ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Απρίλη 1999
Σελ. /48
ΚΕΝΗ
Μετά τον UCK, ο UCC

Στη Νότια Αλβανία, όπου ζει και η ελληνική εθνική κοινότητα της Αλβανίας, το ΙΑΑ σημειώνει πως Τσάμηδες έχουν συστήσει τον UCC ("Απελευθερωτικό Στρατό Τσαμουριάς").Επικαλείται δε δημοσιογραφικές πηγές, για να καταμετρήσει τη δύναμή του σε 5.000 ενόπλους.

Να σημειωθεί πως Τσαμουριά καθιερώθηκε, κατά την τουρκοκρατία, να ονομάζεται η περιοχή της Ηπείρου, που περιλαμβάνει τις γεωγραφικές ζώνες Παραμυθιάς, Φιλιατών και Μαργαριτίου.Χοντρικά, πρόκειται για τη σημερινή Θεσπρωτία.Σε αυτήν την περιοχή ζούσαν κάποτε και Αλβανοί, οι λεγόμενοι Τσάμηδες. Και σήμερα, αρκετοί ομοεθνείς τους φαίνεται ότι δεν αρκούνται στην επιθυμία, απλά, να επιστρέψουν.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το ΙΑΑ, εκτός από τους αλβανόφωνους Κοσσοβάρους και οι Τσάμηδες έχουν "ιδιαίτερη δυναμική" στην Αλβανία. Και αυτό γιατί "από τους οπαδούς της ιδέας της "Μεγάλης Αλβανίας" θεωρούνται εκπρόσωποι των"σκλαβωμένων πατρίδων" (Κόσσοβο - Τσαμουριά) ".

Δυτική Θράκη

Εκτός από τη Θεσπρωτία, αλβανικές βλέψεις - μαζί με όποιες άλλες - εκδηλώνονται και για τη Δυτική Θράκη. Το ΙΑΑ κάνει ιδιαίτερη μνεία στον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Πασκάλ Μίλο.Υπογραμμίζει χαρακτηριστικά: "Είναι ο μοναδικός, ίσως, Αλβανός ακαδημαϊκός που ασχολείται με την αλβανική μειονότητα στη Δυτική Θράκη. Στο παρελθόν, επέκρινε την ελληνική πολιτεία για άσκηση πολιτικής κάθαρσης, εναντίον της μειονότητας αυτής. Σημειώνεται ότι ο ίδιος έχει κάνει και έρευνες επί τόπου με επισκέψεις του στη Δυτική Θράκη".

ΜΑΒΗ και σία

Τον κίνδυνο ελέγχου της "Ομόνοιας" - της οργάνωσης των Ελλήνων της Νότιας Αλβανίας - από ελληνικά εθνικιστικά στοιχεία εντοπίζει το ΙΑΑ.

Το Ινστιτούτο κάνει λόγο, κατ' αρχάς, για έλλειψη οικονομικών πόρων της οργάνωσης και για δυσκολία να ανταποκριθεί στις ανάγκες της. Συμπληρώνει πως"από την κατάσταση αυτή υπάρχουν κίνδυνοι να επωφεληθούν στοιχεία που έχουν μεγάλη οικονομική άνεση, κινούνται σε ακραίο εθνικιστικό χώρο και επιδιώκουν να ελέγξουν την οργάνωση.

Τέτοια στοιχεία έχουν κατά καιρούς κάνει κρούσεις για σύγκληση ενός Παμβορειοηπειρωτικού Συνεδρίου, που θα αποφάσιζε τη συγκρότηση επιτροπής "για τη σωτηρία της Βορείου Ηπείρου". Την επιτροπή αυτή, σύμφωνα με στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, θα αποτελούσαν κύκλοι του ελληνικού συντηρητικού πολιτικού χώρου, της Εκκλησίας - με κέντρο τη Βόνιτσα - και Βορειοηπειρώτες από το χώρο των ΗΠΑ.

Σε ετοιμότητα για άλωση της "Ομόνοιας" βρίσκονται τώρα: Εκκλησία, ΣΦΕΒΑ, ΕΝΒΙ, ΜΑΒΗ και ΠΟΑΚΑ. Στόχος να επωφεληθούν από την υπάρχουσα κρίση στην Αλβανία, με τον έλεγχο της "Ομόνοιας", ή σε περίπτωση αδυναμίας, στην υπέρβασή της. Ωστόσο, οι οργανώσεις που διαχειρίζονται μεγάλα χρηματικά ποσά, επιχειρούν τώρα την "εξαγορά" στελεχών της μειονότητας".

ΕΛΔΑΛ

Πέρα από τις παραστρατιωτικές και παραθρησκευτικές ελληνικές οργανώσεις, πόδι στην Αλβανία έχει βάλει εδώ και καιρό ο ελληνικός στρατός. Με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης, τάγμα περίπου 250 ανδρών (η "Ελληνική Δύναμη Αλβανίας"), στρατοπεδεύει στο προάστιο Ισμπερίς των Τιράνων και ασχολείται με την αναδιοργάνωση του αλβανικού στρατού, με βάση τα ΝΑΤΟικά πρότυπα και ανάγκες. Το κόστος παραμονής της ΕΛΔΑΛ στην Αλβανία εκτιμάται ότι θα αγγίξει το 1 δισ. δρχ.

Αυτό το ποσό αναμένεται, βέβαια, να αυξηθεί, καθώς εντείνεται και η συμμετοχή της Ελλάδας στην επίθεση εναντίον της Γιουγκοσλαβίας. Η ελληνική κυβέρνηση αφού παραχώρησε τη Βόρεια Ελλάδα στους ΝΑΤΟικούς, προκειμένου να διέλθουν απ' αυτήν και να στρατοπεδεύσουν στα Σκόπια, τώρα ετοιμάζεται να στείλει επιπλέον Ελληνες στρατιώτες στην Αλβανία, στο πλαίσιο της ΝΑΤΟικής δύναμης που συγκεντρώνεται εκεί, για να προετοιμάσει τις χερσαίες επιθέσεις κατά των Γιουγκοσλάβων.

"Indifada" Αλβανίας

Η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο φαίνεται ότι "συγκινούσε" σε μεγάλο βαθμό και από πολύ νωρίς την πολιτική ηγεσία της γειτονικής χώρας. Σύμφωνα με το ΙΑΑ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ρετζέπ Μεϊντάνι και ο υπουργός Εξωτερικών Πασκάλ Μίλο εμφάνιζαν "κοινές απόψεις για το θέμα του Κοσσυφοπεδίου, διατηρώντας επαφές με τις πιο αδιάλλακτες πλευρές του κοσσοβαρικού αγώνα. Οι οδηγίες που έδωσε προ καιρού ο Νάνο (σ.σ.: ο προηγούμενος πρωθυπουργός) στους δημοσιογράφους της αλβανικής τηλεόρασης, να μην εμφανίζουν το Κόσσοβο ως πρώτο θέμα, προκάλεσε μεγάλη ενόχληση στον υπουργό Εξωτερικών και στον Πρόεδρο, αλλά και στον γραμματέα του Σοσιαλιστικού Κόμματος Παντελί Μάικο".

Για τον τελευταίο - και σημερινό πρωθυπουργό - το ΙΑΑ αναφέρεται σε φήμες, που τον θέλουν "να έχει σχέση με το "παραεμπόριο" και να διατηρεί διασυνδέσεις με άλλα κέντρα οικονομικών συμφερόντων σε άλλους κομματικούς χώρους".

Αναφορικά με τον αρχηγό του Δημοκρατικού κόμματος Σαλί Μπερίσα,το ΙΑΑ σημειώνει πως μετέτρεψε το σπίτι του στην Τροπόγια (βρίσκεται στα σύνορα με τη Γιουγκοσλαβία, πολύ κοντά στην πόλη Πετς), σε άνδρο του UCK. Το Ινστιτούτο συμπληρώνει πως ο Μπερίσα μονοπωλεί τις επαφές με την ηγεσία των αλβανόφωνων Κοσσοβάρων. Πως ο ίδιος διατηρεί σχέσεις με όλα τα πολιτικά κέντρα της Πρίστινας,όμως "προτιμά να υποστηρίζει τους πλέον εξτρεμιστές, όπως είναι ο Μπουγιάρ Μπουκόσι,πολιτικός αντίπαλος του Ιμπραϊμ Ρουγκόβα". Ακόμα, τονίζει πως ο Μπερίσα, ιδιαίτερα κατά την προεδρία του, έριξε το βάρος του σε μια "πιο δυναμική αντιμετώπιση" του προβλήματος του Κοσσόβου.

Σχολιάζοντας τη στάση που τήρησε παλαιότερα ο Ρουγκόβα, απέναντι στους Γιουγκοσλάβους, το ΙΑΑ διευκρινίζει: "Η επιμονή του να αγνοεί το σερβικό συντεταγμένο κράτος, να μην επιτρέπει στους Κοσσοβάρους αλβανικής καταγωγής να συμμετέχουν σε εκλογικές αναμετρήσεις και να μην τους επιτρέπει ούτε καν να απογραφούν (τελευταία απογραφή με τη συμμετοχή των αλβανόφωνων του Κοσσόβου έγινε το 1981) προετοίμασε απλώς το κλίμα για την όξυνση, οδηγώντας, μάλιστα, και τις νεότερες γενιές σε πιο ριζοσπαστικές θέσεις επί του αλβανικού ζητήματος.

Στο Κόσσοβο επαναλήφθηκε το φαινόμενο της indifada, που διαμόρφωσε στην αλβανική κοινότητα συνείδηση εχθρική προς οτιδήποτε σερβικό".

ΑΛΒΑΝΙΑ
Η υποκινούμενη αιχμή της αποσταθεροποίησης των Βαλκανίων

Θεωρίες αλυτρωτισμού. Ορυχεία χρωμίου. Ουράνιο και χρυσός. Πολιτικός και οικονομικός έλεγχος από ΗΠΑ και Γερμανία. Αλβανόφωνοι Κοσσοβάροι "αντάρτες" ντυμένοι από Γερμανούς σχεδιαστές. "Μεγάλη Αλβανία".

Η πολύμορφη εμπλοκή της γειτονικής χώρας στο βρώμικο πόλεμο του ΝΑΤΟ εναντίον του γιουγκοσλαβικού λαού είναι γεγονός από αρκετό καιρό και τελευταίως κλιμακώνεται επικίνδυνα. Με τη στήριξη του "Απελευθερωτικού Στρατού Κόσσοβου" (UCK). Με την προωθούμενη στρατοπέδευση στα εδάφη της χιλιάδων ΝΑΤΟικών μισθοφόρων του θανάτου, των επιθετικών ελικοπτέρων και λοιπών οπλικών συστημάτων που θα προχωρήσουν στις χερσαίες επιθέσεις κατά της Γιουγκοσλαβίας. Με την καλλιέργεια ιδεών περί "αλύτρωτων πατρίδων" και την εξυπηρέτηση των ΝΑΤΟικών σχεδίων για την αλλαγή των συνόρων της Βαλκανικής. Εξελίξεις, που έχουν άμεση σχέση με την, ήδη, βαριά πληγωμένη ειρήνη των Βαλκανίων, την ασφάλεια και σταθερότητα της περιοχής και μαζί της χώρας μας.

Ο "Ρ" παρουσιάζει σήμερα μια σειρά στοιχεία της αλβανικής εμπλοκής στην ιμπεριαλιστική επέμβαση, που διεξάγεται αυτές τις μέρες στη γειτονιά μας. Στοιχεία, όπως αυτά αποτυπώθηκαν από το Ινστιτούτο Αμυντικών Αναλύσεων (ΙΑΑ).Ινστιτούτο, που ανήκει στο Υπουργείο Εθνικής Αμυνας και αντικείμενο έχει την ανάλυση των εξελίξεων που συντελούνται στο χώρο της άμυνας, της εθνικής ασφάλειας, των διεθνών σχέσεων, της αμυντικής βιομηχανίας και της τεχνολογίας. Το ΙΑΑ εκδίδει τις λεγόμενες "παρεμβολές" του, δηλαδή αναλύσεις επί θεμάτων πολιτικής, άμυνας, οικονομίας και εκπαίδευσης, οι οποίες και αποστέλλονται στα Υπουργεία Εθνικής Αμυνας, Εξωτερικών και Εθνικής Οικονομίας.

Το ΙΑΑ, σε μια σειρά "παρεμβολών" του προς τα αρμόδια υπουργεία, από το φθινόπωρο του προηγούμενου χρόνου, σκιαγραφεί τις υπόγειες διασυνδέσεις των ηγετών της Αλβανίας με τον UCK και τις αλβανικές ευθύνες στην κρίση του Κόσσοβου. Και προειδοποιεί τους Ελληνες κυβερνώντες πως η κατάσταση στο Κόσσοβο "θα εξωθήσει τον πολιτικό κόσμο της Αλβανίας σε περισσότερο αποφασιστική αντιπαράθεση με το Βελιγράδι.Το Δημοκρατικό Κόμμα, το Ριζοσπαστικό, οι φιλοβασιλικοί "Μπαλιστές", που συνήθως συμμετέχουν στις τρομοκρατικές ομάδες κουκουλοφόρων και ορισμένα στελέχη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος αναμένεται να διεκδικήσουν τη μονοπώληση του "πατριωτισμού" στην κρίση του Κοσσυφοπεδίου".

Παρά τις όποιες επιφυλάξεις που μπορεί να έχει ο καθένας, για την εγκυρότητα των στοιχείων του ΙΑΑ, είναι φανερό, πως οι τότε - φθινόπωρο 1998 - βασικές εκτιμήσεις του, για τη στάση της αλβανικής πολιτικής ηγεσίας, επαληθεύονται σήμερα.

Ο οικονομικός και πολιτικός έλεγχος της Αλβανίας από τις μεγάλες, ιμπεριαλιστικές δυνάμεις παρουσιάζεται ανάγλυφα από το ΙΑΑ. Αναφερόμενο στον προηγούμενο Πρόεδρο Σαλί Μπερίσα, αναφέρει πως είχε ιδιαίτερες οικονομικές δοσοληψίες με παράγοντες της Γερμανίας και συγκεκριμένα με το σύζυγο της επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ενωσης Φίσλερ.

Το ΙΑΑ υπογραμμίζει πως ο Μπερίσα είχε "κυριολεκτικά "εν μια νυκτί" παραδώσει (σ.σ: στον Γερμανό) τα ορυχεία χρωμίου της Βόρειας Αλβανίας, γεγονός που προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Ουάσιγκτον,η οποία μέσω διεθνών οικονομικών οργανισμών πέτυχε την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού της Αλβανίας".

Να σημειωθεί πως τα πλούσια σε χρώμιο ορυχεία της Αλβανίας έχουν μεγάλη οικονομική και στρατηγική σημασία, αφού το ορυκτό αυτό είναι απαραίτητο και στην πολεμική βιομηχανία. Το χρώμιο χρησιμοποιείται για την παραγωγή του πολύ σκληρού και ανθεκτικού χρωμιοχάλυβα και για επιχρώσεις του σιδήρου και άλλων μετάλλων για την προφύλαξή τους από την οξείδωση. Επίσης, αποτελεί το συστατικών πολλών κραμάτων, όπως ο χρωμιονικελίνης, που χρησιμοποιείται στην κατασκευή ηλεκτρικών αντιστάσεων.

Σύμφωνα, εξάλλου, με τα στοιχεία του ΙΑΑ, "στη Βόρεια Αλβανία υπάρχουν υπολογίσιμα κοιτάσματα ουρανίου, χρυσού και ασημιού.Κοιτάσματα ουρανίου, χρυσού και ασημιού υπάρχουν και στο γειτονικό Κοσσυφοπέδιο. Για το λόγο αυτό, η παρουσία ενόπλων δυνάμεων του UCK στο Κοσσυφοπέδιο και στη Βόρεια Αλβανία αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Εξίσου ενδιαφέρον έχει και η μανιώδης πολιτική στήριξη που παρέχεται από τη Γερμανία στο κοσσοβάρικο ζήτημα υπέρ των Αλβανών. Ακόμα και οι στολές του UCK είναι γερμανικές".

Η σημασία του ουρανίου είναι λίγο - πολύ γνωστή. Χρησιμοποιείται κυρίως ως πυρηνικό καύσιμο στους πυρηνικούς αντιδραστήρες, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και ραδιοϊσοτόπων και ως εκρηκτικό υλικό στα πυρηνικά όπλα.

Τουρκία

Πέρα από ΗΠΑ και Γερμανία και την εμπλοκή τους στην πορεία της Αλβανίας, ρόλο στην περιοχή αναζητά και η Τουρκία. Οι κινήσεις της τελευταίας ανησυχούν την ελληνική πλευρά. Μάλιστα, όπως αναφέρουν επιτελείς του ελληνικού Πενταγώνου, υπάρχει "έντονος προβληματισμός για τη συμφωνία Στρατιωτικής Συνεργασίας Αλβανίας - Τουρκίας, που αφορά μεταξύ των άλλων και την παραχώρηση στο τουρκικό ναυτικό, ναυτικών διευκολύνσεων στο λιμάνι Pasaliman".

Η προώθηση, ακόμη περισσότερων ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στην Αλβανία - για... ανθρωπιστικούς πάντα λόγους - σχετίζεται άμεσα, με το μεγαλύτερο πολιτικό και οικονομικό έλεγχο της χώρας από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, ενώ θα πολλαπλασιαστούν και τα κανάλια της πολύμορφης ενίσχυσης του UCK και των άλλων εθνικιστικών ομάδων.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:

Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ