ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Απρίλη 1999
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΣΚ - ΟΤΕ
Επικίνδυνη η ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ

Επικίνδυνη αποδεικνύεται για τα εθνικά συμφέροντα, την άμυνα και την ακεραιότητα της χώρας, η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην τέταρτη μετοχοποίηση του ΟΤΕ και στην πλήρη παράδοση των τηλεπικοινωνιών της χώρας στα χέρια των μεγάλων πολυεθνικών συμφερόντων και κύρια των αμερικανικών. Με ανακοίνωσή της η παράταξη της ΕΣΚ - ΟΤΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση για το ξεπούλημα του ΟΤΕ και την παράδοσή του στους "στρατηγικούς επενδυτές" και μάλιστα σε μια εποχή όπου η διαφύλαξη και ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα του γίνεται πιο επιτακτική.

Ο πόλεμος που ο ιμπεριαλισμός έχει εξαπολύσει στη Γιουγκοσλαβία και στα Βαλκάνια - υπογραμμίζει η ΕΣΚ - ΟΤΕ -, τα σχέδια που εξυφαίνονται στα επιτελεία των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ σε βάρος της χώρας μας, οι κίνδυνοι για μια, οργανωμένη απ' αυτούς, ανάφλεξη στο Αιγαίο, σηματοδοτούν την ανάγκη αντιστροφής της κυβερνητικής πολιτικής για τις τηλεπικοινωνίες και τον ΟΤΕ. Η μόνη επιλογή που μπορεί να υπάρξει, είναι ένας ΟΤΕ 100% κρατικός, απόλυτα ελεγχόμενος από την κυβέρνηση και τη Βουλή, όπλο στα χέρια της χώρας για την προάσπιση των συμφερόντων της.

Και αν κυβέρνηση, βιομήχανοι και μονοπώλια αδιαφορούν για όλα αυτά, τότε, τονίζεται στην ανακοίνωση, είναι ευθύνη των εργαζομένων στον ΟΤΕ και των συνδικάτων τους να δώσουν την αποφασιστική απάντηση. Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση, η ΕΣΚ αυτοδεσμεύεται να παλέψει μαζί με τους εργαζόμενους. Θεωρεί αναγκαία την άμεση ενεργοποίηση της Επιτροπής Αγώνα που έχει συγκροτηθεί από συνδικαλιστές του ΟΤΕ και καλεί τις συνδικαλιστικές ηγεσίες ν' αναλογιστούν τις ευθύνες τους και να πράξουν το καθήκον τους απέναντι στους εργαζόμενους και στον ΟΤΕ.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ "ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ"
Διαμάχη συμφερόντων

Καυγάς για τα χρήματα. Αυτή είναι η ουσία της διαμάχης που έχει εκδηλωθεί τις τελευταίες μέρες μεταξύ του Νοσοκομείου "Παπαγεωργίου" και των πανεπιστημιακών γιατρών του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, με αφορμή τη μετεγκατάσταση και λειτουργία πανεπιστημιακών κλινικών. Μια διαμάχη που έρχεται ως βούτυρο στο ψωμί της κυβέρνησης και στην επιλογή της να παραπέμψει ακόμη μακρύτερα την προοπτική έναρξης της λειτουργίας του νοσοκομείου.

Οι πανεπιστημιακοί γιατροί ξεκαθάρισαν πως δε θα δεχτούν να εργαστούν στο Νοσοκομείο "Παπαγεωργίου" αν δεν αρθεί προηγουμένως ο όρος της αποκλειστικής απασχόλησης που θέτει το νοσοκομείο και υιοθετούν τα υπουργεία Υγείας - Πρόνοιας και Οικονομικών.

Χτες το ΔΣ του Νοσοκομείου "Παπαγεωργίου" με ανακοίνωσή του έκανε γνωστό πως οι πανεπιστημιακοί σε όλο το στάδιο των διαπραγματεύσεων αποδέχονταν τον όρο της αποκλειστικής απασχόλησης και της άσκησης του ιδιωτικού τους έργου εντός του νοσοκομείου, μετά το υποχρεωτικό ωράριο εργασίας τους. Επίσης, το ΔΣ αναρωτιέται τι μεσολάβησε για την αλλαγή στάσης των γιατρών και επιρρίπτει αποκλειστικά και μόνο στην πανεπιστημιακή κοινότητα την ευθύνη για τη μη εγκατάσταση των πανεπιστημιακών κλινικών στο νοσοκομείο. Μάλιστα, με τρία έγγραφα που παρουσιάζει το ΔΣ, ενισχύει τα όσα επικαλείται. Το ένα από αυτά αποκαλύπτει το παζάρι που έγινε για τις πηγές εσόδων και τον τρόπο αμοιβής των γιατρών, με προϋπόθεση την πλήρη και αποκλειστική απασχόλησή τους (Το έγγραφο αποκάλυψε ο "Ρ" στις 3.4.1999).

Μέσα από την κόντρα αναδεικνύεται πλέον καθαρά, πως μέλημα όλων είναι το πώς θα ξεζουμίσουν καλύτερα το λαό που έχει ανάγκη τη λειτουργία του σύγχρονου περιφερειακού νοσοκομείου. Γιατί, έτσι κι αλλιώς, το "Παπαγεωργίου" ως ΝΠΙΔ θα λειτουργήσει με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και θα παρέχει υπηρεσίες έναντι αμοιβής.

Επανέρχεται έτσι το πάγιο αίτημα των φορέων της Θεσσαλονίκης για λειτουργία του νοσοκομείου ως ΝΠΔΔ, ενταγμένο στο πλαίσιο του ΕΣΥ, ως η μόνη ελπίδα να λειτουργήσει τελικά σε όφελος του λαού και των αναγκών που έχει για δημόσια και δωρεάν υγεία.

"ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ"
Εχασε 600.000 επιβάτες πέρσι!

Σημαντικό πλήγμα στην αξιοπιστία της "Ολυμπιακής Αεροπορίας" επέφεραν τα κυβερνητικά παιχνίδια σε βάρος του εθνικού αερομεταφορέα το τελευταίο διάστημα, σε συνδυασμό με την εφαρμογή του δεύτερου "προγράμματος εξυγίανσης", όπως αποκαλείται κατ' ευφημισμόν.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η ΟΑ κατά το 1998 απώλεσε περίπου 600.000 επιβάτες (8,5% της επιβατικής της κίνησης), ενώ όπως δήλωσε χτες ο πρόεδρος της εταιρίας, Γ. Ζυγογιάννης,το πρώτο τρίμηνο του 1999 η επιβατική κίνηση μειώθηκε κατά 2% - 3%, έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 1998. Βέβαια, ο πρόεδρος της ΟΑ εξέφρασε την ελπίδα ότι οι απώλειες στην επιβατική κίνηση θα καλυφθούν, χωρίς ωστόσο να αναφέρει κάτι ουσιαστικό, που θα δικαιολογούσε ότι πρόκειται για βάσιμες ελπίδες ή απλώς για ευχολόγια, νοουμένου μάλιστα ότι από πουθενά δεν προκύπτει ότι υπάρχει η πολιτική βούληση για την πραγματική ανάπτυξη και εξυγίανση της ΟΑ. Αντίθετα, όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση έχει προδιαγράψει το μέλλον του εθνικού αερομεταφορέα (απαξίωση και ξεπούλημα σε ιδιώτες). Ο Γ. Ζυγογιάννης μίλησε για "προσπάθεια ανάκτησης της εμπιστοσύνης του κόσμου και ανάκαμψης της εταιρίας", αναγγέλλοντας την έναρξη "επιθετικής εμπορικής πολιτικής" από τον επόμενο μήνα, με αυξήσεις, αλλά και μειώσεις στους αεροπορικούς ναύλους, καθώς και την καθιέρωση "πακέτων προσφορών".

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η ΟΑ ανακοίνωσε επίσημα αυξήσεις στα εισιτήρια από 1ης Απρίλη, αλλά λίγες ώρες αργότερα τις ανακάλεσε! Δικαιολογώντας την ενέργεια αυτή, που το λιγότερο αποτελεί εμπαιγμό στο επιβατικό κοινό, ο Γ. Ζυγογιάννης είπε ότι αυτό υπαγορεύτηκε από τις συνθήκες ανταγωνισμού, αλλά και λόγω της εορταστικής περιόδου!

Συνάντηση ΚΝΕ - ΚΝ ΗΠΑ

Συνάντηση με αντιπροσωπεία της Κομμουνιστικής Νεολαίας ΗΠΑ, που βρίσκεται ήδη στη χώρα μας, θα πραγματοποιήσει τις επόμενες μέρες αντιπροσωπεία της ΚΝΕ. Η συνάντηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των διμερών επαφών των δυο νεολαιών.

ΣΚΟΠΕΛΟΣ
Κυβερνητικός... σκόπελος στην υγεία

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για την κατάσταση στο νησί

Ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας αντιμετωπίζει το υπουργείο Υγείας τους κατοίκους, τους φορείς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση της Σκοπέλου, καθώς δεν έχει λάβει κανένα μέτρο για τη βελτίωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στο νησί, παρά το γεγονός πως η κατάσταση αυτή έχει σπείρει τον τρόμο στους κατοίκους και ειδικότερα μετά το θάνατο του συμπολίτη τους δασκάλου Δημ. Κρασσά.

Το γεγονός αυτό καταγγέλλουν σε Ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας οι βουλευτές του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής και Νίκος Γκατζής,οι οποίοι επισημαίνουν πως η ελλιπής στελέχωση του Κέντρου Υγείας Σκοπέλου, η ανεπάρκεια στη στελέχωση του περιφερειακού ιατρείου Γλώσσας και κατά συνέπεια οι ελλιπείς εφημερίες, καταστρατηγούν τα απαράγραπτα δικαιώματα στην υγεία των κατοίκων του νησιού.

"Η στέρηση δε της πρώην κοινότητας "Κλίματος, με το απαραίτητο Περιφερειακό Ιατρείο"", τονίζουν στη συνέχεια οι κομμουνιστές βουλευτές, "διευρύνει τα προβλήματα παροχής υπηρεσιών υγείας και τους κινδύνους για την υγεία των κατοίκων και τις χιλιάδες των επισκεπτών".

Τέλος, οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας, για μια ακόμη φορά, γιατί δε στελεχώνει επαρκώς το Κέντρο Υγείας Σκοπέλου, πώς σκοπεύει να λύσει το πρόβλημα στελέχωσης του Περιφερειακού Ιατρείου της Γλώσσας και αν προτίθεται να δημιουργήσει Περιφερειακό Ιατρείο στην πρώην κοινότητα "Κλίματος";

ΔΗΜΟΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥ
"Στο σφυρί" η πλατεία Ελευθερίας

"Στο σφυρί" αποφάσισε να βγάλει η δημοτική αρχή Ζωγράφου, αλλά και η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, την πλατεία Ελευθερίας, της οποίας ένα μεγάλο μέρος εκχωρήθηκε σε ιδιώτη επιχειρηματία, με πρόσφατη απόφαση.

Η δημοτική διοίκηση του Ζωγράφου αποδέχτηκε να γίνει η επαναδιαμόρφωση της πλατείας σύμφωνα με τις επιδιώξεις του ιδιώτη. Μια από τις επιδιώξεις του είναι η αποκλειστική χρήση ενός μεγάλου τμήματος της πλατείας, για το μαγαζί που διαθέτει ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας.

Η "Δημοτική Πρωτοβουλία Ζωγράφου" επισήμανε στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι: "Οι δημότες πρέπει να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στα πεζοδρόμια και στα καταστήματα της πλατείας. Το πράσινο πρέπει να αυξηθεί και να μην αυξηθούν οι, ήδη, υπάρχοντες χώροι στάθμευσης. Ακριβώς γιατί πιστεύουμε ότι αυτά έχουν ανάγκη οι κάτοικοι της περιοχής".

Η "Δημοτική Πρωτοβουλία" στιγματίζει τον προσανατολισμό της δημοτικής αρχής "να εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα σε βάρος του δημόσιου - κοινωνικού συμφέροντος".

Ο Νίκος Παπακωνσταντίνου,επικεφαλής της "Δημοτικής Πρωτοβουλίας", υπογράμμισε: "Η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου αδιαφορεί για το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας θα έχει αποφασιστικό λόγο για τη χρήση της πλατείας. Δεν τους ενόχλησε ότι ουσιαστικά η αναμόρφωση θα καθοριστεί από τις όποιες θεμιτές ή αθέμιτες ανάγκες ιδιωτικών συμφερόντων. Εμείς θα αντισταθούμε στην πολιτική εκχώρησης πλατειών και δημοτικής περιουσίας σε ιδιωτικά συμφέροντα. Λέμε ΟΧΙ σε δήμο - υπηρέτη των επιχειρηματικών συμφερόντων".

Πρωτοβουλία αλληλεγγύης στην Κούβα

Σε κοινή πρωτοβουλία αλληλεγγύης προς την Κούβα, συμμετέχει η ΚΝΕ μαζί με άλλες τρεις νεολαίες, την ΕΔΟΝ,την ΚΝ Πορτογαλίας και τη Σοσιαλιστική Εργατική Γερμανική Νεολαία.Η καμπάνια αλληλεγγύης έχει σκοπό την ανέγερση ενός κέντρου υγείας στο Πανεπιστήμιο του Matansas. Για το λόγο αυτό έχει ανοιχτεί Λογαριασμός στην Εθνική Τράπεζα στον αριθμό 155/344494 - 57.Ο λογαριασμός αυτός είναι στα ονόματα των δύο μελών του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, Ν. Σερετάκη και Δ. Παπαδημητρίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ