ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Μάη 1999
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Περάστε", λέει η ΠΝΟ στους εισβολείς!

...Διαπραγματεύσεις ντροπής άρχισε η πλειοψηφία της ΠΝΟ με τις πολυεθνικές, που εισβάλλουν στις ελληνικές θάλασσες μετά την άρση του καμποτάζ

Με τη σφραγίδα και της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας τα κρουαζιερόπλοια των πολυεθνικών θα αλωνίζουν πλέον στις ελληνικές θάλασσες, πλήττοντας κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και τινάζοντας στον αέρα θέσεις εργασίας Ελλήνων ναυτεργατών. Χτες, με ευθύνη των εγκάθετων των εφοπλιστών και της κυβέρνησης στη διοίκηση της ΠΝΟ, αντί να υπάρξει έστω κάποια αντίδραση για τα "μάτια του κόσμου" στην ξένη εισβολή που δέχονται οι εσωτερικοί θαλάσσιοι πλόες της χώρας, αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας ξεκίνησε τα... παζάρια με τους "εισβολείς", προκειμένου αυτοί να δεχτούν στα πλοία τους έναν αριθμό Ελλήνων ναυτεργατών!

Η συνάντηση έγινε με τους εκπροσώπους του κρουαζιερόπλοιου "ΣΤΑΡ ΦΛΑΪΕΡ" με σημαία Λουξεμβούργου, το οποίο αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι του Πειραιά στις 8 Μάη, για να ξεκινήσει κρουαζιέρες σε ελληνικά νησιά. Σημειώνεται ότι από την 1η Γενάρη τα κρουαζιερόπλοια των πολυεθνικών μπορούν να αρμενίζουν ελεύθερα στις ελληνικές θάλασσες, καθώς τέθηκε σε ισχύ ο κανονισμός - έκτρωμα 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης που σπάει το καμποτάζ(το δικαίωμα δηλαδή της εκμετάλλευσης των εσωτερικών θαλάσσιων πλόων αποκλειστικά από πλοία με ελληνική σημαία και ελληνικά πληρώματα).

Από το 69μελές πλήρωμα του κρουαζιερόπλοιου οι 46 όπως αναφέρθηκε χτες θα είναι κοινοτικοί ναυτεργάτες, όμως δεν καταλήχτηκε αν ανάμεσα στους 46 θα ναυτολογηθούν και Ελληνες, με αποτέλεσμα η... διαπραγμάτευση της ντροπής να συνεχιστεί και σήμερα.

"Αυτή η τακτική που έχει επιλέξει η ΠΝΟ οδηγεί σε αφανισμό τους ναυτεργάτες", σχολίασε ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Γιώργος Τούσσας και επισήμανε ότι προέχει οι ναυτεργάτες να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους σε ό,τι αφορά το καμποτάζ, την υπογραφή ικανοποιητικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας την προστασία των κοινωνικοασφαλιστικών τους κατακτήσεων.

Εξαρση τρομοκρατίας καταγγέλλουν οι οικοδόμοι της Πάτρας

Την έξαρση της τρομοκρατίας και του χαφιεδισμού από την κυβέρνηση και τα όργανά της, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας,επισημαίνοντας πως "όλο το τελευταίο διάστημα εργατικές και λαϊκές κινητοποιήσεις είναι υπό στενή παρακολούθηση των οργάνων της ασφάλειας και άλλων υπηρεσιών".

Πριν ένα μήνα περίπου, κλήθηκαν απ' την ασφάλεια εργαζόμενοι "δι' υπόθεσίν τους" και ανακρίθηκαν σχετικά με προηγούμενη απεργιακή κινητοποίηση των οικοδόμων. Σε κινητοποιήσεις οικοδόμων και γενικότερα του λαού της Πάτρας με αντιπολεμικό περιεχόμενο, όπως καταγγέλλεται, εμφανίζονταν ασφαλίτες με πολιτικά. Στη μεγάλη αντιπολεμική εκδήλωση στον Αραξο, "κάποιοι" μέσα από την πύλη τραβούσαν φωτογραφίες τους διαδηλωτές, ενώ το περασμένο Σάββατο στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση εμφανίστηκαν και πάλι ασφαλίτες με πολιτικά που εκδιώχτηκαν από τους συγκεντρωμένους.

Οπως σημειώνει το Συνδικάτο, προχθές σε δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας αναφερόταν πως με εντολή εισαγγελέα διεξάγεται έρευνα για κινητοποιήσεις οικοδόμων και για αντιπολεμικές εκδηλώσεις στον Αραξο.

Το Συνδικάτο επισημαίνει ότι "η κυβέρνηση θορυβημένη από τις λαϊκές εκδηλώσεις, αποκαλύπτει το αποκρουστικό αντιδημοκρατικό της πρόσωπο" και δηλώνει: "Η καταστολή και η τρομοκρατία δεν περνάει στο λαό. Η κλιμάκωση των αγώνων, η σύγκρουση και η ρήξη με την κυβέρνηση και τους μηχανισμούς θα είναι η δυναμική απάντηση των οικοδόμων".

Απεργία στην ΑΓΕΤ

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ,αντιδρώντας στις απαράδεκτες προτάσεις της εταιρίας και διεκδικώντας την υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Στα πλαίσια της απεργίας θα πραγματοποιηθεί στις 11πμ συγκέντρωση στα κεντρικά γραφεία της εταιρίας στη Λυκόβρυση, την ώρα που θα γίνεται η γενική συνέλευση των μετόχων.

Την απεργία έχουν κηρύξει από κοινού και τα 7 σωματεία της επιχείρησης, μετά και την τέταρτη άκαρπη συνάντηση με τη διοίκηση της ΑΓΕΤ. Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργατοϋπαλλήλων Ομίλου Εταιριών ΑΓΕΤ, η "ΕΝΩΣΗ",η διοίκηση της εταιρίας θέτει απαραίτητο όρο για την υπογραφή της σύμβασης την κατάργηση των τριετιών καθώς και του επιδόματος 27ετίας και καθιερώνει ένα "πριμ συμμετοχής" με ασαφείς προϋποθέσεις. Επίσης, συνεχίζει, πρότεινε - παρά τα θετικότατα αποτελέσματα του '98 και των προηγούμενων χρόνων - για την περίπτωση υπογραφής μονοετούς σύμβασης αύξηση - κοροϊδία 1,5% και στην περίπτωση διετούς σύμβασης αύξηση 8% για το '99 και τίποτα για το 2.000.

Επισημαίνει ότι όλα τα σωματεία ομόφωνα απέρριψαν τις προτάσεις της διοίκησης ως απαράδεκτες και προκλητικές και τονίζει πως "δεν πρόκειται να παραχωρήσουμε κανένα δικαίωμα και καμιά κατάκτηση. Απαιτούμε ικανοποιητική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας".

Εκλεισε η "ΙΩΝΙΑ - Εκτυπωτικές"

Μετά από πενήντα χρόνια λειτουργίας, έκλεισε το εκτυπωτικό τμήμα της εταιρίας "ΙΩΝΙΑ Εκτυπωτικές Επιχειρήσεις",ανήκει στον όμιλο Τερζόπουλου, πετώντας στο δρόμο της ανεργίας 50 εργαζόμενους.

Το γεγονός καταδικάζει με ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων και επισημαίνει πως η επιχείρηση "έκλεισε χωρίς ουσιαστικά να συντρέχει κανένας σοβαρός λόγος, αφού ο όγκος της εκτύπωσης (περιοδικά "Γυναίκα", "Πρακτική", "ΚΛΙΚ", "ΜΕΝ", "Μίκυ Μάους" κ.ά.) υπάρχει, αλλά εκτυπώνεται σε άλλη εταιρία του κλάδου, που όλως τυχαίως αυτή η εταιρία ανήκει στον Λαμπράκη".

Οι εργαζόμενοι και το ΔΣ της Ενωσης - σημειώνει - έκαναν δυναμική παρέμβαση στην κατεύθυνση λειτουργίας της εταιρίας και διασφάλισης των θέσεων εργασίας, όμως παρά τις προσπάθειες η απόφαση είχε παρθεί: "Ολοι άνεργοι!".

Απολύσεις σε ΒΙΣ και ΙΜΑΣ

ΒΟΛΟΣ. -

Οι απολύσεις εργαζομένων στις βιομηχανίες ΒΙΣ και ΙΜΑΣ του Βόλου προκαλoύν την αντίδραση των εργαζομένων και των συνδικαλιστικών και άλλων μαζικών φορέων της περιοχής. Η ΒΙΣ πριν ένα περίπου μήνα είχε απολύσει τέσσερις εργαζόμενους και πριν λίγες μέρες εξήγγειλε άλλες τέσσερις απολύσεις.

Οι ενέργειες αυτές της εργοδοσίας προκάλεσαν την 48ωρη απεργία των εργαζομένων στη ΒΙΣ (την περασμένη Παρασκευή και Δευτέρα), που ζητούν ανάκληση των απολύσεων και διάλογο με τους υπεύθυνους της βιομηχανίας.

Σε απολύσεις τεσσάρων εργαζομένων είχε προχωρήσει πριν 10 μέρες και ο ΙΜΑΣ, ενώ προχτές ανακοίνωσε άλλες δυο. Χτες έγινε Γενική Συνέλευση των εργαζομένων της επιχείρησης, στην οποία καταγγέλθηκαν οι ενέργειες της εργοδοσίας και ζητήθηκε η ανάκληση των απολύσεων.

Για τις απολύσεις στα δυο εργοστάσια συνεδρίασε εκτάκτως χτες - ύστερα από πρόταση των συνδικαλιστών της ΕΣΑΚ - η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου προκειμένου να συζητηθεί το πρόβλημα και να ληφθούν αποφάσεις για την αντιμετώπισή του.

Το ίδιο πρόβλημα θα απασχολήσει και τη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή, με τη συμμετοχή του Νομάρχη Μαγνησίας, της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου και εκπροσώπων της ΒΙΣ.

Θετική ρύθμιση για ανασφάλιστους

Ενα ακόμα θετικό αποτέλεσμα έφεραν οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις της Επιτροπής Ανέργων Ναυτεργατών και της ΠΕΜΕΝ. Χτες η διοίκηση του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου αποφάσισε κατά πλειοψηφία να προωθήσει νομοθετική ρύθμιση που θα επιβάλει την ασφάλιση των ναυτεργατών που εργάζονται ως φύλακες στα παροπλισμένα πλοία. Η ασφάλιση θα γίνεται ανάλογα με την ειδικότητα του ναυτεργάτη και την κατηγορία του παροπλισμένου πλοίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με ευθύνη του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας οι ναυτεργάτες που είχαν προσληφθεί για να φυλάξουν τα 152 παροπλισμένα πλοία που βρίσκονται στη ράδα της Ελευσίνας ήταν ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ ή ανασφάλιστοι!

Η διοίκηση του ΝΑΤ αποφάσισε επίσης να ασφαλίσει και τους ναυτεργάτες - καθηγητές που διδάσκουν στις ναυτικές σχολές, προωθώντας σχετική τροπολογία.

Από τις κινητοποιήσεις κατά της άρσης του καμποτάζ

Απαράδεκτοι αποκλεισμοί στο Οφθαλμιατρείο

"Απαξιεί" να καλέσει στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου η πλειοψηφία του Σωματείου Εργαζομένων στο Οφθαλμιατρείο τους εκλεγμένους συμβούλους της Ανεξάρτητης Ενωτικής Κίνησης Εργαζομένων!Η παράταξη καταδικάζει, με ανακοίνωσή της, το απαράδεκτο αυτό γεγονός και καλεί τους εργαζόμενους να απαιτήσουν από το ΔΣ άμεσα να γίνει ενημέρωση για τα ζητήματα που αφορούν τη χώρα, αλλά και το νοσοκομείο.

Οπως καταγγέλλει η παράταξη, οι συνδικαλιστές της πλειοψηφίας "αποφασίζουν και διατάσσουν ερήμην των εργαζομένων και ακολουθώντας την ίδια πολιτική με την πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ και της ΑΔΕΔΥ, απογοητεύουν τους εργαζόμενους, ενώ για σημαντικά ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία και ύπαρξη του Νοσοκομείου σιωπούν".

Η Ανεξάρτητη Ενωτική Κίνηση καταγγέλλει επίσης ότι ειλημμένες κυβερνητικές αποφάσεις - όπως ιδιωτικοποίηση τμημάτων του Νοσοκομείου, αλλαγή εργασιακών σχέσεων - οι συνδικαλιστές της πλειοψηφίας τις υποβαθμίζουν και καλλιεργούν την ηττοπάθεια.

Χαρακτηριστικό επίσης είναι το γεγονός ότι στη συνεδρίαση στις 19/4, όπου και πάλι δεν είχαν κληθεί οι εκπρόσωποι της Ανεξάρτητης Ενωτικής Κίνησης,στο ζήτημα του πολέμου που έχει εξαπολύσει το ΝΑΤΟ ενάντια στη Γιουγκοσλαβία η πλειοψηφία του ΔΣ προσπάθησε να αποκρύψει τις ευθύνες των κυβερνήσεων της ΕΕ και της Ελλάδας. Η Ανεξάρτητη Ενωτική Κίνηση καλεί τους εργαζόμενους να αντισταθούν σ' αυτή την πολιτική και τους εκφραστές της, να δημιουργήσουν το δικό τους μέτωπο πάλης, να δυναμώσουν το φιλειρηνικό - αντιιμπεριαλιστικό κίνημα της χώρας, συμμετέχοντας ενεργά σε κάθε κινητοποίηση ενάντια στον βρώμικο αυτό πόλεμο.

Συνέλευση συνταξιούχων ΙΚΑ

Σε Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 12 του Μάη, στις 9.30πμ, στο θέατρο "Ακάδημος", καλεί τα μέλη του, ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης ΙΚΑ - ΤΕΑΜ Επισιτιστών Αθήνας - Πειραιά.Αντικείμενο της Συνέλευσης είναι η εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής που θα διεξαγάγει τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέας διοίκησης του Συνδέσμου και ο απολογισμός δράσης της απερχόμενης διοίκησης. Οι αρχαιρεσίες θα διεξαχθούν στις 18 - 19 - 20 του Μάη από τις 9.30πμ ως τις 4μμ στα γραφεία του Συνδέσμου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ