ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Απρίλη 1999
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στη ρήξη και σύγκρουση με την ΕΕ η διέξοδος για τη γεωργία

Οι θέσεις του ΚΚΕ παρουσιάστηκαν χτες σε ημερίδα που έγινε στη Λάρισα

Οι θέσεις του ΚΚΕ για την κατάσταση στην ελληνική γεωργία και οι προοπτικές στα πλαίσια της "Ατζέντας 2000" και του ΠΟΕ παρουσιάστηκαν σε ημερίδα που διοργάνωσαν χτες στη Λάρισα, η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας και το Αγροτικό Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ.

Την ημερίδα άνοιξε ο Αποστόλης Πίτσαβος,μέλος της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ. Την κεντρική εισήγηση έκανε ο Σπύρος Στριφτάρης μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, ενώ παρεμβάσεις έκαναν οι Γιάννης Θεωνάς και Βαγγέλης Μπούταςευρωβουλευτής και βουλευτής Καρδίτσας, αντίστοιχα, του Κόμματος. Επίσης το λόγο πήραν και τοποθετήθηκαν ο Θ. Κοκκινούλης δήμαρχος Πλατυκάμπου, ο Γ. Πατάκης πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, ο Τ. Γιαννούλας πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας και πολλοί άλλοι εκπρόσωποι μαζικών φορέων και οργανώσεων της Θεσσαλίας. Παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Καρδίτσας Χρ. Τέγος,ο αντινομάρχης Λάρισας Γ. Κουμπούρης,ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας Τ. Τσόγκας,ο πρόεδρος Σωματείου Οικοδόμων Λάρισας Θ. Βαϊος,ο πρόεδρος της ΕΑΣ Φαρσάλων Θ. Τσαλόπουλος,ο πρόεδρος της ΟΑΣ Τρικάλαν "Η Ανοιξη" και δημοτικός σύμβουλος Φαρκαδώνας Σπύρος Τσιοτινός,ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μελισσοκόμων και πολλοί ακόμα εκπρόσωποι αγροτικών οργανώσεων και άλλων φορέων από όλη τη θεσσαλία.

Σε αδιέξοδο η γεωργία

Ο Σπύρος Στριφτάρης στην εισήγησή του, αναφερόμενος στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον αγροτικό τομέα, τόνισε ότι "δεκαοχτώ χρόνια εφαρμογής της ΚΑΠ στη χώρα μας τα αδιέξοδα της γεωργίας, αλλά και των μικρομεσαίων αγροτών είναι αδιαμφισβήτητα". Και την επισήμανση αυτή ανέπτυξε στη συνέχεια, παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία:

  • Ο μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της αγροτικής παραγωγής στα χρόνια αυτά είναι μόλις 0,4% και επιβεβαιώνει μια παρατεταμένη στασιμότητα. Η στασιμότητα αυτή σε σχέση με τις αυξανόμενες ανάγκες, αύξησε την εξάρτηση της χώρας μας σε διατροφικά προϊόντα κύρια από τις χώρες της ΕΕ, με αποτέλεσμα το συνολικό έλλειμμα του αγροτικού εμπορικού ισοζυγίου το 1997 να φτάσει στα 280,8 δισ. δραχμές, ενώ πριν από την ένταξη ήταν πλεονασματικό.
  • Η εξέλιξη του καθαρού αγροτικού εισοδήματος είναι χειρότερη από την εξέλιξη της αγροτικής παραγωγής, γιατί το κόστος παραγωγής, δηλαδή ο όγκος και οι τιμές των αγροτικών εφοδίων μηχανημάτων κ.α. αυξήθηκαν με γρηγορότερους ρυθμούς σε σχέση με τον όγκο, τις τιμές και τις επιδοτήσεις την αγροτικής παραγωγής. Αυτό καταμαρτυρεί και το γεγονός ότι το καθαρό αγροτικό εισόδημα μειώθηκε κατά 2,5% το 1996, 4,4% το 1997 και 3,9% το 1998.
  • Η αρνητική πορεία του καθαρού αγροτικού εισοδήματος είχε σαν αποτέλεσμα να ξεκληριστούν 193.000 μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά, δηλαδή το 19,3% των νοικοκυριών στην περίοδο 1981 - 1997.
  • Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των αγροτών και οι οφειλές χρεών που έχουν ρυθμιστεί ξεπερνούν το 1 τρισ. δραχμές, ενώ το 30% των αγροτών μόνιμα ή προσωρινά αδυνατεί να πληρώσει εμπρόθεσμα τις οφειλές του, με αποτέλεσμα τα χρέη των αγροτών να έχουν αναδειχτεί σ' ένα από τα κυρίαρχα αγροτικά προβλήματα. Και η πρόσφατη "ρύθμιση" που αναγκάστηκε να κάνει η κυβέρνηση, κάτω από την πίεση των αγροτικών κινητοποιήσεων, ούτε καν θα ανακουφίσει τη συντριπτική πλειοψηφία των χρεωμένων αγροτών.
  • Το ίδιο ισχύει για τις συνεταιριστικές οργανώσεις που οδηγούνται στη διάλυση και τη χρεοκοπία.

Συνεχίζοντας ο Σπ. Στριφτάρης πρόσθεσε: "Με τη νέα ΚΑΠ που εφαρμόστηκε μετά το 1992 στα πλαίσια της ΟΝΕ, σχετίζεται άμεσα και η συμφωνία της ΓΚΑΤΤ που εφαρμόζεται μετά το 1995, η οποία μείωσε δραστικά τις επιδοτήσεις και τον όγκο των επιδοτούμενων εξαγωγών σε όλα τα αγροτικά προϊόντα, με αποτέλεσμα να χαθούν σημαντικές διεθνείς αγορές για τα αγροτικά προϊόντα της χώρας μας". Η αρνητική εξέλιξη της γεωργίας, όμως θα επιταχυνθεί με την"Ατζέντα 2000" και τη νέα συμφωνία του ΠΟΕ. "Και αυτό θα συμβεί - όπως υπογράμμισε ο Σπ. Στριφτάρης - γιατί θα μειωθεί σημαντικά η στήριξη της γεωργίας και θα φιλελευθεροποιηθεί πιο πολύ το διεθνές εμπόριο των αγροτικών προϊόντων. Ομως η ελληνική κυβέρνηση, για άλλη μια φορά, χειροκρότησε αυτές τις περικοπές και τις χαρακτήρισε σαν μεγάλη επιτυχία, με τη δικαιολογία ότι μπορούσε να ήταν και χειρότερες. "

Σέρνονται στο άρμα της ΕΕ

Ακολούθως ο Σπ. Στριφτάρης προχώρησε στην καταγγελία των κομμάτων που σέρνονται στο άρμα της ΕΕ τονίζοντας ανάμεσα σε άλλα: "Οι κυβερνήσεις και τα κυβερνητικά κόμματα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συμφωνούν απόλυτα με τα κριτήρια και τις επιλογές της ΕΕ, επειδή εξυπηρετούν τα ίδια ταξικά συμφέροντα και έχουν τις ίδιες κοινωνικές αναφορές στην ΕΕ. Δηλαδή τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών. Στην κατεύθυνση αυτή χρησιμοποιούν όλα τα μέσα για να καταστείλουν τις αγροτικές κινητοποιήσεις όταν είναι στην κυβέρνηση (ΜΑΤ, "αγροτοδικεία" κ.ά.) και κάνουν ό,τι μπορούν για να υπονομεύσουν τις αγροτικές κινητοποιήσεις όταν είναι στην αντιπολίτευση (π.χ. ΝΔ για τις μορφές πάλης)". Και συνέχισε: "Ο ΣΥΝ θεωρεί τον εαυτό του από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της ΚΑΠ και της ΕΕ. Κάνει ό,τι μπορεί για να εξωραϊσει την ΚΑΠ, προβάλλει αποπροσανατολιστικά τα κοινοτικά κονδύλια και κατηγορεί τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για τις διαχειριστικές τους ανικανότητες. Το ΔΗΚΚΙ, ενώ καταγγέλλει τις αρνητικές συνέπειες της "Ατζέντας 2000" και της συμφωνίας της ΓΚΑΤΤ, αποδέχεται τη γενικότερη επιλογή της ΕΕ, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζονται ή και να ακυρώνονται οι οποιεσδήποτε καταγγελίες".

Ξεκάθαρη θέση

Καταλήγοντας ο Σπ. Στριφτάρης ανέπτυξε τις θέσεις του ΚΚΕ υπογραμμίζοντας τα εξής: "Το ΚΚΕ έχει ξεκάθαρη άποψη και θέση για το χαρακτήρα και τους στόχους της ΕΕ. Ο χαρακτήρας αυτός διαπερνάει όλες τις φάσεις εξέλιξης της ΕΕ και όλες τις επιμέρους πολιτικές των ΚΑΠ, ΟΝΕ, "Ατζέντας 2000", Λευκής Βίβλου κλπ. Το ΚΚΕ πιστεύει ότι για να αντιστραφεί αυτή η αρνητική πορεία, για να προστατευτεί η αγροτική παραγωγή, για να εξασφαλιστεί το εισόδημα και η επιβίωση των μικρομεσαίων αγροτών, χρειάζεται ρήξη και σύγκρουση με την ΕΕ και απαραίτητη προϋπόθεση για τη σύγκρουση αυτή είναι η δημιουργία του δημοκρατικού αντιμονοπωλιακού - αντιιμπεριαλιστικού μετώπου".

Προβλήματα αντιμετωπίζουν οι σιτοπαραγωγοί

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Προ των ευθυνών της θέτει την κυβέρνηση το ΚΚΕ, για τις ολέθριες επιπτώσεις που επιφέρουν στους σιτοπαραγωγούς της χώρας, η πολιτική της και οι αντιαγροτικές αποφάσεις των Βρυξελλών. Σε Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του Κόμματος Σταύρος Παναγιώτου,τονίζεται ότι εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθείται οι σιτοπαραγωγοί αντιμετωπίζουν πολλά και μεγάλα προβλήματα και καλείται η κυβέρνηση να πάρει άμεσα και συγκεκριμένα μέτρα.

Οπως επισημαίνεται στην Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ, οι σιτοπαραγωγοί λόγω των εξευτελιστικών τιμών έχουν στις αποθήκες απούλητες μεγάλες ποσότητες σκληρού σιταριού από την περσινή σοδειά. Η κυβέρνηση με την πολιτική υποτέλειας στα επιτελεία των Βρυξελλών, ήρθε να τους προσθέσει ένα ακόμα πρόβλημα: Πέρσι δέχτηκε τη μείωση της εθνικής ποσόστωσης στο σκληρό σιτάρι κατά 3 εκατ. στρέμματα (κατέβηκε στα 6.170.000.000 στρέμματα) με αποτέλεσμα φέτος να υπάρχει υπέρβαση κατά 256.000 στρέμματα (σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας) και χιλιάδες σιτοπαραγωγοί καλούνται να πληρώσουν βαρύ ευρωπρόστιμο. Εκτός αυτών, η συμφωνία της κυβέρνησης στην "Ατζέντα 2000" θα επιφέρει πρόσθετη μείωση των τιμών στα δημητριακά κατά 15%.

Ολα τα παραπάνω, τονίζεται στην Επίκαιρη Ερώτηση, σε συνδυασμό με τη ραγδαία αύξηση του κόστους παραγωγής, θα οδηγήσουν τους μικρομεσαίους σιτοπαραγωγούς σε δραστική μείωση του εισοδήματος και στο ξεκλήρισμά τους.

Το τρίτο "πακέτο" κοροϊδίας

Την πρόταση για το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Συρρίκνωσης των μικρομεσαίων αγροτών, ανακοίνωσε το υπουργείο Γεωργίας

Να ρίξει άλλη μια φτυαριά στάχτη στα μάτια των μικρομεσαίων αγροτών επιχείρησε το υπουργείο Γεωργίας, ανακοινώνοντας για λόγους δημιουργίας εντυπώσεων ότι διεκδικεί 4 τρισ. δραχμές από το Γ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (ΚΠΣ).

Ομως, πίσω από αυτές τις διαφημιστικές "πατέντες" της κυβέρνησης, και στην προκειμένη περίπτωση του υπουργείου Γεωργίας, υπάρχει η ωμή πραγματικότητα, που αποδεικνύει ότι οι μικρομεσαίοι αγρότες δεν έχουν σε τίποτα να ωφεληθούν, ανεξάρτητα από το ποιο θα είναι το τελικό ύψος του τρίτου "πακέτου" για τη γεωργία. Γιατί πρόκειται για ένα ψευτο - "πακέτο", που θα δοθεί ως πενιχρό "αντιστάθμισμα" για τις καταστροφικές επιταγές της "Ατζέντας 2000", στη διάρκεια της εξαετίας 2000 - 2006. Αλλωστε το ίδιο ίσχυσε και μέχρι τώρα με τα δύο προηγούμενα "πακέτα Ντελόρ" και οι όποιες ψευτοελπίδες δημιουργούνται εντέχνως τώρα από την κυβέρνηση για το Γ ΚΠΣ, το οποίο αρχικά βαφτίστηκε ως "πακέτο Σαντέρ" και ενδεχομένως τώρα να προκύψει ως "πακέτο Πρόντι", είναι σίγουρο ότι θα αποδειχτούν απατηλές. Επί της ουσίας πάντως είναι βέβαιο ότι το τελικό ύψος του ποσού που θα εγκριθεί για τη γεωργία από το Γ ΚΠΣ θα είναι κατά πολύ μικρότερο από τα 4 τρισ. δραχμές που ανακοινώθηκαν χτες. Κι αυτό επειδή το συνολικό "πακέτο" προβλέπει το πολύ 15 τρισ. δραχμές για όλους τους τομείς της χώρας (στα ποσά αυτά περιλαμβάνεται και η ιδιωτική συμμετοχή), ενώ από την άλλη τα επιτελεία των Βρυξελλών ήδη ακονίζουν τα μεγάλα ψαλίδια. Εκτός αυτών, το όποιο "κουτσουρεμένο" ποσό προκύψει τελικά, είναι δεδομένο ότι δε θα αφορά τους μικρομεσαίους αγρότες και την ανάπτυξη των αγροτικών καλλιεργειών. Ηδη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας δηλώνει ότι τα μεγαλύτερα κονδύλια του Γ ΚΠΣ θα διατεθούν στον τομέα της μεταποίησης και εμπορίας γεωργικών προϊόντων (δηλαδή θα δοθούν στους εμπόρους και τους βιομηχάνους), καθώς και στην ολοκληρωμένη ανάπτυξη της υπαίθρου. Το τελευταίο σημαίνει ότι στο πλαίσιο των καταστροφικών επιταγών της "Ατζέντας 2000" θα χρηματοδοτηθεί το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και θα ενισχυθούν τομείς εξωγεωργικής απασχόλησης όπως ο αγροτοτουρισμός, η οικοτεχνία κ.ά., που σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να συμβάλουν στην ανάπτυξη της υπαίθρου. Παράλληλα, στο πλαίσιο της δραστικής συρρίκνωσης του αγροτικού πληθυσμού, η πρόταση του υπουργείου Γεωργίας για το Γ ΚΠΣ προβλέπει μεγάλα ποσά για την πρόωρη συνταξιοδότηση των αγροτοκτηνοτρόφων, την απόσυρση και καταστροφή των αλιευτικών σκαφών και στο όνομα της πολιτικής γης προωθεί "παχυλά" κίνητρα για τη συγκέντρωση των χωραφιών στα χέρια λίγων επιχειρηματιών μεγαλοαγροτών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ