ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Απρίλη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνεδριάζουν σήμερα "άτυπα" οι "15" της ΕΕ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ προσέρχονται σήμερα στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο μιας άτυπης συνάντησης που δε θα έχει το χαρακτήρα Συνόδου Κορυφής (δηλ. δεν αναμένεται να υπάρξει τελικό ανακοινωθέν), για να συζητήσουν δύο θέματα: την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και το ζήτημα του διορισμού της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρουσία του επιλεχθέντος από τους "15" νέου προέδρου της, Ρομάνο Πρόντι.

Η συνάντηση των "15" θα ξεκινήσει στις 18.00 (ώρα Ελλάδας) με πρώτο θέμα τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, που αποδέχτηκε την πρόσκληση της γερμανικής προεδρίας να παραστεί στη συνεδρίαση, θα ενημερώσει τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει ο ΟΗΕ την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και ασφαλώς θα ακούσει τις απόψεις τους.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η παρουσία του Κόφι Ανάν αποτελεί εμμέσως πλην σαφώς την έκφραση της βούλησης πολλών κοινοτικών χωρών να ενισχυθεί η παρουσία και η δράση του ΟΗΕ στη διαχείριση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο και ακολούθως η συμμετοχή και της Ρωσίας στα εκεί τεκταινόμενα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές δεν είναι ιδιαίτερα πιθανό να ανακοινωθεί αύριο κάποια νέα πρωτοβουλία στην οποία θα διαδραματίσει ρόλο ο Κόφι Ανάν, είναι όμως βέβαιο ότι ο Γερμανός προεδρεύων του Συμβουλίου, Γκέρχαρντ Σρέντερ, στη συνέντευξη Τύπου που θα ακολουθήσει (περί τις 20.00 ώρα Ελλάδας) θα τονίσει την ανάγκη ενεργούς εμπλοκής του ΟΗΕ στην κρίση.

Στη συνέχεια οι "15" θα συζητήσουν το θέμα για το οποίο είχαν αποφασίσει εξαρχής να προσέλθουν στις Βρυξέλλες, δηλαδή το διορισμό της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Συγκεκριμένα, στο δείπνο εργασίας που θα έχουν με τον Ρομάνο Πρόντι θα ακούσουν τις απόψεις του για τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στον τρόπο λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θα διατυπώσουν τις δικές τους, χωρίς όμως να καταλήξουν σε συγκεκριμένες αποφάσεις. Η σύνοψη των συζητήσεων θα παρουσιαστεί από τον Γκέρχαρντ Σρέντερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που θα δώσει αργά αύριο το βράδυ.

Σημειώνεται ότι σήμερα το μεσημέρι θα συνεδριάσουν στις Βρυξέλλες και οι ηγέτες των σοσιαλιστικών κομμάτων της Ευρώπης. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης δε θα παραστεί στη συνεδρίαση αυτή και αναμένεται να φτάσει στις Βρυξέλλες τις πρώτες απογευματινές ώρες, για να αποχωρήσει αύριο Πέμπτη με κατεύθυνση τη Σόφια.

Δεν πείθουν

Οταν ακόμα και οι διευθυντές μεγάλων δυτικοευρωπαϊκών εφημερίδων επιστρατεύονται, για να αρθρογραφήσουν και να επιχειρηματολογήσουν ότι ο βομβαρδισμός στη Γιουγκοσλαβία είναι "αναγκαίο κακό", που πρέπει να συνεχιστεί, είναι φως φανάρι ότι οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ έχουν πρόβλημα. Τα επιχειρήματα που προβάλλουν, προκειμένου να εξωραϊσουν τους ανελέητους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία, που καταστρέφουν έργα υποδομής και δολοφονούν άμαχο πληθυσμό, ΔΕΝ ΠΕΙΘΟΥΝ.

Ενας από τους διευθυντές δυτικοευρωπαϊκών εφημερίδων, που έκριναν σκόπιμο να στηρίξουν το εγκληματικό έργο, του Κλίντον και των άλλων ηγετών του ΝΑΤΟ, αλλά και αυτών της ΕΕ, στη Γιουγκοσλαβία, είναι και ο διευθυντής της γνωστής γαλλικής εφημερίδας "ΜΟΝΤ" Ζαν - Μαρί Κολομπανί.

Ο εν λόγω κύριος επιχειρεί, με σχετικό άρθρο του στη ΜΟΝΤ να απαντήσει στα ερωτήματα που απασχολούν τη γαλλική κοινή γνώμη, όπως:

  • Γιατί η Γαλλία κάνει, μαζί με άλλους, πόλεμο στη Σερβία, έναν από τους πιο πιστούς της συμμάχους;
  • Με ποια ιδιότητα; Στο όνομα ποιων ζωτικών συμφερόντων;
  • Ποιος μπορεί να είναι ο στόχος μας;
  • Αφού η Σερβία δίνει μια πρώτη ένδειξη ότι επιθυμεί τον τερματισμό της κρίσης, αποφασίζοντας μονομερή εκεχειρία στο Κόσσοβο, εμείς γιατί το αρνούμαστε;

Ετσι παραθέτει μια σειρά στοιχεία και για τις μεταβολές που υπέστησαν την τελευταία δεκαετία οι σχέσεις Κοσσοβάρων με την κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας. Οπως υποστηρίζει από τότε που ανέλαβε την εξουσία ο Μιλόσεβιτς, οι Κοσσοβάροι έχασαν την αυτονομίας τους, καταργήθηκαν τα δικαιώματά τους στην εκπαίδευση και την κουλτούρα, χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι έχασαν τις δουλιές τους και πολλοί αναγκάστηκαν να φύγουν ή να γίνουν ξένοι στον τόπο τους. Για όλα αυτά, ο διευθυντής της ΜΟΝΤ μέμφεται τις δυτικές κυβερνήσεις ότι έδειξαν μεγάλη αναβλητικότητα να παρέμβουν "τα δέκα τελευταία χρόνια, όχι τις δέκα τελευταίες μέρες" στη διόρθωση των λαθών, για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι "η χρήση βίας (από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ) εναντίον του σημερινού σερβικού καθεστώτος" ήταν αναγκαία όχι μόνο για "να πάψει το μαρτύριο δεκάδων χιλιάδων δυστυχισμένων που οδηγούνταν στην εξορία", αλλά και για "να διασωθεί η Ευρώπη".

Προκειμένου να φανεί πειστικός στα επιχειρήματα που προβάλλει ο διευθυντής της ΜΟΝΤ - όπως και πολλοί όμοιοί του στην Ελλάδα και άλλες χώρες της Δύσης που θεωρούν τους βομβαρδισμούς και τις καταστροφές έργων υποδομής, μαζί με δολοφονίες αμάχων στη Γιουγκοσλαβία σαν "ανθρωπιστική βοήθεια" - δε διστάζει να κάνει κριτική στην αμερικάνικη κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για "μια αδύνατη διπλωματία", αλλά και στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σημειώνοντας πως "στην Ευρώπη, το ΕΥΡΩ έχει θεσπιστεί χωρίς να έχει ακόμη διοριστεί ο υπεύθυνος εξωτερικής πολιτικής και ασφαλείας".

Παρ' όλα αυτά, ο διευθυντής της ΜΟΝΤ, δε διστάζει να κάνει και υποδείξεις του τύπου ότι "πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία ένα σενάριο αλαΙράκ, η παραμονή δηλαδή του Μιλόσεβιτς στην κεφαλή μιας ερειπωμένης Σερβίας", για να καταλήξει στο συμπέρασμα πως σ' αυτόν τον πόλεμο διακυβεύονται: Πρώτον, η αποτελεσματικότητα της συνεργασίας της Ευρώπης με το ΝΑΤΟ. Δεύτερον, η επιβίωση ενός "κοσμικού" ισλάμ, που θα διαψεύσει τις θεωρίες περί διαχωρισμού της χριστιανικής Δύσης από το ισλάμ και θα υπενθυμίσει ότι το ισλάμ αποτελεί συνιστώσα της Ευρώπης. Τρίτον, η συνεργασία με τη Ρωσία, μια χώρα που πρέπει πάση θυσία να λάβει μέρος σε κάθε διεθνή διευθέτηση".

Μεταφέροντας μάλιστα την αγωνία - που διακατέχει τον Κλίντον και τα αφεντικά του, καθώς επίσης και την αγωνία των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ, που ανησυχούν μην τυχόν και οι αγώνες των λαών ενάντια στη "νέα τάξη πραγμάτων" αρχίσουν να αποδίδουν καρπούς στη διαμόρφωση ενός κόσμου, όπου θα καταργηθεί η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και θα υπάρχει αμοιβαία συνεργασία των λαών και εθνών - ο διευθυντής της ΜΟΝΤ σημειώνει: "Ποιος δε βλέπει τον κίνδυνο, αν οι γέφυρες σπάσουν, αυτό το μείγμα κομμουνιστικής μνησικακίας και εθνικιστικής έξαρσης που αντιπροσωπεύει ο Μιλόσεβιτς να παρασύρει μια μέρα και τη Ρωσία, προκαλώντας μια καταστροφή παγκόσμιων διαστάσεων";

Στο "διά ταύτα" ο διευθυντής της ΜΟΝΤ, υποστηρίζει πως "αντίθετα με τις ενδείξεις, αυτός ο πόλεμος δεν είναι αμερικανικός, αλλά αφορά το μέλλον της Ευρώπης. Η Ευρώπη είναι, δυστυχώς, υποχρεωμένη να αντιπαραταχθεί σήμερα στη Σερβία, ώστε η τελευταία να μπορέσει μια μέρα να ενταχθεί σ' αυτήν"! Στην ουσία, με τη θέση του αυτή, ο διευθυντής της ΜΟΝΤ, δεν κρύβει ότι ο ίδιος είναι στο πλευρό του "πλανητάρχη" Μπιλ Κλίντον, του "ευρωπάρχη" Γκ. Σρέντερ, του ΝΑΤΑρχη Χ. Σολάνα και όλων των ηγετών της Δύσης, εγκρίνοντας τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία και την υποταγή της στη "νέα τάξη" και τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Ομως, η επιχειρηματολογία που προβάλλει για να δικαιολογήσει τον βρώμικο πόλεμο που διεξάγεται σήμερα στη Γιουγκοσλαβία από τους ισχυρούς της Γης, οι οποίοι ξαναμοιράζουν με την "πυγμή των όπλων" πολιτικά και οικονομικά τον κόσμο, δεν πείθουν.

Αν με το άρθρο του αυτό, ο διευθυντής της ΜΟΝΤ - όπως επίσης πολλοί άλλοι συνάδελφοί του και όσοι δικαιολογούν τον βρώμικο πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία - διεκδικεί κάποιο "μερτικό" από το πολιτικό και οικονομικό ξαναμοίρασμα των Βαλκανίων και του κόσμου, θα πρέπει να ξέρει ότι αυτόματα γίνεται συνένοχος στο μεγαλύτερο έγκλημα πολέμου στα Βαλκάνια παραμονές του 2000. Και φυσικά, διεκδικεί - μαζί με τους ομοϊδεάτες και συνοδοιπόρους τους - τον τίτλο του "εγκληματία πολέμου".

Λάμπρος ΤΟΚΑΣ

σποτ

Ο διευθυντής της ΜΟΝΤ δεν κρύβει ότι ο ίδιος είναι στο πλευρό του "πλανητάρχη" Μπιλ Κλίντον, του "ευρωπάρχη" Γκ. Σρέντερ, του ΝΑΤΑρχη Χ. Σολάνα και όλων των ηγετών της Δύσης, εγκρίνοντας τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία και την υποταγή της στη "νέα τάξη" και τα συμφέροντα των μονοπωλίων

ΠΑΣΟΚ
Σε μάχιμες θέσεις ... ευρω-εξαπάτησης

Ενώ η προπαγανδιστική εκστρατεία του ΠΑΣΟΚ ενόψει των ευρωεκλογών βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη (σ. σ.: αφίσες στους δρόμους και ραδιοτηλεοπτικά σποτ έχουν ήδη επιδοθεί στο να κάνουν το "άσπρο - μαύρο"), συνεδρίασε χτες το νεοεκλεγέν ΕΓ του κόμματος με θέμα ακριβώς τις ευρωεκλογές, ενόψει και της συνεδρίασης της ΚΕ το ερχόμενο Σάββατο.

Σε χτεσινοβραδινές δηλώσεις του ο Κ. Σκανδαλίδης ανακοίνωσε ότι το ΕΓ ενέκρινε την εισήγηση του οργάνου προς την ΚΕ του Σαββάτου και αποφάσισε το πολιτικό πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθεί το ΠΑΣΟΚ μέχρι τις 13 Ιουνίου, ημέρα των εκλογών. Παράλληλα αποφασίστηκε από την ερχόμενη Δευτέρα να συγκροτηθούν εκλογικές επιτροπές του ΠΑΣΟΚ ανά τους νομούς και δήμους της χώρας, ενώ επίσης ορίστηκε ότι το ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει και σε ανοιχτές προεκλογικές συγκεντρώσεις.

Ο γραμματέας του κόμματος, ο οποίος το πρωί είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό, χαρακτήρισε "σημαντική πολιτική μάχη" τις ευρωεκλογές και διαπίστωσε ότι, όπως υπαγορεύουν οι αποφάσεις του συνεδρίου, αυτή η μάχη "απαιτεί συστράτευση" και θα δοθεί με τις δυνάμεις του κόμματος ενωμένες... Οσον αφορά τη συζήτηση εντός του ΕΓ, ο Κ. Σημίτης προέβη σε ενημέρωση για τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο και έλαβε την έγκριση του οργάνου για τους κυβερνητικούς χειρισμούς... Επίσης εκτιμήθηκε ότι η κρίση λειτουργεί... "ευνοϊκά" για το ΠΑΣΟΚ, αφού, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, υπάρχει συσπείρωση των ψηφοφόρων του.

Πάντως χτες ο Δ. Ρέππας όταν ρωτήθηκε αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε "διπλές εκλογές" τον Ιούνιο για να εξαργυρώσει το "θετικό" γι' αυτήν - όπως το εκτιμά - κλίμα, απάντησε ότι "δεν υπάρχει τέτοιο θέμα" και συμπλήρωσε: "Είμαι κατηγορηματικός. Απορρίπτω κάθε τέτοια ιδέα ότι είναι πιθανό να διεξαχθούν ταυτόχρονα εθνικές εκλογές και εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο τον ερχόμενο Ιούνιο. Δεν αντιμετωπίζει τέτοιο θέμα η κυβέρνηση".

Προσφορά

Με τον εμφύλιο πόλεμο, το 1948, μικρός τότε, κατατρεγμένος από τις βόμβες και τα αεροπλάνα των Αγγλοαμερικάνων, βρέθηκα στη φιλόξενη Γιουγκοσλαβία. Εκεί μπόρεσα να σπουδάσω Ηλεκτρολόγος Μηχανικός.

Αργότερα επαναπατρίστηκα.

Επειδή οφείλω πολλά κι εγώ σε αυτόν τον ηρωικό λαό της Γιουγκοσλαβίας, προσφέρω τη σύνταξή μου 100.000 δρχ.

Προσφέρω ακόμη 3.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΣΜΑΝΙΔΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ