ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Μάη 1999
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κυβερνητικά "εμπόδια" στο Δήμο Καισαριανής

Καθυστερεί η έγκριση πρόσληψης 25 μόνιμων εργαζομένων στην υπηρεσία καθαριότητας

Χαρακτηριστική της "αυτοτέλειας", που επικαλείται η κυβέρνηση ότι προωθεί στη λειτουργία των Δήμων, είναι η αδυναμιών των τελευταίων να προσλάβουν ακόμα και το προσωπικό που έχουν ανάγκη. Θύμα αυτής της πολιτικής επιλογής είναι και ο Δήμος Καισαριανής, η υπηρεσία καθαριότητας του οποίου υπολειτουργεί, καθώς το υπουργείο Εσωτερικών δεν υπογράφει την έγκριση πρόσληψης 25 μόνιμων εργαζομένων.

Εδώ και τρεις περίπου μήνες ο Δήμος Καισαριανής προέβη στην απαραίτητη αίτηση για την πρόσληψη 25 εργαζομένων στον τομέα καθαριότητας, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου Πεπονή. Οι προσλήψεις εγκρίθηκαν πριν ενάμιση μήνα, ωστόσο ο αρμόδιος υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης δεν τις έχει υπογράψει. Στις επίμονες διαμαρτυρίες της Διοίκησης του Δήμου για την ολιγωρία αυτή και στο αίτημα για συνάντηση με τον αρμόδιο υφυπουργό, η απάντηση ήταν πως "λείπει" ή "βρίσκεται εκτός Αθηνών".

Αυτή τη στιγμή, ο Δήμος ανταποκρίνεται στις ανάγκες της πόλης για καθαριότητα, με υπερωριακή εργασία των υπαρχόντων εργαζομένων. Ωστόσο, αυτό- όπως μας δήλωσε ο δήμαρχος Καισαριανής, Γιώργος Κατημερτζής - δεν μπορεί να συνεχιστεί. Και προειδοποιεί πως αν μέχρι τα τέλη της εβδομάδας δεν υπογραφεί η πρόσληψη των 25 εργαζομένων, ο Δήμος, μαζί με τους εργαζομένους και το λαό της πόλης, θα κινητοποιηθεί για να διεκδικήσει το απαραίτητο προσωπικό, αλλά και την υγεία του.

Σε ερώτηση του "Ρ" να εξηγήσει την ολιγωρία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών, ο Γ. Κατημερτζής τονίζει: "Εχουμε την εντύπωση ότι γίνεται μια επιλεκτική προσπάθεια από την κυβέρνηση να φέρει σε δύσκολη κατάσταση Δήμους που δεν είναι της αρεσκείας της. Από την άλλη μια τέτοια αντιμετώπιση, στοχεύει να εξωθήσει τους Δήμους να λειτουργήσουν προσλαμβάνοντας συμβασιούχους ή ιδιωτικοποιώντας υπηρεσίες".

ΕΥΔΑΠ
Η ιδιωτικοποίηση θα ξαναφέρει τους... νερουλάδες!

Τους ιδιώτες νερουλάδες θέλει να επαναφέρει η κυβέρνηση σε 40 περίπου δήμους και κοινότητες της Ανατολικής και Δυτικής Αττικής, καθώς και της Βοιωτίας, εν όψει της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ!

Αυτό ουσιαστικά αποφασίστηκε χτες σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, με αντικείμενο το χρονοδιάγραμμα της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ως μεγάλο πρόβλημα, για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες της ιδιωτικοποίησης προβλήθηκε το θέμα των δικτύων νερού που διαχειρίζονται οι 40 δήμοι και κοινότητες, οι οποίοι αγοράζουν το νερό από την ΕΥΔΑΠ σε χονδρική τιμή και το μεταπωλούν στους δημότες τους με τιμές χαμηλότερες από αυτές που το πουλάει η ίδια η ΕΥΔΑΠ στους υπόλοιπους κατοίκους του Λεκανοπεδίου. Οι ξένοι σύμβουλοι της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση έχουν εισηγηθεί τη με κάθε τρόπο μεταβίβαση των δικτύων αυτών στην ΕΥΔΑΠ, και στη συνέχεια τη μεταβίβασή τους στην ιδιωτική θυγατρική που θα εκμεταλλεύεται το νερό, με μόνο στόχο να βγάζουν κέρδη οι ιδιώτες και να θεωρήσουν ελκυστική την επένδυση!

Οπως είναι φυσικό οι χιλιάδες κάτοικοι και των δήμων αυτών θα πουν με την ιδιωτικοποίηση το νερό νεράκι, καθώς η τιμή του θα αυξηθεί - και θα αυξάνεται κάθε χρόνο - προς όφελος των ιδιωτών.

Η κυβέρνηση μάλιστα, σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ, φέρεται αποφασισμένη να μετέλθει πλήθος εκβιαστικών μεθόδων, προκειμένου οι Δήμοι να δεχτούν να παραχωρήσουν τα δίκτυά τους στην ΕΥΔΑΠ - ουσιαστικά, δηλαδή, στους ιδιώτες νερουλάδες. Ως πρόσχημα θα χρησιμοποιηθεί το χρέος των δήμων προς την ΕΥΔΑΠ, το οποίο η ίδια υπολογίζει ότι ανέρχεται σε 20 δισ. δρχ. Πριν δύο μήνες μάλιστα στο πλαίσιο αυτών των εκβιασμών, η ΕΥΔΑΠ είχε κόψει το νερό από ολόκληρο το Δήμο Λούτσας, αφήνοντας χιλιάδες κατοίκους της χωρίς νερό! Το ίδιο "κόλπο" φέρεται αποφασισμένη να εφαρμόσει καλοκαιριάτικα και στους υπόλοιπους δήμους, προκειμένου να πετύχει την ιδιωτικοποίηση!

Πάντως, οριστικές αποφάσεις, για το χρονοδιάγραμμα της ιδιωτικοποίησης αναμένεται να παρθούν σε προσεχή σύσκεψη, όπου πάλι θα μετέχουν, παράγοντες των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και ΠΕΧΩΔΕ, της ΕΥΔΑΠ και των ξένων συμβούλων.

Συνάντηση της ΟΛΜΕ με τον υφυπουργό Παιδείας

Η αδιαλλαξία του υπουργείου Παιδείας που επιμένει στην εφαρμογή της αντιμεταρρύθμισης και του εξεταστικού προγράμματος, παρά την αγανάκτηση των εμπλεκόμενων φορέων, επιβεβαιώθηκε για μια ακόμα φορά στη χτεσινή συνάντηση του ΔΣ της ΟΛΜΕ με τον υφυπουργό Παιδείας Γ. Ανθόπουλο. Από τη συνάντηση προέκυψε πως το υπουργείο Παιδείας απορρίπτει τη μείωση της ύλης και παραπέμπει στις Επιτροπές για την ύλη, οι οποίες όπως δήλωσε ο υφυπουργός στην ΟΛΜΕ, δεν έχουν θέσει μέχρι στιγμής τέτοιο θέμα.

Επίσης, ανακοινώθηκε ότι στις επόμενες μέρες θα δοθεί το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα των ΤΕΕ και ότι έχει κατατεθεί το πόρισμα της επιτροπής που ανέλαβε να εξετάσει εναλλακτικούς τρόπους πρόσβασης των αποφοίτων τους στα ΤΕΙ, που προσανατολίζεται στο να μη συμπεριλαμβάνεται στους τρόπους εισαγωγής η επαγγελματική προϋπηρεσία. Για οικονομικά αιτήματα και ζητήματα όπως μείωση των μαθητών ανά τμήμα και Διεθνές Απολυτήριο, δε δόθηκε καμία δέσμευση.

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της συνάντησης, η Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών επισημαίνει για μια ακόμα φορά ότι χωρίς αγώνες δεν μπορεί κάποιος να προσδοκά θετικά αποτελέσματα για τη δημόσια εκπαίδευση και ότι η χτεσινή συνάντηση ήρθε να διαψεύσει εκείνους που προσδοκούσαν λύσεις στα προβλήματα, χωρίς αγωνιστική παρέμβαση του κλάδου. Το ίδιο το πρόγραμμα εξετάσεων της Β Λυκείου αποδεικνύει με τραγικό τρόπο το δίκαιο των αιτημάτων των μαθητών και το πόσο ανάγκη είναι να συνεχιστεί ο αγώνας για ανατροπή της πολιτικής αυτής, τόνιζε η ΔΕΕ.

Αλληλεγγύη στην Κούβα

Σε κοινή πρωτοβουλία αλληλεγγύης προς την Κούβα, συμμετέχει η ΚΝΕ μαζί με άλλες τρεις νεολαίες, την ΕΔΟΝ,την ΚΝ Πορτογαλίας και τη Σοσιαλιστική Εργατική Γερμανική Νεολαία.Η καμπάνια αλληλεγγύης έχει σκοπό την ανέγερση ενός κέντρου υγείας στο Πανεπιστήμιο του Matansas. Για το λόγο αυτό έχει ανοιχτεί Λογαριασμός στην Εθνική Τράπεζα στον αριθμό 155/344494 - 57.Ο λογαριασμός αυτός είναι στα ονόματα των δύο μελών του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, Ν. Σερετάκη και Δ. Παπαδημητρίου.

"ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ"
Νέες στάσεις εργασίας αύριο

Κανονικά λειτουργεί σήμερα ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, μετά τη λήξη της χτεσινής απεργιακής κινητοποίησης των ηλεκτροδηγών ΗΣΑΠ (στάση εργασίας από τις 4 μ.μ. μέχρι τη λήξη της νυχτερινής βάρδιας).

Ωστόσο, το απεργιακό μέτωπο που άνοιξαν οι ηλεκτροδηγοί με 24ωρες απεργίες από την Πρωτομαγιά, συνεχίζεται και αύριο με νέες στάσεις εργασίας από την έναρξη της πρωινής βάρδιας μέχρι τις 9 π.μ. και από τις 9 μ.μ. μέχρι τέλος της βάρδιας, ενώ σε σημερινή του συνεδρίαση το ΔΣ του Σωματείου Ηλεκτροδηγών ΗΣΑΠ, αναμένεται να αποφασίσει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Σημειώνεται ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις κηρύχτηκαν με ομόφωνες αποφάσεις γενικής συνέλευσης των ηλεκτροδηγών και του ΔΣ του Σωματείου, ως αντίδραση στην επιχειρούμενη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων (κατάργηση ΣΣΕ και 8ωρου, καθιέρωση διακεκομμένης βάρδιας, εξοντωτικά ωράρια εργασίας κ.ά.), αλλά και στην επιχειρούμενη υποβάθμιση της συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης και του κοινωνικού ρόλου των ΗΣΑΠ.

Στο μεταξύ, στάση εργασίας (11 π.μ. - 4 μ.μ.), με παράλληλη σύγκληση γενικής συνέλευσης, έχουν κηρύξει για αύριο και οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ, αντιδρώντας και αυτοί στην εφαρμογή των αντεργατικών κανονισμών εργασίας.

Απογραφή γεωργίας

Γενική απογραφή της γεωργίας και της κτηνοτροφίας θα διεξαχθεί στο τέλος της φετινής χρονιάς και μέσα στο 2000 και θα στοιχίσει 3,7 δισεκατομμύρια δραχμές.

Για το λόγο αυτό κατατέθηκε για επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος των υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Γεωργίας, ΠΕΧΩΔΕ και Δημόσιας Τάξης και των υφυπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών.

Την απογραφή θα διενεργήσει η Γενική Γραμματεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας και θα ερευνηθούν σε πανελλήνια κλίμακα οι κτηνοτροφικές και γεωργικές εκμεταλλεύσεις. Σύμφωνα με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, κατά τη διενέργεια της απογραφής μπορεί να συγκεντρωθούν ορισμένα στατιστικά στοιχεία ακόμη και με τη μέθοδο της δειγματοληψίας.

Πάντως, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι έχει ήδη ολοκληρωθεί το μητρώο των αγροτών, αλιέων και κτηνοτρόφων από την ΠΑΣΕΓΕΣ με πλήρη στατιστικά στοιχεία για τις γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

Προβλήματα στέγασης σχολείων στην Κέα

Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Στρ. Κόρακα και Ν. Γκατζή

Σοβαρά στεγαστικά προβλήματα αντιμετωπίζουν τα σχολεία στο νησί Κέα των Κυκλάδων. Τα προβλήματα αυτά φέρνουν στη Βουλή με Ερώτησή τους προς τους υπουργούς Παιδείας και Αιγαίου, ο βουλευτές του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας και Νίκος Γκατζής.

Το Μουσικό Σχολείο της Κέας λειτουργεί σήμερα στο Δημοτικό Σχολείο Κορρησίας, παρά το αίτημα όλων των φορέων του νησιού να μεταφερθεί σε άλλο κτίριο. Οπως σημειώνεται στην Ερώτηση "εκτός των άλλων προβλημάτων, που δημιουργούντα από τη στέγαση του Μουσικού Σχολείου στο κτίριο του Δημοτικού Σχολείου Κορησσίας, το οποίο είναι δίπλα ακριβώς στην αμμουδιά, με ιδιαίτερη υγρασία, υπάρχει ο κίνδυνος να καταστραφούν τα μουσικά όργανα των μαθητών αξίας 5.000.000 δρχ., τα οποία αγοράστηκαν από τις οικονομίες και τις δραστηριότητες των γονέων του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Κορησσίας". Είναι λοιπόν αναγκαίο, σημειώνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, τουλάχιστον να παρθούν άμεσα μέτρα για τη μεταστέγαση των μουσικών οργάνων.

Πέρα όμως από τα προβλήματα του Μουσικού Σχολείου, "ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου - Λυκείου Κέας διαμαρτύρεται για τη μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στην κατασκευή του νέου κτιρίου του Γυμνασίου - Λυκείου, παρότι είναι διαπιστωμένο και γνωστό σε όλους ότι το κτίριο που στεγάζεται σήμερα είναι επικίνδυνο. Αλλά και το Νηπιαγωγείο του Βουρκαρίου δε στεγάζεται σε κτίριο που πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις".

Με την ευαισθησία που χαρακτηρίζει το ΚΚΕ, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των νησιών μας, οι βουλευτές του Κόμματος ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς τι μέτρα προτίθενται να πάρουν και πότε ώστε να λυθούν το γρηγορότερο τα παραπάνω προβλήματα των σχολείων της Κέας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ