ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Μάρτη 1999
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΤΗΣΙΑ
Κινδυνεύει άλλος ένας ελεύθερος χώρος

Μεθοδεύσεις για να ανατραπούν παλιότερες αποφάσεις καταγγέλλουν κάτοικοι της περιοχής

Φόβους για την τσιμεντοποίηση άλλου ενός ελεύθερου χώρου της Αθήνας, με ευθύνη στελεχών των παρατάξεων του Δ. Αβραμόπουλου και του Δ. Μπέη,εκφράζουν ο Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Πατησίων και η Επιτροπή Κατοίκων της περιοχής, με υπόμνημά τους προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ.

Στο υπόμνημα που υπογράφεται από 600 κατοίκους των Πατησίων, εκφράζεται η διαμαρτυρία τους για την τύχη νεοκλασικού κτιρίου επί της οδού Θεοτοκοπούλου 34, του παρακείμενου θερινού κινηματογράφου "Α - Β" και του γύρω ελεύθερου χώρου. Τα δύο κτίσματα έχουν έκταση 3,2 στρεμμάτων και περιβάλλονται από ψηλά δέντρα και πράσινο. Ο χώρος διεκδικείται από το μεγαλοεργολάβο Ζέρβα,που προβάλλει τίτλους ιδιοκτησίας, θέλει να κατεδαφίσει τα παλαιά κτίσματα και να κατασκευάσει εκεί συγκρότημα πολυκατοικιών.

Οι κάτοικοι κινητοποιήθηκαν και ύστερα από τις έντονες πιέσεις τους το Συμβούλιο του 5ου Δημοτικού Διαμερίσματος εξέδωσε τρεις ομόφωνες αποφάσεις να κηρυχτούν διατηρητέα τα δυο κτίσματα και να αναπτυχθεί το πράσινο. Επίσης, το Δημοτικό Συμβούλιο, με δύο ομόφωνες αποφάσεις, ζήτησε την αναστολή εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών στο χώρο και να κηρυχτεί διατηρητέος ως προς τη χρήση με ενέργειες των υπουργείων ΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού, να ανασταλεί η έκδοση αδειών για ένα χρόνο, με σκοπό την ανάπλαση της περιοχής για τη δημιουργία χώρων πρασίνου και πολιτιστικών δραστηριοτήτων και να κινηθεί η διαδικασία δέσμευσης του χώρου για πράσινο και πολιτιστικές δραστηριότητες.

Επιπλέον, εκδόθηκε απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ (ΦΕΚ 925/19 - 11 - 98) περί αναστολής για ένα χρόνο χορήγησης οικοδομικών αδειών και εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών στο συγκεκριμένο χώρο, ενώ το νεοκλασικό κτίριο βρίσκεται στη διαδικασία χαρακτηρισμού.

Παρά τα προαναφερόμενα, όμως, και όπως τονίζεται στο υπόμνημα των κατοίκων, στο Δημοτικό Συμβούλιο η πλειοψηφία έθεσε - το Δεκέμβρη του '98 - θέμα ημερησίας διάταξης να μην προχωρήσει η απαλλοτρίωση του χώρου, επειδή ο κατασκευαστής πρότεινε να παραχωρηθεί χώρος 850 τ. μ. σε δημόσια χρήση, με αντάλλαγμα την αντίστοιχη αύξηση του συντελεστή δόμησης. Το θέμα αναβλήθηκε και επανήλθε - στις 15 του Μάρτη - ως θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης στο Διαμερισματικό Συμβούλιο, που τελικά απέρριψε την πρόταση του Ζέρβα.

Μετά από όλα αυτά, οι κάτοικοι - φοβούμενοι μεθοδεύσεις υπέρ του εργολάβου - διαμαρτύρονται για την προσπάθεια τσιμεντοποίησης του χώρου και ζητούν την επίσπευση της διαδικασίας χαρακτηρισμού των κτισμάτων ως διατηρητέων και την ανάπτυξη του πρασίνου στον περιβάλλοντα χώρο.

Επιπρόσθετα, με ψήφισμά τους, καταγγέλλουν επτά διαμερισματικούς συμβούλους από το συνδυασμό του Δ. Αβραμόπουλου και έναν από το συνδυασμό του Δ. Μπέη γιατί, "ενεργώντας σαν υπάλληλοι του μεγαλοεργολάβου Ζέρβα", ψήφισαν αντίθετα από τις προηγούμενες αποφάσεις, όταν επανατέθηκε εκεί το θέμα, το Μάρτη. Σημειώνουν, πως οι σύμβουλοι αυτοί βοηθούν με τη στάση τους τα συμφέροντα του μεγαλοεργολάβου και "έφτασαν στο θλιβερό κατάντημα να προτείνουν ουσιαστικά την τσιμεντοποίηση ενός από τους τελευταίους ελεύθερους χώρους για πράσινο και πολιτιστικά, με συνέπεια την περαιτέρω υποβάθμιση της ήδη πυκνοκατοικημένης περιοχής μας".

ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Δημαρχείο στο λιμάνι που ξεπουλιέται...

Δεν πήρε τελικά απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης στη χτεσινή του συνεδρίαση σχετικά με το θέμα της διεκδίκησης από το δήμο του κτιρίου του επιβατικού σταθμού στο λιμάνι της πόλης, που ανήκει στον ΟΛΘ, παρά το γεγονός ότι αυτό αποτέλεσε το κύριο θέμα της συνεδρίασης.

Ο δήμαρχος, Β. Παπαγεωργόπουλος, δε θέλησε να τεθεί το θέμα σε ψηφοφορία, φοβούμενος πιθανόν ότι η απόφαση δε θα ήταν ομόφωνη.

Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης "Θεσσαλονίκη - Αντεπίθεση Τώρα" Αγάπιος Σαχίνης στην τοποθέτησή του δήλωσε ότι η παράταξή του συμφωνεί με την απόκτηση από το δήμο του συγκεκριμένου κτιρίου, δεδομένου ότι είναι μεγάλη ανάγκη να εξασφαλίσει ο δήμος κατάλληλη στέγη. Πρόσθεσε όμως ότι την ίδια στιγμή που συζητείται η μεταφορά του δήμου στο συγκεκριμένο κτίριο, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης ξεπουλιέται και μετατρέπεται σε Ανώνυμη Εταιρία. Ξεπουλιούνται και άλλες δημόσιες υπηρεσίες, επισήμανε ο Α. Σαχίνης, σε σημείο που η Θεσσαλονίκη ολόκληρη να μετατρέπεται σε... Ανώνυμη Εταιρία. Επισήμανε ακόμα ότι στη μεταφορά του δήμου στο λιμάνι αντιτίθενται συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα, που δε βολεύονται με την αλλαγή στη χρήση της γης γύρω από το λιμάνι.

Στη συνεδρίαση ο Αγάπιος Σαχίνης κατήγγειλε επίσης το γεγονός ότι 21 ολόκληρα χρόνια μετά το σεισμό του 1978, οι μαθητές του 23ου και 104ου Δημοτικών Σχολείων της Τούμπας μαθαίνουν γράμματα σε κτίριο χτισμένο με πλάκες αμιάντου. Υπογράμμισε ότι το σοβαρό αυτό θέμα είναι ενδεικτικό της στάσης της κεντρικής εξουσίας απέναντι στο πρόβλημα της σχολικής στέγης, που τελευταία παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις στη Θεσσαλονίκη.

Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο σχολικό κτίριο ανεγέρθηκε το 1978 για να αντιμετωπιστούν προσωρινά, για λίγους μήνες, οι έκτακτες οικιστικές ανάγκες που δημιουργήθηκαν με το σεισμό.

Στην απάντησή του ο δήμαρχος παραδέχτηκε ότι αυτό αποτελεί μια απαράδεκτη κατάσταση και κατέκρινε το γεγονός ότι το 1998 ο Νομός Θεσσαλονίκης πήρε από τα κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού, για το πρόγραμμα σχολικής στέγης, τα μισά χρήματα απ' ό,τι το 1997. Επέρριψε γι' αυτό ευθύνες στην κεντρική εξουσία αλλά δεν πρότεινε την ανάληψη κάποιας συγκεκριμένης πρωτοβουλίας του δήμου για διεκδίκηση των απαιτούμενων κονδυλίων καιπίεση στην κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις εξαγγελίες της και στις εκπαιδευτικές ανάγκες του νομού.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Τα πανό ενοχλούσαν την τελετή...

Στις 6 μ.μ. χτες οι εργαζόμενοι στο Δήμο Θεσσαλονίκης με συμβάσεις ορισμένου χρόνου μαζί με τους συναδέλφους τους στους περιφερειακούς δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος είχαν συγκεντρωθεί στο άγαλμα του Βενιζέλου με τα πανό τους για την προγραμματισμένη διαμαρτυρία τους σχετικά με τους όρους απασχόλησής τους στους δήμους. Πριν όμως ξεκινήσει η συγκέντρωση, τους εργαζόμενους περίμενε μια απρόοπτη έκπληξη.

Στον ίδιο χώρο κατέφθασαν στρατιωτικά αγήματα, οι αρχές της πόλης, νομάρχης, δήμαρχος, κλπ., αλλά και μεγάλη αστυνομική δύναμη. Η Αστυνομία διέταξε τους συγκεντρωμένους εργάτες να αποσυρθούν από το χώρο και να πάρουν τα αναρτημένα πανό τους γιατί τα συνθήματα δε συμβιβάζονταν με την τελετή που επρόκειτο να αρχίσει με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την εκλογή του Ελευθέριου Βενιζέλου για πρώτη φορά σε δημόσιο αξίωμα.

Ενα από τα συνθήματα στα πανό των εργαζομένων έλεγε: "Η εξασφάλιση εργασίας είναι ευθύνη της πολιτείας". Είχε δίκιο έτσι η Αστυνομία και οι αρχές της πόλης να επιμένουν ότι τέτοιου είδους συνθήματα είναι ασυμβίβαστα με τη μνήμη του Βενιζέλου!

Μετά το τέλος της τελετής, με τα στεφάνια, τους χορούς και τα μεζεδάκια, οι συγκεντρωμένοι συμβασιούχοι των δήμων σήκωσαν τα ενοχλητικά τους πανό και ξεκίνησαν την πορεία τους προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους: Νομοθετική ρύθμιση για μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου. Πλήρωση όλων των κενών οργανικών θέσεων με μόνιμο προσωπικό. Δικαίωμα να συνεχίσουν την εργασία για την οποία προσλήφθηκαν, εφόσον οι ανάγκες εξακολουθούν να υπάρχουν. Καλύτερη παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Τα παρακάτω Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιούν τις Εκλογοαπολογιστικές τους Συνελεύσεις:

  • Παρασκευή

- ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ,στις 6μμ, στα γραφεία του παρ/τος (Αρτέμιδας 7 - 9, Γαλάτσι. Τηλ.: 29.29.946).

  • Σάββατο 27 - 3 - 99

- ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ,στις 10.30πμ, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

- ΠΥΡΓΟΥ (Ν. Ηλείας), στις 10πμ, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου της πόλης.

  • Κυριακή 28 - 3 - 99

- ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ,στις 10πμ, στο Παλαιό Δημαρχείο. Παρακαλούνται όλοι οι αντιστασιακοί να παραβρεθούν στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου της πόλης, όπου θα παρελάσει και το Παράρτημα.

- ΠΛΑΚΑΣ,στις 10.30πμ,στα γραφεία του Παρ/τος, Αγίου Μάρκου 10.

- ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ,στις 10πμ, στο δημαρχείο της πόλης.

- ΚΟΛΩΝΟΥ,στις 10πμ, στο Δ Διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων (Αλεξανδρείας και Λένορμαν, πλ. Αγ. Κωνσταντίνου).

- ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ (Αττικής), στις 10.30πμ στον κινηματογράφο"ΑΣΤΕΡΑ" (πίσω από τον ΟΤΕ). Παρακαλούνται οι αντιστασιακοί να πάρουν μέρος στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου.

- ΖΑΚΥΝΘΟΥ

  • Τετάρτη 31 - 3 - 99.

- ΠΕΙΡΑΙΑ (Κέντρο), στις 5 μμ στην αίθουσα της ΠΕΜΕΝ (Μπουμπουλίνας 21, Πειραιάς).

Συνεστίαση

Το Παράρτημα ΖΩΓΡΑΦΟΥ της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί την ετήσια συνεστίασή του την Παρασκευή 26 - 3 - 99 στις 8.30μμ στην ταβέρνα "ΓΑΛΗΝΗ" (στον δρόμο που γίνεται η "Λαϊκή", στα Ανω Ιλίσια).

Αρχαιρεσίες

Το Παράρτημα ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ της ΠΕΑΕΑ, πραγματοποιεί τις αρχαιρεσίες του το διήμερο Σάββατο 27/Κυριακή 28 - 3 - 99 από τις ώρες 8πμ έως 6μμ,στα γραφεία του παρ/τος (κοντά στην εκκλησία Ευαγγελίστρια). Τηλ.: 57.52.124.

Εκδρομή

Το ΚΣ της ΠΕΕΠΠ διοργανώνει, με την ευκαιρία της επετείου της 25ης Μάρτη 1821, ημερήσια εκδρομή στο Μεσολόγγι, την Κυριακή 28 - 3 - 99.Αναχώρηση από την πλατεία Κάνιγγος στις 7.30 πμ.Δηλώσεις συμμετοχής έως την Τετάρτη 24/3. Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα: 5230.526 και 5230.534.

Νέο ΔΣ στην ΕΡΓΟΣΕ

Τον Χρ. Παπαθανασίου,τέως διοικητή της Αγροτικής Τράπεζας, διόρισε η κυβέρνηση νέο πρόεδρο στην ΕΡΓΟΣΕ (θυγατρική του ΟΣΕ), στη θέση του αποπεμφθέντος Π. Παπακυριακόπουλου.

Ο αποπεμφθείς, που έχει δηλώσει δημόσια ότι υποχρεώθηκε να υποβάλει παραίτηση με άνωθεν εντολή, από το πρωθυπουργικό γραφείο, χτες υποστήριξε ότι ακολούθησε απαρέγκλιτα τις αρχές του για διαφάνεια, ίση μεταχείριση και αντιεξουσιαστική διαχείριση, αφήνοντας έτσι αιχμές κατά της κυβέρνησης, που αποφάσισε την αποπομπή του από την ΕΡΓΟΣΕ, ενόψει της διαχείρισης κονδυλίων περίπου τριών τρισεκατομμυρίων δραχμών για την εκτέλεση σιδηροδρομικών έργων.

Το νέο ΔΣ της ΕΡΓΟΣΕ αναμένεται να συγκροτηθεί σε σώμα την ερχόμενη Δευτέρα, με το διορισμό δύο ακόμα μελών (Γ. Αλεξίου και Γρ. Πελεκάνος) σε αντικατάσταση των απομακρυνθέντων Δ. Κάντα και Π. Τσίρου.

Αναβάλλεται

Το ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Θυμάτων Γερμανικής Κατοχής "Ο ΦΟΙΝΙΚΑΣ" ανακοινώνει ότι η προγραμματισμένη για τις 28 Μάρτη εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους 100 εκτελεσθέντες στις 6.6.1944, από τους Γερμανοφασίστες κατακτητές, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί εξαιτίας διοικητικών και τεχνικών εμποδίων που δεν ξεπεράστηκαν εγκαίρως. Ετσιπαρότι η Επιτύμβια Πλάκα με τα 100 ονόματα ΗΡΩΩΝ ΠΑΤΡΙΩΤΩΝ είναι έτοιμη προς τοποθέτηση στο ΚΟΙΝΟΤΑΦΙΟ των ΔΙΑΒΑΤΩΝ,υποχρεούμαστε στην ανάγκη να ΑΝΑΒΑΛΟΥΜΕ την τελετή για την 6η Ιούνη,ημερομηνία που καθιερώνεται για τις εφεξής επετείους τιμής και μνήμης των 100 πατριωτών αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης.

Φορτηγό σκότωσε 7χρονη μαθήτρια

Σε ηλικία μόλις εφτά χρόνων έσβησαν τα όνειρα της 7χρονης μαθήτριας Δημοτικού Αννας Ν. Πελέκη.Το άτυχο κοριτσάκι βρήκε τραγικό θάνατο σε τροχαίο ατύχημα, ενώ συνοδευόταν από τη μητέρα της στην οδό Θεομήτορος 46, στο Μπραχάμι.

Η μητέρα της την πήρε από το σχολείο και ενώ κατευθυνόταν στο σπίτι τους, ένα ΙΧ φορτηγό ανέβηκε με ταχύτητα στο πεζοδρόμιο και πήρε κάτω από τις ρόδες του το κοριτσάκι. Ο 42χρονος οδηγός Ζάβελ Σινιβίλοφ, από τη Ρωσία, είπε στους αστυνομικούς που τον συνέλαβαν ότι, στην προσπάθειά του να αποφύγει έναν πεζό, που διέσχιζε την άσφαλτο, αναγκάστηκε να εκτρέψει την πορεία του αυτοκινήτου, χωρίς να φανταστεί ότι θα προκαλούσε το θάνατο του παιδιού. Το τροχαίο δυστύχημα προκάλεσε την οργή των περιοίκων, αλλά και της μαθητικής κοινότητας, διότι το σχολείο είναι κοντά στο δρόμο - καρμανιόλα και από τους αρμόδιους, όπως καταγγέλθηκε, δεν έχει γίνει καμιά κυκλοφοριακή ρύθμιση, ώστε να προστατεύεται ο μαθητικός πληθυσμός.

Στις 420.000 οι συνδρομητές της COSMOTE

Στις 420.000 έφτασε ο αριθμός των συνδρομητών της COSMOTE που αντιστοιχεί σε ποσοστό 16% της ελληνικής αγοράς. Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας, σήμερα έχει θέσει σε λειτουργία 720 σταθμούς βάσης που καλύπτουν το 92% του πληθυσμού της χώρας, ενώ μέχρι τέλος Απρίλη, θα έχει εξασφαλίσει ισοδύναμη κάλυψη με τα άλλα δύο δίκτυα. Η υπηρεσία περιαγωγής εκτός από όλες τις χώρες της Ευρώπης, καλύπτει χώρες όπως οι: Λετονία, Ρωσία, Ουκρανία, Κύπρος, Ινδία, Τουρκία, Ν. Αφρική, Σιγκαπούρη κλπ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ