ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Απρίλη 1999
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ
Πρώτο καθήκον: Αντίσταση στο ΝΑΤΟ!

Πλήθος πρωτοβουλιών σε όλη τη χώρα με πρωτοβουλία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου. Συνδικάτα και Ομοσπονδίες οργανώνουν δεκαήμερο αντιπολεμικής δράσης. Συγκροτούνται ήδη αποστολές συνδικαλιστών στο Βελιγράδι. Σύσκεψη για την οργάνωση της πάλης αύριο στην Αθήνα

Αναδεικνύοντας τα ταξικά χαρακτηριστικά του ιμπεριαλιστικού πολέμου, που καίει ήδη τα Βαλκάνια, συνδικάτα της χώρας μας μπαίνουν μπροστά στον αντιπολεμικό αγώνα, που ήδη παίρνει μορφή χιονοστιβάδας.

Εντείνοντας τις ποικιλόμορφες αντιπολεμικές δραστηριότητές του, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) καλεί ξανά όλους τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος στα συλλαλητήρια καταδίκης των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών, στην Αθήνα, σήμερα Πέμπτη, στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Συντάγματος, στη Θεσσαλονίκη στις 7μ.μ. στην πλατεία ΧΑΝΘ,αλλά και στις υπόλοιπες αντιπολεμικές εκδηλώσεις.

Επίσης, η γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα και τους συνδικαλιστές του Λεκανοπεδίου σε σύσκεψη, αύριο Παρασκευή, στις 5μ.μ., στο Συνδικάτο Οικοδόμων,για την οργάνωση της βδομάδας αντιπολεμικής δράσης,από τις 24 έως τις 30 Απρίλη. Θέμα της σύσκεψης είναι και η οργάνωση του ταξικού, αντιπολεμικού και αντιιμπεριαλιστικού γιορτασμού της Πρωτομαγιάς. Στην Αθήνα, η συγκέντρωση θα γίνει στις 10 το πρωί της Πρωτομαγιάς, στην πλατεία Συντάγματος,ενώ θα ακολουθήσει πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία. Η Κεντρική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί τις τοπικές Γραμματείες να δράσουν ανάλογα σε τοπικό επίπεδο, ενώ σήμερα Πέμπτη στις 11 π.μ., η Γραμματεία Βόρειας Ελλάδας του ΠΑΜΕ θα δώσει συνέντευξη Τύπου, με θέμα: "Εργατική τάξη και πόλεμος".

Η Χριστίνα Τσεντούρου,από το ΠΑΜΕ, μας δήλωσε: "Για το εργατικό κίνημα, ένα είναι το ζήτημα πάλης αυτή την περίοδο. Η εξελισσόμενη άγρια ιμπεριαλιστική επιδρομή στη Γιουγκοσλαβία, η νέα δομή του ΝΑΤΟ, που τώρα δοκιμάζεται και η οργάνωση της πάλης ενάντιά της. Αυτός είναι ο χαρακτήρας της ταξικής πάλης και το καθήκον σήμερα. Ολα τα άλλα υποτάσσονται σ' αυτό. Για την εργατική τάξη, αποκορύφωμα θα είναι η Πρωτομαγιά και ο ταξικός γιορτασμός της. Οργανώνεται και η βδομάδα αντιπολεμικής δράσης, με συνελεύσεις σε χώρους δουλιάς, ψηφίσματα, υπογραφές, στάσεις εργασίας, παραστάσεις σε υπουργεία. Δράση για να αποτραπεί κάθε συμμετοχή Ελλήνων στρατιωτών στα ΝΑΤΟικά σχέδια, αλλά και να εκφραστεί η στήριξη σε εκείνους που αρνούνται να συμμετάσχουν. Επίσης, παίρνονται αποφάσεις από σωματεία για επισκέψεις στο Βελιγράδι.

Ηδη, σε εργοστάσια, όπως στη "Φίντεξπορτ", έγιναν στάσεις εργασίας. Το Συνδικάτο Κλάδων Ενδυσης για τη βδομάδα αντιπολεμικής δράσης θα κηρύξει στάση εργασίας και συγκέντρωση στα τσαγκαράδικα της Καλλιθέας και σε μεγάλους χώρους δουλιάς".

Οικοδόμοι

Αγωνιστικό αντιπολεμικό κάλεσμα σε όλα του τα μέλη απευθύνει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας,το οποίο αποφάσισε να στείλει την επόμενη βδομάδα πολυμελή αντιπροσωπεία στη Γιουγκοσλαβία. Μια απόφαση, που εντάσσεται στα πλαίσια "έκφρασης της αλληλεγγύης και του διεθνισμού του στο σερβικό λαό, που αντιστέκεται ηρωικά στις δολοφονικές αεροπορικές επιθέσεις των Αμερικανών και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών".

Το Συνδικάτο καλεί όλα τα παραρτήματά του να εντείνουν τις προσπάθειές τους για τη συγκέντρωση όσο το δυνατόν γρηγορότερα περισσότερων φαρμάκων και τροφίμων. Ακόμα, "να πρωτοστατήσουν στη διοργάνωση στις συνοικίες εκδηλώσεων αλληλεγγύης στο σερβικό λαό και καταδίκης των δολοφονικών ιμπεριαλιστικών επιδρομών, που σκορπούν το θάνατο σε ανυπεράσπιστους άμαχους πολίτες". Τέλος, το Συνδικάτο καλεί όλους τους οικοδόμους να συμμετάσχουν στις αντιπολεμικές εκδηλώσεις και να καταδικάσουν την κυβέρνηση για τη συμμετοχή της στο βρώμικο πόλεμο.

  • Καραβάνι αλληλεγγύης ξεκινά τη Δευτέρα για τη Γιουγκοσλαβία από εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση,ύστερα από ομόφωνη απόφαση που πήρε η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους δήμους. Αποφασίστηκε, ακόμα, οι Ελληνες εργαζόμενοι να σχηματίσουν ανθρώπινη αλυσίδα στο Δημαρχείο του Βελιγραδίου, ως ένδειξη συμπαράστασης στο δοκιμαζόμενο γιουγκοσλαβικό λαό.
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Αντιπολεμική απεργία!

Πανελλαδική αντιπολεμική 24ωρη απεργία για τις 23 του Απρίλη, προτείνει το ΠΑΜΕ σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ

Την κήρυξη 24ωρης αντιπολεμικής πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας στις 23 του Απρίλη,μέρα έναρξης της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις ΗΠΑ, όπου θα γιορταστούν και τα 50 χρόνια από την ίδρυση του εγκληματικού οργανισμού, προτείνει στη ΓΣΕΕ και στην ΑΔΕΔΥ η Γραμματεία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου,η οποία ζητά και την άμεση σύγκληση των οργάνων της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Η έκκληση των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ βρίσκεται σε άμεση αντιστοίχιση με τις διαθέσεις των εργαζομένων της χώρας μας, καθώς καθημερινά πληθαίνουν οι πολύμορφες αντιπολεμικές αντιδράσεις με πρωτοβουλία συνδικάτων. Πρωτοβουλίες που αποτελούν πολύτιμη συνεισφορά στην καταδίκη του διαρκούς εγκλήματος κατά του λαού της Γιουγκοσλαβίας και όλων των λαών των Βαλκανίων.

Με δήλωσή του στο "Ρ" ο Χ. Κατσώτης, μέλος της ΕΕ της ΓΣΕΕ, σημείωσε σχετικά: "Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα είχε πάντα στις προτεραιότητές του τον αγώνα για την ειρήνη, ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Το ΠΑΜΕ που συσπειρώνει τις ταξικές δυνάμεις του συνδικαλιστικού κινήματος έρχεται με αυτή την πρόταση να καλύψει την απραξία, την αδράνεια, αν όχι άλλες λογικές, που κυριαρχούν στις πλειοψηφούσες δυνάμεις του εργατικού κινήματος, για την ανάγκη ανάπτυξης μαζικών αγώνων, ενάντια στο βρώμικο πόλεμο του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, για τη διάλυση του ΝΑΤΟ, ενάντια στη φιλοπόλεμη ιμπεριαλιστική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης. Ο ιμπεριαλισμός και οι διάφοροι οργανισμοί που τον υπηρετούν αποτελεί το μεγαλύτερο εχθρό του ειρηνικού μέλλοντος της ανθρωπότητας. Η αλληλεγγύη και η αντίσταση είναι ανάγκη να εκφραστεί τώρα και έμπρακτα".

Από την πλευρά των δημοσίων υπαλλήλων ο Δ. Αγκαβανάκης, μέλος της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, μας δήλωσε: "Αυτό που προέχει σήμερα είναι ο αποφασιστικός αγώνας, για να σταματήσει ο πόλεμος στη γειτονιά μας, να μη σταλεί κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα της χώρας μας, να απομακρυνθούν οι ΑμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις από τη χώρα μας και να διαλυθεί ο αιμοσταγής οργανισμός του ΝΑΤΟ. Σ' αυτά τα πλαίσια πρέπει όλοι οι εργαζόμενοι να συστρατευτούν και βεβαίως, οι κορυφαίες συνδικαλιστικές οργανώσεις πρέπει να μπουν σ' αυτή τη μάχη. Βέβαια, με ευθύνη της πλειοψηφίας, η ΑΔΕΔΥ ουσιαστικά συνέπραξε με την κυβέρνηση στο να έχουμε τέτοιες δραματικές εξελίξεις και γι' αυτό έχει τεράστιες ευθύνες. Καλούμε τους εργαζόμενους να αναγκάσουν τα συνδικάτα, τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ να μπουν στον αντιπολεμικό αντιιμπεριαλιστικό αγώνα".

ΠΕΙΡΑΙΑΣ - ΛΑΡΙΣΑ - ΒΟΛΟΣ
Αντιιμπεριαλιστικός συντονισμός

Συσκέψεις σε Πειραιά και Βόλο, συνεδρίαση της διοίκησης του ΕΚ Λάρισας, για το συντονισμό των εργαζομένων ενάντια στον πόλεμο

Η αντίσταση των εργαζομένων του Πειραιά στους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, η προετοιμασία για τον ταξικό - αγωνιστικό - αντιιμπεριαλιστικό γιορτασμό της 1ης Μάη και οι εκτιμήσεις από την Πανελλαδική Σύσκεψη που έγινε στις 3 Απρίλη, είναι τα θέματα της σύσκεψης που διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων του Πειραιά,την Παρασκευή στις 5.30 το απόγευμα, στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

Ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Πειραιά Μ. Νουφαρίτσης,μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής, δήλωσε σχετικά: "Το πρώτο ζήτημα που θα εξεταστεί είναι η ακόμα καλύτερη οργάνωση της δουλιάς των πρωτοβάθμιων σωματείων το επόμενο διάστημα, με στόχο τη μεγαλύτερη συμμετοχή και αντίσταση των εργαζομένων και του λαού γενικότερα, ενάντια στον πόλεμο. Για να τερματιστούν οι βομβαρδισμοί, να απεμπλακεί η χώρα μας από τον πόλεμο και να μη σταλούν Ελληνες φαντάροι έξω από τα σύνορά μας. Επίσης θα προτείνουμε στα σωματεία άμεσα να συνεδριάσουν, να πάρουν συγκεκριμένες αποφάσεις και να οργανώσουν την παρέμβασή τους με ανακοινώσεις, περιοδείες, συγκεντρώσεις στάσεις εργασίας στους χώρους δουλιάς, δίνοντας ταξικό και αγωνιστικό αντιιμπεριαλιστικό χαρακτήρα στο γιορτασμό της Πρωτομαγιάς. Τέλος θα γίνουν εκτιμήσεις σε σχέση με τα αποτελέσματα της Πανελλαδικής Σύσκεψης και τα μέτρα για την παραπέρα οργάνωση της δουλιάς για την ανασυγκρότηση σε ταξική κατεύθυνση του συνδικαλιστικού κινήματος".

Λάρισα

Τον προγραμματισμό των τριήμερων εκδηλώσεων για το γιορτασμό της Πρωτομαγιάς θα συζητήσει σήμερα η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας. Ο πρόεδρος του ΕΚ Τάκης Τσιόγκας,μιλώντας στο "Ρ", τόνισε: "Θα συζητήσουμε για την καλύτερη οργάνωση των εκδηλώσεων της Πρωτομαγιάς, οι οποίες φέτος θα έχουν ταξικό, αντιπολεμικό, αντιιμπεριαλιστικό χαρακτήρα, καθώς οι εργαζόμενοι της περιοχής μας θέλουν να εκδηλώσουν την οργή ους για την πολεμική επίθεση του ΝΑΤΟ εναντίον της Γιουγκοσλαβίας.

Η εργατική τάξη όλης της Ελλάδας απαιτεί να σταματήσουν αμέσως οι βομβαρδισμοί, να φύγουν τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ, να μη συμμετέχει η χώρα μας στις πολεμικές ενέργειες των ιμπεριαλιστών, να εδραιωθεί η ειρήνη, η φιλία και η συνεργασία ανάμεσα στους λαούς της Βαλκανικής. Οι εργαζόμενοι της Λάρισας συμμετείχαν μαζικά και δυναμικά σε πάρα πολλές αντιπολεμικές, αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν μέχρι τώρα, έτσι και θα συνεχίσουν. Η Πρωτομαγιά θα αποτελέσει σταθμό και αφετηρία νέων αντιιμπεριαλιστικών κινητοποιήσεων.

Η εργατική τάξη πρωτοπορεί στις αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις του ελληνικού λαού, υπερασπιζόμενη και τις κατακτήσεις της, που σήμερα καταργούνται και αφαιρούνται με την εφαρμογή της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης, του μεγάλου κεφαλαίου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία που τα Βαλκάνια καίγονται και η χώρα μας κινδυνεύει να μπει σε πολεμικές περιπέτειες, ο ταξικός αγώνας πρέπει να συνδυάζεται άμεσα με την αντιιμπεριαλιστική πάλη για την ειρήνη".

Βόλος

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών Βόλου πραγματοποιεί αύριο, Παρασκευή, στις 6.30μμ, στο Εργατικό Κέντρο Βόλου, σύσκεψη, με θέματα: ΝΑΤΟικές επιδρομές στα Βαλκάνια. Ο ταξικός αντιιμπεριαλιστικός γιορτασμός της Πρωτομαγιάς. Ενημέρωση για τη συγκρότηση του ΠΑΜΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ