ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Μάρτη 1999
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ελλάδα συντάσσεται με το ΝΑΤΟ

Ο υπουργός Αμυνας παραδέχτηκε στο CNN ότι η Ελλάδα συμφωνεί με τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς και ο υφυπουργός αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο και για ελληνική συμμετοχή στις πολεμικές επιχειρήσεις

Σε πλήρη ευθυγράμμιση με τα ΝΑΤΟικά πολεμικά σχέδια βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα έχει ταχθεί, στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, υπέρ των βομβαρδισμών της Γιουγκοσλαβίας και ότι είναι έτοιμη, όποτε εκδοθεί η σχετική διαταγή από το ΝΑΤΟ, να στείλει και ελληνικά στρατεύματα.

Ο υπουργός Αμυνας, απαντώντας στην ερώτηση για το "ποια είναι η θέση της Ελλάδας για την κρίση στο Κόσσοβο και τους σχεδιαζόμενους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ", μίλησε σαν επίσημος εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ. "Για να δώσουμε, είπε, μια πολιτική λύση, πρέπει να ασκηθεί πίεση, πολιτική πίεση από τη διεθνή κοινότητα, για να πειστεί τόσο η γιουγκοσλαβική ηγεσία, ο κ. Μιλόσεβιτς, όσο και οι Αλβανοί εθνικιστές, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία. Εν πάση περιπτώσει, η δύναμη του ΝΑΤΟ μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν επιχείρημα για να γίνει περισσότερο σεβαστή η πολιτική λύση".

"Η Ελλάδα, ρωτήθηκε ο Α. Τσοχατζόπουλος από το CNN, υποστηρίζει τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ;" και απάντησε επί λέξει: "Εχουμε ήδη συμφωνήσει στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, πριν από μερικούς μήνες, να αποδεχτούμε αυτήν την πρωτοβουλία του ΝΑΤΟ,αλλά την ίδια στιγμή (οι σύμμαχοι μας στο ΝΑΤΟ) δέχτηκαν ότι η Ελλάδα, ως γειτονική χώρα, δε θα μπορούσε να λάβει μέρος με τις Ενοπλες Δυνάμεις της, σε αυτήν τη στρατιωτική επιχείρηση. Αλλά είμαστε έτοιμοι, φυσικά, να συμμετάσχουμε σε μια ειρηνευτική δύναμη μετά τη σταθερότητα της συμφωνίας στο Κόσσοβο". Δηλαδή αυτό που λέει είναι ότι η Ελλάδα δε θα χτυπήσει με... δικούς της πυραύλους και δικά της βομβαρδιστικά.

Ο Α. Τσοχατζόπουλος, όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα ενός μεγάλου ευρωπαϊκού πολέμου, εκτίμησε ότι "δε θα έχουμε μια μεγάλη κρίση, αλλά τοπική κρίση".Πρόβλεψε δε, μιλώντας σε πρώτο πρόσωπο, προφανώς αισθανόμενος ότι μιλάει εκ μέρους του ΝΑΤΟ, πως "αν χρησιμοποιήσουμε το χρόνο και τη δύναμη του ΝΑΤΟ, καθώς και τα πολιτικά επιχειρήματα και αν υπάρξει συνεργασία μεταξύ των χωρών - μελών της ΔΕΕ, του ΝΑΤΟ, του ΟΑΣΕ, της Ρωσίας, αλλά και των χωρών της περιοχής, ώστε να ενισχύσουμε την επιχειρηματολογία και να πείσουμε τους Γιουγκοσλάβους και τους Αλβανούς, τότε ευελπιστώ ότι θα βρούμε μια πολιτική λύση".

Στην ίδια γραμμή και ο υφυπουργός Αμυνας Δ. Αποστολάκης,ο οποίος μιλώντας στον Ρ/Σ "Πλάνετ" είπε: "Φοβάμαι ότι κάποιες βόμβες θα πέσουν.Δεν ξέρω πόσο θα κρατήσουν. Είναι πολύ δύσκολο θέμα". Συνεχίζοντας εξέφρασε, ως ΝΑΤΟικός, την... ανησυχία του γιατί "οι Σέρβοι είναι λαός που ξέρουμε πως έχει πολεμήσει και έχουν μια καλά οργανωμένη αεράμυνα". Ο υφυπουργός Αμυνας παραδέχτηκε ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο για ελληνική εμπλοκή, ακόμα και σε παρατεταμένες επιχειρήσεις: "Εμείς έχουμε πει ότι συμμετέχουμε σε μια δύναμη που βοηθάει, όπως έχει γίνει, να απεμπλακούν οι παρατηρητές από αυτούς τους χώρους σε περίπτωση που δε γίνει κάτι. Στη συνέχεια έχουμε πει ότι δε θέλουμε να συμμετάσχουμε σε μια επιχείρηση σε αυτό το χώρο, γιατί είναι και πολύ επικίνδυνο. Βέβαια αν το ΝΑΤΟ και με εντολή του ΟΗΕ εμπλακεί σε μια παρατεταμένη περίοδο επιχειρήσεων, τότε η ελληνική κυβέρνηση θα το εξετάσει. Αλλά αυτή τη στιγμή η απόφασή μας είναι να μη συμμετέχουμε".

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Εξωτερικών Γ. Καψής μιλώντας στο Ρ/Σ "Φλας" χαρακτήρισε την ελληνική πολιτική ως "διαμετρικά αντίθετη με τα συμφέροντά μας". Μάλιστα έκανε λόγο για έγκλημα. "Υπάρχει, είπε, και το έγκλημα ότι με την ψήφο μας νομιμοποιήσαμε το δικαίωμα του ΝΑΤΟ να παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις των χωρών και δει βεβαίως να χρησιμοποιεί τις μειονότητες σαν όργανο διαμελισμού των κρατών, τη στιγμή κατά την οποία μόλις χθες δημοσιεύτηκε έγκριση του ινστιτούτου ΡΑΝΤ, του χρηματοδοτούμενου από το Πεντάγωνο, που προβλέπει ότι το 2003 θα γίνει πόλεμος Ελλάδας και Τουρκίας με αφορμή τη μειονότητα της Θράκης. Τι θα πούμε τότε, όταν το ΝΑΤΟ θα στείλει στρατεύματα στην Κομοτηνή και θα πει κάντε δημοψήφισμα;".

Παρέμβαση στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου έκανε και ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος,ο οποίος δήλωσε ότι προσεύχεται για "να πρυτανεύσει η δικαιοσύνη και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κατοίκων της περιοχής".

Ο Μπερνς δίνει διαταγές...

Εχει γίνει πλέον ρουτίνα η παρουσία του Αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα, Ν. Μπερνς,στο ελληνικό υπουργείο Αμυνας. Μετά την προχτεσινή του επίσκεψη και συνάντηση με τον Α. Τσοχατζόπουλο, χτες απόντος του υπουργού στο εξωτερικό, ήρθε και πάλι στο υπουργείο για να συναντηθεί με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Μ. Παραγιουδάκη και ως πολιτικά προϊστάμενος των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων να συζητήσει με τη στρατιωτική ηγεσία πρακτικά ζητήματα που αφορούν την προετοιμασία της εισβολής στη Γιουγκοσλαβία. Μάλιστα όπως αναφέρθηκε από στρατιωτικές πηγές ο Ν. Μπερνς εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμβολή της Ελλάδας στις ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις και τόνισε τη στρατηγική σημασία της Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, όπως φαίνεται, στα αιτήματα των Αμερικανών είναι και η διέλευση και τουρκικών στρατευμάτων από τη Β. Ελλάδα με προορισμό το Κόσσοβο. Μέχρι στιγμής έχουν κάνει αναγνώριση εδάφους στη Βουλγαρία και την Αλβανία, αλλά η προσέγγιση από τις χώρες αυτές είναι δύσκολη.

ΟΧΙ στην ιμπεριαλιστική επέμβαση

Οι μαζικοί φορείς καταδικάζουν και καλούν σε αγωνιστική δράση

Σε ανακοινώσεις διαμαρτυρίας και καταδίκης της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στο Κοσσυφοπέδιο και της συνενοχής της ελληνικής κυβέρνησης προβαίνουν οργανώσεις, μαζικοί φορείς, εργατικά σωματεία, ενώσεις ειρήνης...

"Το πέπλο σιωπής με το οποίο προσπαθεί η κυβέρνηση, με τη βοήθεια των ΜΜΕ, να καλύψει τις επιδιώξεις των Αμερικανών να ματοκυλίσουν εκ νέου τα Βαλκάνια, δεν είναι ικανό να κρύψει τις σημερινές δραματικές εξελίξεις", αναφέρει σε χτεσινή ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας."Η επίθεση των ιμπεριαλιστών, με στόχο το μακέλεμα του σερβικού λαού, βρίσκεται πλέον σε πλήρη εξέλιξη και η χώρα μας έχει μετατραπεί σε ορμητήριό τους, εξαιτίας της πιο αισχρής δουλικότητας που επιδεικνύει η κυβέρνηση με τη σύμφωνη γνώμη της ΝΔ. Κανένας μας δεν μπορεί να μείνει αδιάφορος".

Με ψήφισμά του ο Σύλλογος Ελλήνων Φοιτητών Βελιγραδίου αναφέρει πως "οι τελευταίες εξελίξεις ήρθαν για να αποκαλύψουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τα ιμπεριαλιστικά σχέδια στα Βαλκάνια, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ΗΠΑ. Σ' αυτά τα σχέδια δυστυχώς για άλλη μια φορά η Ελλάδα δε μένει αμέτοχη". Οι Ελληνες φοιτητές του Βελιγραδίου "ζητούν να σταματήσουν τα νέα σχέδια διαμελισμού της Γιουγκοσλαβίας".

Με ψήφισμά του το Παράρτημα Κυψέλης της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ) "διαμαρτύρεται έντονα για τη χρησιμοποίηση του εδάφους της Ελλάδας για τη διέλευση κατοχικών στρατευμάτων του ΝΑΤΟ, ενάντια στους γειτονικούς μας λαούς της Νέας Γιουγκοσλαβίας, με κίνδυνο ανάφλεξης καταστροφικού πολέμου στα Βαλκάνια".

Με ψήφισμά του και ο Σύλλογος Προσωπικού ΕΥΔΑΠ "διαμαρτύρεται έντονα για τη μετατροπή της Θεσσαλονίκης και της γύρω περιοχής σε ορμητήριο των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ εναντίον των λαών της Βαλκανικής".

Με ψήφισμα - καταγγελία του το Σωματείο εργαζομένων στη μεταλλουργία "Καζής" καταγγέλλει "τους τρομοκράτες των λαών Ευρωπαίους και Αμερικανούς για το νέο έγκλημα που ετοιμάζουν εναντίον του γιουγκοσλαβικού λαού". Καταγγέλλει "την ελληνική κυβέρνηση που δίνει κάθε διευκόλυνση στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις" και σημειώνει τον "κίνδυνο να εμπλακεί ο ελληνικός λαός μαζί με όλα τα Βαλκάνια σε ένα νέο πόλεμο". Τέλος, καλεί "την εργατική τάξη να ξεσηκωθεί και να υψώσει φωνή διαμαρτυρίας ενάντια στο νέο μακελειό".

Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Ν. Αττικής και Ν. Πειραιά και Νήσων "Ο Προμηθέας" καταγγέλλει "τις τρομοκρατικές απειλές των Αμερικανατοϊκών για βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας και την υποκριτική στάση της ελληνικής κυβέρνησης".

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών (ΠΟΛ) με ανακοίνωσή της, που τιτλοφορείται "Κάτω τα Χέρια από τη Γιουγκοσλαβία", σημειώνει ότι "η χώρα μας, για άλλη μια φορά - με σοβαρότατες ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης - είχε και έχει άμεση ανάμειξη στην πολεμική επέμβαση (...) Η Βόρεια Ελλάδα έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο στρατόπεδο των Αμερικανών και των ΝΑΤΟικών "φίλων, εταίρων και συμμάχων"... Οι νέοι κατακτητές μπαινοβγαίνουν όποτε και όπως θέλουν στη χώρα μας, προσβάλλοντας κάθε έννοια εθνικής ανεξαρτησίας". Και καταλήγει ότι "πρέπει να αναπτυχθεί αγώνας ώστε να υποχρεωθεί η κυβέρνηση να μη συμμετέχει στα σχέδια των νέων κατακτητών ενάντια στο γιουγκοσλαβικό λαό".

Στη Θεσσαλονίκη

Την απαίτησή τους να σταματήσει η ελληνική κυβέρνηση την παροχή κάθε διευκόλυνσης προς τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις εκφράζουν ολοένα και περισσότεροι φορείς της Θεσσαλονίκης, που βιώνουν τη ΝΑΤΟική κατοχή της πόλης και αγανακτούν.

Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης απαιτεί να μην εμπλακεί η χώρα μας στις ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις και σε περίπτωση επέμβασης του ΝΑΤΟ, να προχωρήσει στη διακοπή κάθε διευκόλυνσης προς τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα. Με ανακοίνωσή της η διοίκηση του ΕΚΘ διακηρύσσει τη διάθεση των εργαζομένων για την ειρηνική διευθέτηση των προβλημάτων που απασχολούν την περιοχή του Κοσσυφοπεδίου και αναφέρει: "Το ΕΚΘ εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία για τις δραματικές εξελίξεις στο Κόσσοβο. Οι εργαζόμενοι στηρίζουν με διακηρυγμένες θέσεις την αυτοδιάθεση των λαών. Οι λαοί μεταξύ τους μπορούν να επιλύουν τις διαφορές τους, χωρίς την εμπλοκή των ΝΑΤΟικών στρατιωτικών δυνάμεων, με σεβασμό στο αμετακίνητο των συνόρων, στην εθνική τους ανεξαρτησία και κυριαρχία, βασισμένοι στον ειλικρινή διάλογο και με γνώμονα πάντα την ειρηνική συνύπαρξη". Το ΕΚΘ απαιτεί να μην εμπλακεί η χώρα μας στις ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις, να σταματήσει κάθε διευκόλυνση προς τις ξένες δυνάμεις και ζητά "με ειρηνικά μέσα να υπάρξει λύση που θα διασφαλίζει την εδαφική ακεραιότητα της Νέας Γιουγκοσλαβίας και την απρόσκοπτη πορεία των λαών της στο μέλλον, με την ταυτόχρονη διασφάλιση και επικράτηση των κανόνων δικαίου και των δικαιωμάτων των λαών".

"Εμείς που ζήσαμε τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς και τον Εμφύλιο που μας επέβαλαν οι Αγγλοαμερικανοί "σύμμαχοι", με χιλιάδες νεκρούς και υλικές καταστροφές, δε μεγαλώσαμε τα παιδιά και τα εγγόνια μας για να γίνουν θύματα των σατανικών όπλων των ιμπεριαλιστών", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή των Συνταξιουχικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης και καλεί την κυβέρνηση να απαιτήσει το σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων και του Συντάγματος της χώρας μας.

Την απόφασή τους να μη γίνουν βορά στα κανόνια των ιμπεριαλιστών, που θέλουν να επιβάλουν τη βάρβαρη "νέα τάξη πραγμάτων" στα Βαλκάνια, διατρανώνουν οι φοιτητές του Ιστορικού Αρχαιολογικού Τμήματος του ΑΠΘ.Δηλώνουν πως θα απαντήσουν αγωνιστικά μαζί με όλο το λαό και τη νεολαία που αντιστρατεύεται τον πόλεμο των ιμπεριαλιστών και αντιπαλεύει τα δολοφονικά σχέδια του ΝΑΤΟ. Σημειώνουν πως "η χρησιμοποίηση της χώρας ως γέφυρας μεταφοράς ΝΑΤΟικών δυνάμεων, η χρήση βάσεων που εδρεύουν στην Ελλάδα και η αποδοχή της κυβέρνησης να στείλει στρατιωτική δύναμη, καθιστούν τον ελληνικό λαό όμηρο των εγκληματικών σχεδιασμών του ιμπεριαλισμού". Και δηλώνει πως τέλειωσαν τα περιθώρια αναμονής και ανοχής. Πρέπει ο λαός να εντείνει τον αγώνα του.

Πλήθος αντιιμπεριαλιστικών συγκεντρώσεων

Πλήθος αντιιμπεριαλιστικών και αντιπολεμικών συγκεντρώσεων διοργανώνονται σε ολόκληρη την Ελλάδα σήμερα.

Η ΚΟ Αχαϊας του ΚΚΕ καλεί το λαό της Πάτρας σε συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας, σήμερα, Τετάρτη 24 Μάρτη στις 7.00 μ.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, μπροστά από το ΕΚΠ.

Εχουν προαναγγελθεί και άλλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας - πικετοφορίες, για σήμερα, καθώς ο εφιάλτης της επέμβασης πλησιάζει όλο και περισσότερο στο να γίνει πραγματικότητα. Πιο συγκεκριμένα:

  • Στο Αίγιο, στις 7.00 μ.μ. στην πλατεία Αγίας Λαύρας.
  • Στην Ηλεία, συγκέντρωση - πορεία στις 7.00 μ.μ. μπροστά από τα Γραφεία της Νομαρχίας, Μητροπολίτου Αντωνίου 4.
  • Στη Ζάκυνθο, στις 7.00 μ.μ. συγκέντρωση - πορεία θα ξεκινήσει από τα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής.
  • Στην Κεφαλονιά, στο Αργοστόλι, στην Πλατεία Καμπάνας, στις 7.30 μ.μ. συγκέντρωση - πορεία θα ξεκινήσει στα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής.
  • Στο Νομό Κορινθίας, θα γίνουν πικετοφορίες στο Λουτράκι στις 6.00 μ.μ. και στο Κιάτο επίσης στις 6.00 μ.μ.

Επίσης, συγκέντρωση - πορεία θα γίνει στην Κόρινθο στις 7.30 μ.μ. ξεκινώντας μπροστά από τα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής.

Στην Καλαμάτα

Σήμερα Τετάρτη στις 7 μ.μ. στην πλατεία 23ης Μαρτίου πραγματοποιείται συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην αμερικανοΝΑΤΟική επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία.

Τη συγκέντρωση διοργανώνουν η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη" και το παράρτημα της ΕΕΔΥΕ, ο Σύλλογος για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, η ΠΕΑΕΑ, η ΝΑΣ, η ΔΑΚ Καλαμάτας και η ΕΣΑΚ.

Στην Αρκαδία

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Αρκαδίας του ΚΚΕ πραγματοποιεί σήμερα Τετάρτη στις 7 μ.μ. πικετοφορία στους κεντρικούς δρόμους της Τρίπολης για την επικίνδυνα απειλούμενη κατάσταση στα Βαλκάνια.

Στην Κρήτη

Με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων καλεί το λαό να υψώσει φωνή διαμαρτυρίας, αντίστασης και καταδίκης των πολεμικών ενεργειών που ετοιμάζονται στα Βαλκάνια. Καλεί τους Χανιώτες, τους μαζικούς φορείς, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, να καταδικάσουν την ωμή ιμπεριαλιστική επέμβαση και τον πόλεμο.

Σήμερα, Τετάρτη 24 Μάρτη, πραγματοποιεί πικετοφορία διαμαρτυρίας για να δοθεί μια πρώτη απάντηση, στις 7 μ.μ. στην Πλατεία της Αγοράς."Να βροντοφωνάξουμε: ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ, ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΑΝΤΑΡΟΣ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ. ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΠΟΛΕΜΑΜΕ ΓΙΑ ΗΠΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ".

Τη Δευτέρα 29 Μάρτη καλεί σε νέο παλλαϊκό συλλαλητήριο στις 7 μ.μ. στην Πλατεία της Αγοράς για να διαδηλωθεί η απαίτηση να σταματήσει η επέμβαση.Πικετοφορία διαμαρτυρίας θα γίνει και στο Ηράκλειο την Παρασκευή, 26 Μάρτη, στις 6 μ.μ., με σημείο συνάντησης την πλατεία Λιονταριών.

  • Με το σύνθημα "Ειρήνη, φιλία και αλληλεγγύη με όλους τους λαούς του κόσμου", ο Σύλλογος Γυναικών Κάτω Πατησίων - Θυμαρακίων - Σεπολίων, η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη" και οι μαζικοί φορείς της περιοχής διοργανώνουν σήμερα αντιπολεμική συγκέντρωση στην πλατεία Θυμαρακίων, στις 6 το απόγευμα.

Οι διοργανωτές επισημαίνουν πως στην εκδήλωση θα παραβρεθούν και θα χαιρετίσουν φίλοι από την Τουρκία, το Κουρδιστάν, την Κύπρο και τη Γιουγκοσλαβία, καθώς και εκπρόσωποι των μαζικών φορέων της περιοχής. Μετά το τέλος των ομιλιών θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με ελληνικά, τουρκικά, κουρδικά και γιουγκοσλάβικα τραγούδια. Θα τραγουδήσει και θα χορέψει, επίσης, συγκρότημα παιδιών του Κουρδιστάν.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Οι νέοι φράγμα στον πόλεμο

Την ανάγκη να δράσουν τώρα, λαός και νεολαία, ενάντια στον πόλεμο που από ώρα σε ώρα μπορεί να ξεκινήσει στη Γιουγκοσλαβία, τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης Μ. Σπυριδάκης, μιλώντας χθες το βράδυ σε αντιπολεμική εκδήλωση που οργάνωσαν οι "Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας" στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

"Τώρα πια έπεσαν οι μάσκες των ιμπεριαλιστών. Είναι πιο εύκολο σήμερα ο λαός να καταλάβει την ανάγκη να περάσει στη δική του αντεπίθεση για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων του", είπε ο Μ. Σπυριδάκης και κάλεσε ιδιαίτερα τους νέους να σταθούν φραγμός στα βρόμικα σχέδια των ιμπεριαλιστών. "Αντί να σκύβουμε το κεφάλι και να υποτασσόμαστε στη δύναμη του ισχυρού, πρέπει να σταθούμε όρθιοι και να γιγαντόσουμε το φιλειρηνικό κίνημα. Για να μην πέσει θύμα των ξένων συμφερόντων, θυσία στο βωμό των ιμπεριαλιστών", κατέληξε ο πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ.

Η χτεσινή εκδήλωση ήταν ακόμη μία από τις δεκάδες πρωτοβουλίες που έχουν αναπτύξει το τελευταίο διάστημα οι ΠΚΣ, στην προσπάθειά τους να σπάσουν το φράγμα σιωπής που έχουν υψώσει σύσσωμοι οι υποτελείς των αμερικανονατοϊκών συμφερόντων.

Το αντιπολεμικό διήμερο στη σχολή Νομικών Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ, που ολοκληρώθηκε χθες, αλλά και αυτό στο ΠΑΜΑΚ, στάθηκε βήμα για να βγει στην επιφάνεια η αγωνία των φοιτητών, για το μέλλον που τους ετοιμάζουν οι ιμπεριαλιστές.

Εκατοντάδες υπογραφές μαζεύτηκαν από τους φοιτητές σε κείμενο με το οποίο απαιτούν να σταματήσει κάθε εμπλοκή της χώρας μας στην επέμβαση στο Κόσσοβο. Ενώ καθημερινά στήνονται αντιπολεμικές επιτροπές στις σχολές με στόχο την πλατύτερη ενημέρωση και την οργάνωση μαζικών αντιπολεμικών αγώνων..

ΙΩΑΝΝΙΝΑ
Μαζική αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση

Μαζική αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση έγινε χτες το βράδυ στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, με πρωτοβουλία φορέων της πόλης, για να διαδηλωθεί η αντίθεση στη στρατιωτική επέμβαση στο Κοσσυφοπέδιο και τη συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης.

Η συγκέντρωση κατέληξε σε πορεία, στην οποία κυριάρχησαν συνθήματα, όπως "Κανένας φαντάρος στη Γιουγκοσλαβία, δεν πολεμάμε για ΗΠΑ - Γερμανία" και "Φονιάδες των λαών, Αμερικάνοι".

Τη συγκέντρωση συνδιοργάνωσαν και συμμετείχαν: Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, τα Σωματεία Οικοδόμων, Χειριστών Μηχανημάτων και Συνταξιούχων, ο Σύλλογος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου των Ιωαννίνων, ο Σύλλογος Δημοτικών Υπαλλήλων του Νομού Ιωαννίνων, των Υπαλλήλων Εσωτερικής Εκμετάλλευσης των ΕΛΤΑ, ο Σύλλογος Γυναικών του Νομού Ιωαννίνων, η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη" - Παράρτημα Ιωαννίνων και η Επιτροπή Ειρήνης της πόλης.

Προ της κρισιμότητας της κατάστασης και υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων, οι συμμετέχοντες στη συγκέντρωση αποφάσισαν να την επαναλάβουν σήμερα, στις 6.30 μ.μ., ξεκινώντας και πάλι από το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων.

ΚΚΕ
Ο λαός να ξεσηκωθεί

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος

"Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ισχυρίζεται ότι επιδιώκει να δοθεί πολιτική λύση στο Κοσσυφοπέδιο.

Οποιος τάσσεται υπέρ της πολιτικής λύσης, πρέπει να καταδικάζει και τη στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ στο Κόσσοβο, αν θέλει να είναι φερέγγυος και ειλικρινής. Διαφορετικά, απλώς κοροϊδεύει τον κόσμο.

Αν η κυβέρνηση ήθελε να εμποδίσει την επίθεση του ΝΑΤΟ, δεν είχε παρά να εμποδίσει τη διέλευση των στρατευμάτων του από την Ελλάδα και να μην παραχωρήσει εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης της δολοφονικής επίθεσης του ΝΑΤΟ.

Η κυβέρνηση δήλωσε ότι, αν χρειαστεί, θα πάρει μέρος σε στρατιωτικές "επιχειρήσεις ειρήνης" στο Κόσσοβο.

Δεν υπάρχουν επιχειρήσεις ειρήνης στις σημερινές συνθήκες, πολύ περισσότερο όταν αυτές γίνονται από το ΝΑΤΟ. ΝΑΤΟ σημαίνει πόλεμος, σημαίνει πολεμική τρομοκρατία.

Το ΚΚΕ καλεί το λαό να ξεσηκωθεί σε ενδεχόμενη επίθεση του ΝΑΤΟ στο Κόσσοβο. Κάτω τα χέρια από τη Νέα Γιουγκοσλαβία! Εξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια!".

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Εκτακτη σύσκεψη για δράση

Εκτακτη σύσκεψη των Σωματείων του οργανώνει απόψε στις 6 το απόγευμα το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, με στόχο την οργάνωση Πανθεσσαλονικιώτικου αντιπολεμικού συλλαλητηρίου, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο Κόσσοβο. Την Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι το ΕΚΘ καλεί σε σύσκεψη και όλους τους φορείς της πόλης, ώστε να εκφραστεί παλλαϊκά η αντίσταση απέναντι στο έγκλημα που εξελίσσεται σε βάρος των βαλκανικών λαών.

Περιορίζονται συνταγματικά δικαιώματα

Επιστολή του βουλευτή του ΚΚΕ Στρ. Κόρακα για την αστυνόμευση των κινητοποιήσεων στον πρόεδρο της Βουλής

Το σοβαρό ζήτημα της αντισυνταγματικής τακτικής των αστυνομικών δυνάμεων με το πρόσχημα της αστυνόμευσης των κινητοποιήσεων θέτει με επιστολή που έστειλε στον Πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Στρατής Κόρακας. Με αφορμή τη στάση των αστυνομικών σε διαδήλωση της ΕΕΔΥΕ στις 19 Μάρτη, ο Στρ. Κόρακας έκανε λόγο για "κινητοποίηση τεράστιας δύναμης αστυνομίας και ειδικά των ΜΑΤ, με προφανή στόχο να αποτραπεί η συμμετοχή στη διαδήλωση", ενώ στη συνέχεια υπήρξε "βίαια προσπάθεια διάλυσης της πορείας, με ρίψη μάλιστα δακρυγόνων". Κατήγγειλε παράλληλα την "απαράδεκτη και προσβλητική συμπεριφορά του επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης". Καταλήγοντας ο βουλευτής του ΚΚΕ τονίζει ότι "τέτοιου είδους απαγορεύσεις έχουν πάρει για προφανείς λόγους μόνιμο χαρακτήρα, σε αντίθεση με το αναφαίρετο δικαίωμα του "συνέρχεσθαι". Μάλιστα, συχνά ο χώρος έξω από τη Βουλή γίνεται "θέατρο" συγκρούσεων αστυνομίας και διαδηλωτών, που τους απαγορεύεται να πορευτούν προς την Ηρώδου του Αττικού. Πρόκειται σαφώς για παράνομη και καταχρηστική ενέργεια των αρχών, που περιορίζουν συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα και πρέπει να μας ανησυχούν και να μας βρίσκουν αντίθετους".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ