ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Απρίλη 1999
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
8Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΕΑΕΑ
"Αγωνιστικά συνεχίζουμε... "

Με το βλέμμα στραμμένο στη Γιουγκοσλαβία, που δοκιμάζεται από τη βάρβαρη επέμβαση των ιμπεριαλιστών, άρχισαν χτες οι εργασίες του συνεδρίου που ολοκληρώνονται σήμερα

"Τα μαύρα τα μαλλιά μας κι αν ασπρίσαν δεν τα τρομάζει η βαρυχειμωνιά του χρόνου, της φθοράς, της καθημερινότητας. Συνεχίζουμε την πολιτική μας δραστηριότητα με όλες τις σωματικές, ψυχικές, ηθικές δυνάμεις που διατηρούμε ακόμη".Μήνυμα ζωής, μήνυμα αγώνα από τους αντιστασιακούς της χώρας μας, από τους αγωνιστές της ΕΑΜικής Εθνικής μας Αντίστασης.Από ανθρώπους που κράτησαν ψηλά τη σημαία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, όταν η ανθρώπινη ζωή προσφερόταν για να συνεχιστεί η ίδια η ζωή. Το μήνυμα αυτό το επανέλαβαν για άλλη μια φορά στο 8ο Τακτικό Συνέδριο της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ) που άρχισε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας.

"Συνεχίζουμε... για την εθνική μας ανεξαρτησία, τη λαϊκή κυριαρχία, τη δημοκρατία και την κοινωνική πρόοδο, μαζί με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις του ελληνικού λαού μας".Πάντα επίκαιροι οι Ελληνες αντιστασιακοί. "Εξω οι Αμερικάνοι και το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια", ήταν το σύνθημα κυριάρχησε στις εργασίες του 8ου Συνεδρίου, ενώ εισηγητές και σύνεδροι εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για τη βάρβαρη αμερικανοΝΑΤΟική ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Χερσόνησο του Αίμου και κατάγγειλαν τους δολοφονικούς βομβαρδισμούς εναντίον του σερβικού λαού.

Ενός λεπτού σιγή για τους συναγωνιστές που χάθηκαν. Λίγα δάκρυα σπονδή στη μνήμη τους. Η χορωδία των αντιστασιακών τραγουδά. "Με το ντουφέκι μου στον ώμο...". Η σιωπή σπάει. Τα πρόσωπα φωτίζονται. Οι άνθρωποι τραγουδούν... "Με τη χρυσή της νιότης πανοπλία...".

Η φετινή Σύνοδος της ΠΕΑΕΑ έρχεται να πραγματοποιηθεί σε μια κρίσιμη εποχή για το μέλλον της ειρήνης όχι μόνο στον τόπο μας, αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή της Βαλκανικής.

Αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλισμό

Στο βήμα ανεβαίνει ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ Νίκος Τερζόγλου.Παρουσιάζει την έκθεση δράσης του ΓΣ.

"Εμείς οι αγωνιστές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης πρέπει ενεργά να βοηθήσουμε να φουντώσει το Πανελλαδικό Φιλειρηνικό Κίνημα για τη συνεργασία των Βαλκανικών Λαών και γενικότερα των λαών της περιοχής", τονίζει. "Συνεχίζεται η στρατηγική επιλογή των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων να επιδιώξουν το μοίρασμα της "πίτας". Μοίρασμα που ποτέ δεν έγινε με "αλληλοκατανόηση" μεταξύ τους. Γίνεται με συγκρούσεις, που φτάνουν σε ομαδικές σφαγές και εγκλήματα. Αυτό επιβεβαιώνεται και από την κατάσταση στα Βαλκάνια... Αποκαλύπτεται ότι ο νέος ρόλος του ΝΑΤΟ είναι ο ρόλος του παγκόσμιου χωροφύλακα για την επιβολή της "νέας τάξης πραγμάτων". Το ΝΑΤΟ σήμερα φέρνει τον πόλεμο στην ευρωπαϊκή ήπειρο μετά τον πόλεμο του 1939-1945. Στο παιχνίδι αυτό της παγκόσμιας κυριαρχίας των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων η ελληνική ολιγαρχία δίνει ενεργό "παρών"". Αναφερόμενος στη στάση της ελληνικής κυβέρνησης τονίζει: "Η ελληνική κυβέρνηση εμπλέκει άμεσα τη χώρα μας στον κατακτητικό αυτόν πόλεμο που διεξάγουν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για τα δικά τους συμφέροντα. Με πρόσχημα ότι η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ όχι μόνο δεν προβάλλει καμιά αντίσταση στις επιδιώξεις της νέας δομής του ΝΑΤΟ, αλλά βοηθά άμεσα τις δυνάμεις της Ατλαντικής Συμμαχίας".

Ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ προειδοποιεί ότι παραμένει ο κίνδυνος για την ανθρωπότητα από ένα γενικευμένο πόλεμο. Επισημαίνει το πρωταρχικό καθήκον κάθε πολίτη, που είναι η υπεράσπιση της ειρήνης. Ο αγώνας αυτός αποτελεί μέσο για την αντιμετώπιση των επιδιώξεων των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, αλλά και εμπόδιο στην ανάπτυξη του εθνικισμού, του σοβινισμού, του θρησκευτικού φανατισμού, του νεοφασισμού και της ξενοφοβίας.

Οι αντιστασιακοί, ζωντανό και μαχητικό κομμάτι του ελληνικού λαού, θα συνεχίσουν να παλεύουν για να φύγουν οι ξένες βάσεις και τα πυρηνικά από τη χώρα, να αποσύρει η Ελλάδα τις χερσαίες και ναυτικές της δυνάμεις από τις πολυεθνικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ, να καταστραφούν όλα τα πυρηνικά όπλα από όλες τις πυρηνικές δυνάμεις, τα ανθρώπινα δικαιώματα να αποδίδονται σε όλες τις μειονότητες, όπου αυτές υπάρχουν. Επίσης να μη γίνει καμιά αλλαγή στα σύνορα που προέκυψαν από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

Παραμένει αίτημα η ηθική και υλική αποκατάσταση

Αναφερόμενος στην ηθική και υλική αποκατάσταση των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, ο Ν. Τερζόγλου τόνισε ότι ακόμα αποτελεί αίτημα η ολοκλήρωσή της. Οι αντιστασιακοί απαιτούν να κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου της Οικουμενικής Κυβέρνησης του Ξ. Ζολώτα, να συζητηθεί και να ψηφιστεί. Οι ανάπηροι του εμφυλίου να εξισωθούν με τους ανάπηρους πολέμου, να επεκταθούν τα ευεργετήματα του ΑΝ 971/49 και ΠΔ 176/69 και στους αγωνιστές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, να αντιμετωπιστούν θετικά τα αιτήματα των πολιτικών προσφύγων, των στρατιωτικών, των Μεσανατολιτών, των αγροτών αγωνιστών της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, των τραπεζικών και άλλων κατηγοριών αγωνιστών και θυμάτων κατοχής και εμφυλίου πολέμου.

Ταυτόχρονα περιμένουν τη λύση τους αιτήματα ηθικής αποκατάστασης όπως η μέρα της Ελληνικής Εθνικής Αντίστασης να εορτάζεται στις 9 Μάη, Ημέρα Νίκης των Λαών και όχι στις 25 Νοέμβρη, η ιστορία της Εθνικής Αντίστασης και του εμφυλίου να διδάσκεται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, δίχως διαστρεβλώσεις, να οργανωθούν κεντρικά στην Αθήνα και στις μεγάλες πόλεις μουσεία Εθνικής Αντίστασης για τη διαπαιδαγώγηση της νεολαίας, να γίνει στην Αθήνα αντάξιο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, να εγκατασταθούν στην Αθήνα ανδριάντες των πρωτεργατών της Εθνικής Αντίστασης και να τιμώνται στους τόπους θυσιών οι ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους για να ζούμε σήμερα λεύτεροι.

Παραβρέθηκαν στο συνέδριο

Το συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Αθήνα Μιχαήλ Παρτσάνικοφ και ο πρόξενος της Ν. Γιουγκοσλαβίας Μπάζι Νίκολιτς,ο οποίος έκανε και χαιρετισμό. Επίσης πήραν μέρος και χαιρέτισαν στη σύνοδο ξένες αντιπροσωπείες βετεράνων αντιφασιστικών οργανώσεων του Β Παγκόσμιου πολέμου, που τις εκπροσώπησαν: ο Ρώσος Βλαντιμίρ Βεριάφκιν - Ραχάλσκι,Β γραμματέας της Ενωσης Βετεράνων Ρωσίας, ο Βούλγαρος Ράτσκο Ράτσκοφ,της Αντιφασιστικής Ενωσης, ο Κρίστο Τζούνοβ,από την Ενωση Αντιφασιστών Απελευθερωτικού Πολέμου '41 - '45 της ΠΓΔΜ και ο Κύπριος Μιχάλης Πουμπουρής.

Από τα πολιτικά κόμματα, αν και είχαν κληθεί όλα, παραβρέθηκε μόνο αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Σπύρο Χαλβατζή,μέλος του ΠΓ της ΚΕ. Παραβρέθηκε επίσης και η Γιάννα Στρεβίνα από την ΚΝΕ.

Στο Συνέδριο πήραν μέρος εκπρόσωποι των ΕΑΜογενών Ενώσεων που συνεργάζονται με την ΠΕΑΕΑ: Γ. Φώτου,πρόεδρος της ΠΕΕΠΠ, Γ. Τσαγκάρης,πρόεδρος της ΠΕΣΑΘΕΑ, Χ. Γκόγκογλου,γραμματέας της ΠΕΑΤΑΘ, Κ. Φουντουκίδης,πρόεδρος της Κίνησης Αντιστασιακών Εκπαιδευτικών (ΚΑΕ), ο Δ. Χιουρέας του Κέντρου Μελέτης Ιστορίας της ΕΑ. Αακόμη εκπρόσωπος από τον Αντιστασιακό Σύνδεσμο Αξιωματικών Πολεμικής Αεροπορίας, από την Ενωση Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) και από τη Δημοκρατική Μέριμνα. Χαιρετιστήρια μηνύματα έστειλαν προς το Συνέδριο ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αγωνιστών Μέσης Ανατολής και η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου.

Τέλος, παρέστησαν ο Νίκος Καραντηνός,αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, πρόεδρος των Αντιστασιακών Δημοσιογράφων, και ο Ε. Μαχαίρας,πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ.

Σύλλογος απογόνων

"Θέλουμε από το βήμα αυτό, ν' ανακοινώσουμε, σε όσους δεν είναι γνωστό, τη δημιουργία του Πανελλήνιου Εκπολιτιστικού Συλλόγου Φίλων και Απογόνων της Εθνικής Αντίστασης - τόνισε στο χαιρετισμό της στη Σύνοδο η Εύη Λειβαδά,μέλος της προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής - που σκοπό έχει την προάσπιση και διατήρηση των ιδανικών της Εθνικής Αντίστασης, ώστε το τρισένδοξο κομμάτι της πρόσφατης ιστορίας μας να διαπαιδαγωγεί τις επόμενες γενιές.

Η προσπάθεια αυτή που ξεκινάμε δεν είναι απλά σημαντική, είναι θα λέγαμε σταθμός. Το αν θα ξεκινήσει κάτι καλό απ' αυτό το σταθμό, αν θα πετύχουμε τους στόχους, εξαρτάται από μας, από τον καθένα ξεχωριστά, αλλά και απ' όλους μαζί. Είμαστε λίγοι τώρα στην αρχή. Οι δυσκολίες θα υπάρχουν. Σας διαβεβαιώνουμε όμως ότι καθ' ένας από εμάς θα δουλέψει, σα να εξαρτάται όλη η υπόθεση και η επιτυχία της από αυτόν. Υπάρχει θέληση, ενθουσιασμός και προπαντός συναίσθηση ευθύνης. Νιώθουμε ένα κομμάτι της ιστορίας".

Επευφημίες για τους Γιουγκοσλάβους

Με θυελλώδη χειροκροτήματα και επευφημίες έγινε δεκτό το μήνυμα των Γιουγκοσλάβων αντιστασιακών - μελών της SUBNOR,Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων Βαλκανικών χωρών, που για φέτος και του χρόνου βρίσκονται στην προεδρία - που διαβάστηκε από τον πρόξενο της Ν. Γιουγκοσλαβίας Μπάζι Νίκολιτς,επειδή δεν ήταν δυνατόν να παραστούν οι ίδιοι λόγω του πολέμου και γι' αυτό ζήτησαν και την κατανόηση των συναγωνιστών τους Ελλήνων. "Ελπίζουμε - τόνιζαν στο μήνυμά τους - ότι όταν θα έχουμε υπερασπιστεί την πατρίδα μας από την επιδρομή, θα συνεχίσουμε τη γόνιμη και φιλική συνεργασία μας με ειρήνη".

"Σας ευχαριστούμε για τη στήριξη της οργάνωσής σας, καθώς και ολόκληρου του ελληνικού έθνους που δώσατε σταθερή αντίσταση στους επιδρομείς του ΝΑΤΟ και ΗΠΑ με τον τεράστιο μηχανισμό καταστροφής στόχων όπως, νοσοκομεία, σχολεία, παιδικούς σταθμούς, μοναστήρια, εργοστάσια, γεφύρια, μνημεία πολιτισμού, πανεπιστήμια, σκοτώνοντας πολίτες αδιακρίτως εθνικότητας και ηλικίας. Ο τερατώδης χιτλερικός ναζισμός, ήταν από μερικής άποψης περισσότερο ηθικός από τη μοναδική καταδίωξη που προκαλούν οι ΗΠΑ, χρησιμοποιώντας τον μηχανισμό του ΝΑΤΟ και την υποστήριξη των φασιστών όλου του κόσμου".

Προτείνουν τέλος, οι Γιουγκοσλάβοι αντιστασιακοί, να γίνει τον Σεπτέμβρη ή Οκτώβρη του 1999, συνδιάσκεψη της SUBNOR στη Σόφια, για να συζητηθεί το θέμα της θέσης των αντιφασιστών και βετεράνων του Β Παγκόσμιου Πολέμου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ