ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Μάρτη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
Θύμα των περικοπών οι κοινωνικές δαπάνες

Τη Δευτέρα θα κατατεθεί η τροπολογία για την επαγγελματική αποκατάσταση των 14 θεραπευτών της μονάδας "18 Ανω"

Ενταγμένο στη γενικότερη περιοριστική κυβερνητική πολιτική είναι το νομοσχέδιο για την "Ψυχική Υγεία", που άρχισε να συζητιέται χτες στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Βουλής. Στο νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνεται η τροπολογία για την αποκατάσταση των θεραπευτών του "18 Ανω", των οποίων έχουν λήξει οι συμβάσεις. Την τροπολογία είχε προτείνει ομόφωνα η διακομματική επιτροπή της Βουλής για τα ναρκωτικά και, όπως είπε ο υπουργός Υγείας, θα κατατεθεί τελικά τη Δευτέρα και θα προβλέπει την παράταση της σύμβασης εργασίας των 14 θεραπευτών του "18 Ανω" μέχρι και τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Στη συνέχεια δε, οι συμβάσεις τους θα μετατραπούν σε αορίστου χρόνου.

Μιλώντας στην επιτροπή, ο βουλευτής του ΚΚΕ Απ. Τασούλας είπε ότι, λόγω των συνθηκών που επικρατούν στη ζωή των ανθρώπων σήμερα, οξύνονται τα προβλήματα της ψυχικής υγείας και αυτά δεν αντιμετωπίζονται με την πολιτική των περικοπών που εφαρμόζονται και στη δημόσια υγεία. Μάλιστα, στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ψυχικής υγείας αναφέρονται μόλις 102 εκατομμύρια δραχμές. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι στα διάφορα άσυλα νοσηλεύονται 10.000 περίπου ασθενείς, από τους οποίους οι 5.500 σε δημόσια ιδρύματα και 4.500 σε ιδιωτικά.

Το νομοσχέδιο, είπε ο βουλευτής, καθιερώνει ένα εγκεφαλικό σύστημα τομέων ψυχικής υγείας, χωρίς όμως "σώμα και πόδια". Δε λέει ούτε με ποιο προσωπικό θα λειτουργήσουν αυτά, ούτε πού θα βρεθούν τα απαραίτητα χρήματα. Η ψυχική υγεία θα πρέπει να παρέχεται από το κράτος, συνέχισε ο Απ. Τασούλας, υπογραμμίζοντας ότι με το νομοσχέδιο "μπαίνουν στο παιχνίδι οι ιδιωτικοί φορείς", αφού με τις διατάξεις του προωθείται η "ιδιωτική πρωτοβουλία" στο χώρο της ψυχικής υγείας. Εκτός από το ΚΚΕ, το νομοσχέδιο δήλωσαν ότι καταψηφίζουν και οι εκπρόσωποι της ΝΔ, του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ.

Ο υπουργός Υγείας Λ. Παπαδήμας, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ισχυρίστηκε ότι με το νομοσχέδιο δημιουργείται ένα δίκτυο προστασίας των ψυχικά ασθενών, αλλά, όταν αναφέρθηκε στη χρηματοδότηση, ήταν αποκαλυπτικός, αναφέροντας ότι ένας από τους κύριους πόρους θα είναι τα νοσήλια, που θα εισπράττονται από τους ασθενείς.

Ερήμην της Βουλής και του λαού προχωρά η κυβέρνηση

Δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ, αναφορικά με τη Σύνοδο Κορυφής του Βερολίνου

Με δήλωσή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ορέστης Κολοζώφ,σχετικά με τη Σύνοδο Κορυφής τονίζει:

"Αρχίζει αύριο (σήμερα) στο Βερολίνο η Σύνοδος Κορυφής με βασικά θέματα την "Ατζέντα 2000" και την προοπτική της Κομισιόν μετά την παραίτησή της.

Η Γενική Γραμματέας του Κόμματός μας, Αλέκα Παπαρήγα, με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό, ζήτησε από την κυβέρνηση να φέρει τα κρίσιμα ζητήματα που θα συζητηθούν στο Βερολίνο σε προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση, στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η κυβέρνηση αγνόησε την πρόταση του ΚΚΕ. Ετσι προχωράει ερήμην της Βουλής και του ελληνικού λαού, σε συζητήσεις και δεσμεύσεις για τη χώρα, όσον αφορά στους ίδιους πόρους και τον προϋπολογισμό της ΕΕ, τις σοβαρές περικοπές στον αγροτικό τομέα και τη δραστική μείωση της χρηματοδότησης από τα διαρθρωτικά ταμεία και το ταμείο συνοχής, με προφανείς τις συνέπειες για τους εργαζόμενους και τη χώρα.

Η στάση αυτή της κυβέρνησης δείχνει καθαρά ότι αρνείται το δημοκρατικό διάλογο και την ενημέρωση του ελληνικού λαού, ότι αποφεύγει οτιδήποτε μπορεί να βλάψει την εικόνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και προβάλλει μόνο όσα συμφέρουν την ίδια και την πολιτική των "μονόδρομων" που ακολουθεί. Η πραχτική αυτή είναι απαράδεκτη, πολύ περισσότερο που ενόψει Ευρωεκλογών απαιτείται η πιο πλατιά ενημέρωση και η ισότιμη πολιτική αντιπαράθεση".

ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Δέσμια των βρώμικων συμφερόντων των πολυεθνικών

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδη στο Ευρωκοινοβούλιο

Συζήτηση για το θέμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έγινε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Βασίλης Εφραιμίδης, στην παρέμβασή του, αιτιολόγησε την αρνητική ψήφο για την πρόταση ψηφίσματος ως εξής:

"Η Κομισιόν, ο φύλαξ άγγελος των Συνθηκών, καταβυθίστηκε αύτανδρη στο βούρκο, όπως περιγράφει η έκθεση των εμπειρογνωμόνων.

Αυτό έγινε γιατί αυτή η Κομισιόν ήταν δέσμια, ήταν διαχειριστής των βρώμικων συμφερόντων του μεγάλου πολυεθνικού μονοπωλιακού κεφαλαίου.

Και τρίτο, λειτουργούσε, δρούσε, χωρίς να είναι κάτω από έναν αυστηρό, συγκεκριμένο, αντικειμενικό συλλογικό έλεγχο, όπως θα ήταν αυτός από ένα αναβαθμισμένο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με διαφάνεια και παρουσία των γνήσιων εκπροσώπων των λαϊκών συμφερόντων.

Αν η αναζήτηση που γίνεται τώρα για να αντικατασταθεί η ομάδα του κυρίου Σαντέρ με μια άλλη ομάδα, για να γίνει ανακατανομή συμφερόντων και εξουσιών και δεν υπάρξουν οι δυο προϋποθέσεις, έλεγχος και ανεξαρτητοποίηση, απαλλαγή της όποιας Κομισιόν από τη λαβή των συμφερόντων, θα έχουμε τα ίδια αποτελέσματα. Και φοβάμαι ότι θα 'ρθει στιγμή που αυτό το Κοινοβούλιο θα πει: Χάσαμε τα πάντα, χάσαμε τη μάχη, χάσαμε και την τιμή. Δε θα μπορούμε να πούμε αυτό που είπε ο μονάρχης, ο Φραγκίσκος, το 1500: "τα πάντα χάθηκαν στη μάχη, πλην της τιμής". Δε θα μπορούμε να το πούμε αυτό, θα χαθεί και η όποια τιμή ακόμα της ΕΕ".

Αντίσταση τώρα!

Αρχισε η αντίστροφη μέτρηση. Τόσο καιρό "ζέσταιναν" τα φονικά όπλα και η ελληνική κυβέρνηση τούς κράταγε τη "φωτιά ζωντανή". Τόσο καιρό παραβιάζουν κάθε έννοια δίκαιου και λογικής, και όμως όλοι κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν, με πρώτη την ελληνική κυβέρνηση, που τους έκανε όλα τα χατίρια και τους παρέδωσε τα χώματά μας, να τα 'χουν για ορμητήριο. Επιβάλλοντας το άδικο για δίκιο, οι αμερικανοΝΑΤΟικοί κύκλοι κατόρθωσαν, για άλλη μια φορά, να φέρουν την κοινή γνώμη στην κατάσταση "να ξυπνήσει" ξαφνικά από τον ήχο των όπλων τους.

Οι συνένοχοι σύμμαχοι και η ελληνική κυβέρνηση, όχι μόνο δεν αντιστάθηκαν, αλλά φρόντισαν "να κοιμίσουν" τους λαούς, κρύβοντας τους αληθινούς κινδύνους και τις συνέπειες από την εμπλοκή. Εχοντας πλήρη συνείδηση της εγκληματικής τους παράνομης "κολιγιάς", ενάντια στα δικαιώματα και την ελευθερία ενός λαού, αποσιωπούν, ακόμα και τώρα, ότι όταν αρχίσει το δολοφονικό έργο, δε θα αφορά μόνο τις ζωές και την ελευθερία του σερβικού λαού. Τυφλωμένοι από τα αόριστα "ταξίματα" των ιμπεριαλιστών, καταπιάνονται τόσο καιρό για το πώς "θα βγουν μπροστά", πώς θα δείξουν "προθυμία", έτσι που να μη μείνουν πίσω όταν θα αρχίσει η μοιρασιά στην ΑμερικανοΝΑΤΟική συμμορία.

Η λαϊκή φωνή της αντίστασης τόσο καιρό δείχνει το μοναδικό δρόμο να χαλάσουν τα σχέδια και να σιγουρευτεί η ασφάλεια και τα σύνορα στην περιοχή ολόκληρη. Ελάχιστοι κομμουνιστές πριν λίγες μέρες κατόρθωσαν να σταματήσουν το συρμό με τα δολοφονικά όπλα. Αυτός είναι ο τρόπος. Η μαζική αντίσταση μπορεί και να αποκαλύψει τα αληθινά κίνητρα των ιμπεριαλιστών και να ανατρέψει τις δολοφονικές προθέσεις.

Η από μακριά ταύτιση με εκείνους που αντιστέκονται δεν αρκεί. Δεν πρόκειται για τηλεοπτικό θέαμα με οπαδούς και αντιπάλους. Πρόκειται για τις δικές μας ζωές και τα αληθινά συμφέροντά μας. Αφορά την πραγματική τύχη και ανεξαρτησία της χώρας που ζούμε. Ούτε μπορεί και θέλει, όπως φάνηκε στην πράξη, "να τα βγάλει πέρα" η κυβέρνηση, που ουσιαστικά όλο αυτό τον καιρό "έστρωσε χαλί" για να περάσουν τα αφεντικά της Νέας Τάξης. Οι υποτιθέμενες "πρωτοβουλίες", τις οποίες πήρε μέχρι τώρα η κυβέρνηση, ήταν από αυτές που όπλιζαν τα χέρια των δολοφόνων και ανακάτευαν όλο και πιο πολύ τη χώρα στην περιπέτεια. Δε δικαιούνται, όπως αποδείχτηκε στην πράξη, να αφεθούν στο να χειρίζονται από μόνοι τους την υπόθεση.

Εμάς αφορά και εμείς πρέπει να αναλάβουμε μαζική οργανωμένη δράση. Ακόμα και τώρα, στο παρα (και;) πέντε, δεν είναι αργά. Τα δολοφονικά χέρια δεν οπλίζονται μόνο από τους άμεσους συνενόχους. "Γεμίζουν με πυρομαχικά" και με τη μαζική αυταπάτη, πως κάποιος άλλος "καθαρίζει γι' αυτούς" και αναλαμβάνει να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά τους. Ετσι γίνονται δημόσια τα μαζικά εγκλήματα και μετά είναι αργά, πλέον, "να μετανιώσεις" μπροστά στις ανοιχτές σου πληγές.

Μπορούμε να τους σταματήσουμε τώρα. Μπορούμε να αποτρέψουμε οποιαδήποτε συμμετοχή της χώρας, που αυτόματα μας βάζει στο "μάτι του κυκλώνα". Μπορούμε να αποδείξουμε στην πράξη, πως δεν ανεχόμαστε έμμεση ή άμεση συνενοχή. Χρειάζεται η ετοιμότητα και η συμμετοχή όλων. Χρειάζονται όλες οι μορφές της λαϊκής κινητοποίησης. Χρειάζεται να ξαναθυμηθούμε όλοι τρόπους, για συντονισμό, συνεννόηση, αλληλεγγύη, μαζική ενωμένη οργάνωση και δράση. Χρειαζόμαστε όλοι για να μη τους γίνει το φονικό χατίρι...

ΝΕΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑΡΙΑ
Μέχρι 31/3 η προθεσμία

Λήγει στις 31 Μάρτη η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών για την έκδοση εκλογικών βιβλιαρίων. Οσοι γεννήθηκαν το 1981 η πριν από αυτό και έχουν παραλείψει να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους, θα πρέπει να υποβάλουν τα παρακάτω δικαιολογητικά στον δήμο ή κοινότητα: Αίτηση για εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους. Πιστοποιητικό δήμου ή κοινότητας. Βεβαίωση από το δήμο για τη διεύθυνση κατοικίας και την ενορία που υπάγεται. Δελτίο αστυνομικής ταυτότητας. Δύο πρόσφατες φωτογραφίες τύπου αστυνομικής ταυτότητας.

Περιοδεία στο ΚΑΤ

Περιοδεία στο Νοσοκομείο ΚΑΤ πραγματοποιεί η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,επικεφαλής κλιμακίου του Κόμματος, την Παρασκευή 26/3 στις 9.00 πμ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ