ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Απρίλη 1999
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΟΤΣΑΛΑΝ
Συγκάλυψη και κουκούλωμα

Αποχώρησε από τις εργασίες της Επιτροπής ο Αχ. Κανταρτζής μετά την απόφαση της πλειοψηφίας να μην κληθούν ουσιαστικοί μάρτυρες της υπόθεσης

Καταγγέλλοντας την τακτική του κουκουλώματος και της πλήρους συγκάλυψης των κυβερνητικών ευθυνών για την παράδοση του Οτσαλάν στα χέρια της Τουρκίας από την πλειοψηφία της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζής αποχώρησε από τις διαδικασίες της.

Σε σχετική δήλωση αναφέρει:

"Το ΚΚΕ από την αρχή της συγκρότησης της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση Οτσαλάν - παρότι εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για το αν υπήρχαν ειλικρινείς προθέσεις από την κυβέρνηση να ριχτεί άπλετο φως στο όλο ζήτημα - πήρε μέρος στη λειτουργία της Επιτροπής, κάνοντας προσπάθειες να εξεταστούν σε βάθος όλα τα γεγονότα και όλα τα στοιχεία της υπόθεσης.

Δυστυχώς αυτό δεν έγινε δυνατό, γιατί η κυβερνητική πλειοψηφία στην Εξεταστική Επιτροπή, εκτελώντας άνωθεν εντολές, παρεμπόδισε το έργο της Επιτροπής. Συγκεκριμένα:

- Τις προηγούμενες ημέρες σε συμπαιγνία με την κυβέρνηση επέτρεψε ουσιαστικά στον πρώην διοικητή της ΕΥΠ Χ. Σταυρακάκη να αρνηθεί να καταθέσει, αρνούμενη στην Επιτροπή τη δυνατότητα να ασκήσει τα δικαιώματά της, όπως προτείναμε (δηλαδή σύλληψη του Σταυρακάκη και παραπομπή στον εισαγγελέα).

- Απέκλεισε επίσης από τον κατάλογο των μαρτύρων τον Τζορτζ Αριστείδου,που φέρεται σαν Κύπριος επιχειρηματίας και διαδραμάτισε σοβαρό ρόλο σε κρίσιμα σημεία της όλης υπόθεσης.

- Αποκορύφωμα όμως της απαράδεκτης και προκλητικής στάσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας ήταν η άρνησή της να εξεταστούν σαν μάρτυρες μεταξύ των άλλων και η κ. Ντιλάν και οι άλλες δύο Κούρδισσες συντρόφισσες του Οτσαλάν, που πρότεινε το ΚΚΕ.

- Ταυτόχρονα απέρριψε το αίτημά μας να κατατεθούν από το υπουργείο Εξωτερικών και την ΕΥΠ στην Εξεταστική Επιτροπή όλα τα έγγραφα που έχουν σχέση με την υπόθεση του Οτσαλάν.

Μετά από όλα αυτά δε μένει καμία αμφιβολία για το πώς εννοεί η κυβερνητική πλειοψηφία στην Επιτροπή και η κυβέρνηση το ρόλο της Επιτροπής και την έρευνα σε βάθος. Πρόκειται για πλήρη συγκάλυψη,για κουκούλωμα μιας υπόθεσης που συγκλόνισε την κοινή γνώμη και αποτέλεσε ένα από τα πιο κρίσιμα πολιτικά ζητήματα το τελευταίο διάστημα. Η στάση αυτή αποτελεί περιφρόνηση και του ελληνικού λαού και του Ελληνικού Κοινοβουλίου και επιβεβαιώνει το ρόλο της κυβέρνησης στην παράδοση του Οτσαλάν.

Για όλους αυτούς τους λόγους δεν μπορούμε να συμμετέχουμε σε ένα "στημένο παιχνίδι" αποχωρούμε από τις διαδικασίες της Εξεταστικής Επιτροπής και θα καταθέσουμε το δικό μας πόρισμα".

Αντί να απολογηθεί για τη στάση του ο πρόεδρος της Επιτροπής Χ. Ροκόφυλλος,μία στάση ουσιαστικής συγκάλυψης της υπόθεσης, δήλωσε ότι η αποχώρηση του ΚΚΕ ήταν "προσχηματική", έγινε "εσκεμμένα" και με "δυσφημιστικό τρόπο για την Επιτροπή".

Μετά την άρνηση της κλήσης κρίσιμων μαρτύρων και πιστή στην τακτική της συγκάλυψης, η πλειοψηφία της Επιτροπής αποφάσισε να ολοκληρωθούν χτες οι εργασίες της Επιτροπής με την εξέταση του πρώην υπουργού Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Α. Παπαδόπουλου.

Σήμερα οι βουλευτές της ΝΔ θα καταθέσουν μήνυση κατά του πρώην διοικητή της ΕΥΠ, ζητώντας τη δίωξή του, επειδή αρνήθηκε να καταθέσει στην Επιτροπή επικαλούμενος λόγους "εθνικού συμφέροντος".

Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Προσπάθεια καθησυχασμού των αγορών

Οι επιπτώσεις των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία στην οικονομία, οι προοπτικές της ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ και στο πλαίσιο αυτό τα πρόσφατα δημοσιεύματα του Τύπου περί πολιτικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ, συζητήθηκαν στη χτεσινοβραδινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη με τον Γ. Παπαντωνίου.

Μετά το τέλος της συνάντησης και σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει τις "αγορές", ο Γ. Παπαντωνίου δήλωσε ότι "οι επιπτώσεις στην οικονομία από την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο δε θα επηρεάσουν σε τίποτα την πορεία της χώρας προς την ΟΝΕ", ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε ότι "θα πρέπει να εθιστούμε στην ιδέα ότι θα υπάρχει μία συνέχεια στις επιχειρήσεις χωρίς χερσαίες επεμβάσεις", καθώς και ότι "η ελληνική οικονομία υφίσταται κάποιο κόστος κυρίως στον τουρισμό στη Β. Ελλάδα και στις εξαγωγές".

Στις κατ' ιδίαν όμως συζητήσεις οι κυβερνητικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι οι ΝΑΤΟικές επιθέσεις κατά της Γιουγκοσλαβίας και η διάρκειά τους είναι ο μεγάλος αστάθμητος παράγοντας στις οικονομικές εξελίξεις και εκφράζουν φόβους ότι η παράταση του ακήρυχτου πολέμου μπορεί να τινάξει στον αέρα τα περιβόητα κριτήρια "σύγκλισης" και κατά συνέπεια να ακυρώσει τον ίδιο τον "εθνικό" στόχο της ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ. Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος, που η κυβέρνηση Σημίτη επιχειρεί να εξαργυρώσει τις πολύτιμες υπηρεσίες που προσφέρει στη ΝΑΤΟική πολεμική μηχανή με την επίτευξη άμεσης πολιτικής συμφωνίας για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ.

Η διαρροή όμως των πληροφοριών περί πολιτικής συμφωνίας, τις οποίες παράγοντες του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος "χρεώνουν" στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, έχουν δημιουργήσει δυσφορία στο Μαξίμου, επειδή, όπως υποστηρίζουν, μπορούν να εκληφθούν από τις "αγορές" σαν ομολογία αδυναμίας της ελληνικής κυβέρνησης, κάτι που μπορεί να επιδεινώσει το βεβαρημένο ήδη κλίμα στην οικονομία. Ο μεγάλος φόβος της κυβέρνησης είναι η συμπεριφορά των ξένων, ιδίως αμερικανικών τραπεζών, οι οποίες κατέχουν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, που αγγίζουν τα 20 τρισ. δραχμές. Το τεράστιο αυτό ποσό μπορεί να αποτελέσει μοχλό κερδοσκοπίας, ή ακόμα και - στη δυσμενέστερη περίπτωση γενικότερης αποσταθεροποίησης στα Βαλκάνια - να δημιουργήσει ακόμα σοβαρότερα προβλήματα σε περίπτωση μαζικών ρευστοποιήσεών τους.

Στη συνάντηση των δύο κυβερνητικών στελεχών, θεωρείται βέβαιο ότι εξετάστηκαν και ζητήματα που συνδέονται με τη συνάντηση που θα έχει την επόμενη Δευτέρα ο Γ. Παπαντωνίου με τους κυριότερους μεγαλοεπιχειρηματίες της χώρας, όπως επίσης και το περιβόητο θέμα των "δράσεων" που πρέπει να αναληφθούν από την ελληνική πλευρά στα πλαίσια του προγράμματος ανοικοδόμησης των Βαλκανίων, μέσω του οποίου οι κυβερνώντες ελπίζουν να διαχειριστούν μέρος των σχετικών κονδυλίων.

ΜΠΡΑΧΑΜΙ
Σήμερα η πολιτική συγκέντρωση του ΚΚΕ

Οι ΚΟ Αγίου Δημητρίου Μπραχαμίου διοργανώνουν πολιτική συγκέντρωση σήμερα Πέμπτη, 29/4/99, στις 8 μμ, στο Ηρώο του Δήμου Αγ. Δημητρίου (πεζόδρομος Αλκινόου - ΙΚΑ),με θέμα τις σοβαρές εξελίξεις που ξετυλίγονται τον τελευταίο καιρό. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Ορέστης Κολοζώφ,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

"902 TV"
Για την εργατική Πρωτομαγιά

Συζήτηση για "Το γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς" παρουσιάζει η τηλεόραση του "902" σήμερα Πέμπτη 29/4, στις 10.00 μμ, στην εκπομπή "Με άποψη".

Ο δημοσιογράφος Κ. Καραχάλιος, φιλοξενεί τα μέλη της Γραμματείας του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου: Δημήτρη Αγκαβανάκη και Πολύβιο Τσίρκα και τον Γ. Σταυρόπουλο,στέλεχος του ΠΑΜΕ.

Απορρίφθηκε η άρση ασυλίας του Β. Κεδίκογλου

Με 150 ψήφους κατά, 51 υπέρ, 4 παρών, 3 λευκά και 2 άκυρα, απορρίφθηκε στη χθεσινή ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής η εισαγγελική πρόταση για την άρση της ασυλίας του βουλευτή Εύβοιας του ΠΑΣΟΚ, Βασίλη Κεδίκογλου, μετά από τις μηνήσεις για συκοφαντική δυσφήμιση και πλαστογραφία που άσκησε εναντίον του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ευάγγελος Γιαννόπουλος, με αφορμή την αμφισβήτηση του αντιστασιακό του παρελθόντος από τον βουλευτή. Παρόντες ήταν 207 βουλευτές, ενώ απορρίφθηκαν και οι αιτήσεις άρσης ασυλίας των βουλευτών, Π. Ψωμιάδη, Σ. Κούβελα και Ε. Ζαμπουνίδη.

Στο μεταξύ, η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) με χτεσινή ανακοίνωσή της αποδοκιμάζει τους χαρακτηρισμούς του βουλευτή Β. Κεδίκογλου κατά του εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκίδας κ. Αγγελή, με αφορμή σχετική Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή.

Η ΕΔΕ στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι ο κ. Αγγελής διακρίνεται για το ήθος, την εντιμότητα και την αφοσίωσή του στα δικαστικά καθήκοντα και πως χαρακτηρισμοί, όπως του Β. Κεδίκογλου, δείχνουν καταφρόνηση στους δικαστικούς λειτουργούς.

Πάλι η καραμέλα της κατασκοπίας...

Ελεύθεροι αφέθηκαν χτες, μετά την απολογία τους στον τακτικό ανακριτή, τρεις δημοσιογράφοι του "Ελεύθερου Τύπου", οι οποίοι, κατά την προσφιλή τακτική του υπουργείου Εξωτερικών, αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της "κατασκοπίας" και της "παραβίασης μυστικών της Πολιτείας"! Πρόκειται για τους Γ. Κύρτσο,Π. Κασσιμάτη και Γ. Χαρβαλιά,που διώκονται για τη δημοσίευση "απόρρητων" εγγράφων του ΥΠΕΞ, σχετικά με το ρόλο της ελληνικής κυβέρνησης στο βρώμικο πόλεμο του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία. Τα έγγραφα αυτά αποκαλύπτουν την ευθυγράμμιση της κυβέρνησης με όλες τις ΝΑΤΟικές αποφάσεις, που στόχο έχουν την ισοπέδωση μιας ανεξάρτητης και κυρίαρχης χώρας και τον εξανδραποδισμό του περήφανου λαού της.

Και παλαιότερα το ΥΠΕΞ, επί υπουργίας Πάγκαλου, είχε παραπέμψει στα δικαστήρια δημοσιογράφους, επειδή τόλμησαν είτε να σχολιάσουν την πολιτική υποτέλειας της παρούσας κυβέρνησης είτε να αποκαλύψουν τη "μυστική διπλωματία", στην οποία κατά καιρούς επιδίδεται. Ευτυχώς, η Δικαιοσύνη μπόρεσε στις περιπτώσεις εκείνες να ξεχωρίσει την κριτική από τη συκοφαντία και το δημοσιογραφικό καθήκον ενημέρωσης της κοινής γνώμης από την κατασκοπία και να κρίνει ότι οι κατηγορούμενοι δεν είναι ούτε συκοφάντες ούτε κατάσκοποι, αλλά απλώς κάνουν σωστά τη δουλιά τους.

Προσφέρουν για τη μάχη των ευρωεκλογών
  • Ο Βασίλης Επιτρόπου προσφέρει 150.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Πειραϊκής Χερσονήσου, στη μνήμη των αγωνιστών συντρόφων του Α. ΑΜΠΑΤΙΕΛΟΥ,Μ. ΤΖΑΒΑΡΗ,Γ. ΚΑΤΣΙΚΑΡΟΥ,Ν. ΔΑΜΙΓΟΥ,Β. ΣΠΑΝΟΥ,της αγωνίστριας ΤΑΣΙΑΣ ΓΑΡΑΜΑΝΙΔΟΥ και του αγωνιστή Β. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ.
  • Οι Γιώργος και Μαρή προσφέρουν 52.000 δρχ.
  • Ο Σαράντος προσφέρει 8.000 δρχ.
  • Η Μαριγούλα Μαυρίκου προσφέρει 5.000 δρχ.
  • Η Σοφία προσφέρει 5.000 δρχ.
  • Ο Θανάσης Κουρνούπης προσφέρει 30.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ ΟΤΕ.
  • Ενας οπαδός του ΚΚΕ προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Τριανδρίας, 10.000 δρχ.
  • Ο Παντελής Καραβασίλης από το Γεωργικό Καρδίτσας προσφέρει 5.000 δρχ.
  • Ο αντιστασιακός Μανόλης Πατεράκης,λογοτέχνης, προσφέρει 10.000 δρχ. ως δεύτερη δόση.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Πολιτική Εξόρμηση του ΚΚΕ

Στο πλαίσιο της Πολιτικής Εξόρμησης του Κόμματος, η ΚΟ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ οργανώνει:

Σήμερα Πέμπτη:

- Στις 7.30 μμ θα πραγματοποιηθεί πικετοφορία στα Κουφάλια.

- Στις 7.30 μμ κλιμάκιο της ΚΟΘ θα περιοδεύσει στις πρώην Κοινότητες της Σουρωτής, Αγίας Παρασκευής, Ρύσιου και Ταγαράδων.

- Στις 7.30 μμ συγκέντρωση στον Αγιο Παντελεήμονα Πολίχνης.

- Στις 7 μμ περιοδεία στη Νέα Κρήνη.

Αύριο Παρασκευή 30 του Απρίλη:

- Θα πραγματοποιηθεί, στις 8 μμ,συγκέντρωση στα Κύμινα με ομιλητή τον Χρήστο Κόφφα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ