ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Μάρτη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Να κερδίσουμε κι αυτή τη μάχη

Προς τους αναγνώστες της εφημερίδας μας

Για τους μόνιμους αναγνώστες της εφημερίδας μας, ο "Ριζοσπάστης" δε χρειάζεται συστάσεις. Ο κομμουνιστής, ο δημοκράτης, κάθε προοδευτικός άνθρωπος, που χρησιμοποιεί σαν καθημερινό εργαλείο την εφημερίδα μας, γνωρίζει από πρώτο χέρι και την άμεση χρηστική αξία της και το αναντικατάστατό της. Γνωρίζει πως ο "Ρ" είναι για να διαβάζεται, να μορφώνει, να αποκαλύπτει, να οργανώνει την αντίσταση και να καθοδηγεί στο δρόμο για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Ρόλος μοναδικός, ιστορικά επαληθευμένος στη δικαίωσή του.

Πολύ περισσότερο σήμερα, που το τοπίο στο χώρο της ενημέρωσης είναι, ήδη, αρκετά γκρίζο, σχεδόν μαύρο. Σήμερα, που ο πόλεμος χτυπά την πόρτα μας και οι διάφοροι βαρόνοι των Μέσων αντιμετωπίζουν τις βόμβες σαν περιστέρια που φέρνουν την ειρήνη. Σήμερα, που η ΝΑΤΟική κατοχή αντιμετωπίζεται με συμπεριφορές Τσολάκογλου. Σήμερα, που το 8ωρο παραμένει πλέον στα χαρτιά, που συλλογικές συμβάσεις με υπογραφή εργατοπατέρων περιέχουν όρους για την ένταση της εκμετάλλευσης. Σήμερα, που η εργατική τάξη αγωνιά να βρει την ταξική της έκφραση, την ώρα που οι υπάλληλοι του Μάαστριχτ τής λένε πως μόνο μέλλον της είναι η προσαρμοστικότητα, στις από ώρα σε ώρα, διαφορετικές ανάγκες των αφεντικών. Σήμερα, που η επίθεση είναι ολομέτωπη. Που η οργάνωση της αντίστασης ζητά σαν ανάγκη ζωής, όχι μόνο να 'ναι ορθό το Κόμμα, μα και ισχυρότατη η φωνή του.

Σήμερα, ο "Ρ" προβάλλει σαν απόλυτα μοναδική επιλογή για όσους θέλουν να τιμούν την ιδιότητα του αγωνιστή, μα και για όσους, επίσης, δεν έχουν ακόμα υποψιαστεί πως αυτός ο αγώνας κόντρα στη βαρβαρότητα είναι ο μόνος δρόμος για να παραμείνουν άνθρωποι. Αυτή η φωνή, η φωνή του ΚΚΕ, έχει ανάγκη παραπέρα στήριξης. Εχει ανάγκη να δοθεί με ένταση και η μάχη για την αύξηση της κυκλοφορίας και η μάχη για την άμεση οικονομική ενίσχυση της εφημερίδας, φύλλο το φύλλο.

Η από καιρό αναμενόμενη απόφαση για αύξηση της τιμής στις 250 δρχ. στο καθημερινό και κυριακάτικο φύλλο - αρχής γενομένης από την Κυριακή 28 Μάρτη - είναι ένα από τα μέτρα, που είναι αναγκαία. Αλλωστε, είναι γνωστό ότι όλες οι άλλες εφημερίδες σχεδόν έχουν προχωρήσει εδώ και πολύ καιρό σε αύξηση μέχρι και 300 δρχ., παρά το γεγονός ότι δεν αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες τους ιδιαίτερα οικονομικά προβλήματα.

Συνεχίζοντας να παλεύουμε για μια ακόμα καλύτερη εφημερίδα, ας αλληλοδεσμευτούμε όλοι μαζί, διεύθυνση, συντακτική επιτροπή, προσωπικό και αναγνώστες της εφημερίδας ότι θα τη δώσουμε και θα την κερδίσουμε και αυτήν τη μάχη!

Η Συντακτική Επιτροπή του "Ριζοσπάστη"

ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΣΑΛΑΝ
Αμεση η εμπλοκή Σημίτη
  • "Οι αρμοδιότητές μου δεν είναι αποφασιστικές. Υπάγομαι απ' ευθείας στον πρωθυπουργό", είπε στους εισαγγελείς ο γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Σ. Κοσμίδης, για την εμπλοκή του στην υπόθεση Οτσαλάν
  • Με κυβερνητική ευθύνη έγιναν όλοι οι χειρισμοί, όπως προκύπτει από τη δικογραφία των εισαγγελέων, που έκαναν τη σχετική έρευνα

Η άμεση εμπλοκή του πρωθυπουργού διά μέσω του γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου Σ. Κοσμίδη, στην υπόθεση του Οτσαλάν επιβεβαιώνεται από τις καταθέσεις που έδωσαν στους εισαγγελείς που χειρίζονται την υπόθεση τόσο ο ίδιος ο Σ. Κοσμίδης, όσο και οι τρεις υπουργοί που ασχολήθηκαν με την υπόθεση αλλά και ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ.

Η σχετική δικογραφία κατατέθηκε χθες στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής και όπως προκύπτει από τις καταθέσεις, εκτός από την εμπλοκή του Κ. Σημίτη οι υπουργοί προσπαθούν να ρίξουν τις ευθύνες σε κατώτερα όργανα της ΕΥΠ ενώ ο πρώην διοικητής της δηλώνει ότι όλες οι ενέργειές του ήταν σε συνεννόηση με τον πολιτικό του προϊστάμενο. Επίσης ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Θ. Πάγκαλου, στην κατάθεσή του τονίζει ότι όλες οι ενέργειες έγιναν μετά από απόφαση των αρμόδιων υπουργών και του Σ. Κοσμίδη.

Ο Σ. Κοσμίδης

Ο γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου φροντίζει από την αρχή της κατάθεσής του να πει ξεκάθαρα ότι απλώς εκτελούσε εντολές. Συγκεκριμένα αναφέρει: "οι αρμοδιότητές μου δεν είναι αποφασιστικές. Υπάγομαι απ' ευθείας στον πρωθυπουργό". Στην εξιστόρηση των γεγονότων φροντίζει να ρίξει ευθύνες για την άφιξη του Οτσαλάν στην Ελλάδα στους υπαλλήλους της ΕΥΠ που είχαν βάρδια στο αεροδρόμιο, το βράδυ της άφιξης. Μάλιστα αφήνει και υπονοούμενα για τις προθέσεις τους καθώς λέει ότι όταν το κυβερνητικό όργανο τους ρώτησε γιατί δεν προχώρησαν σε εξακρίβωση της ταυτότητας του Οτσαλάν, αφού είχαν υπόνοιες ότι αυτός ήταν το τέταρτο άτομο του αεροσκάφους, "δε λάβαμε απάντηση".

Ο τότε διοικητής της ΕΥΠ

Ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Μ. Σταυρακάκης, έσπευσε να πει στην αρχή της κατάθεσής του: "Ολες οι ενέργειες της υπηρεσίας μου και σε όσο βαθμό συμμετείχε στη διερευνώμενη περίπτωση, ήταν με τις εντολές και την έγκριση του πολιτικού προϊσταμένου μου". Είπε δε ότι από νωρίς το βράδυ (8μμ) στις 29 Γενάρη, έδωσε εντολή στον υπαρχηγό από το εξωτερικό όπου βρισκόταν να "ληφθούν αμέσως δρακόντεια μέτρα ασφαλείας προς αποτροπή πιθανής κατάληξης του Οτσαλάν στη χώρα μας την ίδια μέρα και παράλληλα να ενημερώσει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης". Τόνισε δε ότι από τη μέρα που ο Οτσαλάν έφυγε από την Ιταλία, η ΕΥΠ είχε λάβει μέτρα για "να πληροφορηθεί έγκαιρα για ενδεχόμενη πρόθεσή του να εισέλθει στην Ελλάδα".

Ο γραμματέας του Θ. Πάγκαλου

Ο Β. Παπαϊωάννου στην κατάθεσή του αναφέρει και αυτός με τη σειρά του ότι όλες οι ενέργειές του ήταν μετά από εντολές των αρμόδιων υπουργών και του κυβερνητικού οργάνου, που συνεδρίαζε στο γραφείο του Σ. Κοσμίδη στη Βουλή.

Οπως αναφέρει, κλήθηκε στις 2 Φλεβάρη στο γραφείο του Σ. Κοσμίδη όπου ήταν οι τρεις υπουργοί και έλαβε εντολή από τον Θ. Πάγκαλο να επικοινωνήσει με τις πρεσβείες μας στην Αιθιοπία, στη Σενεγάλη και στην Κένυα και να ζητήσει από τους πρέσβεις μας να απαντήσουν αν έχουν τη δυνατότητα να φυλάξουν προσωρινά και μυστικά τον Οτσαλάν. Στους πρέσβεις δεν είπε το όνομα του Οτσαλάν αλλά "το υπονοούσε" και θετικά απάντησε η πρεσβεία μας στο Ναϊρόμπι. Ταυτόχρονα πήρε εντολή από τον Θ. Πάγκαλο να επικοινωνήσει με την πρεσβεία στη Ν. Αφρική και να ζητηθεί από την εκεί κυβέρνηση "επισήμως έγκριση πολιτικού ασύλου για τον Οτσαλάν". Μετά από μέρες διαμηνήθηκε ότι υπήρχε "η κατ' αρχήν σύμφωνη γνώμη του Ν. Μαντέλα ο οποίος όμως ήθελε να συνεννοηθεί με τον αντιπρόεδρό του". Εκτοτε λέει "δεν υπήρξε κανένα νεότερο από τη Ν. Αφρική". Επιβεβαιώνει ότι στάλθηκαν τέσσερις ΕΥΠίτες στην Κένυα για"εξασφάλιση μετεγκατάστασης του Οτσαλάν σε ασφαλή χώρο", όπως επίσης και το ότι ο Πάγκαλος έδωσε εντολή, να μεταφερθεί ο Οτσαλάν σε ξενοδοχείο, έξω από την πρεσβεία.

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Συγκεκριμένες και γενναίες δεσμεύσεις στο κεφάλαιο
  • "Τα 'δωσε όλα" στους μεγαλοεπιχειρηματίες ο πρόεδρος της ΝΔ, ενώ επιχείρησε να τους πείσει ότι θα είναι "γρήγορος και αποφασιστικός"
  • Παρενέργειες από την έμμεση αποδοκιμασία της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Εσωκομματικές παρενέργειες και την αντίδραση του Κ. Μητσοτάκη προκάλεσε η προχθεσινή αναφορά του Κ. Καραμανλή, στην ομιλία του στο ΕΒΕΑ, ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπως και η κυβέρνηση Σημίτη, είναι για διαφορετικούς λόγους, "παράδειγμα προς αποφυγήν".

Ομως, το πραγματικό "σκάνδαλο" ήταν η ίδια η ομιλία του προέδρου της ΝΔ με την οποία στην κυριολεξία "τα 'δωσε όλα" στους μεγαλοεπιχειρηματίες, ενώ σε όλους τους τόνους προσπάθησε να τους πείσει ότι έχει τη βούληση, αν γίνει κυβέρνηση, να προχωρήσει γρήγορα και αποφασιστικά, ώστε να αποφύγει τα"λάθη" των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Ο Κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, εμφανίζεται δυσαρεστημένος από την έμμεση αποδοκιμασία της κυβερνητικής θητείας του από τον πρόεδρο της ΝΔ- "είχε σωστό προγραμματισμό, αλλά δεν είχε σωστό τάιμινγκ" - και προβληματισμένος για τους σκοπούς αυτής της νέας επίθεσης, τόνισε: "Δεν μπορώ να καταλάβω τι θέλει και πού το πάει και γιατί μου έκανε αυτή την επίθεση", φέρεται να δήλωσε σε συνομιλητές του. Αργότερα όμως, επιχειρώντας να μην οξύνει τα πράγματα, "ανέκρουσε πρύμναν" και στενοί συνεργάτες του σχολίαζαν ότι "δεν υπάρχει καμία δυσαρέσκεια και κανένα σχόλιο".

Αλλού το "σκάνδαλο"

Φυσικά, ο Κ. Μητσοτάκης δεν αντέδρασε στην ουσία της ομιλίας του Κ. Καραμανλή στο ΕΒΕΑ, αφού δε διαφέρει καθόλου με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική που εφάρμοσε και πρεσβεύει. Ο πρόεδρος της ΝΔ, αναλύοντας τις "επτά προτεραιότητες" που θέτει για την κυβέρνησή του, πρόσφερε συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την αύξηση των υπερκερδών τους, μέσα από φορολογικές ρυθμίσεις, ενώ υποσχέθηκε δραστική περιστολή των κρατικών δαπανών, για πρώτη φορά ανέφερε τα νοσοκομεία, και αποκρατικοποιήσεις των πάντων. Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στους άξονες της "φορολογικής μεταρρύθμισης" που θα κάνει, εξήγγειλε τη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών, αλλά, όπως έσπευσε να διευκρινίσει, αφορά τη μείωση των κερδών των επιχειρήσεων και των επιχειρηματιών. Ο Κ. Καραμανλής ήταν ιδιαίτερα συγκεκριμένος - πράγμα που δεν κάνει ποτέ όταν αφορά τα λαϊκά αιτήματα - σε ό,τι αφορά τη φορολογία του κεφαλαίου, ζητώντας, κατ' αρχήν, την κατάργηση του συντελεστή του 45%. Σε σχέση με τη φορολόγηση των ΑΕ υποσχέθηκε μείωση του φορολογικού συντελεστή από 40% σε 37% και μείωση του φορολογικού συντελεστή 40% επί των κερδών εταιριών σε ονομαστικές μετοχές και με μετοχές εισηγμένες στο χρηματιστήριο στο 32%. Σε ό,τι αφορά τη διάταξη που προβλέπει το 50% των κερδών που φορολογείται στο όνομα των εταιριών, προτείνει στο εξής το ένα τρίτο να θεωρείται αμιγώς κέρδος της εταιρίας και να φορολογείται με συντελεστή 32%, ενώ τα δύο τρίτα να ορίζονται ως επιχειρηματική αμοιβή και να φορολογούνται στα ονόματα των εταίρων (!). Ακόμα τάχθηκε υπέρ της κατάργησης του φόρου της μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Οσον αφορά την περιστολή των κρατικών δαπανών, αυτή, όπως είπε, θα προέλθει από τη δραστική περικοπή των κονδυλίων για τις αστικές συγκοινωνίες, τον ΟΣΕ, την "Ολυμπιακή", των αγροτικών συνεταιρισμών κλπ. ενώ ανέφερε ευθέως και τις δαπάνες για το ΕΣΥ. Σε ό,τι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, στην ουσία δήλωσε ότι δε θα μείνει τίποτα στην ευθύνη του δημοσίου και δεσμεύτηκε για την "απελευθέρωση των αγορών" στην ενέργεια, στις μεταφορές και στις τηλεπικοινωνίες. Τέλος, για την Παιδεία, την πρώτη, όπως είπε, προτεραιότητα, επανέλαβε τη θέση του για ιδιωτικά Πανεπιστήμια.

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Την Τρίτη οι πρώτοι μάρτυρες

Την ερχόμενη Τρίτη, θα κληθούν οι πρώτοι μάρτυρες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση Οτσαλάν. Οπως αποφασίστηκε χτες, οι πρώτοι μάρτυρες θα είναι ο πλοίαρχος Α. Ναξάκης,ο βουλευτής Κ. Μπαντουβάς και ο υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Ι. Γεωργακόπουλος.Θα ακολουθήσουν την ερχόμενη Τετάρτη ο Σ. Καλεντερίδης,ο πρώην αρχηγός της ΕΥΠ Μ. Σταυρακάκης και ο Α υπαρχηγός της ΕΥΠ Φ. Λουκόπουλος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ