ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Απρίλη 1999
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κροκοδείλια δάκρυα και προπαγάνδα για τους πρόσφυγες

Την αρχή την έκανε, εννοείται κατόπιν "υπόδειξης" του Ν. Μπερνς, ο Κ. Σημίτης, που έσπευσε από την πρώτη στιγμή να καταδικάσει "τις συνεχιζόμενες σερβικές επιχειρήσεις στο Κόσσοβο", υπαινισσόμενος σαφώς ότι οι Σέρβοι ευθύνονται αποκλειστικά για τους πρόσφυγες. Τη σκυτάλη πήραν αρκετοί πολιτικοί από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ, "αναλυτές" και ΜΜΕ, οι οποίοι, όσο αυξάνεται ο αριθμός των προσφύγων, τόσο δυναμώνουν την κατευθυνόμενη από την πρεσβεία "αγωνία" τους και χύνουν κροκοδείλια δάκρυα. Η υποκρισία και η υποταγή τους στα κελεύσματα των ΗΠΑ δεν έχει όρια. Γιατί αφ' ενός λένε συνειδητά ψέματα και προσπαθούν να αποκρύψουν ότι πίσω από τους πρόσφυγες βρίσκονται οι ανηλεείς βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ και από την άλλη ρίχνουν νερό στο μύλο της αμερικανικής προπαγάνδας, που χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες ως πρόσχημα και φύλλο συκής

Κανείς δεν μπορεί να μένει αδιάφορος για το δράμα των θυμάτων του πολέμου, που πρέπει να τύχουν της καλύτερης δυνατής φροντίδας. Το ζητούμενο όμως είναι να σταματήσουν οι δολοφονικοί βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ και να απομακρυνθούν τα ΝΑΤΟικά τάγματα θανάτου από τα Βαλκάνια. Το ερώτημα όμως για τους φαρισαίους είναι αμείλικτο. Πώς μπορεί να είναι κατά του πολέμου και να κλαίνε για τους πρόσφυγες, όταν δε ζητάνε να εξαλειφθούν τα αίτια του πολέμου;

Καμαρώστε τον...

Τα Βαλκάνια φλέγονται, οι ΝΑΤΟικοί βρικόλακες προχωρούν σε μαζική γενοκτονία του σέρβικου, αλλά και του αλβανικού πληθυσμού και ο Γ. Παπαντωνίου βρήκε την ώρα να παρουσιάσει τις "προσωπικές του επιτυχίες" στις συζητήσεις για την "Ατζέντα 2000" και στην ιδιωτικοποίηση της Ιονικής. Τη στιγμή που γύρω μας καταγράφονται ανθρώπινες τραγωδίες, ο κ. υπουργός θεώρησε σκόπιμο να εκφράζει την αυτοϊκανοποίηση για την πορεία παράδοσης της ελληνικής οικονομίας στον ευρωπαϊκό ιμπεριαλισμό, καταθέτοντας έτσι υποθήκες, για να μελλοντικά προσωπικά του σχέδια και φιλοδοξίες.

Καμαρώστε την ηθική ενός αστού πολιτικού σε κρισιμότατες για τον τόπο στιγμές. Οι άλλοι σφάζονται και αυτός ονειρεύεται πρωθυπουργικές καρέκλες. Και μη χειρότερα...

Αυτοί κι εμείς

Πληγές βαθιές

και θύματα,

καταστροφές

και μνήματα,

με βόμβες

κατά κύματα

χτυπούν

τα βοθρολύματα!

Ερείπια,

χαλάσματα,

πόλεις, χωριά

φαντάσματα,

σκορπούν θανάτου

θραύσματα

του Κόσμου

τ' αποβράσματα!

Και μεις, ρωτώ,

τι κάνουμε,

το μοιρολόι

πιάνουμε;

Οχι, ισχύς

μεγάλη μας,

η σύσσωμη

η πάλη μας!

Ο οίστρος

Περίεργα επιχειρήματα

Δεν καταλάβαμε καλά, τα όσα είπε χτες ο πρόεδρος της Βουλής, σχετικά με το προηγούμενο θέμα. Αν δεν κάνουμε λάθος, δικαιολόγησε τη διαδικασία που επιλέχθηκε, με το επιχείρημα πως οι προ ημερήσιας διάταξης συζητήσεις "τραβούν" αρκετή ώρα, με αποτέλεσμα να αδειάζουν τα έδρανα των βουλευτών.

Είχαμε την εντύπωση πως ο κ. Κακλαμάνης μπορούσε να βαθύνει περισσότερο στις πραγματικές αιτίες του φαινομένου, στο οποίο αναφέρθηκε.

Εμείς, βέβαια, δεν έχουμε αυταπάτες, για το ρόλο και την αποτελεσματικότητα της σημερινής Βουλής και, γενικότερα, των Σωμάτων αυτών στο κοινωνικό σύστημα που ζούμε. Ελπίζουμε, όμως, να μην ακούσουμε στην πορεία ότι δε χρειάζονται καθόλου συζητήσεις στη Βουλή, αφού - έτσι κι αλλιώς - τα έδρανα θα αδειάζουν...

Αποκαλυπτική ενόχληση

Αποκαλυπτική είναι η ανταπόκριση από τη Νέα Υόρκη, που δημοσιεύεται στο χτεσινό φύλλο του "Εθνους". "Απεριόριστα ενοχλημένη" είναι η Ουάσιγκτον από την πολιτική και τη δράση του ΚΚΕ, αλλά και ορισμένες δηλώσεις του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, σημειώνει ο ανταποκριτής της εφημερίδας, Μ. Ιγναντίου και συνεχίζει: "οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα οδηγούνται σε "παρατεταμένη κρίση", όπως ισχυρίστηκε χτες ανώτερος αξιωματούχος... Οι Αμερικανοί θεωρούν ότι η "αντιαμερικανική υστερία που παρατηρείται στην Ελλάδα", με ευθύνη - όπως λένε - πολιτικών και εκκλησιαστικών φορέων είναι απαράδεκτη και οπωσδήποτε οδηγεί τη χώρα "σε αντιπαράθεση με τη Δύση".

"Ηδη, σημειώνει, σε άλλο σημείο η ανταπόκριση, οι Αμερικανοί έχουν ενημερώσει τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Παπανδρέου, και τον αναπληρωτή υπουργό Γιάννο Κρανιδιώτη "για όσα τους ενοχλούν". Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δηλώσεις του κ. Χριστόδουλου, η "ψυχροπολεμική - όπως τη χαρακτήρισε - στάση" του ΚΚΕ και κάποια σημεία των δηλώσεων του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, σε συγκέντρωση στελεχών του ΠΑΣΟΚ "δεν υποβοηθούν τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις". Πάντως, οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι ικανοποιημένοι με τις ελληνικές θέσεις, όπως αυτές εκφράζονται σε ιδιωτικές συνομιλίες, υπογραμμίζει η ανταπόκριση.

Υ.Γ. Εχουμε μεγάλη περιέργεια, να μάθουμε αν απάντησαν και τι είπαν οι Ελληνες υπουργοί, όταν ενημερώθηκαν για όσα... ενοχλούν τις ΗΠΑ. Αραγε, μπορεί να μας πληροφορήσει κάποιος;

Δημοκρατική αναισθησία

Μπορεί, για πρώτη φορά, μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, να χτυπάνε και πάλι τα τύμπανα του ολέθρου στη γηραιά μας ήπειρο. Μπορεί, ο πόλεμος αυτός να βρίσκεται στην αυλή μας, έξω από την πόρτα μας. Μπορεί, ο καθένας να καταλαβαίνει ότι καθόλου ανεξάρτητα δεν είναι τα όσα τραγικά συμβαίνουν τις μέρες αυτές στο Κοσσυφοπέδιο, με άλλα που προηγήθηκαν (π. χ. Κροατία, Βοσνία κλπ.) ή με άλλα που σχεδιάζονται και τη, βαριά λαβωμένη ήδη, σταθερότητα των Βαλκανίων γενικότερα. Μπορεί, η ελληνική κυβέρνηση, και κατ' επέκταση η χώρα μας, να είναι μέχρι το λαιμό βουτηγμένη, ως χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ, στον εγκληματικό πόλεμο ενάντια στη Νέα Γιουγκοσλαβία.

Μπορεί όλ' αυτά και πολλά ακόμη να ισχύουν - και ισχύουν απόλυτα όλα - αλλά η ηγεσία της κυβέρνησης δε θεωρεί απαραίτητη, ούτε καν μια συνηθισμένη συζήτηση στη Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Δύο περίπου ώρες, κράτησε η συζήτηση, που έγινε χτες στη Βουλή, στη βάση μιας διαδικασίας, που πρώτη φορά εφαρμόστηκε.

Ναι, τόση είναι η δημοκρατική ευαισθησία των "εκσυγχρονιστών σοσιαλιστών" της κυβέρνησης. Περιττό, επομένως, να ρωτήσουμε με ποιο δικαίωμα έδωσαν την έγκρισή τους για να κηρύξει έμπρακτα και μονομερώς πόλεμο το ΝΑΤΟ ενάντια σε μια κυρίαρχη και ανεξάρτητη χώρα. Μια χώρα - μέλος του ΟΗΕ και επιπλέον γειτονική και παραδοσιακά φίλη της Ελλάδας.

Αν δε θέλουν, ας παραιτηθούν

Οι "πολιτικοί" στόχοι των ΗΠΑ που εξυπηρετούνται από τη δολοφονική επιδρομή του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, αρχίζουν πλέον να ομολογούνται ανοιχτά από τους ηγέτες που έδωσαν εντολή να ξεκινήσει το μακέλεμα. Ο ίδιος ο Μπ. Κλίντον υπαινίχθηκε με σαφήνεια ότι στόχος των συνεχιζόμενων βομβαρδισμών είναι η απόσχιση και ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου. Δηλαδή η αλλαγή των συνόρων, με όχημα, βέβαια, την "προστασία" των μειονοτήτων. Με δεδομένη και ομολογημένη, πλέον, τη βούληση και τους στόχους των ΗΠΑ, δεν μπορεί πρώτα και κύρια η κυβέρνηση - αλλά και τα άλλα κόμματα - να πορεύεται με το συνήθη δουλοπρεπή και υποτελή τρόπο, πέφτοντας θύμα των αυταπατών της ότι με αυτό τον τρόπο θα γλιτώσει η χώρα και θα διασωθεί από την πολεμική σύρραξη. Αυτός είναι ο χειρότερος τρόπος, γιατί το μόνο που καταφέρνει είναι να ανοίγει ακόμα περισσότερο την όρεξη των αφεντικών της νέας τάξης, που θα ζητούν όλο και περισσότερα. Οσο πιο "βολική" είναι η κυβέρνηση Σημίτη απέναντι στις αξιώσεις τους, τόσο θα μεγαλώνει η αλαζονεία τους και θα τα θέλουν όλα.

Αν η κυβέρνηση Σημίτη δεν έχει το πολιτικό ανάστημα και το σθένος να αντισταθεί στην επέκταση του ολέθρου και του πολέμου, τότε το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να παραιτηθεί και ο λαός να αποφασίσει για τον καλύτερο τρόπο να υπερασπίσει το μέλλον του και την ειρήνη στην περιοχή.

Η προσαρμοστικότητα...

Για τον Ι. Κ. Πρετεντέρη του "Βήματος" και όσα περισπούδαστα "γράφει", δεν έχουμε να σημειώσουμε τίποτε. Μόνο που, κάθε φορά που διαβάζουμε γραφτό του, μας έρχεται στο μυαλό αυτό που έγραψε γι' αυτόν πριν καιρό ο γνωστός δημοσιογράφος Βασίλης Ραφαηλίδης. Οτι, δηλαδή, "ο Ι. Κ. Πρετεντέρης έχει μια απίθανη προσαρμοστικότητα. Προσαρμόζεται ακόμα και μέσα στα σκατά"...

Προκλητική υποκρισία

Προχτές το βράδυ επιβλήθηκε καθεστώς στρατιωτικού νόμου στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης ώστε να ελλιμενιστεί το γερμανικό πλοίο "Petersburg" και να ξεφορτωθούν αμέτρητος αριθμός αρμάτων μάχης, τεθωρακισμένων, αντιαρματικών, πολυβόλων, οπλοπολυβόλων, όλμων κλπ., με προορισμό το Κοσσυφοπέδιο.

Χτες, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο "Ρ" έθεσε το ακόλουθο ερώτημα στον Δ. Ρέππα: "Τα τανκ που κατέβηκαν, χθες, στη Θεσσαλονίκη, μετά από αποκλεισμό του λιμανιού, είναι ειρηνευτικά;".

Η απάντηση του εκπροσώπου του κ. Σημίτη ήταν η εξής: "Σας είπα ότι και στην προηγούμενη φάση έχουν διέλθει πέραν των οπλιτών, πέραν των στρατιωτικών δυνάμεων και τανκ και φορτηγά. Αυτά ασφαλώς είναι μέσα τα οποία χρησιμοποιούν οι στρατιώτες για να ανταποκριθούν στην αποστολή τους. Τα τανκ, από μόνα τους, γνωρίζετε ότι δε διαθέτουν βούληση. Χρησιμοποιούνται από τους στρατιώτες. Μόνα τους δεν μπορούν να εκτελέσουν αποστολή. Τα κατευθύνουν αυτοί που τα χειρίζονται. Καλό είναι, βεβαίως, το συντομότερο δυνατό, να κλείσει αυτή η κρίση και να αποσυρθούν όλες οι δυνάμεις. Αλλά, επαναλαμβάνω, οι στρατιωτικές δυνάμεις, οι οποίες διήλθαν από τη χώρα μας, ήταν ειρηνευτικές"!

Αυτά ήταν τα λόγια του εκπροσώπου μιας κυβέρνησης που υποτίθεται ότι "δε συμμετέχει" (!) στον πόλεμο του ΝΑΤΟ κατά της Σερβίας. Πέραν κάθε άλλου σχολίου, ένα έχουμε να πούμε: Το μέγεθος του θράσους και της υποκρισίας της κυβέρνησης είναι αντίστοιχο του θράσους και της υποκρισίας που αρμόζει στα "τσιράκια" του Κλίντον.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ