ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Μάρτη 1999
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Εμμονή στον έλεγχο της Δικαιοσύνης

Κατατέθηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση το πολυνομοσχέδιο -"σκούπα" του υπουργείου Δικαιοσύνης με 47 άρθρα τελικά και όχι με 51, όπως ήταν στο αρχικό σχέδιο.

Η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, παρά τις αντιδράσεις και την κατακραυγή τόσο των δικηγόρων όσο και των δικαστικών λειτουργών, προχωράει στην κατάργηση των Ειρηνοδικείων και στη μετατροπή τους σε Μονομελή Πρωτοδικεία. Με το πολυνομοσχέδιο πέρασε και το άρθρο 4, που φέρει τον τίτλο "Εποπτεία" και παρέχει το δικαίωμα στον υπουργό Δικαιοσύνης να δίνει γενικές οδηγίες στις Εισαγγελίες της χώρας. Και αυτό το άρθρο συνάντησε την οξύτατη αντίθεση των δικαστών και εισαγγελέων και γενικότερα όλου του νομικού κόσμου. Παράλληλα, το υπουργείο Δικαιοσύνης υπαναχώρησε και στο θέμα "της παραγραφής των αδικημάτων των αγροτών" και ουσιαστικά τους κρατάει ομήρους, αφού έκανε αλλαγές στο άρθρο 26 του νομοσχεδίου (αναλυτικό ρεπορτάζ γι' αυτό το θέμα δημοσιεύεται στη σελίδα 19).

Ειδικότερα, με το νομοσχέδιο του υπουργού Δικαιοσύνης:

  • Καταργείται ο θεσμός των Ειρηνοδικείων, που έχει θετική παράδοση πάνω από ένα αιώνα. Τα Ειρηνοδικεία μετατρέπονται σε Μονομελή Πρωτοδικεία και Πλημμελειοδικεία, τα οποία με Προεδρικά Διατάγματα θα μπορούν να γίνονται αυτοτελή Μονομελή Πρωτοδικεία και Πλημμελειοδικεία.
  • Ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις για τη Δικαιοσύνη πιστεύεται ότι θα έχει η διάταξη που παρέχει τη δυνατότητα στον υπουργό Δικαιοσύνης να δίνει γενικές οδηγίες στις Εισαγγελίες της χώρας για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, την εμπορία και διακίνηση ναρκωτικών, τη διεθνή τρομοκρατία κλπ.

Γι' αυτή τη διάταξη ο υπουργός και η ηγεσία του Αρείου Πάγου αντάλλαξαν οξύτατες εκφράσεις, ενώ ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Π. Δημόπουλος κατηγόρησε τον Ε. Γιαννόπουλο ότι με αυτή τη διάταξη ανοίγει "Κερκόπορτα" για την άλωση της Δικαιοσύνης από την εκτελεστική εξουσία.

  • Με το άρθρο 10 του νομοσχεδίου προβλέπονται ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για τους χρήστες ναρκωτικών ουσιών. Ετσι, λοιπόν, σε περίπτωση που ο χρήστης διακινεί ναρκωτικές ουσίες σε μικρή ποσότητα και αποδεικνύεται ότι πρόκειται για προσωπική χρήση, θα επιβάλλεται ποινή φυλάκισης μέχρι ενός χρόνου που θα μπορεί να μετατραπεί σε χρηματική και θα αναστέλλεται σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα.
  • Ευεργετικές διατάξεις περιέχονται και για όσους έκαναν χρήση ναρκωτικών ουσιών και απεξαρτήθηκαν είτε με προγράμματα των θεραπευτικών κοινοτήτων είτε από μόνοι τους (Περίπτωση Πουρσανίδη).
  • "Στα μαλακά" θα πέφτουν και όσοι διέπραξαν το αδίκημα της ακάλυπτης επιταγής. Παύουν οριστικά οι αυτεπάγγελτες ποινικές διώξεις για ακάλυπτες επιταγές και στο εξής θα ασκείται δίωξη μόνο μετά από μήνυση.

Αντίθετα, σκληραίνει η αντιμετώπιση του αδικήματος της τοκογλυφίας. Η τοκογλυφία θα διώκεται αυτεπάγγελτα και όχι μόνο μετά από μήνυση. Προβλέπονται αυστηρότερες ποινές για τους κατηγορούμενους για τοκογλυφία (τουλάχιστον έξι μήνες), ενώ η κατ' επάγγελμα τοκογλυφία θα τιμωρείται στο εξής με κάθειρξη 10 ετών.

  • Τέλος, για τις δίκες που αφορούν αποζημίωση λόγω τροχαίων ατυχημάτων θα μπορούν να γίνονται και στο δικαστήριο της περιφέρειας όπου έγινε το ατύχημα. Η ρύθμιση αποσκοπεί στη διευκόλυνση των διαδίκων, προκειμένου να αποφεύγεται η ταλαιπωρία, όπου μεταβαίνουν στην Αθήνα, καθώς εκεί έχουν την έδρα τους οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρίες.
Καθυστερεί το Εθνικό Κτηματολόγιο

Λόγια του... αέρα αποδείχτηκαν τελικά οι περιβόητες εξαγγελίες του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτη, αμέσως μετά τις φωτιές του καλοκαιριού, ότι δήθεν οι περιοχές που κάηκαν θα ενταχτούν αμέσως και κατά προτεραιότητα στο έργο του Εθνικού Κτηματολογίου.

Ο ίδιος χτες, με δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, παραδέχτηκε ότι δεν έγινε τίποτε μέχρι στιγμής και κατέφυγε στις γνωστές εξαγγελίες ότι ΘΑ ενταχτούν στο επόμενο πρόγραμμα που ΘΑ ανατεθεί το Μάρτη του 2000. Στο μεταξύ οι διάφοροι καταπατητές θα έχουν όλο το χρόνο να συνεχίσουν το καταστροφικό τους έργο των εμπρησμών και το φετινό καλοκαίρι...

Παρ' όλες τις δεδομένες μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις στο έργο της σύνταξης του Εθνικού Κτηματολογίου, το ΥΠΕΧΩΔΕ ετοιμάζει από την Κυριακή μεγάλη διαφημιστική καμπάνια, ξεκινώντας με τη διανομή ειδικού ένθετου τρίπτυχου που θα βρίσκεται στις εφημερίδες. Για να δείξουν, μάλιστα, οι αρμόδιοι ότι "όλα προχωρούν κανονικά" δεν απέφυγαν τις αλχημείες. Εχουν εντάξει τις περιοχές του 2ου πιλοτικού προγράμματος και του 1ου κύριου προγράμματος σε ένα. Με την ενιαιοποίηση των δύο προγραμμάτων φαίνεται ότι οι δηλώσεις ιδιοκτησίας των περιοχών του 1ου κύριου προγράμματος θα αρχίσουν - στα χαρτιά φυσικά - να κατατίθενται ένα χρόνο νωρίτερα! Παράλληλα, με το "μαγείρεμα" αυτό επιχειρείται να ξεχαστεί ότι από το έργο έχουν χαθεί κονδύλια συνολικού ύψους 7 δισ. δρχ. μέχρι τώρα.

Κατά τα άλλα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού:

  • Από τις 16 Μάρτη θα αναρτηθούν στους δήμους και τις κοινότητες οι πίνακες με τα κτηματολογικά στοιχεία των 66 περιοχών που κτηματογραφήθηκαν κατά το 1ο πιλοτικό πρόγραμμα και θα αρχίσουν να φτάνουν οι σχετικοί φάκελοι σε όσους υπέβαλαν δηλώσεις ιδιοκτησίας, οι οποίοι μέσα σε δύο μήνες θα πρέπει να έχουν υποβάλει τυχόν ενστάσεις.
  • Από τις 5 Απρίλη θα αρχίσουν να υποβάλουν δηλώσεις ιδιοκτησίας οι ιδιοκτήτες των περιοχών που μετείχαν στο 2ο πιλοτικό πρόγραμμα.
  • Τον προσεχή Οκτώβρη - Νοέμβρη αναμένεται (αν όλα πάνε καλά) να ανατεθούν οι μελέτες του 2ου κυρίου προγράμματος που αφορά 106 ΟΤΑ, έκταση 2,8 εκατ. στρ. και έχει προϋπολογισμό 6 δισ. δρχ.
  • Το Μάη εξαγγέλθηκε ότι θα προκηρυχτούν μελέτες προϋπολογισμού 50 δισ. δρχ. που θα αφορούν 700 ΟΤΑ και έκταση 15 εκατ. στρεμμάτων. Υπολογίζεται ότι η ανάθεσή τους θα γίνει το Μάρτη του 2000.
ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
Μια από τα ίδια και φέτος

Δυο μήνες πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, έγινε χτες στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης η πρώτη μεγάλη σύσκεψη των εκπροσώπων των υπηρεσιών που εμπλέκονται στην πρόληψη και την κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών. Στη σύσκεψη δεν είχαν κληθεί εκπρόσωποι συνδικαλιστικών φορέων και όλα κανονίστηκαν (;) σε υπηρεσιακό επίπεδο, με τη συνεργασία εκπροσώπων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και των Ενόπλων Δυνάμεων. Ετσι, όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση επιμένει στην καταστροφική για τα δάση πολιτική της, καθώς τίποτα ουσιαστικό δεν αλλάζει ούτε και φέτος.

Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης ανακοίνωσε ότι ο Μ. Χρυσοχοϊδης "αναφέρθηκε διεξοδικά στο σχεδιασμό και την εφαρμογή των μέτρων που έχουν αποφασιστεί από την κυβέρνηση και ζήτησε να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος". Επίσης ότι υποβλήθηκαν από τους εκπροσώπους των υπηρεσιών και των φορέων προτάσεις για βασικά θέματα, όπως είναι η διαχείριση των δασών, των χωματερών, η οργάνωση μεικτών περιπολιών και εθελοντικών ομάδων, η καταγραφή των διαθέσιμων υδροφόρων οχημάτων, η έκδοση δελτίου επικινδυνότητας περιοχών κλπ.

Το μεγάλο πρόβλημα πάντως, παρά τις διαβεβαιώσεις των υπηρεσιακών παραγόντων, θα είναι και αυτή τη χρονιά η εξαντλητική απασχόληση του προσωπικού, αφού το Πυροσβεστικό Σώμα δε θα είναι σε θέση να συμπληρώσει τα κενά που έχει. Οπως μας είπαν, οι 1.300 νέοι πυροσβέστες θα βγουν από τις σχολές την επόμενη βδομάδα και θα τοποθετηθούν στους πυροσβεστικούς σταθμούς. Η διαδικασία πρόσληψης όμως των 1.500 μονίμων πυροσβεστών, έχει ξεκινήσει μόνο στα λόγια και μέχρι να προσληφθούν και να εκπαιδευτούν θα έχει έρθει το 2000...

Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην προετοιμασία του στόλου των αεροπλάνων, στην παραλαβή νέων υδροφόρων οχημάτων, στην ίδρυση των πυροσβεστικών κλιμακίων, καθώς και στην ενιαιοποίηση των κέντρων επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής (199) και της Δασικής Υπηρεσίας (191). Ανάλογες συσκέψεις θα γίνουν και σε επίπεδο περιφέρειας, ανάλογα με την επικινδυνότητα των περιοχών τους.

Ε' ΤΜΗΜΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
"Πυρά" κατά του "Καποδίστρια"

Τα "πυρά" του Ε' Τμήματος του ΣτΕ δέχεται ο νόμος "Καποδίστρια" για την αναγκαστική συνένωση των δήμων και κοινοτήτων. Από το Ε' Τμήμα του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου υπήρξαν δύο αντικρουόμενες αποφάσεις (με διαφορετικές συνθέσεις του δικαστηρίου), όπου η μία δέχονταν ως συνταγματικό και η άλλη ως αντισυνταγματικό το νόμο.

Υπέρ της αντισυνταγματικότητας του νόμου τάχθηκε και ο πρόεδρος του Ε' Τμήματος του ΣτΕ Μ. Δεκλερής, ο οποίος χρησιμοποίησε σκληρούς νομικούς χαρακτηρισμούς. Οι δύο αποφάσεις παραπέμφθηκαν στην Ολομέλεια του ΣτΕ για οριστική κρίση.

Πάντως, η υπόθεση θα κριθεί στο τέλος του μήνα, όταν το δικαστήριο σε διάσκεψη θα αποφασίσει για την τύχη του "Καποδίστρια". Στη συζήτηση που έγινε στην Ολομέλεια του ΣτΕ στις 12 του Φλεβάρη οι δύο εισηγητές Γ. Ανεμογιάννης και Ν. Μαρκουλάκης τάχθηκαν υπέρ την απόρριψης των προσφυγών, με το σκεπτικό ότι δεν προσβάλλεται πράξη υπουργού, αλλά ο ίδιος ο νόμος.

ΧΑΛΚΙΔΑ
Σε δικαστικό κλοιό ο "Καταναλωτής"

"Σφίγγει" ο δικαστικός κλοιός γύρω από μέλη της πρώην διοίκησης του "Καταναλωτή Κόνσουμ" στη Χαλκίδα, κάτω από την απαίτηση των εκατοντάδων καταθετών να πάρουν τα χρήματά τους πίσω, να αποκαλυφθούν και να τιμωρηθούν οι ένοχοι του σκανδάλου της "επιχείρησης του ΠΑΣΟΚ", όπως την ονομάζει ο κόσμος.

Να υπενθυμίσουμε ότι πάνω από 600 καταθέτες του καταναλωτικού συνεταιρισμού "Καταναλωτής Κόνσουμ" έχασαν πάνω από 1,5 δισ. δραχμές από την παράνομη λειτουργία τράπεζας και έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Πρόσφατα, το Ειρηνοδικείο Χαλκίδας, με την 711/98 απόφασή του, διατάσσει τη συντηρητική κατάσχεση των περιουσιών μέχρι του ποσού των 11,5 εκατομμυρίων δραχμών ύστερα από αίτηση 26 καταθετών του συνεταιρισμού "Καταναλωτής Κόνσουμ COOP", στους: Αν. Γ. Σταμελάκο,πρόεδρο του "Καταναλωτή" Χαλκίδας από το 1994 ως το 1997, Νίκο Δήμου και Ευάγγελο Ξουρή,αντιπρόεδρο και γραμματέα αντίστοιχα την ίδια περίοδο, Γ. Χατζηδιονυσίου ταμία από 17/6/96 - 27/5/97, Παν. Μπέλλο και Μ. Νεφράμη μέλη του ΔΣ από το 1994 έως 27/5/97 και Ευθ. Παπαδημητρίου,Ι. Γεροσταμούλο,Νικ. Μελισσάρη,μελών του ΔΣ από 17/6/96 ' έως 27/5/97.

Τη λειτουργία του πληροφοριακού κέντρου "185" και τα Σαββατοκύριακα, αρχής γενομένης από αύριο, ανακοίνωσε ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (ΟΑΣΑ). Υπενθυμίζεται ότι καθημερινά η υπηρεσία λειτουργεί από τις 7 π.μ. μέχρι τις 9 μ.μ., ενώ τα Σαββατοκύριακα θα λειτουργεί από τις 9 π.μ. μέχρι τις 5 μ.μ. Σημειώνεται ότι η διεύθυνση του ΟΑΣΑ στο "Ιντερνετ" είναι: http: /www.oasa.gr

"ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ"
"Οχι" στους εκπροσώπους της υποταγής

Να αποδοκιμάσουν και τους δύο υποψήφιους προέδρους, Α. Ρουπακιώτη και Δ. Παξινό,στις μεθαυριανές εκλογές για την προεδρία του ΔΣΑ και να καταδικάσουν την πολιτική και τις θέσεις που εκφράζουν, καλεί με ανακοίνωσή της η "Δικηγορική Αγωνιστική Κίνηση" (ΔΑΚ) τους δικηγόρους της Αθήνας.

Η ΔΑΚ στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι ανήκουν στις δυνάμεις της συντήρησης και εκφράζουν την υποταγή και το συμβιβασμό.

Το αποτέλεσμα των εκλογών, συνεχίζει η ΔΑΚ, έδειξε ότι η αδράνεια και η παντελής έλλειψη συλλογικής διαδικασίας και δράσης, που επικράτησε στο ΔΣΑ κατά την τελευταία τριετία, συνέβαλε στην ενίσχυση των δυνάμεων της συντήρησης, του συμβιβασμού και της υποταγής, γεγονός το οποίο μόνο αρνητική επίδραση θα έχει στην πορεία του συλλόγου.

Τέλος, η ΔΑΚ και ο επικεφαλής της παράταξης, Β. Δημόπουλος,εκφράζουν τις ευχαριστίες τους στους δικηγόρους που τίμησαν την παράταξη με την ψήφο τους, ξεπερνώντας τα πολυποίκιλα εμπόδια, τις προσπάθειες αποπροσανατολισμού, συσκότισης και τις δημαγωγικές διακηρύξεις, επιλέγοντας τις θέσεις αρχών, τις προτάσεις αγώνα, διεκδίκησης και πάλης για τα συμφέροντα της πλειοψηφίας των δικηγόρων που πρόβαλλε ο συνδυασμός.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Τελούμε την Κυριακή 7.3.99 και ώρα 9.30 π.μ. 40ήμερο μνημόσυνο εις τον Ιερό Ναό Αγίου Λαζάρου του Α Κοιμητηρίου Αθηνών για την ανάπαυση της ψυχής της πολυαγαπημένης μας συζύγου και θείας

ΜΑΡΙΑΣ ΚΥΡΙΑ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΤΟΥ

Ο σύζυγος: Νικόλαος Κύριας.

Η ανιψιά: Ερρικα.

Οι λοιποί συγγενείς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ