ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Μάρτη 1999
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στη μνήμη του Γιώργη Τρικαλινού

"Ο σύντροφος Γιώργης Τρικαλινός, όσο ζούσε, προσπαθούσε με κάθε τρόπο, με τον προφορικό και γραπτό του λόγο, με βιβλία του και συζητήσεις με τους νέους, και ιδιαίτερα με τους ΚΝίτες, να μεταδώσει την πείρα του, από τους πολύχρονους αγώνες του ΚΚΕ και της νέας γενιάς. Είχε πολλές εμπειρίες από τη δράση του στην ΟΚΝΕ και την ΕΠΟΝ, στο φοιτητικό κίνημα.

Τα βιβλία του αναδείχνουν πολλά από αυτές τις εμπειρίες, αποτελούν σοβαρή παρακαταθήκη για τη διαπαιδαγώγηση των νέων, ιδιαίτερα των μελών της ΚΝΕ, που δεν έζησαν αυτές τις ιστορικές στιγμές του λαϊκού κινήματος της χώρας μας.

Το τρίτο βιβλίο του "292 μέρες μετά το Γράμμο - Βίτσι", το αφιέρωσε στο 4ο Συνέδριο της ΚΝΕ. Μεταξύ των άλλων, γράφει: "... το αφιερώνω με αγάπη και εμπιστοσύνη στο 4ο Συνέδριο της ΚΝΕ, τους ΚΝίτες και τις ΚΝίτισσες, σε όλους τους νέους και τις νέες της Ελλάδας για να γνωρίσουν ορισμένες στιγμές από τους αιώνες και τις αμέτρητες θυσίες του λαού μας, της νεολαίας του, για λευτεριά, εθνική ανεξαρτησία και κοινωνική πρόοδο".

Η ΚΝΕ σήμερα κατάφερε, παρά τον πόλεμο που της γίνεται, να παίζει σοβαρό ρόλο στους αγώνες των νέων, στους αγώνες του λαού μας. Αυτό μας χαροποιεί, δίνει κουράγιο και σε μας τους παλιούς κομμουνιστές.

Στη μνήμη του συντρόφου Γ. Τρικαλινού, που στις 20 Μάρτη συμπληρώθηκαν δυο χρόνια από το θάνατό του, προσφέρω στην ΚΝΕ για τα 30χρονά της 30.000 δρχ., καθώς και μερικά αντίτυπα από το τελευταίο βιβλίο του: "Ανασκαλεύοντας τη χόβολη της μνήμης" και του προτελευταίου "Πιστοί στις ιδέες του επιστημονικού σοσιαλισμού".

Εύχομαι παραπέρα επιτυχίες.

Τρικαλινού Γιάννα".

ΚΥΠΡΙΑΚΟ

"Σενάρια" οι αμερικανικές ιδέες

για λύση

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (του ανταποκριτή μας). - Συγκεκριμένο σχέδιο για λύση του Κυπριακού από μέρους των Αμερικανών δεν υπάρχει, παρά μόνο διάφορα σενάρια, δήλωσε ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Κώστας Σερέζης, στη χτεσινή πρώτη συνάντησή του με τους πολιτικούς συντάκτες. Ανέφερε επίσης ότι ενδιαφέρον επιδεικνύει και η Βρετανία σε άλλο επίπεδο και σε μικρότερη έκταση, για να προσθέσει ότι οι Αμερικανοί ζητούν την προώθηση συζητήσεων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εφ' όλης της ύλης.

Ο Κ. Σερέζης μετέφερε στους δημοσιογράφους γραπτή δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, που αναφέρεται σε δημοσίευμα της αθηναϊκής εφημερίδας "Επενδυτής" για την ύπαρξη αμερικανικού σχεδίου λύσης του Κυπριακού. Η κυπριακή κυβέρνηση, αναφέρει στη δήλωσή του ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, δεν έχει οποιαδήποτε πληροφορία ούτε και είχε επίσημη πληροφόρηση περί ύπαρξης συγκεκριμένου σχεδίου λύσης του Κυπριακού. Είναι γεγονός, συνεχίζει, ότι κατά τη διάρκεια των επαφών του Προέδρου Κληρίδη με τον Τόμας Μίλερ και των επαφών του υπουργού Εξωτερικών στην Ουάσιγκτον και στην Κύπρο με Αμερικανούς αξιωματούχους, η αμερικανική άποψη ήταν και παραμένει ότι η λύση του Κυπριακού θα βασίζεται στη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Γεγονός επίσης είναι, προσθέτει, ότι η επίλυση του εδαφικού αποτελεί σημαντική πτυχή του κυπριακού προβλήματος, διότι ανοίγει το δρόμο για επίλυση των θεμάτων των εκτοπισθέντων και των βασικών ελευθεριών.

Κατά την άποψη του Ι. Κασουλίδη, είναι πρόωρο σήμερα να μιλούμε για οτιδήποτε, πριν τις τουρκικές εκλογές και πριν υλοποιηθούν οποιεσδήποτε προθέσεις για σύγκληση συνομιλιών.

Το αμερικανικό σχέδιο, σύμφωνα με τον "Επενδυτή", αναφέρεται στην ύπαρξη τριών Συνταγμάτων, ένα για το ομοσπονδιακό κράτος και άλλα δύο ένα για κάθε ομοσπονδιακό κράτος, χωριστά.

Αγνοια για την ύπαρξη αμερικανικού σχεδίου, όπως δημοσιεύτηκε στον "Επενδυτή", δήλωσε και ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Λευκωσία, Κένεθ Μπριλ. Ανέφερε, ωστόσο, ότι οι αρμόδιοι στις ΗΠΑ "εξακολουθούν να εργάζονται σκληρά στο παρασκήνιο για την προώθηση λύσης του Κυπριακού. Οι Αμερικανοί αρμόδιοι, είπε, στο πλαίσιο αυτό επεξεργάζονται διάφορες ιδέες και προτάσεις, τις οποίες θα χρησιμοποιήσουν όταν εκδηλωθεί νέα πρωτοβουλία μετά τις τουρκικές εκλογές.

Παρά τις διαψεύσεις σχετικά για ύπαρξη συγκεκριμένου αμερικανικού σχεδίου, έγκυροι πολιτικοί κύκλοι σημείωναν ότι η ιδέα για τρία Συντάγματα, πρωτοεμφανίστηκε το περασμένο φθινόπωρο, όταν Αμερικανός αξιωματούχος βολιδοσκόπησε Κύπριο κυβερνητικό παράγοντα, όταν ο τελευταίος βρισκόταν στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα, εξάλλου, με χτεσινό δημοσίευμα εφημερίδας της Λευκωσίας, η κάθοδος στην Κύπρο της υφυπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας Τζόουνς Κουίν και του ειδικού εκπροσώπου της Βρετανίας στο Κυπριακό σερ Ντέιβιντ Χάνι στις 22 και 23 Απριλίου για συναντήσεις με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς δε θα πρέπει να θεωρείται άσχετη με τις προσπάθειες διαμόρφωσης τελικής φόρμουλας από τον αγγλοαμερικανικό παράγοντα. Υπενθυμίζεται ότι ο Χάνι επισκέφθηκε πρόσφατα την Ουάσιγκτον, όπου συζήτησε τα διάφορα σενάρια και φόρμουλες με τους Αμερικανούς.

Οι νέοι υπουργοί Οικονομικών Τάκης Κληρίδης και Εσωτερικών Χριστ. Χριστοδούλου και ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Κ. Σερέζης ανέλαβαν χτες τα καθήκοντά τους.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός χρόνου από την επανεκλογή του, έδωσε αργά χτες δημοσιογραφική διάσκεψη, που άρχισε στις 21.15 και μεταδιδόταν απευθείας από τους σταθμούς του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος και άλλα τηλεοπτικά κανάλια.

ΚΕΡΚΥΡΑ
Εκδηλώσεις αλληλεγγύης στο σερβικό και κουρδικό λαό

Από την Επιτροπή Ειρήνης Κέρκυρας σε συνεργασία με δήμους του νησιού

Σε μια κατάμεστη αίθουσα από την παρουσία εκατοντάδων φίλων της Ειρήνης πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 21 Μάρτη, στο Δήμο Μελιτειαίων της Κέρκυρας, μεγάλη μουσικο-λογοτεχνική εκδήλωση αλληλεγγύης στο σέρβικο και στον κουρδικό λαό.

Στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση, που συνδιοργανώθηκε από την Επιτροπή Ειρήνης της Κέρκυρας και από το Δήμο Μελιτειαίων, ο δήμαρχος Βασίλης Αρμενιάκος τόνισε την ανάγκη της αντίστασης του λαού και της νεολαίας στη νέα τάξη πραγμάτων των ΗΠΑ και της ΕΕ και της ενεργητικής αλληλεγγύης στους αντιστεκόμενους στον ιμπεριαλισμό λαούς, όπως ο σέρβικος και ο κουρδικός.

Με τη σειρά του ο εκπρόσωπος της Επιτροπής ΕιρήνηςΝίκος Μεταλληνός κατήγγειλε ότι η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε προκεχωρημένο φυλάκιο του ιμπεριαλισμού, παίζοντας ενεργό ρόλο στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, που ετοιμάζονται σε βάρος των λαών και επισήμανε την ανάγκη για ακόμη μεγαλύτερη ενεργοποίηση του λαού και των φορέων του για να αποτραπούν τα σχέδια των ιμπεριαλιστών.

Στο καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωσης συμμετείχε η χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Αϊ Μαθιά, το μουσικό συγκρότημα του Σπύρου Σαμοϊλη,που τραγούδησε αποσπάσματα του ίδιου και του Θεοδωράκη και τέλος ομάδα φιλολόγων της Επιτροπής Ειρήνης που διάβασαν αποσπάσματα από έργα του Ρίτσου, του Χικμέτ, του Μπρεχτ και του Λειβαδίτη.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι η εκδήλωση αυτή αποτελεί την πρώτη από μια σειρά εκδηλώσεις που έχει προγραμματίσει η Επιτροπή Ειρήνης της Κέρκυρας, σε συνεργασία με διάφορους Δήμους. Ετσι αύριο, Τετάρτη, 23/3 θα γίνει εκδήλωση στο Δήμο Λευκιμμαίων, τη Δευτέρα 29/3 στο Δήμο Κερκυραίων και το Σάββατο 3/4 στο Δήμο Αγ. Γεωργίου.

Προθεσμίες για ετεροδημότες

Μέχρι και τις 31 Μάρτη, πρέπει οι ετεροδημότες που επιθυμούν να ψηφίσουν στον τόπο κατοικίας τους στις Ευρωεκλογές να υποβάλλουν σχετική υπεύθυνη δήλωση. Η δήλωση υποβάλλεται από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο ή από εξουσιοδοτημένο πρόσωπο στον οικείο δήμο ή κοινότητα, μαζί με φωτοαντίγραφο του εκλογικού βιβλιαρίου. Οσοι διαμένουν σε πρωτεύουσες νομών υποβάλλουν τη δήλωση στην οικεία Νομαρχία. Στη δήλωση ο ετεροδημότης πρέπει να δηλώσει: Το νομό, δήμο ή κοινότητα και ενορία, στους εκλογικούς καταλόγους των οποίων είναι γραμμένος. Το νομό, το δήμο ή κοινότητα, το δημοτικό διαμέρισμα, την ενορία και διεύθυνση διαμονής. Επίσης πρέπει να προσδιορίσει αν διαμένει μόνιμα ή προσωρινά στον τόπο όπου επιθυμεί να ψηφίσει.

Οσοι διαμένουν στο Δήμο Αθηναίων μπορούν να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους, από τις 3 έως τις 7μμ, στα παρακάτω κέντρα της Νομαρχίας: Παγκράτι,1ο και 7ο Δημοτικά Σχολεία (Σπύρου Μερκούρη 20). Λόφος Σκουζέ,144ο και 163ο Δημοτικά Σχολεία (Μετοχίτη και Χατζηαποστόλου.Κυψέλη,27ο και 30ο Δημοτικά Σχολεία (Χιλιανδρίου και Κασταλλίας). Κέντρο Αθήνας,στην Υπηρεσία Διαβατηρίων της Νομαρχίας Αθηνών (Σολωμού 43 και Πατησίων). Κεντρικό Κατάστημα Νομαρχίας Αθηνών,(Κηφισίας 125 - 127).

  • Για περισσότερες πληροφορίες, οι ετεροδημότες που μένουν στην Αττική, μπορούν να επικοινωνούν με την ΚΟ Αθήνας του ΚΚΕ, στα τηλεφωνά 52.82.544-5.
Ενδιαφέρουσα συζήτηση στον "902" TV

Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση παρουσιάζει σήμερα η Τηλεόραση του "902", στην εκπομπή "Από το σήμερα στο Αύριο" στις 10.00 μμ.

Ο δημοσιογράφος Α. Θερμός συζητάει με θέμα "Η αποκωδικοποίηση της ομιλίας του πρωθυπουργού (στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ) σε ζητήματα που αφορούν την εργατική τάξη" με συνδικαλιστές των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΕΣΑΚ.

ΚΟΒ "902" ΚΚΕ
Ανάσα διασκέδασης

Μια ανάσα διασκέδασης στους δύσκολους αυτούς καιρούς θα έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν όσοι παραβρεθούν στη συνεστίαση που διοργανώνει η ΚΟΒ "902" του ΚΚΕ,αύριο Τετάρτη 24/3 στις 9.30 το βράδυ στο Κέντρο "Σεβντάς".

Θα υπάρχει πολύ και καλή ρεμπέτικη μουσική και καλό φαγητό.

Για πληροφορίες στα τηλέφωνα 2592802-902, με τιμή πρόσκλησης 5.000 δρχ.

Απεργούν οι μετεωρολόγοι

Απεργούν σήμερα οι μετεωρολόγοι υπάλληλοι της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ). Επέλεξαν την Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας, που γιορτάζεται σήμερα 23 του Μάρτη, για να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους προς την ηγεσία του υπουργείου Αμυνας. Ο Σύλλογος Μετεωρολόγων Υπαλλήλων της ΕΜΥ με σχετική ανακοίνωσή του ζητά τον καθορισμό νέου νομικού πλαισίου για τη λειτουργία της ΕΜΥ και την ενίσχυσή της ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στην αποστολή της.

Καλούνται στο Πολεμικό Ναυτικό

Καλούνται να καταταγούν στο Πολεμικό Ναυτικό από 17 μέχρι 19 Μάη οι στρατεύσιμοι κλάσεως 2001,δηλαδή αυτοί που γεννήθηκαν το έτος 1980 και είναι γραμμένοι στα μητρώα αρρένων των δήμων και κοινοτήτων των νομών Αιτωλοακαρνανίας, Αρτας, Αττικής (αρμοδιότητας Στρατολογικών Γραφείων Β' Αθηνών, Αττικής και Δυτ. Αττικής), Αχαϊας, Ευρυτανίας, Ημαθίας, Θεσπρωτίας, Λακωνίας, Λάρισας και Πιερίας.Με την ίδια πρόσκληση καλούνται και οι στρατεύσιμοι κλάσεως 2000 και παλαιοτέρων από όλη την Ελλάδα που είχαν αναβολή σπουδών και οι λόγοι αναβολής τους έπαψαν να υπάρχουν από 2 Γενάρη 1999 μέχρι 5 Μάρτη 1999. Περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ζητήσουν από τα κατά τόπους Στρατολογικά Γραφεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ