ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Απρίλη 1999
Σελ. /48
ΚΕΝΗ
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Στη μνήμη του αγωνιστή ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΥΛΙΔΗ,μαχητή του ΔΣΕ, ο αδελφός του Λεωνίδας Παυλίδης προσφέρει 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη" και 45.000 δρχ. για τις ευρωεκλογές, μέσω ΚΟΒ Σαπών Ροδόπης.

* * *

Στη μνήμη του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα και παππού ΣΤΑΜΑΤΗ Κ. ΤΖΙΧΑ,αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και μέλους του Κόμματος, ενόψει των ευρωεκλογών, προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ "Ριζοσπάστη", 10.000 δρχ.

Η σύζυγος, τα παιδιά και τα εγγόνια του

* * *

Στις 13 Απρίλη 1994, άφησε την τελευταία του πνοή ο ακριβός μου σύζυγος και αγαπητός από το σύνολο των πολλών συγγενών και φίλων του, ΛΑΖΑΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ,στέλεχος του ΚΚΕ, καπετάνιος λόχου του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, καθημερινός αναγνώστης του "Ριζοσπάστη".

Δε θα ξεχάσω την τελευταία επιθυμία του, λίγες μέρες πριν πεθάνει, που την εκδήλωσε με την ερώτηση: Μάρω, θα βοηθάς οικονομικά, όσο μπορείς το Κόμμα, μετά το θάνατό μου; Εκπληρώνοντας και αυτή τη φορά την επιθυμία του, που με έμαθε να την κάνω και δικό μου καθήκον, προσφέρω από το υστέρημά μου στη μνήμη του και στη μνήμη της αδελφής μου ΣΟΦΙΑΣ ΤΡΙΦΤΑΝΙΔΟΥ,που πέθανε πρόσφατα στη Νάουσα, 30.000 δρχ. για τις ευρωεκλογές.

Είναι μια σεμνή, ανάλογη με τις δυνατότητές μου, συνεισφορά στο εθνικό, πατριωτικό έργο του ΚΚΕ. Πιστεύω όμως πως με τη συνεισφορά χιλιάδων εργαζόμενων πατριωτών, συνεπών δημοκρατών, θα πολλαπλασιαστεί η ενίσχυση προς το ΚΚΕ, που υπερασπίζεται τα συμφέροντά τους και αγωνίζεται για την εθνική ανεξαρτησία, την αξιοπρέπεια και ενάντια στην κοινωνική αδικία, στους εθνικούς κινδύνους και την πολιτική βαρβαρότητα της ξενόδουλης ολιγαρχίας.

Μάρω Θεοδωρίδου

* * *

Το 1947 έφυγε από κοντά μας ο αγαπημένος αδελφός μας ΗΛΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ,που ήταν το στήριγμα της οικογένειας. Δολοφονήθηκε από τρομοκράτες της Δεξιάς του Νομού Κιλκίς.

Στη μνήμη του, καθώς και στη μνήμη της μητέρας μας ΧΑΪΤΑΒΑ,από το Μαυρονέρι Κιλκίς, προσφέρουμε στο ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές 30.000 δρχ.

Η αδελφή του Παρθένα και ο σύζυγός της Κοσμάς Κωντινίδης

* * *

Ο ΜΠΑΜΠΗΣ ΣΑΡΔΕΛΗΣ,μέλος του ΚΚΕ, από τα νεανικά του χρόνια, στις αρχές της δεκαετίας του '60 εντάχθηκε στη Νεολαία Λαμπράκη κι συνέχισε τον αγώνα του, μετά τη μεταπολίτευση, από τις γραμμές του ΚΚΕ. Αγωνιζόταν για τα ιδανικά της κομμουνιστικής κοινωνίας.

Ανθρωπος ανήσυχος και με έντονους προβληματισμούς, προσπαθούσε πάντα να πείθει αυτούς με τους οποίους συζητούσε, με γνώμονα την προώθηση των αρχών και των θέσεων του Κόμματος.

Στη μνήμη του τα μέλη της ΚΟΒ Αλίμου προσφέρουν 80.000 δρχ. για τις ευρωεκλογές.

* * *

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΖΗΚΑΣ,ορφανός από πατέρα, πέρασε τα παιδικά του χρόνια σε Ορφανοτροφείο. Σπούδασε γεωπόνος, αλλά τελικά τον κέρδισε η θάλασσα. Σταδιοδρόμησε ως αξιωματικός ασυρματιστής του Πολεμικού Ναυτικού και αργότερα του Εμπορικού Ναυτικού. Οταν οι Γερμανοί έφθασαν στην Ελλάδα υπηρετούσε στο υποβρύχιο "Παπανικολής". Το ΓΕΝ αποφάσισε να παραδοθεί ο στόλος στους κατακτητές. Η άποψη όμως των ναυτών, υπαξιωματικών και λίγων αξιωματικών ήταν να συνεχίσουν τον αγώνα και πέρα από τα σύνορα. Αγνόησαν λοιπόν τις διαταγές του ΓΕΝ, κατέλαβαν τα πλοία και τα οδήγησαν στην Αλεξάνδρεια. Ανάμεσα στα πληρώματα ήταν και ο Κώστας Ζήκας. Τον Απρίλη του 1944, η κυβέρνηση του Καϊρου αρνούνταν να συνεργαστεί με την κυβέρνηση του Βουνού. Ο στρατός, το Ναυτικό και η Αεροπορία, που βρίσκονταν στη Μέση Ανατολή, αντέδρασαν δυναμικά, με αποτέλεσμα να ανατραπούν τα σχέδια της κυβέρνησης. Σ' αυτή την κίνηση πήρε μέρος και ο Κώστας Ζήκας, με αποτέλεσμα να κλειστεί, μαζί με άλλους σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Αφρική, όπου κρατήθηκε ως το 1945. Διώχτηκε και από το Πολεμικό Ναυτικό.

Ποτέ δεν έπαψε να αγωνίζεται για την ειρήνη και τη δημοκρατία.

Στη μνήμη του η γυναίκα του Λίτσα προσφέρει στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ηλιούπολης, 5.000 δρχ.

* * *

Πέρασαν 11 χρόνια από το χαμό του ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ.Γεννήθηκε το 1915 στο χωριό Ανω Μερόπη Πωγωνίου Ιωαννίνων.

Πήρε μέρος στον ελληνοϊταλικό πόλεμο, πιάστηκε αιχμάλωτος από τους Ιταλούς και αφέθηκε ελεύθερος έπειτα από 5 μήνες. Στην Κατοχή εντάχθηκε στον ΕΛΑΣ. Ηταν επιμελητής στο 15ο Σύνταγμα Ηπείρου.

Μετά την Απελευθέρωση, το Μάη του 1945, πιάστηκε και δικάστηκε σε 12 χρόνια κράτησης. Εκανε σε διάφορες φυλακές και στο στρατόπεδο των Γιούρων. Αφέθηκε ελεύθερος το 1952. Στις φυλακές αξιοποίησε το χρόνο του. Εμαθε τρεις ξένες γλώσσες και μπόρεσε να βρει δουλιά σε φαρμακευτική εταιρία.

Υπήρξε άριστος οικογενειάρχης και το κενό που άφησε ο θάνατός του δεν μπόρεσε να καλυφθεί.

Στη μνήμη του προσφέρω 60.000 δρχ. στην ΚΟΒ Ηλιούπολης για τις ευρωεκλογές.

Η γυναίκα του Δήμητρα και οι κόρες του Χαρά και Ρίτα

* * *

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΤΑΓΑΝΤΖΙΔΗΣ,που έφυγε από κοντά μας στις 25 Νοέμβρη 1997, γεννήθηκε το 1939 στη Νότια Αλμωπίας. Οι γονείς του, αγρότες, αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, έζησαν πολιτικοί πρόσφυγες στην Τσεχοσλοβακία. Ο Κ. Γιαταγαντζίδης ήταν από τα παιδιά τα οποία, στη διάρκεια του Εμφύλιου, μεταφέρθηκαν στις ανατολικές χώρες. Στην Τσεχοσλοβακία, όπου βρέθηκε και αυτός, τόσο στο Δημοτικό, όσο και ως μαθητευόμενος στο εργοστάσιο πορσελάνης του Κ. Βάρι, ήταν πάντα υπόδειγμα στους συμμαθητές του και είχε την εκτίμηση των δασκάλων του. Δούλεψε ακούραστα στον τομέα της νεολαίας για τη σωστή και πατριωτική διαπαιδαγώγηση των νέων και για το σωστό προσανατολισμό τους. Μολονότι έζησε στην ξενιτιά, η αγάπη του προς την πατρίδα συνέβαλε στο να καλλιεργήσει τη μητρική του γλώσσα και γι' αυτό οι συμπατριώτες του που ζούσαν στην Πράγα τον εκτιμούσαν. Η επιχείρηση ΑΒΙΑ Λετνιάνι, όπου εργάστηκε ως τεχνικός στο τμήμα Υδραγωγείου, στο πρόσωπό του έβλεπε έναν συνειδητό εργαζόμενο, ο οποίος περιφρουρούσε με κάθε τρόπο την κοινωνική περιουσία.

Ηταν καλός οικογενειάρχης, διαπαιδαγώγησε και σπούδασε τα δυο παιδιά του.

Παράλληλα με την επαγγελματική απασχόλησή του, ανέπτυξε και άλλες δραστηριότητες. Το 1965 ήταν στέλεχος του ΚΚΕ στην Οστράβα. Το 1970-71 συντάκτης της εφημερίδας των Πολιτικών Προσφύγων "Λαϊκός Αγωνιστής". Το 1971-72 φοίτησε σε Πολιτική Σχολή στη Βουλγαρία. Από το 1972 ήταν γραμματέας της ΚΝΕ Τσεχοσλοβακίας. Από το 1977 ως το 1980 ήταν ανταποκριτής του "Ριζοσπάστη" στην Πράγα. Αγαπητέ κι αξέχαστε Κώστα, σ' ευχαριστούμε για την αγάπη σου προς την οικογένειά του και για τις φροντίδες σου.

Στη μνήμη του Κ. Γιαταγαντζίδη, καθώς και στη μνήμη των γονιών του ΑΒΡΑΑΜ και ΣΟΦΙΑΣ,που πέθαναν στην Τσεχία, και στη μνήμη των 50 αγωνιστών που εκτελέστηκαν ομαδικά στη Νότια από τους Γερμανοβούλγαρους κατακτητές και των 25 αγωνιστών του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ που έπεσαν στα πεδία των μαχών, προσφέρουμε 25.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Η σύζυγος, τα παιδιά και τα αδέρφια του.

* * *

Ο λαϊκός αγωνιστής ΧΡΗΣΤΟΣ ΡΑΠΤΗΣ γεννήθηκε το 1915 και πέθανε το 1996.

Στη μνήμη του η σύζυγός του Ανέττα πρόσφερε 50.000 δρχ. στο ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές, μέσω ΚΟΒ "Γιάννη Χαλκίδη" Αμπελόκηπων Θεσσαλονίκης.

* * *

Η ΓΕΩΡΓΙΑ ΜΑΝΤΑΛΕΡΗ γεννήθηκε το 1915. Καταγόταν από τη Μικρά Ασία. Από μικρή γνώρισε την εκμετάλλευση, τη φτώχεια και αγωνίστηκε σκληρά για να τα βγάλει πέρα στη ζωή της. Αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης, από το 1942, ήταν μέλος οργάνωσης που τροφοδοτούσε τα αντάρτικα τμήματα.

Ηταν τακτική αναγνώστρια του "Ριζοσπάστη" και από τα δραστήρια κομματικά μέλη στο χωριό της.

Στη μνήμη της τα μέλη της ΚΟΒ Νέας Κρήνης προσφέρουν 3.000 δρχ. για ενίσχυση του "Ριζοσπάστη".

* * *

Ο Στρατής Καστρινός, συνταξιούχος δικηγόρος, προσφέρει 50.000 δρχ. για τις ευρωεκλογές, μέσω ΚΟΒ Περισσού, στη μνήμη της συντρόφισσάς του ΟΛΓΑΣ,αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης.

* * *

Στη μνήμη του συζύγου και πατέρα ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΚΛΑΒΟΥΝΟΥ,στελέχους του ΚΚΕ και της Εθνικής Αντίστασης, προσφέρουμε στο κόμμα του, το ΚΚΕ 30.000 δρχ., μέσω της ΝΕ Κέρκυρας.

Χρυσάνθη και Μάκης Σκλαβούνος

* * *

Στη μνήμη των γονιών μας ΣΤΑΜΑΤΗ και ΧΡΥΣΗΣ,ΚΥΡΙΑΚΟΥ και ΕΛΕΝΗΣ.Των παιδιών μας ΧΡΥΣΑΝΘΗΣ και ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ,που χάθηκαν στην Κατοχή. Των αδερφών μας ΘΕΟΔΩΡΟΥ,που σκοτώθηκε στον Εμφύλιο. ΓΕΩΡΓΙΟΥ που σκοτώθηκε σε δυστύχημα και του θείου μας ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΓΚΙΟΥΖΕΛΗ,προσφέρουμε 15.000 δρχ. στο ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές και 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Βασιλική και Νικόλαος Γκιουζέλης

* * *

Πέρασαν 5 χρόνια από τότε που έφυγε για πάντα από κοντά μας ο αγαπημένος μας ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ,πιστός αγωνιστής για τα ιδανικά του σοσιαλισμού, της δικαιοσύνης και της κοινωνίας χωρίς εκμετάλλευση, παλαίμαχος αγωνιστής του ΚΚΕ και καθημερινός αναγνώστης του "Ριζοσπάστη".

Στη μνήμη του προσφέρουμε 10.000 δρχ. για τις ευρωεκλογές, μέσω της ΚΟΒ Καλλιθέας.

Η σύζυγος Βασιλική, τα παιδιά του και τα εγγόνια του

* * *

Στις 4 Απρίλη συμπληρώθηκαν 2 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΗΛΙΑ ΚΟΛΟΒΟΥ,μέλους του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του τα παιδιά του Ιουλία και Θανάσης προσφέρουν στο ΚΚΕ 50.000 δρχ.

* * *

Ο Πασχάλης Γκρουζούδης προσφέρει στην ΚΟΒ Βρυσικών Εβρου 10.000 δρχ. για τι ευρωεκλογές στη μνήμη των θείων του ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΚΡΟΥΖΟΥΔΗ,ανθυπολοχαγού του ΔΣΕ, ο οποίος σκοτώθηκε τον Ιούλη του 1947 και ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΖΑΦΕΙΡΑΚΗ,μαχητή του ΔΣΕ, που σκοτώθηκε στο Γράμμο τον Αύγουστο του 1948.

* * *

Συμπληρώθηκαν 13 χρόνια, από τις 26 Μάρτη 1986, που έφυγε από κοντά μας ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΤΑΚΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ.Γεννήθηκε στο χωριό Γκρίμποβο Ιωαννίνων, από γονείς αγρότες. Νεαρός αρτεργάτης στους φούρνους της Αθήνας, οργανώνεται στο ΕΑΜ. Συλλαμβάνεται στον τόπο της δουλιάς του από Γερμανούς και κλείνεται στο στρατόπεδο του Χαϊδαρίου. Μεταφέρεται σε φασιστικό στρατόπεδο στη Γερμανία.

Μετά την Απελευθέρωση επιστρέφει στην Αθήνα και αγωνίζεται για την αναγνώριση και την αποκατάσταση της Εθνικής Αντίστασης, για τη δημοκρατία, ως ηγετικό στέλεχος της εργατικής τάξης. Νέες συλλήψεις και εκτοπίσεις για τη συνδικαλιστική δράση του στο Μακρονήσι και τον Αϊ Στράτη.

Για τους αγώνες του, η προδικτατορική ΕΔΑ, τον τιμά ως υποψήφιο βουλευτή στους Νομούς Ιωαννίνων και Θεσπρωτία.

Τον Απρίλη του 1967, συλλαμβάνεται και πάλι και φυλακίζεται για ένα χρόνο.

Στη μνήμη του και αντί για μνημόσυνο τα ανίψια του προσφέρουν 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

* * *

Συμπληρώνονται 10 χρόνια από το θάνατο του ΜΙΧΑΛΗ ΤΖΟΥΓΚΑΡΑΚΗ.Ηταν πρότυπο ανθρώπου, αγωνιστή και κομμουνιστή. Στην Κατοχή υποδειγματικός αντάρτης, συνειδητός και πειθαρχικός μαχητής της 5ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ, πήρε μέρος στη Μάχη της Παναγιάς και τραυματίστηκε βαριά. Μόλις έγινε καλά συνέχισε με συνέπεια τη δράση του.

Μετά την Απελευθέρωση διώχτηκε και εξορίστηκε για αρκετά χρόνια. Οταν αφέθηκε ελεύθερος εργάστηκε ως στέλεχος της ΕΔΑ στο Νομό Χανίων. Με το πραξικόπημα των Απριλιανών χουντικών, πήρε και πάλι το δρόμο της εξορίας. Αυτή τη φορά στα Γιούρα και τη Λέρο.

Με την ανατροπή της χούντας εντάχθηκε ξανά στις γραμμές του ΚΚΕ και πρόσφερε πολύτιμες υπηρεσίες έως το θάνατό του.

Ο Μιχάλης Τζουγκαράκης ξεχώριζε για τη συνέπεια, το αγωνιστικό ήθος του και την καθαρή σκέψη του.

Στη μνήμη του η σύζυγός του Αγάπη και τα παιδιά του Λευτέρης, Μιχάλης, Δέσποινα και Πόπη προσφέρουν στις εφημερίδες, που αγωνίστηκε για να ακούγεται πιο δυνατή η φωνή τους, "Αλήθεια" Χανίων 20.000 δρχ. και "Ριζοσπάστη" 30.000 δρχ. Προσφέρουν ακόμη στην Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ, του κόμματος που του δίδαξε τις αξίες και τα ιδανικά για τα οποία αξίζει να ζει και να πεθαίνει ο άνθρωπος, 30.000 δρχ.

* * *

Με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το θάνατο της αγαπημένης μάνας μου ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΣΑΝΙΚΛΕΙΔΟΥ,προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Ιδιωτικών Υπαλλήλων, 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές.

* * *

Στη μνήμη του συντρόφου μου ΜΠΑΜΠΗ ΖΕΓΚΙΝΗ και του αδελφού μου ΛΕΩΝΙΔΑ ΧΑΛΑ προσφέρω 100.000 δρχ. για τις ευρωεκλογές.

Ειρήνη Ζεγκίνη

* * *

Στις 10 Απρίλη συμπληρώθηκε ένας χρόνος από το θάνατο του αγωνιστή της ειρήνης ΚΩΣΤΑ ΠΑΛΛΗΚΑΡΗ.

Αντί για μνημόσυνο η οικογένειά του προσφέρει 50.000 δρχ. στην ΕΕΔΥΕ, 50.000 δρχ. στην ΠΕΔΥΕ, 30.000 δρχ. στην Επιτροπή Ειρήνης Πατησίων - Ριζούπολης, 30.000 δρχ. στο Παράρτημα Πατησίων - Ριζούπολης, 50.000 δρχ. στο κόμμα του, το ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές, 50.000 δρχ. στην ΚΝΕ, 20.000 δρχ. στην εφημερίδα του, το "Ριζοσπάστη" και 20.000 δρχ. στο Σύνδεσμο Συνταξιούχων - Επιδοματούχων ΙΚΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ