ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 5 Απρίλη 1999
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ώρα του λαού

Τι αποκαλύπτουν τα ντοκουμέντα, που έφερε στο φως ο "Ρ"; Το πολύ απλό: Ολη αυτή η επιχείρηση μεταφοράς στρατευμάτων από τη Θεσσαλονίκη, το Βόλο, το Λιτόχωρο κλπ., που η κυβέρνηση επιδιώκει να την εμφανίσει ως "ειρηνευτική αποστολή", δεν είναι παρά αναπόσπαστο κομμάτι του συνολικού ΝΑΤΟικού στρατιωτικού σχεδιασμού για την επέμβαση στη Σερβία! Δεν είναι τυχαίο ότι, τόσο οι αεροπορικές επιθέσεις, όσο και οι χερσαίες επιχειρήσεις έχουν στα κιτάπια του ΝΑΤΟ τον ίδιο κωδικό (CONOPLAN 10601)! Συνεπώς, η κυβέρνηση ό,τι είχε να πει και να κάνει το έπραξε. Η υπόθεση, πλέον, βρίσκεται στα χέρια του ελληνικού λαού.

****

Τα έγγραφα που δημοσίευσε χτες ο "Ρ" δηλώνουν περίτρανα ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι χωμένη μέχρι το λαιμό σ' αυτό το βρώμικο πόλεμο. Η κυβέρνηση, παράλληλα, δείχνει αποφασισμένη - παρά την ομόθυμη αντίδραση του ελληνικού λαού - να συνεχίσει να δρα ως "τσιράκι" των Αμερικανο-Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών και ως πιστός εκπρόσωπος της εγχώριας πλουτοκρατίας, που τα μέλη της περιμένουν σαν τα κοράκια, για να κερδίσουν κάποιο μερίδιο από το θρυμματισμό των Βαλκανίων! Δεν είναι τυχαίο ότι ο "αριστερός" υπουργός Εθνικής Αμυνας, ο κ. Α. Τσοχατζόπουλος, ενεργεί τα τελευταία 24ωρα πρώτα ως εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ και μετά ως Ελληνας υπουργός, εκτοξεύοντας κατά των Σέρβων επικρίσεις και απειλές, που συναγωνίζονται εκείνες του Κλίντον! Δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση δηλώνει πως θα είναι "παρούσα" σε όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που θα αναληφθούν στην περιοχή!

***

Οπως έλεγε χτες στο "Ρ" ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος, βρίσκεται προ των πυλών μια άνευ προηγουμένου προπαγάνδα, για να δικαιολογηθεί η άνευ προσχημάτων, πλέον, σύμπλευση της κυβέρνησης με τους δολοφόνους. "Πρέπει να λειτουργήσουμε ως υπεύθυνη κυβέρνηση", έλεγε ο κυβερνητικός αξιωματούχος, εξηγώντας ότι η "υπευθυνότητα" της κυβέρνησης έγκειται στην ανάληψη ...πρωτοβουλιών για την κατάδειξη στα μάτια της κοινής γνώμης των ευθυνών των Σέρβων και του Μιλόσεβιτς (!) για όσα γίνονται και θα γίνουν στα Βαλκάνια! Υποστήριζε, μάλιστα, πως ίσως οι βομβαρδισμοί να συνεχίζονται ακόμα και κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 24 - 25 Απρίλη στις ΗΠΑ, όπου ο Κλίντον δεν αποκλείεται να παρατάξει σαν στρατιωτάκια τους ηγέτες και συμμάχους του των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ - μεταξύ αυτών και τον κ. Σημίτη - και να τους βάλει να δείχνουν όλοι με το δάχτυλο την "ένοχη" Σερβία...

Ν. Μπ.

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Βαθιά χωμένη στο βρώμικο πόλεμο!

Αίσθηση προκάλεσαν οι αποκαλύψεις του "Κυριακάτικου Ριζοσπάστη", ο οποίος έφερε στο φως επίσημα ντοκουμέντα, σύμφωνα με τα οποία η κυβέρνηση, εκτός από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς, έχει υπογράψει και τη χερσαία επέμβαση του ΝΑΤΟ κατά της Σερβίας, ήδη από τον Ιούλη του 1998!

Σύμφωνα με τα επίσημα ντοκουμέντα, που αποκάλυψε χτες ο "Κυριακάτικος ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ" και με βάση το απόρρητο έγγραφο του γραφείου του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, της διεύθυνσης ΕΠΥΕΘΑ/ΔΔΣ/ΤΔΟ/Γρ. ΝΑΤΟ,με ημερομηνία 10-9-98 και με θέμα "ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΝΑΤΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΟΒΟ":,

  • η ελληνική κυβέρνηση έχει, ήδη από τον Ιούλη του 1998, όχι μόνο συνυπογράψει τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς, αλλά και τη χερσαία επίθεση του ΝΑΤΟ κατά της Σερβίας!
  • η μετατροπή του εδάφους της Βορείου Ελλάδας σε "γέφυρα" περάσματος ΝΑΤΟικών δυνάμεων προς την ΠΓΔΜ δεν είναι παρά το πρώτο μέρος του ΝΑΤΟικού σχεδίου της χερσαίας επέμβασης!
  • η κυβέρνηση έχει - με βάση έγγραφο του υπουργείου Εξωτερικών της 24/2/99 - καταστήσει σαφή την πρόθεσή της να αποστείλει στρατιωτικές μονάδες "όχι λιγότερες του τάγματος" στην... ειρηνευτική ΝΑΤΟική δύναμη στο Κοσσυφοπέδιο...
"Ναι" σε βομβαρδισμούς και χερσαίες επιχειρήσεις!

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα των Συνόδων του ΝΑΤΟ στις 26 Μάη 1998 στο Λουξεμβούργο και στις 10-12 Ιούνη 1998 στις Βρυξέλλες, όπως προκύπτει από το έγγραφο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας:

  • "Εγκρίθηκε από NAC (Βορειο-ατλαντικό Σύμφωνο) το "Ενδιάμεσο Σχέδιο" αεροπορικών επιχειρήσεων (CONOPLAN 10601)... που περιλαμβάνει επιχειρήσεις στην περιοχή του Κόσσοβου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας...".
  • "Εγκρίθηκε από NAC (Βορειο - ατλαντικό Σύμφωνο) το σχέδιο Χερσαίων Επιχειρήσεων (CONOPLAN 10601) που περιλαμβάνει 2 εναλλακτικές επιλογές:

α) Ενισχυμένη επιλογή (Option) "A": Προβλέπει ανάπτυξη 60.000 ανδρών (50.000 στο Κόσσοβο και 10.000 στην Αλβανία)...

β) Ενισχυμένη Επιλογή (Option) "Α(-)": Προβλέπει ανάπτυξη 36.000 ανδρών (28.000 στο Κόσσοβο και 8.000 στην Αλβανία), με σκοπό την επιβολή ειρηνικής διευθέτησης στο Κόσσοβο, μετά από συμφωνία και των δύο πλευρών...

Στην Ελλάδα η "Διοικητική Μέριμνα" του πολέμου!

Οπως αποκαλύπτεται, ο ρόλος της Ελλάδας και του εδάφους της για την εκδήλωση των ΝΑΤΟικών επιθέσεων είναι καθοριστικός, αφού αν η κυβέρνηση δε συναινούσε στις υποδείξεις των Αμερικανών και αν δε διέθετε το ελληνικό έδαφος, η ΝΑΤΟική επιχείρηση δε θα μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή, αφού η ανάπτυξη δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο και στη Βόρεια Αλβανία ήταν δυνατή μόνο μέσω Ελλάδας και Σκοπίων, ελλείψει παντελούς υποδομής στην Αλβανία".

"Ως φυσικό επακόλουθο, λοιπόν - συνεχίζει το έγγραφο - η σχεδίαση σε ό,τι αφορά στην υποστήριξη ΔΜ (Διοικητικής Μέριμνας) προβλέπει ότι θα γίνει μέσω Θεσσαλονίκης και Σκοπίων...".

Θεσσαλονίκη και Βόλος τα "νώτα" της επέμβασης!

Οπως τονίζεται στο έγγραφο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, "για λόγους προόδου της συμμαχικής σχεδιάσεως η χώρα μας δεν αντιτίθεται στη διάθεση διευκολύνσεων στο ΝΑΤΟ (Αεροδιαδρόμων, Λιμένων, Οδικών Αξόνων κλπ.), για την ανάπτυξη των δυνάμεων σε Αλβανία και ΠΓΔΜ".

Εξαιρετική σημασία έχει η ακόλουθη παράγραφος:

"Ειδικότερα - όπως σημειώνεται - δεν έχουμε αντίρρηση στο να συμπεριληφθεί στο σχέδιο των χερσαίων επιχειρήσεων ο Λιμένας της Θεσ/νίκης και η ευρύτερη περιοχή αυτής να χρησιμοποιηθεί ως "Joint Rear Area" (σ.σ: σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει "τα νώτα της επιχείρησης") καθώς και ο Λιμένας του Βόλου".

Το έγγραφο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας που αποκαλύπτει ο "Ρ" δε

Το έγγραφο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας που αποκαλύπτει ο "Ρ" δε χρειάζεται σχόλια: Από τις 10.9.98 είναι γνωστό ότι το NAC (σ.σ. Βορειοατλαντικό Σύμφωνο) έχει εγκρίνει τόσο τις "αεροπορικές επιχειρήσεις", όσο και τις "χερσαίες επιχειρήσεις" κατά της Σερβίας, με την υπογραφή και της ελληνικής κυβέρνησης

Βάσεις "Διοικητικής Μέριμνας", αεροδρόμια, νοσοκομεία, αλλά και τάγμα

Βάσεις "Διοικητικής Μέριμνας", αεροδρόμια, νοσοκομεία, αλλά και τάγμα με Ελληνες στρατιώτες! Ολα στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ και κατά της Σερβίας...

Ποιεί την νήσσαν

Χτες απευθύναμε γραπτό ερώτημα στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ζητώντας να δώσει διευκρινίσεις με αφορμή τις αποκαλύψεις του "Ρ". Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Ρέππα, μας δήλωσε ότι έθεσε με τη σειρά του το ερώτημα στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, και όταν θα λάμβανε την απάντηση, θα τη μετέφερε και στο "Ρ", διότι ο ίδιος δε γνώριζε το θέμα... Μέχρι αργά το βράδυ καμία απάντηση δεν είχε φτάσει στην εφημερίδα. Χτες το πρωί, δε, κατά τη διάρκεια συνεντεύξεών τους στον "902 Αριστερά στα FM", ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Δ. Αποστολάκης, καθώς και το μέλος του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ Τ. Αντωνίου, όταν ρωτήθηκαν για το δημοσίευμα του "Ρ", απάντησαν ότι δεν είχαν προλάβει να διαβάσουν τον Τύπο...

Στέλνουν τάγμα "κατοχής"!

Σε όλες τους τις δηλώσεις μέχρι τώρα, εν μέσω των ανελέητων βομβαρδισμών, τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας επαναλαμβάνουν ότι η Σερβία πρέπει να αποδεχτεί το σχέδιο του Ραμπουγέ.

Η εξήγηση της κυβερνητικής εμμονής βρίσκεται στα επίσημα ντοκουμέντα του υπουργείου Εξωτερικών,με την κωδική σήμανση "Α3 ΔΝΑΕ", της 24ης Φεβρουαρίου 1999 και με τίτλο "Σημεία Παρεμβάσεως - Κοσσυφοπέδιο",που συντάχθηκαν αμέσως μετά τη λήξη του "πρώτου γύρου" των συνομιλιών στο Ραμπουγέ.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το έγγραφο του υπουργείου Εξωτερικών της 24-2-99, που αποκάλυψε χτες ο "Ρ","η Ελλάς... θα μετάσχει, τόσο στη Δύναμη Απαγκιστρώσεως (Extraxion Force) όσο και στη ΝΑΤΟική δύναμη KFOR, με μονάδες όχι μικρότερες του τάγματος"!

Οσο για την "KFOR",πρόκειται για τη λεγόμενη Διεθνή Ειρηνευτική Δύναμη στο Κοσσυφοπέδιο. Πρόκειται, δηλαδή, για τη ΝΑΤΟική χερσαία δύναμη επέμβασης στο Κοσσυφοπέδιο και τη Γιουγκοσλαβία, την οποία απαιτούν οι Αμερικανοί να δεχτούν οι Σέρβοι στο έδαφός τους, μέσω της υποταγής τους στο κείμενο του Ραμπουγέ!

Σε αυτή τη ΝΑΤΟική δύναμη κατοχής, η κυβέρνηση του κυρίου Σημίτη έχει ήδη αποφασίσει να στείλει - όπως τονίζεται στο έγγραφο - ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις "όχι μικρότερες του τάγματος"!

Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
Εκστρατεία εξωραϊσμού του ΝΑΤΟ

Εκστρατεία εξωραϊσμού του ρόλου του ΝΑΤΟ ανέλαβε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος. Σε συνάντηση που είχε χτες με τους δημοσιογράφους που καλύπτουν το στρατιωτικό ρεπορτάζ, προσπάθησε να είναι απολογητικός με αφορμή τις δηλώσεις του για τον Σλ. Μιλόσεβιτς και ταυτόχρονα παίζοντας ρόλο στα πλαίσια της ΝΑΤΟικής προπαγάνδας, έδωσε έμφαση στις "ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες" των "συμμάχων". Απέδωσε τη στάση του στους κινδύνους που συνεπάγεται η "εθνοκάθαρση" και συνακόλουθα η αλλαγή των συνόρων. Στους βομβαρδισμούς όμως αναφέρθηκε μόνο κατόπιν επισήμανσης εκφράζοντας τη συμπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης προς τον γιουγκοσλαβικό λαό. Στο σημείο αυτό ετέθη το ζήτημα της ελληνικής υπογραφής στη ΝΑΤΟική βαρβαρότητα και αντέδρασε λέγοντας: "τι θέλετε να φύγουμε από το ΝΑΤΟ;".

Οσον αφορά τις χερσαίες επιχειρήσεις, ο υπουργός Αμυνας υποστηρίζει ότι η Ελλάδα τάσσεται ενάντια γιατί κάτι τέτοιο ουσιαστικά θα οδηγήσει στην επιτυχία των στόχων... του Μιλόσεβιτς που θέλει αλλαγή συνόρων. Χωρίς απάντηση άφησε το ερώτημα, αν η Ελλάδα δεχτεί τη διέλευση άλλων χερσαίων δυνάμεων από τη Θεσσαλονίκη λέγοντας ότι δεν έχει παρθεί απόφαση, παρ' όλα αυτά, όπως είπε, αυτός είναι αντίθετος.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Α. Τσοχατζόπουλου, η κλιμάκωση θα σημάνει κινδύνους, δε διευκρίνισε όμως ποιος προκαλεί την κλιμάκωση. Επίσης υποστηρίζει ότι η τρίτη φάση των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ δεν έχει αρχίσει και ότι χρειάζεται νέα απόφαση των οργάνων του ΝΑΤΟ. Παρ' όλα αυτά παραδέχεται ότι έχουν δημιουργηθεί "νέα δεδομένα" που θέτουν σε κίνδυνο τη δική μας ασφάλεια. Επίσης ο Α. Τσοχατζόπουλος αφήνει να φανεί πως ο ίδιος εκτιμάει ότι το ΝΑΤΟ "παίζει παιχνίδι" με τον Μιλόσεβιτς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ