ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Απρίλη 1999
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Βάρεσε προσοχή στο ΝΑΤΟ!

Τη συνθηκολόγηση της Γιουγκοσλαβίας στη βάση του Ραμπουγέ ζήτησε χθες ο πρωθυπουργός. Ούτε λέξη για το σταμάτημα των βομβαρδισμών. Πλήρης υποταγή στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς

Ενα σαφές και ξεκάθαρο "γιες", στο σύνολο των ιμπεριαλιστικών επιδιώξεων του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αποτέλεσε η χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη,στην ειδική συνεδρίαση της Βουλής για το θέμα του Κοσσόβου.

Χωρίς την παραμικρή αναφορά για την κατάφωρη παραβίαση των συνόρων της Γιουγκοσλαβίας και την καταπάτηση όλων των κανόνων διεθνούς δικαίου, ο Ελληνας πρωθυπουργός ζήτησε από τη Γιουγκοσλαβία να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις χωρίς να πει... ούτε μια λέξη για το σταμάτημα των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών! Παράλληλα με ψευδεπίγραφο τρόπο επιχείρησε να παρουσιάσει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ρόλο... Πόντιου Πιλάτου στην όλη υπόθεση, ενώ την ίδια ώρα ζητούσε από τη γιουγκοσλαβική κυβέρνηση να συνθηκολογήσει με τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις στη βάση της συμφωνίας του Ραμπουγέ!

Καταθέτοντας επί της ουσίας τη θέση της κυβέρνησης για το Κόσσοβο, ο πρωθυπουργός υιοθέτησε πλήρως τη θέση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ ζητώντας την υπογραφή της Σερβίας στο κείμενο που διαμορφώθηκε στο Ραμπουγέ. Οπως τόνισε: "έχουμε εκφράσει την ετοιμότητά μας για την ανάληψη διπλωματικών ενεργειών σε συνεργασία με άλλες χώρες της περιοχής και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για την αναζήτηση ειρηνικής και βιώσιμης λύσης στο πρόβλημα του Κοσσόβου, στη βάση του πλαισίου που διαμορφώθηκε στο Ραμπουγέ, αλλά και από την ομάδα επαφής. Υπάρχει ένα πλαίσιο. Με βάση αυτό, μπορούν, είναι ανάγκη, να επιδιωχτούν λύσεις".

Δεν παρέλειψε για μια φορά ακόμα, να ζητήσει το σταμάτημα στρατιωτικών επιχειρήσεων της Γιουγκοσλαβίας στο Κόσσοβο, σημειώνοντας: "τονίζω επίσης εδώ για μια ακόμη φορά ότι η Ελλάδα είναι αντίθετη προς τις συνεχιζόμενες σερβικές επιχειρήσεις στο Κόσσοβο που πρέπει να σταματήσουν". Συνεχείς αναφορές έκανε ο πρωθυπουργός, στην ιδιότητα της Ελλάδας ως μέλος του ΝΑΤΟ, δίνοντας το μήνυμα της πλήρους ένταξης της ελληνικής κυβέρνησης στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς. Ενα μήνυμα με προφανείς αποδέκτες που βρίσκονται πέρα από τον Ατλαντικό και στις Βρυξέλλες. Οπως είπε: "είμαστε κράτος - μέλος της Διεθνούς Κοινότητας και Οργανισμών της ΕΕ, του Συμβουλίου της Ευρώπης, του ΝΑΤΟ. Η συμμετοχή αυτή προσφέρει δικαιώματα αλλά συνεπάγεται και υποχρεώσεις". Σε άλλο σημείο της ομιλίας του σημείωσε πως "μπροστά σε αυτή την κατάσταση που διαμορφώθηκε, η Ελλάδα είχε τόσο έναντι του εαυτού της όσο και έναντι της ευρύτερης περιοχής, την υποχρέωση να αναδείξει τη διπλή της ταυτότητα ως χώρα ευρωπαϊκή που μετέχει στο ΝΑΤΟ και ως χώρα βαλκανική". Επιχειρώντας πάντως να "φορέσει" έναν "πατριωτικό μανδύα" στις εξαγγελίες υποταγής, συμπλήρωσε ότι "η στάση μας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ καθορίζεται από την επιδίωξή μας να κατοχυρώσουμε τα δικά μας συμφέροντα, τις δικές μας επιδιώξεις, να αποφύγουμε ανυπολόγιστες συνέπειες για τα εθνικά μας συμφέροντα".

Οσον αφορά το θέμα της ελληνικής συμμετοχής σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε με ιδιαίτερη προσοχή, μιλώντας αποκλειστικά για το παρόν, λέγοντας ότι "η Ελλάδα είναι γνωστό ότι δε σχετίζεται με τα πεδία των επιχειρήσεων".

Παράλληλα, ο Κώστας Σημίτης, αναφέρθηκε σε ελληνικές πρωτοβουλίες για διαβαλκανική συνεργασία στο θέμα των προσφύγων και για διαρκή επαφή με τους "Ευρωπαίους εταίρους μας". Σημείωσε δε ότι "με αυτές τις πρωτοβουλίες έχουμε ουσιαστικά οριοθετήσει την κρίση και σύγκρουση σε συγκεκριμένα γεωγραφικά πλαίσια. Δεν πρόκειται κάτω από τις προϋποθέσεις αυτές να υπάρξει γενικότερη επέκταση της κρίσης". Τέλος, αναφερόμενος στην πιο μακροπρόθεσμη στρατηγική της κυβερνητικής εξωτερικής πολιτικής στα Βαλκάνια, σημείωσε πως στόχος είναι η "προώθηση της μεγαλύτερης δυνατής προσέγγισης της περιοχής προς την Ευρωπαϊκή Ενωση με στόχο την πλήρη ενσωμάτωση της περιοχής στην ευρύτερη ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική".

Δυνάμεις απεμπλοκής (!!!)

Σε φραστικές βολές εναντίον της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, επειδή υποστήριξε ότι η Ελλάδα συμμετέχει στις ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις, επιδόθηκε στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός. Οπως είπε, ο ισχυρισμός είναι αναληθέστατος ενώ σχολιάζοντας τη διέλευση ΝΑΤΟικών δυνάμεων από τη Θεσσαλονίκη, υποστήριξε ότι "οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ οι οποίες βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη είναι δυνάμεις απεμπλοκής. Για την προστασία των παρατηρητών στη Γιουγκοσλαβία. Θα αποτελέσουν τη βάση μιας ειρηνευτικής δύναμης εάν επιτευχθεί συμφωνία. Αποκλείεται να κάνουν οποιαδήποτε ενέργεια επιθετική. Δεν το μπορούν", Τέλος σχολιάζοντας την αναφορά της Αλ. Παπαρήγα σχετικά με το ότι ανάλογη κατάσταση με το Κόσσοβο κάτω από προϋποθέσεις, μπορεί να δημιουργηθεί και στη Θράκη, ο Κ. Σημίτης σχολίασε ότι: "λυπάμαι για την αναφορά της κ. Παπαρήγα για τη Θράκη. Δεν μπορούμε να ταυτίζουμε τη μειονότητα στη Θράκη με τους Κοσσοβάρους που είναι αποτέλεσμα εθνικής κάθαρσης".

Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ
Καμιά συμμετοχή στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ

Την ύπαρξη Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής με τη συμμετοχή των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζήτησε χτες ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δ. Τσοβόλας,ασκώντας παράλληλα εντονότατη κριτική εναντίον των ΗΠΑ αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης.

Σχολιάζοντας τα αίτια της κρίσης στη Γιουγκοσλαβία σημείωσε ότι "η ουσία αυτής της κρίσης συνίσταται στην απαίτηση των ΗΠΑ, να κρίνουν αυτές, κατά βούληση, για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργούν ανεξάρτητα κράτη. Παύει η αρχή του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών εφόσον αυτά δεν μπορούν να απειλήσουν κανέναν. Δηλαδή ισχύει ο νόμος της ζούγκλας. Παύει και ο σεβασμός σε διεθνείς συνθήκες που κατοχυρώνουν σύνορα. Σήμερα ο κόσμος καλείται να αποδεχτεί τις ΗΠΑ, ως τον απόλυτο κριτή και χωροφύλακα". Αναφερόμενος στις προτεραιότητες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, σημείωσε ότι "ύψιστος εθνικός στόχος είναι η εθνική ακεραιότητα και ανεξαρτησία. Ολα τα άλλα έπονται. Αρα πρέπει να εγκαταλειφθεί η βλαπτική κυβερνητική θέση ότι υπέρτατος εθνικός στόχος είναι η ένταξή μας στο ΕΥΡΩ, για την οποία κάνουμε εθνικές και οικονομικές θυσίες". Παράλληλα ο Δημήτρης Τσοβόλας ζήτησε να μη "συμμετέχουμε σε καμία επιχείρηση του ΝΑΤΟ εναντίον γειτονικής χώρας ούτε να επιτρέπουμε να χρησιμοποιηθεί ο χώρος μας σαν εφαλτήριο επιθέσεων του τύπου που γίνονται από την Ιταλία εναντίον της Σερβίας. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι σε αποφάσεις του ΝΑΤΟ για εχθροπραξίες στη Γιουγκοσλαβία. Ούτε παρέχουμε οποιεσδήποτε διευκολύνσεις από τη Βόρεια Ελλάδα ή αλλού". Τέλος, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ ζήτησε να μη γίνει αποδεκτό ρεύμα προσφύγων που θα προκληθεί από τις επιχειρήσεις στο Κόσσοβο "και που μπορεί να είναι μεθοδευμένο για υλοποίηση, μελλοντικά, δόλιων σχεδίων των ΗΠΑ και της Τουρκίας σε βάρος της χώρας μας".

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Σύμπλευση με την κυβέρνηση στη ΝΑΤΟική υποταγή

Στριμωγμένος απέναντι στη συνειδητή επιλογή της Νέας Δημοκρατίας να μη διαφωνήσει με άμεσο τρόπο στις ΝΑΤΟικές επιλογές, αλλά ταυτόχρονα να διατεθειμένος να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση Σημίτη, εμφανίστηκε χθες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στη Βουλή.

Ο Κώστας Καραμανλής,κράτησε τη λογική των ίσων αποστάσεων σε σχέση με τη σύγκρουση στη Γιουγκοσλαβία, λέγοντας ότι "αθώα θύματα πληρώνουν τα λάθη και τις παραλείψεις", όταν "υπεύθυνοι βρίσκονται σε όλες τις πλευρές. Καμιά πλευρά δεν είναι αθώα περιστερά", αφού "και οι δυο πλευρές έχουν ρίξει λάδι στη φωτιά". Σημείωσε παράλληλα ότι είναι "υπεύθυνη και η ΕΕ", αφού έμεινε "ανίσχυρος θεατής" μπροστά στην κρίση, και "με τις επιλογές της κινδυνεύει να επεκτείνει την κρίση", αφού "κινδυνεύουμε να οδηγηθούμε στον αντίθετο στόχο από αυτόν που διακηρύσσεται".

Ο πρόεδρος της Ν. Δημοκρατίας έκανε λόγο επίσης για "πιθανότητα δημιουργίας νέων κρατών", "αλλαγή συνόρων", "επιβράβευση αυτονομιστικών κινημάτων", "τεράστιο κύμα προσφύγων" και κίνδυνο για "αποσταθεροποίηση της ΠΓΔΜ".

Αναφερόμενος στις θέσεις της ΝΔ για την εξωτερική πολιτική, τόνισε ότι"βεβαίως, δεν ισχυρίζομαι ότι η χώρα μπορεί να μετατραπεί σε μεγάλο παίκτη στη διεθνή σκηνή", όμως ζήτησε να ληφθούν πρωτοβουλίες άρσης του αδιεξόδου με βάση μια "ρεαλιστική συμβιβαστική πρόταση". Συγκεκριμένα ζήτησε την "παύση του πυρός" και το "σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων". Παράλληλα σημείωσε ότι, βάση μπορούν να αποτελέσουν τα κείμενα του Ραμπουγέ, αλλά "με διαφοροποιήσεις". Εκανε λόγο για ύπαρξη στρατιωτικής χερσαίας δύναμης στο Κόσσοβο, όχι όμως από ΝΑΤΟικές δυνάμεις, "αλλά δυνάμεις ευρύτερου σχηματισμού", καθώς και για το "απόλυτο απαραβίαστο των συνόρων" με ταυτόχρονη απάλειψη της αναζήτησης οριστικής λύσης μετά από μια 3ετία στο Κόσσοβο με τη μορφή δημοψηφίσματος.

Ο Κώστας Καραμανλής, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση κάνοντας λόγο για "στάση άτολμη" απέναντι στις εξελίξεις και "μισόλογα", αφού "από καιρό έπρεπε να έχει πάρει πρωτοβουλίες. Να καταστήσει τις θέσεις μας για ειρηνική επίλυση γνωστές. Να είχε προειδοποιήσει για τα αδιέξοδα μιας πολεμικής επιλογής. Να είχε εξηγήσει ότι ο σεβασμός ανθρώπινων δικαιωμάτων είναι καθήκον μας". Ξεκαθάρισε πάντως τη θέση του απέναντι στο ΝΑΤΟ σημειώνοντας πως "δεν έχουμε στόχο να υπονομεύσουμε τις συμμαχίες", αλλά "πρέπει να λέμε τη γνώμη μας και έχουμε εντονότατες επιφυλάξεις για τη στρατιωτική επιλογή", δηλαδή να λειτουργήσει αποσταθεροποιητικά. Τέλος, αναφερόμενος στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις τόνισε ότι "είναι συμμαχική η σχέση με τις ΗΠΑ", αλλά "δε σημαίνει ότι πρέπει να συμφωνούμε πάντα μαζί τους. Οταν δε συμφωνούμε, να το λέμε καθαρά. Χωρίς να τραυματίζουμε τις σχέσεις, θα πρέπει να λέμε τι πιστεύουμε". Παράλληλα δήλωσε "απογοητευμένος από τη στάση της Ευρωπαϊκής Ενωσης", ενώ μίλησε για κίνδυνο "της ελληνικής μειονότητας στη Βόρειο Ηπειρο".

Για τις εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία

Συζήτηση για τις "Τελευταίες εξελίξεις από το μέτωπο του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία" φιλοξενεί σήμερα στις 10.00 μμ.Η Α. Μπαλλή συζητάει με καλεσμένους της στην εκπομπή "Από το Σήμερα στο Αύριο".

Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Λύση από την Ευρωπαϊκή Ενωση

Την έναρξη διπλωματικών πρωτοβουλιών, προκειμένου να αλλάξει η θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο θέμα των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών στο Βελιγράδι, ζήτησε χτες ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος.Παράλληλα ζήτησε την υπογραφή από όλα τα κόμματα ψηφίσματος υπέρ του "σταματήματος των βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία και της εξεύρεσης πολιτικής λύσης".

Αναφερόμενος στις διπλωματικές πρωτοβουλίες σημείωσε ότι "οι πρωτοβουλίες της Ελλάδας θα πρέπει να κατευθυνθούν κατ' αρχήν προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης", αφού "ο πόλεμος θα σταματήσει μόνο αν αλλάξουν στάση οι ισχυρές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις".

Παράλληλα ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, αναφερόμενος στις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο, σημείωσε ότι "η ωμή στρατιωτική επέμβαση δεν έχει καμία σχέση ούτε με τα ανθρώπινα δικαιώματα ούτε με την αλβανική μειονότητα. Εξυπηρετεί έναν αμερικανικό σχεδιασμό για τον έλεγχο της περιοχής των Βαλκανίων και για την ποδηγέτηση της Ευρώπης". Σχολιάζοντας δε τη στάση της κυβέρνησης Σημίτη, υποστήριξε ότι "η ελληνική κυβέρνηση δυστυχώς προσυπέγραψε όλα τα μέχρι σήμερα βήματα αυτής της επέμβασης. Ακόμα και τη χτεσινοβραδινή (σ. σ. προχθεσινή) απόφαση για βομβαρδισμό του κέντρου του Βελιγραδίου". Ασκώντας προσωπική κριτική στον πρωθυπουργό, σημείωσε ότι "η δήλωσή σας, κύριε πρωθυπουργέ, ότι η πραγματοποίηση της επίθεσης ήταν θέμα αξιοπιστίας του ΝΑΤΟ είναι από τις πιο δυσάρεστες και ενοχλητικές". Τέλος ο πρόεδρος του ΣΥΝ ζήτησε την αναστολή της λειτουργίας των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα καθ' όλη τη διάρκεια των επιχειρήσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ