χώρα. Στο πλαίσιο αυτό, η ηγεσία του κόμματος το μόνο που προσπαθεί είναι να μην επωφεληθεί "εξ ολοκλήρου" η κυβέρνηση από το κλίμα "συσπείρωσης", ουσιαστικά γύρω από την κυβέρνηση Σημίτη, που καλλιεργείται έντονα τις τελευταίες μέρες και να μην αποφύγει εντελώς η κυβέρνηση το πολιτικό κόστος για την υπόθεση Οτσαλάν.

Ταυτόχρονα, όμως, η στάση που κρατούν μια σειρά στελέχη του κόμματος και της παράταξης (Μητσοτάκης, Αβραμόπουλος, Σουφλιάς, Μάνος) στις αντιπολιτευτικές κορόνες της ηγεσίας της ΝΔ (παραίτηση Κ. Σημίτη και εκλογές), δημιουργούν προβλήματα στην εικόνα ενότητας του κόμματος και πονοκεφάλους στη Ρηγίλλης.

Με τις δηλώσεις που έκαναν χτες οι Μητσοτάκης, Μάνος, Σουφλιάς, επιβεβαιώνουν, άλλη μια φορά, ότι λειτουργούν ως εφεδρείες του πολιτικού συστήματος και κινούνται πάντα με γνώμονα τα γενικότερα συμφέροντά του.

Ο Κ. Μητσοτάκης

Στη γραπτή δήλωση που έκανε χτες ο Κ. Μητσοτάκης ουσιαστικά συμπλέει με τις κυβερνητικές θέσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης και των επιπτώσεων από την υπόθεση Οτσαλάν, ενώ συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση κλίματος "εθνικής ομοψυχίας". Στη δήλωσή του ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ διαπιστώνει ότι η χώρα βγαίνει βαρύτατα τραυματισμένη από την υπόθεση Οτσαλάν, η κυβέρνηση είναι τελείως αποδυναμωμένη και πολιτικά ανάπηρη, αλλά με αυτή την κυβέρνηση "θα πρέπει να πορευτούμε τον αμέσως προσεχή χρόνο", προκειμένου "να αντιμετωπίσουμε μια περίοδο εξαιρετικά κρίσιμη για την εθνική μας πορεία". Το συμπέρασμα που βγάζει από την υπόθεση Οτσαλάν είναι το γνωστό σλόγκαν της κυβέρνησης ότι "η εξωτερική πολιτική δεν πρέπει να ασκείται από ανεύθυνους".

Σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις εκτιμά ότι "βρίσκονται στο λεπτότερο και πλέον επικίνδυνο σημείο των τελευταίων δεκαετιών". Για να αντιμετωπιστεί αυτή "η φάση ψυχρότητας και έντασης", χρειάζεται υπομονή και σωφροσύνη, στα πλαίσια πάντα της ευρωπαϊκής μας πορείας και ασφαλώς σε συνεργασία με τις ΗΠΑ. Απευθυνόμενος ειδικά στις ΗΠΑ, για λογαριασμό προφανώς και της κυβέρνησης, είπε ότι "οι ΗΠΑ έχουν και γενικότερες και ειδικότερες ευθύνες στην παρούσα φάση, τις οποίες ελπίζω ότι κατανοούν".

Μετά τη συνάντηση που είχε χτες το μεσημέρι με τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, όταν ρωτήθηκε αν φοβάται "θερμό επεισόδιο", περιορίστηκε να διαπιστώσει ότι "είμαστε στο πιο δύσκολο σημείο" και ότι ο ίδιος δεν είναι "ούτε αισιόδοξος ούτε απαισιόδοξος". Διαπίστωσε ακόμα ότι χάρη στις επαφές του τελευταίου με τα κόμματα, "υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να επιτευχθεί η αναγκαία ενότητα και ομοψυχία για την αντιμετώπιση των μεγάλων εθνικών μας θεμάτων".

Τις δηλώσεις Μητσοτάκη έσπευσε να εγκωμιάσει ο Δ. Ρέππας, που τις χαρακτήρισε "ψύχραιμες τοποθετήσεις", οι οποίες "αποτελούν ένα πολύ θετικό σημάδι, γιατί δείχνουν ότι η διάθεσή τους να συμβάλουν στη δημιουργία συνθηκών πολιτικής σταθερότητας, είναι αυτό το οποίο πρυτανεύει και όχι η αποκόμιση μικροκομματικών ωφελημάτων".

Μάνος - Σουφλιάς

Το δικό του "παρών" στην κατεύθυνση της εθνικής συνεννόησης και ομοψυχίας έσπευσε να δώσει και ο Στ. Μάνος, επικαλούμενος την επικίνδυνη καμπή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την εθνική ανάγκη να επιτευχθεί ο στόχος της ΟΝΕ. Ταυτόχρονα τάχθηκε κατά των πρόωρων εθνικών εκλογών. Για τους ίδιους ακριβώς λόγους τάχθηκε κατά των εκλογών και ο Γ. Σουφλιάς, ο οποίος μιλώντας στον "Φλας" είπε ότι στόχος της Τουρκίας είναι να μην μπούμε στην ΟΝΕ.

Σε θέση άμυνας

Η ηγεσία, μετά και τις παρεμβάσεις των παραπάνω στελεχών, έχει βρεθεί σε θέση άμυνας και επιχειρεί να πείσει ότι οι προτάσεις της για παραίτηση της κυβέρνησης και προσφυγή στις κάλπες δεν είναι μικροκομματικές, αλλά "συνιστούν θέση εθνικής ευθύνης". Ταυτόχρονα, όμως, δηλώνει έτοιμη να συνεισφέρει σε μια εθνική εξωτερική πολιτική και σε αυτό το πλαίσιο χαρακτηρίζει την πρόταση του Γ. Παπανδρέου για τη λειτουργία μιας μορφής Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής ότι κινείται σε θετική κατεύθυνση. Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του Κ. Καραμανλή, ο οποίος κατά την ομιλία του στην περιοδεία του στην Καλλιθέα τόνισε ότι "είναι πλέον πολύ ώριμη η κατάσταση να διαμορφώσουμε μια εθνική στρατηγική υπηρέτησης και προώθησης των εθνικών θεμάτων μας". Στο πλαίσιο αυτό τάχθηκε υπέρ της σύστασης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι "πρέπει να συγκεντρώσουμε όλες τις δικές μας δυνάμεις για να υπηρετήσουμε τα δίκαια και τα συμφέροντα αυτής της πατρίδας. Η Ελλάδα είναι σε μια δύσκολη καμπή της ιστορίας".

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Στον ιστό της έντασης

Στον ιστό της έντασης κινούνται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, δημιουργώντας ανησυχία στην Αθήνα, καθώς κοινή είναι η εκτίμηση ότι μια περίοδος παρατεταμένων τριβών, θα αποβεί σε βάρος της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.

Οι ανησυχίες για την ατμόσφαιρα της έντασης πολλαπλασιάζονται, καθώς - σε πολλές περιπτώσεις - είναι ευδιάκριτες κάποιες προσπάθειες για την αξιοποίησή της στο εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι, τόσο στην προεκλογική σκηνή της Αγκυρας, όσο και στο προσυνεδριακό σκηνικό του κυβερνώντος κόμματος στην Αθήνα.

Παράγοντες του ελληνικού υπουργείου Eξωτερικών, παρακολουθώντας καθημερινά τις τοποθετήσεις αξιωματούχων της τουρκικής κυβέρνησης, διακρίνουν μια επιμονή στους απειλητικούς τόνους, η οποία τους οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί την "αντιτρομοκρατική ψύχωση" που καλλιεργεί η Δύση και κυρίως η Ουάσιγκτον.

Οι απειλές της ημέρας

Εάν η Ελλάδα δεν αλλάξει τη στάση της, θα υπάρξουν πολύ χειρότερες εξελίξεις στη Μεσόγειο. Την απειλή εκτοξεύει ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Κορκμάζ Χάκτανιρ, σε δηλώσεις του που δημοσιεύτηκαν χτες στην εφημερίδα "Μιλιέτ".

Η εφημερίδα βγήκε με τίτλο "Πολιορκία της Αθήνας". Το δημοσίευμα είναι προϊόν της συνάντησης που είχαν στελέχη της εφημερίδας με υψηλά ιστάμενους του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, μεταξύ των οποίων είναι και ο Χάκτανιρ.

Ο Τούρκος υφυπουργός, μιλώντας στη "Μιλιέτ", αναφέρει τα εξής: "Η Ελλάδα έχει παραβιάσει όλους τους κανόνες του δικαίου. Αυτό που λέμε εμείς, είναι το εξής: δεν μπορείς να το ξανακάνεις. Πρέπει να σταματήσει η στήριξη που παρέχεται στην τρομοκρατία. Στην Ελλάδα τέσσερις υπουργοί οδηγήθηκαν σε παραίτηση. Και η δικαιολογία δεν ήταν επειδή στήριξαν τον Οτσαλάν, αλλά επειδή δεν τα κατάφεραν. Η Ελλάδα ακολουθεί μια σκληρή πολιτική εχθρότητας. Πρέπει να αλλάξει την πορεία της, διότι οι δύο χώρες μπορεί να αντιμετωπίσουν πολύ χειρότερα πράγματα. Η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι η αφετηρία της κρατικής πολιτικής, που καθορίστηκε. Εάν η Ελλάδα δεν αλλάξει τη στάση της, μπορεί να υπάρξουν πολύ χειρότερες εξελίξεις στη Μεσόγειο. Δεν μπορούμε να το ανεχτούμε".

Ο Χάκτανιρ, απαντώντας στην Ερώτηση, σχετικά με το τι ακριβώς εννοούσε ο Πρόεδρος Ντεμιρέλ με τα περί νόμιμης άμυνας, είπε ότι "το περιεχόμενο και η χρήση του δικαιώματος αυτού είναι ανάλογο με την απειλή που δέχεται η Τουρκία. Δηλαδή δεν υπάρχουν όρια. Οι προειδοποιήσεις μας αυτές προς την Ελλάδα, είναι η αρχή. Εάν δεν εγκαταλείψουν τη λανθασμένη αυτή στάση, μπορεί να υπάρξουν πολύ πιο σκληρά στάδια".

Ο Χάκτανιρ, συγκρίνοντας την Ελλάδα με τη Συρία, υποστηρίζει τα εξής: "προτιμώ χίλιες φορές να συνομιλήσω με τη Συρία. Ακόμη και με τη Συρία, είναι πιο ανοιχτοί οι δίαυλοι του διαλόγου".

Ο Τούρκος υφυπουργός υποστηρίζει επίσης ότι "η οργάνωση "17 Νοέμβρη" είναι κόμμα του ελληνικού κράτους", αναφέροντας ότι "τέσσερις Τούρκοι διπλωματικοί έχουν σκοτωθεί στην Ελλάδα".

Η "Μιλιέτ" δημοσιεύει και δηλώσεις του Τούρκου βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών Φαρούκ Λόλογλου, ο οποίος απαντώντας στην ερώτηση "πώς θα μεθοδευτεί η πολιτική απέναντι στην Ελλάδα", είπε ότι "η Αθήνα πρέπει να συνέλθει. Ενδεχομένως, αυτό δε θα το κάνει μόνη της. Για το λόγο αυτό θα προβούμε σε ενέργειες σε επίπεδο πολυμερές, όπως αυτό του ΝΑΤΟ και του ΟΑΣΕ, αλλά και σε επίπεδο χωρών που επηρεάζουν την Ελλάδα και θα συμβάλουμε στο να δει η Αθήνα την πραγματικότητα".

Ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, σχολιάζοντας τις δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων είπε "ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να καθίσει σε τραπέζι συζητήσεων, όταν οι συζητήσεις αυτές δεν αφορούν τίποτα άλλο παρά την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της. Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν πρόκειται ποτέ να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης για μας. Μ' αυτή την έννοια, η Τουρκία όσο διεκδικεί να αφαιρέσει από την Ελλάδα, είτε εδαφικό χώρο, είτε κυριαρχικά δικαιώματα, πραγματικά είναι δύσκολο να συζητήσει μαζί μας! Οσον αφορά, τώρα, τη "17 Νοέμβρη", αυτά πέραν του ότι είναι ανυπόστατα, είναι και γελοία, γιατί αυτομάτως καταρρίπτονται από το χαρακτηρισμό που προσδίδει στη "17 Νοέμβρη" ο συγκεκριμένος αξιωματούχος, χαρακτηρίζοντάς την πολιτικό κόμμα. Γνωρίζετε πολύ καλά, ότι ο αγώνας μας απέναντι στη "17 Νοέμβρη", απέναντι στην τρομοκρατία, είναι συνεχής και αδυσώπητος. Τα αποτελέσματα μπορεί να μην είναι αυτά τα οποία όλοι θέλουμε, αλλά αυτό απέχει πάρα πολύ από το να πει κάποιος ότι συμμεριζόμαστε τον τρόπο δράσης των ανθρώπων της "17 Νοέμβρη" ή άλλων παρόμοιων οργανώσεων. Το μέτωπο εναντίον της τρομοκρατίας είναι ανοιχτό, ο αγώνας μας είναι συνεχής. Και ουδείς μπορεί να κατηγορήσει την Ελλάδα για το αντίθετο".

Σε ρόλο πρωθυπουργικών χειροκροτητών

Τον άχαρο ρόλο του χειροκροτητή της κυβέρνησης Σημίτη, έσπευσαν να αναλάβουν και ορισμένοι "επώνυμοι διανοούμενοι", προσυπογράφοντας κείμενο υποστήριξης της κυβέρνησης και των χειρισμών της στην υπόθεση Οτσαλάν, διεκδικώντας μια θέση στην πρωθυπουργική αυλή.

Στο κείμενο αυτό, που γράφτηκε και διανεμήθηκε κατευθείαν από το πρωθυπουργικό γραφείο, αποτυπώνεται πλήρως η κυβερνητική προπαγάνδα και διατυπώνονται πρωτοφανείς ισχυρισμοί. Ετσι, όσοι αντιδρούν στην κυβερνητική πολιτική και στην παράδοση του Κούρδου ηγέτη στις τουρκικές αρχές, κατηγορούνται ως εθνικιστές, η δεν κυβέρνηση απλώς κρίνεται για κάποιους λανθασμένους χειρισμούς και για όλα φταίνε οι άλλοι, καθώς και οι αδιαφανείς στρατηγικές του ΡΚΚ.

"Στη ρίζα των γεγονότων αυτών, αναφέρεται στο κείμενο, βρίσκεται η προσπάθεια γνωστών παραγόντων και μηχανισμών να επιβάλουν την κουρδοποίηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και τη γενικότερη εθνικιστική και εθνοκεντρική τους γραμμή. Οι ευθύνες που πρέπει να αναζητηθούν, πέρα από τους λανθασμένους κυβερνητικούς χειρισμούς, σχετίζονται πρώτα και κύρια με την ανεπαρκή οριοθέτηση του κράτους και των πολιτικών δυνάμεων από τους κύκλους αυτούς. Σήμερα, οι ίδιοι που έστησαν και πρώτιστα ευθύνονται για την περιπέτεια Οτσαλάν, προσπαθούν με περισσό θράσος να την αξιοποιήσουν για να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα και να μας οδηγήσουν εκεί όπου πρέπει να απομακρυνθούμε ολοταχώς".

Μάλιστα, διατυπώνοντας και τον ορισμό του πατριωτισμού, τον φέρνουν στα μέτρα του Σημίτη και της ΟΝΕ. "Ο πατριωτισμός, αναφέρεται, δεν ταυτίζεται με την πολεμοκαπηλία και τον εθνικισμό. Αντίθετα, απαιτεί την ενδυνάμωση της Ελλάδας σε όλους τους τομείς. Και για το στόχο αυτό η ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας αποτελεί σήμερα την πιο κρίσιμη επιλογή". Και αυτοαναγορευόμενοι σε σωματοφύλακες του σημιτικού "εκσυγχρονισμού", αναφέρουν: "Σε κανέναν δεν πρέπει να επιτρέψουμε να ανακόψει τη μεγάλη προσπάθεια που κάνει τα τελευταία χρόνια η χώρα να συντονίσει το βήμα της με τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη".

Αύριο η συζήτηση στη Βουλή

Αύριο, Παρασκευή, το πρωί, θα διεξαχθεί στη Βουλή προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής.Η συζήτηση, που γίνεται σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, θα μεταδοθεί απευθείας από την κρατική τηλεόραση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ