ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Μάρτη 1999
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Συνάντηση με δίμηνη καθυστέρηση...

Σε συγκέντρωση καλούν οι ομοσπονδίες ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ μεθαύριο Παρασκευή, ενώ αντιπροσωπεία των συνταξιούχων θα συναντάται με τον πρωθυπουργό

Σε συγκέντρωση έξω από τη Βουλή στις 10 το πρωί, μεθαύριο Παρασκευή, καλούν όλους τους συνταξιούχους με ανακοίνωσή τους οι Ομοσπονδίες Συνταξιούχων ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ΤΣΑ.Την ίδια ώρα και μετά από δίμηνη κωλυσιεργία, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Συνταξιουχικών Οργανώσεων Ελλάδας.

Στις 19 Γενάρη, κατά τη διάρκεια μεγαλειώδους πανσυνταξιουχικής κινητοποίησης, υπήρξε δέσμευση για συνάντηση του πρωθυπουργού με τη Συντονιστική μέχρι τέλος Γενάρη. Η δικαιολογία που προέβαλε η κυβέρνηση ήταν η... μελέτη των πάγιων και χρόνιων αιτημάτων των συνταξιούχων. Χρειάστηκε τελικά να περάσουν σχεδόν δυο μήνες για να καθοριστεί επιτέλους η συνάντηση. Ωστόσο, η κυβέρνηση είχε φροντίσει να δώσει δείγματα για το πώς "μελετά" τα αιτήματα. Ετσι πριν την κινητοποίηση με εγκύκλιο του ΥΠΕΘΟ προς τα Ταμεία είχε καθορίσει ότι θα δοθεί διορθωτικό 1,4% και αυξήσεις φτώχειας 2,5% στις συντάξεις για το '99. Εξαίρεση ήταν τα Ταμεία των αυτοαπασχολούμενων (ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, ΤΑΕ), που με υπουργική απόφαση οι αυξήσεις καθορίστηκαν στο 4% με παράλληλη αύξηση των εισφορών κατά 6%.

Σε κοινή τους ανακοίνωση οι Ομοσπονδίες Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ επισημαίνουν ότι "η θέση των συνταξιούχων διαρκώς επιδεινώνεται. Τα οξυμένα οικονομικά προβλήματα και γενικότερα οι ανάγκες επιβίωσης, καθώς και η αυξημένη φορολογία στις συντάξεις μας το '99, παίρνουν πίσω και με το παραπάνω την πενιχρή αύξηση του 2,5%". Καλούν τους συνταξιούχους να δώσουν μαχητικό "παρών" στη συγκέντρωση και για να απαιτήσουν ικανοποίηση των αιτημάτων τους και για να ακούσουν τις απαντήσεις του πρωθυπουργού.


"Στο ίδιο έργο θεατές"...

"Κοντά ποδάρια" αποδείχτηκε ότι έχουν οι διαφορές ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΑΠ στη ΓΣΕΕ, καταγγέλλει η ΔΑΣ. Οι τρεις παρατάξεις τα "βρήκαν" σε φορολογικό, 35ωρο, σχέδιο δράσης για την απασχόληση. Σε ένταση της ταξικής πάλης και ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος κάλεσε η ΔΑΣ

Με τη σύμπλευση των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΑΠ στα ζητήματα του 35ωρου, του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Απασχόληση και του φορολογικού, έληξε χτες η συνεδρίαση της Ολομέλειας της διοίκησης της ΓΣΕΕ, κατά την οποία δεν έγινε καν ψηφοφορία για την επικύρωση της μη συμμετοχής της ΓΣΕΕ στον "κοινωνικό διάλογο" για το φορολογικό,παρά τη σχετική πρόταση και επιμονή της ΔΑΣ. Κυρίαρχη στη συνεδρίαση ήταν η "σκιά" της ΟΝΕ και το κατά πόσο θίγεται ή όχι η πορεία προς την ένταξη, από τη στάση των παρατάξεων στο ζήτημα του "κοινωνικού διαλόγου" για το φορολογικό!!!

Η ΔΑΣ, από την πλευρά της, τοποθετήθηκε με έμφαση για την ανάγκη ανατροπής της σημερινής κατάστασης στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, μέσα από αγωνιστικές πρωτοβουλίες έντασης της ταξικής πάλης και ρήξης με τις αντιλήψεις της συναίνεσης και του συμβιβασμού.

Μετά τις προχτεσινές δηλώσεις του για "οριακές αριθμητικά πλειοψηφίες", ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ ήταν πιο "ήπιος" στη χτεσινή συνεδρίαση, επιδιώκοντας τρεις βασικές συγκλίσεις:

- Τη συμφωνία για τους χειρισμούς σε σχέση με το 35ωρο, για το οποίο αρχίζει διάλογος με την εργοδοτική πλευρά στις 15 Μάρτη. Υποστήριξε ότι η εφαρμογή του δεν πρέπει να θίγει "νόμους και συμβάσεις" και ότι δεν πρέπει να εξεταστούν τώρα οι "λεπτομέρειες". Η ΔΑΣ κατάγγειλε ότι το νομοθετικό πλαίσιο, όπως έχει διαμορφωθεί, οδηγεί σε μεγαλύτερη ελαστικοποίηση και έθεσε την πρότασή της για νομοθετική ρύθμιση 5νθήμερου - 7ωρου με αύξηση αποδοχών και διατήρηση των δικαιωμάτων.

- Τη συμφωνία για την εμπλοκή της ΓΣΕΕ στη "διαμόρφωση" του "Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Απασχόληση", παρ' όλο που οι κατευθύνσεις του σχεδίου έχουν δοθεί από τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

- Τη συμφωνία για τη διεξαγωγή ενός έμμεσου "κοινωνικού διαλόγου", μέσα από τη διοχέτευση των θέσεων της ΓΣΕΕ για το φορολογικό - το γενικό πλαίσιο συμφωνήθηκε χτες - όχι μόνο στα αρμόδια υπουργεία και φορείς, αλλά και στις επιτροπές του "κοινωνικού διαλόγου".

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Γ. Μανώλης,επικεφαλής της ΔΑΚΕ, έλεγε λίγο πριν συμφωνήσει στα παραπάνω ζητήματα, ότι συμμετοχή στις επιτροπές του διαλόγου σημαίνει συμμετοχή στον "κοινωνικό διάλογο"... Υπέρ του "κοινωνικού διαλόγου", αλλά με "εγγυήσεις", τάχθηκε και η ΑΠ. Τέλος, συμφωνήθηκε ότι γίνεται "αποδεκτή" η απόφαση του προεδρείου της ΓΣΕΕ για μη συμμετοχή στο"διάλογο", χωρίς να γίνει ψηφοφορία, για να αποφευχθεί η.. "όξυνση"!!!

Η τοποθέτηση της ΔΑΣ

Ο αν. πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκος,σημείωσε στην τοποθέτησή του: "Η κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα δεν είναι καθόλου καλή. Υπάρχουν σοβαρά ερωτηματικά για το πού πάει και πως πρέπει να αντιστραφεί για να χαραχτεί μια άλλη προοπτική. Δεν αγωνιούμε και προβληματιζόμαστε μονάχα εμείς. Το ζήτημα δεν είναι να κάνουμε μόνο διαπιστώσεις. Η προοπτική βρίσκεται στη ρήξη με τη γραμμή της συναίνεσης και του συμβιβασμού, διαφορετικά θα πάμε από το κακό στο χειρότερο". Επίσης, στηλίτευσε την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ για την απουσία της από σημαντικούς σταθμούς πάλης των εργαζομένων, για την άκριτη στήριξη της κυβέρνησης στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής και κάλεσε σε πάλη ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, την ανεργία, την αφαίρεση εργατικών δικαιωμάτων.

Σε δήλωση των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής και στελεχών της ΔΑΣ, Γ. Μαυρίκου, Γ. Σταυρόπουλου και Χ. Κατσώτη,τονίζεται:

"Στη συνεδρίαση της ΓΣΕΕ για άλλη μια φορά διαπιστώθηκε ότι οι διαφορές των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ έχουν κοντά ποδάρια. Για άλλη μια φορά ομονόησαν σε πολύ σοβαρά ζητήματα, όπως:

1) Στο "εθνικό σχέδιο για την απασχόληση", που υλοποιεί όλες τις αντεργατικές επιλογές της "Λευκής Βίβλου" και τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης προς την Ευρωπαϊκή Ενωση και τον ΣΕΒ.

2) Για ένα 35ωρο ευάλωτο σε κάθε ερμηνεία, με ευελιξία και διευθέτηση, με γενίκευση του ωρομίσθιου, που καμία σχέση δεν έχει με την πρότασή μας για διεκδίκηση 35ωρου πλήρους σταθερής απασχόλησης, με 7ωρη ημερήσια και 5νθήμερη εργασία, με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση.

3) Στα φορολογικά μέτρα, όπου διευκόλυναν την κυβέρνηση προεκλογικά, μέσω διαλόγου να κάνει ανέξοδες υποσχέσεις για δήθεν φορολογικές ελαφρύνσεις στα... επόμενα χρόνια.

Μια τέτοια κατάληξη και συμπαιγνία σε βάρος των εργαζομένων εκ μέρους των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ και ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ είναι απόλυτα φυσιολογική, γιατί κεντρικό πολιτικό συνδικαλιστικό τους στόχο έχουν την ΟΝΕ, είναι μόνιμα προσηλωμένες στον εταιρισμό και τη συναίνεση.

Η παράταξή μας, για άλλη μια φορά, με σταθερότητα αποκρούει αυτές τις επιλογές της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ.

Καλούμε την εργατική τάξη να βγάλει τα αναγκαία συμπεράσματα και με αγώνες να αποκρούσει τα αντεργατικά μέτρα που επιβάλουν από κοινού μεγαλοεργοδότες - κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σήμερα που η ΓΣΕΕ ακολουθεί μια τέτοια πορεία υποταγής και συμβιβασμού, χρειάζεται άμεσα η παρέμβαση των εργαζομένων, για να δυναμώσουν τα ταξικά αγωνιστικά χαρακτηριστικά του συνδικαλιστικού κινήματος από τη βάση, τα πρωτοβάθμια δηλαδή σωματεία, έως την κορυφή.

Το κάλεσμα συνδικαλιστών και συνδικάτων για την πανελλαδική συνάντηση, που γίνεται στις 3/4/99 για την αναζωογόνηση του εργατικού κινήματος και για να δυναμώσει ο ταξικός προσανατολισμός του, γίνεται ακόμη πιο επίκαιρο".


"Εκ περιτροπής" εργασία προωθεί ο Φιλίππου!

Τις αντιδράσεις των εργαζομένων προκαλεί η προσπάθεια του γνωστού μεγαλοβιομηχάνου να καταργήσει το κανονικό ωράριο στην επιχείρησή του ("ΒΙΣ") στο Βόλο. Ανάλογοι αντεργατικοί σχεδιασμοί δρομολογούνται και σε άλλες επιχειρήσεις της Μαγνησίας

Την κατάργηση του 8ωρου και την "εκ περιτροπής" εργασία (!) δρομολόγησε μονομερώς και αυθαίρετα η βιομηχανία χαρτοκιβωτίων "ΒΙΣ" στο Βόλο, του γνωστού μεγαλοβιομηχάνου Φιλίππου, εκμεταλλευόμενη τη δυνατότητα που της δίνει ο εκτρωματικός νόμος 2639/98! Τελικά, κάτω από τις αντιδράσεις των εργαζομένων η επιχείρηση δεν προχώρησε στην εφαρμογή του μέτρου από χτες, όπως είχε ανακοινώσει και δεσμεύτηκε ότι θα καταθέσει γραπτώς τις προτάσεις της στο σωματείο.

Η επιχείρηση κάνει λόγο για "εφαρμογή εκ περιτροπής εργασίας", χωρίς να αποσαφηνίζει τον τρόπο εφαρμογής της, επικαλούμενη οικονομικά προβλήματα και ζημιές, κάτι που - εκτός των άλλων - προκαλεί ερωτηματικά για το τι απέγινε το 1 δισ. δραχμές δάνειο που πήρε πριν από τέσσερα χρόνια.

Να σημειωθεί ότι αρκετές επιχειρήσεις της Μαγνησίας, εκμεταλλευόμενες και την τεράστια ανεργία στην περιοχή, ετοιμάζονται να βάλουν σε εφαρμογή τις αντεργατικές διατάξεις του ν. 2639. Ηδη, η βιομηχανία μετάλλου "ΜΕΤΚΑ" με 270 εργάτες, ανακοίνωσε την απόφασή της να "δημιουργήσει επιτροπές εργαζομένων, για την εφαρμογή του νόμου"!

Η απόφαση της "ΒΙΣ" πυροδότησε έντονες αντιδράσεις ανάμεσα στους 250 εργαζόμενους, η γενική συνέλευση των οποίων αποφάσισε κινητοποιήσεις αν η επιχείρηση προχωρήσει στην κατάργηση του 8ωρου. Να σημειωθεί όμως ότι η πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Βόλου και το επιχειρησιακό σωματείο, σε ανακοινώσεις "καρμπόν" που εξέδωσαν, κάνουν λόγο για "επιμέρους αντεργατικές διατάξεις του νόμου" και καλούν τους τοπικούς βουλευτές να παρέμβουν για "πάγωμα" των "αντιδημοκρατικών διατάξεων, έως ότου αποσαφηνιστούν τα επίμαχα σημεία του και διασφαλιστεί το δικαίωμα του συναποφασίζειν στους εργαζόμενους"!

Με ανακοίνωσή της η Τοπική Επιτροπή Μαγνησίας της ΕΣΑΚ καταγγέλλει την "ιερή συμμαχία κυβέρνησης - βιομηχάνων και πλειοψηφιών στις ανώτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις, που στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στο όνομα της ΟΝΕ, καταργούν κεκτημένα δικαιώματα όπως το 8ωρο".

Σοβαρές ευθύνες επιρρίπτονται και σε ΠΑΣΚΕ - "Αυτόνομη Παρέμβαση", που συγκροτούν το προεδρείο του ΕΚΒ, οι οποίες μαζί με τη ΔΑΚΕ αποδέχτηκαν τον αντεργατικό νόμο από την αρχή. Από τα πυρά της ΕΣΑΚ δεν ξεφεύγει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ που "υπέγραψε το Σύμφωνο Εμπιστοσύνης προς το 2000, απόρροια του οποίου ήταν ο αντεργατικός νόμος".

Η ΤΕ της ΕΣΑΚ καλεί τους εργαζόμενους να καταργήσουν στην πράξη τους αντεργατικούς νόμους. "Η κυβέρνηση - καταλήγει η ανακοίνωση - γίνεται επικίνδυνη. Η συντονισμένη πάλη όλων των εργατοϋπαλλήλων είναι αναγκαία για να μπει φρένο στην παραπέρα εξαθλίωση. Σ' αυτή την κατεύθυνση, η ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων του συνδικαλιστικού κινήματος που θα αντιστέκεται στις αντεργατικές πολιτικές είναι επιτακτική ανάγκη".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ