ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Μάρτη 1999
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Βάρβαρη επίθεση κατά απεργών!

Στο πλευρό της γαλλικής πολυεθνικής AIR LIQUIDE, η Αστυνομία επιτέθηκε και χτύπησε τους εργαζόμενους της εταιρίας που απεργούν για τη συλλογική σύμβαση!

Βίαιη επίθεση από αστυνομικές δυνάμεις δέχτηκαν χτες το πρωί οι απεργοί εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της γαλλικής πολυεθνικής εταιρίας οξυγόνου AIR LIQUIDE στον Ασπρόπυργο! Οι απεργοί βρίσκονταν στην πύλη του εργοστασίου, όταν γύρω στις 10.30 πμ ένα φορτηγό μαρσάρισε και όρμησε εναντίον τους για να μπει στο εργοστάσιο να φορτώσει. Ταυτόχρονα, αστυνομικοί που ήταν μέσα στο εργοστάσιο, τους έβαλαν στη μέση και άρχισαν να τους χτυπούν ανελέητα. Αποτέλεσμα της αστυνομικής επίθεσης ήταν να τραυματιστούν δυο εργάτες, ο Η. Καλαποθαράκος και ο Μ. Δούκης.

Οι αστυνομικές δυνάμεις έφθασαν στο εργοστάσιο, ανταποκρινόμενες σε κάλεσμα της εταιρίας, για να διασφαλίσουν, όπως είπαν, την "ελεύθερη δίοδο" στο εργοστάσιο. Η επίθεση ενάντια στους εργάτες έγινε υπό το βλέμμα του διευθυντή του εργοστασίου Γ. Χαμάκου,ενώ δεν υπήρχε εισαγγελέας.

Ο Η. Καλαποθαράκος, ένας απ' τους τραυματισμένους, θα πει: "Εμείς βρισκόμασταν στην πύλη, περιφρουρώντας την απεργία. Ηρθε το φορτηγό δημόσιας χρήσης του Μπαξεβάνογλου (αριθμ. κυκλοφορίας ΡΝΙ 3693) και ξαφνικά όρμησε εναντίον μας. Αμέσως οι αστυνομικοί άρχισαν να μας χτυπούν με γκλομπ και με κλοτσιές και να μας βρίζουν. Εμένα με χτύπησαν, με πέταξαν με δύναμη πάνω στον προφυλακτήρα του φορτηγού και έπεσα κάτω, ανάμεσα στις ρόδες. Οι συνάδελφοι με τράβηξαν αμέσως και τη γλίτωσα παραλίγο. Εχω χτυπήσει στο πόδι και με πονάει". Ο Μ. Δούκης είχε σηκώσει τα χέρια για να προστατεύσει το κεφάλι του, ενώ οι αστυνομικοί συνέχισαν τα χτυπήματα μέχρι που του μάτωσαν τα χέρια.

Ο Η. Καλαποθαράκος δουλεύει 30 χρόνια στο εργοστάσιο και, όπως θα πει, "θέλω δυο μήνες να βγω στη σύνταξη. Δουλεύω στη φόρτωση. Υπάρχει φοβερή εντατικοποίηση, από 7 άτομα στο τμήμα έχουμε μείνει δυο. Ασε που οι χώροι φόρτωσης είναι ναρκοπέδια. Μέσα σε δυο μήνες, είχαμε τρία ατυχήματα, καθώς πέφτουν φιάλες και χτυπάμε σε διάφορα σημεία. Η εταιρία τα παρουσιάζει σαν ασθένειες. Επίσης φορτώνουν μαζί φιάλες υδρογόνου και οξυγόνου, κάτι που είναι άκρως επικίνδυνο".

Οπως θα πει ο Στ. Χάλαρης, μέλος της διοίκησης της Πανελλαδικής Ενωσης των εργαζομένων στον κλάδο, η γαλλική πολυεθνική έχει εργοστάσια στην Τανάγρα, στο Βόλο, στη Θεσσαλονίκη, πριν δυο χρόνια αγόρασε και την "Καρμπόνικα" στον Ασπρόπυργο και συνεχώς αγοράζει εταιρίες οξυγόνου. Τονίζει πως, αν δεν υπάρξουν θετικές απαντήσεις από τους εργοδότες για την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης, ο αγώνας θα κλιμακωθεί.

Δίπλα στους εργαζόμενους, βρέθηκε ο Π. Χριστοπάνου,μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας, που μας δήλωσε: "Καταγγέλλουμε την αυταρχική ενέργεια εταιρίας και Αστυνομίας ενάντια στους εργαζόμενους. Η ασύδοτη δράση της εταιρίας τροφοδοτείται από την αντεργατική κυβερνητική πολιτική. Μετά και τον αντεργατικό νόμο 2639/'98, οι βιομήχανοι έχουν αποθρασυνθεί πλήρως και επιδιώκουν να μην υπογράφονται συλλογικές συμβάσεις εργασίας".

Στη Θεσσαλονίκη

Να τρομοκρατήσει τους εργαζομένους της, που για δεύτερη μέρα συνέχιζαν αποφασιστικά την απεργία τους, επιχείρησε χτες και η πολυεθνική LEADER HELLAS στη Θεσσαλονίκη, καλώντας την Αστυνομία, που ανταποκρίθηκε στέλνοντας αρκετές δυνάμεις στο εργοστάσιο.

Οι απεργοί περιφρούρησαν την απεργία τους και δήλωσαν ότι θα επιτρέπουν μόνο τη διέλευση των οχημάτων που μετέφεραν αέρια στα νοσοκομεία και για τις ανάγκες του στρατού. Η διεύθυνση της εταιρίας απείλησε επίσης ότι θα φέρει εισαγγελέα, ωστόσο οι απειλές της έπεσαν στο κενό κάτω απ' την ψύχραιμη στάση των εργαζομένων. Σε πολύ υψηλά ποσοστά ήταν η συμμετοχή στην απεργία και των εργαζομένων της άλλης εταιρίας αερίων, της AIR LIQUIDE.

Στους συγκεντρωμένους απεργούς και των δύο εργοστασίων, μίλησε ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Θόδωρος Κυριακίδης,ο οποίος επισήμανε την ανάγκη του συντονισμένου αγώνα, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που η εργατική τάξη δέχεται σφοδρή επίθεση ενάντια στα βασικά δικαιώματά της.

Ο Θ. Κυριακίδης τόνισε ότι "ο μόνος τρόπος να διασφαλιστούν τα εργασιακά δικαιώματα και η αγοραστική δύναμη των εργατικών μισθών, είναι ο ενωμένος, συνεπής και αποφασιστικός αγώνας των εργατών ενάντια στην πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας, που προωθούν κυβέρνηση, εργοδότες και Ευρωπαϊκή Ενωση".

Κρίσιμες εξελίξεις στη ΒΙΟΜΑΓΝ

Στη Βουλή έφερε το θέμα το ΚΚΕ, με Ερώτηση βουλευτών του

Τα μέτρα που πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση, ώστε να αποτραπούν οι διαθεσιμότητες που έχει ανακοινώσει η επιχείρηση ΒΙΟΜΑΓΝ (πρώην Σκαλιστήρη) στο Μαντούδι,αλλά και για τη συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης, ζητούν να πληροφορηθούν οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής και Μήτσος Κωστόπουλος, με Ερώτησή τους στη Βουλή προς τους υπουργούς Εργασίας και Ανάπτυξης.

Οπως σημειώνουν, "η επιχείρηση έχει ανακοινώσει διαθεσιμότητες 140 εργαζομένων ανά 3 μήνες και απολύσεις όλων των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου, επικαλούμενη αδυναμία καταβολής δεδουλευμένων και λειτουργίας της επιχείρησης. Σημειωτέον ότι η κυβέρνηση έχει προσφέρει "γην και ύδωρ" στον μεγαλοεπιχειρηματία Κ. Βαρβούτη, με κίνητρα διευκολύνσεις και άλλες παροχές, ενώ δεν έχουν λήξει ακόμα οι δεσμευτικές συμβατικές του υποχρεώσεις από την πώληση, που λήγουν το 2001".

"Παράλληλα - συνεχίζει η Ερώτηση - πριν από λίγο καιρό, η κυβέρνηση παρέδωσε και το δεύτερο μεταλλευτικό συγκρότημα της περιοχής του "πρώην Παπαστρατή", που διαθέτει εκατομμύρια τόνους κοιτάσματα λευκολίθου, έναντι του εξευτελιστικού τιμήματος των 267 εκατομμυρίων δραχμών, αφού στην κυριολεξία το διέλυσε".

"Ο επιχειρηματίας - επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ - εκμεταλλευόμενος την κατάσταση στην περιοχή (μεγάλη ανεργία, αδυναμία δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, παραγωγική υποβάθμιση), προβάλλει συνεχείς απαιτήσεις προς την κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας προς αυτήν την κατεύθυνση τους διάφορους φιλοκυβερνητικούς παράγοντες και δημάρχους της περιοχής, ενάντια στα συμφέροντα των εργαζομένων και της περιοχής".

Ερωτώνται, τέλος, οι υπουργοί:

  • Σε τι μέτρα θα προχωρήσουν για την αποτροπή των διαθεσιμοτήτων;
  • Εάν προτίθενται να επιβάλουν τη συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης.
  • Τι θα γίνει μετά το τέλος της συμβατικής 5ετίας;
  • Προτίθεται η κυβέρνηση να ακολουθήσει κλαδική πολιτική στο στρατηγικής σημασίας προϊόν του λευκολίθου με τη δημιουργία Δημόσιου Ενιαίου Φορέα (που παλιότερα ήταν πρόταση και του ΠΑΣΟΚ) σαν μόνης βιώσιμης και αναπτυξιακής λύσης για το συγκρότημα "πρώην Σκαλιστήρη", αλλά και την περιοχή;
Δήμος Ελυμνίων: "Δεν αντέχουμε άλλη ανεργία"

Οι δυσμενείς εξελίξεις που προδιαγράφονται, για δεύτερη φορά, στην περιοχή της Βορειοκεντρικής Εύβοιας, για τους εργαζόμενους της "ΒΙΟΜΑΓΝ" (πρώην Σκαλιστήρη) και την περιοχή γενικότερα, ήταν το αντικείμενο της συζήτησης της έκτακτης σύγκλησης του Δημοτικού Συμβουλίου Ελυμνίων.

Στο ομόφωνο ψήφισμά του, το ΔΣ καλεί τη διοίκηση της ΒΙΟΜΑΓΝ "να μην προβεί στο αντεργατικό και αντιλαϊκό μέτρο της διαθεσιμότητας των εργαζομένων και με σύνεση να επανεκτιμήσει την οικονομική της κατάσταση". Επίσης, καλεί την κυβέρνηση να σκύψει με ενδιαφέρον πάνω στο συγκεκριμένο πρόβλημα της διαθεσιμότητας και στο ενδεχόμενο απολύσεων και να βρει λύσεις για τη συνέχιση και ομαλή λειτουργία της επιχείρησης.

Σε άλλο σημείο, καλεί τους εργαζόμενους "σε επαγρύπνηση και σε επαφή με τους αιρετούς εκπροσώπους, προκειμένου να αποκρουστούν τα όποια αντιλαϊκά μέτρα σχεδιάζονται σε βάρος των εργαζομένων", διαβεβαιώνοντάς τους ότι θα είναι στο πλευρό τους σε κάθε κινητοποίηση και διεκδίκηση.

Καταλήγοντας, το ψήφισμα σημειώνει ότι ο τόπος και οι δημότες δεν αντέχουν άλλη ανεργία, άλλο οικονομικό μαρασμό και εξαθλίωση. Πρέπει να ληφθούν αποφάσεις και μέτρα, που θα θέτουν γερά θεμέλια για την οικονομική ανάπτυξη και ανόρθωση της Βορειοκεντρικής Εύβοιας.

ΑΓΡΟΪΝΒΕΣΤ
Κινητοποίηση ενάντια σε απολύσεις

ΛΑΜΙΑ. -

Με αγωνιστικές κινητοποιήσεις και συντονισμό του αγώνα τους απαντάνε οι 163 εργαζόμενοι στην "ΑΓΡΟΪΝΒΕΣΤ" στην πρόθεση της διοίκησης της εταιρίας να προχωρήσει σε ομαδικές απολύσεις 58 ατόμων, ενώ παράλληλα συνεχίζει από τον προηγούμενο Νοέμβρη τις διαθεσιμότητες 43 εργαζομένων ανά τρίμηνο, επικαλούμενη οικονομικά προβλήματα που προκαλούνται από συρρίκνωση της αγοράς των προϊόντων της που είναι φυράματα για κτηνοτροφία, σπορέλαια και άλευρα.

Σε γενική συνέλευση που πραγματοποίησε το σωματείο αποφασίστηκε η κήρυξη 24ωρης απεργίας για την Τρίτη 29 του Μάρτη και την ίδια μέρα το απόγευμα συλλαλητήριο στη Στυλίδα σε συντονισμό και συμμετοχή του ΕΚ Φθιώτιδας.

Στη γενική συνέλευση των εργαζομένων, οι ΕΣΑΚίτες συνδικαλιστές πρότειναν συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης, συντονισμό του αγώνα τους με άλλα σωματεία (όπως της ΒΕΛΚΑ και της ΛΑΡΚΟ) και την πραγματοποίηση συλλαλητηρίου στη Λαμία. Ο Γ. Γιαννακόπουλος,μέλος του ΔΣ του σωματείου, κατάγγειλε την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που έχει αποτέλεσμα το ξεκλήρισμα χιλιάδων αγροτικών οικογενειών, έθεσε προ των ευθυνών της την κυβέρνηση που δεν παίρνει κανένα μέτρο στήριξης, αφού η επιχείρηση δημιουργήθηκε από αντισταθμιστικά οφέλη της πρώτης "αγοράς του αιώνα".

Στην πύλη του εργοστασίου λίγο μετά την επίθεση

Ψάχνει για Ελληνες απεργοσπάστες!

Ελληνες απεργοσπάστες προσπαθεί να προσλάβει επιχειρηματίας που διαθέτει αλυσίδα ξενοδοχείων στην Κύπρο, οι εργαζόμενοι των οποίων από τις 30 του Γενάρη βρίσκονται σε απεργία, αντιδρώντας στην απόφαση του εργοδότη να προβεί σε μαζικές απολύσεις.

Πρόκειται για τα ξενοδοχεία "Γκόλντεν Μπέι" και "Λόρδος Μπέι",στα οποία να σημειωθεί ότι οι Ελληνες εργαζόμενοι που πιθανά θα δεχτούν να εργαστούν, δε θα απολαμβάνουν ούτε καν τα όσα ορίζουν οι Συλλογικές Συμβάσεις της Κύπρου. Από τις 30 του Γενάρη μέχρι σήμερα τα ξενοδοχεία δουλεύουν με προσωπικό που ο επιχειρηματίας μεταφέρει από τις άλλες του επιχειρήσεις.

Τα παραπάνω καταγγέλλονται από την Ομοσπονδία και σωματεία του κλάδου, αλλά και ανώτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις της Κύπρου, οι οποίες καλούν τους εργαζόμενους να μη δεχτούν να εργαστούν στις εν λόγω επιχειρήσεις και να χρησιμοποιηθούν σε ρόλο απεργοσπάστη.

Την ίδια έκκληση κάνει και η Ομοσπονδία Επισιτισμού - Τουρισμού της Ελλάδας,καταγγέλλοντας ότι ο ιδιοκτήτης των ξενοδοχείων παραβίασε Συλλογικές Συμβάσεις και την εργατική νομοθεσία της Κύπρου και προχώρησε σε μαζικές απολύσεις, ενώ επιχειρεί μ' αυτό τον τρόπο να σπάσει την απεργία που σημειώνει μεγάλη επιτυχία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ