ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Απρίλη 1999
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Στις πλάτες των λαών δοκιμάζεται το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ
  • Σας χρησιμοποιούν σαν αποβάθρα και από εκεί και πέρα θα παίξετε και άλλους βρώμικους ρόλους, στο να πείσετε την ηγεσία της Γιουγκοσλαβίας να υπογράψει τη διάλυση της χώρας της, με βάση το πλαίσιο του Ραμπουγέ
  • Εθνική συνεννόηση, με σημαία το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, δεν τη δεχόμαστε. Εμείς μιλάμε για παλλαϊκή συνεννόηση και ενότητα του λαού εναντίον σας όσο έχετε αυτήν την πολιτική

Εθνική συνεννόηση, με σημαία το ΝΑΤΟ και την ΕΕ δεν τη δεχόμαστε. Εμείς μιλάμε για παλλαϊκή συνεννόηση και ενότητα του λαού εναντίον σας όσο έχετε αυτήν την πολιτική.Τα παραπάνω τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,κατά την ομιλία της στη χτεσινή, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, συζήτηση στη Βουλή για τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία. Παίρνοντας το λόγο η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε:

"Ειλικρινά χρειάζεται να έχει κανένας ατσάλινα νεύρα, να είναι πολύ πειθαρχημένος, για να μπορέσει με ένα νηφάλιο τρόπο να εκθέσει τις απόψεις του και να απαντήσει σε αυτά που άκουσε από τον πρωθυπουργό και από τον πρόεδρο της ΝΔ.

Το θεωρούμε απόλυτα φυσιολογικό να έχουμε διαμετρικά διαφορετικές απόψεις, αλλά μιλάμε τώρα όχι για το πρόβλημα του Κόσσοβου και το προσφυγικό. Μιλάμε για τον πόλεμο που γίνεται στη Γιουγκοσλαβία και που τον πληρώνει ο σερβικός και αλβανικός λαός, αναμφισβήτητα. Μιλάμε για την κατάσταση στα Βαλκάνια και την εφαρμογή του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ στην περιοχή πριν ακόμα επισημοποιηθεί στα τέλη Απριλίου. Πρέπει πρώτα να δοκιμαστεί να περάσει στις πλάτες των λαών και μετά να υπογραφεί και να γίνει... θεσμός και να... λειτουργούν τα όργανα, για να εφαρμόζουν αυτές τις αποφάσεις.

Εδώ κυριολεκτικά, κύριε πρωθυπουργέ, κάνατε το άσπρο μαύρο. Αυτό είναι το θέμα. Δεν είναι ότι μιλάμε για τα ίδια πράγματα και τα εκτιμάμε διαφορετικά πράγμα απόλυτα φυσιολογικό.

Πρώτα πρώτα μάς είπατε ότι εσείς δε συμμετέχετε στον πόλεμο και ότι είστε παράγοντας ειρήνης. Μα εδώ, δεν πρόκειται για ζήτημα εκτίμησης ή ιδεολογίας. Αν θέλετε και από την τεχνοκρατική πλευρά να πάρουμε το ζήτημα το πράγμα είναι δεδομένο. Γιατί δεν έχετε την παλικαριά να πείτε: ναι συμμετέχουμε.

Λυπάμαι πάρα πολύ γιατί πιστεύω ότι και στην πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ υπάρχουν άνθρωποι, που γνωρίζουν τα πράγματα και διαβάζουν τα γεγονότα άλλο πως τα εκτιμούν.

Ας αφήσουμε αυτό το κόλπο ότι δε στείλαμε χερσαίες δυνάμεις. Δηλαδή, πόλεμος είναι μόνο χερσαίες δυνάμεις; Η κατάπτυστη ΝΕΤ από το πρωί μέχρι το βράδυ τέτοιες απόψεις προβάλλει ότι η Ελλάδα δε μετέχει στον πόλεμο. Αφήστε να μιλήσουμε και εμείς.

Πόλεμος γίνεται και αυτό ελπίζω να μην το αμφισβητούμε. Καλά, πώς έγινε αυτός ο πόλεμος, επειδή τον ήθελε μόνο ο Κλίντον; Εάν τον ήθελε μόνο αυτός και δεν τον ήθελε κανένας άλλος αυτός ο πόλεμος δε θα γινόταν. Και αυτό φαίνεται μόνο από το γεγονός ότι, για να φτάσουν τα αμερικάνικα αεροπλάνα και ο στρατός στη Γιουγκοσλαβία, έπρεπε να χρησιμοποιηθούν ξένα εδάφη. Ακόμα και αν δεν υπήρχαν γερμανικά αγγλικά, γαλλικά στρατεύματα - και πλοίο ελληνικό υπάρχει - δεν μπορούσαν να το κάνουν μόνοι τους οι Αμερικάνοι. Δεν έχουν φτάσει ακόμα στο σημείο εκείνο να πατάνε τα κουμπιά στην Ουάσιγκτον και να γίνεται ο πόλεμος από εκεί".

Οι βρώμικοι ρόλοι είναι πολλοί

"Γίνεται ο πόλεμος όχι απλώς με τη συνενοχή, αλλά την πλήρη συμμετοχή και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Επειδή είπατε ότι δεν υπάρχουν ελληνικά στρατεύματα εγώ θα σας ρωτήσω: Σας το ζήτησαν; Εγώ δεν πιστεύω ότι σας το ζήτησαν. Ζήτησαν διευκολύνσεις και ας πάμε όλοι μαζί αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη να δούμε τι γίνεται. Ο πιο βαρύς γερμανικός εξοπλισμός υπάρχει εκεί.

Εξαίρεσαν αρχικά την Ελλάδα και την Τουρκία για τους δικούς τους λόγους. Ενδεχομένως να μην ήθελαν να εμπλέξουν τις όποιες διαφορές υπάρχουν σε αυτές τις χώρες. Σας έχουν εφεδρεία. Αν σας ζητήσουν, θα στείλετε. Πείτε εδώ. Αν σας ζητήσουν χερσαία δύναμη αρχικά θα πείτε όχι, αλλά αν σας πουν ότι είναι συμβατική σας υποχρέωση θα στείλετε ή δε θα στείλετε; Τους 800 που έχετε μαζεμένους στο Κιλκίς και που προέρχονται από τους πενταετούς θητείας εθελοντές τι τους έχετε; Για να υπερασπίσουν την άμυνα της χώρας αν μπουν οι ξένοι, οι εχθροί;

Δεύτερο.Θα δεχτείτε να περάσουν και Αμερικανοί πεζοναύτες και τούρκικα στρατεύματα. Θα τα περάσετε με αεροπλάνα, μπορεί και να έχουν περάσει, δεν το ξέρουμε. Αλλά είστε διατεθειμένοι να τα περάσετε, να δώσετε πέντε αεροδιαδρόμους και θα τα περάσετε με αεροπλάνα που θα λένε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ κ.άα. Πού να ξέρουμε εμείς οι υπόλοιποι τι είναι μέσα σε αυτά τα αεροπλάνα; Δε σας ζήτησαν, και ίσως ένας από τους λόγους που δεν το ζήτησαν είναι γιατί θέλουν να δίνουν την εντύπωση ότι είναι γειτονική χώρα η Ελλάδα με τη Γιουγκοσλαβία και θέλουν να σας χρησιμοποιήσουν στη δήθεν ειρηνική φάση της πολιτικής λύσης. Για να είναι η ελληνική κυβέρνηση - και άλλα κόμματα - που θα απαιτήσει από τη Γιουγκοσλαβία να δεχτεί το Ραμπουγέ. Σας έχουν για άλλους ρόλους, οι βρώμικοι ρόλοι είναι πολλοί. Γιατί να στείλουν 2.000 Ελληνες φαντάρους; Ξέρουν ότι ο ελληνικός λαός θα σας πάρει στο κατόπι και σας χρησιμοποιούν σαν αποβάθρα και από εκεί και πέρα θα παίξετε και άλλους βρώμικους ρόλους, στο να πείσετε την ηγεσία της Γιουγκοσλαβίας να υπογράψει τη διάλυση της χώρας της, με βάση το πλαίσιο του Ραμπουγέ. Αυτά θα τα κάνετε όλα μέχρι το τέλος".

Υπογράψατε την επέμβαση

"Τρίτο.Υπογράψατε την επέμβαση. Ακόμα και εάν δεν πέρναγαν από την Ελλάδα, αν οι ευρωπαϊκές χώρες που είναι στο ΝΑΤΟ έλεγαν "όχι" στην επέμβαση δεν μπορούσε να γίνει αυτή η επέμβαση. Την υπογράψατε και όχι αυτά τα ψέματα που λέγονται ότι υπογράφτηκε η πρώτη φάση, η δεύτερη, ο θάνατος με δόσεις. Αυτά είναι στρατιωτικά ζητήματα, δεν υπάρχουν πρώτες, δεύτερες και τρίτες φάσεις στις πολιτικές αποφάσεις. Αρα συνυπογράψατε αυτήν την εντολή. Οταν, λοιπόν, κάνετε το μαύρο άσπρο στη συμμετοχή να έχετε το θάρρος να το πείτε να το πείτε στον ελληνικό λαό.

Εδώ για άλλη μια φορά ακούσαμε ότι ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία - και δεν είναι ο πρώτος πόλεμος έχουν προηγηθεί και άλλοι - είναι για τα μάτια της Ωραίας Ελένης. Για τον ίδιο, δήθεν, λόγο για τον οποίο έγινε ο Τρωικός Πόλεμος.

Ο Β Παγκόσμιος Πόλεμος έγινε γιατί είχαμε έναν "τρελό" που εξαπέλυσε τον πόλεμο; Ε, όχι αυτός ο πόλεμος δε γίνεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για τα δικαιώματα των Αλβανών που ζουν στο Κοσσυφοπέδιο. Για να ικανοποιηθεί η ηγεσία της αλβανικής μειονότητας, βεβαίως, η οποία παίζει το παιχνίδι της "νέας τάξης πραγμάτων" του ιμπεριαλισμού. Εμείς σε καμία περίπτωση δεν ταυτίζουμε τον αλβανικό λαό με την ηγεσία του. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η ηγεσία αυτή έχει παίξει σημαντικό ρόλο, για να νομιμοποιήσει αυτόν τον πόλεμο. Αν αύριο το Κοσσυφοπέδιο γίνει ανεξάρτητο κράτος οι νέοι δυνάστες των Αλβανών θα είναι αυτοί που σήμερα είναι ηγέτες του και θέλουν να τον ελευθερώσουν.

Αφού έγινε για τα ανθρώπινα δικαιώματα τι έγινε με τα δύο εκατομμύρια των Σέρβων μετά τη Συνθήκη του Ντέιτον, οι οποίοι ακόμη είναι περιφερόμενοι πρόσφυγες; Υποτίθεται, ότι το Ντέιτον προέβλεπε επιστροφή στις εστίες τους, όμως πήγαιναν και τους πέταγαν έξω τα θύματα της προπαγάνδας των ιμπεριαλιστών, οι λεγόμενοι μουσουλμάνοι κλπ. Γιατί εκεί δεν έγινε τίποτα; Είναι πασίγνωστο ότι το Ισραήλ παραβιάζει τη Συνθήκη του Οσλο απέναντι στον παλαιστινιακό λαό. Μέχρι που έρχεται ο Αραφάτ και λέει δεν ξέρω, θα το σκεφτώ αν την 1η Μάη θα ανακηρύξω το παλαιστινιακό κράτος. Εδώ γιατί δεν υπάρχει ευαισθησία; Εγώ δε λέω να βομβαρδίσουν το Ισραήλ, αλλά φαίνεται τα ανθρώπινα δικαιώματα υπάρχουν μόνο για τους Αλβανούς στο Κόσσοβο".

Το μειονοτικό χρησιμοποιείται για την αλλαγή των συνόρων

"Να δούμε τι υπάρχει, γιατί ούτε θέλουμε να εξωραϊσουμε την κατάσταση. Η αλήθεια είναι ότι το μειονοτικό χρησιμοποιείται για την αλλαγή των συνόρων. Χρησιμοποιείται, για να γίνει ο πόλεμος και εδώ χρησιμοποιείται για να περάσει το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, να διαλυθεί η Γιουγκοσλαβία και να πάρει ένα μάθημα μια χώρα που για τους δικούς της λόγους αντιστέκεται στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Αυτήν είναι η ουσία συν τα κοιτάσματα ουρανίου, χρωμίου κ.ά. στην περιοχή, συν οι αντιθέσεις ΗΠΑ και Γερμανίας που πρέπει να μοιράσουν την περιοχή. Αυτή είναι η πραγματική αιτία. Γιατί τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν πειράζονται στην Τουρκία; Γιατί πρέπει να εξαπολύσουμε τους πυραύλους και τον πόλεμο 20 κρατών εναντίον ενός κράτους μικρού στα Βαλκάνια και δε μιλάμε για την Κύπρο, την Τουρκία κλπ;

Αφήστε, λοιπόν, ότι ο πόλεμος έγινε για τα μάτια της Ωραίας Ελένης ή για τα μάτια των Κοσσοβάρων.

Επειδή η ιστορία έχει αξία ας θυμηθούμε ότι στις 31 Μαρτίου 1949 στη Βοστώνη ο Τσόρτσιλ αποκάλυψε, γιατί έπεσε η βόμβα στη Χιροσίμα. Και αυτό έχει μεγάλη σημασία τηρουμένων των αναλογιών όχι για το γίνεται τώρα μόνο, αλλά και τι γίνεται αύριο. Είπε λοιπόν ο άνθρωπος ότι αν δεν έριχναν την ατομική βόμβα στη Χιροσίμα θα είχε κομμουνιστοποιηθεί όλη η Ευρώπη. Εγώ δεν ξέρω αν θα είχε γίνει αυτό, αλλά σημασία έχει ότι αποκαλύπτεται και οι Αμερικανοί το λένε πως αυτή ήταν η πραγματική αιτία που έπεσε η ατομική βόμβα. Οχι για να οριστικοποιηθεί η ήττα της Ιαπωνίας γιατί είχε ήδη ηττηθεί, αλλά για να δοθεί μήνυμα στην Ευρώπη. Μήνυμα ψυχρού πολέμου και μήνυμα ανακοπής είχαν τα υπόλοιπα λαϊκά κινήματα στην Ευρώπη. Η βόμβα έπεσε στην Ιαπωνία και την πλήρωσαν οι αθώοι στη χώρα αυτή. Σήμερα ο πόλεμος γίνεται στη Γιουγκοσλαβία, για να δοθούν μηνύματα στη Λατινική Αμερική, στην Αφρική, την Ελλάδα, την Α. Ευρώπη και αλλού. Δεν είναι τόσο ειδικοί, απλώς εδώ υπάρχουν τα προσχήματα και μπορεί να γίνει αυτή η ιστορία, συν η αντιπαράθεση με την ηγεσία της Γιουγκοσλαβίας που είναι η μόνη χώρα που δεν έχει μπει στο μαντρί και πρέπει να μπει. Πρέπει να πέσει ο Μιλόσεβιτς - το είπε και ο Σολάνα. Σύλληψη και ανατροπή της ηγεσίας της Γιουγκοσλαβίας για να βάλουν αχυράνθρωπους τύπου Παντελί Μάικο και των άλλων αχυρανθρώπων που έχουν".

Να πούμε τα πράγματα με τ' όνομά τους

"Πρέπει να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Και εσείς τα σκέφτεστε αυτά, συνειδητοποιείτε τους κινδύνους που υπάρχουν και η ΝΔ τα ξέρει, απλώς εμείς τα λέμε αυτά, γιατί θέλουμε να τα αντιπαλέψουμε. Οποιος δε θέλει να τα αντιπαλέψει τα κρύβει.

Με αυτή την έννοια πήρατε μέρος σε αυτόν τον βρώμικο και εγκληματικό πόλεμο, είσαστε συνένοχοι, εξίσου και η ΕΕ. Γιατί, όταν ο Κ. Σημίτης πάει στο ΝΑΤΟ δεν είναι άλλος Σημίτης από τον Σημίτη που πάει στην ΕΕ. Το ίδιο ισχύει και για τον Ζοσπέν και άλλους. Για να θυμίσω επιφανείς αστούς που έκαναν εγκλήματα, αλλά τα έλεγαν και δημόσια μετά από κάποια χρόνια, να θυμίσω αυτό που ο Τρούμαν είπε για το τι σχέση έχει το δόγμα Τρούμαν με το σχέδιο Μάρσαλ. Ελεγε ότι είναι τα δύο ήμισεα του ίδιου ενιαίου καρυδιού. Ε, λοιπόν έτσι είναι τα πράγματα. Και μη θίγονται μερικοί που δε θέλουν να είναι και με την κυβέρνηση ότι ισοπεδώνουμε τα πράγματα.

Ο πόλεμος που γίνεται αυτή τη στιγμή ισοπέδωσε τα πράγματα και έβγαλε στην επιφάνεια την πραγματικότητα. Είπατε ψέματα.

Πέρα από τις ιδεολογικές διαφορές που έχουμε μας ανησυχεί το εξής: Οχι μόνο πως θα σταματήσει αυτός ο πόλεμος γιατί όλοι θέλουμε να σταματήσει, αλλά όχι με την πολιτική λύση τύπου Ραμπουγέ. Και όχι με την παρουσία του ΝΑΤΟ μέσα στη Γιουγκοσλαβία που θα μπορούν να αλλάζουν τον κρατικό μηχανισμό και να ανεβοκατεβάζουν πρωθυπουργούς. Αυτή δεν είναι λύση. Για μας δεν υπάρχουν όρια στη γλώσσα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ανάμεσα στην πολιτική λύση και τη στρατιωτική. Γιατί και η πολιτική λύση επιβάλλεται μετά τους βομβαρδισμούς και τις δολοφονίες, με την απειλή νέου γύρου. Και αυτή είναι "ειρηνική" λύση, είναι το Ραμπουγέ. Και λέτε ότι το ΝΑΤΟ θα έχει "ειρηνικό" χαρακτήρα. Μα είναι δυνατόν να μιλάμε για ειρηνικό ρόλο ΝΑΤΟικών δυνάμεων; Μπορείτε να μου πείτε πού τελειώνει ο πολεμικός και αρχίζει ο ειρηνικός; Οταν δηλαδή εγώ σας βάλω τρία πιστόλια στο κεφάλι, αλλά δε χρειαστεί να πατήσω τη σκανδάλη σημαίνει ότι σας έπεισα; Και ότι ειρηνικά πέτυχα τη συγκατάθεσή σας επειδή δε σας σκότωσα;

Με αυτήν την έννοια βεβαίως είμαστε υπέρ του να σταματήσει ο πόλεμος και της ειρηνικής λύσης. Εντάξει να σταματήσει ο πόλεμος. Από εκεί και πέρα είναι θέμα του γιουγκοσλάβικου λαού. Φταίει ο Μιλόσεβιτς; Να τον ανατρέψει, όμως να το αποφασίσει ο γιουγκοσλαβικός λαός. Δε θα το αποφασίσει ο Σημίτης, ο Μπερνς, ο Κλίντον, ούτε κανένας πόλεμος θα το αποφασίσει".

Θα δεχτείτε Ραμπουγέ και για τη Θράκη;

"Σκεφτείτε και το εξής πράγμα: Εάν στη Θράκη η μουσουλμανική μειονότητα - Ελληνες πολίτες - αποκτήσει τέτοιους ηγέτες και ηγετίσκους σαν αυτούς που έχουν οι Κοσσοβάροι μήπως θα πάμε και εμείς σε κανένα Ραμπουγέ; Θα δεχτούμε αυτά που λέμε, στο όνομα των δικαιωμάτων; Είναι άλλο πράγμα η προσπάθεια που πρέπει να κάνουμε όλοι όσοι ζούμε στην Ελλάδα να ζούμε αρμονικά. Ξέρετε πολύ καλά ότι οι μειονότητες χειραγωγούνται και ποδηγετούνται. Δεν είναι όλες οι μειονοτικές διαμαρτυρίες αθώες. Λοιπόν, πείτε μου τι θα γίνει στη Θράκη. Εμείς πάντως δε θα δεχτούμε Ραμπουγέ για τη Θράκη. Γιατί τα λέμε με μία σιγουριά; Μα γιατί τα λέγαμε και πριν χρόνια. Δεν περιμέναμε να γίνουν πρώτα τα γεγονότα και να κάνουμε κριτική μετά όπως κάνουν άλλα κόμματα εδώ. Ολοκληρώνω με το εξής: Τέλη Απριλίου επισημοποιείται η νέα δομή του ΝΑΤΟ και ο πρωθυπουργός λέει πρώτα η Ελλάδα, η ΝΔ εθνική συνεννόηση και όλοι εδώ λένε πρώτα η Ελλάδα. Εμείς δεν το υιοθετούμε αυτό το σύνθημα. Εμείς λέμε: εθνική συνεννόηση με σημαία το ΝΑΤΟ και την ΕΕ δεν τη δεχόμαστε. Μιλάμε για παλλαϊκή συνεννόηση και ενότητα του λαού εναντίον σας, όσο έχετε αυτήν την πολιτική. Αντικειμενικά αυτή η πολιτική θα εκθέσει την Ελλάδα σε κινδύνους. Εμείς δε σας λέμε ότι είστε προδότες, μειοδότες. Λέμε ότι η πολιτική συμμόρφωσης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ θα φέρει την Ελλάδα έως και ακρωτηριασμένη.

Το "πρώτα η Ελλάδα", που λέτε εσείς, σημαίνει να γίνουν στάχτη και μπούρμπερη τα Βαλκάνια, αρκεί να σωθούμε εμείς. Οχι, εμείς δεν αισθανόμαστε ότι πάμε καλά, όταν καίγεται ο κόσμος γύρω μας. Θα καούμε και εμείς.Αλλά ακόμα και να μην καούμε, η ουσία είναι ότι έχουμε συμμετάσχει στο κάψιμο των άλλων.

"Πρώτα η Ελλάδα" σημαίνει δικαιολόγηση της επιθετικότητα της Ελλάδας και της συμμετοχής της στον πόλεμο.

Τα πράγματα είναι αρκετά ανησυχητικά. Εμείς είπαμε στην κυβέρνηση: Απόσυρση της υπογραφής και όχι στρουθοκαμηλισμός. Κλείσιμο των πάντων και καμία διευκόλυνση. Ακόμα και σήμερα παραχωρήσατε το λιμάνι της Θεσσαλονίκης , την οποία κάνατε ένα ολόκληρο στρατόπεδο. Οχι συμμετοχή της Ελλάδας στον εκβιασμό με το πιστόλι στον κρόταφο, για να περάσει το Ραμπουγέ. Η πρωτοβουλία που πρέπει να έχουμε είναι να υπερασπίζουμε το γιουγκοσλαβικό λαό - σέρβικο και αλβανικό μαζί - και όχι τους πρόσφυγες, που, όπως τους αντιμετωπίζετε, έχει και αρκετό δόλο".

Τα λέγαμε από το '92

"Θα σας διαβάσω", είπε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ προς το τέλος της ομιλίας της, "με την ευκαιρία, την απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ το Φλεβάρη του 1992 για την οποία μας ειρωνευτήκατε όλοι. Λέγαμε "η ΕΟΚ κάτω από την επιρροή της Γερμανίας - το λέγαμε αυτό το Φλεβάρη του 1992 όταν το Κόμμα μας ακόμα βρισκόταν σε κρίση - παίρνει θέση εχθρική προς τη Σερβία. Επιβάλλει κυρώσεις και προετοιμάζει το έδαφος για την αναγνώριση κρατών που θα αποσχιστούν από τη Γιουγκοσλαβία, διατυπώνοντας τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θα τις αναγνώριζε, πράγμα που τελικά έγινε με τη Σλοβενία και την Κροατία. Διαφαίνεται η προσπάθεια να φτάσουμε στη μικρή Γιουγκοσλαβία, πράγμα που θα οδηγήσει χώρες σαν την Αλβανία να θελήσουν να συμπεριλάβουν κομμάτια της Γιουγκοσλαβίας, πράγμα που θα δημιουργήσει προβλήματα στους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου, τους μουσουλμάνους της Βοσνίας και στα Σκόπια. Παραμένει ο κίνδυνος επέκτασης της κρίσης προς το νότο με απρόβλεπτες συνέπειες για όλη την περιοχή των Βαλκανίων.

Γίνεται ακόμα περισσότερο αυτή η προοπτική πραγματική με την απόσχιση των Σκοπίων και τη δημιουργία αυτόνομου κράτους. Ανεξάρτητα από τη χρησιμοποίηση του ονόματος Μακεδονία, μπορεί να δημιουργήσει η απόσχιση αυτή εξέλιξη αρνητική, προβλήματα γενικής αμφισβήτησης των συνόρων. Με συνέπεια, τόσο την ένταση στα σύνορα της Γιουγκοσλαβίας με τη Βουλγαρία, στα σύνορα της Αλβανίας και ένταση στα σύνορα της χώρας μας. Μία τέτοια εξέλιξη θα είναι η πιο επικίνδυνη για τα Βαλκάνια, γιατί μπορεί να οδηγήσει σε γενίκευση του πολέμου. Η Τουρκία και η Ρουμανία δε θα μείνουν αδιάφορες σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Στην πορεία αυτών των εξελίξεων θα πρέπει να περιμένουμε την πιο δραστήρια παρέμβαση των ΗΠΑ στην περιοχή. Το ενδεχόμενο γενίκευσης του πολέμου που υποδαυλίζεται από διαφορετικά ιμπεριαλιστικά κέντρα, θα έχει στόχο τη διαμόρφωση σφαιρών επιρροής στα Βαλκάνια".

Αυτά τα λέγαμε το Φλεβάρη του 1992, τα δημοσιοποιήσαμε, μας γελάγατε τότε. Σήμερα όμως αυτά γίνονται".

Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

H προκλητική ομιλία του πρωθυπουργού, που δήλωσε με σαφήνεια προς κάθε κατεύθυνση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα παραμείνει πλήρως ενταγμένη στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και στους δολοφονικούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία, ενώ ταυτόχρονα προσπάθησε να παρουσιάσει ως "αμέτοχη" την Ελλάδα στην όλη υπόθεση, χαρακτήρισε τη χτεσινή ειδική συνεδρίαση της Βουλής σε επίπεδο αρχηγών για το θέμα της κρίσης του Κοσσυφοπεδίου. Από την πλευρά της, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κατήγγειλε τη συνενοχή ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης, στα όσα σήμερα συμβαίνουν στις μαρτυρικές πόλεις της Γιουγκοσλαβίας, τονίζοντας την ανάγκη της έντασης της λαϊκής πάλης για την ανατροπή των ιμπεριαλιστικών σχεδίων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ