ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Απρίλη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ελληνικές "ανησυχίες"

Η παρατεταμένη αστάθεια, που φαίνεται πως εγκαινιάστηκε στην περιοχή και η πιθανότητα "νέας ισορροπίας" με τη δημιουργία της "μεγάλης Αλβανίας" εντείνουν τις ανησυχίες στα κυβερνητικά κλιμάκια

Η Αθήνα, μετά τη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ την περασμένη Δευτέρα και τη χτεσινή συνάντηση Ολμπράιτ - Ιβάνοφ, θέλει να ελπίζει πως πλησιάζει η ώρα της συνδιαλλαγής.

Προφανώς, έτσι αποτυπώνεται, ως ένα βαθμό, και ο ευσεβής πόθος της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς γενική είναι η εκτίμηση πως οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί διατάραξαν την εύθραυστη ισορροπία στην περιοχή και εγκαινίασαν μια μακρά περίοδο αστάθειας, με σοβαρές επιπτώσεις και συνέπειες για τα "ελληνικά συμφέροντα".

Οι ελληνικές "ανησυχίες" διατυπώνονται πρώτα απ' όλα στους Αμερικανούς, σε κάθε ευκαιρία που προσφέρει μια συνάντηση αξιωματούχων των δύο κυβερνήσεων. Την περασμένη Δευτέρα στο περιθώριο της Συνόδου των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, ο Ελληνας υπουργός Γ. Παπανδρέου - που σημειωτέον υπέγραψε πάλι το κοινό ανακοινωθέν, με το οποίο επικροτούνται και ενισχύονται οι εγκληματικοί ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί ενάντια στους Σέρβους - είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τις ελληνικές θέσεις και να βρει, όπως λένε παράγοντες του υπουργείου, την... κατανόηση της Αμερικανίδας Υπουργού. Μάλιστα, σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, ο Γ. Παπανδρέου εισέπραξε από τη Μ. Ολμπράιτ τη διαβεβαίωση πως η Ουάσιγκτον επιφυλάσσει "ρόλο" στην Ελλάδα, όταν έρθει η ώρα ειρήνης!

Τα "ωραία λόγια", πάντως, δεν καθησυχάζουν τις ελληνικές ανησυχίες. Διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι, μετά τις τελευταίες διαβουλεύσεις το ενδεχόμενο χερσαίας εμπλοκής του ΝΑΤΟ μπορεί να απομακρύνθηκε, ωστόσο, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το γεγονός της ενίσχυσης των αεροπορικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ.

Ολα αυτά οδηγούν σε μια "πικρή" διαπίστωση: Η περιοχή βρίσκεται ήδη σε αστάθεια η οποία θα έχει μακρά χρονική διάρκεια.

Στην Αθήνα κυβερνητικοί και διπλωματικοί κύκλοι συμφωνούν ότι και η Ουάσιγκτον, παρά τους υψηλούς τόνους, αναζητά τρόπους για "συνδιαλλαγή" με το Βελιγράδι, αρκεί να διατηρήσει αλώβητο το γόητρό της. Μάλιστα, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, η αμερικανική διπλωματία "συζητά" τις προτάσεις του Βελιγραδίου για ανάπτυξη στρατιωτικής δύναμης, αποτελούμενης από Ουκρανούς και Ινδούς στρατιώτες, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Ολα αυτά πάντως δεν είναι αρκετά για να καθησυχάσουν τις ανησυχίες όσων παρατηρούν ότι οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις λειτουργούν όλο αυτό το διάστημα ως αεροπορική κάλυψη των ανταρτών του αποκαλούμενου Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου. Το απευκταίο σενάριο για τα ελληνικά συμφέροντα, όπως σημειώνουν Ελληνες διπλωμάτες, είναι η "νέα ισορροπία" στην περιοχή να προβλέπει τη δημιουργία της "Μεγάλης Αλβανίας", γεγονός που προϋποθέτει τη χάραξη νέων συνόρων στα Βαλκάνια.

Το πρόβλημα με τα Σκόπια θα "περιμένει"

Διέψευσε η κυβέρνηση πληροφορίες, που ήθελαν "συμφωνία" για το όνομα με τα Σκόπια και έναρξη ελληνοτουρκικού διαλόγου, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ

Η έκρυθμη κατάσταση στα Βαλκάνια έφερε "κοντά" Αθήνα και Σκόπια, καθώς πρόβαλε, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, η "κοινότητα" των συμφερόντων των δύο χωρών. Η ηγεσία της ΠΓΔΜ γνωρίζει ότι η μόνη όμορη χώρα, που σίγουρα δεν έχει εδαφικές βλέψεις, είναι η Ελλάδα. Από την άλλη πλευρά, η Αθήνα τρέμει με το ενδεχόμενο διάλυσης της ΠΓΔΜ.

Ολα αυτά και το τεράστιο προσφυγικό ρεύμα Κοσσοβάρων, που απειλεί να ανατρέψει την ευαίσθητη εθνολογική αναλογία της ΠΓΔΜ, "βοήθησαν" να ανταλλαγούν, μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, κάποιες σκέψεις για την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος της ονομασίας του νέου κράτους. Υπήρξαν μάλιστα και δημοσιεύματα εφημερίδων, σύμφωνα με τα οποία επίκειται συνάντηση Σημίτη - Γκλιγκόροφ και υπογραφή συμφωνίας στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, κατά τα φαινόμενα, δεν "έφτασε ακόμη η ώρα" (ας μην ξεχνάμε ότι έρχονται και εκλογές) και ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας διέψευσε τα δημοσιεύματα και τις σχετικές πληροφορίες. "Το θέμα της ονομασίας, είπε ο εκπρόσωπος, αντιμετωπίζεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Οι συζητήσεις δεν έχουν ωριμάσει, δεν έχουν φτάσει σ' ένα στάδιο, ώστε να προκύπτει συμφωνία. Βεβαίως, ο κ. Γκλιγκόροφ έχει ζητήσει να συναντήσει τον Ελληνα πρωθυπουργό. Η συνάντηση αυτή θα γίνει, προβλέπεται στο πρόγραμμα, αλλά στο πλαίσιο αυτής της Συνόδου Κορυφής και στο περιθώριο των κυρίων εργασιών της".

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο υπουργός Τύπου σημείωσε πως "το ότι υπάρχει αυτή η εκκρεμότητα για αρκετό καιρό δεν εμπόδισε να αναπτυχθούν οι σχέσεις των δύο κρατών, δεν εμπόδισε την Ελλάδα να συμβάλει με τον καλύτερο τρόπο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, που έχουν προκύψει, λόγω του μεγάλου προσφυγικού κύματος στο γειτονικό κράτος των Σκοπίων. Είπα, απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις τις προηγούμενες μέρες, ότι η κατάσταση αυτή ,έτσι όπως διαμορφώθηκε, μια κατάσταση που έφερε πολύ κοντά τα δύο κράτη - συνεργαζόμενα για την αντιμετώπιση αυτού του μεγάλου προβλήματος, των συνεπειών που προέκυψαν μετά την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο - μπορεί να πει κανείς ότι δημιουργεί ένα άλλο καλύτερο περιβάλλον, ώστε η άλλη πλευρά να δείξει μεγαλύτερη κατανόηση και έτσι να αντιμετωπιστεί και να λυθεί οριστικά και το εκκρεμές θέμα της ονομασίας. Πέρα από αυτό, δεν υπάρχει οτιδήποτε άλλο".

Με την ίδια επιχειρηματολογία, απάντησε ο υπουργός Τύπου, σε ερωτήσεις σχετικές με ενδεχόμενη υπογραφή ελληνοτουρκικής συμφωνίας μετά από συνάντηση Σημίτη - Ντεμιρέλ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

"Δεν έχει προσδιοριστεί τέτοια συνάντηση, δεν προβλέπεται στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού. Ασφαλώς, στο πλαίσιο τέτοιων κορυφαίων διασκέψεων, πάντοτε υπάρχει δυνατότητα, σε ένα χώρο που κινούνται πολλοί ηγέτες να συναντηθούν και να ανταλλάξουν κάποιες απόψεις. Πάντως, δεν έχει προγραμματιστεί, δεν προβλέπεται αυτή την ώρα που συζητούμε συνάντηση των ηγετών Ελλάδας και Τουρκίας. Και βέβαια, είμαστε πολύ μακριά από την έναρξη ελληνοτουρκικού διαλόγου".

Οι "αγάπες" του ανθύπατου Μπερνς

"Είναι προσβλητικό και απαράδεκτο να υποστηρίζει κανείς ότι αυτοί οι άνθρωποι (σ.σ. Αλβανοί και Σέρβοι πρόσφυγες) έφυγαν λόγω των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ. Αρκεί να παρακολουθήσει κανείς καθημερινά το CNN και το BBC ή όποιο άλλο μέσο ενημέρωσης... Εγιναν πρόσφυγες γιατί τους έκανε ο σερβικός στρατός. Είναι αισχρό και παράλογο να υποστηρίζει κανείς ότι οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί προκάλεσαν το κύμα προσφύγων. Νομίζω ότι ο Τύπος έχει την ευθύνη, ειδικά στην Ελλάδα, να πάρει μια πιο αντικειμενική θέση έναντι αυτής της σύγκρουσης". Ετσι κυνικά μιλάνε οι ιμπεριαλιστές! Αυτά τα προσβλητικά και εξοργιστικά για την κοινή νοημοσύνη εκστόμισε από την κυριακάτικη "Καθημερινή" (που ακολουθεί "ΤΟ ΒΗΜΑ" στην προπαγάνδιση της χυδαίας αμερικανονατοϊκής προπαγάνδας και επιχείρησης "πλύσης εγκεφάλων") ο Αμερικανός ανθύπατος στη χώρα μας Ν. Μπερνς, που μας συνιστά να παρακολουθήσουμε τα γνωστά παραρτήματα του Αμερικάνικου Πενταγώνου και της ΝΑΤΟικής προπαγάνδας, που θεωρεί υποδείγματα ενημέρωσης! Το επόμενο βήμα της πρόκλησης, βεβαίως, έρχεται φυσιολογικά: "Ελπίζω, λέει, ότι όταν ο ελληνικός λαός σκεφθεί τι ακριβώς έχει γίνει εδώ και όταν τα (ελληνικά εννοείται) μέσα ενημέρωσης του επιτρέψουν να έχει αντικειμενική ενημέρωση, τότε θα αντιληφθεί ότι αυτό που έκανε το ΝΑΤΟ ήταν ηθικά σωστό και προς το στρατηγικό συμφέρον όλων των ΝΑΤΟικών χωρών"!

Αν όλα τα παραπάνω δεν ήταν τόσο προκλητικά επικίνδυνα, κυρίως, για το πνεύμα που αποπνέουν, τόσο ανόητα που είναι, θα μπορούσαν να αποτελούν, απλώς, ένα δείγμα της ιμπεριαλιστικής διαστροφής και συνάμα γελοιοποίησής τους! Ομως, καθώς πρόκειται για την επίσημη προπαγάνδα, πάνω στην οποία βασίζεται όλη η αμερικανονατοϊκή μηχανή για να δικαιολογήσει τους εγκληματικούς βομβαρδισμούς που σκορπίζουν τον όλεθρο δίπλα μας, δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητα. Μας ζητούν, λοιπόν, να... σκεφθούμε και να παραδεχθούμε τι;

Να παραδεχθούμε ότι οι ΝΑΤΟικές βόμβες από ανθρωπισμό ισοπεδώνουν ιστορικά κτίρια και κατοικίες στο Βελιγράδι, στην Πρίστινα και όπου αλλού στο γιουγκοσλαβικό έδαφος. Οτι από "ανθρωπιστικά" κίνητρα καταστρέφουν ιστορικά σύμβολα, γέφυρες, πολιτιστικά μνημεία, κάθε οικονομική υποδομή του γιουγκοσλαβικού λαού, εργοστάσια παραγωγής πλυντηρίων, αυτοκινήτων, τροφίμων, φαρμακοβιομηχανίες, διυλιστήρια και άλλα τέτοια. Να παραδεχθούμε, δηλαδή, πως οι βόμβες τους που χτυπούν "επιλεγμένους" ανθρώπινους και υλικούς στόχους και σκοτώνουν αθώους μέσα σε επιβατικά τρένα, είναι "ανθρωπιστικές" και σκοτώνουν τα παιδιά του γιουγκοσλαβικού λαού για τα ανθρώπινα δικαιώματα! Βεβαίως, τα δικαιώματα που προσδιορίζει "το στρατηγικό συμφέρον όλων των ΝΑΤΟικών κρατών", όπως τόσο ωμά και κυνικά προβάλλει.

Απαιτεί λοιπόν, αυτός ο κ. Μπερνς, να αποδεχθεί ο ελληνικός λαός ότι "είναι προσβλητικό και απαράδεκτο" να διαπιστώνουμε ότι οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί έχουν προκαλέσει το κύμα των εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων! Λες και οι εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες που ξεσπιτώθηκαν, δεν έγιναν πρόσφυγες, τώρα ακριβώς που οι ΝΑΤΟικές βόμβες ισοπεδώνουν στην Πρίστινα και άλλες πόλεις, τα σπίτια τους...

Κατανοητές, λοιπόν, οι αγάπες του Αμερικανού ανθύπατου Μπερνς για το CNN και το BBC που προβάλλουν, απλώς, τις οδηγίες του αμερικανικού Πενταγώνου και της ΝΑΤΟικής προπαγάνδας για να εξωραϊζουν τους "ανθρωπιστικούς" ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς... Ωστόσο, δεν πρόκειται μόνον για τις αισχρές ψευτιές των ΝΑΤΟικών και για τον κυνισμό με τον οποίο αυτές εκστομίζονται. Η πρόκληση που απευθύνει ο Αμερικανός ανθύπατος προς την ελληνική κοινή γνώμη (που "δεν μπορεί να σκεφθεί σωστά", σαν αμερικανάκι δηλαδή... ) και τα ελληνικά ΜΜΕ, έχει διπλή κατεύθυνση. Και όσον αφορά τα ελληνικά ΜΜΕ, τη συντριπτική πλειοψηφία τους, είναι υπόθεση των ίδιων των δημοσιογράφων - και των συλλογικών τους οργάνων ασφαλώς... - να απαντήσουν με την καθημερινή πρακτική τους, αντιστεκόμενοι στον ιμπεριαλισμό της πληροφόρησης που επιβάλλει η ΝΑΤΟική πολεμική προπαγάνδα. Αλλά και καταγγέλλοντας τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς και κατά των ραδιοτηλεοπτικών μέσων ενημέρωσης στη Γιουγκοσλαβία. Κάτι που έχει στόχο να εμποδίσουν την ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης για τα εγκλήματα που διαπράττονται από τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία. Αυτό που, δυστυχώς, φοβάται και η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων που ζητά - όπως και ο Μπερνς... - από τα ελληνικά ΜΜΕ να υποταχθούν στην πολεμική προπαγάνδα του ΝΑΤΟ και να μην είναι φιλοσερβικά!

Αλλά τα πράγματα είναι ακόμα σοβαρότερα με την κυβέρνηση. Γιατί δε θα διανοούνταν κανένας Μπερνς να συμπεριφέρεται ως επικυρίαρχος, αν η ίδια η κυβέρνηση δε συμπεριφερόταν ως υποτελής. Αν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δε δεχόταν τις προσβολές και τις "υποδείξεις" των Αμερικάνων γκαουλάιτερς για το πώς πρέπει να ποδηγετηθούν τα ελληνικά ΜΜΕ. Κι αν δεν έσπευδε η κυβέρνηση με τη σειρά της να "υποδείχνει" πώς πρέπει να παρουσιάζουν τις εξελίξεις με τη ΝΑΤΟική επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στη χώρα μας! Το γεγονός ότι η κυβέρνηση, με τη φίμωση των κρατικών - και όχι μόνον - ραδιοτηλεοπτικών μέσων, επιδιώκει να κρύψει και τις δικές της πομπές και να καλύψει τη συμμετοχή της στο αμερικανονατοϊκό έγκλημα, δεν την απαλλάσσει από τις επιπρόσθετες ευθύνες: ότι μετατρέπει τη χώρα σε προτεκτοράτο του ΝΑΤΟ και του κάθε Μπερνς.

Ας είναι βέβαιοι όλοι, από τον Μπερνς και τα αφεντικά του ως την κυβέρνηση Σημίτη και τα αφεντικά της ΕΕ, ότι ο ελληνικός λαός δεν υποτάσσεται όσα μέσα μαζικής ενημέρωσης κι αν φιμώσουν, είτε εξαγοράσουν με όποιον τρόπο. Το πνεύμα αντίστασης που κυριαρχεί στον ελληνικό λαό δεν είναι απλώς, συναισθηματικό όπως θέλουν να το υποβαθμίζουν. Είναι βαθιά αντιιμπεριαλιστικό - αντιαμερικάνικο και έχει τις ρίζες του στην ιστορία και στους αγώνες του ελληνικού λαού, πλάι σ' όλους τους λαούς που αγωνίζονται ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Και μένει στον ελληνικό λαό να το δείχνει καθημερινά στους δρόμους του αγώνα. Γιατί, εκτός των άλλων, η υπόθεση του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία είναι και δική μας υπόθεση.

Γιάννης ΖΑΓΓΑΝΑΣ

Απαιτεί λοιπόν, αυτός ο κ. Μπερνς να αποδεχθεί ο ελληνικός λαός ότι "είναι προσβλητικό και απαράδεκτο" να διαπιστώνουμε ότι οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί έχουν προκαλέσει το κύμα των εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων! Λες και οι εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες που ξεσπιτώθηκαν, δεν έγιναν πρόσφυγες, τώρα ακριβώς που οι ΝΑΤΟικές βόμβες ισοπεδώνουν στην Πρίστινα και άλλες πόλεις τα σπίτια τους...

Ο... Στάλιν "βομβαρδίζει" τη Γιουγκοσλαβία!

Οι αναδημοσιεύσεις κειμένων από ένα έντυπο σε ένα άλλο, με την ευθύνη του τελευταίου, προκύπτουν από διάφορες ανάγκες και εξυπηρετούν πολλούς σκοπούς, από το να "γεμίζουν" οι σελίδες - ο πιο "αθώος" και εκτός πραγματικότητας λόγος - μέχρι την απόδειξη (;) του ενδιαφέροντος (;) του εκδότη για μια πολύπλευρη (;) και έγκυρη (;) ενημέρωση του αναγνώστη του. Οι παραπάνω λέξεις ακολουθούνται από ερωτηματικά, γιατί η αναδημοσίευση τελικά αποτελεί εργαλείο της προπαγάνδας, η επιτυχία της οποίας, στην περίπτωση για την οποία θα αναφερθούμε, επιδιώκεται να είναι ευθέως ανάλογη της "μεγαλοσύνης" και της "εγκυρότητας" του εντύπου από το οποίο αναδημοσιεύεται το κείμενο.

***

Επειδή λοιπόν κάθε έντυπο εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα - ανομολόγητα ή όχι - και επειδή οι καιροί που περνάμε είναι, σε επίπεδο προπαγάνδας, το ίδιο καταστροφικοί με τους "Κρουζ" και τους "Τόμαχοκ", η αναδημοσίευση στο "Βήμα" της Κυριακής (11/4) άρθρου των "Τάιμς" με τίτλο "Το παιδικό τραύμα της Ολμπράιτ" αξίζει ιδιαίτερης προσοχής. Ο υπέρτιτλος του άρθρου λέει "τα προσωπικά αισθήματα και η οικογενειακή ιστορία καθοδηγούν την υπουργό Εξωτερικών" και στον υπότιτλο διαπιστώνεται, ότι "Το Κοσσυφοπέδιο είναι η ρεβάνς για τη ρατσιστική και εθνικιστική εχθρότητα που είχε υποστεί (σ. σ. η Ολμπράιτ) όταν ζούσε στην Ευρώπη". Ακόμη πιο συγκεκριμένη είναι η λεζάντα κάτω από τη φωτογραφία της ΥΠΕΞ των ΗΠΑ: "Η Μαντλίν Ολμπράιτ βίωσε όταν ήταν παιδί πρώτα τον ναζισμό και μετά τον σταλινισμό. Ως ενήλικος έμαθε ότι οι εβραίοι παππούδες της είχαν χαθεί στο Ολοκαύτωμα".

Σε ανάλογο ύφος κινείται όλο το άρθρο, το οποίο καταλήγει ως εξής: "Οταν οι ιστορικοί του μέλλοντος θα εξετάζουν γιατί οι βόμβες άρχισαν να πέφτουν στη Γιουγκοσλαβία, θα πρέπει να ανατρέξουν στην ταραγμένη και σύνθετη ιστορία όχι μόνο της περιοχής, αλλά και της Μαντλίν Ολμπράιτ".

***

Επειδή ο ρόλος της προσωπικότητας στην ιστορία είναι ένα θέμα που ξεφεύγει από τις δυνατότητες του χώρου, αρκούμαστε σε μία παρατήρηση: τι άλλο εκτός από την απόκρυψη της ιμπεριαλιστικής επίθεσης στα Βαλκάνια μπορεί να επιδιώκει ένα τέτοιο άρθρο, το οποίο:

1.Καταργεί σε λίγες λέξεις όλους τους νόμους κίνησης της ιστορίας, βάζοντας στη θέση τους μια μεταφυσική θεώρηση, η οποία προσπαθεί να πείσει πως αν δεν υπήρχε η Ολμπράιτ μπορεί και να μη γινόταν επίθεση στη Γιουγκοσλαβία! Μάλιστα στο άρθρο ο Κλίντον φέρεται να λέει για την Ολμπράιτ σε σχέση με την επίθεση: "πίεζε και ξαναπίεζε"! Αρα, μη "σκοτώνετε" τον - ως γνωστό και με "αδυναμίες" - Πρόεδρο.

2.Προσπαθεί να μας πει - ούτε λίγο ούτε πολύ - πως και η ίδια η Ολμπράιτ δεν είναι αυτό που "φαίνεται", δηλαδή ένα από τα πιο σκληρά "γεράκια" του ιμπεριαλισμού, αλλά το αποτέλεσμα ενός "παιδικού τραύματος", για το οποίο δεν ευθύνεται "μόνο" ο ναζισμός που ματοκύλισε την Ευρώπη, αλλά "αυταπόδεικτα" και... ο "σταλινισμός"!

***

Με λίγα λόγια, "ουσιαστικά", η Πρίστινα και το Βελιγράδι δεν ισοπεδώνονται από το ΝΑΤΟ. Πρόκειται περί "οπτασίας". Από τον Στάλιν βομβαρδίζονται. Και το "Βήμα" δεν προσπαθεί να "θολώσει" τα νερά. "Ενημέρωση" πράττει...

Γρηγόρης ΤΡΑΓΓΑΝΙΔΑΣ

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Προτάσεις για "εσωτερική κατανάλωση"

Σε εποικοδομητικές υποδείξεις προς την κυβέρνηση Σημίτη για "ελληνικές πρωτοβουλίες" στο πλαίσιο βέβαια που έχουν θέσει οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, εξαντλείται ο πρόεδρος της ΝΔ, με βασικό στόχο να αντιμετωπίσει τα υπαρξιακά αδιέξοδά του ενόψει των ευρωεκλογών.

Ο Κ. Καραμανλής με χτεσινή του δήλωση κάλεσε τον Κ. Σημίτη, ενόψει της Συνόδου Κορυφής των "15" που ξεκινά σήμερα, "να αφήσει τα μισόλογα και να διατυπώσει κατά τρόπο ξεκάθαρο τις ελληνικές θέσεις". Δηλαδή, να επισημάνει ότι όσο καθυστερεί ο "τερματισμός της χρήσης βίας" (σ. σ. έτσι γενικά και αφηρημένα και τηρώντας "ίσες αποστάσεις" από θύτη και θύμα) και η επανάληψη των διαπραγματεύσεων, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος μιας ευρύτερης αποσταθεροποίησης.

Την Κυριακή του Πάσχα σε δηλώσεις που είχε κάνει κατά την επίσκεψή του στα κέντρα νεοσυλλέκτων στην Τρίπολη, ο πρόεδρος της ΝΔ είχε κάνει μια απόπειρα εναρμόνισης με το λαϊκό φρόνημα, λέγοντας ότι "πρέπει να μεγαλώσουμε την πίεσή μας στην κατεύθυνση να σταματήσει η παράνοια του πολέμου και των βομβαρδισμών, να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί (απέφυγε να αναφέρει οι ΝΑΤΟικοί) που δημιουργούν μεγάλες συμφορές σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και υπάρχει κίνδυνος να οδηγήσουν σε αποσταθεροποίηση την ευρύτερη περιοχή". Επανέλαβε τα περί "πολιτικής λύσης", η οποία θα υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και κυρίως το απαραβίαστο των συνόρων στα Βαλκάνια.

Για τη ΝΕΤ

Χτες, το πρώτο θέμα σε όλα τα μεσημεριανά δελτία ειδήσεων, όλων των καναλιών, ήταν ο βομβαρδισμός του τρένου από το ΝΑΤΟ. Σε όλα τα κανάλια, πλην ενός: Της ΝΕΤ. Στο δελτίο της ΝΕΤ, στις 3μμ, υπήρξε πλήρες ρεπορτάζ για όσα απαιτεί το ΝΑΤΟ από τη Σερβία, επανάληψη των ρεπορτάζ της προηγούμενης μέρας σχετικά με τις δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου, τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τη συνάντηση του Ελληνα ΥΠΕΞ με την Ολμπραϊτ, με έμφαση στο "ρόλο της Ελλάδας" όπως τον αναγνωρίζουν οι ΗΠΑ κλπ.

Αν και κατά την παρουσιάστρια του δελτίου η επίθεση στο τρένο προκάλεσε "σοκ", η πρώτη αναφορά στο θέμα έγινε... δέκα λεπτά μετά την έναρξη του δελτίου, και στα πλαίσια των γενικότερων αναφορών γύρω από τις ΝΑΤΟικές επιθέσεις στη Σερβία.... Κατά τη διάρκεια του χρόνου δε, που αφιερώθηκε στο θέμα (στριμώχτηκε μαζί με τις υπόλοιπες αναφορές σε άλλες ΝΑΤΟικές επιθέσεις στο σερβικό έδαφος) ακούσαμε η ΝΑΤΟική κτηνωδία να αποκαλείται "τραγικό συμβάν", πως το ΝΑΤΟ μίλησε για "λάθος" και πως το ΝΑΤΟ, επίσης, διευκρίνισε με αφορμή το χτύπημα του τρένου ότι θεωρεί τις γέφυρες και τις σιδηροτροχιές ως στόχους, για να μειωθούν, λέει, οι δυνατότητες του Μιλόσεβιτς να μετακινεί στρατιωτικές δυνάμεις...

ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Επιστολή διαμαρτυρίας

Την "έντονη διαμαρτυρία" του για το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του "Ρ", την Παρασκευή 9-4-99, εξέφρασε με επιστολή του προς το "Ρ" ο γενικός διευθυντής της ΝΕΤ κ. Νικηφόρος Αντωνόπουλος.Στο δημοσίευμα γινόταν λόγος για πληροφορίες της εφημερίδας όσον αφορά την κυβερνητική κατεύθυνση για "ήπια" μετάδοση από την κρατική τηλεόραση των γεγονότων που αφορούν στους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς κατά της Σερβίας.

Ο κ. Αντωνόπουλος στην επιστολή του αναφέρεται σε "ανώνυμους συκοφάντες της ΝΕΤ", χρησιμοποιώντας οξείς τόνους (κάνει λόγο για "αθλιότητα" και για "ψευδές και συκοφαντικό δημοσίευμα" του "Ρ"), ενώ υποστηρίζει ότι "είναι ψευδέστατο" ότι υπήρξε ο ίδιος μεταφορέας εντολών της κυβέρνησης προς τους δημοσιογράφους της ΝΕΤ και πως "είναι ψευδέστατο και ότι υπάρχουν τέτοιες εντολές από την κυβέρνηση ή από οπουδήποτε αλλού".

Ο γενικός διευθυντής της ΝΕΤ με την επιστολή του, ουσιαστικά επαναλαμβάνει όσα ήδη από την προηγούμενη Παρασκευή είχε ισχυριστεί, θέση την οποία ο "Ρ" είχε φιλοξενήσει την ίδια μέρα και στην ίδια σελίδα, παράλληλα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, για την εγκυρότητα του οποίου ο "Ρ" δεν αμφιβάλλει.

Εξακολουθεί να υποκρίνεται η κυβέρνηση

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ

Με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του για τη Σύνοδο των ΥΠΕΞ των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ, το ΚΚΕ καταγγέλλει ότι:

"Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, υπογράφοντας ένα ακόμη κείμενο για συνέχιση των βομβαρδισμών κατά της Γιουγκοσλαβίας, επιβεβαίωσε και πάλι την υποκρισία της, από τη μια να συμμετέχει στο έγκλημα και, από την άλλη, να παριστάνει ότι τηρεί στάση μη εμπλοκής, ευνοώντας την προώθηση δήθεν ειρηνευτικών σχεδίων.

Με τη στάση της η ελληνική κυβέρνηση συμβάλλει ώστε το ΝΑΤΟ να κερδίζει χρόνο για να συνεχίζει την προσπάθεια ισοπέδωσης της Γιουγκοσλαβίας και για να προωθεί δήθεν πολιτικές λύσεις που θα βρίσκονται στα μέτρα των ιμπεριαλιστικών του επιδιώξεων για κυριαρχία και διανομή σφαιρών επιρροής".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ