ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Μάρτη 1999
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΣΟΚ
80 μέρες "φαγούρα" έβγαλε η κάλπη

Η επόμενη "παράσταση" θα δοθεί την ερχόμενη Δευτέρα κατά την εκλογή νέου ΕΓ

Αυτό που την Πέμπτη ξεκίνησε στο Ολυμπιακό Στάδιο ως "πορεία θριάμβου" του Κ. Σημίτη, η οποία κατέληξε σε τέτοιο ποσοστό επιδοκιμασίας προς το πρόσωπό του από το κομματικό σώμα του συνεδρίου, ώστε να καθίσταται πασιφανής η αμηχανία των "εκσυγχρονιστών", προκαλεί πλέον μια νέα... ρευστότητα εντός του ΠΑΣΟΚ. Ο πρωθυπουργός, που ζητούσε "καθαρές λύσεις και καθαρές σχέσεις" με τους εσωκομματικούς αντιπάλους του, έχει τώρα το πρόβλημα του πώς θα βολέψει, κατ' αρχάς, τους δικούς του...

Ετσι, κανείς δε γνωρίζει τι θα γίνει στην εκλογή του νέου και 13μελούς πλέον ΕΓ, κατά τη συνεδρίαση της νέας ΚΕ, την ερχόμενη Δευτέρα. Αν εξαιρεθούν οι "εξ οφιτσίου" θέσεις του προέδρου, του γραμματέα (πιθανότατα ξανά ο Κ. Σκανδαλίδης) και του προέδρου της Βουλής, απομένουν μόλις 10 θέσεις, εκ των οποίων οι 3 τουλάχιστον θα καταληφθούν από μη κυβερνητικά στελέχη.

Η πλευρά της "εσωκομματικής αντιπολίτευσης" θεωρεί ότι, αν λειτουργήσει συντεταγμένα, όπως στο συνέδριο, θα μπορέσει να εκλέξει 4 - 5 μέλη (Τσοχατζόπουλο, Οικονόμου, Παπουτσή και κάποιους μεταξύ των Κοτσακά, Καστανίδη ή των Μ. Αρσένη, Αντωνίου, Λαμπράκη μέσω της "ποσόστωσης" που ισχύει για τις γυναίκες). Λέγεται, δε, ότι θα διεκδικήσουν και θέσεις γραμματέων σε τομείς του κόμματος.

Για τις υπόλοιπες 6 θέσεις διαγκωνίζονται πλήθος πρωτοκλασάτων του "εκσυγχρονισμού" και ιστορικών στελεχών, όπως Β. Παπανδρέου, Βενιζέλος, Γ. Παπανδρέου, Λαλιώτης, Αρσένης, Τσουκάτος, Πρωτόπαππας, Αυγερινός, Πάγκαλος, Νεονάκης, Μανίκας, αλλά και οι Σουλαδάκης, Τζουμάκας και που καθιστούν την εξίσωση δύσκολη για τον πρωθυπουργό.

Κι αν είναι
"ακάλυπτη";

Από εκεί και πέρα υπάρχει το σοβαρότερο πρόβλημα του Κ. Σημίτη, που ονομάζεται ελληνική κοινωνία, όσο κι αν χτες τόσο ο Δ. Ρέππας, όπως και ο Θ. Τσουκάτος τον εμφάνιζαν "ικανοποιημένο" από τα αποτελέσματα... Οπως έλεγε στενός συνεργάτης του προς το "Ρ" - την Κυριακή και πριν ακόμα καταγραφεί το όχι ικανοποιητικό αποτέλεσμα - ο πρωθυπουργός "θα λάβει από το συνέδριο μια επιταγή και το ερώτημα είναι αν θα μπορέσει να την εξαργυρώσει στην ελληνική κοινωνία". Τώρα, φαίνεται να υπάρχει ένα επιπλέον πρόβλημα: Από την "επιταγή" χάθηκαν μερικά μηδενικά...

Ο πρωθυπουργός, λοιπόν, αναγκάζεται να εξετάσει από "μηδενική βάση" πυροτεχνήματα όπως ο ανασχηματισμός (που όμως καθίσταται επισφαλές να γίνει πριν τις ευρωεκλογές), αλλά και να επανεξετάζει και τη λογική που τον ήθελε προσυνεδριακά να "λύνονται τα χέρια του" εντός του κόμματος, αφού η συνεδριακή ισχυροποίηση της "εσωκομματικής αντιπολίτευσης" περιπλέκει τα πράγματα. Ισως η επίκληση της "ενότητας" κατά την επόμενη μέρα του συνεδρίου από ανθρώπους που συναντήθηκαν μαζί του, όπως χτες ο Κ. Σκανδαλίδης, αλλά και οι δηλώσεις κατά του ανασχηματισμού από τον Θ. Τσουκάτο, να δηλώνουν ότι ο πρωθυπουργός αναγνωρίζει την ανάγκη να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, τουλάχιστον, έως τις εκλογές. Πάντως δε λείπουν και εκείνοι που συνεχίζουν να επισείουν την απειλή ότι η εσωκομματική "υπονόμευση" του πρωθυπουργού κρίνεται πλέον "ανεπίτρεπτη"...

"Παραμύθια" εκ
Βερολίνου...

Το βέβαιο είναι ότι ο κ. Σημίτης, στις 80 σχεδόν μέρες που έμειναν μέχρι τις ευρωεκλογές, και μετά τις επανειλημμένες αναφορές του στο στόχο της νίκης του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές από βήματος συνεδρίου, θα προσπαθήσει να αντιστρέψει το δυσμενές για την κυβέρνηση κλίμα με όλα τα μέσα. Ετσι χωρίς να παρεκκλίνει το ελάχιστο από την αντιλαϊκή ρότα, αφού όπως δήλωσε χτες στο "Βήμα", οι αποφάσεις του συνεδρίου "μας δίνουν τη δυνατότητα να προχωρήσουμε πιο δυναμικά... ακόμα πιο αποφασιστικά", θα προσπαθήσει να παίξει στο επίπεδο της κάλπικης παροχολογίας.

Ετσι η κυβερνητική προπαγάνδα θα αρχίσει να μιλά για "αναδιανομή" του... "πακέτου της ένταξης" (!) στην ΟΝΕ και θα ισχυρίζεται ότι επέρχονται "νέες πολιτικές" για συνταξιούχους, ανέργους και "μη προνομιούχους"... Ηδη άλλωστε υπάρχει προετοιμασία ώστε η παρουσία του πρωθυπουργού στη μεθαυριανή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ να εμφανιστεί όπως παλιότερα εκείνα τα "πήγε ο Παπανδρέου στην Κομισιόν και χτύπησε το χέρι στο τραπέζι για τα δίκαια της χώρας"! Τώρα το σλόγκαν είναι ότι ο Σημίτης πάει στο Βερολίνο για να αποσπάσει "μεγάλη πίτα" από τα κονδύλια της "Ατζέντας 2000"...

Ν. Μπ.

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ
Νίκη χωρίς "χαμόγελα" για τον Κ. Σημίτη

Το αποτέλεσμα των ψηφοφοριών τόσο για την εκλογή προέδρου, όσο και για την εκλογή νέας ΚΕ υπήρξε μια καθόλου ευχάριστη έκπληξη για τους "εκσυγχρονιστές". Οι τελευταίοι, πριν την έναρξη του συνεδρίου και μόλις ολοκληρώθηκαν οι προσυνεδριακές διαδικασίες, έλεγαν ότι οι υπέρ τους εσωκομματικοί συσχετισμοί ήταν 70% προς 30% Την τέταρτη, δε, μέρα του συνεδρίου υποστήριζαν ότι ο πρωθυπουργός θα λάβει ποσοστό επανεκλογής στη θέση του προέδρου που θα μπορούσε να ξεπεράσει ακόμα και το 75%! Οσο για την ΚΕ, το Σάββατο το βράδυ, αλλά και την Κυριακή το πρωί, μεσούσης της διαδικασίας των ψηφοφοριών, το "μπλοκ" των "εκσυγχρονιστών" ισχυριζόταν ότι θα εξέλεγε τουλάχιστον 120 μέλη, ενώ κάποια στιγμή μιλούσαν για έναν αριθμό που θα κυμαινόταν μεταξύ 130 έως και 140...

Μόλις 63,4% ο Σημίτης

Η εξέλιξη, ωστόσο, αντί για περήφανη νίκη μοιάζει περισσότερο με πύρρειο νίκη του Κ. Σημίτη και της ομάδας του. Ετσι από την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων για την εκλογή προέδρου, προκύπτουν τα εξής: Ψήφισαν 5.868 σύνεδροι και από την κάλπη βγήκαν 5.666 έγκυρα ψηφοδέλτια. Εξ αυτών ο κ. Σημίτης έλαβε 3.723 ψήφους (δηλαδή ποσοστό 63,4% επί του συνόλου), ενώ η "εσωκομματική αντιπολίτευση", πέραν των 235 άκυρων ψηφοδελτίων, επέλεξε να εκδηλώσει την αντίθεσή της στο πρόσωπό του με 1.708 λευκά ψηφοδέλτια.

Κατόπιν αυτών, η ομιλία του πρωθυπουργού μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, παρά τις αναφορές του στην ενότητα και τις ευχαριστίες του και προς όσους δεν τον ψήφισαν, ήταν εμφανές ότι αποτελούσε μια επιβεβλημένη από τα πράγματα στάση, που θυμίζει τη ρήση "η ανάγκη μετατράπηκε σε φιλοτιμία"...

"Αντισημιτικό" το 38% της ΚΕ

Τα πράγματα εξίσου δυσάρεστα ήταν για τους "εκσυγχρονιστές" όσον αφορά την εκλογή της νέας ΚΕ του κόμματος. Η "εσωκομματική αντιπολίτευση" μπορεί να πανηγυρίζει ότι από τη "λίστα" των 72 ονομάτων που κατέβασε στις εκλογές, κατάφερε να εκλέξει τους 69 (!), δηλαδή το 38% της νέας ΚΕ. Μάλιστα, πολλούς από αυτούς στις πρώτες θέσεις, όπως ο ίδιος ο Α. Τσοχατζόπουλος, αλλά και οι Χ. Καστανίδης, Χρ. Παπουτσής, Π. Οικονόμου, Γ. Χαραλαμπόπουλος κ. ά.

Από την πλευρά τους οι "εκσυγχρονιστές" περιορίστηκαν να καταλάβουν τις υπόλοιπες 111 θέσεις της 180μελής ΚΕ. Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι σε αυτόν αριθμό περιλαμβάνονται όλα σχεδόν τα πρωτοκλασάτα στελέχη (μόνον ο Α. Κακλαμάνης εκ μέρους των πρωτοκλασάτων πριμοδοτήθηκε από τη "λίστα" της "εσωκομματικής αντιπολίτευσης", που διατηρούν πάντα μια σχετική αυτοτέλεια έναντι του πρωθυπουργού), ενώ δεν περιλαμβάνονται ηχηρά ονόματα συνεργατών του Κ. Σημίτη, όπως για παράδειγμα ο υπεύθυνος του γραφείου Τύπου του, Γ. Πανταγιάς, ο υφυπουργός Θ. Κοτσώνης κ. ά.

Αντικρουόμενα αισθήματα

Τα αποτελέσματα είναι λογικό να δημιουργούν "ευφορία" στο στρατόπεδο των "τσοχατζοπουλικών", οι οποίοι μιλούν για μια "τσιμενταρισμένη τάση" εντός του κόμματος, ενώ όσον αφορά την "πρωτιά" του υπουργού Αμυνας, την αποδίδουν στο γεγονός ότι τα μέλη του ΠΑΣΟΚ αναγνωρίζουν τον "ενοποιητικό" του ρόλο στο κόμμα. Οσο για την άλλη πλευρά, που απ' ό,τι φάνηκε από τα αποτελέσματα δεν μπόρεσε να διασφαλίσει τη γραμμή σταυροδότησης με βάση τη δική της "λίστα", παρά τα δημοσίως λεγόμενα, υπάρχει εμφανής αμηχανία και απογοήτευση, ενώ δε λείπουν διαξιφισμοί και ανταλλαγή κατηγοριών μεταξύ των μελών της για το αποτέλεσμα.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Οι ελπίδες στην... εσωκομματική αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ
  • Προεξοφλεί ήττα του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές ο Κ. Μητσοτάκης, αλλά "ανησυχεί" ταυτόχρονα για την κυβέρνηση
  • Παραμένει ο "κίνδυνος" από τον Δ. Αβραμόπουλο

Στη διαιώνιση και ένταση της εσωκομματικής διαμάχης στο ΠΑΣΟΚ εναποθέτει η ηγεσία της ΝΔ τις ελπίδες της για την επίτευξη του εκλογικού στόχου της στις ευρωεκλογές, να αναδειχτεί δηλαδή πρώτο κόμμα. Τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ επανέφεραν τα χαμόγελα στα πρόσωπα των ηγετικών στελεχών του κόμματος, τα οποία είχαν χαθεί μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής υπό το βάρος μιας "συντριπτικής νίκης" του Κ. Σημίτη.

Την ίδια στιγμή, όμως, τα βλέμματα στη Ρηγίλλης είναι στραμμένα προς τον Δ. Αβραμόπουλο, παρά τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις και εκτιμήσεις ηγετικών στελεχών της τις τελευταίες μέρες ότι δε θα προχωρήσει στην ίδρυση νέου κόμματος.

Ο Κ. Καραμανλής, στη χθεσινή συνεδρίαση των τομεαρχών, εκτίμησε ότι το ΠΑΣΟΚ εξήλθε από το συνέδριο βαθιά διχασμένο ιδεολογικοπολιτικά, καθώς και ότι "η τελική σύγκρουση στο ΠΑΣΟΚ αναβλήθηκε για μετά τις ευρωεκλογές". Ταυτόχρονα, επιχείρησε να στείλει το μήνυμα ότι μόνο η ΝΔ μπορεί να εφαρμόσει αποτελεσματικά την κυβερνητική πολιτική, λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ "δεν μπορεί να προσαρμοστεί στις σύγχρονες πολιτικές και κοινωνικές ανάγκες", επικαλούμενος τις "φωνές από το παρελθόν", τα "τριτοκοσμικά εναγκαλίσματα" κ.α.

Στη Ρηγίλλης εκτιμούν ότι η εσωκομματική διαμάχη στο ΠΑΣΟΚ το επόμενο διάστημα θα είναι έντονη και θα αποτυπωθεί και στο εκλογικό αποτέλεσμα του Ιούνη, καθώς οι εσωκομματικοί αντίπαλοι του Κ. Σημίτη δεν επιθυμούν να βγει ενισχυμένος από τις ευρωεκλογές. Ωστόσο, από την πλευρά τους αποφεύγουν να προσδιορίσουν σε ποσοστά τον εκλογικό στόχο τους για τις ευρωεκλογές και περιορίζονται να δηλώσουν ότι σε μια γενικευμένη πολιτική αναμέτρηση, όπως οι ευρωεκλογές, "σημασία έχει να έρθεις πρώτο κόμμα".

Ο Κ. Μητσοτάκης

Τις δικές του εκτιμήσεις για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε ο Κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι ο Κ. Σημίτης δεν επανεκλέχτηκε με ποσοστό που δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το ΠΑΣΟΚ θα χάσει τις ευρωεκλογές. Ταυτόχρονα, όμως, δεν παρέλειψε να εκφράσει την "ανησυχία" του για το αν μπορεί η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα της χώρας, καθώς και αν μπορεί να βαδίζει η χώρα προς την ΟΝΕ "όταν αρχίζει από τώρα η συζήτηση για παροχές και ετοιμάζεται να μοιράσει χρήματα που δεν έχει".

Παράλληλα, ο Κ. Μητσοτάκης φροντίζει να προσδιορίζει τον "πήχυ" για τη ΝΔ στις ευρωεκλογές, λέγοντας σε κατ' ιδίαν συζητήσεις, ότι δε θα πρέπει να μειώσει τα ποσοστά που είχε στις προηγούμενες ευρωεκλογές, δηλαδή να μην πέσει κάτω από το 32,6%, διαφορετικά είναι πιθανόν να υπάρξουν κλυδωνισμοί. Σε κάθε περίπτωση εκτιμά ότι οι ευρωεκλογές θα αποτελέσουν την απαρχή ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων στη χώρα, αν και, όπως σημειώνει, όλα θα κριθούν από το αποτέλεσμα.

Ο Δ. Αβραμόπουλος

Την ίδια στιγμή, παραμένει η σύγχυση και αβεβαιότητα γύρω από τις προθέσεις του Δ. Αβραμόπουλου να προχωρήσει στην ίδρυση νέου κόμματος. Ολες οι πληροφορίες και εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι το τοπίο θα ξεκαθαριστεί μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ ισχυρό είναι το σενάριο το οποίο θέλει το δήμαρχο Αθήνας να "μπαίνει στο παιχνίδι" στο "παρά πέντε" της έναρξης της προεκλογικής περιόδου για τις ευρωεκλογές. Ο ίδιος ο Δ. Αβραμόπουλος επιμένει να κρατά κλειστά τα χαρτιά του. Σε προχθεσινή δήλωσή του Γραφείου Τύπου του, με αφορμή σειρά δημοσιευμάτων που τον έφεραν να επανεξετάζει τη στάση του και να κινείται στην κατεύθυνση συνάντησης με τον Κ. Καραμανλή, ανέφερε ότι "ο δήμαρχος Αθηναίων είναι εχθρός του παρασκηνίου και η πολιτεία του είναι πάντα διάφανη".

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ απαντώντας σε ερώτηση περί επαναπροσέγγισης Καραμανλή - Αβραμόπουλου, απάντησε ότι για να υπάρξει επαναπροσέγγιση σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα. Πρόσθεσε, όμως, ότι τα διάφορα σενάρια που γράφονται δεν αντιστοιχούν στην πράξη. Ανεπίσημα, ωστόσο, από τη Ρηγίλλης τονιζόταν ότι από την πλευρά τους δεν έχει υπάρξει "καμία ενόχληση" προς τον Δ. Αβραμόπουλο και μετέθεταν το ζήτημα στην "άλλη πλευρά" λέγοντας ότι είναι πρόβλημα του δημάρχου να ξεκαθαρίσει τη θέση του. Παράλληλα, απέκλειαν το ενδεχόμενο επιστροφής του Αντ. Σαμαρά ή του Γ. Σουφλιά, τουλάχιστον πριν τις ευρωεκλογές.

Ενότητα με ... "μπουνιές"!

Φαινόμενα... εξαιρετικής "συντροφικότητας" εκτυλίχτηκαν την Κυριακή το βράδυ, κατά τη διάρκεια της καταμέτρησης των ψηφοδελτίων για την εκλογή της νέας ΚΕ, μεταξύ των εκπροσώπων των διαφόρων "τάσεων" του ΠΑΣΟΚ.

Ενώ λοιπόν ήταν γνωστό από νωρίς ότι ο Α. Τσοχατζόπουλος προηγείτο σε σταυρούς, κάποια στιγμή εξήλθε από την οργανωτική επιτροπή και από το μηχανογραφικό της τμήμα (το οποίο "επόπτευε" ο υφυπουργός Οικονομικών και μέλος των "εκσυγχρονιστών" Γ. Δρυς) ένα χαρτί, στο οποίο εμφανιζόταν ότι ο Α. Τσοχατζόπουλος είχε βρεθεί περιέργως στη 3η θέση...

Αμέσως, έξω από το χώρο της καταμέτρησης προσήλθαν "φίλοι" του υπουργού Αμυνας, που περιστοίχιζαν τους Γ. Δασκαλάκη, Κ. Κουλούρη, Τ. Αντωνίου κ. ά., και διαδραματίστηκαν σκηνές απείρου κάλλους, αφού εκτός από την ανταλλαγή "κοσμητικών", υπήρξαν και συμπλοκές (έως και θραύση κρυστάλλων!) με τους "εκσυγχρονιστές". Για να ηρεμίσουν τα πνεύματα, χρειάστηκε η πυροσβεστική παρέμβαση του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Κ. Σκανδαλίδη, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι δε θα υπάρξει νοθεία κατά την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων...

Οι σύνεδροι... "αβγάτισαν"

Ομως το... "άψογο" των διαδικασιών επιβεβαιώθηκε και από ένα ακόμα επεισόδιο. Ολες τις μέρες του συνεδρίου λεγόταν - ακόμα και ο πρωθυπουργός στην πρωτολογία του το είπε - ότι ο αριθμός των συνέδρων ήταν 5.802. Ομως, όπως προέκυψε από την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων, το βράδυ της Κυριακής... αβγάτισαν και προέκυψαν 5868 σύνεδροι... Δηλαδή 66 περισσότεροι από όσους είχε ανακοινώσει η οργανωτική επιτροπή.

Το γεγονός προκάλεσε τις αντιδράσεις της "εσωκομματικής αντιπολίτευσης", στελέχη της οποίας υπενθύμιζαν με νόημα τις προσυνεδριακές καταγγελίες τους για "μέλη - μαϊμού" και "αλχημείες" των "εκσυγχρονιστών" όσον αφορά τη συγκρότηση του σώματος των συνέδρων. Κάποιοι, δε, έλεγαν ότι αν το συνέδριο κρατούσε μερικές μέρες ακόμα, μπορεί να προέκυπτε ακόμα πιο αυξημένος αριθμός συνέδρων, από όσους είχαν αρχικά ανακοινωθεί....

Πάντως, όσον αφορά τους "εκσυγχρονιστές", υποστήριζαν ότι η διαφορά που προέκυψε οφείλεται στο γεγονός ότι στους αρχικούς συνέδρους, και μετά από ομόφωνη απόφαση του ΕΓ, προστέθηκαν και εκείνοι που προέρχονταν από το ΙΣΤΑΜΕ, από το χώρο των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες και από πρώην βουλευτές, οι οποίοι δεν είχαν υπολογιστεί, όταν παραμονές του συνεδρίου ανακοίνωσε ο Κ. Σκανδαλίδης τον αριθμό των συνέδρων...

ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ

Τι λέτε, φώναζαν κάποιοι σύνεδροι μόλις ανέβηκε στο βήμα των ομιλητών ο Θ. Τσουκάτος; Το σύνθημα "είσαι και θα είσαι ο πρωθυπουργός"! Εδώ πια ούτε η έννοια "ποδοσφαιροποίηση" αποδίδει το γελοίον του πράγματος...

***

Οσο για την αντίδραση του Σώματος όταν το πρώην μέλος του ΕΓ, ο Μ. Δασκαλάκης - που σημειωτέον εντός των ημερών θα έχει συνάντηση με τον Δ. Τσοβόλα - δήλωσε ότι αποχωρεί από το κόμμα, ποια ήταν; Του κουνούσαν μαντίλια...

***

"Το συνέδριό μας είναι νίκη της πολιτικής", που έλεγε και ο Κ. Σημίτης... Και κυρίως της αξιοπρεπούς πολιτικής αντιπαράθεσης και συμπεριφοράς, θα προσθέταμε εμείς.

***

Να μη γίνει δεκτή η προσχώρηση στο ΠΑΣΟΚ παραγόντων που προέρχονται από την "κεντροδεξιά" ήταν μια από τις προτάσεις που κατατέθηκαν και μπήκαν σε ψηφοφορία στο συνέδριο.

***

Φυσικά καταψηφίστηκε...

***

Στο προηγούμενο συνέδριο ο Κ. Σημίτης είχε ψηφιστεί από το 54,9% των συνέδρων. Τώρα έλαβε το 63,4%.

***

Τέτοιο "στήσιμο", τέτοιο "βράχνιασμα", τόσες αναφορές στον Α. Παπανδρέου για ένα 8% όλο κι όλο παραπάνω; Δεν τον βλέπω καλά τον "στρατηγό" Τσουκάτο...

***

Καθόλου καλά. Σκεφτείτε ότι από 29ος στο προηγούμενο συνέδριο, τώρα βγήκε 42ος...

***

Βέβαια διέπρεψε και πάλι στη φαιά προπαγάνδα ο άνθρωπος. Ενώ στα δελτία των 8 της Κυριακής οι εκφωνητές μετέφεραν το ποσοστό που έλαβε ο Κ. Σημίτης, εκείνος, ο Θ. Τσουκάτος, εκείνη ακριβώς τη στιγμή "έβγαλε" δικά του αποτελέσματα, τα οποία μετέφερε στα κανάλια για να δώσει μερικούς πόντους παραπάνω στον πρωθυπουργό και να διαμορφωθεί η πλασματική εικόνα μιας νίκης που πλησίαζε το 70%...

***

Τελικά μείνανε με το "κόρδωμα"...

***

Το καλύτερο: Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο πρωθυπουργός έβγαλε λόγο. Τέλειωσε την ομιλία και αφού χαιρέτισε ξαναπήγε στα μικρόφωνα για να εκφωνήσει μερικές κορόνες ακόμα. Μόνο που από την πολύ προσπάθεια η φωνή του είχε κλείσει και εκείνο που προέκυψε στα μικρόφωνα ήταν κάτι περίεργοι... λαρυγγισμοί.

***

Το αστείο του πράγματος (σσ: στην αίθουσα των δημοσιογράφων εκείνη τη στιγμή επικράτησε πανδαιμόνιο γέλιου) δεν εκτιμήθηκε προφανώς από τους συνεργάτες του. Ετσι η σκηνή - που καταγράφηκε στην απευθείας σύνδεση της ΝΕΤ - έκτοτε αγνοείται από τα κανάλια...

***

"Εχε γεια Γιώργο Πανταγιά"! Ρεφρέν αφιερωμένο στον υπεύθυνο του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, από "συντρόφους" του, μετά την αποτυχία του να εκλεγεί στην ΚΕ.

Ενοχλεί η αλήθεια

Ενοχλήθηκαν ορισμένα έντυπα από ένα σημείο της ομιλίας του Δ. Γόντικα, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στην πρόσφατη αντιπολεμική συγκέντρωση του Κόμματος στη Θεσσαλονίκη. Δεν μπήκαν, βέβαια, στον κόπο να δημοσιεύσουν ολόκληρο το αντίστοιχο σημείο της ομιλίας, αλλά ορισμένες, αποσπασμένες λέξεις μόνο και μόνο, για να μπορούν ελεύθερα να κάνουν τη διαστρέβλωση και τη σπέκουλα.

Τι ακριβώς ειπώθηκε: "Οσο και αν προσπαθήσουν να ξεγελάσουν το λαό, βαφτίζοντας τους ιμπεριαλιστές εισβολείς "δυνάμεις ειρήνης και ασφαλείας", δεν πρόκειται να τα καταφέρουν.

Θα πάρουν την αντίστοιχη θέση στην ιστορία. Θα μπουν δίπλα - δίπλα με τον Τσολάκογλου και τον κάθε Τσολάκογλου, τηρουμένων βέβαια των ιστορικών αναλογιών. Αλήθεια, τι παραπάνω ζήτησαν οι Ιταλοί το 1940; Μήπως, δε ζήτησαν την Ελλάδα, ως πέρασμα; Τι παραπάνω ζήτησαν τώρα οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους; Να χρησιμοποιήσουν τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα, ως πέρασμα για να μετατρέψουν τα Βαλκάνια σε προκεχωρημένο φυλάκιο. Για να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους στην ευρύτερη περιοχή".

***

Αυτά ειπώθηκαν ανάμεσα σε άλλα. Οι επικριτές, βέβαια, προτιμούν να παρακάμπτουν την ουσία, γιατί έτσι τους βολεύει. Και η ουσία είναι ότι η Ελλάδα έχει γίνει ξέφραγο αμπέλι.

Αυτό δεν ενοχλεί; Δεν ενοχλεί, ότι η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στην προετοιμασία ενός βρώμικου πολέμου, με απρόβλεπτες συνέπειες, για τη χώρα; Δεν ενοχλεί το γεγονός, πως στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης υψώνονται οι σημαίες της Γερμανίας και της Βρετανίας, σαν να πρόκειται για αποικία τους;Δεν ενοχλεί, ούτε καν, πως ακόμη και το ισχύον σήμερα Σύνταγμα της χώρας, δεν επιτρέπει την παραχώρηση του εδάφους της Ελλάδας, για τη διέλευση ξένων στρατευμάτων;

Ας μην επεκταθούμε, όμως, σε περισσότερα...

***

Θέτουμε μόνο δυο ερωτήματα: Ποιοι παίρνουν την ευθύνη για τις εξελίξεις αυτές και για ό,τι μπορεί να ακολουθήσει; Τι πράξεις είναι αυτές και τι σχέση έχουν με τα συμφέροντα της χώρας;

Δ.

Πο, πο "συντροφικότητα"!

Περίφημα είναι τα όσα αναφέρονταν σε μερικά από τα άκυρα ψηφοδέλτια, που επέλεξαν να ρίξουν οι της "εσωκομματικής αντιπολίτευσης" στην κάλπη. Την τιμητική του - πρέπει να το αναγνωρίσουμε - είχε ο Θ. Τσουκάτος.

Ετσι πάνω στα άκυρα ψηφοδέλτια υπήρχαν αναγραμμένες φράσεις, όπως "τσουκατοξεφτιλισμένοι" (!), "Τσουκάτο - Ρόμπα - Ναϊρόμπα" (! ) και άλλα τέτοια "συντροφικά"... Δεν έλειψαν και άκυρα ψηφοδέλτια επί των οποίων αναγραφόταν η λέξη "αίσχος", η λέξη "ΣΗ(ΜΙΤ)ΗΣ" (σ.σ.: με προφανή αναφορά στην υπόθεση της Κένυας), αλλά και άκυρα ψηφοδέλτια όπου αναγραφόταν επάνω το όνομα "Οτσαλάν", το σύνθημα "Σημίτη σπυριάρη μαρτυριάρη" (!) καθώς και "Μαύρο στο Σημίτη" ή "Αντρέας".

Ο κ. Πολυζωγόπουλος

Το παιχνίδι που παίζεται - και εντός του ΠΑΣΟΚ - με το 35ωρο είναι γνωστό. Ας συγκρατήσουμε όμως το εξής: Σύνεδροι της "εσωκομματικής αντιπολίτευσης" έβαλαν σε ψηφοφορία την πρόταση, από 1-1-2000 να τεθεί σε εφαρμογή το 35ωρο. Η πρόταση, στην ψηφοφορία που ακολούθησε, απορρίφθηκε από την "εκσυγχρονιστική" πλειοψηφία. Ποιος λέτε ήταν εκείνος που σήκωσε ψηλότερα από όλους το χέρι του υπέρ του "όχι" στο 35ωρο; Ο κ. Χρ. Πολυζωγόπουλος! Ναι, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ