ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Απρίλη 1999
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δουλιές με φούντες... ανοίγει η κυβέρνηση

"Πράσινο φως" στη νομιμοποίηση της καλλιέργειας ινδικής κάνναβης άναψε ο υπουργός Γεωργίας, Γ. Ανωμερίτης,που χτες ανακοίνωσε ότι έκανε δεκτή τη σχετική θετική γνωμοδότηση του Β Τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για εναρμόνιση της χώρας με την κοινοτική νομοθεσία, που επιτρέπει και επιδοτεί την καλλιέργεια αυτή.

Η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που έγινε κατόπιν σχετικού αιτήματος του υπουργείου Γεωργίας, ανέφερε εκτός των άλλων: "Το Κοινοτικό Δίκαιο δεν επιτρέπει σ' ένα κράτος - μέλος να απαγορεύει την καλλιέργεια ποικιλιών κλωστικής κάνναβης (Gannabis Satiba L), που προβλέπονται στους κοινοτικούς κανονισμούς, με αποτέλεσμα να στερούνται οι ενδιαφερόμενοι καλλιεργητές των χορηγούμενων κοινοτικών ενισχύσεων". Και ουπουργός Γεωργίας, ενώ είχε περιθώρια να μην προχωρήσει στην απόφαση αυτή, το έπραξε χωρίς πολλά πολλά, πετώντας στον κάλαθο των αχρήστων την εθνική νομοθεσία: Νόμος 2161/93 περί "Καταπολέμησης της διάδοσης των ναρκωτικών, προστασίας των νέων και άλλες διατάξεις", σύμφωνα με το οποίο μέχρι σήμερα επιβάλλονται ποινές σε όποιον "καλλιεργεί ή συγκομίζει οποιοδήποτε φυτό του γένους Cannabis", χωρίς δηλαδή να γίνεται καμιά διάκριση μεταξύ των ποικιλιών του είδους αυτού.

Ωστόσο όμως, η συγκεκριμένη απόφαση του υπουργού Γεωργίας, που στην ουσία επιδιώκει να μετατρέψει τους αγρότες σε χασισοκαλλιεργητές και ανοίγει το δρόμο για την ανεξέλεγκτη καλλιέργεια ινδικής κάνναβης, δεν αποτελεί λύση για αναδιάρθρωση της καλλιέργειας μπροστά στα αδιέξοδα που δημιουργεί η ΕΕ και επιπλέον θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα από τη δράση άνομων συμφερόντων. Στη χώρα μας είναι γνωστό ότι το κλίμα είναι ξηροθερμικό, πράγμα που σημαίνει ότι ευνοείται η αύξηση της περιεκτικότητας της κάνναβης σε ουσίες που προκαλούν μέθη (τετραϋδροκανναβινόλη). Ο σχετικός κοινοτικός κανονισμός (619/71) αναφέρει ότι η τετραϋδροκανναβινόλη πρέπει να φτάνει το πολύ το 0,3%, αλλά όπως αναφέρουν γεωπόνοι, στη χώρα μας λόγω του κλίματος μπορεί να φτάσει το 0,7%. Και το ερώτημα είναι αν θα αποδώσουν... οι επιβαλλόμενοι αστυνομικοί έλεγχοι που αναφέρει ο σχετικός κοινοτικός κανονισμός, ή θα προκύψει ένα "όργιο καλλιέργειας και εμπορίας κάνναβης".

Εκτός αυτών, ούτε η επιδότηση που δίνεται από την ΕΕ στο συγκεκριμένο προϊόν δεν πρόκειται να εξασφαλίσει ικανοποιητικό εισόδημα στους καλλιεργητές. Μάλιστα η ΕΕ φέτος μείωσε την ενίσχυση στις 22.000 δραχμές το στρέμμα από 23.500 που ήταν πέρσι. Παράλληλα αποσιωπάται το γεγονός πως στη χώρα μας η καλλιέργεια κλωστικής κάνναβης δεν μπορεί να είναι βιώσιμη - αφού δεν υπάρχει καν εργοστάσιο επεξεργασίας - και το κόστος μεταφοράς σε άλλες χώρες της ΕΕ (π.χ. Γαλλία) είναι ασύμφορο. Ακόμα υπενθυμίζεται πως ένα ανάλογο εγχείρημα που είχε γίνει επί χούντας στην Κωπαϊδα απέτυχε παταγωδώς.

1ΤΕΔΚΝΑ
Εκλογές υπό περιορισμούς

Εκλογές για την ανάδειξη των νέων οργάνων της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων του νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ) και αντιπροσώπων στην Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) θα γίνουν την ερχόμενη Τρίτη. Οι εκλογές διεξάγονται σε ένα αντιδημοκρατικό πλαίσιο, διαμορφωμένο από το κυβερνών κόμμα, με στόχο τον πλήρη έλεγχο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τη φίμωση κάθε φωνής που αντιτίθεται στην κυρίαρχη πολιτική.

Συγκεκριμένα, οι εκλογές θα γίνουν στη γενική συνέλευση των Δημάρχων, των Κοινοταρχών και των Δημοτικών Συμβούλων της Αττικής. Θα διενεργηθούν βάσει Προεδρικού Διατάγματος, που εμπεριέχει ασάφειες και δε βοηθά στην αναλογικότερη αντιπροσώπευση του εκλογικού Σώματος. Το ΠΔ καταρτίστηκε και εφαρμόζεται από τα παραμάγαζα του ΠΑΣΟΚ στην ΚΕΔΚΕ. Αυτά τα παραμάγαζα σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών κατάφεραν, ώστε το υπουργείο να αποστείλει οδηγία για κατάρτιση ενός και μόνο ψηφοδελτίου από κάθε συνδυασμό, στο οποίο θα αναγράφονται τόσο οι υποψήφιοι για την ΤΕΔΚΝΑ όσο και για την ΚΕΔΚΕ. Αυτό αποσκοπεί στο "μάντρωμα" των προσκείμενων στο ΠΑΣΟΚ αιρετών. Δηλαδή, στο να ψηφίσουν αναγκαστικά ΠΑΣΟΚ και για τις δύο Ενώσεις και να μην αφεθούν περιθώρια διαρροής ψήφων, αν κάποιος επιθυμεί να ψηφίσει άλλους για την ΤΕΔΚΝΑ και άλλους για την ΚΕΔΚΕ.

Επιπλέον, αν κάποια παράταξη δε θέλει ή δεν μπορεί να καταρτίσει ψηφοδέλτιο για την ΤΕΔΚΝΑ, αλλά μπορεί ή θέλει για την ΚΕΔΚΕ δεν της επιτρέπεται.

Ενδεικτικό συνολικά της υποβάθμισης της συγκεκριμένης εκλογικής διαδικασίας από τους κυρίαρχους κύκλους είναι και το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι των παρατάξεων κλήθηκαν μόλις χτες, δηλαδή μια εργάσιμη μέρα πριν την ημέρα των εκλογών, για να εξετάσουν τα προβλήματα της εκλογικής διαδικασίας και να λύσουν - υποτίθεται - τις διαφορές που θα αναδειχτούν.

Σε αυτές τις συνθήκες παρουσιάζεται περισσότερο αναγκαία από ποτέ η ενίσχυση της "άλλης φωνής" στα συλλογικά όργανα της ΤΑ. Αυτής που συγκρούεται με την κυβερνητική αντίληψη για μετατροπή του θεσμού σε μακρύ χέρι της κεντρικής διοίκησης και φορομπήχτη σε βάρος των λαϊκών εισοδημάτων. Είναι αναγκαία η υπερψήφιση της "Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης",που στο ψηφοδέλτιό της περιλαμβάνει τους δημάρχους Γ. Πατσιλινάκο, Γ. Γιώγο, Ν. Ρογκάκο, Γ. Κατημερτζή και Χρ. Σκαμάκη και άλλους καταξιωμένους αιρετούς όπως η Β. Νικολαϊδου και ο Π. Βακαλόπουλος.

ΠΟΕ - ΟΤΑ
Ανέστειλε τις κινητοποιήσεις η πλειοψηφία

Ανέστειλε τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, που είχε αποφασίσει το Γενικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ - ΟΤΑ).

Μετά και την προχθεσινή συνάντηση με την υπουργό Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης Β. Παπανδρέου, η φιλοκυβερνητική πλειοψηφία του Γενικού Συμβουλίου - ΠΑΣΚΕ και "Αυτόνομη Παρέμβαση" - επέβαλε την αναστολή. Η ΔΑΚΕ πρότεινε να αποφασίσει το συνέδριο για κινητοποιήσεις.

Αντίθετα, η ΕΣΑΚ - ΟΤΑ, πρότεινε 10ήμερο προετοιμασίας με συνεχείς συνελεύσεις και συγκεντρώσεις των εργαζομένων στους χώρους δουλιάς και 48ωρες απεργίες 4 με 5 και 6 με 7 του Μάη.

Οπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΕΣΑΚ - ΟΤΑ, "εκτιμώντας την αγωνιστική κατάσταση που υπάρχει στον κλάδο και μην τρέφοντας αυταπάτες για την τακτική του υπουργείου, που μετά από μια 24ωρη και μια 48ωρη απεργία δηλώνει ανέτοιμο, ζήτησε να απαντήσουν οι εργαζόμενοι με κινητοποιήσεις. Πράγμα, που δεν έγινε δεκτό από την πλειοψηφία, η οποία έδωσε στην υπουργό το περιθώριο των 10 ημερών που ζήτησε. Παράλληλα, απέδειξε για ακόμα μία φορά, ότι δε διαθέτει την πολιτική βούληση και την ανάλογη αποφασιστικότητα για να οδηγήσει τον κλάδο των εργαζομένων των ΟΤΑ σε νικηφόρα αποτελέσματα".

ΠΕΝΘΟΣ

Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, παππού, αδελφό και θείο

ΠΕΤΡΟ ΜΠΑΡΑ

ετών 79

εκηδεύσαμε χθες Παρασκευή 23.4.99 από τον ιερό ναό Αγίας Σκέπης Παπάγου.Η σύζυγος: Ιωάννα.

Τα παιδιά: Αθηνά και Πέτρος, Παναγιώτης.

Ο εγγονός: Δημήτρης.

Οι αδελφές: Κατερίνα Μπάρα, Ρίτα Μπάρα.

Οι ανιψιοί: Βασίλης, Χαρά, Μαρίνα.

Οι λοιποί συγγενείς.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Την Κυριακή η Συνέλευση του ΣΦΕΑ

Η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) θα πραγματοποιηθεί ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ αύριο Κυριακή 25 - 4 - 99 στις 10 πμ,στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, 2ος όροφος, πλατεία Κάνιγγος). Τα θέματα της Συνέλευσης είναι: Απολογισμός δράσης του ΔΣ - Οικονομικός απολογισμός - Εκθεση Εξελεγκτικής Επιτροπής - Εγκριση του απολογισμού δράσης και του οικονομικού απολογισμού - Εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής - Εκλογή νέου 21μελούς Διοικητικού Συμβουλίου και νέας 3μελούς Εξελεγκτικής Επιτροπής.

Επέτειοι
  • Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αγωνιστών Μέσης Ανατολής (ΠΣΑΜΑ) διοργανώνει αύριο Κυριακή 25 - 4 - 99,στις 11 πμ,συγκέντρωση στο Πνευματικό Κέντρο Καισαριανής (Βρυούλων και Κλαζομενών), με σκοπό να προβάλει την αντιφασιστική δραστηριότητα των μελών του και να τιμήσει την επέτειο των 50 χρόνων από τον ηρωικό θάνατο του Μεσανατολίτη αντιφασίστα αγωνιστή Γιάννη Σαλά.
  • Το Παράρτημα ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ - ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ της ΠΕΑΕΑ θα τελέσει μνημόσυνο αύριο Κυριακή 25 - 4 - 99,στις 10.30 πμ,για να τιμήσει τη μνήμη των δύο πατριωτών Βασίλη Μελέτη και Ηλία Σπυρογιαννάκη,που δολοφονήθηκαν από τους Γερμανούς κατακτητές τον Απρίλη του 1943 στη θέση "Αγιος Φανούριος", καθώς και τη μνήμη των 43 πεσόντων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ της περιοχής.

Τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν που ξεκινά στις 8 πμ από την πλ. Κάνιγγος. Τηλ.: 8234.296 - 8229.952 - 3844.878.

"Επιδοτούν" το ξεχέρσωμα!

Να "διαφημίσει" το ξεχέρσωμα των χωραφιών και τη μείωση της αγροτικής παραγωγής έσπευσε χτες ο υπουργός Γεωργίας.

Ετσι έβγαλε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι παρατείνεται το πρόγραμμα "μακροχρόνιας παύσης εκμετάλλευσης γεωργικών γαιών" για την περίοδο 1998 - 2002. Κι όπως παρουσιάζεται το πράγμα από το υπουργείο Γεωργίας, δεν αποκλείεται σήμερα ο φιλοκυβερνητικός Τύπος να αναφέρει ότι η κυβέρνηση δίνει στους αγρότες άλλα 12,5 δισ δραχμές... Ομως πίσω από όλα αυτά υπάρχει η φανερή πρόθεση της κυβέρνησης να μειώσει την αγροτική παραγωγή στο πλαίσιο των σχετικών εντολών της ΕΕ. Ο υπουργός Γεωργίας προχώρησε στη συγκεκριμένη απόφαση, όχι επειδή νοιάζεται για τους αγρότες, αλλά επειδή το συγκεκριμένο πρόγραμμα της λεγόμενης "αγρανάπαυσης" που ξεκίνησε το 1996 και έχει 20ετή διάρκεια, δεν "περπάτησε" με βάση τις προσδοκίες της ΕΕ. Από τα 250.000 στρέμματα που ήταν η αρχική επιλέξιμη έκταση για αγρανάπαυση καλύφτηκαν μόνο τα 170.000 στρέμματα και ο υπουργός Γεωργίας έρχεται να ρίξει εκ νέου το "δόλωμα" για να βγουν εκτός καλλιέργειας και τα υπόλοιπα 70.000 στρέμματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ