ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Απρίλη 1999
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Και "κουλοχέρηδες" με τη σφραγίδα του ΟΠΑΠ!

Κατατέθηκαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας τα Προεδρικά Διατάγματα για το "Ολυμπιακό Λαχείο" και το "ΚΙΝΟ"

Δυο νέα λαχεία μπαίνουν σε κυκλοφορία και μάλιστα με τις βαρύγδουπες ονομασίες "Ολυμπιακό Λαχείο" και "ΚΙΝΟ".Φυσικά ούτε το ένα έχει καμιά σχέση με τον Ολυμπισμό ούτε το άλλο με τον πολιτισμό... Πρόκειται καθαρά για τζογαδόρικα παιχνίδια και η Ελλάδα τείνει να μετατραπεί σε χώρα του τζόγου.

Το "Ολυμπιακό Λαχείο" είναι κάτι ανάλογο με τα γνωστά "φρουτάκια" και τους "κουλοχέρηδες", ενώ το "ΚΙΝΟ" μοιάζει πολύ με το ΛΟΤΤΟ. Ηδη στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατατέθηκαν δύο Προεδρικά Διατάγματα που καθορίζουν τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη λειτουργία των δύο παιχνιδιών.

Το "Ολυμπιακό Λαχείο" θα παίζεται μέσω ηλεκτρονικών συσκευών, όπως οι "κουλοχέρηδες" και τα "φρουτάκια" και θα τοποθετούνται σε συγκεκριμένους χώρους, οι οποίοι θα εγκρίνονται από τον ΟΠΑΠ. Νικητής του τυχερού παιχνιδιού θα είναι ο παίκτης που συνδυάζει διάφορα σήματα, σύμβολα, αριθμούς κλπ., που θα εμφανίζονται στις ηλεκτρονικές συσκευές. Ο παίκτης προηγουμένως θα έχει τοποθετήσει ειδική μάρκα ή πλαστικοποιημένη κάρτα που θα προμηθεύεται από εξουσιοδοτημένα σημεία πώλησης του ΟΠΑΠ. Επίσης, ο ΟΠΑΠ θα μπορεί να αναθέσει την οργάνωση του τυχερού παιχνιδιού σε τρίτα πρόσωπα, όπως επιχειρήσεις, εταιρίες κλπ. Σε άτομα κάτω των 18 ετών απαγορεύεται να παίζουν το συγκεκριμένο παιχνίδι.

Τα κέρδη από το τυχερό παιχνίδι "Ολυμπιακό Λαχείο" θα διανέμονται ως εξής: Στο υπουργείο Πολιτισμού 45%, στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού 45%, στην Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων 5% και το υπόλοιπο 5% θα διατίθεται για τη βελτίωση έργων υποδομής του αθλητισμού. Μέχρι το 2004 προβλέπεται να δοθεί στην Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων το ποσό των 70 δισ. δραχμών.

Στο τυχερό παιχνίδια "ΚΙΝΟ" νικητής θα είναι ο παίκτης που θα προβλέπει 15 έως 25 αριθμούς μετά από κλήρωση, από ειδική ηλεκτρονική γεννήτρια τυχαίων αριθμών με βάση αλγόριθμο. Τα κέρδη από το "ΚΙΝΟ" θα διανέμονται σε δημόσιους φορείς.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΥ - ΚΑΠΗΣ
Χωρίς γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό

Την αγανάκτησή τους για την έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο δήμο τους εκφράζουν η δημοτική αρχή και οι κάτοικοι του Μανταμάδου Λέσβου. Με υπόμνημά τους προς τον πρωθυπουργό, τον αρμόδιο υπουργό, τον περιφερειάρχη Β. Αιγαίου και τον νομάρχη, ζητούν την κάλυψη των κενών θέσεων και τη δημιουργία Κέντρου Υγείας στην περιοχή τους.

Ο Δήμος Μανταμάδου αποτελείται από το ομώνυμο χωριό και τα χωριά Κάπη,Κλειώ και Πελόπη και έχει περίπου 3.000 κατοίκους. Σε αυτό το δήμο, από το Σεπτέμβρη του '97 είναι κενές δύο θέσεις αγροτικών γιατρών στα Περιφερειακά Ιατρεία (ΠΙ) Μανταμάδου και Κάπης. Επίσης, εδώ και πολλά χρόνια είναι κενές οι θέσεις της μαίας και της νοσοκόμας στο ΠΙ Μανταμάδου. Η μοναδική γιατρός που υπάρχει στο ΠΙ Μανταμάδου εξυπηρετεί και τα υπόλοιπα χωριά του δήμου. Οπως σημειώνουν οι κάτοικοι στο υπόμνημά τους, επόμενο είναι να δημιουργούνται πολλά προβλήματα στην υγειονομική περίθαλψή τους. Και να σημειωθεί πως ο Μανταμάδος απέχει οδικά 45 χιλιόμετρα από τη Μυτιλήνη, όπου και το Νομαρχιακό Νοσοκομείο, ενώ δεν υπάρχει πρόσβαση στο Δήμο Καλλονής, όπου υπάρχει ΚΥ.

Κάτοικοι και δημοτική αρχή πολλές φορές στο παρελθόν διαμαρτυρήθηκαν έντονα σε κάθε αρμόδιο και απαίτησαν την κάλυψη των κενών θέσεων. Φέτος, το Γενάρη, ο δήμαρχος Δ. Καρατζιτζής απέστειλε νέο υπόμνημα στους υπουργό και υφυπουργό Υγείας, στον περιφερειάρχη Β. Αιγαίου, στο νομάρχη και στον πρόεδρο του ΔΣ του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Μυτιλήνης "Βοστάνειο". Με αυτό, τόνιζε την ανάγκη άμεσης κάλυψης των τεσσάρων κενών θέσεων.

Απάντηση έλαβε από τον πρόεδρο του Νοσοκομείου, Λ. Ταμτάκη,ο οποίος με επιστολή του ανέφερε πως το υπουργείο έχει προκηρύξει πολλές φορές τις θέσεις των δύο γιατρών, χωρίς όμως γιατροί να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να τις καλύψουν. Εξάλλου, σημείωνε πως προσπάθεια του Νοσοκομείου "να δοθεί το ΠΙ Κάπης στο ΓΕΣ,ώστε να καλυφθεί από οπλίτη γιατρό δεν καρποφόρησε, διότι το ΓΕΣ δε δεχόταν πλέον άλλα ΠΙ προς κάλυψη".

Αναφορικά με τις θέσεις μαίας και νοσοκόμας, δήλωνε πως έχουν συγχωνευτεί στον οργανισμό του Κέντρου Υγείας (ΚΥ) Καλλονής,"το οποίο λόγω έλλειψης προσωπικού δεν έχει τη δυνατότητα να αποσπάσει υπάλληλο στο ΠΙ Μανταμάδου". Συμπλήρωνε πως το Νοσοκομείο από το '95 "έχει υποβάλει αίτημα στο υπουργείο Υγείας για ίδρυση ΚΥ στο Μανταμάδο, χωρίς όμως αυτό να ικανοποιηθεί μέχρι σήμερα".

Στο ίδιο πνεύμα, υπόμνημα της Γενικής Διεύθυνσης Υπηρεσιών Υγείας του υπουργείου Υγείας, προς το δήμο, επαναλάμβανε τα περί μη εκδήλωσης ενδιαφέροντος από αγροτικούς γιατρούς. Οπως επαναλάμβανε και τα περί εξεύρεσης λύσης μέσω οπλίτη - γιατρού, που έχει ζητήσει το υπουργείο Υγείας από το Εθνικής Αμυνας και ο οποίος αναμένεται σύντομα...

Ερώτηση του ΚΚΕ για το Νοσοκομείο Ελευσίνας

Η έλλειψη προσωπικού είναι η μια αιτία που δεν εφημερεύει το "Θριάσιο" Νοσοκομείο. Ηδη ένα μέρος του προσωπικού απομακρύνεται λόγω λήξης των ολιγόμηνων συμβάσεων. Δεύτερη αιτία και ουσιαστικότερη είναι η άρνηση της κυβέρνησης να καλύψει τις δαπάνες που θα προκύψουν από την εφημερία.

Αυτό τονίζουν σε Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή για τον υπουργό Υγείας και Πρόνοιας οι βουλευτές του ΚΚΕ Απ. Τασούλας και Ορ. Κολοζώφ.Το "Θριάσιο", επισημαίνουν, συνεχίζει να μη λειτουργεί σύμφωνα με τις απαιτήσεις ως Νοσοκομείο. Παρουσιάζεται το φαινόμενο να νοσηλεύει ασθενείς σε μερικά τμήματά του, χωρίς όμως να εφημερεύει. Στους κατοίκους της περιοχής δημιουργείται η εντύπωση ότι το Νοσοκομείο "εφημερεύει όποτε θέλει και για όποιους θέλει". Η δραστηριότητα του Νοσοκομείου είναι κυρίως προσανατολισμένη στη λειτουργία των εξωτερικών ιατρείων, έκτακτων και ταχτικών, ενώ τα ΚΥ της Δυτικής Αττικής, που θα έπρεπε να ασκούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, υπολειτουργούν.

Ερωτούν λοιπόν τον αρμόδιο υπουργό: Αν θα θέσει το Νοσοκομείο Ελευσίνας σε εφημερία και με ποιο συγκεκριμένο τρόπο. Αν θα διαθέσει άμεσα κονδύλια για τις επιπλέον δαπάνες εφημερίας και αν θα προσλάβει το αναγκαίο μόνιμο νοσηλευτικό, ιατρικό, βοηθητικό προσωπικό, ώστε να λειτουργήσει κανονικά το Νοσοκομείο.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αιμοδοσία διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο

Με την παρουσία Κινητής Μονάδας Αιμοδοσίας που θα βρίσκεται σήμερα στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, ξεκινά η προσπάθεια του ΕΚΘ για δημιουργία Τράπεζας Αίματος για όλους τους εργαζόμενους της πόλης.

Με απόφαση της διοίκησης του ΕΚΘ, η 14η του Απρίλη έχει καθοριστεί ως ημέρα αιμοδοσίας για τα σωματεία της δύναμης του Εργατικού Κέντρου και τους εργαζόμενους της πόλης.

Η διοίκηση του ΕΚΘ έχει καλέσει τις διοικήσεις των σωματείων και κάθε εργαζόμενο να συμβάλουν στην επιτυχία της προσπάθειας αυτής για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της συνεχώς αυξανόμενης ανάγκης για αίμα που παρουσιάζεται στη χώρα μας λόγω κυρίως των πολλών τροχαίων ατυχημάτων αλλά και των καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων και μεταμοσχεύσεων.

Στη φυλακή για το φόνο του ανθοπώλη

Προφυλακίστηκε χτες, μετά την απολογία του στον τακτικό ανακριτή, ο 32χρονος Ανδρ. Λεγάκης, που κατηγορείται για την εν ψυχρώ δολοφονία του 50χρονου ανθοπώλη Μιχ. Γουλή στις 6 Απρίλη, έξω από το κατάστημά του στη διασταύρωση των οδών Ευελπίδων και Ευβοίας στην Κυψέλη. Ο ίδιος ισχυρίστηκε απολογούμενος ότι μαζί με ένα ακόμη άτομο, που διαφεύγει τη σύλληψη, πήγαν στο ανθοπωλείο για να το ληστέψουν και ότι ο θάνατος του 50χρονου οφείλεται σε "ατύχημα". Συγκεκριμένα, ότι εκπυρσοκρότησε το όπλο του δράστη κατά τη διάρκεια διαπληκτισμού του με το θύμα. Υπενθυμίζεται ότι ο άτυχος ανθοπώλης βρέθηκε νεκρός με δυο σφαίρες πιστολιού τύπου "Τοκάρεφ" και, καθώς δεν είχε εχθρούς, η Αστυνομία θεώρησε εξ αρχής τη ληστεία ως κίνητρο του εγκλήματος. Ο Ανδρ. Λεγάκης συνελήφθη τρεις μέρες αργότερα, όταν με το ίδιο πιστόλι απείλησε άνδρες της ομάδας "Ζ", οι οποίοι σταμάτησαν τυχαία τη μοτοσικλέτα του για έλεγχο. Αρχικά κατάφερε να διαφύγει, εξαναγκάζοντας διερχόμενο οδηγό μοτοσικλέτας να τον πάρει μαζί του. Οι αστυνομικοί τον ακολούθησαν και τελικά τον συνέλαβαν στο σπίτι του μοτοσικλετιστή. Ομολόγησε αμέσως την πράξη του, όπως και άλλες ληστείες που είχε διαπράξει στο παρελθόν. Στο σπίτι του βρέθηκαν, εξάλλου, και κατασχέθηκαν μικροποσότητες ναρκωτικών ουσιών.

ΖΑΓΟΡΑ
Ερώτηση για το Κέντρο Υγείας

Τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κέντρο Υγείας του νέου Δήμου Ζαγοράς Πηλίου, καθώς έχει μεγάλα κενά σε ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, με αποτέλεσμα να αδυνατεί να προσφέρει ακόμη και τις στοιχειώδεις υπηρεσίες υγείας στους κατοίκους της ορεινής αυτής περιοχής, επισημαίνουν σε Ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας Λ. Παπαδήμα οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής και Αχιλλέας Κανταρτζής.Οι βουλευτές του ΚΚΕ τονίζουν πως παρόλο που το ΚΥ βρίσκεται πενήντα και πλέον χιλιόμετρα από το Βόλο στερείται παιδιάτρου κατά τις νυχτερινές ώρες (η μοναδική παιδίατρος βρίσκεται σε ετοιμότητα στο σπίτι της στον Αλμυρό) και μικροβιολόγου, ενώ οι γιατροί ειδικοτήτων δεν επισκέπτονται το ΚΥ ούτε καν μια φορά την εβδομάδα.

Καταλήγοντας οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τον υπουργό Υγείας τι μέτρα σκοπεύει να πάρει για τη συμπλήρωση των κενών σε ιατρικό προσωπικό του ΚΥ της Ζαγοράς Πηλίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ