ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Μάρτη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
NEA ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Στη γραμμή Μητσοτάκη για "τρομοκρατία"
  • Δήλωση καταδίκης της "τρομοκρατίας" και από τον Κ. Καραμανλή, λίγες ώρες πριν τη συνάντησή του με τη Μ. Ολμπράιτ
  • Αποκηρύσσει το ΡΚΚ ως "τρομοκρατική οργάνωση" και ο Μ. Εβερτ

Στη γραμμή του Κ. Μητσοτάκη, δηλαδή της κυβέρνησης Σημίτη και των ΗΠΑ, περί αποκήρυξης του Οτσαλάν και καταδίκης του ως "τρομοκράτη", συντάσσεται επί της ουσίας η ΝΔ σε όλες τις "εκφράσεις" της. Σχεδόν την ίδια ώρα με την τηλεοπτική συνέντευξη του Κ. Μητσοτάκη, ο Κ. Καραμανλής, σε συνέντευξή του στο CNN, συνέπιπτε πλήρως με την πολιτική της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της υπόθεσης Οτσαλάν και καταδίκαζε την "τρομοκρατία", ενώ ο Μ. Εβερτ δε δίστασε να δηλώσει ότι ο ίδιος θα αποκήρυσσε το ΡΚΚ ως τρομοκρατική οργάνωση αν αυτό διευκόλυνε τις σχέσεις με την Τουρκία!

"Πρέπει να λεχθεί ευθέως ότι η Ελλάδα ποτέ δεν υποκίνησε και πάντοτε απέρριψε κάθε μορφή τρομοκρατίας απ' όπου και αν προέρχεται. Αυτό θα πρέπει να καταστεί σαφές σε όλους". Αυτή τη δήλωση νομιμοφροσύνης στους Αμερικανούς θεώρησε σκόπιμο να κάνει ο Κ. Καραμανλής, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο CNN, λίγες ώρες πριν από τη χτεσινοβραδινή του συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών Μ. Ολμπράιτ.

Σε ερώτηση τι θα έκανε ο ίδιος διαφορετικά από τον τρόπο που χειρίστηκε η κυβέρνηση το δύσκολο θέμα του Οτσαλάν, ο Κ. Καραμανλής απάντησε ότι υπήρχαν δύο επιλογές. "Η μία να ζητηθεί από τον Οτσαλάν να μην έρθει στην Ελλάδα ή να φύγει αμέσως γιατί εισήλθε στη χώρα μυστικά, ή να συλληφθεί και να ζητηθεί από τους Ευρωπαίους εταίρους να ληφθεί κοινή απόφαση για να επιλυθεί ένα τόσο ζωτικό θέμα διεθνούς σημασίας".

Σε ερώτηση αν θα έπρεπε να δοθεί στον Οτσαλάν (πολιτικό) άσυλο, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας απάντησε ότι σ' αυτό το σημείο συμφωνεί με την ελληνική κυβέρνηση ότι αυτή η υπόθεση δε θα έπρεπε να προστεθεί στη μακρά ατζέντα των ελληνοτουρκικών διαφορών. Αλλά ο τρόπος που τη χειρίστηκαν έφερε τα χειρότερα αποτελέσματα.

Σε ερώτηση ποιες είναι οι προοπτικές τώρα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ο Κ. Καραμανλής απάντησε ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν ένα μεγάλο κατάλογο θεμάτων που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Αυτό το συγκεκριμένα θέμα, πάντως, έχει προσθέσει ένταση στο κλίμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Αυτό που πρέπει να λεχθεί, πάντως, είναι ότι δεν υποστηρίζουμε πράξεις τρομοκρατίας. Το κουρδικό θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί με πολιτικά μέσα, να εξευρεθεί πολιτική λύση.

Εβερτ: "Θα το έκανα ο ίδιος"

Στη γραμμή Μητσοτάκη, δηλαδή της κυβέρνησης και των ΗΠΑ, κινήθηκε και ο Μ. Εβερτ, ο οποίος όταν κλήθηκε (από τον "Πλάνετ") να σχολιάσει τη θέση του επιτίμου προέδρου περί αποκήρυξης του ΡΚΚ ως τρομοκρατικής οργάνωσης, είπε ωμά: "Με αφήνει αδιάφορο αν θα αποκηρυχτεί το ΡΚΚ ως τρομοκρατική οργάνωση ή όχι. Εάν αυτό θα διευκόλυνε στη βελτίωση των σχέσεων της Ελλάδας με την Τουρκία θα το έκανα και εγώ ο ίδιος. Δε θα κολλούσα πάνω σε ένα τέτοιο θέμα".

Διαφοροποιημένος στη θέση Μητσοτάκη εμφανίστηκε ο Γ. Βουλγαράκης, ο οποίος είπε (στον "Φλας") ότι δε συμφωνεί απολύτως με αυτή, και επικαλέστηκε το παράδειγμα των Καραολή και Δημητρίου στην Κύπρο, που "μετείχαν σε ενέργειες που δε θα ήταν οι πιο πολιτισμένες".

Ιδιαίτερα σκληρή απέναντι στον Κ. Μητσοτάκη ήταν η απάντηση της ΠΟΛΑΝ, η οποία έφτασε στο σημείο να υπαινίσσεται ανοιχτά ανάμειξη του Κ. Μητσοτάκη "στην προμήθεια συγκεκριμένου τύπου αεροσκαφών από την Πολεμική Αεροπορία".

Με Ολμπράιτ

Τη δήλωση αποκήρυξης της τρομοκρατίας σε σχέση με το Κουρδικό επανέλαβε ο Κ. Καραμανλής και κατά τη διάρκεια της 50λεπτης συνάντησης που είχε με την Μ. Ολμπράιτ. Οπως δήλωσε ο ίδιος μετά τη συνάντηση, "συζητήσαμε το θέμα της τρομοκρατίας, όπου είχα την ευκαιρία να πω ότι εμείς πάντα απορρίπτουμε και καταδικάζουμε κάθε τρομοκρατική ενέργεια ή πράξη απ' όπου και αν προέρχεται". Για το Κοσσυφοπέδιο τάχθηκε "υπέρ της λύσης της αυτονομίας, χωρίς βεβαίως ποτέ να αλλάξουν τα σύνορα", ενώ για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις υποστήριξε ένα ευρωπαϊκό ρόλο της Τουρκίας, με την προϋπόθεση ότι θα εγκαταλείψει τις απειλές ή τη χρήση βίας και θα σέβεται τις Διεθνείς Συνθήκες και το Διεθνές Δίκαιο. Σε αυτή την κατεύθυνση, συμπλήρωσε, οι ΗΠΑ πρέπει να έχουν αποτελεσματικότερο και αποφασιστικότερο ρόλο.

Δ. ΡΕΠΠΑΣ
Δεν καταδικάζουμε το PKK, αλλά τις... πράξεις του

Η δυσκολία της κυβέρνησης να ικανοποιήσει - αυτή τη στιγμή - ευθέως το αίτημα των ΗΠΑ και να χαρακτηρίσει το PKK σαν "τρομοκρατική" οργάνωση είναι εμφανής. Το θέμα τέθηκε χτες στο πρες-ρουμ και ο κ. Ρέππας στο ερώτημα αν έχει ζητήσει η Ουάσιγκτον από την Αθήνα να προβεί σε δήλωση ότι το ΡΚΚ είναι τρομοκρατική οργάνωση, απάντησε ότι "δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα. Οι δύο κυβερνήσεις γνωρίζουν ποιες είναι οι θέσεις της μιας και ποιες είναι οι θέσεις της άλλης για το θέμα αυτό. Πιστεύω - συνέχισε - ότι η γνώση της θέσης της κάθε πλευράς βοηθάει στο να υπάρχει καλύτερη κατανόηση, καλύτερη συνεργασία. Τέτοιο θέμα δεν έχει τεθεί", κατέληξε ο υπουργός Τύπου.

Ερωτώμενος δε για τις δηλώσεις Μπερνς ότι η ενέργεια της Ελλάδας σε σχέση με τον Οτσαλάν είναι αντίθετη προς τις διεθνείς προσπάθειες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ο κ. Ρέππας απάντησε ότι... "είναι γνωστές οι απόψεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ" και πως "διαφωνούμε"...

Στο ερώτημα, επίσης αν κατά την κυβέρνηση "είναι τρομοκρατική η δράση του ΡΚΚ" ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι "καταδικάζουμε συγκεκριμένες ενέργειες", αλλά "από εκεί και πέρα, δεν μπορείς να καταδικάσεις συλλήβδην πολίτες, οι οποίες έχουν θέσει ένα στόχο και αγωνίζονται για να επιτύχουν αυτό το στόχο. Καταδικάζουμε την τρομοκρατία από οπουδήποτε κι αν προέρχεται, οπουδήποτε κι αν εκδηλώνεται" συνέχισε και συμπλήρωσε: "Εμείς δεν προτιθέμεθα να μεταβληθούμε σε βαθμολογητές ή αξιολογητές διαφόρων οργανώσεων ή διαφόρων φορέων. Δεν ελέγχουμε το φρόνημα, δεν ελέγχουμε τις απόψεις ή τις σκέψεις των πολιτών. Αυτό το οποίο κάνουμε είναι να κρίνουμε και να καταδικάζουμε πράξεις. Πράξεις βίας, εγκληματικές ενέργειες τις καταδικάζουμε κατηγορηματικά".

ΑΠ. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ
Εξευτελιστικές δηλώσεις μετανοίας ζητούν οι ΗΠΑ

Δηλώσεις του προέδρου της Βουλής για το θέμα της "αποκήρυξης" του ΡΚΚ και για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ

Εξευτελιστικές "δηλώσεις μετανοίας και αποκήρυξης του ΡΚΚ" απαιτούν οι ΗΠΑ από την Ελλάδα, είπε χτες ο πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης, σε δηλώσεις του αμέσως μετά την επιστροφή από τη Μαγιόρκα, όπου έλαβε μέρος στη σύνοδο των προέδρων των κοινοβουλίων των ευρωμεσογειακών λαών.

Ο Απ. Κακλαμάνης είπε ότι η στάση αυτή των ΗΠΑ θυμίζει στον ελληνικό λαό τις "δηλώσεις μετανοίας και αποκήρυξης του ΚΚΕ και των παραφυάδων αυτού τις οποίες αξίωνε από τους πολίτες, κομμουνιστές και μη, το υπό αμερικάνικο έλεγχο εμφυλιακό καθεστώς". Κατά τον πρόεδρο της Βουλής η κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων έχει σχέση με την ένταξή μας στην ΟΝΕ κάτι που το ξέρουν και οι ΗΠΑ, που δεν αρκούνται στην "πάγια θέση της χώρας μας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης υπέρ της πολιτικής λύσης του κουρδικού και εναντίον κάθε μορφής και προέλευσης τρομοκρατίας, περιλαμβανομένης και της κρατικής".

Για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ είπε ότι "ο Κ. Σημίτης θα είναι και πρέπει να είναι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και μετά το συνέδριο", ενώ ζήτησε ανασχηματισμό, λέγονταςότι χρειάζεται μια "διευρυμένη χωρίς αποκλεισμούς, πλήρως αντιπροσωπευτική Κεντρική Επιτροπή και ένα ριζικά νέοδυναμικό κυβερνητικό σχήμα". Σχολιάζοντας δε τις πρόσφατες δηλώσεις Τσοχατζόπουλου για αλλαγή ηγεσίας σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος στις ευρωεκλογές είπε ότι "ούτε εκείνος ούτε κανείς άλλος θα πρέπει να τείνει ευήκοο ους σε φωνές που στερούνται και νηφαλιότητας και ψυχραιμίας".

ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Αντιδρούν στην επίσκεψη - φιέστα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργανώνουν έντεκα σύλλογοι και τέσσερις δημοτικοί συνδυασμοί των Ανω Λιοσίων, του Ζεφυρίου και του Μενιδίου αύριο, Πέμπτη, 11 Μάρτη, στις 4.30 μ.μ., στη διασταύρωση Λιοσίων - Φυλής και Μεγαρίτου,προκειμένου να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στηνεπίσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη αύριο, στα Ανω Λιόσια.

Οπως τονίζεται σε ανακοίνωση - κάλεσμα προς το λαό των παραπάνω συνοικιών, "η επίσκεψη του πρωθυπουργού δεν πρόκειται να δώσει τίποτα καλό στην περιοχή. Τα μεγάλα προβλήματα της ανεργίας, της παιδείας, της υγείας, της ποιότητας ζωής των κατοίκων της πόλης και της περιοχής θα εξακολουθήσουν να παραμένουν. Το ίδιο άλλωστε έγινε και στην προηγούμενη επίσκεψη, που παρά τις τόσες εξαγγελίες η χωματερή εξακολουθεί να παραμένει και η παραμικρή βροχή φτάνει να μετατρέψει την πόλη σε λίμνη".

"Για μας είναι καθαρό ότι η οργάνωση της επίσκεψης - φιέστας έχειστόχο να βοηθήσει τον πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του να βγει από την απομόνωση που έχει περιέλθει", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση και καλείται ο λαός της περιοχής να φωνάξει μαζί με όλους τους εργαζόμενους:

"ΟΧΙ στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση της ΟΝΕ, της λιτότητας, της ανεργίας, της κατάργησης του 8ωρου και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

ΟΧΙ στον πρωθυπουργό και στην κυβέρνηση της "νέας τάξης πραγμάτων", που μετέτρεψε τη χώρα μας σε στρατόπεδο του ΝΑΤΟ και των Αμερικάνων, που μας εμπλέκει ενεργά στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου, που χαρακτηρίζει τους λαούς που αγωνίζονται τρομοκράτες και παραδίδει στα αφεντικά του τον Οτσαλάν".

Η συγκεκριμένη ανακοίνωση υπογράφεται από: Σωματείο Οικοδόμων Α. Λιοσίων, Σύλλογο Εργαζομένων Δήμου Α. Λιοσίων, Σωματείο Εργαζομένων Δημοτικών Επιχειρήσεων Δήμου Α. Λιοσίων, Σωματείο Συνταξιούχων Α. Λιοσίων, Επιτροπή Ειρήνης Ζεφυρίου - Α. Λιοσίων, Σύλλογο Γυναικών Μενιδίου, Σύλλογο Γυναικών Α. Λιοσίων, Σωματείο Οικοδόμων Μενιδίου, Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Ζεφυρίου, Σύλλογο ΕΒΕ Α. Λιοσίων - Ζεφυρίου, Σύλλογο Γυναικών Ζεφυρίου. Επίσης από τις δημοτικές παρατάξεις: "Λαϊκή Αγωνιστική Ενότητα Α. Λιοσίων", "Πανδημοκρατική Αγωνιστική Συσπείρωση Μενιδίου", "Δημοκρατικός Συνδυασμός Ζεφυρίου" και "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία Δυτικής Αττικής".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ