ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Μάρτη 1999
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
Δεν μπορούν χωρίς κατάδικους

Οι αγωνιζόμενοι αγρότες πρέπει οπωσδήποτε να κάτσουν στο σκαμνί, εκτίμησε η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, επιβεβαιώνοντας και έτσι πως η Δικαιοσύνη δεν είναι τυφλή, αλλά αντίστοιχη του κράτους που καλείται να υπηρετήσει

Στο "σκαμνί" θέλει να βάλει ο Αρειος Πάγος τους αγρότες που συμμετείχαν στις μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις (αντιμετωπίζουν κατηγορίες για παρακώλυση των συγκοινωνιών - άρθρα 290, 291 και 292 του Ποινικού Κώδικα). Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση, με σχετική διάταξη στο πολυνομοσχέδιο - "σκούπα", είχε ήδη κάνει καθαρό πως ήθελε τους αγρότες ομήρους και να υποβάλλουν δηλώσεις μετανοίας.

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, όμως, χτες "μπλόκαρε" ακόμη και αυτή την κουτσουρεμένη διάταξη (άρθρο 26) του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για παραγραφή των λεγόμενων αδικημάτων των αγροτών κατά τις μεγάλες κινητοποιήσεις των ετών 1995, 1996 και μέχρι το Μάρτη του 1997.

Η Διοικητική Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με ισχυρότατη πλειοψηφία (34, έναντι έξι και δύο αποχές) έκρινε αντισυνταγματική την παραγραφή των "αδικημάτων" των αγροτών, θεωρώντας ότι αυτό ισοδυναμεί με αμνηστία, με το σκεπτικό ότι πρόκειται για ποινικά και όχι πολιτικά αδικήματα. Κατά της πλειοψηφίας, σύμφωνα με πληροφορίες, τάχθηκαν οι αρεοπαγίτες Ε. Κρουσταλλάκης και Χ. Μυρσινιάς.

Με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης αρχικά προβλεπόταν η παραγραφή των λεγόμενων αδικημάτων των αγροτών. Την παύση θα αποφάσιζαν τα δικαστήρια ενώπιον των οποίων εκκρεμούν οι υποθέσεις. Αυτό θα γινόταν με πρόταση του εισαγγελέα της έδρας, με αίτηση του κατηγορούμενου ή και αυτεπάγγελτα.

Οταν ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ε. Γιαννόπουλος, κατέθεσε το πολυνομοσχέδιο πρόσθεσε άλλη μία παράγραφο, σύμφωνα με την οποία συνεχίζεται η ποινική δίωξη που είχε παυθεί, σε περίπτωση που ο υπαίτιος υποπέσει μέσα σε μια διετία "από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου στις ίδιες αξιόποινες πράξεις και καταδικαστεί με οριστική απόφαση του ποινικού δικαστηρίου"! Αυτό σημαίνει ότι με αυτή τη διάταξη οι αγρότες κρατούνται σε ομηρία για δύο χρόνια και θα πρέπει να κάνουν δηλώσεις μετανοίας για τη συμμετοχή τους στις αγροτικές κινητοποιήσεις.

Παλαιότερη απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου το 1982 είχε κρίνει συνταγματική την παραγραφή παρόμοιων αδικημάτων αγροτών για πλημμελήματα, που τιμωρούνταν με ποινή φυλάκισης μέχρι ενός έτους. Σ' εκείνη την απόφαση του Αρείου Πάγου θεωρούνταν ότι ο νόμος εισήγαγε "ειδική παραγραφή" και όχι αμνηστία.Αντίθετα, χτες, για την ίδια περίπτωση, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι πρόκειται για αμνηστία...

Στη χτεσινή απόφαση του Αρείου Πάγου επισημάνθηκε ότι η αμνηστία αντίκειται στην αρχή της διάκρισης των εξουσιών και στην αρχή του κράτους δικαίου. Με την άποψη της πλειοψηφίας τάχθηκε ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Στ. Ματθίας και ο εισαγγελέας Π. Δημόπουλος.

Το πολυνομοσχέδιο δεν έχει ακόμα ψηφιστεί. Ετσι στην καλύτερη περίπτωση που ψηφιστεί ως έχει, το πιθανότερο είναι ότι δε θα εφαρμοστεί από τα δικαστήρια, αφού οι δικαστές για την έκδοση των αποφάσεων θα παίρνουν υπόψη τη γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου.

  • Στη χτεσινή Ολομέλεια του Αρείου Πάγου κρίθηκε σχεδόν ομόφωνα συνταγματική η διάταξη που προβλέπει τη δυνατότητα του υπουργού να παρέχει οδηγίες στους εισαγγελείς για θέματα που αφορούν την καταπολέμηση του εγκλήματος. Αντίθετη γνώμη εξέφρασαν οι Λ. Λυμπερόπουλος και Γ. Σταθέας.
"Κι έτσι δικάζουν στο σωρό... "

Το Εφετείο Πάτρας καταδίκασε χτες έξι αγωνιστές καπνοπαραγωγούς της Αιτωλοακαρνανίας, αγνοώντας το γεγονός ότι δεν είχαν δικηγόρο υπεράσπισης!

Στην εξοντωτική καταδίκη έξι αγωνιστών αγροτών της Αιτωλοακαρνανίας, προχώρησε χτες με προκλητικό τρόπο το Εφετείο Πάτρας. Η έδρα του δικαστηρίου αγνόησε το γεγονός ότι οι έξι κατηγορούμενοι δεν είχαν υπεράσπιση (λόγω κωλύματος του δικηγόρου τους) και αρνήθηκε να αναβάλει τη δίκη. Καταδίκασε τους αγρότες σε ποινή φυλάκισης 2 μηνών με τριετή αναστολή. Ακόμα οι καταδικασθέντες επιβαρύνθηκαν με χρηματική ποινή 77.000 δραχμών έκαστος για τα δικαστικά έξοδα.

Η καταδίκη έρχεται να προστεθεί στο "μπαράζ" των δικαστικών διώξεων σε βάρος των αγωνιζομένων αγροτών που προωθεί η κυβέρνηση, μέσω των "αγροτοδικείων". Ερχεται μετά και το προκλητικό άρθρο του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης που κατατέθηκε στη Βουλή, με το οποίο η κυβέρνηση επιμένει στη διαιώνιση της ομηρίας των αγροτών για τα δύο επόμενα χρόνια, με προφανή σκοπό να μη γίνουν νέες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, ενόψει των καταστροφικών αποφάσεων της "Ατζέντας 2000" και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

Το δικαστήριο αγνόησε το γεγονός που βεβαίωσαν ακόμα και μάρτυρες αστυνομικοί ότι τα τρακτέρ ήταν στην άκρη του δρόμου και τους καταδίκασε για παρακώλυση συγκοινωνιών στις 10 Απρίλη του 1994!

Ο μάρτυρας υπεράσπισης Γιάννης Κοτοπούλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Αιτωλοακαρνανίας, τόνισε ότι η απόφαση του δικαστηρίου να προχωρήσει στη δίκη χωρίς να υπάρχει δικηγόρος υπεράσπισης είναι πρωτόγνωρη και παράλογη και πως την ευθύνη της συγκεκριμένης κινητοποίησης - όπως και των υπόλοιπων που έγιναν - την έχει η Ομοσπονδία, ενώ επίσης και αυτός κατέθεσε ότι τα τρακτέρ ήταν παρατεταγμένα στην άκρη του δρόμου.

ΠΑΡΑΚΤΙΟΙ ΑΛΙΕΙΣ
Κλήσεις για δίκες αντί για λύσεις στα προβλήματα

Στο διωγμό των ψαράδων των ακριτικών νησιών της χώρας, που αγωνίζονται για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους, προχωρά η κυβέρνηση, αντί να λύσει τα οξυμένα προβλήματά τους. Με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Μήτσος Κωστόπουλος και Στρατής Κόρακας απαιτούν από την κυβέρνηση να σταματήσει το "κυνήγι των μαγισσών".

Στην Ερώτηση του ΚΚΕ σημειώνεται ότι δεν πέρασε πολύς χρόνος από τις κινητοποιήσεις των ψαράδων και αποδείχτηκε ότι η κυβέρνηση, "όχι μόνο δεν τήρησε τις υποσχέσεις της, αλλά έχει εξαπολύσει - μέσω των λιμενικών αρχών - διωγμό στους ακρίτες ψαράδες. Συγκεκριμένα, με αποφάσεις των αρμοδίων αρχών που βιώνουν στο πετσί τους οι ψαράδες, η κυβέρνηση επιμένει να τους θεωρεί μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους εντάσσει στο δευτερογενή τομέα, ενώ επέβαλε φορολογικό χαράτσι στον ιδιοκτήτη της κάθε βαρκούλας. Παράλληλα, επιβάλλει σκληρά πρόστιμα και προβαίνει σε δικαστικές διώξεις, σε περίπτωση που τα Λιμεναρχεία βρουν ένα (!) ψάρι παραπάνω από αυτό που οι... εγκέφαλοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης καθορίζουν".

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τους υπουργούς Οικονομίας και Γεωργίας τι προτίθεται να πράξει η κυβέρνηση, ώστε να σταματήσει το "κυνήγι μαγισσών", να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, να ενισχύσει και να στηρίξει με κάθε δυνατό τρόπο τους ανθρώπους που συνεχίζουν να "φυλάνε τις Θερμοπύλες"!

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Διεκδικούν και κερδίζουν

Σημαντικά βήματα για την ανεύρεση χώρων, αναγκαίων τόσο για τους ίδιους όσο και για τους δημότες τους, έκαναν εννέα δήμοι του νομού Καρδίτσας. Παράλληλα, η δημοτική αρχή της πρωτεύουσας του νομού συνεχίζει τις ενέργειές της, προκειμένου να αποκτήσει επιπλέον κτίσματα, ικανά να αναβαθμίσουν τη λειτουργία του δήμου και της ποιότητας ζωής των κατοίκων του.

Χτες Τρίτη, οι δήμαρχοι των δήμων Καρδίτσας, Σοφάδων, Παλαμά, Φύλλου, Κάμπου, Καλλιφωνίου, Σελλάνων, Ταμασίου, Μενελαίδας και Αρνης,συνοδευόμενοι από τους βουλευτές του νομού Καρδίτσας Β. Μπούτα, Δ. Σωτηρλή και Δ. Σιούφα, καθώς και τον υφυπουργό Μεταφορών Ν. Σαλαγιάννη, συναντήθηκαν με τον υφυπουργό Εσωτερικών Γ. Φλωρίδη και ζήτησαν να χρηματοδοτηθούν οι δήμοι από το πρόγραμμα ΕΠΤΑ (πρόγραμμα χρηματοδότησης των δήμων που προέκυψαν από τις αναγκαστικές συνενώσεις) με 480 εκατομ. δρχ. Τα χρήματα αυτά να χρησιμοποιηθούν, για να αγοράσουν οι δήμοι τα περιουσιακά στοιχεία που εκποιεί η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Καρδίτσας.

Η ΕΑΣΚ εκποιεί συνολικά 19 σιταποθήκες, οικόπεδα και αγροκτήματα. Οι δήμοι ζητούν να αγοράσουν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία και σημειώνουν πως τα ακίνητα της ΕΑΣΚ μπορούν να αξιοποιηθούν από τους νέους δήμους, για να στεγάσουν εκεί δημοτικές τους υπηρεσίες, αλλά και ως χώροι πολιτιστικών, αθλητικών δραστηριοτήτων, πάρκων και πρασίνου.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών τούς παρέπεμψε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, προκειμένου να υποβάλλουν εκεί το απαραίτητο Τεχνικό Δελτίο Εργου και κατόπιν να εγκριθεί η χρηματοδότησή τους κατά προτεραιότητα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Καπναποθήκες

Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε χτες και με τον υπουργό Γεωργίας Γ. Ανωμερίτη και ζήτησε την παραχώρηση στο δήμο Καρδίτσας των αποθηκών, ιδιοκτησίας του Εθνικού Οργανισμού Καπνού,ώστε αυτές να αξιοποιηθούν και να χρησιμοποιηθούν ως μόνιμο εκθεσιακό κέντρο, το οποίο χαρακτήρισε αναγκαίο και για το δήμο, αλλά και από τις παραγωγικές τάξεις του νομού, για την προβολή των τοπικών προϊόντων.

ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΑ ΧΡΕΗ
Ζητούν πραγματικά δίκαιη ρύθμιση

Να ακυρωθεί η υπάρχουσα ρύθμιση - κοροϊδία της ΑΤΕ για τα αγροτοκτηνοτροφικά χρέη και να αντικατασταθεί από μια νέα δίκαιη ρύθμιση, η οποία θα επιλύσει οριστικά το πρόβλημα των χρεών, ζητούν η Ομοσπονδία Χοιροτροφικών Συλλόγων και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Βοοτρόφων - Παραγωγών Κρέατος - Γάλακτος.

Σε σύσκεψή τους οι εκπρόσωποι των Κτηνοτροφικών Οργανώσεων της χώρας (Βοοτροφικών, Χοιροτροφικών, αιγοπροβατοτροφικών κλπ.) κατήγγειλαν ως απαράδεκτη τη νέα ρύθμιση της ΑΤΕ για τα αγροτικά χρέη. Επίσης, κατήγγειλαν το γεγονός ότι η κυβέρνηση αρνήθηκε να εισακούσει τις συγκεκριμένες προτάσεις τους για δίκαιη ρύθμιση των χρεών. Οπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση: "Η νέα αυτή ρύθμιση θα έχει την ίδια τύχη και τα αποτελέσματα των προηγούμενων, καθώς αντί να λύσει το πρόβλημα της άδικης και αλόγιστης υπερχρέωσης, θα το διογκώσει ακόμη περισσότερο, επιταχύνοντας και επισημοποιώντας τον αφανισμό της ελληνικής κτηνοτροφίας".

Οι διοικήσεις των Κεντρικών Κτηνοτροφικών Οργανώσεων της χώρας ζητούν από τον υπουργό Γεωργίας να παρέμβει στη διοίκηση της ΑΤΕ, προκειμένου αυτή να προβεί σε νέα μέτρα για την άμεση και οριστική επίλυση του προβλήματος της υπερχρέωσης του κλάδου της κτηνοτροφίας και προειδοποιούν πως αν αυτό δε συμβεί, τότε ο αγώνας τους θα συνεχιστεί μέχρι την τελική δικαίωση.

ΑΓΝΟ
Μπορεί να μείνει συνεταιριστική

"Οι μικρομεσαίοι παραγωγοί και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να δημιουργήσουν το δικό τους μέτωπο προκειμένου να κρατήσουν το συνεταιριστικό εργοστάσιο της ΑΓΝΟ μακριά από τα νύχια του ιδιωτικού κεφαλαίου, που, στα πλαίσια της συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης της παραγωγής, έχει εξαφανίσει κάθε συνεταιριστικό εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης", τονίζει σε δήλωσή του ο Αγγελος Τζέκης,μέλος της ΝΕ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στην επιχείρηση.

Παρουσιάζοντας την πρόταση του ΚΚΕ για το μέλλον της επιχείρησης, ο Α. Τζέκης σημείωσε: "Το ΚΚΕ σε συζήτηση που είχε γίνει στη Βουλή είχε υποστηρίξει ότι η ΑΓΝΟ θα μπορούσε να παραμείνει συνεταιριστική, εάν αυτό γινόταν με τη μετατροπή της σε εταιρία μετοχικού ενδιαφέροντος, όπου δύο θα ήταν οι εταίροι. Οι συνεταιρισμοί και η ΑΤΕ. Χωρίς κανείς από τους δύο να έχει δικαίωμα να παραχωρήσει το μερίδιό του σε τρίτους. Ενώ παράλληλα, με μια πολιτική που θα κινούνταν στην κατεύθυνση της ανάπτυξης και της ανάκαμψης της ΑΓΝΟ, το μερίδιο της ΑΤΕ θα περνούσε σταδιακά στα χέρια των συνεταιρισμών".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ