ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Μάρτη 1999
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Νέοι φόροι για... "καλύτερες υπηρεσίες"

Τον... εθελοντισμό των δημοτών επιστρατεύει η κυβέρνηση, προκειμένου να προωθήσει τη μεταφορά του πολιτικού και οικονομικού κόστους των αντιλαϊκών επιλογών της "προς το κάτω", δηλαδή προς τους δήμους και τις νομαρχίες, μεταφορά που διατυμπανίζει ως "αποκέντρωση" του κράτους. Αυτό έκανε σαφές, χτες, στην πρώτη της συνέντευξη η υπουργός Εσωτερικών, Βάσω Παπανδρέου,φροντίζοντας ωστόσο να υιοθετήσει την κομψή ορολογία της "κινητοποίησης των πολιτών σε θέματα που αφορούν την περιοχή τους".

Κάτι τέτοιο, όμως, όπως δείχνει η εμπειρία εφαρμογής προγραμμάτων για ηλικιωμένους και άλλες ομάδες, μέσω της Αυτοδιοίκησης, δε σημαίνει παρά την επιβάρυνση των δημοτών με το οικονομικό κόστος λειτουργίας των παρεχομένων υπηρεσιών. Δηλαδή, την επιβολή νέων χαρατσιών για υπηρεσίες που οι δημότες έχουν ήδη πληρώσει μέσω της φορολογίας του εισοδήματός τους.

Τέτοια λοιπόν χαράτσια αναμένεται να επιβληθούν στους δημότες για θέματα "ασφάλειας των πολιτών, λειτουργίας των σχολείων, βελτίωσης συνθηκών ζωής ηλικιωμένων, ανέργων και άλλων ομάδων πολιτών με ειδικά προβλήματα", όπως τα απαρίθμησε η υπουργός. Η ίδια είπε πως, στην κατεύθυνση της "συμμετοχής" των πολιτών στα προβλήματα αυτά, το υπουργείο επεξεργάζεται σχετικό πρόγραμμα σε συνεργασία με άλλα υπουργεία. Το πρόγραμμα αυτό θα εφαρμόσουν οι δήμοι και οι νομαρχίες με το υπουργείο Εσωτερικών σε συντονιστικό ρόλο, είπε η υπουργός, ισχυριζόμενη πως αυτό αποτελεί αποκέντρωση. Στα πλαίσια μάλιστα αυτής της διαδικασίας η Β. Παπανδρέου ισχυρίστηκε πως τα οικονομικά προβλήματα των δήμων και ιδιαίτερα των "καποδιστριακών" είναι σχεδόν λυμένα.

Υπάρχει, είπε, η χρηματοδότηση από το Ειδικό Πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που έχει σχεδόν καταρτιστεί, "ξεχνώντας" να αναφέρει ότι το εν λόγω πρόγραμμα υλοποιείται με χρήματα της ίδιας της Αυτοδιοίκησης, αφού δεν υπάρχει επιπλέον επιχορήγηση. Υπάρχει, είπε η υπουργός, και το Γ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, από το οποίο μπορούν να χρηματοδοτηθούν έργα που έχουν ανάγκη οι δήμοι. "Ξέχασε" όμως να πει ότι τα έργα που εντάσσονται, άρα και χρηματοδοτούνται από τα σχετικά προγράμματα, πρέπει να είναι επιλέξιμα - να τηρούν δηλαδή τις προδιαγραφές που θέτει η Ευρωπαϊκή Ενωση, ασχέτως αν ικανοποιούν ή όχι τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων.

Κατά τα άλλα η Β. Παπανδρέου είπε πως είναι ήδη έτοιμο το Προεδρικό Διάταγμα που κωδικοποιεί τη νομοθεσία περί ευρωεκλογών, πως δε θα αλλάξει ο εκλογικός νόμος και πως το διπλογραφικό σύστημα θα προχωρήσει στους δήμους και τις νομαρχίες. Τέλος, η υπουργός είπε πως εκκρεμότητες του υπουργείου Εσωτερικών αποτελούν τα νομοσχέδια για τη μετανάστευση και την καύση των νεκρών.

  • Η Β. Παπανδρέου συνάντησε χτες τον δήμαρχο Πειραιά, Χρ. Αγραπίδη, ο οποίος ζήτησε να προωθηθούν ρυθμίσεις ώστε να καλυφθεί το χρέος του δήμου, ύψους 53 δισ. δρχ. εκ των οποίων τα 30 είναι χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία.
ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΝΕΟΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Ακόμα περιμένουν

Τους έταξαν λαγούς με πετραχήλια και βιώνουν τη μιζέρια

Τους είπαν ελάτε στην πατρίδα. Τους έταξαν δουλιά, τώρα τους μιλάνε για επιμόρφωση. Τους έταξαν σπίτι, τώρα τους μιλάνε για προγράμματα αυτοστέγασης. Υποσχέθηκαν μόρφωση για τα παιδιά τους, τους έταξαν... Σήμερα, 10 χρόνια μετά την επιστροφή τους στη "μητέρα Ελλάδα", παραμένουν ξένοι, χωρίς δικαιώματα. Οι νεοπρόσφυγες από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, χρόνια τώρα είναι έρμαια των πολιτικών σκοπιμοτήτων και των βρώμικων ψηφοθηρικών παιχνιδιών, όπως άλλωστε και η πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Είναι το μόνο στοιχείο ίσως που μαρτυρά την "ενσωμάτωσή τους" στην ντόπια κοινωνία.

Τις κάλπικες υποσχέσεις, τη ρατσιστική συμπεριφορά, τον εμπαιγμό που υφίστανται, κατήγγειλαν για άλλη μια φορά, κατά τη διάρκεια της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων.Δυστυχώς όμως οι ομογενείς πρόσφυγες δεν είχαν όσο λόγο θα τους έπρεπε. Βασικοί εισηγητές ήταν οι εκπρόσωποι των κομμάτων. Ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γ. Μαγκριώτης,ο υφυπουργός Εξωτερικών Γρ. Νιώτης,ο πρόεδρος της ΠΟΛΑΝ Αντ. Σαμαράς και οι βουλευτές. Σχεδόν όλοι, τους είπαν να περιμένουν το σχέδιο νόμου, που αναμένεται να ψηφιστεί σε 6 μήνες, σύμφωνα με δήλωση του Γρ. Νιώτη.

Τα προβλήματα

Αυτό όμως δεν απαντά στις αγωνίες τους. Αλλωστε χόρτασαν από "ΘΑ".

Χιλιάδες από αυτούς, που ακόμη στερούνται την ελληνική ιθαγένεια, ενώ υποβάλλουν φορολογική δήλωση, πληρώνουν φόρους, κολλάνε ένσημα στα ασφαλιστικά τους βιβλιάρια, ταυτόχρονα δε δικαιούνται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, επίδομα ανεργίας, τέκνων κλπ. Ζουν διαρκώς κάτω από την απειλή της απέλασης. Στην πλειοψηφία τους, κύρια στην περιοχή της Θράκης, που από το 1993 αναπτύσσονται τα στεγαστικά προγράμματα, ζουν σε ενοικιαζόμενα σπίτια ή σε κοντέινερς. Τα έργα υποδομής στους οικισμούς, όπως ο Ζυγός της Καβάλας ή στις Σάππες στην Κομοτηνή, έχουν σταματήσει γιατί το Εθνικό Ιδρυμα Υποδοχής Παλιννοστούντων (ΕΙΥΑΑΠΟΕ) βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με τους εργολάβους.

Στο πρόγραμμα στεγαστικής αποκατάστασης στη Θράκη είναι ενταγμένες 5.500 οικογένειες με 21.000 μέλη, ενώ υπό κατασκευή βρίσκονται 197 σπίτια στο Ζυγό Καβάλας και τον Εύμοιρο Ξάνθης. Αλλες 4.000 οικογένειες είναι ενταγμένες στο πρόγραμμα μίσθωσης κατοικιών που κυλά επίσης με τεράστια προβλήματα. Χτες ο υφυπουργός Εξωτερικών εξήγγειλε ένα καινούριο κατασκευαστικό πρόγραμμα ύψους 26 δισ. Ειδικότερα για το πρόγραμμα αυτοστέγασης ανέφερε πως θα αναπτυχθεί σε όλη την περιφέρεια της Ελλάδας και στα νησιά. Προβλέπονται η παραχώρηση οικοπεδικών εκτάσεων, η διασφάλιση δανειοδοτήσεων και ειδικά προγράμματα επιδότησης επιτοκίου. Η άδεια κατασκευής κατοικίας θα εκδίδεται ατελώς, οι μελέτες θα γίνονται δωρεάν. Ολα αυτά όμως κινδυνεύουν να μείνουν κενό γράμμα αφού η υλοποίηση και αυτού του προγράμματος παραπέμπεται στο αν τα έργα θα χρηματοδοτηθούν από το πακέτο Σαντέρ, του οποίου οι κατανομές υπακούν στα κριτήρια επιλεξιμότητας τηςΕΕ.

Να μην υπάρχουν αυταπάτες

Στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου ξεκαθάρισε απευθυνόμενος προς τους ομογενείς, πως δεν πρέπει να έχουν αυταπάτες ότι αυτή η κυβέρνηση και κάθε άλλη ανάλογου πολιτικού προσανατολισμού θα λύσει τα προβλήματά τους, τη στιγμή που δεν ακολουθεί φιλολαϊκή πολιτική. "Δεν μπορεί, είπε, μια κυβέρνηση που εφαρμόζει αντιλαϊκή πολιτική, που στρέφεται ενάντια στις οικονομικές και κοινωνικές κατακτήσεις των εργαζομένων, ενάντια στα δημοκρατικά τους δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, να ενδιαφέρεται πραγματικά για τα προβλήματα των ομογενών και την αντιμετώπισή τους". Ο Στ. Παναγιώτου δεσμεύτηκε πως το ΚΚΕ και η Κοινοβουλευτική του Ομάδα θα συνεχίσουν και θα εντείνουν παραπέρα τις προσπάθειες για την προώθηση των μικρών και μεγάλων προβλημάτων των ομογενών νεοπροσφύγων. Παράλληλα, όμως, τους κάλεσε να αναλάβουν δράση και οι ίδιοι. Αγωνιστικά να διεκδικήσουν όσα δικαιούνται.

Μια απ' τα ίδια στους Δικηγορικούς Συλλόγους

Καμιά αλλαγή δεν υπήρξε στους τρεις μεγάλους Δικηγορικούς Συλλόγους Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πειραιά, καθώς επανεκλέχτηκαν ως πρόεδροι αυτοί που ήταν και την προηγούμενη τριετία. Στην Αθήνα εκλέχτηκε ο Α. Ρουπακιώτης (ΣΥΝ), στη Θεσσαλονίκη ο Γ. Ιγνατιάδης (ΠΑΣΟΚ) και στον Πειραιά ο Β. Βενέτης (ΝΔ).

Ο Α. Ρουπακιώτης θα είναι για δεύτερη συνεχή τριετία πρόεδρος του ΔΣΑ, του μεγαλύτερου επιστημονικού συλλόγου της χώρας. Οπως προκύπτει από τα τελικά αποτελέσματα (εγγεγραμμένοι είναι 15.926 δικηγόροι, ψήφισαν 9.845, έγκυρα 9.360, λευκά 485), ο Α. Ρουπακιώτης έλαβε 5.658 ψήφους και ποσοστό 60,45% και ο Δ. Παξινός 3.702 ψήφους και 39,55%. Αρκετοί είναι αυτοί που, προσεγγίζοντας την περίπτωση Ρουπακιώτη, κάνουν λόγο για "φαινόμενο Αβραμόπουλου" στο χώρο των δικηγόρων της Αθήνας, ενώ η γενιά των μαχόμενων δικηγόρων θεωρεί ότι υπήρξε συντηρητική στροφή στο ΔΣΑ - νίκη των δικηγορικών μεγαλογραφείων. Ωστόσο, ο μεγάλος νικητής ήταν πάλι η αποχή. Στην Αθήνα το 38,19% των δικηγόρων δεν προσήλθε στις κάλπες.

Η Θεσσαλονίκη για τρίτη τριετία θα έχει πρόεδρο τον Γ. Ιγνατιάδη,ο οποίος πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ και κέρδισε τον αντίπαλό του με διαφορά μόλις 27 ψήφων. Ο Γ. Ιγνατιάδης έλαβε 1.704 ψήφους ποσοστό 50,4% και ο "ανεξάρτητος" Γ. Παπαδόπουλος που υποστηρίζεται από τη ΝΔ έλαβε 1.677 (49,6%).

Στον Πειραιά εκλέχτηκε για τέταρτη συνεχή τριετία ο Β. Βενέτης,που επίσημα στηρίζεται από τη ΝΔ. Ο Β. Βενέτης στο δεύτερο γύρο συγκέντρωσε ποσοστό 58% έναντι 42% που έλαβε ο αντίπαλός του Στ. Μανουσάκης. Αναλυτικά, τα αποτελέσματα έχουν ως εξής: Εγγεγραμμένοι 1.354, ψήφισαν 992, αποχή 26%, έγκυρα 884, άκυρα 18, λευκά 90. Ο Β. Βενέτης πήρε 410 ψήφους (58%) και ο Στ. Μανουσάκης 374 (42%).

Στις υπόλοιπες πόλεις που έγιναν επαναληπτικές εκλογές εκλέχτηκαν ως πρόεδροι σε Δικηγορικούς Συλλόγους οι εξής: Ιωάννινα - Η. Πολύμερος, Ηράκλειο - Β. Λαμπρινός, Αλεξανδρούπολη - Δ. Κυριακού, Αίγιο - Ι. Καρβούνης, Μεσολόγγι - Κ. Ράπτης, Ναύπλιο - Π. Αυγουστόπουλος, Λάρισα - Φ. Νάνης, Κεφαλονιά - Π. Γεράκης, Κατερίνη - Ε. Κουκιώτης, Αμφισσα - Γ. Δελμούζος, Αμαλιάδα - Α. Λιόσης, Τρίπολη - Η. Τσακόπουλος και στη Σάμο ο Μ. Βιλαντζάκης, ύστερα από κλήρωση, καθώς οι δύο υποψήφιοι είχαν ισοψηφήσει.

ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Συνέλευση... συνδικαλιστών

Η απουσία των απλών μελών από τη γενική συνέλευση της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής,ήταν το κυρίαρχο στοιχείο μιας ακόμα συλλογικής διαδικασίας αστυνομικού σωματείου. Η συνέλευση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην αίθουσα συγκεντρώσεων της ΓΑΔΑ, στον ίδιο χώρο, όπου δυο βδομάδες νωρίτερα η συνέλευση της Ενωσης Αξιωματικών Αττικής,παρουσίαζε την ίδια απογοητευτική εικόνα. Στο φαινόμενο της απουσίας των απλών μελών κατά τη διάρκεια της συνέλευσης που διήρκεσε πέντε ώρες, αναφέρθηκαν τόσο ο πρόεδρος του σωματείου Δ. Γόγολος, όσο και όλοι σχεδόν οι ομιλητές - αντιπρόσωποι και μέλη του διοικητικού συμβουλίου, οι οποίοι κατέθεσαν τον προβληματισμό τους για την πορεία του συνδικαλισμού στα Σώματα Ασφαλείας. Κοινή συνισταμένη των τοποθετήσεων ήταν η ανάγκη άμεσης δραστηριοποίησης των συνδικαλιστών για τη συσπείρωση των αστυνομικών γύρω από τα σωματεία τους, ώστε να μην υπάρξει οπισθοδρόμηση. Συζητήθηκαν επίσης τα προβλήματα των εργασιακών σχέσεων, οι σχέσεις με την Ομοσπονδία, η υπό ίδρυση υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων, ο κανονισμός μεταθέσεων, το δικαίωμα υπεράσπισης των αστυνομικών από συνήγορο, στα πειθαρχικά συμβούλια κλπ.

  • Στις 17 και 19 Μάρτη πραγματοποιείται στην Αθήνα το 4ο Συνέδριο του ευρωπαϊκού συμβουλίου των αστυνομικών συνδικάτων, στο οποίο συμμετέχει η Πανελλήνια Ενωση Αξιωματικών Αστυνομίας.

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ θα πραγματοποιήσει ο Προμηθευτικός Συνεταιρισμός Υπαλλήλων ΙΚΑ, την Παρασκευή 12 του Μάρτη, στις 5.00 το απόγευμα, στο Περιφερειακό Υποκατάστημα ΙΚΑ Αθηνών (Πειραιώς 64).

Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι τα πεπραγμένα για το 1998, παροχή εξουσιοδότησης στο απερχόμενο ΔΣ για διευθέτηση των υποθέσεων του Συνεταιρισμού μέχρι τη συγκρότηση σε Σώμα του νέου ΔΣ και εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια αρχαιρεσιών.

ΑΝΟΙΧΤΗ συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία στο ΥΠΕΧΩΔΕ διοργανώνουν αύριο, Τετάρτη, στις 6 το απόγευμα,οι Σύλλογοι των Αμπελοκήπων και της Ν. Φιλοθέης στο τρίγωνο Τριφυλίας - Λάμψα - Φλώρου,για την προστασία των δύο τελευταίων ελεύθερων χώρων της περιοχής (ΔΕΗ, ΚΑΠΑΨ) και την αξιοποίησή τους για τις ανάγκες των κατοίκων σε πράσινο και σχολείο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ