ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Απρίλη 1999
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στάσεις εργασίας σε λεωφορεία και τρόλεϊ

Ακίνητα θα παραμείνουν σήμερα τα τρόλεϊ, από τις 10 π.μ. μέχρι τις 3 μ.μ. και τα αστικά λεωφορεία από τις 11 π.μ. μέχρι τις 3 μ.μ., λόγω στάσεων εργασίας των εργαζομένων σε ΗΛΠΑΠ και ΕΘΕΛ.

Τις ίδιες ώρες συγκαλούνται γενικές συνελεύσεις και των δύο κλάδων για να καθορίσουν οι εργαζόμενοι την περαιτέρω στάση τους.

Η διοίκηση της Ενωσης Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ, που κήρυξε τη νέα στάση εργασίας, αντιδρώντας στην εφαρμογή των νέων κανονισμών εργασίας, με τα εξοντωτικά ωράρια μέχρι και 12 ώρες τη μέρα, με ανακοίνωσή της καταγγέλλει κυβέρνηση και διοίκηση για αδιάλλακτη στάση στην εφαρμογή των αντεργατικών - αντισυνταγματικών κανονισμών εργασίας!

Η πλειοψηφία στην ηγεσία του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ κήρυξε τις στάσεις εργασίας, που άρχισαν στις 15 Απρίλη και λήγουν σήμερα, με αίτημα να εφαρμοστεί, με κάποιες μικροβελτιώσεις, η κυβερνητική πολιτική!

Με το... αίτημα αυτό διαφωνούν ριζικά οι εκπρόσωποι της ΔΑΣ και της ΑΣΚΕ, οι οποίοι, ωστόσο, επισημαίνουν ότι είναι ανάγκη να συγκροτηθεί ευρύ αγωνιστικό μέτωπο εργαζομένων και επιβατικού κοινού, με στόχο την ανατροπή της αντισυγκοινωνιακής - αντεργατικής κυβερνητικής πολιτικής.

Σημειώνεται ότι στην τελευταία γενική συνέλευση των εργαζομένων στην ΕΘΕΛ, οι εκπρόσωποι των δύο παρατάξεων κατήγγειλαν την πλειοψηφία της ΠΑΣΚΕ και τις "ουρές" της ΔΗΚΕ, ΔΑΚΕ και "Αυτόνομη Παρέμβαση" στο Συνδικάτο, υπογραμμίζοντας ότι αντί να κηρύξουν απεργιακές κινητοποιήσεις ρήξης και σύγκρουσης με την καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης, "απαιτούν" την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής!

Στις 15 του Ιούνη ξεκινούν οι εξετάσεις στη Β' Λυκείου

Εξοντωτικό είναι για τους μαθητές της Β Λυκείου το πρόγραμμα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, το οποίο χτες ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας. Ακόμα και από τη δομή του το πρόγραμμα των εξετάσεων αναδεικνύει το σκληρό και ταξικό του χαρακτήρα. Οι εξετάσεις ξεκινούν στις 15 Ιούνη με Ιστορία γενικής παιδείας και ολοκληρώνονται στις 29 Ιούνη με Αρχαία Ελληνικά και Χημεία για τη θεωρητική και θετική κατεύθυνση αντίστοιχα.

Οπως επισημαίνεται από το υπουργείο Παιδείας, τα μαθήματα επιλογής και το μάθημα Τεχνολογία Επικοινωνιών δε θα εξεταστούν με το ενιαίο σύστημα μόνο για το τρέχον έτος 1999. Οι μαθητές θα εξετάζονται καθημερινά, ακόμα και τα Σάββατα, και η εξέταση θα ξεκινά στις 8 το πρωί (όμως οι μαθητές πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 7.30 π.μ.). Η διάρκεια της εξέτασης κάθε μαθήματος είναι 3 ώρες, εκτός του μαθήματος των Νέων Ελληνικών, για το οποίο η διάρκεια εξέτασης ορίζεται σε 6 ώρες επειδή συνεξετάζονται και τα δύο σκέλη του μαθήματος αυτού (Νεοελληνική Γλώσσα - Λογοτεχνία).

"Το πρόγραμμα μπορεί να βγήκε, ουσιαστικά όμως οι εξετάσεις δεν μπορούν να γίνουν και η ύλη δεν καλύπτεται ομαλά. Το εκπαιδευτικό κίνημα όμως δεν έχει πει τον τελευταίο του λόγο για την κατάργηση του αντιεκπαιδευτικού νόμου και θα συνεχίσει τους αγώνες", δήλωσε σχολιάζοντας τις χτεσινές ανακοινώσεις του υπουργείου ο εκπρόσωπος της ΔΕΕ στο ΔΣ της ΟΛΜΕ, Σ. Σάββας.

Το μεγαλείο της αντίστασης και η καταισχύνη της υποταγής

Επιστολή του σχολικού συμβούλου Γιάννη Βαγενά προς τους δασκάλους για την ανάγκη διαπαιδαγώγησης των παιδιών στο πνεύμα της ειρήνης και της ανεξαρτησίας

"Η αναγόρευση γκάνγκστερς και ληστών ως εγγυητών του δικαίου και της ασφάλειας της ανθρωπότητας από τη μία και η ηρωική αντίσταση ενός μικρού, αλλά τρανού, θεόρατου λαού από την άλλη, αποτελούν πέραν των άλλων, επίκαιρο και πρόσφορο υλικό για τη διαπαιδαγώγηση της νέας γενιάς".Με τα λόγια αυτά ξεκινά επιστολή που έστειλε ο σχολικός σύμβουλος Γιάννης Βαγενάς προς τους Συλλόγους Διδασκόντων και Γονέων των Σχολείων 4ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά, προτείνοντάς τους να διαπαιδαγωγηθεί η νέα γενιά στο πνεύμα της ειρήνης, της ανεξαρτησίας και της αντίστασης.

Στην επιστολή, την οποία κοινοποιεί προς το υπουργείο Παιδείας - Διεύθυνση Σπουδών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, το Σύλλογο Δασκάλων και την Ενωση Γονέων Νίκαιας, ο Γ. Βαγενάς τονίζει ότι "ενεργούν άριστα όλοι εκείνοι οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς που διαπαιδαγωγούν τα παιδιά τους στο πνεύμα της ειρήνης, της ανεξαρτησίας και της αντίστασης", υπογραμμίζοντας ότι ο εκπαιδευτικός ως παιδαγωγός επιτελεί το καθήκον του, επιμένουν να αναφέρονται σε κεντρικά ζητήματα όπως:

  • Στο μεγαλείο της αντίστασης και στην καταισχύνη της υποταγής, θυμίζοντας στιγμές από την Ελληνική Ιστορία.
  • Στις πολυεθνικές που βρίσκονται πίσω από κυβερνήσεις και ηγέτες μαριονέτες.
  • Στην τελευταία ανακοίνωση της UNESCO ότι 358 άτομα έχουν εισόδημα όσο ο μισός πληθυσμός της Γης.
  • Στην ανεργία, στην πείνα, στη δυστυχία, στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.
  • Στις τεράστιες δαπάνες του πολέμου από τη μία που πληρώνουν οι λαοί και στα τεράστια κέρδη των εμπόρων και πλασιέ των όπλων από την άλλη.
  • Στο τεράστιο χάσμα λαών και κυβερνήσεων με πιο τρανό παράδειγμα τη χώρα μας.
  • Στη λογική ξεπουλημένων ηγετών ότι προέχει η ελευθερία που βασίζεται στην οικονομική ισχύ του κράτους των ισχυρών του πλούτου.
  • Στη μόλυνση του περιβάλλοντος.

Επισημαίνει επίσης, ότι ενεργούν από παιδαγωγική σκοπιά με τον καλύτερο τρόπο, εκείνοι οι Εκπαιδευτικοί που πέραν των άλλων (συζητήσεις, παράδειγμα των ίδιων κλπ.) επιμένουν και μεριμνούν για την ενεργητική συμμετοχή των παιδιών (συμβολική και στα μέτρα των δυνατοτήτων τους) τόσο σε πορείες και εκδηλώσεις ειρήνης, όσο και σε εκδηλώσεις αλληλεγγύης σε δοκιμαζόμενους λαούς.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Προαγγελία διάλυσης

Για τους "κραδασμούς" από την κυβερνητική πολιτική, μίλησε ο υπουργός Εργασίας, στο συνέδριο της ΠΟΠΟΚΠ

Για "κραδασμούς" που θα προκαλέσει στους εργαζόμενους η κυβερνητική πολιτική για την κοινωνική ασφάλιση, καθώς δεν μπορούν να κατανοήσουν... "το βάθος των αλλαγών", οι οποίες είναι απαραίτητες λόγω ΟΝΕ,μίλησε χθες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μ. Παπαϊωάννου,προϊδεάζοντας για το σάρωμα που ετοιμάζεται, κατά τον χαιρετισμό του στην έναρξη του 16ου εκλογοαπολογιστικού Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής.

Παράλληλα, η ΠΟΠΟΚΠ απέσπασε τα "ειλικρινή συγχαρητήρια" του υπουργού για τη "στάση ευθύνης", στα θέματα της κοινωνικής ασφάλισης, κάτι που είναι επόμενο καθώς η πλειοψηφία της προσπερνάει το αίτημα για την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων, θεωρεί θετικό τον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο και τάσσεται υπέρ του "κοινωνικού διαλόγου" για το ασφαλιστικό!

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας, το 60,4% των συνταξιούχων παίρνει σύνταξη μέχρι 130 χιλ. δρχ. (χωρίς το ΕΚΑΣ), το 17,4% μέχρι 100 χιλ. δρχ., το 12,3% μέχρι 200 χιλ. δρχ. και το 9,9% μεγαλύτερες. Από τα στοιχεία αυτά εξαιρούνται οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ,αλλιώς θα ήταν χειρότερα τα ποσοστά!

Από το ΚΚΕ, χαιρέτισε ο Μ. Αγκαβανάκης,τονίζοντας αρχικά ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να δουν τις αιτίες του πολέμου και να καταγγείλουν τους υπεύθυνους. Κάλεσε επίσης σε ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς για να κερδηθούν οι κατακτήσεις που χάθηκαν με τον "κοινωνικό διάλογο" και επισήμανε ότι σήμερα προέχει η ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος της χώρας.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ, είπε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προχωρεί δειλά στις αλλαγές, σε αντίθεση με τη ΝΔ που είναι αποφασισμένη να προχωρήσει τολμηρά.Ο Χ. Τριανταφυλλόπουλος,από την "Αγωνιστική Συνεργασία",τόνισε ότι δεν μπορεί σήμερα να συνεχίσουν να ισχύουν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι, δεν μπορεί να γίνει συζήτηση για αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και δεν μπορεί να γίνει κανένας διάλογος, χωρίς τους ίδιους τους ασφαλισμένους. Παράλληλα κατέκρινε τη θέση της ΠΟΠΟΚΠ για τον "κοινωνικό διάλογο".

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΠΙΛΟΓΗΣ
"Συνταγματικά προβλήματα" δέχεται το υπουργείο

Την ύπαρξη συνταγματικών προβλημάτων στα πολυδιαφημιζόμενα Προγράμματα Σπουδών Επιλογής (ΠΣΕ) παραδέχτηκε χτες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Παιδείας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης προσφυγών που κατέθεσαν στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο φοιτητές και καθηγητές του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Παιδείας στην παρέμβασή του τόνισε ότι τα προβλήματα που εντοπίστηκαν στα ΠΣΕ θα μελετηθούν και θα διορθωθούν. Εξάλλου, για το λόγο αυτό ο νομικός εκπρόσωπος του υπουργείου Παιδείας ζήτησε την αναβολή της συζήτησης, προκειμένου να επέλθουν τροποποιήσεις στο νόμο για τα Προγράμματα Σπουδών Επιλογής των ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Ετσι, ο εισηγητής της υπόθεσης Ν. Ρίζος και το δικαστήριο αποδέχτηκαν το αίτημα για αναβολή της συζήτησης με την προϋπόθεση να μην εγκριθούν και άλλα ΠΣΕ μέχρι τον προσεχή Ιούνη (Η εκδίκαση της υπόθεσης προσδιορίστηκε για τις 2 Ιούνη 1999).

ΚΝΕ
Πρωτοβουλία αλληλεγγύης στην Κούβα

Σε κοινή πρωτοβουλία αλληλεγγύης προς την Κούβα, συμμετέχει η ΚΝΕ μαζί με άλλες τρεις νεολαίες, την ΕΔΟΝ,την ΚΝ Πορτογαλίας και τη Σοσιαλιστική Εργατική Γερμανική Νεολαία.Η καμπάνια αλληλεγγύης έχει ως σκοπό την ανέγερση ενός Κέντρου Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Matansas. Για το λόγο αυτό έχει ανοιχτεί Λογαριασμός στην Εθνική Τράπεζα στον αριθμό 155/344494-57.Ο λογαριασμός αυτός είναι στα ονόματα των δύο μελών του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, Ν. Σερετάκη και Δ. Παπαδημητρίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ