ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Μάρτη 1999
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Στη μαύρη προπαγάνδα αναζητούν σωτηρία...

Τα γνωστά κινδυνολογικά επιχειρήματα ότι η κυβέρνηση Σημίτη είναι ο μοναδικός εγγυητής της οικονομικής σταθερότητας και της ένταξης στην ΟΝΕ επιστρατεύουν οι κυβερνώντες

Το κλασικό πλέον επιχείρημα ότι η υπό τον Σημίτη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποτελεί εγγύηση για την οικονομία και την πορεία ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ, επικαλέστηκε χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου,μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Παίρνοντας, παράλληλα, θέση στον πόλεμο δηλώσεων και αντιδηλώσεων, που έχουν ξεσπάσει μεταξύ των διαφόρων ομάδων του ΠΑΣΟΚ, ενόψει του συνεδρίου και των ευρωεκλογών, χαρακτήρισε "ηττοπαθείς" τις δηλώσεις Τσοχατζόπουλου, "υπενθυμίζοντας", παράλληλα, στον υπουργό Εθνικής Αμυνας ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός θα κριθούν στις εθνικές εκλογές του 2000... Σε μια προσπάθεια διατήρησης στην επικαιρότητα του θέματος της προεδρολογίας, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει αν θα πρέπει το ΠΑΣΟΚ να στηρίξει τον Κ. Μητσοτάκη για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επανέλαβε παλαιότερες πρωθυπουργικές δηλώσεις για στήριξη του σημερινού Προέδρου, Κ. Στεφανόπουλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση συζητήθηκαν οι οικονομικές εξελίξεις υπό το βάρος των τελευταίων πολιτικών γεγονότων (παράδοση Οτσαλάν), αλλά και των εξελίξεων που δρομολογούνται με το κομματικό συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και την επερχόμενη πολιτική μάχη των ευρωεκλογών. Με δεδομένο το άσχημο πολιτικό κλίμα, που έχει διαμορφωθεί στο κυβερνών κόμμα, αλλά και την πιθανή βαριά πολιτική ήττα στις ευρωεκλογές, η γραμμή πλεύσης που έχει επιλεγεί από το Μαξίμου, στο μέτωπο της οικονομίας, είναι η επίκληση του επιχειρήματος ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι η μόνη που μπορεί να βάλει την Ελλάδα στην ΟΝΕ. Επιχείρημα, το οποίο λειτουργεί αφοπλιστικά και προς τα άλλα κόμματα "ευρωπαϊκού προσανατολισμού". Είναι, άλλωστε, γνωστή η θέση των εκπροσώπων του κεφαλαίου ότι δεν πρέπει να τεθεί υπό αμφισβήτηση η κυβέρνηση, αφού σωστά πορεύεται, με βάση το στόχο της ένταξης στην ΟΝΕ. Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μην ανοίξει, άλλα κοινωνικά μέτωπα (π.χ. ασφαλιστικό), ώστε να μην οξυνθούν περισσότερο οι σχέσεις της με τους εργαζόμενους και να προωθηθούν μόνο εξελίξεις, οι οποίες έχουν, ήδη, δρομολογηθεί (ιδιωτικοποίηση Ιονικής, ΚΑΕ κλπ.).

Στην κατεύθυνση αυτή, κινήθηκαν και οι χτεσινές δηλώσεις Παπαντωνίου, ο οποίος επιδίωξε να παρουσιάσει την εικόνα της κυβέρνησης - εγγυητή της οικονομικής σταθερότητας. "Διαπιστώθηκε ότι τα πράγματα για την οικονομία πάνε καλά", ανέφερε μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, για να προσθέσει στη συνέχεια ότι "η πορεία προς την ΟΝΕ είναι δεδομένη" και να επαναλάβει με έμφαση πως "...πρέπει να μείνουμε σταθεροί στη γραμμή που έχουμε χαράξει, καθώς είμαστε στο παρά πέντε της ένταξης στην ΟΝΕ".

Δεν παρέλειψε να επαναλάβει τα γνωστά δημαγωγικά κυβερνητικά επιχειρήματα ότι η μείωση του πληθωρισμού, των επιτοκίων και η φορολογική μεταρρύθμιση θα ελαφρύνουν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα...

Αναφερόμενος στις δηλώσεις Τσοχατζόπουλου (είχε δηλώσει ότι σε περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ παρουσιάσει στις ευρωεκλογές διαφορά μεγαλύτερη των 7 - 8 μονάδων από τη ΝΔ, τότε τίθεται θέμα αντικατάστασης του πρωθυπουργού), ταυτίστηκε με την ομάδα Σημίτη, κάνοντας λόγο για "ηττοπαθείς δηλώσεις, που προσφέρουν κακή υπηρεσία στο Κίνημα", ενώ επικαλέστηκε την ανάγκη "συσπείρωσης" και "ενότητας" του ΠΑΣΟΚ, με στόχο "τη νίκη στις ευρωεκλογές του Ιούνη και στις εθνικές εκλογές του 2000".

"Ναι σε όλα" προς το ΣΕΒ

Την επιτάχυνση των διαδικασιών για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, συνοδευόμενη με ακόμα πιο σκληρά αντεργατικά μέτρα και οφέλη για τους μεγαλοβιομήχανους, αξίωσε προχτές ο ΣΕΒ από την κυβέρνηση Σημίτη. Σε συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του ΣΕΒ, στην οποία παρέστη και ο υπουργός Ανάπτυξης Ε. Βενιζέλος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ι. Στράτος ζήτησε από την κυβέρνηση, όχι μόνο συνεχίσει απαρέγκλιτα, αλλά και να οξύνει αυτή την αντιλαϊκή πολιτική της, προκειμένου να μη χάσει η χώρα το τρένο προς ...την ΟΝΕ. Συγκεκριμένα, ούτε λίγο - ούτε πολύ, απαίτησε την παραπέρα αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, την επιτάχυνση της αποκρατικοποίησης των επιχειρήσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, τη μείωση της τιμής των καυσίμων, αλλά και την παραπέρα μείωση της φορολογίας των μεγαλοβιομηχάνων, απαιτήσεις τις οποίες χαρακτήρισε ως ...εθνικές προτεραιότητες.

Ταυτιζόμενος πλήρως με τις επιταγές των μεγαλοβιομηχάνων, ο υπουργός Ανάπτυξης, από την πλευρά του, τόνισε τη δεδηλωμένη του βούληση για το ξεπούλημα του δημοσίου τομέα, λέγοντας ότι θα επιταχύνει τις διαδικασίες στην κατεύθυνση αυτή. Για την παραπέρα αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, τόνισε ότι θα συνεχιστεί για το θέμα αυτό ο ...καλόπιστος "διάλογος" με τις παραγωγικές τάξεις. Τέλος, όσον αφορά τη μείωση της τιμής της ενέργειας, προφανώς, τους συνέστησε υπομονή, αφού έκανε αναφορά για την επικείμενη απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, αλλά και την τιμολογιακή πολιτική στον τομέα αυτό.

ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ
Μειώνονται τα επιτόκια στεγαστικών δανείων

Μειώνονται κατά μία ποσοστιαία μονάδα τα επιτόκια στεγαστικών δανείων που χορηγούνται από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, αναδρομικά, από την 1η Γενάρη. Τη νέα μείωση ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Μεταφορών Τ. Μαντέλης, σε συνέχεια της πρόσφατης μείωσης κατά 2 μονάδες που είχε ανακοινωθεί στο τέλος Δεκέμβρη. Αν και η παραπάνω κίνηση εντάσσεται στις γενικότερες επιδιώξεις της κυβέρνησης για δημιουργία θετικού κλίματος, πρέπει να σημειωθεί ότι στην πραγματικότητα τα επιτόκια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, τουλάχιστον για τις περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, κινούνται πλέον στα όρια των αντίστοιχων επιτοκίων που προσφέρουν και οι εμπορικές τράπεζες. Μετά τη μείωση που ανακοινώθηκε χτες, η νέα κλιμάκωση των επιτοκίων κατά περιοχή και κατηγορία είναι 9%, 8% και 7% από 10%.

Ο υπουργός ανακοίνωσε χτες ότι μειώνονται από 2 έως 3 ποσοστιαίες μονάδες, ανάλογα με το επιτόκιο που ίσχυε πριν, και τα επιτόκια για τα παλαιά δάνεια του Ταμιευτηρίου. Ο υπολογισμός των νέων δόσεων για τα παλαιά δάνεια θα γίνει από 1η Ιούλη 1999.

Τα συμπληρωματικά στεγαστικά δάνεια χορηγούνται από 1.1.1999 με επιτόκιο 10% ανεξαρτήτως περιοχής, σε ποσά μέχρι 5 εκατ. δρχ. για επισκευές και 8 εκατ. δρχ. για αποπεράτωση ή εξόφληση τιμήματος, χωρίς να υπερβαίνουν σε κάθε περίπτωση το ανώτερο όριο χορηγήσεων στεγαστικών δανείων.

Τα νέα ανώτατα ποσά χορήγησης καθορίζονται σε 20 εκατ. δρχ. για τους άγαμους και σε 25 εκατ. δρχ. για τους έγγαμους από 15 εκατ. δρχ. και 20 εκατ. δρχ. που ίσχυαν αντίστοιχα παλαιότερα.

Επιπλέον, από δω και στο εξής για τους πολύτεκνους δημοσίους υπαλλήλους το επιτόκιο χορήγησης καθορίζεται σε 5% ανεξαρτήτως περιοχής.

Με βάση τα παραπάνω τα νέα επιτόκια και οι μηνιαίες τοκοχρεολυτικές δόσεις για ποσό δανείου 20 εκατ. δρχ., που χορηγεί το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο για 30 χρόνια, έχουν ως εξής (ανάλογα με την περιοχή και την κατηγορία στην οποία ανήκει ο ενδιαφερόμενος):

  • Για Αθήνα - Θεσσαλονίκη επιτόκιο 9% και μηνιαία τοκοχρεολυτική δόση 155.900 δρχ.
  • Για τους Νομούς Αχαϊας, Κορινθίας, Λαρίσης, Μαγνησίας, Ηρακλείου, Βοιωτίας, καθώς και τις πόλεις Χαλκίδα και Ρόδος, επιτόκιο 8% και δόση 142.880 δρχ.
  • Για τις λοιπές περιοχές επιτόκιο 7% και δόση 130.180 δρχ.
  • Για πολύτεκνους, τυφλούς και κωφάλαλους επιτόκιο 5% και δόση 106.011 δρχ.

Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι στεγαστικών δανείων από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι των υπουργείων Εθνικής Αμυνας, Δημόσιας Τάξης, Δικαιοσύνης, Παιδείας, Εμπορικής Ναυτιλίας, Πολιτισμού, Μεταφορών, ΠΕΧΩΔΕ και των Γενικών Γραμματειών Δημόσιας Διοίκησης, Ερευνας - Τεχνολογίας και Νέας Γενιάς.

Στο 5,98% η απόδοση των 10ετών ομολόγων

Στο 5,98% διαμορφώθηκε η μέση σταθμική απόδοση των ομολόγων δεκαετούς διάρκειας κατά τη χτεσινή δημοπρασία (με άνοιγμα της αρχικής έκδοσης της 29-1-1999) που διενεργήθηκε χτες από το υπουργείο Οικονομικών.

Οπως ανακοινώθηκε χτες, η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς, ενώ η ημερομηνία ανοίγματος και διακανονισμού είναι η 12η Μάρτη 1999.

Κατά τη χτεσινή δημοπρασία υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 596 δισ. δραχμών, που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό (180 δισ. δρχ.) κατά 3,3 περίπου φορές. Το συνολικό ποσό που έγινε αποδεκτό (μαζί με τις μη ανταγωνιστικές προσφορές) ανήλθε σε 216 δισ. δρχ. έναντι 444 δισ. δρχ. κατά την προηγούμενη δημοπρασία που έγινε στις 26 Γενάρη. Η μέση σταθμική τιμή των ομολόγων διαμορφώθηκε στις 102,27 έναντι 101,425 δρχ. την προηγούμενη φορά. Ετσι, η μέση σταθμική απόδοση διαμορφώθηκε στο 5,98% έναντι 6,10% της προηγούμενης δημοπρασίας.

Επίσης, από το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώθηκε ότι τα ομόλογα που θα διατεθούν στις ασφαλιστικές εταιρίες σε αντικατάσταση ομολόγων κυμαινόμενου επιτοκίου ονομαστικής αξίας ύψους 21 δισ. δραχμών, θα διατεθούν στη μέση σταθμική τιμή της σημερινής δημοπρασίας 102,2733.

Και η ΙΝΤΡΑΛΟΤ στο Χρηματιστήριο

Ακόμα μία εταιρία του ετοιμάζεται να βάλει στο Χρηματιστήριο ο μεγαλοεπιχειρηματίας Κόκαλης. Μετά την ΙΝΤΡΑΚΟΜ και την ΙΝΤΡΑΣΟΦΤ που ήδη είναι εισηγμένες στην οδό Σοφοκλέους, κατατέθηκε αίτηση για την εισαγωγή της ΙΝΤΡΑΛΟΤ στην Παράλληλη Αγορά του Χρηματιστηρίου.

Η ΙΝΤΡΑΛΟΤ είναι μια επιχείρηση χρυσωρυχείο για τον όμιλο της ΙΝΤΡΑΚΟΜ, αφού όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της εταιρίας πέρσι είχε κέρδη 1,6 δισ. δρχ. με συνολικό κύκλο εργασιών 3,3 δισ.

Σημειώνεται ότι η εταιρία έχει προνομιακή σχέση με τον ΟΠΑΠ, του οποίου έχει αναλάβει τη μηχανοργάνωση και την εισαγωγή νέων τεχνολογιών και παιχνιδιών, της έχει εκχωρηθεί από το δημόσιο το ΞΥΣΤΟ, ενώ έχει αναλάβει και την προμήθεια αντίστοιχων συστημάτων για τον ιππόδρομο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ