ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Απρίλη 1999
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδίζουν με ρύπους και την Ελλάδα!

Καθησυχαστική εμφανίζεται η κυβέρνηση, ενώ σοβαρά ερωτηματικά δημιουργούν οι δηλώσεις επιστημόνων που έχουν επιληφθεί του θέματος

Η κυβέρνηση προσπαθεί τώρα να καθησυχάσει την κοινή γνώμη της χώρας και σχετικά με τους περιβαλλοντικούς κινδύνους που προέρχονται από τους βομβαρδισμούς των ΝΑΤΟικών στη Γιουγκοσλαβία!

Χαρακτηριστική από την άποψη αυτή είναι και το γεγονός ότι η κυβέρνηση έσπευσε να καθησυχάσει την κοινή γνώμη σχετικά με το νέφος που σκέπασε από προχτές το πρωί τους Νομούς Λάρισας,Μαγνησίας,Εύβοιας και τις Βόρειες Σποράδες και κινητοποίησε διάφορους επιστημονικούς φορείς. Κι όλα αυτά χωρίς να έχουν εξαντληθεί όλες οι επιστημονικές έρευνες για να διαπιστωθούν τα χαρακτηριστικά του νέφους. Αν, δηλαδή, είναι τοξικό ή κατά πόσον εγκυμονεί κινδύνους αν το εισπνεύσουν άνθρωποι ή κατά πόσον είναι επικίνδυνο αν ενταχθεί στην τροφική αλυσίδα, με δεδομένο ότι ήδη έχει επικαθίσει στην επιφάνεια της Γης.

Να σημειώσουμε ότι το νέφος αυτό εντοπίστηκε από τα ραντάρ της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας αποτελείται από ίνες αλουμινίου με επικάλυψη γυαλιού, ονομάζεται από τους αεροπόρους "αερόφυλλα" ("τσαφ"), εκτοξεύεται σε ύψος 3.000 μ. από την επιφάνεια της Γης και χρησιμοποιείται από τους ΝΑΤΟικούς για την παραπλάνηση και "τύφλωση" των ραντάρ των Γιουγκοσλάβων.

Μέχρι χτες οι επιστήμονες του "Δημόκριτου" διαβεβαίωναν ότι οι μέχρι τότε έρευνές τους κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι δεν είναι ραδιενεργό και ότι οι ποσότητες που ανιχνεύουν βρίσκονται σε φυσιολογικά επίπεδα. Πρόσθεταν, όμως, ότι οι έρευνές τους συνεχίζονται και ότι σε περίπτωση που υπάρξουν καινούριες ενδείξεις θα γίνουν ανακοινώσεις.

Οταν ρωτήθηκαν για τον επιστημονικό ορισμό του νέφους, οι επιστήμονες αυτοί δήλωσαν άγνοια κατάταξης σε κάποια κατηγορία.

Ο υφυπουργός Υγείας Ν. Φαρμάκης υποστήριξε ότι "σ' αυτήν τη μορφή είναι αδρανές υλικό και δεν είναι τοξικό", χωρίς ωστόσο να παραθέσει περισσότερα στοιχεία.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ με τη σειρά του αντί άλλης αντίδρασης, παρουσίασε ανακοίνωση του καθηγητή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Θ. Κουιμτζή,ο οποίος διαφοροποιούμενος από δηλώσεις άλλων συναδέλφων του, που έγιναν προ ημερών (σ. σ. μιλούσαν για κινδύνους μεταφοράς ραδιενέργειας από τα κατάλοιπα πυραύλων Τόμαχοκ), υποστηρίζει ότι "μέχρι τώρα δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να αιτιολογούν τη μεταφορά ρύπων που δημιουργούνται από τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία".

Οσον αφορά βέβαια για το νέφος που εμφανίστηκε, υποστηρίζει ότι "πιθανόν να οφείλεται στις σκόνες που χρησιμοποιεί η Πολεμική Αεροπορία για την παραπλάνηση των ραντάρ" και ανακοινώνει ότι το Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος στα πλαίσια του προγράμματος που χρηματοδοτείται από το ΥΠΕΧΩΔΕ θα αυξήσει τις δειγματοληψίες και τον έλεγχο των επιφανειακών νερών που διεξάγει στη Μακεδονία. Συγκεκριμένα θα τοποθετήσει δύο επιπλέον δειγματολήπτες, ένα σε κατοικημένες περιοχές και ένα σε αγροτική περιοχή (Δέλτα Αξιού) "με τους οποίους θα συγκεντρώνει συστηματικά δείγματα βροχής, καθώς και δείγματα πίπτουσας σκόνης και αιωρούμενων σωματιδίων. Τα δείγματα αυτά θα αναλύονται τόσο για την οξύτητα της βροχής, όσο και για την ύπαρξη χημικών τοξικών ουσιών".

Αφού όμως δεν έχουν γίνει οι αναλύσεις αυτές, πώς μπορεί ο εν λόγω καθηγητής, αλλά και η κυβέρνηση να είναι τόσο καθησυχαστικοί;

ΤΕΕ - ΤΜΗΜΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οι μηχανικοί να πρωτοστατήσουν στον αγώνα

Κάλεσμα σε όλους τους μηχανικούς να πρωτοστατήσουν στον αγώνα για την ειρήνη απευθύνει το Τμήμα Δυτικής Ελλάδας του ΤΕΕ με σχετικό ψήφισμα. Παράλληλα, δηλώνει ότι θα συμμετάσχει ενεργά σε όλες τις εκδηλώσεις αντιπολεμικού χαρακτήρα με το παραπάνω πλαίσιο και καλεί όλους τους μηχανικούς να πρωτοστατήσουν στον αγώνα για την ειρήνη.

Το ψήφισμα είναι το εξής:

"Σε τούτες τις κρίσιμες ώρες που η φωτιά του εγκληματικού πολέμου έχει ανάψει στη γειτονιά μας, αισθανόμαστε το χρέος να υψώσουμε τη φωνή μας και να εκφράσουμε την καταδίκη. Αυτές τις ώρες είναι απαράδεκτη η σιωπή, η αδράνεια, η παθητικότητα ή ουδετερότητα απέναντι στο έγκλημα.

Καταδικάζουμε με όλη μας τη δύναμη τη φασιστική επίθεση των Αμερικανών, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ εναντίον της ΝΟ Γιουγκοσλαβίας.Η υποκρισία τους, για να δικαιολογήσουν το έγκλημα, φτάνει στα έσχατα όρια παραλογισμού, όταν σπέρνουν το θάνατο σε αμάχους και δημιουργούν κύμα προσφύγων, ισχυριζόμενοι ότι προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αλήθεια, πού βρίσκονται αυτά τα δικαιώματα στις περιπτώσεις της Κύπρου, των Κούρδων, των Παλαιστινίων;

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στο λαό της ΝΟ Γιουγκοσλαβίας που υπερασπίζεται την πατρίδα του και ταυτόχρονα δείχνει ότι υπάρχουν αξίες πιο δυνατές από τους "έξυπνους" πυραύλους, πιο πολύτιμες από το δολάριο, το ΕΥΡΩ και τους δείκτες των χρηματιστηρίων.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση να σταματήσει να συμμετέχει και να στηρίζει τη φασιστική επίθεση εναντίον της Γιουγκοσλαβίας.

Να απαγορέψει τη διέλευση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων, μαζί και των τούρκικων από το έδαφός μας.

Να αποσύρει τα υπάρχοντα και να μη στείλει νέα στρατεύματα στην Αλβανία. Τα στρατεύματα αυτά δεν έχουν στόχο τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά τη συμμετοχή στη σχεδιαζόμενη χερσαία επίθεση από το ΝΑΤΟ.

Να κλείσει τις ΝΑΤΟικές βάσεις στη χώρα μας.

Αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος καταδίκης του πολέμου και υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας των λαών. Συγχρόνως είναι και ο μόνος δρόμος υπεράσπισης των συμφερόντων της χώρας μας με την έμπρακτη καταδίκη των σχεδίων αλλαγής των συνόρων στα Βαλκάνια, από τα οποία μόνο δεινά και συμφορές μπορεί να περιμένει ο λαός μας. Ποτέ τα όπλα και η βία δε βγήκαν ισχυρότερα από την πάλη των λαών για την ανεξαρτησία και την απελευθέρωσή τους. Στους αγώνες μας βρίσκεται η δύναμη, ας τους αναγκάσουμε να το καταλάβουν.

Το ΤΕΕ θα συμμετέχει ενεργά σε όλες τις εκδηλώσεις αντιπολεμικού χαρακτήρα με το παραπάνω πλαίσιο και καλεί όλους τους μηχανικούς να πρωτοστατήσουν στον αγώνα για την ειρήνη".

Ευρωλάγνα "ουδετερότητα"

Κρυμμένοι κάτω από τα γνωστά φιλοδυτικοευρωπαϊκά φληναφήματα περί ουδέτερης στάσης της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης "που παρασύρθηκαν από τους Αμερικάνους", τα στελέχη των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΣΥΝ στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων ΠΟΕΔΗΝ), αρνήθηκαν να καταδικάσουν το έγκλημα των Νατοϊκών σε βάρος του λαού της Γιουγκοσλαβίας.

Στην τελευταία συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ, οι ευρωλάγνες συνδικαλιστικές ηγεσίες, απέρριψαν πρόταση της ΕΣΑΚ, με την οποία ζητούσε, να καταδικάσει η Ομοσπονδία το βρώμικο πόλεμο ενάντια στο σερβικό λαό και να καλέσει τους υγειονομικούς, να παρεμποδίσουν και αυτοί με τους αγώνες τους τη συμμετοχή της χώρας μας σ' αυτόν.

Οπως υπογραμμίζει η Λέττα Μεθωνιού,στέλεχος της ΕΣΑΚ Υγειονομικών,η παράταξη πρότεινε να μη χρησιμοποιηθεί κανένα νοσοκομείο της Β. Ελλάδας από τα νατοϊκά στρατεύματα, να απαιτήσουν το σταμάτημα των βομβαρδισμών, να μη σταλεί κανένας φαντάρος στη Γιουγκοσλαβία, να μην συνυπογράψει η κυβέρνηση τη νέα δομή του ΝΑΤΟ και να ανασταλεί η λειτουργία των αμερικανικών βάσεων. Μετά την άρνηση των υπόλοιπων παρατάξεων οι εκπρόσωποι της ΕΣΑΚ αποχώρησαν από τη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου.

Φωνή διαμαρτυρίας από τους ανάπηρους και παραπληγικούς

"Δε θέλουμε άλλα νέα μέλη". Με αυτό το παράδοξο - εκ πρώτης όψεως - σύνθημα για σωματείο, καταγγέλλεται το έγκλημα που διαπράττεται σε βάρος του σερβικού λαού. Δεν είναι όμως καθόλου παράδοξο, όταν μια τέτοια διαμαρτυρία προέρχεται από τους παραπληγικούς και κινητικά ανάπηρους. Με επιστολή διαμαρτυρίας, η Ομοσπονδία Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων καλεί εθνικές και διεθνείς οργανώσεις ν' αναλάβουν δράση, για να ενισχυθούν οι κατατρεγμένοι ανάπηροι των Βαλκανίων. Παράλληλα, κάνει γνωστό ότι η οργάνωση έλαβε μήνυμα του προέδρου του Συλλόγου Παραπληγικών από τη δοκιμαζόμενη πόλη του Νις Μπόμπαν Βελίσκοβιτς, ο οποίος απηύθυνε δραματική έκκληση βοήθειας.

Με την ίδια αγωνία, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Παραπληγικών,σε ψήφισμά του, τονίζει: "Εμείς οι ανάπηροι, γνωρίζοντας ότι ο πόλεμος μόνο δεινά και νέους ανάπηρους θα γεννήσει, αλλά και θα πολλαπλασιάσει τα προβλήματά μας, απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση: Να σταματήσει κάθε μορφή έμμεσης και άμεσης συμμετοχής της Ελλάδας σ' αυτό το βρώμικο πόλεμο και να συντονιστεί με τις κυβερνήσεις κρατών που αντιδρούν στα δολοφονικά χτυπήματα του ΝΑΤΟ".

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΗΝΟΣΕΡΒΙΚΗΣ ΦΙΛΙΑΣ
Κάλεσμα για ανθρωπιστική βοήθεια

Εκκληση προς κάθε Ελληνα να συμβάλει και να βοηθήσει στη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας (τρόφιμα, φάρμακα, χρήματα), η οποία θα αποσταλεί αμέσως μετά το Πάσχα στο δοκιμαζόμενο λαό της Σερβίας, απευθύνει η Εταιρεία Ελληνοσερβικής Φιλίας.

Ηδη είναι έτοιμα 10 φορτηγά αυτοκίνητα, τα οποία θα παραδοθούν στον Γιουγκοσλαβικό Ερυθρό Σταυρό και στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Βοήθειας της Γιουγκοσλαβίας. Οσοι ενδιαφέρονται να συμβάλουν στην ανθρωπιστική βοήθεια, μπορούν να επικοινωνήσουν με το 3466.399, από τις 8 π.μ. έως τις 2 μ. μ, ενώ όσοι ενδιαφέρονται να συνδράμουν οικονομικά υπάρχει λογαριασμός στην Εθνική Τράπεζα (151/296044 - 33).

Παράλληλα, η Εταιρεία Ελληνοσερβικής Φιλίας καταδικάζει την ανελέητη επίθεση των αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων σε όλη την επικράτεια της Γιουγκοσλαβίας και την προκλητική αδιαφορία των "ισχυρών" για τα ανθρώπινα θύματα, τις ανθρώπινες ζωές και τις υλικές καταστροφές. "Εκατοντάδες μέχρι σήμερα οι νεκροί και οι τραυματίες. Η ωμότητα σε όλο της το μεγαλείο. Εως πότε όμως θα βομβαρδίζουν; Εως πότε θα σκορπίζουν όλεθρο και καταστροφή; Το επιχείρημα περί προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων γίνεται μπούμερανγκ κατά των Δυτικών", επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Τέλος, η Εταιρεία καλεί τον ελληνικό λαό να βρίσκεται σε επαγρύπνηση "για τις ανεξέλεγκτες πλέον διαστάσεις, που όπως διαφαίνεται θα λάβουν χώρα στην πολύπαθη χερσόνησο του αίματος"...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ