ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Μάρτη 1999
Σελ. /7
ΔΙΕΘΝΗ
Μοναδική επιλογή η αντίσταση

Δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα

"Η επίθεση στο Κόσσοβο περιέχει δύο νέα στοιχεία. Το πρώτο είναι η ανοιχτή ένοπλη ανάμειξη χωρών της ΕΕ. Οχι ότι η ΕΕ είχε καλές προθέσεις προηγουμένως, αλλά δεν είχε πάρει ανοιχτά ενεργό μέρος όπως τώρα. Το έκανε κι αυτό. Το δεύτερο στοιχείο είναι ο εκβιασμός των ΗΠΑ προς την ελληνική κυβέρνηση: Η συμμορφώνεσαι σε όλα, δηλαδή στέλνεις και στρατό, ή ανακινούμε θέμα στη Θράκη! Αυτό ήταν το νόημα των δηλώσεων Κλίντον και της επίσκεψης του Μπερνς στο Πεντάγωνο.

Είναι ψεύτικη η διάκριση ανάμεσα σε ευρωπαϊστές και Αμερικανούς. Πρόκειται για τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη. Τι συμφέρον έχουν οι λαοί αν το Κόσσοβο περάσει στη γερμανική και όχι στην επιρροή των ΗΠΑ; Ας μην κοροϊδεύουν. Οι ίδιες χώρες που συμμετέχουν στο ΝΑΤΟ είναι και μέλη της ΕΕ. Αμερικανοί και Ευρωπαίοι θέλουν να μοιράσουν τα Βαλκάνια και αδιαφορούν για το πώς θα το πετύχουν.

Σήμερα και άλλα κόμματα, πέρα από το ΚΚΕ, που έχει καταγγείλει τη "νέα τάξη" από το 1991, τοποθετούνται κατά της παραχώρησης ελληνικού εδάφους στο ΝΑΤΟ από την κυβέρνηση. Δε θα ήταν καλύτερο, αν αυτό το έκαναν εδώ και χρόνια, αντί να ειρωνεύονται, όπως έκαναν, το ΚΚΕ; Θα ήταν πολύ σημαντικό, αν όλα τα κόμματα έλεγαν "έξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια". Δεν το κάνουν και κρίνονται.

Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την αντίσταση του λαού κατά της ΝΑΤΟικής επέμβασης. Η αντίσταση είναι υποχρεωτική. Οταν, λοιπόν, κάτι είναι αναγκαίο, πρέπει να γίνει. Και εφόσον πρέπει να γίνει, σημαίνει ότι μπορεί και να γίνει. Είναι δυνατό. Διαφορετικά θα μας πάρουν και τα παντελόνια.

Η κυβέρνηση τα δίνει όλα στους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς. Το σύνθημα που προβάλλει η κυβέρνηση, "πρώτα η Ελλάδα", είναι επικίνδυνο πολιτικά για τους λαούς και την περιοχή και διάτρητο από την άποψη της άμυνας της χώρας.

Μ' αυτό το σύνθημα η κυβέρνηση ευνοεί τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Για την κυβέρνηση, αυτή είναι η Ελλάδα. Δηλαδή, ας καίγεται ο κόσμος, αρκεί να μείνουν άθικτα το Χρηματιστήριο και τα κέρδη των λίγων".

ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ
ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

"Εξω οι δολοφόνοι του ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια" - "Κάτω η κυβέρνηση των ΝΑΤΟικών υπαλλήλων"

Σε ανακοίνωση του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ επισημαίνονται τα ακόλουθα:

Τα δολοφονικά στρατεύματα του ΝΑΤΟ ετοιμάζονται να πνίξουν στο αίμα το λαό της Γιουγκοσλαβίας, προκειμένου να επιβάλουν την κατοχή της "Νέας Τάξης" των ιμπεριαλιστών στη γειτονική μας χώρα.

Οι προφάσεις για δήθεν υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που ξεδιάντροπα χρησιμοποιούν οι ιμπεριαλιστές, δεν μπορούν να ξεγελάσουν κανέναν. Εξ άλλου η Γιουγκοσλαβία δέχτηκε να υπογράψει ολόκληρο το πολιτικό πλαίσιο της "συμφωνίας", αρνούμενη, όμως, να δεχτεί τη ΝΑΤΟική κατοχή στο Κοσσυφοπέδιο.

Ο Σολάνα, γραμματέας του ΝΑΤΟ, το δήλωσε καθαρά: "Πρέπει να πατήσουμε πόδι στο Κοσσυφοπέδιο"!

Οι "κεντροαριστερές" κυβερνήσεις της ΕΕ πρωτοστατούν στην επιβολή της ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας, στέλνοντας τις δολοφονικές τους ορδές να σπείρουν το θάνατο.

Χωρίς κανένα πρόσχημα, αγνόησαν προκλητικά και αυτό ακόμη το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά πού έχουν γραμμένη τη διεθνή νομιμότητα οι τρομοκράτες - δολοφόνοι του πλανήτη.

Για τα συμφέροντα της "Νέας Τάξης", οι ιμπεριαλιστές προχωρούν στο νέο διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας, ξαναχαράζοντας τα σύνορα με το αίμα των λαών.

Ανάβοντας τη φωτιά του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, ο πόλεμος χτυπά την πόρτα μας, αφού οι "ανάγκες" της ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας επιβάλλουν και νέους επανακαθορισμούς συνόρων, που εμπλέκουν άμεσα και τη χώρα μας, απειλώντας την ειρήνη και το μέλλον μας, φέρνοντας το μακελειό του πολέμου μέσα στο ίδιο μας το σπίτι.

Η κυβέρνηση Σημίτη,αυτοί που έτρεξαν να ευχαριστήσουν τις ΗΠΑ μετά τα Ιμια, αυτοί που παρέδωσαν τον Οτσαλάν στους στρατοκράτες της Αγκυρας, που έσπευσαν να χαρακτηρίσουν τρομοκράτη όποιον λαό αγωνίζεται για τα δικαιώματά του, μέρες τώρα έχει παραχωρήσει γη και νερό στους ιμπεριαλιστές.

Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται κάτω από ξένη στρατιωτική κατοχή, των ιμπεριαλιστών του ΝΑΤΟ, σε αντίθεση και με αυτό ακόμη το Σύνταγμα της χώρας. Η χώρα μας είπε "ναι σε όλα" στο ΝΑΤΟ, δίνοντας και τη δική της συγκατάθεση στην πραγματοποίηση της δολοφονικής επιδρομής εναντίον του γιουγκοσλαβικού λαού και της ειρήνης στα Βαλκάνια.

Ο Τσοχατζόπουλος μίλησε στο CNN σαν εκπρόσωπος Τύπου του ΝΑΤΟ, ο υφυπουργός Αμυνας Αποστολάκης δήλωσε την ετοιμότητα της κυβέρνησης να συμμετέχει και με στρατιωτικές δυνάμεις στην "ειρηνευτική αποστολή" των δολοφόνων, ο επικυρίαρχος Μπερνς επιθεωρεί τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, απουσία μάλιστα του υπουργού Αμυνας.

Η κυβέρνηση Σημίτη έχει μετατραπεί σε χαμηλόβαθμους υπαλλήλους των ιμπεριαλιστών, μετατρέποντας τη χώρα μας σε προτεκτοράτο των δολοφόνων των λαών, εμπλέκοντας τον ελληνικό λαό και τη νεολαία σε θανάσιμους κινδύνους.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, κανείς δεν μπορεί να μείνει απαθής.

Καλούμε τη νεολαία μαζικά να αντισταθεί, να παλέψει, να δυσκολέψει την υλοποίηση των σχεδιασμών του ΝΑΤΟ.

Προειδοποιούμε όλους τους υποταγμένους υπαλλήλους των ΗΠΑ ότι η νεολαία δε θα υποταχθεί, δε θα συναινέσει, δε θα προσκυνήσει τη "Νέα Τάξη" τους, που προσπαθούν να επιβάλουν με χιλιάδες νεκρούς στα Βαλκάνια και σε όλο τον κόσμο.

Καλούμε ιδιαίτερα τη στρατευμένη νεολαία, μόνιμους και εφέδρους, που θα κληθεί να συμμετάσχει στους δολοφονικούς σχεδιασμούς των "Ράμπο" του Κλίντον, να αντισταθεί στο πλάι του φιλειρηνικού κινήματος και του ελληνικού λαού.

Ολοι στους δρόμους να απαιτήσουμε:

  • Καμία συμμετοχή - καμία εμπλοκή της χώρας μας στο μακελειό που προκαλούν οι ιμπεριαλιστές στα Βαλκάνια.
  • ΕΞω οι ΝΑΤΟικοί δολοφόνοι από τα Βαλκάνια.
  • Εξω από το ΝΑΤΟ, τη συμμαχία των δολοφόνων
  • Να φύγει η επικίνδυνη κυβέρνηση των υπαλλήλων των ιμπεριαλιστών.
ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΝΕΟΛΑΙΕΣ
Κοινή διαδήλωση για καταδίκη της επίθεσης
  • Την Παρασκευή στις 6:00 μ.μ. στα Προπύλαια
  • Η διαδήλωση θα καταλήξει στην πρεσβεία των ΗΠΑ

Συναντήθηκαν χτες βράδυ, οι πολιτικές νεολαίες και εξέδωσαν ψήφισμα κατά "της δολοφονικής επίθεσης των ιμπεριαλιστών εναντίον της Γιουγκοσλαβίας", στο οποίο τονίζουν ότι θα "αντισταθούν με όλους τους τρόπους στα σχέδια του ΝΑΤΟ και των Αμερικανών και Ευρωπαίων Ιμπεριαλιστών".

Καλούν τα μέλη τους, αλλά και κάθε νέο σε συγκέντρωση και διαδήλωση για την καταδίκη τηςεπίθεσης στην Γιουγκοσλαβία και για να δηλώσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους λαούς που πλήττονται στην περιοχή.

Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 26 Μάρτη, στις 6:00 το απόγευμα, στα Προπύλαια, και θα καταλήξει στην Αμερικανική Πρεσβεία.

Σήμερα Πέμπτη, στις 13:30 το μεσημέρι οι πολιτικές νεολαίες θα δώσουν συνέντευξη Τύπου, ενώ προγραμματίζουν ακόμη συνάντηση με εκπροσώπους της πρεσβείας της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας,αποστολή αντιπροσωπείας τους στο Βελιγράδι,και συνάντηση και με εκπροσώπους του υπουργείου Εθνικής Αμύνης, την Παρασκευή στις 12:00 το μεσημέρι.

Την ανακοίνωση υπογράφουν:

- η ΕΑΝ,

- η ΕΔΗΝ (Νεολαία ΕΔΗΚ),

- η ΚΝΕ,

- η Νεολαία ΔΗΚΚΙ,

- η Νεολαία ΠΑΣΟΚ, και

- η Νεολαία Πολιτικής Ανοιξης.

  • Νωρίτερα, στις 5:30 το απόγευμα στην Πλατεία Κάνιγγος η Επιτροπή Πρωτοβουλίας για την Ανασυγκρότηση του Συνδικαλιστικού Κινήματος πραγματοποιεί προσυγκέντρωση, η οποία θα καταλήξει να ενωθεί με την διαδήλωση των πολιτικών νεολαιών.
  • Η ΓΣΕΕ καλεί την Παρασκευή 26η Μάρτη σε τρίωρη πανελλαδική πανεργατική στάση εργασίας, από τις 13:00 έως τις 16:00, σε μια διαμαρτυρία για την επίθεση εναντίον της Γιουγκοσλαβίας.
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ
Αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση ΠΛΑΙΣΙΟ

Παρασκευή στις 6.30μ.μ. στην Πλατεία Κάνιγγος

Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας για την Ανασυγκρότηση του Συνδικαλιστικού Κινήματος οργανώνει την Παρασκευή στις 6.30μ.μ. στην πλατεία Κάνιγγος συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της ΝΑΤΟικής επίθεσης στην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας και ενάντια στα σχέδια των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στις πλάτες των λαών των Βαλκανίων και της ευρύτερης περιοχής.

Να καταδικαστεί η επέμβαση

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδη στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Την άμεση ανάληψη όλων των πρωτοβουλιών για την αποτροπή της εγκληματικής νατοϊκής επέμβασης στο Κοσσυφοπέδιο και της πολεμικής ανάφλεξης στην ευρύτερη περιοχή ζήτησε, με προ ημερησίας διατάξεως παρέμβασή του στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδης.

"Από στιγμή σε στιγμή, τόνισε ο Β. Εφραιμίδης, απειλείται στρατιωτική επέμβαση με βομβαρδισμούς από δυνάμεις του ΝΑΤΟ με αμερικανικές επιταγές. Εχουμε υποχρέωση ως Επιτροπή του ΕΚ, αρμόδια για τέτοια θέματα, να συζητήσουμε αμέσως αυτό το θέμα, να καταλήξουμε σε ψήφισμα που να καταδικάζει κατηγορηματικά την κάτω από οποιαδήποτε προσχήματα ανοιχτή πολεμική επιχείρηση κατά του κυρίαρχου κράτους μέλους του ΟΗΕ, της Νέας Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας, με την αναίσχυντη απαίτηση να υπογράψει αυτό συμφωνία που θα περιέχει, με τη δική του υπογραφή, την εγκατάσταση στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στη σερβική επαρχία του Κοσσόβου".

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι το ψήφισμα αυτό θα πρέπει να καταδικάζει κάθε χρήση βίας και να τάσσεται υπέρ της εξεύρεσης πολιτικής ειρηνικής λύσης, που θα εξασφαλίζει και τα μειονοτικά δικαιώματα του αλβανόφωνου τμήματος του πληθυσμού του Κοσσόβου.

Πρόκειται για θανάσιμη καμπή στις ευρωπαϊκές και γενικότερες εξελίξεις, κατέληξε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, και οφείλουμε να αναδειχτούμε στις ιστορικές ευθύνες μας".

"Αντισταθείτε!"

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για τη στρατιωτική επέμβαση στο Κοσσυφοπέδιο

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας με χθεσινή ανακοίνωσή του καλεί σε συγκέντρωση την Παρασκευή, 26 Μάρτη στις 7 το απόγευμα, μπροστά στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, σε διαμαρτυρία για την αμερικανονατοϊκή επέμβαση στο Κόσσοβο."Καταδικάστε την αντιλαϊκή κυβέρνηση της ανεργίας, της φτώχειας και του πολέμου. Ενωθείτε ενάντια στη συμμετοχή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης", αναφέρει το Συνδικάτο.

Οι Επιτροπές Ειρήνης Ανω Λιοσίων, Ζεφυρίου, Καματερού, Ιλίου, Πετρούπολης, Αγ. Αναργύρων καλούν την Κυριακή 28 Μάρτη στις 10.30 π.μ. στην Τοπική Πορεία Ειρήνης "από τα Σίδερα Ζοφριάς ως την Πλατεία Αγ. Αναργύρων". Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως "τα γεγονότα που βιώνουμε το τελευταίο διάστημα, με τη μετατροπή της χώρας μας σ' ένα απέραντο ΝΑΤΟικό ορμητήριο, έχουν κουρελιάσει κάθε έννοια Εθνικής Ανεξαρτησίας", ενώ "ΗΠΑ και ΝΑΤΟ κηρύσσουν εκτός νόμου όλους τους λαούς που αντιστέκονται στη βαρβαρότητα της Νέας Τάξης". Κεντρικά συνθήματα θα είναι: "Εξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια", "Ειρήνη - Φιλία μεταξύ των λαών των Βαλκανίων και της Μεσογείου".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ