ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Μάη 1999
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Οχι" στον εκφοβισμό του λαού

Απάντηση της Αλ. Παπαρήγα στη δευτερολογία του πρωθυπουργού

Επιχειρώντας να απαντήσει στην ομιλία της Αλ. Παπαρήγα, ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε εκ νέου ότι το καταστατικό του ΝΑΤΟ δεν άλλαξε και υπάρχει η πρωτοκαθεδρία του ΟΗΕ παρά το ότι υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες. Ισχυρίστηκε ότι η χώρα μας δεν παρέχει καμία διευκόλυνση στην επιδρομή κατά της Γιουγκοσλαβίας ενώ επιστρατεύοντας τον φόβο, είπε ότι η αντίσταση στο ΝΑΤΟ θα έχει επιπτώσεις, θα θίξει την αξιοπιστία μας ενώ τόνισε ότι αρκετοί πρώην κομμουνιστές στην Ουάσιγκτον ζητούσαν να μπουν στο ΝΑΤΟ.

Απαντώντας η Αλ. Παπαρήγα στο τελευταίο, είπε ότι "την προδοσία πολλοί αγάπησαν τον προδότη κανείς" υπογραμμίζοντας ότι "εμείς είμαστε νυν και τοποθετούμαστε συγκεκριμένα για τα προβλήματα της χώρας μας".

Σχολιάζοντας τα περί πρωτοκαθεδρίας του ΟΗΕ είπε ότι αυτό δεν υπάρχει, με το νέο δόγμα μιλάνε γενικά για συνεργασία και δείχνει ότι το ΝΑΤΟ δε δέχεται ούτε καν να συζητάει τα διαδικαστικά ζητήματα μέσω του ΟΗΕ. Μέσα από μία "σαλονάτη" ορολογία, είπε, περιγράφεται ο νέος ρόλος μέσω "ειδικών αποστολών" και άλλα τέτοια.

Σχετικά με τα περί μη εναλλακτικής πρότασης, τόνισε, ότι αυτό που αμφισβητεί ο πρωθυπουργός είναι το να ψάξει ο ελληνικός λαός μία άλλη εναλλακτική λύση διαφορετική από τη σημερινή. "Εμείς υπογράμμισε η Αλ. Παπαρήγα, είμαστε υπέρ της διάλυσης του ΝΑΤΟ και της απαγκίστρωσης της χώρας μας. Αυτό όμως, είπε, θα το απαφασίσουν οι ίδιοι οι λαοί".

Οσον αφορά τα περί αλβανοποίησης, αφού υπογράμμισε ότι ούτε η τότε Αλβανία ήταν τελείως απομονωμένη, αναρωτήθηκε εάν η σημερινή Αλβανία - προτεκτοράτο είναι το πρότυπο που ευαγγελίζεται ο Κ. Σημίτης. Κατέληξε δε τονίζοντας, ότι το ΚΚΕ θα προσπαθήσει να πείσει τον λαό για τη θέση του για το ΝΑΤΟ υπογραμμίζοντας ότι οι ηγέτες που φοβούνται να πουν τα πράγματα με το όνομά τους, πρέπει να πηγαίνουν σπίτι τους.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Καθαρές θέσεις στα πλαίσια του ΝΑΤΟ

Χαρακτήρισε "απολογία εκπροσώπου του ΝΑΤΟ" την ομιλία Σημίτη ο Κ. Καραμανλής

Με τη γνωστή θέση της Νέας Δημοκρατίας, για λειτουργία της Ελλάδας μέσα στο ΝΑΤΟ, αλλά με "καθαρές θέσεις" εμφανίστηκε χτες, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής. Επίσης επανέφερε το πάγιο αίτημα της ΝΔ για "εθνική συνεννόηση" στην εξωτερική πολιτική.

Στην έναρξη της παρέμβασής του ο Κώστας Καραμανλής χαρακτήρισε την πρωθυπουργική ομιλία "εγχειρίδιο του γιες μαν" και την "απολογία ενός εκπροσώπου τύπου του ΝΑΤΟ", αναφέροντας χαρακτηριστικά πως πρέπει "να λέμε και κανένα όχι". Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση για "πολυγλωσσία", τονίζοντας ότι η Νέα Δημοκρατία είναι με σαφήνεια υπέρ της δράσης της Ελλάδας στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, όμως πρέπει - υποστήριξε - να εκφραστούν καθαρά οι ελληνικές αντιρρήσεις.

Αναφερόμενος στο θέμα του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, σημείωσε ότι "άλλα υποτίθεται ότι επιδίωξε ο πόλεμος αυτός και άλλα πετυχαίνει", προσθέτοντας ότι "όλες οι πλευρές έχουν ευθύνες" και έχουν καταπέσει σε λάθη και "τα θύματα αυτών των λαθών είναι άοπλοι πολίτες", ακόμα "και αλβανόφωνοι του Κοσσυφοπεδίου που υποτίθεται ότι αναλήφθηκε δράση για να τους προστατέψει". Εστιάζοντας πάντως στη βασική θέση της Νέας Δημοκρατίας, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε ότι το πιο σημαντικό στοιχείο είναι ο "τεράστιος κίνδυνος αποσταθεροποίησης στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή", αφού "αν ολοκληρωθεί θα έχει όχι μόνο περισσότερα θύματα", ενώ έκανε λόγο και για "πιθανότητα δημιουργίας νέων κρατών", "πιθανότητα αλλαγής συνόρων", καθώς και "πιθανότητα μαζικού και ανεξέλεγκτου κύματος προσφύγων". Παράλληλα, ο Κώστας Καραμανλής πρόσθεσε ότι "οι σύμμαχοι αυτό που θεωρούν ως αυτονόητο για το Κοσσυφοπέδιο το έχουν λησμονήσει εδώ και πολύ καιρό για την Κύπρο".

ΔΗΚΚΙ
Καμιά συμμετοχή ή διευκόλυνση στη ΝΑΤΟικη επέμβαση

Κατηγορηματικός χθες στην ομιλία του ο Δημήτρης Τσοβόλας

Την κατηγορηματική αντίθεση του ΔΗΚΚΙ, τόσο στην υπογραφή από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης στο ντοκουμέντο του νέου ρόλου του ΝΑΤΟ καθώς και στην οποιαδήποτε συμμετοχή ή διευκόλυνση σε πολεμικές επιχειρήσεις στη Γιουγκοσλαβία, εξέφρασε χθες ο πρόεδρος του Δ. Τσοβόλας.

Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά το προέδρου του κόμματος που τόνισε ότι "καταγγέλλουμε την κυβέρνηση του κ. Σημίτη για τη συνυπογραφή της ΝΑΤΟικης απόφασης για τους βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας. Καταγγέλλουμε επίσης τον κ. Σημίτη και την κυβέρνησή του για την παροχή διευκολύνσεων στις ΝΑΤΟικές δυνάμεις που μετέτρεψαν την Ελλάδα σε ξέφραγο αμπέλι". Παράλληλα, αναφερόμενος στους ΝΑΤΟικους βομβαρδισμούς, τόνισε ότι "η επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία είναι πέρα για πέρα αντισυμβατική και παράνομη και δεν υποχρεώνει κανένα μέλος του ΝΑΤΟ σε συμμετοχή. Αρα και η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε καμία υποχρέωση να συμφωνήσει στους ΝΑΤΟικους βομβαρδισμούς και να παράσχει διευκολύνσεις στα ξένα στρατεύματα". Αναφορικά με την ελληνική στάση ο Δ. Τσοβόλας υπογράμμισε ότι "αρνούμαστε την παροχή κάθε διευκόλυνσης στην επιδρομή ενάντια στη Σερβία και αυτό σημαίνει από λιμάνια και αεροδρόμια της Θεσσαλονίκης, της Κέρκυρας ή από οπουδήποτε αλλού. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσουμε, να μην παγιδευτούμε στην περίπτωση που μας δοθούν δήθεν "κίνητρα" συμμετοχής". Οσον αφορά τη "διεθνή νομιμοποίηση" της δράσης του ΝΑΤΟ σημείωσε πως "το Κόσσοβο είναι τμήμα ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους που δεν επιτέθηκε σε κανένα μέλος του ΝΑΤΟ. Επιπλέον ούτε και απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ υπάρχει που να προβλέπει οτιδήποτε. Είναι λοιπόν η εφαρμογή του νέου Δόγματος του ΝΑΤΟ. Η γενική δοκιμή του νέου τρομοκρατικού και απάνθρωπου ρόλου του ΝΑΤΟ. Και είναι η επίθεση του ΝΑΤΟ διπλά παράνομη και με βάση τα άρθρα 5 και 6 του ΝΑΤΟ αλλά και με βάση χάρτα του ΟΗΕ".

ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ
Δούλεμα... Ψυχής!

Λαλίστατος πάντως, όπως όλοι παρατήρησαν, χτες ο Σημίτης, αφού μετά τη Σύνοδό του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, εμφανίστηκε... βαθιά καταρτισμένος στα θέματα της Συμμαχίας.

Αραγε γιατί δεν μπόρεσε να γίνει αυτή η συνεδρίαση πριν ο πρωθυπουργός πάει στις ΗΠΑ και συνυπογράψει την επίσημη μετατροπή του ΝΑΤΟ σε παγκόσμιο χωροφύλακα. Προφανώς γιατί για την κυβέρνηση αυτή η απόφαση... δε χώραγε συζήτηση.

Τρεις φορές διαδοχικά τη λέξη "χαιρετίζουμε" χρησιμοποίησε χτες ο Σημίτης, προκαλώντας τη γενική θυμηδία και "χαιρέτισε" το αντιπολεμικό και το φιλειρηνικό φρόνημα του ελληνικού λαού, καθώς και την ευαισθησία του σε θέματα εθνικής ανεξαρτησίας!

Καλές οι... χαιρετούρες, όμως στο αίτημα όλων των Ελλήνων για απεμπλοκή της Ελλάδας από τη γιουγκοσλαβική κρίση... "χαιρέτα μας τον Πλάτανο" απαντά η κυβέρνηση.

Στα αξιοσημείωτα, πάντως, ότι για μια φορά ακόμα, στην πρωθυπουργική ομιλία δε συμπεριελήφθη η λέξη "βομβαρδισμοί", αφού προτιμήθηκαν το "επιχειρήσεις" και "ενέργειες". Ας μην ξεχνάμε ότι το βλέπουν και στην αμερικανική πρεσβεία το κείμενο.

Αν υπάρχει κάτι το οποίο μάθαμε από τη χτεσινή συνεδρίαση, είναι... τι ώρα γράφει τις πρωθυπουργικές ομιλίες ο Τσουκάτος. Την ώρα που βλέπει τη σειρά εκείνη με τον Στ. Ζαλμά στο ρόλο του παπά. Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί η τελευταία ατάκα του Σημίτη... "δύναμη Ψυχής"!

Για περιορισμό στο δικαίωμα λόγου των βουλευτών έκανε ο χτες στην αρχή της συνεδρίασης ο Αναστάσιος Πεπονής, ζητώντας να δοθεί ο λόγος και σε οποιοδήποτε βουλευτή θέλει να πάρει το λόγο. Προφανώς κάποιοι στο ΠΑΣΟΚ θεώρησαν ότι δε θα... καλυφθούν από την ομιλία του πρωθυπουργού.

Πάντως είναι πολύ καλή σαν ιδέα, δεν υπάρχει αμφιβολία. Αλλωστε είναι αίτημα 26 βουλευτών από ΚΚΕ - ΣΥΝ - ΔΗΚΚΙ, όπως υπενθύμισε η Αλ. Παπαρήγα. Να μιλήσουν αν είναι δυνατόν όλοι οι βουλευτές σε μία όσο γίνεται ευρύτερη συζήτηση. Αλλωστε σε τέτοιες καταστάσεις κανείς δε δικαιούται να μην πάρει θέση...

Και από την πλευρά του φυσικά ο Α. Πεπονής, δικαίως φωνάζει, αφού κάτι τέτοια περιμένει για να δηλώσει "διαφοροποιημένη" η περίφημη εσωκομματική αντιπολίτευση. Εκτος από τα λογύδρια πάντως, υπάρχουν και οι... πράξεις, αν το έχουν ξεχάσει.

Μόλις το εν τρίτο των μελών του Κοινοβουλίου ήταν χθες παρόντες στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, για την ακρίβεια 103 βουλευτές! Μάλιστα η εικόνα των άδειων εδράνων παρατηρούνταν στην πτέρυγα που καταλαμβάνει το ΠΑΣΟΚ.

Αν ντρέπονται να εμφανιστούνε αυτό θα ήταν ενθαρρυντικό στοιχείο. Ομως μάλλον θεωρούν άλλα πράγματα, σημαντικότερες ενασχολήσεις.

Με τόνους... χαρτούρας μπροστά του, κάθονταν στο έδρανο που βρίσκεται δίπλα από το πρωθυπουργικό, ο Ακης Τσοχατζόπουλος και συνεχώς διάβαζε και μελετούσε. Μάλλον ακόμα προσπαθεί να καταλάβει τι ακριβώς αγορά νέων οπλικών συστημάτων και αεροσκαφών ενέκρινε το ΚΥΣΕΑ, αξίας 600 δισεκατομμυρίων παρακαλώ!

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Δράση στα πλαίσια της ΕΕ

Για σταμάτημα των βομβαρδισμών έως τις ευρωεκλογές, μίλησε ο Ν. Κωνσταντόπουλος

Την ανάληψη δράσης ιδίως μέσα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προκειμένου να υπάρξει "διακοπή των βομβαρδισμών για ένα μήνα μέχρι τις ευρωεκλογές και μέχρι τότε να κινηθεί η ΕΕ για την πολιτική λύση", ζήτησε χτες στη Βουλή ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος. Παράλληλα ζήτησε "η ελληνική κυβέρνηση να σταματήσει τις διευκολύνσεις για τη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στη FYROM και να αρνηθεί κάθε σκέψη για χερσαίες επιχειρήσεις". Οπως τόνισε πάντως ο Νίκος Κωνσταντόπουλος "αυτά είναι ιδέες που μπορούν να αποκτήσουν νόημα υπό μία προϋπόθεση: Οτι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αντισταθεί με όσα μέσα διαθέτει στις επιλογές της ηγεσίας των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και ότι είναι αποφασισμένη στην πράξη να αγωνιστεί για την προώθηση πολιτικής λύσης.

Αναφερόμενος πάντως στην κυβερνητική πολιτική τόνισε πως "έχει αποδεχτεί (σ. σ. η κυβέρνηση) το δόλωμα που της προσφέρεται με τη συσκευασία του μελλοντικού ρόλου στην ανασυγκρότηση της περιοχής και ότι δεν αντιλαμβάνεται τι κρύβεται πίσω από αυτό", τονίζοντας πως "η διατάραξη των σημερινών ισορροπιών στα Βαλκάνια υπονομεύει κάθε μελλοντικό ρόλο της Ελλάδος και θα ενισχύσει στρατηγικές επιδιώξεις άλλων δυνάμεων που μας αντιμετωπίζουν ανταγωνιστικά". Παράλληλα αναφερόμενος στο νέο ρόλο του ΝΑΤΟ, σημείωσε ότι "πρέπει να καταργηθεί", προσθέτοντας πως "η εναλλακτική λύση στο ΝΑΤΟ είναι ένα αυτόνομο αμυντικό σύστημα της Ευρώπης, η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει κοινή εξωτερική πολιτική και κοινή άμυνα και βεβαίως να αποκτήσει και την ανάλογη στρατιωτική δύναμη".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ