ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Μάρτη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΤΙΤΛΑ Αρχισε η... Ειρήνη ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ πρέπει να επικρατήσει η Ει

ΑΤΙΤΛΑ

Αρχισε η... Ειρήνη

ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ πρέπει να επικρατήσει η Ειρήνη. Οποιος είναι αντίθετος σε αυτή τη θέση θα... βομβαρδίζεται.

Κάπως έτσι το βλέπουν εδώ και καιρό οι ΗΠΑ το θέμα, πλην όμως τα βομβαρδιστικά σε ετοιμότητα μας κάνανε χτες να το καταλάβουμε καλύτερα.

Μιλάμε για τους Αμερικάνους, που βοηθά η ελληνική κυβέρνηση, που τους παρέχει χώρο να στρατοπεδεύουν η ελληνική κυβέρνηση, που είναι έτοιμη να συμβάλει σε ειρηνευτικές δικές τους προσπάθειες ως ελληνική κυβέρνηση...

Και ποιος ξέρει τι άλλο μπορεί να έχει κάνει για να τους βοηθήσει η ελληνική κυβέρνηση...

Αλλωστε, εμείς γιατί να το μάθουμε; Είναι πλέον γνωστό ότι για τις κινήσεις της εξωτερικής της πολιτικής δεν ενημερώνει κανέναν.

Γεγονός είναι πάντως, ότι κινδυνεύει άμεσα να καεί (αν δεν καίγεται ήδη μέχρι να τυπωθεί η εφημερίδα) το σπίτι του γείτονα, στην προκειμένη περίπτωση της Σερβίας. Κι αυτό, βέβαια, είναι γνωστό τι σημαίνει.

Και, βέβαια, οι κυβερνώντες τη χώρα είναι βέβαιο πως ό,τι κι αν γίνει θα κοιτάζουν αδιάφορα, όπως αδιάφορα κοιτάζουν και τα τεκταινόμενα με τους Κούρδους στην Τουρκία.

Θα προτιμήσουν να ασχοληθούν με τα εσωκομματικά τους ή μάλλον με το Χρηματιστήριο για το οποίο νοιάζονται μήπως... ταρακουνηθεί σε περίπτωση αμερικανικών βομβαρδισμών.

Ομως, ως συνήθως η στάση της κυβέρνησης είναι σε πλήρη αντίθεση με το λαϊκό αίσθημα και τη θέληση κάθε Ελληνα που δικαίως οργίζεται με όσα γίνονται. Δε μένει παρά να το αποδείξουμε και στην πράξη.

Κι αυτό σημαίνει ότι πρέπει να το καταλάβουν καλά και οι Αμερικάνοι και οι "εταίροι" του Σημίτη στην Ευρώπη που ευθύνονται βέβαια εξίσου.

Το "ρεσάλτο"

Με κανόνια

κι αεροπλάνα

προωθούνε

μαύρα πλάνα

κι απειλούν

να κάνουν σκόνη

τη Σερβία

οι δολοφόνοι!

Με αυτόματα

και σφαίρες

εκβιάζουνε

οι λέρες

κι η Ελλάδα,

το τζουτζέκι,

στους ληστές

συμπαραστέκει!

Μπρος αυτοί

και πίσω εκείνη

κι ούτε σκέψη

τι θα γίνει,

σαν οι φλόγες

του πολέμου

απλωθούν σ' όλη,

καλέ μου,

τη χερσόνησο

του Αίμου!

Ο οίστρος

Αλληλοδανειζόμενοι

Ενοχλημένος εμφανίστηκε χτες ο Κ. Σκανδαλίδης από τις δηλώσεις του Κ. Καραμανλή, ότι το σώμα των συνέδρων του ΠΑΣΟΚ ήταν ένα "κρατικοδίαιτο σώμα". Αφού, λοιπόν, ανταπάντησε με επιθετικό τρόπο στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του είπε επιπλέον να είναι και πιο προσεκτικός, γιατί η ΝΔ "δανείστηκε" από το ΠΑΣΟΚ διάφορες οργανωτικές φόρμες για να λειτουργεί και εκείνη στα εσωκομματικά της. Εκείνη ακριβώς τη στιγμή πετάχτηκε δημοσιογράφος, ο οποίος, απευθυνόμενος στον κ. Σκανδαλίδη, του είπε το αμίμητο: "Ναι, αλλά και η ΝΔ σας δάνεισε κάτι. Την πολιτική της"!

Κόκαλο ο "σύντροφος" Σκανδαλίδης...

Οι μεν...

Εχει πολύ ενδιαφέρον να παρακολουθείς τις δηλώσεις - τώρα, μετά το συνέδριο - εκείνων των "εξαπτέρυγων" του Κ. Σημίτη, οι οποίοι, τόσο πριν, αλλά και κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, ζητούσαν "καθαρές σχέσεις", απαιτούσαν από "όσους δεν τους αρέσει να φύγουν" και άλλα τέτοια... "συντροφικά" προς τη λεγόμενη "εσωκομματική αντιπολίτευση" του ΠΑΣΟΚ.

Τώρα, όλοι αυτοί, όπου σταθούν και όπου βρεθούν εξυμνούν (!) την "πολυτασικότητα" του κόμματός τους και ομιλούν περί της... πάγιας απόψεως που τους διακατέχει υπέρ της "ενότητος" και της "συνθέσεως"...

Είδες, όταν η ανάγκη γίνεται φιλοτιμία;

Ακούσατε τίποτε τέτοιο;

Και για να γίνουμε περισσότερο συγκεκριμένοι. Δεν ακούσαμε, για παράδειγμα, από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας ή κάποιον άλλον εκπρόσωπο της λεγόμενης εσωκομματικής αντιπολίτευσης, να χαρακτηρίζει ως παντελώς απαράδεκτο το γεγονός, να παίρνουν οι συνταξιούχοι 110 ή 130.000 σύνταξη το μήνα, οι μισθωτοί να παίρνουν αύξηση 2% ή ο ένας στους τέσσερις Ελληνες, να ζει κάτω από το επίσημο όριο της φτώχειας, ενώ τα κέρδη - και, μάλιστα, τα επίσημα - των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων σημειώνουν προκλητικές αυξήσεις, είκοσι, τριάντα ή πενήντα φορές πάνω από τον πληθωρισμό. Ούτε ακούσαμε κανέναν, να προτείνει μια πολιτική, που να στοχεύει στην ουσιαστική και ριζική αλλαγή αυτής της κατάστασης. Κάθε άλλο...

Ακούσαμε μόνο μεγάλα λόγια και αυτά, τις περισσότερες φορές, μπερδεμένα και δυσνόητα...

Ξεφεύγει το κύριο

Μπόλικη η φιλολογία των ημερών, για τα αποτελέσματα του 5ου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, τις ψήφους και τα ποσοστά, τη "νίκη του Κ. Σημίτη" ή την "πρωτιά του Α. Τσοχατζόπουλου" και πάει λέγοντας. Και όλοι προσπαθούν να ανιχνεύσουν το μέλλον, τις επόμενες εξελίξεις και την πορεία του ΠΑΣΟΚ, ιδιαίτερα μετά τις επικείμενες ευρωεκλογές και τις από όλους αναμενόμενες ισχνές επιδόσεις του κυβερνώντος κόμματος.

Και δε λέμε, όλ' αυτά είναι αναμενόμενα. Μας κάνει εντύπωση, πάντως, πως από τη συντριπτικά μεγάλη πλειοψηφία των αναλυτών και των φιλολογούντων ξεφεύγει ένα βασικό και κύριο. Μιλάμε για το εξόφθαλμο γεγονός πως τόσο η μερίδα των "εκσυγχρονιστών" όσο και αυτή της "εσωκομματικής αντιπολίτευσης" στο κυβερνών κόμμα δεν παρουσίασαν την παραμικρή, ουσιαστική πολιτική διαφορά. Η μοναδική τους διαφωνία βρίσκεται στις διάφορες εκδοχές και τακτικές εφαρμογής της ίδιας πολιτικής. Και, μάλιστα, επειδή θεωρούν - τόσο οι μεν όσο και οι δε - πως η δική τους εκδοχή και τακτική θα εξυπηρετήσει καλύτερα το στόχο για "μεγάλο, πλειοψηφικό ΠΑΣΟΚ". Θα εξυπηρετήσει, δηλαδή, καλύτερα το στόχο της παραμονής του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση και τους κυρίους αυτούς στις υπουργικές και άλλες καρέκλες της εξουσίας.

Αστυνομική... δημοκρατία!

"Για τη δημοκρατία σήμερα" ήταν η ημερίδα που οργάνωσε το ΚΚΕ στην Πάτρα προχτές το απόγευμα και κάποιοι έσπευσαν να δώσουν τη δική τους μαρτυρία... για το είδος της δημοκρατίας που μας επιφυλάσσουν οι "εκσυγχρονιστές".

Την ώρα, λοιπόν, που προσέρχονταν οι πολίτες και εκπρόσωποι μαζικών φορέων για να συμμετάσχουν στη συζήτηση, κάποιος αστυνομικός, με πολιτική περιβολή, της Ασφάλειας Πατρών, που όπως υποστήριξε είχε προσέλθει για προστασία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, είχε εγκατασταθεί έξω από το "EUROPA CENTER", όπου θα γινόταν η συζήτηση, και έλεγχε, ρωτώντας τους προσερχόμενους πού πάνε και γιατί πάνε και προσπαθούσε να αποτρέψει τη συμμετοχή τους!

Βέβαια, ο κόσμος που προσήλθε και γέμισε ασφυκτικά την αίθουσα έδωσε τη δική του απάντηση στην απόπειρα φακελώματος και τρομοκράτησης, όπως και τα στελέχη της ΚΟ Πάτρας, που απομάκρυναν τον ασφαλίτη. Ωστόσο, το πρόβλημα παραμένει και κάποιοι οφείλουν να απαντήσουν: Ποιος ήταν, με ποιο δικαίωμα και ποιανού εντολές εκτελούσε ο συγκεκριμένος αστυνομικός; Ποιος θα δώσει υπεύθυνη απάντηση;

Αντισταθείτε στον πόλεμο!

Ολόκληρος ο ελληνικός λαός τα τελευταία 24ωρα αγωνιά και "τρέμει" για την ειρήνη στην περιοχή, που πλήττεται άλλη μια φορά από τους τυχοδιωκτισμούς των ιμπεριαλιστών και θυσιάζεται για χάρη των συμφερόντων της "νέας τάξης" και του ΝΑΤΟ. Σε χτυπητή αντίθεση με την καθολική λαϊκή απαίτηση να σταματήσει η στρατιωτική επέμβαση στο Κοσσυφοπέδιο βρίσκεται η στάση των δύο μεγάλων κομμάτων, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Οι ηγεσίες των δύο κομμάτων, προσκολλημένες στα ΝΑΤΟικά στρατεύματα κατοχής και στις εντολές των ΗΠΑ, δεν έκριναν σκόπιμο να κάνουν καμία κίνηση, ούτε καν να εκδώσουν κάποια ανακοίνωση καταδίκης του πολέμου που ξεκινά στην πόρτα μας. Οι γενικόλογες διακηρύξεις και τα ευχολόγια για μη αλλαγή συνόρων στην περιοχή και εξάντλησης των διπλωματικών μέσων δεν έχουν καμία αξία, όταν ήδη οι ΗΠΑ τις έχουν γράψει στις "κάννες των όπλων τους" και στους πυραύλους που ετοιμάζονται να δολοφονήσουν αθώους ανθρώπους στις γειτονικές χώρες. Αυτό που έχει σημασία είναι να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα, με τα οποία η χώρα μας θα απέχει από κάθε συμμετοχή στη ΝΑΤΟική στρατιωτική επέμβαση και θα διατρανώνουν τη θέληση του λαού να σταματήσουν τα φιλοπόλεμα σχέδια των "συμμάχων".

Βέβαια, οι κυβερνώντες και οι συνοδοιπόροι τους δεν μπορούν να αισθανθούν τη φρίκη του πολέμου, την οποία, ίσως πολλοί από αυτούς, τη θεωρούν τηλεοπτικό σίριαλ ή εικονική πραγματικότητα. Τη φρίκη του πολέμου τη βιώνουν και την πληρώνουν πανάκριβα με ποτάμια αίματος οι λαοί. Αυτοί, λοιπόν, πρέπει να αντισταθούν με κάθε τρόπο ενάντια στον πόλεμο. Τώρα, πριν να είναι πολύ αργά.

Πνεύμα... ενότητας

Ο Λαλιώτης λέει ότι η θέση του στην οποία εκλέχτηκε στην ΚΕ του ΠΑΣΟΚ οφείλεται στους "φίλους του Ακη". Η Β. Παπανδρέου τα 'χει βάλει με τους συνεργάτες του Κ. Σημίτη, που ήθελαν να την "κοντύνουν" και της "έκοψαν" σταυρούς μέσω της λίστας που διακινούσαν. Ο Πανταγιάς - στενότατος συνεργάτης του πρωθυπουργού και υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου του - κάνει δηλώσεις κατά του Θ. Τσουκάτου, τον οποίο θεωρεί υπεύθυνο του αποκλεισμού του από την ΚΕ και τον αποκαλεί "φαρμακοτρίφτη" (!), ειδικευμένο στη συνταγή "χολή + όξος + εμπάθεια"!

Υπάρχει αμφιβολία για το πνεύμα "ενότητας", και κυρίως "συντροφικότητας", που διαπερνά το ΠΑΣΟΚ, μετά το συνέδριό του;

... και οι δε

Αλλά και οι άλλοι της "εσωκομματικής αντιπολίτευσης"! Περίφημοι κι αυτοί. Προσυνεδριακά, όπου σε συναντούσαν σου έλεγαν με εκείνο το... συνωμοτικό ύφος: "'Η αυτός (σ.σ.: ο Σημίτης, δηλαδή), ή εμείς".

Τώρα, μετά το συνέδριο, δε λείπει από τις δημόσιες τοποθετήσεις τους ένας καλός λόγος για τον... πρόεδρο, ο οποίος κατά τα λεγόμενά τους μπορεί να γίνει "εκφραστής του όλου ΠΑΣΟΚ"...

Εμείς πάντως, τα ίδια λέγαμε και πριν, τα ίδια λέμε και μετά το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ: Προπαντός η "κουτάλα", παιδιά. Προπαντός η "κουτάλα". Αλλωστε, αυτό που διερευνήθηκε τις 4 μέρες του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, δεν ήταν άλλο από τη διάταξη που θα λάβουν όλες οι φατρίες του ΠΑΣΟΚ περί την "κουτάλα".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ