ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 5 Απρίλη 1999
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Κάλυψη στην κυβέρνηση λόγω "εθνικής ομοψυχίας"
  • Ο πρόεδρος της ΝΔ συμφώνησε ακόμα και με τις άθλιες δηλώσεις Τσοχατζόπουλου, αλλά διαφώνησε για το "τάιμινγκ"!
  • Κ. Μητσοτάκης: Οι χερσαίες επιχειρήσεις σημαίνουν πόλεμο στα Βαλκάνια

Περιφερόμενος κράχτης και απολογητής της πολιτικής της υποτέλειας και της πειθαρχίας στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, στον πόλεμο που ξεκίνησε εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΝΔ στην περιοδεία του στην Αιτωλοακαρνανία, ενώ ταυτόχρονα υποστήριξε πλήρως τη στάση της κυβέρνησης Σημίτη, στο όνομα της "εθνικής συνεννόησης και ομοψυχίας".

Ο Κ. Καραμανλής δε δίστασε ακόμα να συμφωνήσει επί της ουσίας με τα όσα άθλια είπε τις τελευταίες μέρες το τσιράκι του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, ο Α. Τσοχατζόπουλος - σύμφωνα με τις οποίες η πολιτική του Μιλόσεβιτς οδηγεί τα Βαλκάνια στην αλλαγή των συνόρων (!) - αλλά τον επέκρινε για τη στιγμή που επέλεξε να τα πει! Μιλώντας στην Αμφιλοχία ζήτησε από τους υπουργούς της κυβέρνησης να είναι "πάρα πολύ προσεκτικοί στις τοποθετήσεις τους" και "να μην υιοθετούν με ευκολία τους ισχυρισμούς της μίας ή της άλλης πλευράς". Επιχειρώντας να δείξει ότι πρέπει να τηρείται τακτική "ίσων αποστάσεων", συνέχισε: "Κανένας δεν είναι αθώα περιστερά. Ούτε εκείνοι που επιχειρούν με θυσίες να δημιουργήσουν αποσχιστική τάση και ένα καινούριο κράτος, σπρώχνοντας την περιοχή στο δρόμο της αποσταθεροποίησης, ούτε εκείνοι βέβαια που συστηματικά παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα".

Κατά τ' άλλα, ο Κ. Καραμανλής στις ομιλίες του επαναλάμβανε τη γνωστή θέση του κόμματός του περί ανάγκης "πολιτικής λύσης", η οποία θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των κατοίκων της περιοχής, αλλά και θα σέβεται το απαραβίαστο των συνόρων. Την ίδια στιγμή, βέβαια, απέφευγε συνειδητά και συστηματικά να αποδοκιμάσει τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ ενάντια στη Γιουγκοσλαβία, προφανώς για να ενισχύσει έτσι τη θέση ότι για τον πόλεμο "ευθύνονται και οι δύο πλευρές".

Ο Κ. Μητσοτάκης

"Ο Πρόεδρος Κλίντον και το ΝΑΤΟ πρέπει να διαλέξουν έναν από τους δύο δρόμους. Είτε θα προσφύγουν σε χερσαίες επιχειρήσεις, που στην ουσία σημαίνουν πόλεμο στα Βαλκάνια, ή θα προχωρήσουν σε πολιτική λύση πάνω στη βάση των δέκα σημείων της Ομάδας Επαφής. Αυτονομία δηλαδή μέσα στα πλαίσια της Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας". Αυτό τονίζεται σε δήλωση που έκανε το Σάββατο ο Κ. Μητσοτάκης, στην οποία τονίζει ότι τώρα είναι η στιγμή για ειρήνη. Οπως αναφέρει, εφόσον αποφασιστεί τώρα η δεύτερη λύση που προτείνει, τότε "υπάρχει ακόμα η δυνατότητα να συνυπάρξουν Αλβανοί και Σέρβοι στην περιοχή του Κοσσυφοπεδίου". Οι μετριοπαθείς, τονίζει, που εκφράζονται από τον Ρουγκόβα είναι σίγουρα η πλειοψηφία και οι πρόσφυγες στις γειτονικές χώρες, που ασφαλώς δεν ξεπερνούν τις 200.000 στο σύνολο των 1,8 εκατ. Αλβανών, μπορούν σύντομα να επιστρέψουν, κάτι που ασφαλώς δε θα είναι εφικτό μετά την πάροδο μερικών ετών. Στην παραπάνω κατεύθυνση καλεί την κυβέρνηση να κάνει άμεσα ό,τι μπορεί.

Ταυτόχρονα, ο Κ. Μητσοτάκης ζητεί από τους Γιουγκοσλάβους να σταματήσουν μονομερώς κάθε προσπάθεια να εκδιώξουν τους Αλβανούς από τις εστίες τους και από τη Δύση να καταλάβει ότι "η μοίρα εκατομμυρίων ανθρώπων είναι σημαντικότερη από τις προσωπικές φιλοτιμίες και πείσματα".

Αρχισαν ν' ανησυχούν

Είναι γεγονός ότι οι αντιπολεμικές - αντιιμπεριαλιστικές διαθέσεις του ελληνικού λαού δυναμώνουν καθημερινά. Ολοένα και πιο μαζικά, απ' άκρη σ' άκρη της χώρας, υψώνεται φωνή διαμαρτυρίας, φωνή καταδίκης ενάντια στους ΝΑΤΟ - μακελάρηδες, ενάντια στους Αμερικάνους ιμπεριαλιστές και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Δεν υπάρχει κανείς που σήμερα να μη σκέφτεται και να μη βλέπει ότι πράγματι η ΕΕ (ΕΟΚ) και το ΝΑΤΟ όχι μόνο είναι το ίδιο, αλλά είναι και πολέμου συνδικάτο. Δεν υπάρχει κανείς που να μη συμφωνεί ότι οι Αμερικανοί είναι φονιάδες των λαών. Δεν υπάρχει κανείς, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων. Εκτός απ' όλους εκείνους που είτε "πίνουν νερό" στο όνομα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ είτε απλώς δεν είναι απλοί υπάλληλοί τους. Ενας απ' αυτούς, που τούτες τις μέρες άρχισαν ν' ανησυχούν, είναι και ο Γ. ΜΑΡΙΝΟΣ. Οχι, ο άνθρωπος δεν άρχισε ν' ανησυχεί για τους βομβαρδισμούς το σερβικού λαού. Δεν καταδικάζει την επέλαση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στα Βαλκάνια και δεν αρθρώνει κουβέντα για την ΕΕ και το ρόλο της στη σφαγή του λαού της Ν. Γιουγκοσλαβίας. Αλλο τον ανησυχεί. Αλλο τον καίει. Ετσι, μέσω του ΒΗΜΑΤΟΣ, όπου αρθρογραφεί, προειδοποιεί τ' αφεντικά του για τον "πραγματικό" κίνδυνο της απροκάλυπτης, της βάρβαρης ιμπεριαλιστικής επιδρομής στα Βαλκάνια. Ιδού, λοιπόν, τι γράφει ο αθεόφοβος στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ, στις 30 του Μάρτη:

"Πιστεύω, ότι αν η Κυρία Παπαρήγα και οι σύντροφοί της στο ΚΚΕ είχαν αυξημένο το αίσθημα της ευγνωμοσύνης, θα έπρεπε ήδη από την περασμένη εβδομάδα, δίπλα στα πορτρέτα του Στάλιν και του Λένιν να αναρτήσουν στον Περισσό και τη φωτογραφία του κ. Μπιλ Κλίντον και μάλιστα σε περίοπτη θέση. Αφού χάρη στην αλαζονική και αδίστακτη συμπεριφορά του ως πλανητάρχη αναζωπύρωσε τόσο πολύ και πάλι τον αντιαμερικανισμό των Ελλήνων, ώστε να ξαναζωντανέψει και πάλι το Κόμμα αυτό και να ενεργοποιήσει εκ νέου τα επιμελώς συντηρούμενα στη ναφθαλίνη συνθήματά του".

Φοβάται λοιπόν ο κ. ΜΑΡΙΝΟΣ την αναζωπύρωση και πάλι του αντιαμερικανισμού και αφήνοντας στο περιθώριο αθώα θύματα, υλικές και οικολογικές καταστροφές, τους κινδύνους ανάφλεξης όλων των Βαλκανίων, προβάλλει τον υπ' αριθμόν 1 κίνδυνο για τ' αφεντικά του: Τον κίνδυνο ξαναζωντανέματος του ΚΚΕ και της αντιιμπεριαλιστικής σταθερής πολιτικής του.

Πάντως εμείς οι κομμουνιστές αλλά και όλοι όσοι συμμετέχουν στις καθημερινές αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις θα πρέπει να αισθάνονται ικανοποίηση διότι η ανησυχία του κάθε Μαρίνου, μας δείχνει ότι είμαστε στον σωστό δρόμο. Κι υπογραμμίζει το καθήκον μας ότι θα πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες, ούτως ώστε κάθε στιγμή να δυναμώνει η φωνή του λαού μας ενάντια στο βρώμικο ιμπεριαλιστικό πόλεμο στα Βαλκάνια. Να δυναμώνει η φωνή μας ενάντια σ' όλους όσοι ψάχνουν τρόπους αποπροσανατολισμού του κινήματος, ενάντια σ' όλους όσοι επιχειρούν να θολώσουν και να μοιράσουν ευθύνες και στις δύο πλευρές, να βάλουν στην ίδια μοίρα τους θύτες με τα θύματα! Πρέπει να συνεχίσουμε. Πρέπει κάθε μέρα όλοι να είμαστε στο δρόμο. Πρέπει να στείλουμε το μήνυμα ότι πράγματι εδώ είναι Βαλκάνια και όχι ΙΡΑΚ. Να συμβάλουμε όλοι για να γίνουν τα Βαλκάνια το Βιετνάμ του ΝΑΤΟ. ΜΠΟΡΟΥΜΕ.

Βασίλης ΖΙΩΒΑΣ

Μέλος της Επιτροπής Περιοχής ΒΔ Ελλάδας του ΚΚΕ

ΚΠΕ ΤΟΥ ΣΥΝ
Διαφωνίες στον καταμερισμό των ευθυνών

Συμψηφισμοί για την επίθεση στη Γιουγκοσλαβία και απαίτηση για το σταμάτημα των βομβαρδισμών

Σε "αντιπαραθέσεις" καθορισμού ευθυνών και υπευθύνων αναλώθηκαν τα μέλη της ΚΠΕ του ΣΥΝ στη διήμερη συνεδρίασή της, το Σαββατοκύριακο, σχετικά με την πολεμική επίθεση ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, ΕΕ κατά της Γιουγκοσλαβίας, θυμίζοντας το γνωστό "ο λύκος φαίνεται, το ντορό ψάχνουμε"!

Παρ' όλο, όμως, ότι υπογραμμίστηκαν οι ευθύνες των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και καταγγέλλονται οι βομβαρδισμοί και η πολεμική επίθεση, δεν ήταν λίγοι, από τα μέλη της ΚΠΕ, που προσπάθησαν να υποβαθμίσουν - αν όχι να εξωραϊσουν - τη στάση της ΕΕ κάνοντας λόγο για απουσία είτε για ανύπαρκτη Ευρώπη χρεοκοπημένη πολιτικά που γίνεται συνεργός στο έγκλημα. Ετσι, αρκετά μέλη της ΚΠΕ, ακολουθώντας τακτική στρουθοκαμήλου, επέμεναν στο συμψηφισμό ευθυνών προβάλλοντας και ευθύνες του Μιλόσεβιτς... Από την άλλη, αρκετοί επέκριναν και την έγκριση από το ΣΥΝ του γνωστού απαράδεκτου ψηφίσματος της Επιτροπής Εξωτερικής πολιτικής της Βουλής που "μοιράζει" ευθύνες...

Ειδικότερα, ενώ καταγγέλλονται οι ευθύνες ΝΑΤΟ και ΗΠΑ, για την ΕΕ σημειώνεται ότι "οι Ευρωπαίοι ηγέτες δε βρήκαν τη δύναμη να αντισταθούν στην πίεση των ΗΠΑ και, μ' αυτήν την επιλογή κατάφεραν πλήγμα στην αξιοπιστία της ΕΕ και στην προοπτική της πολιτικής ενοποίησης και του αυτόνομου ρόλου της". Οσο για τους κεντροαριστερούς στις κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών, καθώς αποκαλύπτεται ο ρόλος τους, η ηγεσία του ΣΥΝ που, "χρόνια τώρα, όπως είπε κάποιος ομιλητής, καλλιεργούσαμε αυταπάτες στον κόσμο", υποχρεώθηκε να εκφράσει την απογοήτευσή της λέγοντας: "Πριν από καιρό χαιρετίσαμε την άνοδο των κυβερνήσεων της πολύχρωμης Αριστεράς... Τώρα ήρθε η ταπείνωση της Ευρώπης, της Ευρώπης των κεντροαριστερών και κοκκινοπράσινων κυβερνήσεων"... Ωστόσο, και μπροστά στο φάντασμα της χρεοκοπημένης ΕΕ, επιμένοντας στον "ευρωπαϊκό μας προσανατολισμό", όπως τόνιζαν τα μέλη της ΚΠΕ του, ο ΣΥΝ εκφράζει την επιμονή του "στην πολιτική ευρωπαϊκή ενοποίηση"...

Τέλος, τονίστηκε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει πελώριες ευθύνες, ενώ για τις κατάπτυστες δηλώσεις Τσοχατζόπουλου, ο Ν. Κωνσταντόπουλος ανέφερε: "εάν ως μέλη της ελληνικής κυβέρνησης κρίνουν ότι δεν πρέπει να αντισταθούν, τουλάχιστον ας μη μετατρέπονται σε προπαγανδιστές των εγκληματικών βομβαρδισμών της Γιουγκοσλαβίας, σε προπαγανδιστές της πολεμικής επιχείρησης". Πέρα από τα γνωστά για αναστολή της λειτουργίας των βάσεων και διακοπή παροχής διευκολύνσεων, ο ΣΥΝ ζητά από την κυβέρνηση Σημίτη, από τώρα, να εκφράσει τη διαφωνία της προς κάθε απόφαση για περαιτέρω κλιμάκωση των βομβαρδισμών και να ζητήσει το σταμάτημα των βομβαρδισμών. Ο ΣΥΝ, δηλώνει, επίσης, ότι, πέραν της ενημέρωσης της Βουλής, θα αξιώσει από την κυβέρνηση να δεσμευτεί, να μην υπογράψει τη νέα δομή του ΝΑΤΟ που νομιμοποιεί τις επεμβάσεις.

Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ
Να σταματήσει η πολιτική υποτέλειας

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας, αναφορικά με τη στάση της χώρας στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας σημείωσε: "Μας ανησυχεί έντονα η γενικότερη στάση της κυβέρνησης, που καθημερινά συμπορεύεται όλο και περισσότερο με τις απαιτήσεις των "γερακιών" του ΝΑΤΟ, την ώρα που αυτά βομβαρδίζουν την ιστορική πόλη του Βελιγραδίου, χτυπούν ακόμη και νοσοκομεία, κατεδαφίζουν ιστορικά μοναστήρια και προσπαθούν να κάμψουν το φρόνημα του φίλου σερβικού λαού". Κλείνοντας κάλεσε την κυβέρνηση και τη συλλογική ηγεσία του "Νέου ΠΑΣΟΚ" - όπως συνηθίζει να το αποκαλεί - "να συνέλθουν πριν είναι αργά" και "να σταματήσουν εδώ και τώρα την πολιτική της υποτέλειας απέναντι στις ΗΠΑ και τις μεγάλες δυνάμεις της Δύσης, καθώς και την παροχή κάθε διευκόλυνσης στις ΝΑΤΟικές δυνάμεις και να προωθήσουν σε συνεννόηση με όλα τα κόμματα, μέσα από ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο, μια εθνική στρατηγική, απαλλαγμένη από εξαρτήσεις και δουλοπρέπειες. Διαφορετικά θα φέρουν μεγάλες ευθύνες γι' αυτά που γίνονται και για τα χειρότερα που φαίνεται να ακολουθούν".

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πρωτοπόρα δράση μέσα στο λαό

Συνεχίζονται στη Βόρεια Ελλάδα οι αντιΝΑΤΟικές συγκεντρώσεις του ΚΚΕ. Σ' αυτά τα πλαίσια, στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιούνται:

- Σήμερα Δευτέρα, 5 Απρίλη, στις 7.30μ.μ. συγκέντρωση στο Κορδελιό, με ομιλητή τον Ν. Χριστάνη,μέλος του ΝΓ της ΚΟΘ του ΚΚΕ.

- Αύριο Τρίτη, 6 Απρίλη, στις 6.30 π.μ. περιοδεία κλιμακίου της ΚΟΘ στονΟΤΑ Καλαμαριάς.

"ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ" - "902"
Καμπάνια αλληλεγγύης στο γιουγκοσλαβικό λαό

Ο "Ριζοσπάστης" και ο "902 Αριστερά στα FM" και η τηλεόραση,εκφράζοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στο λαό της Γιουγκοσλαβίας, που σφυροκοπείται - ανελέητα - από τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις, συγκεντρώνουν τρόφιμα, φάρμακα και χρήματα για την ενίσχυσή του.

Οσοι ενδιαφέρονται να συνεισφέρουν σε αυτή την προσπάθεια, μπορούν να στέλνουν δέματα, με τρόφιμα και φάρμακα, στη διεύθυνση: Λεωφόρος Ηρακλείου 145, 10-2 το πρωί και 4-8 το απόγευμα ή να επικοινωνούν με τα τηλέφωνα 2592.802 και 2592.902.

Για όσους θέλουν να καταθέσουν χρήματα ο "Ρ" και ο "902" άνοιξαν τραπεζικό λογαριασμό στην Εθνική Τράπεζα με αριθμό 150/969355-62.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ