ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Μάρτη 1999
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παρέμειναν σοβαρά ερωτηματικά...
  • Αγνωστη η θέση που πήρε η Ελλάδα στην άτυπη σύνοδο υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, για τα μέτρα εναντίον του ΠΚΚ!
  • Συζητήθηκε χθες στη Βουλή, Ερώτηση του Ορέστη Κολοζώφ

Σοβαρότατα ερωτηματικά δημιουργεί η χθεσινή απάντηση του υπουργού Δ. ΤάξηςΜιχάλη Χρυσοχοϊδη στη Βουλή σχετικά με το αν η πρόσφατη άτυπη σύνοδος των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ αποφάσισε τη λήψη μέτρων ενάντια στη δράση του ΠΚΚ στην Ευρώπη. Ο Μ. Χρυσοχοϊδης, αν και επανειλημμένα ρωτήθηκε από τον ερωτώντα κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ, Ορέστη Κολοζώφ,για τη θέση της Ελλάδας στην εν λόγω σύνοδο, δεν απάντησε για την τοποθέτηση των Ελλήνων εκπροσώπων.

Αρκέστηκε να πει ότι στην Ελλάδα δεν τίθεται θέμα μέτρων εναντίον κουρδικών οργανώσεων αφού στην Ελλάδα δεν υπάρχει το ΠΚΚ αλλά το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο του Κουρδιστάν, το οποίο υποστήριξε ότι κινείται στα πλαίσια της νομιμότητας. Αποκάλυψε πάντως ότι κατά την άτυπη σύνοδο "η γερμανική προεδρία ζήτησε να υπάρξουν κοινά μέτρα για την αντιμετώπιση τρομοκρατικών ενεργειών στο μέλλον αλλά η πρόταση αυτή δεν έγινε δεκτή από πολλά κράτη - μέλη και τελικώς δεν υπήρξε ούτε καν ανακοινωθέν".

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα εφημερίδων σχετικά με προθέσεις αντιμετώπισης του αγώνα του κουρδικού λαού ως τρομοκρατικού, σημειώνοντας ότι "δεν ξέρουμε όμως με άτυπους τρόπους, μπορεί αυτό να προωθηθεί στις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης". Πρόσθεσε μάλιστα πως "η υπογράμμιση από μέρους σας του γεγονότος ότι εδώ δεν υπάρχει ΠΚΚ και επομένως οι Κούρδοι που βρίσκονται εδώ δεν έχουν παράνομες δραστηριότητες - έτσι θα είναι για να το λέτε εσείς - με βάζει σε ανησυχίες, γιατί μπορεί να μην υπάρχουν και να μην λειτουργούν οργανώσεις του ΠΚΚ, όπως λέτε εσείς, όμως μπορεί να προκύψουν μέλη του ΠΚΚ στη χώρα μας, να ζητήσουν να προστατευτούν και εσείς λόγω του γεγονότος ότι δεν υπάρχει εδώ μια τέτοια οργάνωση και δεν υπάρχουν παρανομίες, να θεωρήσετε ότι εκείνη τη στιγμή υπάρχει παρανομία και να τους εκδώσετε στην Τουρκία. Ελπίζω ότι δε θα γίνει κάτι τέτοιο, θα ήθελα όμως να ξέρω πώς τοποθετηθήκατε σε αυτή την άτυπη συνάντηση που παραδόξως έγινε με τόσες χώρες, πέρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την Ελβετία".

Ομως ούτε και στη δευτερολογία του, ο Μ. Χρυσοχοϊδης έδωσε σαφή απάντηση στα ερωτήματα, λέγοντας απλώς ότι παρά το γεγονός ότι η Γαλλία και η Γερμανία έχουν κατά ένα μέρος χαρακτηρίσει το ΠΚΚ ως "τρομοκρατική οργάνωση", "εμείς δεν αντιμετωπίζουμε τέτοιο πρόβλημα".


Υπό απαγόρευση το κουρδικό κανάλι

Το κουρδικό τηλεοπτικό κανάλι "Med TV" ανακοίνωσε χτες ότι το βρετανικό τηλεοπτικό συμβούλιο έδωσε εντολή να σταματήσει τη μετάδοσή του για 21 μέρες. Εκπρόσωπος του καναλιού "Med TV" δήλωσε σε απευθείας μετάδοση ότι η εντολή της βρετανικής "Επιτροπής Ανεξάρτητης Τηλεόρασης" (ITC) δεν έχει ακόμη φτάσει στο κανάλι, αλλά ότι την αναμένουν. Ο ίδιος επέρριψε την ευθύνη για την απόφαση αυτή - με την οποία το κανάλι θα συμμορφωθεί - στις πολιτικές πιέσεις που ασκεί η Τουρκία.

"Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ έχει ξεκινήσει εκστρατεία για να κλείσει το "Med TV", επομένως είναι προφανές ότι πρόκειται για πολιτική πράξη", δήλωσε ένας δημοσιογράφος, ο Τσαχίτ Νερβάν. Η τουρκική κυβέρνηση ασκεί πιέσεις στη Βρετανία και το Βέλγιο, όπου το κουρδικό κανάλι έχει στούντιο, για να σταματήσουν τις μεταδόσεις του καναλιού. H Τουρκία υποστηρίζει ότι το κανάλι χρηματοδοτείται από αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), που το χρησιμοποιούν για να απευθύνουν καλέσματα για επιθέσεις κατά της Τουρκίας.

Δεν εμφανίζεται στη σημερινή δίκη ο Οτσαλάν

Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν δεν πρόκειται να εμφανιστεί σήμερα στην αίθουσα του Δικαστηρίου Κρατικής Ασφαλείας της Αγκυρας, που δικάζει ερήμην τον Κούρδο ηγέτη, για αδικήματα που απαγγέλθηκαν εναντίον του το 1997 και στηρίζονται σε συνεντεύξεις που είχε δώσει στον τηλεοπτικό σταθμό "Med TV". Νομικοί κύκλοι που παρακολουθούν την υπόθεση Οτσαλάν δήλωσαν ότι η επ' ακροατηρίω διαδικασία θα διαρκέσει ελάχιστα. Οι ίδιοι κύκλοι δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο η δίκη αυτή να συγχωνευτεί με τη νέα δίκη που αναμένεται να αρχίσει στο νησί Ιμραλί όπου κρατείται ο Οτσαλάν.

Μέχρι στιγμής δεν έχει οριστεί ημερομηνία για τη δίκη. "Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η δίκη δεν μπορεί να αρχίσει πριν το τέλος Απρίλη, το συντομότερο", λένε οι ίδιοι νομικοί κύκλοι.


ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΟΤΣΑΛΑΝ
Μονοκομματικό προεδρείο εξέλεξε η κυβέρνηση

Στην εκλογή μονοκομματικού προεδρείου στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση Οτσαλάν προχώρησε χτες η κυβερνητική πλειοψηφία, ενισχύοντας έτσι τις ανησυχίες για το πώς θα πορευτεί στην πορεία των εργασιών της Επιτροπής.

Πρόεδρος της Επιτροπής αναδείχτηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χ. Ροκόφυλλος,αντιπρόεδρος ο Ι. Καλαμακίδης και γραμματέας ο Α. Αλευράς, κυβερνητικοί βουλευτές και οι δύο.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζής που μετέχει στην Επιτροπή, απείχε από την ψηφοφορία ζητώντας να συγκροτηθεί διακομματικό προεδρείο. Τόνισε ότι η ενέργεια για μονοκομματικό προεδρείο μπορεί να ερμηνευτεί ως ενέργεια για το πώς θα κυλήσουν οι εργασίες της Επιτροπής και υπενθύμισε τις απόψεις του Κόμματος στη συζήτηση στην Ολομέλεια, όπου ζητούνταν να μην υπάρξουν αποκλεισμοί προσώπων ή επίκληση διάφορων απορρήτων που θα δυσκολέψουν το έργο της Εξεταστικής. Η Επιτροπή συνεδριάζει και σήμερα προκειμένου να καθορίσει τον κατάλογο των ατόμων που θα καλέσει αλλά και τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί.


ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αποικιοκρατική σύμβαση υπέρ των ιδιωτών
  • Για 20 χρόνια παραχωρείται στους ιδιώτες το ΜΕΤΡΟ, όπως προβλέπει η σύμβαση που συζητιέται στη Βουλή
  • Μ. Μπόσκου: Να αποσυρθεί και να κατασκευαστεί το ΜΕΤΡΟ από το δημόσιο

Αλλη μία αποικιοκρατική σύμβαση ήρθε στη Βουλή για κύρωση αυτή τη φορά για την κατασκευή του ΜΕΤΡΟ της Θεσσαλονίκης. Η κύρωση αυτή έρχεται για να καλυφθεί από το νομιμοφανή μανδύα του Κοινοβουλίου ένα ακόμα ξεπούλημα που θα αποβεί και σε βάρος του λαού της Θεσσαλονίκης.

Χαρακτηριστικό της ληστρικότητας της σύμβασης είναι το γεγονός ότι το ΜΕΤΡΟ της Θεσσαλονίκης θα δοθεί για εκμετάλλευση στην ανάδοχο εταιρία για 20 τουλάχιστον χρόνια!

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση της κύρωσης που έγινε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Μπόσκου υπογράμμισε ότι πρόκειται για μία ακόμα σύμβαση που απομυζά πλούτο σε βάρος του ελληνικού λαού και υπενθύμισε την ανάλογη περιπέτεια του ΜΕΤΡΟ της Αθήνας. Στην πρωτεύουσα επί της ΝΔ έγινε μία σκανδαλώδης σύμβαση και ήρθε μετά το ΠΑΣΟΚ να δώσει στις εταιρίες πανωπροίκια 65 δισ. δρχ., αλλά σήμερα όχι μόνο δεν υπάρχει ΜΕΤΡΟ στην ΑΘήνα αλλά οι εργολάβοι ζητούν και άλλα δισεκατομμύρια. Το δίδαγμα από όλες αυτές τις διαδικασίες, είπε, είναι ότι τα χρήματα του λαού και τα διάφορα πακέτα της ΕΕ γίνονται βορά στα συμφέροντα των διάφορων πολυεθνικών.

Η συγκεκριμένη σύμβαση, τόνισε, δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του λαού της Θεσσαλονίκης, αφορά ένα ακριβοπληρωμένο 220 δισ. δρχ. για μόλις 9, 5 χλμ ΜΕΤΡΟ που αφήνει απέξω τις υποβαθμισμένες έτσι και αλλιώς δυτικές συνοικίες της πόλης. Εκτός από το γεγονός ότι δίνεται για εκμετάλλευση για 20 τουλάχιστον χρόνια στον κατασκευαστή, προβλέπεται σκανδαλώδης επιδότηση του εισιτηρίου στο 215% ανά εισιτήριο και υπάρχει εγγύηση του κράτους για 30 εκατομμύρια επιβάτες κάθε χρόνο. Το δε δημόσιο επιβαρύνεται με 40 δισ. σε τιμές του 1993 για την κατασκευή του έργου και με άλλα 10 δισ. (πάλι σε τιμές 1993) για τα λεγόμενα παράλληλα έργα.

Η Μ. Μπόσκου ζήτησε να αποσυρθεί η συγκεκριμένη σύμβαση, να κατασκευαστεί το ΜΕΤΡΟ από το δημόσιο, στο οποίο θα ανήκει και η αποκλειστική κυριότητα και εκμετάλλευση, αφού οι συγκοινωνίες είναι κοινής ωφέλειας και δεν επιτρέπεται πάνω σε αυτές να κερδοσκοπούν οι ιδιώτες.

Ο εισηγητής της ΝΔ Γ. Ορφανός είπε ότι η σύμβαση αγγίζει "τα όρια του σκανδάλου" και είναι αποικιοκρατική, για να απαντήσει ο υπουργός Κ. Λαλιώτης ότι πρόκειται για σύμβαση "διαφανή και νομιμότατη". Για τις ενστάσεις της ΕΕ για τη διαδικασία του έργου, ο Κ. Λαλιώτης είπε ότι αφορούσαν τη διαδικασία που είχε ξεκινήσει επί ΝΔ το 1992.

Κατά της σύμβασης τάχθηκε και ο ΣΥΝ, ενώ το ΔΗΚΚΙ επιφυλάχτηκε να τοποθετηθεί οριστικά στη συζήτηση που θα γίνει στην Ολομέλεια της Βουλής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ