ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Μάρτη 1999
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τα... συνωμοτικά

ΕΜ, ΑΓΚΥΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ,θα προκαλεί. Τι άλλο να κάνει; Ούτε χτες τη γνωρίσαμε την τακτική των Τούρκων στρατοκρατών, ούτε περιμένει κανείς να αλλάξει, χωρίς να συντρέχει λόγος.

***

Με δεδομένο δε ότι παρέχει αφειδώς τη βάση του Ιντσιρλίκ στους Αμερικάνους για να κάνουν τα κόλπα τους στο Ιράκ, είναι λογικό να αυξάνονται οι "μετοχές" της στο διεθνές σκηνικό...

***

Βεβαίως, όμως, και η ελληνική πλευρά έχει βάλει το χεράκι της για να διαμορφωθεί μια νέα περίοδος κρίσης στα Ελληνοτουρκικά, με τους... "λεπτούς" χειρισμούς της στο θέμα Οτσαλάν. Τα κατάφερε, λοιπόν, τόσο καλά, ώστε και η κυβέρνηση της Αγκυρας να μας πηγαίνει... σπρώχνοντας και ο Κούρδος ηγέτης να είναι στη φυλακή.

***

Κάτι σαν διπλωματικό "μπόουλινγκ". Με μια μπάλα... όλα κάτω. Και με δεδομένο ότι βάλανε τον Γιωργάκη Παπανδρέου να τα σηκώσει, καταλαβαίνετε το δράμα.

***

Τέλος πάντων, να μην τα πολυλογούμε, χαοτικά τα πράγματα στα ανατολικά μας σύνορα. Πάλι καλά που τα πράγματα πάνε κάπως καλύτερα στα... δυτικά και μιλάμε φυσικά για τον Ολυμπιακό. Θα πείτε, με πέναλτι στο τελευταίο δευτερόλεπτο; Ως γνωστόν, όμως, όπως και στη διπλωματία, το αποτέλεσμα μετράει...

***

ΑΛΛΑΞΕ ηγεσία η ΕΥΠ, μαθαίνουμε. Δηλαδή τώρα πρέπει να ησυχάσουμε; Αλήθεια, τι πρόκειται να κάνει η Βάσω με την περιβόητη εκστρατεία της για εξυγίανση της εν λόγω αμαρτωλής υπηρεσίας; Δε μας έχει πει τίποτε ακόμη... Εκτός και αν είναι... συνωμοτικό μυστικό.

***

Μια φορά, έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι τα στεγανά παραμένουν και καμία εμπιστοσύνη δεν μπορεί να υπάρξει από κανέναν Ελληνα πολίτη σε αυτή την υπόθεση.

***

Ισως, βέβαια, αν αναλάμβανε ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος και έδιωχνε όλους του;... διπλούς πράκτορες της Μοσάντ, να μπορούσαμε να το δούμε λίγο πιο θετικά το πράγμα...

Πίσω από τις προκλήσεις της Αγκυρας...

Δεν είχαμε αμφιβολίες ότι οι προκλήσεις και οι "αξιώσεις" της Αγκυρας ενθαρρύνονται και από τη στάση των ΗΠΑ, αλλά έχει τη σημασία του να το επιβεβαιώνουν οι ίδιοι οι Αμερικανοί. Ο Ν. Μπερνς, λοιπόν, κατά τη διάρκεια κλειστής ενημέρωσης που έκανε στην Ουάσιγκτον σε εκπροσώπους κέντρων μελετών, όπως διαβάζουμε στην "Ελευθεροτυπία", τόνισε ότι η Αθήνα θα πρέπει να κάνει "πολύ περισσότερα πράγματα" στο θέμα της τρομοκρατίας. Και για να μην αφήνει αμφιβολίες για το τι εννοεί με τον όρο τρομοκρατία, διευκρίνισε πως "στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλη συμπάθεια για το Κουρδικό σε μεγάλες λαϊκές μάζες, αλλά καλό θα είναι η ελληνική πλευρά να διαχωρίσει πως άλλο είναι το Κουρδικό και άλλο το ΡΚΚ".

Το καθεστώς της Αγκυρας βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με τις θέσεις της Ουάσιγκτον και αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που το αποθρασύνει και το οδηγεί σε επιθέσεις και απειλές κατά "της χώρας που υποθάλπει την τρομοκρατία"...Υ.Γ.: Εχει ενδιαφέρον και η εκτίμηση του Ν. Μπερνς για την υπόθεση Οτσαλάν και τη στάση της κυβέρνησης Σημίτη. "Δε χειρίστηκε σωστά - είπε - την υπόθεση Οτσαλάν, αλλά έχει ως ελαφρυντικό το γεγονός πως έπρεπε να διαλέξει μεταξύ κακών επιλογών". Ακριβώς δηλαδή ό,τι φέρεται πως είπε ο Πάγκαλος σε Σουηδούς συναδέλφους του...

Προς Γ. "Μαύρον"

Εντάξει καταλάβαμε. Δε χρειαζόταν ολόκληρη σελίδα της "Αυριανής" για να μας πείσεις ότι δεν προτιμάς τους κουραμπιέδες αλλά το ταούκ - κιοσού ή το καζάν - ντιπί. Γευστικά είναι κι αυτά, δε λέμε. Αλλωστε μπορείς να ρωτήσεις για σιγουριά και τον Πάγκαλο. Αυτά βλέπεις παθαίνει ο άνθρωπος όταν ο βηματοδότης αντί για την καρδιά, μπαίνει στο μυαλό, όπως έλεγε ο Ρώτας και μας θύμισε προχτές η Β. Δαμιανάκου...

... και την πειθαρχία της κυβέρνησης Σημίτη

Από την άλλη δεν υπήρχε, επίσης, αμφιβολία ότι και η κυβέρνηση Σημίτη θα έσπευδε να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις των ισχυρών προστατών της, προφανώς για να μη χάσει την εμπιστοσύνη που με τόσες υποκλίσεις έχει κατακτήσει. Μετά τον Κ. Σημίτη που δεν είχε κρύψει από την αρχή τα εχθρικά του αισθήματα απέναντι στον αγώνα του κουρδικού λαού ("αποσχιστικό κίνημα" που προχωρά σε"τρομοκρατικές πράξεις"), ήταν η σειρά χθες του υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου να δηλώσει (μετά τη συνάντησή του με τον Κ. Καραμανλή) ότι "η Ελλάδα έχει καταδικάσει απερίφραστα την τρομοκρατία και δεν επιτρέπει τρομοκρατικές οργανώσεις και ενέργειες". Εχει σημασία να τονιστεί ότι η απάντηση αυτή δόθηκε, στην ερώτηση που αφορούσε τη θέση της κυβέρνησης απέναντι στις τελευταίες επιθέσεις από την πλευρά της Τουρκίας. Ποιος είπε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν αποτελέσματα όταν θέλουν κάτι;

Κρύβουν την ουσία

Μπόλικη είναι η φιλολογία - αλλά και η φημολογία - τις μέρες αυτές, για ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, ενώ ορισμένοι ισχυρίζονται ότι οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τους, εδώ και δεκαετίες.

Κι ενώ είναι εξόφθαλμοι οι στόχοι της εντεινόμενης κινδυνολογίας, είναι αλήθεια, επίσης, πως το στρατοκρατικό καθεστώς της Αγκυρας έχει δυναμώσει τον τελευταίο καιρό - με αφορμή την υπόθεση Οτσαλάν - την καλλιέργεια του εθνικιστικού και ανθελληνικού κλίματος στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας, ενώ παίρνει αλλεπάλληλες, ανάλογες πρωτοβουλίες και σε διεθνές επίπεδο. Και δεν μπορεί κανένας, βέβαια, να αποκλείσει το ενδεχόμενο πρόκλησης ενός επεισοδίου, όταν έχει να κάνει μ' ένα τέτοιο καθεστώς. Ετσι ή αλλιώς, όμως, είναι δεδομένα τα εξής:

Πρώτον, η υπόθεση Οτσαλάν και όλα όσα ισχυρίζεται η επίσημη Τουρκία αποτελούν την αφορμή και μόνο. Οι πραγματικές αιτίες πρέπει να αναζητηθούν στην επεκτατική πολιτική των στρατοκρατών της Αγκυρας, στην υποστήριξή της από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ - ώστε να διευκολύνεται και ενισχύεται ο διαιτητικός τους ρόλος - όπως και στον ανταγωνισμό των δυο αρχουσών τάξεων (ελληνικής και τουρκικής) στην ευρύτερη περιοχή.

Δεύτερον, είναι ολοφάνερα αδιέξοδη και βαθιά ζημιογόνα η όποια πολιτική και τακτική αντιμετώπισης του προβλήματος, που θα προσφεύγει στις "καλές υπηρεσίες" και τη "διαιτησία" των ΗΠΑ και των άλλων "συμμάχων" και "εταίρων" μας. Αρκεί να σκεφθούμε ότι γι' αυτόν ακριβώς το λόγο ανέχονται και ενισχύουν - με τον ένα ή άλλο τρόπο - την εξόφθαλμα προκλητική και εμπρηστική πολιτική της Αγκυρας.

Γιατί τα κρύβουν αυτά οι κινδυνολογούντες;

Οι απαντήσεις

Ολοι γνωρίζουμε ορισμένα πράγματα. Και μεις και σεις και οι κυβερνώντες την Ελλάδα. Οπως, για παράδειγμα, ότι ο κουρδικός λαός ζει σε απάνθρωπες συνθήκες. Ακόμη, ότι το στρατοκρατικό καθεστώς της Αγκυρας δεν καταπιέζει μονάχα τους Κούρδους. Εχει βάλει στο γύψο και τις στοιχειώδεις δημοκρατικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες όλων των Τούρκων εργαζομένων, όλου του τουρκικού λαού.

Τι κάνουμε, λοιπόν, απέναντι σ' όλ' αυτά; Και δε ρωτάμε, απλά και μόνο κινούμενοι από ανθρωπιστικούς λόγους. Μήπως η έμπρακτη και αποφασιστική αλληλεγγύη, τόσο στους Κούρδους και τον αγώνα τους, όσο και στις δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις της Τουρκίας γενικότερα, για τη στοιχειώδη - τουλάχιστον - αποκατάσταση των δημοκρατικών ελευθεριών στη γειτονική χώρα, είναι συμφέρουσα και ωφέλιμη και για τη δική μας χώρα, όπως και για την ευρύτερη περιοχή; Μήπως μπορεί και πρέπει να είναι αναντικατάστατο στοιχείο μιας γενικότερης πολιτικής και τακτικής υπεράσπισης της ειρήνης και της φιλίας μεταξύ των δύο λαών, αποφασιστικής αντιμετώπισης των εθνικιστικών αντιλήψεων και επεκτατικών βλέψεων του στρατοκρατικού καθεστώτος της Αγκυρας;

Φανερές είναι οι απαντήσεις, που δίνουμε εμείς στα ερωτήματα αυτά. Τις υπογραμμίζουμε, όμως, για μια ακόμη φορά, γιατί αρκετοί τις μέρες αυτές επιχειρούν να μας πείσουν - και από το χώρο των ΜΜΕ - ότι πρέπει να βαδίζουμε με το κεφάλι κάτω και τα πόδια επάνω...

Μηνύματα στο δρόμο για Ουάσιγκτον

Δεν πρόλαβε να πατήσει το πόδι του στις ΗΠΑ ο πρόεδρος της ΝΔ και φρόντισε να στείλει σαφή μηνύματα ότι "πορεύεται στο μέλλον" με βάση τις εντολές που εκπορεύονται από την Ουάσιγκτον.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ, απαντώντας σε ερωτήσεις του ΑΠΕ για την υπόθεση Οτσαλάν, υπογράμμισε ότι "η ΝΔ καταδικάζει απερίφραστα την τρομοκρατία, κάνει δε σαφή διάκριση μεταξύ του οράματος του κουρδικού λαού, τον οποίο υποστηρίζει σε ανθρωπιστικό επίπεδο (!), και της περίπτωσης Οτσαλάν"!Καθόλου δε μας ξαφνιάζει, βέβαια. Μας ήταν γνωστή η πολιτική της ΝΔ. Σημειώνουμε, όμως, το γεγονός, επειδή η ηγεσία της επιχειρεί να δημαγωγήσει και να κερδοσκοπήσει πολιτικά, τις τελευταίες μέρες, με τα "αισθήματα ντροπής και θλίψης" που αισθάνθηκε ο λαός από τους χειρισμούς της κυβέρνησης απέναντι στην υπόθεση Οτσαλάν.

Δε νομίζουμε, όμως, ότι πείθει κανέναν. Ολοι γνωρίζουν ότι, αν βρισκόταν αυτή στην κυβέρνηση, δε θα ακολουθούσε διαφορετική στάση από αυτή της κυβέρνησης.

Παράδοση... στους εργοδότες

Το 'χουν εμπεδώσει πια όλοι οι υπουργοί το "εκσυγχρονιστικό" παραμύθι. Στα αιτήματα που διεκδικούν οι εργαζόμενοι, τους παραπέμπουν... στους εργοδότες! Για παράδειγμα ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Στ. Σουμάκης, ο οποίος δήλωσε ότι δεν πρόκειται να ικανοποιήσει κανένα από τα αιτήματα των ναυτεργατών, γιατί "αυτά είναι θέματα μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και ας καθίσουν να τα βρουν μεταξύ τους"!

Πρόκειται για τη γνωστή νεοφιλελεύθερη αρχή της παράδοσης των εργαζομένων στην εργοδοσία, που έχει ως αποτελέσματα την αποδυνάμωση και κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και κάθε διάταξης προστασίας των εργαζομένων και οδηγεί στις "εξατομικευμένες συμβάσεις", δηλαδή στο έλεος του κάθε εργοδότη. Η κυβέρνηση, όχι απλά αποποιείται τις ευθύνες της απέναντι στο σύνολο των εργαζομένων και κάθε κλάδου ξεχωριστά, αλλά τους σπρώχνει να τεθούν κάτω από τις εντολές του κεφαλαίου. Εκεί έχει καταλήξει ο περιβόητος "διάλογος" μεταξύ των "κοινωνικών εταίρων". Οσο είναι καιρός οι εργαζόμενοι πρέπει να αποδεσμευτούν από αυταπάτες και να οργανώσουν τους αγώνες τους για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και των διαχειριστών της.

Μπράβο, αλλά...

Αγια κάνεις

και τους βρίζεις

μα ευθέως

θα σου πω,

πως, λαέ, εσύ

ψηφίζεις

τον καθένα

ποταπό!

Αγια κάνεις

και μουντζώνεις

για την τόση

προστυχιά,

μα να δω

τι θα "σταυρώνεις"

οργισμένε μου

ταχιά!

Αγια κάνεις

μα δε φτάνει

ο θυμός

και η οργή,

αν το ίδιο

...σκατομάνι

απ' την κάλπη

πάλι βγει!

Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ