ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Μάρτη 1999
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πιέζει για αναβολή της ανακήρυξης ανεξαρτησίας η Ουάσιγκτον

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Επί αρκετή ώρα συνομιλούσαν, τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, ο Παλαιστίνιος ηγέτης και η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών. Ούτε η Μαντλίν Ολμπράιτ ούτε ο Γιάσερ Αραφάτ αναφέρθηκαν σε λεπτομέρειες των συνομιλιών τους, αλλά η Αμερικανίδα υπουργός τόνισε ότι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε η ημερομηνία ανακήρυξης της παλαιστινιακής ανεξαρτησίας. Η Ολμπράιτ υπογράμμισε ότι το ίδιο θέμα θα εξεταστεί επισταμένα και διεξοδικά και κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που θα έχει ο Παλαιστίνιος ηγέτης με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, αλλά και άλλους αξιωματούχους του Λευκού Οίκου και απέφυγε να κάνει προβλέψεις για τις εξελίξεις. O Παλαιστίνιος ηγέτης, από την πλευρά του, άφησε να εννοηθεί ότι στόχος του είναι να εξασφαλίσει την υποστήριξη της αμερικανικής ηγεσίας τόσο στην προώθηση της "ειρηνευτικής διαδικασίας" όσο και στον ορισμό μιας νέας ημερομηνίας ανακήρυξης της παλαιστινιακής ανεξαρτησίας, η οποία θα στηριχτεί διεθνώς.

Την ίδια στιγμή, ο Σαέμπ Ερακάτ, επικεφαλής της παλαιστινιακής διαπραγματευτικής ομάδας, εξέφραζε τη βαθιά ανησυχία του για τις εξελίξεις, υπογραμμίζοντας ότι αν η ημερομηνία ανακήρυξης της παλαιστινιακής ανεξαρτησίας αναβληθεί χωρίς να οριστεί κάποιο νέο χρονοδιάγραμμα, τότε "η ειρηνευτική διαδικασία θα εισέλθει σε εσαεί διαπραγματεύσεις". Ο Ερακάτ τόνισε ότι η ημερομηνία αυτή συμβολίζει για τον παλαιστινιακό λαό "το τέλος του σκοτεινού τούνελ" και τους δίνει ελπίδα για την πραγματοποίηση των οραμάτων τους, με αποτέλεσμα αν αναβληθεί επ' αόριστον να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις ανεξέλεγκτες στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη. Ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής συναντήθηκε με τον Αμερικανό διαμεσολαβητή Ντένις Ρος.

Ουδέν σχόλιο από τον Νετανιάχου

Επέστρεψε, χθες, από την τριήμερη περιοδεία του στη Ρωσία και στην Ουκρανία, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ο οποίος έσπευσε να εκφράσει τη μεγάλη επιθυμία του για σύσφιξη των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων με τη Μόσχα και να εξάρει τη συμβολή του Ρώσου πρωθυπουργού Γιεβγκένι Πριμακόφ στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Εντούτοις, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου δεν έκρυψε την αγανάκτησή του όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους αν πρόκειται να επιδιώξει και αυτός, μετά τον Γιάσερ Αραφάτ, συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο. "Δεν πρόκειται να παρακαλέσουμε κανέναν", τόνισε οργισμένα ο Νετανιάχου, του οποίου οι σχέσεις με την Ουάσιγκτον φέρονται να έχουν ψυχρανθεί, μετά το "πάγωμα" στην εφαρμογή της ενδιάμεσης "συμφωνίας" του Ουάιλ Πλαντέισον.

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
"Φλεγόμενο" τοπίο

ΤΖΑΚΑΡΤΑ - ΣΙΜΠΑΝΓΚ ΜΟΝΤΕΡΑΝΤΟ.-

Στις φλόγες και στη βία έχει παραδοθεί η νήσος Βόρνεο, μία εκ των πολλών νησιών που αποτελούν την απέραντη νησιωτική χώρα, μετά τις εθνοτικές συγκρούσεις που σημειώνονται συνεχώς σχεδόν μία βδομάδα τώρα.

Εκατοντάδες ιθαγενείς Νταγιάκ συγκρούστηκαν ενόπλως και πάλι με τα ινδονησιακά στρατεύματα, που έχουν προστρέξει στην περιοχή για να "προστατεύσουν" τους μετανάστες από ένα άλλο νησί, το νησί Μαδούρα, και έχουν γίνει στόχος των Νταγιάκ. Ηδη από την προηγούμενη βδομάδα που πρωτοσημειώθηκαν συγκρούσεις τα ινδονησιακά στρατεύματα, που συνεχίζουν να συρρέουν στο Βόρνεο των 900.000 κατοίκων, αντί να μπορούν να εκτονώσουν την κατάσταση, έχουν προκαλέσει εκδηλώσεις ακόμα μεγαλύτερης βίας και οργής. Ακόμα συγκεκριμένα ή επίσημα στοιχεία για τραυματίες ή νεκρούς δεν υπάρχουν, αλλά δημοσιογράφοι που βρίσκονται στην περιοχή μεταδίδουν ότι στους δρόμους του δυτικού Βόρνεο υπάρχουν είτε πτώματα είτε ακόμα κεφάλια ανθρώπων που το σώμα τους λείπει. Συνολικά περισσότεροι από 200 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε αυτή τη γωνιά της Γης τον τελευταίο χρόνο, που όλη η χώρα βρίσκεται σε αναστάτωση.

Βέβαια, ο πραγματικός λόγος είναι η σφοδρή οικονομική κρίση που μαστίζει ολόκληρη την Ινδονησία και έχει οδηγήσει τεράστια τμήματα του πληθυσμού στην εξαθλίωση. Δεν είναι λίγες οι φορές, όπως σε αυτή την περίπτωση του Βόρνεο, όπου εξαθλιωμένες εθνικές ομάδες στρέφονται η μία εναντίον της άλλης, βρίσκοντας σε αυτές ανάλογα τον "εχθρό" ή την αιτία για τη δεινή κατάστασή τους. Αυτή η κατάσταση οδήγησε και χιλιάδες εργαζόμενους στις τράπεζες στους δρόμους της πρωτεύουσας, διαμαρτυρόμενους για το "ξεκαθάρισμα" στο χώρο των προβληματικών ή χρεοκοπημένων τραπεζών που θα οδηγήσει περίπου 17.000 εργαζόμενους στο δρόμο.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΙΝΟΤΣΕΤ
Η ώρα της κρίσης

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΜΑΔΡΙΤΗ. -

Σήμερα η κρίσιμη μέρα για την τύχη του πρώην δικτάτορα της Χιλής Αουγκούστο Πινοτσέτ,αφού το Ανώτατο Δικαστήριο της Βουλής των Λόρδων θα ανακοινώσει την απόφασή του για το εάν ο Πινοτσέτ θα αφεθεί ελεύθερος να επιστρέψει στη χώρα του ή θα εκδοθεί στην Ισπανία όπου καταζητείται για να δικαστεί με την κατηγορία των βασανιστηρίων και ανθρωποκτονιών στην περίοδο 1973 - 1990.

Χωρίς να υπάρχουν έστω και ενδείξεις για την επικείμενη απόφαση και οι δύο πλευρές εμφανίζονται αισιόδοξες για το αποτέλεσμα. Κατ' αρχήν, ο Χουάν Γκάρθες, ένας εκ των δικηγόρων αναμεμειγμένος με την υπόθεση Πινοτσέτ αλλά και τις έρευνες που οδήγησαν στο ένταλμα σύλληψης από την ισπανική Δικαιοσύνη, δήλωσε χθες πως είναι αισιόδοξος ότι τελικά το βρετανικό Ανώτατο Δικαστήριο θα απορρίψει την αίτημα ασυλίας του Πινοτσέτ και κατά αυτόν τον τρόπο θα ανοίξει ο δρόμος για την προσαγωγή του σε δίκη, είτε στην Ισπανία είτε σε άλλη χώρα, για τα εγκλήματα που διέπραξε. Από την άλλη πλευρά, ήδη η χιλιανή κυβέρνηση απέστειλε αεροπλάνο της πολεμικής αεροπορίας να παραλάβει τον Πινοτσέτ εάν το ανώτατο βρετανικό δικαστήριο αποφασίσει τελικά την απελευθέρωσή του. Πάντως, ο ίδιος ο 83χρονος Πινοτσέτ βρίσκεται υπό 24ωρη αστυνομική φρούρηση σε κατ' οίκον περιορισμό μετά την καταβολή εγγυήσεως, σε μια κατοικία κοντά στο Λονδίνο, περιμένοντας την έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου.

ΡΩΣΙΑ
Ανησυχούν για την οργανωμένη δράση

Επιστολή του υπουργού Δικαιοσύνης προς τον πρόεδρο της ΚΕ του ΚΚΡΟ

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).-

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Πάβελ Κρασενίνικοφ, ανακοίνωσε ότι έστειλε στον πρόεδρο της ΚΕ του ΚΚΡΟ, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, επιστολή "με επίσημη προειδοποίηση στην ΚΕ του ΚΚΡΟ" σε σχέση με τις τελευταίες δηλώσεις του σε συνέντευξη Τύπου. Ο υπουργός Δικαιοσύνης ενοχλήθηκε από τη δήλωση στους δημοσιογράφους, του ηγέτη του μεγαλύτερου πολιτικού κόμματος της Ρωσίας, ότι οι αριστερές δυνάμεις είναι έτοιμες να αποκρούσουν τις απόπειρες για "ρεβάνς" εκ μέρους των καταστροφέων της Ρωσίας. Οπως είναι γνωστό, ο Ζιουγκάνοφ τόνισε ότι οι λαϊκοπατριωτικές δυνάμεις θα υπερασπιστούν την κυβέρνηση Γεβγκένι Πριμακόφ: Σε περίπτωση που ο πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν "επιχειρήσει να απομακρύνει την κυβέρνηση Γεβγκένι Πριμακόφ, η Λαϊκοπατριωτική Ενωση Ρωσίας θα κατεβάσει το λαό στους δρόμους. Γι' αυτή την περίπτωση έχουν ήδη δημιουργηθεί απεργιακές επιτροπές σε επιχειρήσεις σε πολλές περιοχές της χώρας". Απ' αυτή τη φράση καταπιάστηκε ο Κρασενίνικοφ, ένθερμος οπαδός της "φιλελεύθερης παράταξης", προτιμώντας να μην παρατηρήσει ότι ο Ζιουγκάνοφ επέστησε την προσοχή πως η αριστερή αντιπολίτευση θα δράσει "μόνο με συνταγματικές μεθόδους". Ο Κρασενίνικοφ ανέφερε ότι "η δημιουργία απεργιακών επιτροπών αντιβαίνει στο Σύνταγμα" και αποκάλεσε τη δήλωση του Ζιουγκάνοφ ως "αναιδή πίεση και εκβιασμό προς την εξουσία", τονίζοντας, όμως, ότι οι ενέργειές του δεν κρύβουν "πολιτικά κίνητρα".

Στον Κρασενίνικοφ απάντησε ο γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΡΟ Σεργκέι Ποτάποφ, ο οποίος επισήμανε ότι "οι απεργιακές επιτροπές από καιρό ήδη υπάρχουν στις εργατικές κολεκτίβες", ενώ ο Ζιουγκάνοφ υπογράμμισε "το δικαίωμα των πολιτών να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους, την ακεραιότητα της χώρας και την ειρήνη σ' αυτή. Για το σκοπό αυτό μπορούν να δημιουργήσουν οποιεσδήποτε επιτροπές! Αν ο Κρασενίνικοφ δεν το καταλαβαίνει αυτό, τότε οφείλει να ασχοληθεί με κάποια άλλη δουλιά!". Σημειώνουμε, επίσης, ότι από το Φλεβάρη το υπουργείο Δικαιοσύνης ασχολείται με τον αν "η δράση του ΚΚΡΟ αντιστοιχεί στη ρωσική νομοθεσία και στο Καταστατικό του". Οπως ο ίδιος ο Κρασενίνικοφ παραδέχτηκε την περασμένη βδομάδα στην εφημερίδα "Ιζβέστια", δεν έχει διαπιστωθεί καμιά παραβίαση στη δράση των κομματικών οργανώσεων του ΚΚΡΟ. Ομως την πολιτική εντολή των αντικομμουνιστών ο υπουργός προσπαθεί να την εκτέλεση με οποιοδήποτε μέσο.

ΠΑΡΑΓΟΥΑΗ
Δολοφονία του αντιπροέδρου

ΑΣΟΥΝΣΙΟΝ. -

Αγνωστοι οπλοφόροι επιτέθηκαν και δολοφόνησαν τον αντιπρόεδρο της χώρας Λουίς Μαρία Αργκάνα,σηματοδοτώντας με αυτό τον τρόπο νέα πολιτική ένταση στη νεόκοπη "δημοκρατία" - η χώρα επέστρεψε στις δημοκρατικές διαδικασίες μόλις το 1989 και μετά από 35 χρόνια δικτατορικής διακυβέρνησης - αφού, σύμφωνα με τους πολιτικούς παρατηρητές, ο αντιπρόεδρος ήταν "ορκισμένος εχθρός" του Προέδρου της Παραγουάης Ραούλ Κούμπας,μια και οι δύο άντρες ήταν σκληροί αντίπαλοι μέσα στο κυβερνών κόμμα, Κολοράντο, που κυβερνά εδώ και πενήντα χρόνια.

Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, οι ένοπλοι στην κυριολεξία άδειασαν τα όπλα τους στο σώμα του Αργκάνα και μάλιστα μέρα μεσημέρι στο κέντρο της πρωτεύουσας. "Τον πυροβόλησαν και στο σώμα του έχει περίπου 10 σφαίρες. Οι γιατροί διαπίστωσαν το θάνατό του", δήλωσε ο δικηγόρος Χοσέ Αλμπέρτο Πλάνας, ένας από τους συνεργάτες του Αργκάνα. Ενώ η αστυνομία δε δίνει καμία πληροφορία για το ποιος πιθανά ευθύνεται μια και δηλώνει ότι οι δράστες διέφυγαν με αυτοκίνητο, το οποίο εγκατέλειψαν στη συνέχεια βάζοντάς του πρώτα φωτιά, μην αφήνοντας κανένα στοιχείο που να υποδηλώνει την ταυτότητα των δραστών. Ωστόσο, η δολοφονία του Αργκάνα δημιουργεί πολλά ερωτηματικά, καθώς έρχεται σε μία κρίσιμη στιγμή για τον Πρόεδρο Κούμπας, αφού την προηγούμενη Πέμπτη το Κοινοβούλιο είχε ψηφίσει με 71 ψήφους υπέρ και 37 κατά, την έναρξη διαδικασιών για την καθαίρεσή του, αφού σύμφωνα με την απόφαση ο Πρόεδρος παραβίασε το Σύνταγμα δίνοντας χάρη στον πρώην στρατηγό Λίνο Οβιέδο που είχε καταδικαστεί σε 10ετή φυλάκιση για προσπάθεια ανατροπής του νομίμως εκλεγέντα Προέδρου Χουάν Βασμόσι το 1996.

Από τις καθημερινές διαδηλώσεις



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ