ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Μάρτη 1999
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Διεύρυνση των συνδικαλιστικών ελευθεριών διεκδικούν οι αστυνομικοί

Ολοκληρώθηκαν χτες οι εργασίες του 4ου Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αστυνομικών Συνδικάτων με τις παρεμβάσεις των επισήμων προσκεκλημένων και την ανάγνωση του ψηφίσματος του συνεδρίου.

Εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ χαιρέτισε ο Κράτης Κυριαζής, ο οποίος τόνισε ότι η Αστυνομία πρέπει να στραφεί στην πάταξη της εγκληματικότητας. "Αυτός, είπε, πρέπει να είναι ο προσανατολισμός της Αστυνομίας. Να μην υποκύψει στους πειρασμούς της Συμφωνίας Σένγκεν, η οποία παραβιάζει την ισότιμη συνεργασία και την αυτονομία δράσης των αστυνομικών υπηρεσιών". Σημείωσε ότι οι κυρίαρχες δυνάμεις θέλουν να αξιοποιούν την Αστυνομία για εξυπηρέτηση άλλων σκοπών. Μέσα σ' αυτό το κλίμα, συνέχισε, οι συνδικαλιστές προσπαθούν να αντιταχθούν σε αυταρχικές ενέργειες, σε στεγανά που προωθούνται στο διεθνές περιβάλλον, ενώ κάλεσε τους αστυνομικούς να αντιταχθούν σε προσπάθειες επιβολής αυταρχικών μέτρων, υπενθυμίζοντας ότι οι κοινωνικές συνθήκες είναι εκείνες που δημιουργούν το έγκλημα και τη διαφθορά, φέρνοντας ως παράδειγμα την πρόσφατη κρίση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που παραιτήθηκε μετά το σκάνδαλο για απάτες και διασπάθιση των κοινοτικών κονδυλίων.

Στο ψήφισμα του συνεδρίου σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι για την αντιμετώπιση των νέων μορφών εγκληματικότητας μέσα στο περιβάλλον της διεθνοποιημένης οικονομίας πρέπει να δημιουργηθούν ειδικές υπηρεσίες για το διασυνοριακό έγκλημα και να συσταθούν ειδικά δικαστήρια με διευρυμένες αρμοδιότητες σε όλη την Ευρώπη. Σε ό,τι αφορά τα συνδικαλιστικά, τάχθηκαν υπέρ της διεύρυνσης των ελευθεριών των αστυνομικών, παρά την ιδιαιτερότητα του επαγγέλματός τους, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή διακήρυξη 690/79 για τις υποχρεώσεις των αστυνομικών έναντι των πολιτών και του κράτους.

Το πρωί, χαιρετισμούς απηύθυναν οι υπουργοί Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Ελλάδας και της Κύπρου Μ. Χρυσοχοϊδης και Ν. Κόσσης, οι αρχηγοί των Αστυνομιών των δυο χωρών Ι. Γεωργακόπουλος και Κ. Αγγελίδης και εκπρόσωποι κομμάτων. Παραβρέθηκαν επίσης ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης Δ. Παπαδημητρόπουλος και ο υπαρχηγός Γ. Παπαδημητρόπουλος.

Μακελειό στην Καλλιθέα

Μακελειό έγινε χτες στην Καλλιθέα. Ενας 37χρονος από την Αλβανία σκότωσε δυο άτομα και τραυμάτισε ένα άλλο. Αιτία του φονικού ήταν οι προσωπικές διάφορες.

Ηταν 12 το μεσημέρι, όταν ο δράστης Πίρο Κερολάρι περπατούσε στην οδό Θησέως, μαζί με τους συμπατριώτες του Πέτρο Αναγνώστη, 44 χρόνων, τη σύζυγό του Παρασκευή, 40 χρόνων, και τη 17χρονη κόρη τους Βασιλική. Δράστης και θύματα φιλονικούσαν, όταν η 17χρονη χαστούκισε τον δράστη. Τότε αυτός έβγαλε ένα πιστόλι από την τσέπη του και πυροβόλησε στο θώρακα τον άνδρα, που έπεσε θανάσιμα τραυματισμένος στο έδαφος. Στη συνέχεια, πυροβόλησε και σκότωσε την 17χρονη. Η γυναίκα έπεσε στα γόνατα πάνω από τα πτώματα του συζύγου και της κόρης της και τον παρακαλούσε να μην την πυροβολήσει, αλλά αυτός την πυροβόλησε, τραυματίζοντάς τη σοβαρά.

Το περιστατικό αντιλήφθηκε ο αστυνομικός Παν. Ναθαναήλ, που ήταν εκτός υπηρεσίας και ειδοποίησε με το κινητό του την Αστυνομία. Περιπολικό που ήταν κοντά στην περιοχή έφτασε γρήγορα στον τόπο του φονικού. Μαζί με περιοίκους καταδίωξαν τον δράστη, ο οποίος, όταν είδε ότι δεν μπορούσε να ξεφύγει, κατέφυγε στην οδό στρατηγού Τριγγέτα. Εκεί κάθισε στα σκαλάκια πολυκατοικίας, στήριξε το όπλο του στο κεφάλι και αυτοπυροβολήθηκε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δράστης ήταν χωρισμένος και είχε έρθει στη χώρα μας το 1998. Εδώ γνωρίστηκε με την Παρασκευή Αναγνώστη, που ήταν σε διάσταση με τον σύζυγό της, με τον οποίο ζούσε στα Πετράλωνα και είχαν δυο παιδιά. Πριν 20 μέρες περίπου, η 40χρονη τον εγκατέλειψε και επέστρεψε στην οικογένειά της. Ο δράστης από τότε απειλούσε ότι θα σκοτώσει την ίδια και την οικογένειά της, πράγμα που έκανε χτες.

Μνημόσυνο Α. Γιαννίρη

Η ΠΕΑΕΑ, συγγενείς και φίλοι του ΑΝΔΡΕΑ ΓΙΑΝΝΙΡΗ,μέλους του ΔΣ της ΠΕΑΕΑ, θα τελέσουν 40ήμερο μνημόσυνο στη μνήμη του, αύριο Κυριακή 21 Μάρτη στις 12.45 μμ στο Νεκροταφείο της Καισαριανής.

Παρακαλούνται οι συναγωνιστές του και φίλοι του να παραβρεθούν.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Τα παρακάτω Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιούν τις εκλογοαπολογιστικές τους συνελεύσεις:
  • Σήμερα 20-3-99:

- ΖΩΓΡΑΦΟΥ στις 10 πμ,στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου (Ανακρέοντος 60).

  • Επίσης αύριο Κυριακή 21-3-99,

- ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ,στις 9.30 πμ στο Α' ΚΑΠΗ Καισαριανής. Παρακαλούνται όλα τα μέλη να πάρουν μέρος.

- ΚΥΨΕΛΗΣ,στις 10 πμ,στα γραφεία του Παρ/τος (Καλλιφρονά 30).

- Ν. ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ - Ν. ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ,στις 10 πμ,στο Πνευματικό Κέντρο Ν. Φιλαδέλφειας (Ν. Τρυπιά 45).

- ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ,στις 10 πμ στα γραφεία του Παρ/τος (Μιλτιάδου 4, Μαρούσι). Υποψηφιότητες γίνονται δεκτές έως και την 18η Μάρτη 1999.

- ΠΕΥΚΗΣ,στις 10.30 πμ,στα γραφεία του Παρ/τος (Δημοκρατίας 10).

- ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ,στις 10 πμ,στην αίθουσα συνδικάτου Οικοδόμων Περιστερίου (Θεοφράστου και 40 Εκκλησιών γωνία).

- ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ,στις 10.30 πμ,στην αίθουσα του Συνοικιακού Κοινωνικού Κέντρου Αγίου Σώστη (Κριναγόρου).

- ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ,στις 10 πμ στα γραφεία του Παρ/τος (Γρηγ. Λαμπράκη 217).

- ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ,στις 9.30 πμ στην αίθουσα της Ενωσης Σμυρναίων (28ης Οκτωβρίου και Θεσσαλίας).

- ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ,στις 10 πμ,στα γραφεία του Παρ/τος (Ε. Βενιζέλου και Εθν. Αντίστασης).

- ΑΓΡΙΝΙΟΥ,στις 10. πμ,στην αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου.

- Ν. ΕΡΥΘΡΑΙΑΣ - ΒΟΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ στις 10.30 π.μ.,στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ν. Ερυθραίας, Λουκή 4 (Βίλα Κώστα).

ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟ
Σημαντικά παλαιοντολογικά ευρήματα

Μια από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις που αφορά την Παλαιοντολογία έλαβε χώρα στην περιοχή Θερμοπηγής Σιδηροκάστρου Σερρών. Στην περιοχή βρέθηκε μεγάλη ποικιλία πανίδας και απολιθωμένα οστά ζώων που ζήσανε κατά τη διάρκεια του Ανώτερου Μειόκαινου.

Κατά τη διάρκεια της αυτοψίας που πραγματοποίησε η παλαιοντολόγος Ευαγγελία Τσουκαλά, προσδιόρισε απολιθώματα από ιππάρια (κοντόσωμα άλογα με τρία δάχτυλα στα πόδια τους σε αντίθεση με τα σημερινά που είναι ψηλότερα και με ένα δάκτυλο στο πόδι), καμηλοπαρδάλεις, μαστόδοντες, γαζέλες, αντιλόπες, μικρά σαρκοφάγα που πιθανόν ανήκουν στις οικογένειες των μουστελιδών ή των υαινίδων κ.ά. Η ηλικία της πανίδας αυτής είναι 5 - 9 εκατ.χρόνων.

Σύμφωνα με τα ευρήματα το τοπίο της Ελλάδας φαίνεταινα ήταν ανοιχτό, τύπου σαβάνας, ενώ το κλίμα ήταν γενικά θερμό και κυμαίνονταν από υγρό έως ξηρό. Προς το παρόν τα απολιθώματα θα μεταφερθούν στο Εργαστήριο Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας του ΑΠΘ για να καθαριστούν. Μετά τη μελέτη προς δημοσίευση σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και την αξιολόγησή τους, θα επιστραφούν στον τόπο τους όπου μπορούν να εκτεθούν σε χώρο που θα παραχωρήσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Δίωξη κατά εργολάβου για την "τρύπα" στον Κηφισό

Ποινική δίωξη για παραβίαση των οικοδομικών και κατασκευαστικών κανόνων άσκησε χτες η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας κατά των υπευθύνων της εταιρίας που έφτιαξε τη νέα γέφυρα Δυρραχίου στον Κηφισό ποταμό. Υπενθυμίζεται ότι προχτές τη νύχτα, λόγω της συνεχούς βροχόπτωσης, παρουσιάστηκε καθίζηση στη ράμπα της προσωρινής εκτροπής της γέφυρας στο ρεύμα προς Πειραιά, με συνέπεια να κινδυνεύσουν οι οδηγοί που κινούνταν εκείνη την ώρα στο συγκεκριμένο σημείο, αλλά και να προκληθούν σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα. Για την υπόθεση θα διενεργηθεί προανάκριση από το Αστυνομικό Τμήμα Περιστερίου.

Σχετικά με το ζήτημα αυτό, το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ εξέδωσε χτες ανακοίνωση, στην οποία απλώς αναφέρει, δίκην τροχονόμου(!), ότι "δόθηκε άμεσα μια πρόσθετη λωρίδα για την εξυπηρέτηση της κυκλοφορίας και πραγματοποιείται ήδη η αποκατάσταση του καθίσματος από συνεργεία του αναδόχου", καθώς και ότι "η πλήρης αποκατάσταση της κυκλοφορίας στην αρχική της μορφή προβλέπεται εντός της ημέρας". Ούτε λέξη επί της ουσίας, για τις προχειρότητες του έργου, που γίνονται από την κατασκευάστρια εταιρία με την ανοχή προφανώς των αρμόδιων κρατικών οργάνων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ