ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Μάρτη 1999
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ξανά στο δρόμο, στις 18 Μάρτη, οι μαθητές

Κοινή συνεδρίαση των Συντονιστικών Αγώνα Σχολείων της Αθήνας και του Πειραιά έγινε την Κυριακή

"Είμαστε εδώ", διαμηνύουν σε κάθε κατεύθυνση οι μαθητές που ετοιμάζουν νέες κινητοποιήσεις. Ηδη, το επόμενο ραντεβού έχει οριστεί για την Πέμπτη 18 Μάρτη, με συλλαλητήριο στην Αθήνα και τα Συντονιστικά Αγώνα Σχολείων Αθήνας και Πειραιά καλούν τα τοπικά Συντονιστικά, τις μαθητικές κοινότητες και συμβούλια να πάρουν αποφάσεις για τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο που θα γίνει στις 11 το πρωί στα Προπύλαια, με πορεία στο υπουργείο Παιδείας.

Την Κυριακή 7 Μάρτη, συνεδρίασαν από κοινού το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας και το αντίστοιχο Συντονιστικό του Πειραιά. Οι εκπρόσωποι των σχολείων αντάλλαξαν εμπειρίες για την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία με την προσπάθεια εφαρμογής της "μεταρρύθμισης" και ενόψει των πανελλαδικών εξετάσεων της Β Λυκείου τον Ιούνη, χαρακτηρίζοντας "εξοντωτικό πρόγραμμα τιμωρίας" προς τους αγωνιζόμενους μαθητές την εντατικοποίηση στα σχολεία στο όνομα της αναπλήρωσης της ύλης.

Το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας και το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Πειραιάαπευθύνουν κάλεσμα σε όλους τους μαθητές και επισημαίνουν ιδιαίτερα: "τη στιγμή που η κυβέρνηση μάς πετά έξω από το λύκειο, δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές των ακριβών ιδιωτικών σχολείων να τους αγοράζουν την αποφοίτησή τους από το λύκειο και την εισαγωγή τους στα πανεπιστήμια χωρίς τις πανελλήνιες εξετάσεις στη Β Λυκείου. Φτάνουν οι διακρίσεις. Οχι στην παιδεία του χρήματος,τονίζουν οι μαθητές.

Οι μαθητές απαιτούν να σταματήσει το εξοντωτικό πρόγραμμα τιμωρίας στα σχολεία, ΟΧΙ στις πανελλήνιες εξετάσεις στη Β λυκείου, κατάργηση των νόμων της κυβέρνησης, ενιαίο 12χρονο δημόσιο - δωρεάν σχολείο για όλους. Οι πανελλαδικές εξετάσεις - σφαγή στη Β λυκείου δε θα γίνουν".

Σε κινητοποίηση στις 18 Μάρτη προσανατολίζονται και οι σπουδαστές των ΤΕΙ, μετά από απόφαση του Συντονιστικού τους.

ΠΚΣ ΝΟΜΙΚΗΣ
Αλληλεγγύη στον κουρδικό λαό

Να αντισταθεί και να συμβάλει στη συγκρότηση ενός ισχυρού φιλειρηνικού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, κάλεσε τη νεολαία ο Θ. Παφίλης, γενικός γραμματέας της ΕΕΔΥΕ. Ανάλογες εκδηλώσεις σήμερα σε Βιομηχανική, Γεωπονική και Φιλοσοφική

Κάλεσμα προς τη νεολαία για τη συγκρότηση ενός ισχυρού φιλειρηνικού κινήματος που θα βάζει φραγμό στα σχέδια των ιμπεριαλιστών, απηύθυνε ο Θανάσης Παφίλης,γενικός γραμματέας της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ). Μιλώντας χτες σε εκδήλωση αλληλεγγύης στον κουρδικό λαό, που διοργάνωσαν οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας (ΠΚΣ) στη Νομική, στηλίτευσε την υποκρισία της ελληνικής κυβέρνησης, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να μιλά για αλληλεγγύη στον κουρδικό λαό, την ίδια στιγμή που το ΝΑΤΟ αποφάσιζε τη συνδιοίκηση Αμερικάνων, Ελλήνων και Τούρκων στο Στρατηγείο της Λάρισας και τη διευθέτηση του Αιγαίου.

"Είναι φανερό ότι η ελληνική κυβέρνηση παρέδωσε τον Οτσαλάν στην Τουρκία και σ' αυτό δε χωράνε δικαιολογίες, αφού η κυβέρνηση παρέδωσε ολόκληρη τη χώρα στους Αμερικάνους και έχει αποδεχτεί το δόγμα του ΝΑΤΟ που "βαφτίζει" όποιον αγωνίζεται τρομοκράτη, όπως φάνηκε άλλωστε και από την ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή: "Καταδικάζουμε την τρομοκρατία και όποια μορφή τρομοκρατίας..."", τόνισε. Παράλληλα, όπως είπε η "πολιτισμένη Ευρώπη" καταρρακώθηκε και αποκαλύφθηκε το πραγματικό της πρόσωπο, μιας Ευρώπης του πολέμου, της απανθρωπιάς, της βαρβαρότητας, που το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η διασφάλιση των συμφερόντων της. Κάλεσε επίσης τη νεολαία να αντισταθεί απέναντι σε αυτή την υποταγή, να ξεσηκωθεί, να ανατρέψει αυτό το σκηνικό της αναταραχής, στο οποίο συμβάλλουν και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, κατασκευάζοντας "ήρωες" και να δει ποιος πραγματικά είναι ο φίλος και ποιος ο εχθρός.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο Βασίλης Κολοβός,πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος - Ακροάματος, κάλεσε με τη σειρά του τη νεολαία να έχει τα μάτια της ανοιχτά απέναντι στις εξελίξεις και ενεργό συμμετοχή στους αγώνες του λαϊκού κινήματος. "Οι εργάτες του πολιτισμού είναι οι φυσικοί σύμμαχοι των αγωνιζόμενων λαών και της νεολαίας", τόνισε, ενώ βαθιά οργισμένος για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα Οτσαλάν, είπε ότι "αισθάνομαι δύο φορές προσβεβλημένος τη στιγμή που κάποιοι επιμένουν να μας θεωρούν κωφούς και τυφλούς".

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης η Μαρία Γαζή,μέλος της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης και ο Γιάννης Λάρδης,μέλος της Ενωσης Μουσικών Ελλάδας.

  • Για αύριο, Τετάρτη 10 Μάρτη, οι ΠΚΣ προγραμματίζουν εκδηλώσεις με θέμα τη "νέα τάξη πραγμάτων", στη Βιομηχανική Σχολή, στη Φιλοσοφική και τη Γεωπονική. Την ίδια μέρα, εκδήλωση με θέμα τα δικαιώματα της γυναίκας διοργανώνεται στο Παιδαγωγικό Τμήμα. Ολες οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 12 το μεσημέρι.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ "ΕΛΛΗ ΑΛΕΞΙΟΥ"
Προτάσεις για τη βελτίωση της εκπαίδευσης

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής, Αγγλικής Γλώσσας, Μουσικής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται σε Τάξεις Υποδοχής, καταγράφει ο Σύλλογος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περιστερίου "Ελλη Αλεξίου",προτείνοντας συγχρόνως λύσεις για την αντιμετώπισή τους.

Συγκεκριμένα, οι εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής, τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι η μετακίνησή τους από σχολείο σε σχολείο, η κατηγοριοποίησή τους σε σχέση με τους γυμναστές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, η διασφάλιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων όπως και η ύπαρξη βασικής υλικοτεχνικής υποδομής στους χώρους δουλιάς τους. Μάλιστα, παρατηρείται και το φαινόμενο γυμναστές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να συμπληρώνουν το ωράριό τους σε δημοτικά σχολεία, τη στιγμή που δουλεύει με οργανική θέση γυμναστής, ο οποίος με τη σειρά του υποχρεώνεται να συμπληρώνει το ωράριό του σε άλλο δημοτικό.

Για τα παραπάνω προβλήματα ο Σύλλογος προτείνει να συμπληρώνει το ωράριό του ο γυμναστής της πρωτοβάθμιας στην οργανική του θέση, αλλά και τη δημιουργία οργανικών θέσεων γυμναστών σε κάθε σχολείο. Επίσης, οι γυμναστές απαιτούν μείωση των μαθητών ανά τμήμα, μείωση του ωραρίου σε αντιστοιχία με το ωράριο των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας, διεξαγωγή του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής από την Α και Β τάξη του δημοτικού, μείωση του ωραρίου όταν μετακινούνται σε δύο σχολεία την ίδια μέρα (η μετακίνηση δηλαδή να θεωρείται εργάσιμη ώρα) και ενιαία βασική υλικοτεχνική υποδομή σε όλα τα σχολεία.

Οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται σε τάξεις υποδοχής, τονίζουν, ότι πρέπει άμεσα να προωθηθεί η διαδικασία προληπτικού εμβολιασμού σε όλους τους μαθητές. Σημειώνουν μάλιστα ότι οι χώροι που λειτουργούν οι τάξεις υποδοχής δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για τη λειτουργία έστω και ολιγάριθμης τάξης, αφού συνήθως είναι χώροι μικροί, πρώην αποθήκες. Επίσης, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα βιβλία και αναλυτικά προγράμματα με συνέπεια οι μαθητές της τάξης υποδοχής να εργάζονται στα ήδη υπάρχοντα σχολικά βιβλία του οργανισμού, τα οποία είναι εντελώς ακατάλληλα για τις ανάγκες των αλλοδαπών μαθητών. Οι τάξεις υποδοχής στελεχώνονται κυρίως από αναπληρωτές, πολλοί από τους οποίους εργάζονται για πρώτη φορά. Ομως η τάξη υποδοχής είναι μια ιδιόμορφη τάξη, με μαθητές διαφορετικών εθνικοτήτων, διαφορετικής ηλικίας και γνωστικού επιπέδου και γι' αυτό χρειάζονται έμπειροι εκπαιδευτικοί.

Για την καλύτερη υλοποίηση των στόχων του μαθήματος της Μουσικής στα δημοτικά, οι δάσκαλοι Μουσικής με τη σειρά τους προτείνουν να εξασφαλιστεί κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή για την εφαρμογή των παιδαγωγικών συστημάτων και μεθόδων, συγγραφή κατάλληλων βιβλίων, αύξηση των διδακτικών ωρών, ιδιαίτερα στις τελευταίες τάξεις του δημοτικού, όπου αποδεδειγμένα εκδηλώνονται εντονότερα τα μουσικά ενδιαφέροντα των παιδιών. Επίσης, ζητούν η κάλυψη του ωραρίου του εκπαιδευτικού να γίνεται μόνο σ' ένα σχολείο για να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη και ολοκληρωμένη παιδαγωγική του προσφορά, και να μειωθεί το ωράριό του όταν η μετακίνησή του σε άλλα σχολεία δεν μπορεί να αποφευχθεί.

Οι δάσκαλοι αγγλικής γλώσσας ζητούν την απασχόλησή τους σε μία και μόνη σχολική μονάδα, μαζικούς διορισμούς καθηγητών Αγγλικών και δημιουργία οργανικών θέσεων σε κάθε σχολείο. Επίσης, για την καλύτερη διδασκαλία της γλώσσας ζητούν ξεχωριστή αίθουσα, πλήρως εξοπλισμένη με όλα τα σύγχρονα εποπτικά μέσα, αντικατάσταση των βιβλίων με πιο σύγχρονα, να μην διδάσκονται τα αγγλικά τις τελευταίες ώρες επειδή είναι γλωσσικό μάθημα, αλλά να έχουν την ίδια μεταχείριση με το μάθημα της ελληνικής γλώσσας.

ΛΗΜΝΟΣ
Εκδήλωση για τα 30χρονα της ΚΝΕ

Η Νομαρχιακή Συνδιάσκεψη της Οργάνωσης έγινε το περασμένο Σάββατο

Εγινε το Σάββατο 6 Μάρτη στη Μύρινα η Συνδιάσκεψη του Νομαρχιακού Συμβουλίου Λήμνου της ΚΝΕ. Από τη Συνδιάσκεψη πάρθηκαν αποφάσεις για πιο αποφασιστική παρέμβαση και προώθηση των θέσεων της ΚΝΕ στους χώρους όπου ζει και εργάζεται η νεολαία και πρώτα απ' όλα στους μαθητές και στους οικοδόμους. Από τη Συνδιάσκεψη εκλέχτηκε νέο Συμβούλιο με γραμματέα τον Δημήτρη Πινάκο.

Την ίδια μέρα έγινε στη Μύρινα εκδήλωση για τα 30 χρόνια ζωής και δράσης της ΚΝΕ, την οποία διοργάνωσε το Νομαρχιακό Συμβούλιο Λήμνου στην ταβέρνα "Φιλοκτήτης". Στην εκδήλωση μίλησε εκ μέρους του ΚΣ της ΚΝΕ ο Μίλτος Βακαλόπουλος,ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι η εκδήλωση γίνεται σε μια εποχή δύσκολη για τον ελληνικό λαό και κυρίως για τη νεολαία, αφού η πολιτική της υποταγής στα ντόπια και ξένα κεφάλαια και τους οργανισμούς που αυτά εκφράζουν, το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, οδηγεί τη χώρα μας σε περιπέτειες (με πρόσφατο παράδειγμα την υπόθεση Οτσαλάν) και τους εργαζόμενους σε δεινή θέση. Τέλος, κάλεσε τους νέους να πυκνώσουν τις γραμμές της ΚΝΕ μέσα από τους αγώνες για δημόσια παιδεία, για υπεράσπιση των κατακτήσεων των εργαζόμενων, για αντιμετώπιση της ανεργίας. Κάλεσε τους κνίτες και τις κνίτισσες, καθώς και τους φίλους της ΚΝΕ να αγωνιστούν για την εκλογική ισχυροποίηση του ΚΚΕ στις επερχόμενες ευρωεκλογές.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο γραμματέας του Νομαρχιακού Συμβουλίου Λήμνου της ΚΝΕ Δημ. Πινάκος και ο γραμματέας της Αχτιδικής Επιτροπής Λήμνου του ΚΚΕ Γιάννης Πλάντζος.Ακολούθησε γλέντι, όπου τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ και του ΚΚΕ τραγούδησαν και χόρεψαν αντάρτικα, προοδευτικά και παραδοσιακά τραγούδια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ