ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 5 Απρίλη 1999
Σελ. /20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Να σταματήσει εδώ και τώρα ο πόλεμος
  • Χιλιάδες λαού χτες στο παναττικό συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος και στην πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία
  • Θαν. Παφίλης: Ολοι πρέπει αυτές τις μέρες να είναι στο δρόμο, για να θυμίζουν προς κάθε κατεύθυνση πως ο ελληνικός λαός δεν προσκυνάει, δεν υποτάσσεται, δε συντάσσεται με τους χασάπηδες των Βαλκανίων, αλλά αγωνίζεται εναντίον τους

Εργαζόμενοι, νέοι και νέες, φοιτητές, γυναίκες, συνταξιούχοι, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, άνθρωποι των Τεχνών και των Γραμμάτων. Χιλιάδες ήταν και χτες οι φωνές που ενώθηκαν, για να φτάσει απ' την πλατεία Συντάγματος παντού το μήνυμα: "Να σταματήσει εδώ και τώρα ο βρώμικος πόλεμος".

Ολοι μαζί συγκεντρώθηκαν και πάλι στους δρόμους του αγώνα, για να σμίξουν τη φωνή και την οργή τους με τον ηρωικό λαό της αιματοβαμμένης Γιουγκοσλαβίας. Συγκεντρώθηκαν για να απαντήσουν "στις βόμβες που προστατεύουν την ειρήνη", με τραγούδια, με ποιήματα, με βλέμματα γεμάτα πίστη και ελπίδα. "Ανάμεσα απ' τους καπνούς διακρίνω το φέγγος των προσώπων... ". Ο στίχος αυτός του Μαγιακόφσκι, του ποιητή της Επανάστασης, που ακούστηκε χτες στην πλατεία Συντάγματος, βιώνεται κάθε μέρα από τότε που ξεκίνησε αυτός ο πόλεμος, βιώνεται κάθε στιγμή που η "φλόγα" της μονάδας μετατρέπεται σε δύναμη των πολλών. Αυτή η δύναμη είναι που φοβίζει, αυτή είναι η δύναμη που θα γκρεμίσει το μύθο των αήττητων. Και αυτή ήταν η υπόσχεση που έδωσαν χτες χιλιάδες Αθηναίοι που, μετά το τέλος του καλλιτεχνικού προγράμματος στο Σύνταγμα, κατευθύνθηκαν με αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα προς την αμερικάνικη πρεσβεία.

Κεντρικός ομιλητής της χτεσινής συγκέντρωσης ήταν ο γενικός γραμματέας της ΕΕΔΥΕ Θανάσης Παφίλης,ο οποίος τόνισε πως όλοι πρέπει αυτές τις μέρες να είναι στο δρόμο, για να θυμίζουν προς κάθε κατεύθυνση πως ο ελληνικός λαός δεν προσκυνάει, δεν υποτάσσεται, δε συντάσσεται με τους χασάπηδες των Βαλκανίων, αλλά αγωνίζεται εναντίον τους.

"Παρά την εκστρατεία παραπληροφόρησης, παρά τη μαύρη προπαγάνδα που έχει εξαπλωθεί παγκόσμια, οι λαοί όχι μόνο διαισθάνονται, μα τώρα πια βλέπουν καθαρά πως το ΝΑΤΟ είναι όχι μόνο ίδιο, μα πολύ χειρότερο και επικίνδυνο απ' αυτό που γνώρισαν", τόνισε ο Θ. Παφίλης. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην υποκρισία των ιμπεριαλιστών, που υποστηρίζουν πως αυτός ο πόλεμος γίνεται για να προστατευτούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, υπογράμμισε πως πραγματικός στόχος αυτού του πολέμου είναι να τσακιστεί ένας λαός που αντιστέκεται, αλλά και να προειδοποιηθούν όλοι οι υπόλοιποι λαοί πως θα πάθουν τα ίδια αν αντισταθούν."Δεν υπάρχουν ουδέτεροι σ' αυτόν τον πόλεμο. Η θα είσαι με το ΝΑΤΟ και τη βαρβαρότητα ενάντια στους λαούς ή με τους λαούς εναντίον τους", τόνισε ο Θ. Παφίλης. Για να φτάσει έτσι στις τρομερές ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης η οποία, όπως αποκάλυψε και ο "Ριζοσπάστης", έχει συμφωνήσει με την έναρξη χερσαίων επιχειρήσεων, καθώς και με την παραχώρηση και συμμετοχή της χώρας μας σ' αυτές. "Δεν περιμέναμε βέβαια τα έγγραφα για να το διαπιστώσουμε. Το τελευταίο διάστημα η Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται υπό ΝΑΤΟική κατοχή. Η Θεσσαλονίκη, το Λιτόχωρο, λιμάνια, σιδηροδρομικό και οδικό δίκτυο, υπηρεσίες, Αστυνομία, όλα ήταν στη διάθεση του ΝΑΤΟ για την προώθηση των ταγμάτων θανάτου", είπε ο Γενικός Γραμματέας της ΕΕΔΥΕ, για να καταλήξει την ομιλία του, ζητώντας απ' το λαό και τη νεολαία να βρίσκεται κάθε μέρα στο δρόμο και να απαιτεί: Να σταματήσει ο βρώμικος πόλεμος και να απεμπλακεί αμέσως η Ελλάδα απ' αυτή την ιστορία.

Προηγουμένως στη συγκέντρωση μίλησαν ο δήμαρχος Καισαριανής Γ. Κατημερτζής,που επισήμανε πως οι λαοί ενωμένοι μπορούν να σαρώσουν και να ανατρέψουν τη λεγόμενη δύναμη των ισχυρών, αλλά και ο Πέτρος Βαμβακάς - εκ μέρους του Συντονιστικού των σωματείων της Αθήνας - που υπογράμμισε πως το"αίμα του λαού της Σερβίας μπορεί να γίνει αρχή του τέλους, αν αφυπνιστούν και αγωνιστούν όλοι οι λαοί της Ευρώπης".

Η συναυλία

Με κόκκινες σημαίες να ανεμίζουν στον αέρα, συνθήματα που γίνονταν ένα με τα τραγούδια, που σημάδεψαν γενιές και αγώνες και με το νου σε αυτούς που υποφέρουν, αγωνίζονται και εναντιώνονται στο δολοφονικό κατεστημένο του ΝΑΤΟ, ξεκίνησε η συναυλία.

Μέσα από τα τραγούδια, τα ποιήματα που διαβάστηκαν, αλλά και τους χιλιάδες διαδηλωτές, η απαίτηση ήταν μια: "Να σταματήσει τώρα ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία".

"Το εμβατήριο που του 'μαθα να λέει, είναι φασιστικό και του 'ρχεται να κλαίει", το πρώτο τραγούδι της συναυλίας από τον Γιάννη Λάρδη για να ακολουθήσει η νεαρή Μ. Ευθυμιάδου με ένα ποντιακό τραγούδι και να καταλήξει: "Ειρήνη και αγάπη - με βόμβες και πολέμους δε βγάζουμε άκρη".

Μια σπουδαία αγωνίστρια και καλλιτέχνης δεν μπορούσε να διαβάσει κάτι άλλο από Βλ. Μαγιακόφσκι. Τα λόγια του ποιητή της επανάστασης πήραν μορφή από το στόμα της Αλέκας Παϊζη που διάβασε το ποίημα "Πόλεμος και Ειρήνη", εκφράζοντας παράλληλα την αγανάκτηση και την αηδία της για τη βιαιότητα και τη χυδαιότητα του ΝΑΤΟ και των Αμερικανών. Επειτα, σειρά είχε "Το χρονικό των Βαλκανίων", από τον ηθοποιό Λάζο Τερζά και το ποίημα "Ο στρατηγός Φράνκο στην κόλαση" του Πάμπλο Νερούντα που διάβασε ο Μ. Χατζησάββας.

Με τραγούδια του αγώνα τη σκυτάλη πήραν ο Στέφανος Ψαραδάκος και ο Γ. Λάρδης. "... ντυμένοι φίλοι, αμέτρητες φορές οι εχθροί μου τα παμπάλαια δώρα τους προσέφεραν... μόνο όπλα, σίδερο και φωτιά", το ποίημα του Οδυσσέα Ελύτη που διάβασε η Ντενίς Μπαλτσαβιά ξεσήκωσε θύελλα συνθημάτων από τους συγκεντρωμένους που φώναζαν: "Εξω οι βάσεις και το ΝΑΤΟ η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο" και "Οι ιμπεριαλιστές τη γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν", συνθήματα - μηνύματα για τους δικούς μας "φίλους".

"Είμαστε εδώ για να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας στον ιερό αγώνα του γιουγκοσλαβικού λαού", είπε ο Λάκης Χαλκιάς, που, με το συγκρότημά του, έδωσε τη δική του νότα στη συναυλία.

Η πορεία

"Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι".Για πολλοστή φορά το τελευταίο διάστημα το σύνθημα αυτό ακούστηκε από χιλιάδες χείλη. Μετά το τέλος της συγκέντρωσης, οι διαδηλωτές συγκρότησαν μεγάλη πορεία προς την Αμερικάνικη πρεσβεία, βροντοφωνάζοντας "ΕΟΚ και ΝΑΤΟ πολέμου συνδικάτο","κανένας φαντάρος στη Γιουγκοσλαβία εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ-Γερμανία".

Στο ύψος της ιταλικής πρεσβείας, εκατοντάδες οργισμένοι διαδηλωτές όρμηξαν στο κτίριο - σύμβολο, όχι μόνο μιας ακόμα ιμπεριαλιστικής χώρας που ματοκυλάει τα Βαλκάνια, αλλά και του πιο εξόφθαλμου παραδείγματος για το ρόλο των λεγόμενων κεντροαριστερών στη "νέα τάξη πραγμάτων". Οι διαδηλωτές, φωνάζοντας "ένας είναι ο εχθρός ο ιμπεριαλισμός" ξήλωσαν τις βάσεις από τα κάγκελα της πρεσβείας, έριξαν την κεντρική πύλη, εισβάλλοντας στο προαύλιο, έριξαν μπογιές, και έγραψαν συνθήματα.

Με το πανό των εργαζόμενων στις τράπεζες και ΔΕΚΟ που έγραφε "ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ φονιάδες των λαών - αλληλεγγύη στο σέρβικο λαό" στην κεφαλή, χιλιάδες λαού ανάμεσά τους Σέρβοι με σημαίες της πατρίδας τους, Κούρδοι, δεκάδες μαζικοί φορείς, πορεύτηκαν προς την αμερικάνικη πρεσβεία. Σε όλη τη διάρκεια της πορείας, διαδηλωτές έγραφαν συνθήματα στους τοίχους και φώναζαν τα συνθήματα - καταγγελίες "Κλίντον - Μπλερ δεν είναι περιστέρια, σκοτώνουν τους λαούς με τα δικά τους χέρια","Κλίντον και Μπλερ δολοφονούν, Καραμανλής - Σημίτης χειροκροτούν".

Στο ύψος του μεγάρου Μαξίμου και έξω από τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης έριξαν κέρματα και έκαψαν σημαίες της ΕΕ.

Οι διαδηλωτές έφτασαν στην αμερικάνικη πρεσβεία επαναλαμβάνοντας τη λέξη"δολοφόνοι", ενώ εκεί τους περίμεναν δεκάδες διμοιρίες των ΜΑΤ. Εμειναν περίπου για είκοσι λεπτά, φωνάζοντας συνθήματα, καίγοντας σημαίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ΗΠΑ και τραγουδώντας το "πότε θα κάνει ξαστεριά".Ο κόσμος έφευγε από την αμερικάνικη πρεσβεία, όταν κουκουλοφόροι αιφνιδιαστικά πέταξαν μολότωφ προς τις δυνάμεις των ΜΑΤ. Ακολούθησε κυνηγητό και σπάσαν τα τζάμια από ένα αυτοκίνητο.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Ταξικό ΟΧΙ στη ΝΑΤΟική βαρβαρότητα

Με πορεία ενάντια στους βομβαρδισμούς στα γραφεία της ΕΕ το Σάββατο το βράδυ, ολοκληρώθηκε η Πανελλαδική Σύσκεψη Συνδικάτων και Συνδικαλιστών, όπου συγκροτήθηκε το ΠΑΜΕ

Η έντονη έκφραση διεθνιστικής αλληλεγγύης προς το σερβικό λαό, από τους εκατοντάδες συνδικαλιστές που συμμετείχαν το Σάββατο στην Πανελλαδική σύσκεψη για τη συγκρότηση του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, δεν μπορούσε παρά να καταλήξει στην έμπρακτη καταδίκη του ρόλου του ΝΑΤΟ, των Αμερικανών και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με πορεία προς τα γραφεία της τελευταίας στην Αθήνα.

Στη μεγάλη αυτή συνδικαλιστική συνάντηση, η οποία όλα δείχνουν ότι θα είναι καθοριστική για την προοπτική της ταξικής παρέμβασης στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, συμμετείχαν 1.521 συνδικαλιστές από όλη τη χώρα, εκπροσωπώντας εκατοντάδες πρωτοβάθμια σωματεία, Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους. Ενθουσιασμός, θέληση για δουλιά και αποφασιστικότητα διέκριναν τις τοποθετήσεις των συνδικαλιστών και κοινός παρονομαστής ήταν η διαπίστωση ότι πρέπει άμεσα να γίνει κάτι, για να βγει στο προσκήνιο η εργατική τάξη της χώρας, για να ακυρωθεί στην πράξη η συναινετική, υποτακτική στάση των πλειοψηφιών σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε με την ανάδειξη της Συντονιστικής Επιτροπής του ΠΑΜΕ και της γραμματείας της, ενώ αναγνώστηκε ψήφισμα καταδίκης της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στα Βαλκάνια.

Μετά τη λήξη της Σύσκεψης, οι συγκεντρωμένοι έφυγαν για να συγκεντρωθούν εκ νέου στο Ζάππειο,από όπου ξεκίνησε πορεία διαμαρτυρίας προς τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η πορεία των συνδικαλιστών διέσχισε τη Λεωφόρο Αμαλίας, και τα συνθήματα δόνησαν την ατμόσφαιρα: "Αμερικανοί, φονιάδες των λαών", "ΕΟΚ και ΝΑΤΟ πολέμου συνδικάτο", "Πέσανε οι μάσκες των εκσυγχρονιστών, είναι τα τσιράκια των Αμερικανών", "Κανένας φαντάρος στη Γιουγκοσλαβία, εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ - Γερμανία", "Κυβέρνηση Σημίτη, υπάλληλοι του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο", "Πέσαν τα γεράκια στη γειτονιά μας, αν δεν εξεγερθούμε θα έρθει κι η σειρά μας".

Η πορεία, με ιδιαίτερη μαχητικότητα και σθένος, έστριψε στη Βασ. Σοφίας με κατεύθυνση τα γραφεία της ΕΕ. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, είχαν παραταχτεί στο πλάι του δρόμου, όπως γίνεται συνήθως, όταν ο λαός διαδηλώνει. Οι διαδηλωτές στάθηκαν έξω από τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και αντιπροσωπεία Θυροκόλλησε στην πόρτα το ψήφισμα, καθώς κανένας υπεύθυνος δεν ήταν στα γραφεία.

Εκείνη τη στιγμή, εκδηλώθηκε και η αστυνομική αυθαιρεσία, με την εντελώς αναίτια προσπάθεια σύλληψης ενός δημοσιογράφου του ραδιοφωνικού "902", που έκανε απλά τη δουλιά του. Υστερα από παρέμβαση των συνδικαλιστών, αποτράπηκε η σύλληψη, ενώ την ίδια στιγμή τα κλομπ βγαίναν από τις θήκες τους, οι αστυνομικοί φορούσαν τα κράνη τους και έσπρωχναν τους συγκεντρωμένους προς το δρόμο, σε μια συνειδητή προσπάθεια πυροδότησης επεισοδίων και με έκδηλη εχθρότητα, αποκαλυπτική για τις εντολές που τους δίνει η αρμόδια κυβερνητική ηγεσία.

Η ψυχραιμία των συγκεντρωμένων απέτρεψε τη σύγκρουση. Επειτα αποχώρησαν συντεταγμένοι, μέσα σε αστυνομικό κλοιό κρανοφόρων. Διμοιρίες των ΜΑΤ, είχαν αναπτυχθεί μέχρι την πλατεία Κολωνακίου (!), ενώ οι διαδηλωτές αντιμετώπισαν την άδοξη προσπάθεια αστυνομικής τρομοκρατίας με συνθήματα, όπως το "με ρόπαλα και ΜΑΤ χτυπάτε τους εργάτες και στα αφεντικά κάνετε τις πλάτες".

Παραβρέθηκαν

Στη χτεσινή συγκέντρωση παραβρέθηκαν πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ Ευ. Μαχαίρας,οι δήμαρχοι Πετρούπολης, Καισαριανής, Ταύρου, ο πρώην δήμαρχος Ταύρου Παναγιώτης Βακαλόπουλος,ο επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής Παναγιώτης Μακρής,αντιπροσωπεία της ΟΓΕ (διαβάστηκε και το κάλεσμα διαμαρτυρίας, όπου η ΟΓΕ καλεί τις γυναίκες αύριο σε καθιστική διαμαρτυρία έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία), ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ Ν. Τερζόγλου,αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ενωσης Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων, κ.ά.

Με ψηφίσματά τους χαιρέτισαν τη χτεσινή συγκέντρωση ο δήμαρχος Βύρωνα Ν. Ρογκάκος,η Επιτροπή Αλληλεγγύης για την απελευθέρωση του Αμπ. Οτσαλάν, οι Επαναστατικές Δυνάμεις Τουρκίας Κουρδιστάν, ο Σύνδεσμος Δημοσιογράφων Εθνικής Αντίστασης, το Σωματείο Οδηγών Ταξί Αττικής, οι εργαζόμενοι του δήμου Καισαριανής, η Προοπτική Δημοτική Κίνηση Γλυφάδας, η Εταιρεία Ελληνοσερβικής Φιλίας.

Μαραθωνοδρόμοι της ειρήνης

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η παρουσία των 30 μαραθωνοδρόμων στη χτεσινή συγκέντρωση, οι οποίοι πραγματοποίησαν συμβολική λαμπαδηδρομία διαμαρτυρίας κατά των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία. Ξεκίνησαν στις 3 μ.μ. από τον Τύμβο του Μαραθώνα και κατέληξαν στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Συντάγματος, αφού έκαναν τρίλεπτη στάση έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Με το σύνθημα "Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι", υποδέχτηκαν οι διαδηλωτές τους μαραθωνοδρόμους που έφτασαν στο χώρο της συγκέντρωσης με αναμμένους πυρσούς.

Ο Νίκος Κόκκινος, ένας από τους 30 μαραθωνοδρόμους, διάβασε στη συγκέντρωση ψήφισμα, το οποίο κατέθεσαν και το οποίο μεταξύ άλλων υπογράμμιζε: "Εμείς οι μαραθωνοδρόμοι, πραγματοποιήσαμε λαμπαδηδρομία από το Μαραθώνα - λίκνο αιώνων, νίκης του πολιτισμού και του αθλητικού ιδεώδους - στέλνουμε μήνυμα ειρήνης και συγχρονίζουμε τις καρδιές και τα βήματά μας με τις καρδιές και τα βήματα των αγωνιζόμενων λαών κατά της νέας τάξης πραγμάτων".

Οι μαραθωνοδρόμοι που πήραν μέρος στη λαμπαδηδρομία είναι οι: Η. Βασιλειάδης,Δ. Βανίτσας,Ν. Ζαχαρίου,Π. Καλλιανιώτης,Β. Καραβασίλης,Κ. Καρόγλου,Ν. Κόκκινος,Κ. Κρανιάς,Π. Κριεζής,Στ. Μάνεσης,Δ. Μαραγκός,Γ. Μαρολής,Η. Μαφούνης,Π. Μίχας,Β. Μπάκα,Χ. Μπεκατόρος,Στ. Σταυρόπουλος,Κλ. Σταυροπούλου,Γ. Τριανταφύλλου,Κ. Τσαγανίδου,Γ. Τσίχλας και Γ. Φυτίλη.

Ιδιαίτερη μαχητικότητα και σθένος διέκρινε την πορεία διαμαρτυρίας των συνδικαλιστών προς τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου θυροκολλήθηκε το ψήφισμα



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ